Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2013 11:21 - Оптимистична теория за българския референдум
Автор: kleotemida Категория: Политика   
Прочетен: 6250 Коментари: 11 Гласове:
5

Последна промяна: 30.01.2013 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageАлександър Симов е журналист от вестник "ДУМА". Свободен блогър, уличен проповедник и интелектуален екстремист. Интересува се от политика, блондинки и други магически явления

 

Ще започна с почти незащитимо изречение - в крайна сметка референдумът беше най-хубавото нещо, което се е случвало на България в последните 4 години. Дори голите фотосесии на някоя новоизгряваща фолкдива не могат да го бият като събитие.
        ..........

Оптимистична теория за българския референдум

















Гласувай:
5



1. kamosutrov - Клео, прочетох го този
30.01.2013 11:48
По принцип, на журналист от "Дума" не вярвам, ама и да ме прави на балък, хайде де. В брошурата за подписката им имаше толкова лъжи /пазя я/, че еша си няма.
Ти си мома инженерка и знаеш какво е "абсолютна стойност". Е значи, да твърдиш, че си получил колосални резултати на базата на 20% от имащите право на глас е като да обявиш успех от времето на соца. Миналата година си продал 3 автомобила, тази година си продал 6 бр. и обявяваш ръст на продажбите със 100%. При търсене на автомобили от 10 000 броя годишно.
цитирай
2. kleotemida - Хехе, Сава и ти започна с бакалските сметки като Станишев и Борисов.
30.01.2013 12:07
Що па не спрете да "приватизирате" така демократично процента на негласувалите?

Всъщност, истината е, че не Александър ви прави на балъци - той си го е написал доста добре за БСП, а вие се правите съвсем умишлено и целенасочено на такива. И го казвам точно като мома инженерка, знаеща какво е "абсолютна стойност" и знаеща, че туй пък дето го обдумахте за референдума е мноооого далеч от каквато и да било "абсолютна стойност".

п.п. Значи, в брошурата за подписката имало толкова лъжа, че еша си нямало? М?... Тц, тц, тц, брех да му се не видЕло! Ти си готов за Председател на БАН с всички твои знания, че и нагоре. Няма тема, по която да не знаеш кое е лъжа и кое истина, та направо ми идва да започна да ти викам "дядо Боже"...
цитирай
3. kamosutrov - Днес съм скромен. Може само Сава Акбар :-))))
30.01.2013 16:31
Или Ваше преосвещенство. Както си избереш. :-)))
Така, от брошурата. В т.2 са описали колко сме похарчили / по 500 от джоба си/, а твърдяха, че нито лев не е похарчен от бюджета
в т.3 пише Близо 200 милиарда евро ще е абсолютната печалба.
в т.5 пише, че няма вредни емисии. О, да. Само дето боклука от реактора не е никак вреден и трябва да си го пазим у нас.
в т.6 пише, че е безопасна. 8 по Рихтер и падане на самолет В 747. За самолета да речем, че издържи. Но във Фукушиме взе, че стана белята. Вранча е на един... таковата място и ........ не съм сигурен. Всъщност въпреки, че са на близо, Козлодуй е по-сигурен сеизмично от Белене. Знам го от бившия директор на и-та по геология към БАН.
Не съм БАНяджия, но мога да смятам и на пръсти.
Даже, бих предложил на бесепейците да внесат гаранционен фонд в рамките на 30% от 200 милиарда. от момента в който централата не започне да носи обещаните милиарди годишно, недостига да се запълва от този фонд до изчерпването му.
Сега, за референдума. Всички победиха, но кого? :-)))))))))
Е, аз да си кажа, че съм против каквато и да е ядрена централа. Не за друго, ами защото още няма кой да ми плати притесненията за хлапетата от Чернобил. И да ми плати парите, които съм дал за да им оправя болестите.
Апропо, знаеш ли къде са публикувани пиковете на някои болести след Чернобил? Публикувани, на таратанци.
цитирай
4. kleotemida - Сори, Сава, не можеш да ме вкараш в редиците на пилигримите си. И не подценявай интелигентността ми...
30.01.2013 18:54
Така...
1) по 500 лв. от джоба не значи по 500 лв. от бюджета (би трябвало и сам да го знаеш)

2) близо 200 млрд.лв. печалба - редно е да се смята. Споменаването им ей така от теб, нищо не значи - нито че е истина, нито че е лъжа. А, за да докажеш, че е лъжа, нали знаеш? Сметки - черно на бяло. Без тях думите ти си остават евтин популизъм на ползу анти централа Белене.

