Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2011 15:50 - РАЗКРИВАНЕ ТАЙНАТА НА ЖИВОТА
Автор: kleotemida Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 258805 Коментари: 170 Гласове:
23

Последна промяна: 11.04.2011 00:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Превод: Станислав Станев
Редакция и набиране на текста: Калинка Иванова

- Естественият подбор действа само като се възползва от минимални и последователни вариации. Той никога не би могъл да направи голям и неочакван скок напред, но трябва да напредва чрез кратки и сигурни, макар и бавни стъпки.” Чарлз Дарвин (Исая 45:12)
- През 1993г. Проф. Филип Джонсън от университета Бъркли в Калифорния кани група от учени и философи в един малък крайбрежен град по централното крайбрежие на Калифорния. Те идват от реномирани академични центрове като Кеймбридж, Мюнхен и Чикагския университет, за да поставят под въпрос една идея, която е доминираща в науката в продължение на 150 години…
- Понякога се чудя защо въобще говорим за други неща, защото това е възможно най-интересната тема, която съществува! Откъде идваме? Как сме се озовали тук? Каква е причината да започнем съществуването си? Каква е нашата връзка с действителността като цяло? Ф. Джонсън
- Човек поглежда към невероятното разнообразие и сложност на живота и тогава неизбежно си задава въпроса: как се е появило всичко това?! Дали това са били случайността и необходимостта, естествените сили, които никой не насочва? Или има нещо друго? Дали има някакъв замисъл, план…дизайн? Наличие на замисъл по причина на намесата на интелект? Мисля, че това е фундаменталният въпрос! Пол Нелсън
Учените, които се събраха карай дюните на Пахаро, се заеха да подложат на проучване тайната за произхода на живота, защото всеки един от тях е имал сериозни съмнения относно приетите идеи за еволюцията. Между тях е и биохимикът Майкъл Бийхи, който поставя под въпрос дали естествените процеси биха могли да създадат сложните структури, които откриваме в живите клетки. Дийн Кениън е бил биолог-еволюционист, който повече не можел да приеме обяснението, че единствено химията може да бъде причина за произхода на живота на Земята. И Стивън Майер, Пол Нелсън и Уилиан Дембски търсели на какъв нов подход към въпроса. Такъв, който би могъл да обясни произхода на генетичната информация, кoдирана в живите организми. Тези учени и философи започнали да формулират една алтернатива на основната теория в модерната биология. Теория, родена в ума на един британски естественик. Неговото име било Чарлз Дарвин.
През 1831г. Дарвин (тогава на 22г.) заминава на 5 годишна изследователска експедиция, обикаляйки Британската империя. Той отпътувал от Англия на кораба на Нейно кралско височество – “Бийтъл”, ...а после на север към една верига от вулканични острови в Пасифика, наречена Галапагос.
На този отдалечен архипелаг, на 600 мили от западния бряг на Еквадор, Чарлз Дарвин открива една ниша, обитавана от необикновени птици, влечуги и млекопитаещи, подобни на които той не бил виждал преди това. В продължение на повече от месец, Дарвин изучава растителния и животинския свят, води си подробни записки и събира образци. После той си тръгва и никога повече не се връща. Изминават 25 години, преди той да разработи една теория за това как са се появили на Земята разнообразните форми за живот.
През 1859г. Дарвин публикува една книга, озаглавена “За произхода на видовете”. Нейното въздействие върху науката и, в крайна сметка, върху цялата западна култура, е драматично. Дарвин застъпвал мнението, че всички форми на живот са продукт на напълно естествени сили, които никой не ръководи – времето, случайността и един процес, който той нарича “естествен подбор”.
В продължение на 2500г. Преди Дарвин повечето от известните учени и философи (хора като Платон, Нютон или Кеплер) гледали на света като на резултат от някакъв замисъл или план. С идеята на Дарвин за естествения подбор се осъществява един фундаментален обрати в научната философия започва осъществяването на истинска промяна.
Дарвин не бил първият учен, който формулирал теория за еволюция, но той бил първият, който предложил едно добре звучащо обяснение за естествен механизъм, който би могъл да осъществи биологически промени в течение на дълги периоди от време.