3) пише, че няма вредни емисии - да вредни емисии няма. Що се касае до боклука - ами и сега има едно такова съоръжение на площадката в Козлодуй за боклука преди да отпътува за Русия. И вредни емисии няма, щото всеки си е свършил работата като хората. Всъщност, имала съм честта да го видя с очите си, горе-долу "на една ръка разстояние" и още не ми е израснала трета ръка. Що се касае до бъдещия боклук - сърди се на бюрократите в ЕС, че готвят директива той да си остава в държавите, където се "добива". Но и това условие не значи автоматично радиация от боклук, ако всеки си върши работата, както трябва. Така че не спекулирай с този въпрос. С него само гарги се плашат.

4) пише, че е безопасна - да безопасна е. За самолета... направо е смешно като довод, но относно него, дали Белене или Козлодуй е все едно. Що се касае до земетресенията, пропускаш факта, че Фокушима издържа на земетресението, не издържа на цунамито и то охладителната система на единия реактор, което доведе до тежката авария в нея и в последствие до разтопяване на вътрешната обшивка. Но покрай Фокушима трябваше внимателно да слушаш какви са новите охладителни системи и защитата им. Плюс каква е защитата на площадката на самото Белене, плюс защитата на реакторите срещу случаи като този в Чернобил. Но за някои неща не трябва само евтин популизъм.

Другото, което си изредил и смяташ че е някакъв стойностен довод, на практика е просто словесна еквилибристика, която не би трябвало да кара влака в доводите ЗА или ПРОТИВ централата и ядрената енергетика, но на прост народ и това му стига.

Та така, Сава с „лъжите“ и с доводите от „истина“ срещу тях.

Сега разбираш ли, защо не мога и няма как да ти кажа Сава Акбар. Претенциите за знания не значат знания, а сарказмът и иронията – още по-малко... :)))
цитирай
5. kamosutrov - Клео, аз цитирах брошурата им
30.01.2013 21:37
Колкото до печалбата, при троен Алекс направихме една груба сметка. Не само аз, а и още един колега, спец. по системен анализ. Моята прогноза беше с точност до 20% на база данни от публичното пространство. Клео, въпросния директор на института по геология ми беше тъст. Почина. Такова псуване псуваше за мястото на централата, че не ти е работа. Първото заключение на БАН беше НЕ и за това я спряха. На него му имам доверие. Позволил си е на времето да не подпише за Кремиковци. И са се оказали прави.
Добре, кандисвам и на Ваше Преосвещенство. /Още съм скромен/. :-)))))))))))
цитирай
6. kleotemida - Сава, ти май не си даваш труда да чуеш опонента си, ами каквото си знаеш, това си баеш.
30.01.2013 22:09
Какво значение е кой е бил човекът от БАН. Истината е, че централите се проектират и строят да издържат на изключително силен трус. Обясних ти, че Фокушима издържа земетресението, не издържа на цунамито, ти пак твоята си знаеш.
Колкото до печалбата... не ми давай за пример сметките на троен Алекс. Той като каже добро утро и аз се оглеждам за луната. А и на сметките и ви с колегата не съм склонна да се вържа. Просто защото всеки слага в сметките тези параметри, които на него му изнасят. Предполагам, че и онези 200-те млрд лв. така са се получили, но за централата съм ЗА не заради тях, така че ми е все едно каква им/ви е сметката. По-скоро съм заради няколкото милиарда, които ще влязат в страната през време на строителството й, както и по време на работата й. Отделен плюс са многото нови работни места не само в централата, а и в останала инфраструктура, обслужваща работещите там.

Но пък, както се казва, на човек насила не можеш да му дадеш, насила можеш само да му вземеш...