За да разберем как действа естественият подбор, нека разгледаме например случаят с популацията от финки, които Дарвин наблюдавал на островите Галапагос.Там се срещат 13 различни подвида финки и при тях се наблюдават вариации, що се отнася до размера на тялото и формата на човката.
Дарвин се връща в Англия с 9 различни подвида от тези птици. Според теорията на Дарвин, така както той я формирал по това време, различията в размера и във формата на човката са пряк резултат от естествения подбор.
Един от най-често привежданите примери е този с един вид финки, които се хранят със семена. След сезона на продължителни и обилни валежи, малките и меки семена са в изобилие на островите. Птиците с къси човки можели лесно да си набавят храна. По време на периодите на суша, обаче, единствените семена , които са на разположение, се намират вътре в изсъхналите и твърди шушулки, които са останали на земята от предната година. При тези обстоятелства само птици с по-дълги и остри човки могат да разчулят шушулките и да изядат семената. Птиците с по-дългите човки оцеляват, защото за тях е достъпен източникът на храна, докато за другите птици това е невъзможно. Тази по-дълга човка представлява това, което днес биолозите наричат ФУНКЦИОНАЛНО ПРЕДИМСТВО. Финките с по-късите човки, за нещастие, измират от глад, защото за тях източникът на храна не е достъпен. Ако сушата продължи, това води до там, че заобикалящата среда предизвиква промяна на един от белезите в популацията от финки като цяло. С течение на времето дългите човки се предават като белег в следващите поколения, защото този вид човка помага на птиците да оцелеят.
Идеята за естествения подбор била много мощна. Вариациите във физическите белези, които се оказвали предимство, ще се унаследят от следващите поколения. Чрез този процес популациите ще се променят и с течение на времето ще възникнат други фундаментално различни организми... без каквато и да била форма на интелигентна намеса.
Дарвин се стремял да обясни всичко в историята на живота със средствата на непланирани и лишени от интелигентна намеса естествени процеси. И когато потърсил обяснение, той открил, че процесът, който можел да бъде наблюдаван в популациите от домашни животни, се осъществявал и в дивата природа. Самият Дарвин бил много добре запознат с кръстосването на домашни животни. Той изучил кръстосването на гълъбите и вече знаел, че в течение на вековете хората били в състояние да наблюдават драматични промени в популацията чрез подбора само на определени индивиди за размножаване. Дарвин просто предположил, че същият този процес се осъществява и в дивата природа. За Чарлз Дарвин естествения подбор обяснявал наличието на дизайн без необходимостта от Дизайнер. Повече не било нужно да се приема някаква интелигентна причина за сложното устройство на живите организми. На практика, сякаш естественият подбор изместил идеята за Дизайнер.
Днес дарвинизмът като цяло е приет в науката и академичните среди.Въпреки широкото й приемане, днес нарастващ брой учени и специалисти поставят под въпрос някои ключови аспекти на Дарвиновата теория.
Естественият подбор е реално протичащ процес и той е добро обяснение за ограничен брой вариации и малки промени. Наистина има много примери за това. Той, обаче, не се справя добре там, където Дарвин си мислел, че ще може, а именно при обясняване на съществуващата сложност на живите организми.Едно нещо е човката на финката, а съвсем друго самата финка. От едната страна малката промяна в структурата на човката срещу произхода на самия организъм на птицата. Това са два въпроса от съвсем различен мащаб.Това са два съвсем различни проблема. Важният проблем за биологията е да разбере къде естественият подбор действа и къде не... и защо има разлика.
Макар естественият подбор да е все още основополагаща концепция в биологията, дебатът относно реалните му възможности да твори продължава да поражда противоречия. С разкриване на тайните на клетката, която представлява основната градивна единица на всеки жив организъм, съвременната наука се сблъсква с интригуващи по обема си доказателства, които повдигат един важен въпрос: “Дали естественият подбор представлява адекватно обяснение за произхода и разнообразието на живота на Земята?”

2. част – Какво не е знаел Дарвин

- Аз съм учен-биохимик. Биохимията изучава това как оперира живота на молекулярно ниво, а също и това как животът се е появил такъв, какъвто е. Стандартният отговор на този въпрос в продължение на години е бил, че ние, някак си, сме еволюирали постепенно с помощта на естествения подбор, но в това обяснение има огромни проблеми.
От 1988г. Насам д-р Майкъл Бийхи изследва сложни биологични системи, които изглежда, че опровергават обяснението за техния произход чрез естествен подбор:
- В продължение на много време аз вярвах, че теорията за еволюцията на Дарвин обяснява това, което наблюдаваме в биологията.Това беше така не, защото аз бях разбрал как тя може да го обясни в действителност, но защото ми бе казано, че тя го обяснява. В училище ми преподаваха биология от гледна точка на дарвинизма. И по време на учението ми в колежа и университета, аз бях в такава атмосфера, в която просто се приемаше за даденост това, че теорията за еволюция на Дарвин обяснява нещата в биологията и - отново ще го кажа – аз нямах никакви причини да се съмнявам в това.
Преди около 10 години аз прочетох една книга наречена “Еволюцията – теория в криза” от генетик на име Майкъл Дентън (австралиец). В нея той изтъкваше много научни аргументи срещу Дарвиновата теория, за които аз никога не бях чувал преди и тези аргументи звучаха доста убедително. На този етап аз започнах малко да се ядосвам, защото досега си мислех, че са ме учили на правилните неща. Ето, че имаше голям брой много силни аргументи, а аз бях преминал през докторска програма по биохимия, бях станал член на факултета и никога не бях дори чувал за тези неща. И така, от този момент нататък аз се заинтересувах много от въпроса за еволюцията и оттогава насам реших, че процесите, описани от Дарвин, съвсем не са пълноценно обяснение за живота.
Скептицизмът на Майкъл Бийхи произлизал в главна степен от това, което модерната биология е открила за основната единица на живота – клетката.
През 19 век, когато живял Дарвин, учените мислели, че основата на живота – клетката , представлява представлява някаква капка протоплазма подобна на парченце желе или нещо, което въобще не е трудно да бъде обяснено. Наистина, това схващане не се е променило много до началото на 50-те години на 20ти век. Но през последната половина на века нашето познание за клетката се увеличи просто експлозивно.
Днес с помощта на съвременните технологии наблюдаваме сложно устроените светове под микроскопите. Светове, които са толкова малки, че един напръстник, пълен с течност с биокултури, може да съдържа повече от 4 милиарда едноклетъчни бактерии, всяка една от които притежава електрически вериги, инструкции за сглобяване и миниатюрни машини, чиято сложност Чарлз Дарвин никога не би могъл да си представи. В самите основи на живота - там, където молекулите и клетките движат нещата, ние откриваме механизми. Буквално молекулярни машини.
Има малки молекулярни камиони, които носят необходимите материали от единия край на клетката до другия. Има и машини, които улавят енергията на слънчевата светлина и я превръща в полезна енергия. В човешкото тяло съществуват толкова молекулярни машини, колкото са различните функции, които трябва да изпълнява тялото. И така, що се отнася до слуха, зрението, обонянието, вкуса, усещането... кръвоносните съдове, дишането или имунната реакция, всички те изискват наличието на огромно множество машини.
- Когато наблюдаваме тези машини, ние си задаваме въпроса: откъде са дошли те? И стандартният отговор в лицето на теорията на Дарвин е много неадекватен по мое мнение. (М. Бийхи)
Голяма част от съмненията на Бийхи били свързани с един забележителен биологически двигател:
- Спомням си първия път, когато погледнах в учебника по биохимия и видях чертеж на нещо, което се нарича бактериален флателум, с всичките му части и в цялата му слава. Той имаше витло, гъвкава връзка, задвижващ вал и мотор. Аз го разглеждах и си казах: това е един извънбордови двигател! Това е било проектирано. Това не е случайно сглобяване на части.
Реакцията на Бийхи не е изненадваща, защото всеки един от молекулярните двигатели, които придвижват бактерията в течността, е изграден от система от сложно изградени механични части. Тези части се набиват на очи, когато участък от някоя клетка бъде увеличен 50 000 пъти. Биохимиците използваха електронни микроснимки като тази, за да идентифицират частите и триизмерната структура на флагелумния двигател.