А относно кандисването ти, кандисвай си, стига пък да има кой да ти уйдиса... с преосвещенството :))))).
цитирай
7. kamosutrov - Сметките са ПРИ Троен Алек, а не от него
31.01.2013 10:03
Тоз писал, че се забравил и не мога да намеря сметките. Работихме по официални данни. От-до, и усреднени. Общото между Фукушима и Чернобил е, че се навързаха фактори, които доведоха до катастрофи. Лошото е, че ако гръмте ТЕЦ, ще свари този и онзи. Един ВЕЦ може да наводни тежко това и онова. но гръмне ли АЕЦ, закриваме държавата.
Лично моето мнение е, че е по-добре парите от АЕЦ да се инвестират във водна инфраструктура. Язовири, водопреносна мрежа и прочее. Енергия има на пазара, вода, не. 21 век ще е векът на водния недостиг.
цитирай
8. kleotemida - Пак на едро говориш
31.01.2013 12:47
ТЕЦ-овете ще ги закрият, ако не минат на газ, т.е. ТЕЦ-овете от Марица-изток ги пиши бегали, ТЕЦ Бобовдол - също. То те и скъпа ел.енергия продават, като се сложат таксите за въглеродните емиси, така че няма да зарева за тях. От газа е малко по-евтино, но малко, като се има предвид, че си го внасяме по сметки на Газпром и като за "приятели" ни го продават два пъти по-скъпо отколкото на германците. Т.е. и това не ние изгодно и пак си е зависимост - енергийна. Еко-енергията струва майка си и баща си и е доста нерентабилна. Голяма част (около 95%) от фотоволтаиците са построени в плодородни полета - чиста земеделска земя (направо у нивите). Който не вярва, да пообиколи България и сам ще се убеди. Аз лично поради работата си в годината поне 1-2 пъти ми се налага да обикалям (и не само по централните пътища) и първия път бях доста учудена, че е допуснато да се съсипе такова количество плодородна земеделска земя, като се строи в нея. За ветрогенераторите няма да говорим - освен баснословните цени на ел.енергията, те са другата мъка на еколозите. Питай около Калиакра какво чудо с умъртвени птици е. Остават ни две алтернативи при това положение - водата и атома. Драматичните разкази за тория за сега ще ги оставим на фантастиката по обясними причини. Остава сегашния ядрен разпад и водата. За ел.енергията от морските вълни го четох, ама и то афиф работа ми се види, щото и те са като вятъра - тука има - тука нема особено по черноморието, щото знаеш какви са приливите и отливите тук – горе-долу никакви. Язовирите са алтернатива, но основно заради акумулирането на вода. За ел.енергия - знаеш около колко ток може да ти даде един ВЕЦ, но това не върши съществена работа за ниждите на енергийната система и то в бъдеще. Перото е твърде малко. А и водната инфраструктура не е никак евтина, макар че си заслужава инвестицията, пак казвам, дори само заради акумулирането на водата. Но, както виждаш, каскада Горна Арда не е мръднала де факто на йота поне от 2005 - 2006 год. и нЕма и да мръдне, докато Джейлан не си получи обратно милионите долари подкупи. Говореше се навремето, че били около 6 млн.долара. Като се сетя каква цветна пушилка, фоерверки и колко балони се вдигнаха през октомври 1999 г. при откриването й от Ив.Костов и каква турска длегация присъстваше, чак ме напушва смях, а и съм склонна да повярвам на градските легенди за раздадените рушвети да строи Джейлан. Иначе сега чета, че изграждането на каскадата "Горна Арда" щяло да започне през пролетта на 2013 година. Това бил заявил премиерът Бойко Борисов на среща с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Ервин Прьол. Но какво стана със наследника на Джейлан холдинг - Си Си Джи, дето през 2009 год. заведе дело да съди НЕК за 75 млн. евро в Международния арбитражен съд в Париж за неизпълнение на ангажименти по междуправителственото споразумение от 1998 г. за износ на ток срещу участието на турски компании в изграждането на инфраструктурни проекти в България, идея нямам, а май и никой друг няма. Както и да е, но пишат, че каскадата "Горна Арда" се състои от три язовира с водни централи Мадан, Ардино и Сърница. Е, аз знам, че проектът претърпя промяна и язовирите са два – Мадан и Ардино е обединен в един, но може и да греша. Вече 6-7 години този проблем не ми е в полезрението. А водните централи ще са с мощност 174.2 мВт. Първоначално стойността на проекта бе 310 млн. евро, но сега оценките са за около 500 млн. евро. Ха раздели 500 млн.евро на 174.2 мВт и виж каква е цената на една 1 мВт. Та като сложиш всичко това на кантара и като се вземе предвид,
1) че цената на ядрената ел.енергия е в пъти по-евтина от зелената;
2) че АЕЦ Белене с 2 реактора ще ни струва 6,3 млрд.евро по думите на Росатом;
3) че 7-ми реактор в Козлодуй ще ниструва 10 млрд.лв., т.е. около 5 млрд.евро – по данни на същото това правителство, което договори с Росатом цената от 6,3 млрд.евро за Белене, нищо, че БСП бяха договорили 5,2 млрд.евро;
4) че ще имаме 2 реактора и нова централа, вместо един рекатор на стара площадка, и то чийто строеж може да започне веднага, а не през 2018 год. до когато ще текат процедурите за рарешителното за 7-ия реактор в Козлодуй;
5) че може печалбата да не е 200 млрд.лв, но че печалба ще има щом Росатом е съгласна да строи централата само срещу бъдещите си печалби и е сметнал, че тези 6,3 млрд.евро ще си ги възстанови за 19 год., при това от чистата печалба;