В хода на изследванията са установени удивителни инженерни постижения в миниатюра. Хауърд Бърг от Харвард го нарече “най-ефективната машина във Вселената”. Някои от тези машинни работят при 100 000rpm и са свързани с приемник на сигнали или сензорен механизъм, така че да получават информация от заобикалящата ги среда. И макар, че се въртят толкова бързо, те могат да спрат за миг. В рамките само на четвърт оборот могат да спрат, да сменят да сменят посоката и да започнат да се въртят със 100 000 rpm в другата посока. И точно както извънбордовите двигатели на моторните лодки, той има голям брой съставни части, които са необходими, за да може да функционира двигателя. Бактериалният флагелум има 2 предавки за движение- напред и назад, протонна двигателна сила и водно охлаждане.
... Той има статор, има ротор, има гъвкава връзка, има задвижващ вал, има и витло. Всички те функционират точно както съответните им части в една машина... Ние не им присвояваме тези имена само заради удобството, а защото това са наистина техните функции. От неговото откриване досега, учените се опитват да разберат как е било възможно един двигател да възникне по пътя на естествения подбор. Досега те не са успели да предположат каквото и да било подробно обяснение, издържано в духа на дарвинизма.
За да видим защо, трябва да разберем една характеристика на молекулярните машини, позната като “неопростима сложност” (irreducible complexity). Терминът НС е бил въведен от Майкъл Бийхи при описанието на тези молекулярни машини. В основни линии този термин означава, че имаме многокомпонентни части във всеки органел или система в клетката... всяка , от които, е необходима за функционирането й. Това ще рече, че ако премахнете една част, се губи функцията на тази система.
- Дарвинизмът може да звучи много по-убедително, ако клетката беше просто някаква капка протоплазма, но не и когато започнем да разглеждаме молекулярните машини. Учените по времето на Дарвин се надявали, че сложното устройство на биохимичните системи се свежда до нещо съвсем просто, що се отнася до самите основи на живота. Но през 20-ти век ние открихме точно обратното. Установяваме, че когато разглеждаме нещата надолу по веригата животно, отделни органи, различни тъкани и клетка, то животът се оказва все по-сложно устроен и самата основа на живота – клетката – е ужасяващо сложна. И така, надеждите, споделяни през 19-ти век, че живота в самите му основи представлява нещо простичко, са били забележително погрешни.

3. ЧАСТ. – Молекули и капани за мишки
В рамките на последните 40-50 години сме установили, че животът е изграден и се движи от молекулярни машини. В буквалния смисъл на думата машини, които карат клетките да функционират. Когато изследваме тези машини, ние си задаваме въпроса за техния произход. Стандартният отговор на този въпрос в лицето на Дарвиновата еволюция е много неадекватен по мое мнение.
Доктор Майкъл Бийхи е посветил голяма част от кариерата си на изучаването на живите клетки и молекулярните машини, които им дават възможност да се движат, да произвеждат енергия и да се възпроизвеждат. Той е стигнал до заключението, че тези сложни биохимически механизми никога не биха могли да бъдат конструирани по пътя на естествения подбор. Наблюденията на Бийхи са обобщени в теория, която той нарича “неопростима сложност” (irreducible complexity). Терминът НС е бил въведен от Майкъл Бийхи при описанието на тези молекулярни машини. В основни линии този термин означава, че имаме многокомпонентни части във всеки органел или система в клетката... всяка, от които, е необходима за функционирането й. Това ще рече, че ако премахнете една част, се губи функцията на тази система.
Концепцията за термина “НС” може да бъде илюстрирана чрез една позната небиологична машина- капан за мишки. Капанът се състои от 5 основни части:
1.кука, на която се закача примамката;
2. силна пружинка
3. тънък профил, наречен “чук”
4. прикрепящ механизъм, за да задържа чука
5. платформа, върху която се монтира цялата система
Ако която и да било от тези части липсва или е дефектна, механизмът няма да работи. Всички части на тази “НС”-на система трябва да са едновременно на мястото си, за да може машината да осъществява функцията си – хващането на мишки.
Идеята за “НС” е приложима също и към биологическите машини, включително бактериалния флагелум. Като цяло има 40 различни протеинови части, които са необходими, за да може да работи тази машина и ако някоя от тези части липсва, тогава или флагелума няма да работи, защото му липсва гъвкавата връзка, или липсва двигателният вал, или нещо друго, или той дори няма да бъде изграден вътре в клетката. От гледна точка на еволюционизма, трябва да може да се обясни как бихте могли да изградите тази система постепенно, при положение, че тя не може да осъществява функцията си, преди да са налице всички нейни части.
“НС” на молекулярните машини поставя сериозно предизвикателство пред възможностите на естествения подбор. Според теорията на Дарвин, дори много сложни биологически органи (като окото, ухото или сърцето) могат да бъдат изградени постепенно, с течение на времето, на малки и незначителни стъпки. И все пак, както и самият Дарвин ясно твърди, естественият подбор може да успее единствено ако тези случайни генетични промени осигуряват някакво предимство на еволюиращия организъм в неговата борба за оцеляване.
"Както се опитах да покажа, не е необходимо да приемем, че промените са се осъществили едновременно, ако те са били изключително малки и постепенни. Естественият подбор подлага на проверка и най-малките промени... отхвърляйки тези, които са лоши и запазвайки и добавяйки всички, които са добри." /Чарлз Дарвин/
Въпреки това някои учени се съмняват, че “ малките промени” на Дарвин биха могли да създадат бактериалният флагелум, когато подобен механизъм не е съществувал. Как би могло нещо ново като бактериалния флагеларен двигател и всички части, от които той се състои... как би могло той да се развие в една популация от бактерии, които не притежават такава система?! Като се има предвид, че всяка промяна, според теорията на Дарвин, трябва да осигурява някакво предимство.
Представете си следния сценарий в ранната история на Земята: една бактерия, в процес на еволюция, някак си развива опашка ( и дори вероятно частите, необходими, за да прикрепи тази опашка към стените на клетката). Въпреки това, без напълно сглобения мотор, това нововъведение не би представлявало предимство за тази клетка. Напротив, тази опашка би лежала неподвижна и неизползваема и по този начин невидима за естествения подбор, който по дефиниция може да бъде благосклонен само към промени, които подобряват оцеляването.
Логиката, която стои в основата на теорията за естествен подбор, е изключително строга. Ако флагеларният механизъм не е напълно сглобен и не работи на практика, естественият подбор не би могъл да го запази. Той не би могъл да бъде предаден на следващото поколение. Това, което е важно да разбираме за естествения подбор е, че той избира само когато е налице нещо, което представлява някакво функционално предимство. В повечето случаи, естественият подбор на практика, води до елиминиране на неща... неща, които нямат функция или имат функция, която е вредна за организма. И така, ако е налице бактерия с опашка, която не функционира, както при флагелума , то естественият подбор вероятно ще я елиминира. Единственият начин да бъде избран един флагелум е само ако вече разполагаме с флагелум, който работи пълноценно. А това означава, че би трябвало да са на разположение всички части на двигателя по местата им още от самото начало. И така, естественият подбор не може да произведе бактериалният флагелум. Той може да въздейства само след като флагелумът бъде налице и то в действие.
Това предизвикателство към естествения подбор (ЕП) не останало без опозиция. Поддръжниците на Дарвиновата теория отстоявали мнението, че е било възможно флагелумният двигател да бъде изграден като са заимствани части, които участват в устройството на други, по-прости молекулярни машини като тази игловидна помпа. Те твърдят, че ако частите на тази игловидна помпа са били вече налице, възможно е те да са били съхранени от естествения подбор до появата на бактериалния двигател. Тази теория е известна като “co-option”. В своята същност тя твърди, че еволюцията или естественият подбор на някакъв етап са били в състояние да ползват готови части от други молекулярни машини и да изграждат нови молекулярни машини с тях.
Скот Миних (Scott Minnich – molecular biologist, University of Idaho) е изучавал флагелумния двигател в продължение на почти 20 години. Неговите изследвания му дават основание да оспори co-option теорията:
- Когато говорим за бактериалния флагелум (двата последни клипа по-долу), става дума за механизъм, който е съставен от 40 различни части. Да, вярно е, че 10 от тях са налице и при други молекулярни машини, но другите 30 са уникални. Така че, как да се обясни откъде са били заимствани те? В крайна сметка, ще трябва да обясним функцията на всяка отделна част като такава, които първоначално са имали друго предназначение. Така че, тази теория звучи правдоподобно само до момента, в който става ясно, че се налага да се заимстват части, които въобще не съществуват. Но, дори ако бяхме разполагали с всички необходими части за изграждането на някоя от тези машини, то това решава само част от проблема. Може би, дори по-сложен, както считам и самият аз, е проблемът с инструкциите за сглобяването. Този проблем никога не е бил разрешен и не е намерил обяснение от страна на противниците на концепцията за неопростимата сложност
При изследването на бактериалния флагелум е открито едно дори по-голямо ниво на сложност. Защото неговото изграждане изисква нали1ието не само на всички необходими части, ни и на прецизната последователност при изграждането му. Всичко трябва да бъде направено в точния момент, трябва да бъдат направени точния брой части и те трябва да се сглобят в точно определена последователност; а, освен това, трябва да може да се отчете и това, дали те са изградени правилно, за да не се хаби енергия за изграждането на нещо, което няма да функционира.