6) че това ще открие над 4000 работни места и ще създаде солиден и постоянен поминък и в района на Белене, не само на Козлодий;
7) че строежа на Белене ще изпревари строителството на 2-та нови румънски реактори и на турската АЕЦ и това ще е само в наша полза, без значение на каква цена се изнася ел.енергията, стига да не е под себестойността й (а чак такива идиоти тази държава не вярвам да е раждала).
8) че 7-ми реактор ще е доста след тях и тогава ще се гони вятъра в главите на сегашните ни малоумните ни управляващи.
9) че не малка част от тези 6,3 млрд.евро за строителството ще се дадат на фирми и работещи от и в България. А по време на криза, че и не само в криза, подобни инвестиции си е тласък за икономиката не само за един регион, а и за цялата ни държава
...........
Няма да изреждам повече. Мисля, че само тези доводи си струват подкрепата на централата в Белене. Що се касае до гръмването, Сава, спрете да спекулирате с това. Никой не строи ядрена централа да гърми. Да не говорим какви са новите защити и каква е сигурността срещу случаи като Фокушима (там все пак реакторът и охладителната му система е стара) и Чернобил.
Що се касе до „парите от АЕЦ да се инвестират във водна инфраструктура“, то и това е евтин полулизъм, на който могат да ти се вържат почитателите на Vmir. Щото по тоята логика това ще наложи строителството на 38 язовира (да речем от вида на каскада Горна Арда). Вярно, че ВЕЦ-овете на тях могат да ни дадат около 2200 мВт мощности, ама ще ми посочиш ли къде точно можем да ги ситуираме? Или, може би, ще превърнем България във „Воден свят“ на Кевин Рейнолдс? Не, че е невъзможно, ние сега с тази бройка се наводняваме, камо ли при още 40, тогава направо ще се издавим :)))
Иначе добре си приказваш, че един ВЕЦ може да наводни тежко това и онова, ама и това не е верно. Един ВЕЦ няма да наводни нищо, но откъсне ли се язовирна стена, жална има майка да речем на Кърджали или Ардино (според мастото им откъм язовирите). А, ако откъсне стената на хвостохранилището или язовира на Златоград, имаш ли представа какво би се случило с града и хората в него. Но затова се изчисляват степените на сигурност. При язовирите изчисленията се правят на 1000-летната вълна, а при АЕЦ – на пиковите земетресения, случващи се на 10 000 години. Така че да не спорим и да не преувеличаваме. Не, примерно, защото при гръмване на АЕЦ-а ще затворим държавата, а защото и да не я затворим, за пострадалите в района й това ще е 100%-ва „успеваемост“ на щетите, каквато ще е и за удавените от откъсната язовирна стена.
цитирай
9. kamosutrov - Ако съм жив, след 15- 20 год ми помни думите
31.01.2013 22:57
за водата. По- логично е да се оживят старите реактори в Козлодуй. Е, ако са държавници, ще напънат. Клео, и аз имам принос в софистиката. :-))) Никой не прави язовири за да дави народа. Е, хайде. Сеизмични измервания се правят от скоро. Ами примерно София. Под София има 3 огнища. Знаеш ли? А знаеш ли че точно под софия има следи от 3 катастрофални земетресения? Абе, Клео, намери някой приятел в геологията и го разпитай.
цитирай
10. kamosutrov - Ами на едро ще говоря
31.01.2013 23:01
не съм експерт в детайлите. Но гледам сметките от официалните документи.
Не съвпадат сумите с посочените от тебе.
цитирай
11. kleotemida - за водата. По- логично е да се оживят ...
01.02.2013 18:30
kamosutrov написа:
за водата. По- логично е да се оживят старите реактори в Козлодуй. Е, ако са държавници, ще напънат. Клео, и аз имам принос в софистиката. :-))) Никой не прави язовири за да дави народа. Е, хайде. Сеизмични измервания се правят от скоро. Ами примерно София. Под София има 3 огнища. Знаеш ли? А знаеш ли че точно под София има следи от 3 катастрофални земетресения? Абе, Клео, намери някой приятел в геологията и го разпитай.

Сериозно? Я да чуем колко отскоро? Щото само в семейството ми има второ поколение геофизици и когато говориш за земетресения и сеизмика, си дай сметка, че опонента ти отсреща може да е с една йота по-наясно от теб :))) Относно София, слънце ненагледно, не е само София. България е в земетръсна зона, но и Турция не е в по-малка такава. Гърция и Италия - също.
http://www.bgbui.com/maps_4.html

Та не спекулирай с това, че ти е известно, че в София е имало земетресения, то това не е новина. Особено за човек, който е завършил и Минно-геоложкия университет.

п.п Що се касае до официалните документи, кои точно официални документи имаш предвид. Онези от 2008 год., дето Делянчо размаха или тези, които са посочени на мораториума от 2011 год.??? Щото от официалност до официалност в Бг - разлика голяма, особено от посоката на политическия вятъра и отвеяните от него.

А относно софистиката, гледай да се възползваш по-малко от нея, поне при мен. Питах за ситуиране на онзи брой язовири и "Водния свят" имаше отношение към бройката и площта, която ще заемат, а не към поддръжката им.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kleotemida
Категория: История
Прочетен: 1177329
Постинги: 44
Коментари: 1744
Гласове: 2170
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031