Изграждането на една молекулярна машина може да се сравни с построяването на къща, при което работниците следват подробен план и чертеж за нейното сглобяване. Първо се изливат основите на къщата, преди да се издигнат стените. Водопроводната и електрическата инсталация се поставят преди да се приключи окончателно със стените на зданието. Прозорците се поставят преди страничната обшивка, а покривната изолация се поставя едва след като покривните плоскости бъдат заковани към дървената конструкция. Същото е и при конструирането на флагелумния двигател. Той се изгражда отвътре навън. Държи се сметка за броя на необходимите части като например пръстеновидният елемент или статора. След като те вече са изградени, наличието на обратна връзка предава да се преустанови тяхното изграждане и да започне изграждането на прът, а после на пръстен, после на друг прът, а после на гъвкавата връзка. След като бъде изградена гъвкава връзка с определен размер и ъгъл на огъване около една четвърт оборот, тогава се преустановява нейното изграждане и започва изграждането на частите на витлото. Всичко това става в прецизна последователност – точно както когато се строи сграда. За да бъде изграден двигателят правилно, е необходима сложна система от машини, които да координират времетраенето, свързано с инструкциите за сглобяване. Но как би могъл естественият подбор да изгради такава система? Co-option теорията не може да обясни това. За конструирането на този флагелумен механизъм или за десетките хиляди подобни на него в клетката, са необходими други машини, които да управляват процеса на сглобяване на тези части, а тези машини, на свой ред, изискват други машини за сглобяването си. Ако липсва дори само една от тези части или е поставена на погрешно място, двигателят няма да работи. Така че, целият този апарат за сглобяване на флагелумния двигател е в същността си неопростимо сложен. На практика това, което наблюдаваме, е повсеместното наличие на НС от начало до край. Знаем много за бактериалния флагелат. Има още много, което да изучаваме, но вече знаем много за него. И не съществува обяснение за това, как тази сложна молекулярна машина е била създадена някога по силата на Дарвиновия механизъм.
Преди 150 години учените не са знаели за неопростимо сложните молекулярни машини. И, все пак, Чарлз Дарвин е предусещал трудностите, които системи като тази ще поставят пред неговата теория.
"Ако може да се демонстрира, че съществува какъвто и да било сложен орган, за който може да се докаже, че не е възникнал чрез многобройни и последователни малки промени, то моята теория напълно би пропаднала." /Чарлз Дарвин/

4 Част – Как е започнал животът?
В биологията съществуват само два наистина големи въпроса. Как се появяват новите форми на живот (с нови органи като крила и очи) от живот, който вече е съществувал? И вторият – как въобще е възникнал животът на земята в самото начало? Днес, разбира се, знаем, че Дарвин е прекарал по-голяма част от живота си, опитвайки се да намери отговор на първия от тези въпроси.
Чарлз Дарвин сравнява историята на живота на Земята с едно голямо разклонено дърво. В основата на дървото е представена първата жива клетка, а клоните били новите и по-сложни форми на живот, които са еволюирали с времето от първия примитивен организъм. Дарвин се опитвал да обясни как са се появили клоните на дървото на живота. Той се опитвал да покаже как естественият подбор би могъл да модифицира съществувалите организми, за да произведе огромното разнообразие в растителния и животинския свят, което ни заобикаля в света днес. Но когато става въпрос за самата основа на дървото (която представлява произхода на първия живот – първата жива клетка), Дарвин не казва почти нищо. На практика, в “Произход на видовете” той дори не се спира на въпроса за това, как би могъл да възникне животът от неживата материя.
Малкото и единственото, с което разполагаме за мнението на Дарвин по този въпрос, откриваме в едно писмо, което той написва до свой колега на име Джоузеф Хукър.

"Относно първата поява на жив организъм...ако (и то какво голямо “ако”) бихме могли да приемем, че в някакво горещо малко езеро (с всякакъв вид амониеви и фосфорни соли, светлина, топлина и наличието на електричество) е бил химически формиран сложен протеин, който да е в състояние да претърпи повече и дори по-сложни промени... в настоящето подобна материя би била погълната незабавно... но това може и да не е било така, преди да се появят живите същества." /Ч. Дарвин/
През последните години от живота си Дарвин не направил почти нищо, за да доразвие своята идея за това, че една примитивна клетка би могла да се формира от прости химикали в първичните води някъде в ранната история на Земята... Но по-късно (през 20-те и 30-те години на 20-ти век) един руски учен на име Александър Опарин, формулира подробна теория за това как това би могло да стане. Тя била наречена ‘химическа еволюция’. Опарин смятал, че ще може да обясни появата на първия живот, използвайки Дарвиновите принципи. Той имал предвид, че прости химикали се комбинирали и рекомбинирали, за да оформят по-големи молекули. После тези по-големи молекули се организирали ( с помощта на случайни вариации и естествен подбор) в първата примитивна жива клетка. През следващите 3 десетилетия много учени работили над това да доразвият и изчистят тези идеи, докато размишлявали над въпросите, повдигнати от Дарвин и Опарин. Как е могъл животът да еволюира от простите химикали?
От 50-те години на 20-ти век насам, много учени са смятали, че могат да симулират химическа еволюция, подобна на тази, която може би се е състояла на ранните етапи от историята на Земята. Те са опитвали да вземат прости химикали и да ги смесят, за да се образуват аминокиселини. ( Jed Macosko – molecular biologist).
Аминокиселините представляват на практика съставни химикали ( химични съединения). 20 различни вида аминокиселини се срещат при всички живи организми. Те съставляват приблизително 50% от сухото тегло на всяка клетка. Аминокиселините са градивните единици на други, по-големи молекули, които се наричат протеини. Протеините са основни компоненти на всяка клетка, която е съществувала на Земята. Протеините имат широк спектър от функции, които изпълняват в клетката. Всичко, като се започне от нещата, свързани със структурата и скелета на клетката (цистоскелета) ... и се стигне до ензимите... Протеините извършват цялата рутинна дейност вътре в клетката. Произвеждат енергия, преместват различни неща и почистват клетката. Най – първите клетки е трябвало, по необходимост, да имат същите протеини, защото и те е трябвало да извършват същата работа. Така че, протеините в най-първата клетка, както и протеините днес, трябва да са еднакво сложно устроени.
Учените осъзнавали, че сложната структура на протеиновите молекули е ключова при търсенето на отговора за началото на живота на Земята. Към 60-те години на 20-ти век учените вече били разбрали, че дори простите клетки са били направени от хиляди различни видове протеини и че функциите, които ще изпълняват тези молекули, зависят от техните много сложни тримерни форми. Необичайната форма на някои протеини им позволява да действат като катализатор или да причиняват започването на химични реакции, поради идеалната им пригоденост да се свързват с други молекули в клетката... докато други протеинови молекули оформят свързани в сглобка структурни компоненти.
Всяка от отделните части на един бактериален двигател, като тази пръстеновидна структура например, са направени или от една протеинова молекула, или от съвкупност от протеини, сглобени заедно в някаква специфична форма. Тези протеини са изградени от една или повече вериги, които съдържат стотици или хиляди аминокиселини, които се използват за изграждането на протеиновите вериги с 26-те букви от английската азбука. Буквите от азбуката могат да бъдат разположени в огромен брой възможни комбинации и от последователността на подредбата на буквите зависи дали ще се получат смислени думи и изречения. Ако буквите са подредени правилно, ще се получи текст с някакво значение. Но ако те не са подредени по правилен начин, тогава се получава безсмислица. Същият принцип важи и за аминокиселините и протеините.
Съществуват поне 30 000 различни вида протеини, всеки от които е съставен от същите 20 аминокиселини, но подредени в различни комбинации. Те са подредени като буквите да образуват вериги, които често са с дължина стотици единици. Ако аминокиселините са подредени в правилната последователност, тогава веригата ще се нагъне по начин, който води до появата на протеин с някакви определени функции. Протеините и аминокиселините, от които те са изградени, са подредени по такъв начин, че аминокиселините са сглобени една с друга, образувайки структура, чиято форма е предварително зададена чрез последователността на аминокиселините. Така че, последователността на тези аминокиселини в един протеин е от решаващо значение за получаването на правилната форма. Тази последователност е от решаващо значение, защото ако аминокиселините не са подредени по правилния начин, ще се формира безполезна верига и вместо тя да се нагъне и образува някакъв протеин, ще бъде унищожена в клетката.
С разкриването от науката на сложната конструкция на протеините, изследователите, работещи по въпроса за произхода на живота се сблъскват с един труден въпрос. Възможно ли е било аминокиселините, които са се носили в първичния океан, да са подредили сами себе си в протеинови молекули по силата на напълно случайни взаимодействия. Очевидно е, че е изключително трудно да си представим как в първичните океани аминокиселините са могли да се самоорганизират една след друга в правилната последователност, за да оформят и най-простия протеин. Един близък до нас начин да представим това, е да разгледаме английският език и това колко трудно би било да сглобим едно смислено изречение на английски, като случайно поставяме букви една след друга. Например нека разгледаме колко е трудно да получим дори само едно изречение от пиесата “Хамлет” на Шекспир, като пускаме по случаен начин отделни букви върху масата ( “To be or not to be, that is the question”) Само една от 26-те възможни букви би била на правилното място от 30-те различни позиции в това изречение. Вероятността да успеем да съставим успешно това изречение от класическото произведение на Шекспир по силата на чиста случайност се демонстрира от една дроб. Невероятният резултат 1/26на трийста степен от това е една възможност на 218.10на четирийста. И все пак, макар тази вероятност да е нищожна, тя започва да ни изглежда почти разумна, когато я сравним с вероятността за случайното формиране на само една от най-простите протеинови молекули, която е известна на науката. Най-простите протеинови молекули в природата са изградени от около 100 аминокиселини. Тези химически компоненти трябва да са подредени в специфична последователност във веригата. Биолозите са изчислили предварително, че ако планетата е покрита от първичен океан, който съдържа пълни комплекти от всичките 20 вида аминокиселини, то времето, което ще е необходимо да се изгради един функциониращ протеин, съставен от 100 части, ще се равнява приблизително на най-голямата възможна възраст, която се приписва на Вселената, умножена по 10 на шейсета т.е.
15*10на девета *10на шейсета = 15 * 10на шейсет и девета степен.
Въпреки този невъзможен за схващане от умовете ни времеви период, дори ако протеинът все пак някак си се формира сам, то пак тайната за произхода на живота е много далеч от разгадаването си. Нека да приемем, че въпреки очевидната му невъзможност и въпреки всичко, което ни е известно от науката, все пак случайно е получен един протеин от 100 единици. С какво бихме разполагали тогава? Бихме разполагали всичко на всичко с един протеин. Това не е живот, защото дори и най-простичката клетка се нуждае от повече от 600 протеина, за да функционира и да бъде жива. И така, повечето учени днес не приемат вече, че животът и градивните му единици са могли да произлязат по случайност. Те търсят начин да обяснят произхода на живота и градивните му единици с действието на някакъв закон или комбинация от закони, които биха могли да го направят. Случайността не се счита вече за валидно обяснение.

5 ЧАСТ - ЕЗИКЪТ НА ЖИВОТА
Към първата половина на 60-те години на 20-ти век повечето учени вече били отхвърлили вероятността случайните химически реакции в първичния океан на Земята да са могли някога да оформят сложни протеинови молекули и първите живи клетки. И все пак, въпреки ограниченията пред сляпата случайност, изследователите, които се занимавали с въпроса за произхода на живота продължавали усилено да търсят наличието на естествен процес, който да е могъл да създаде първия живот.
Проблемът за биологичния произход ( в продължение на много дълго време, бих казал аз) представляваше за мен наистина огромен интерес, поради мащабите на проблема. Поради неговата важност. Откъде идваме ние? Какво правим тук? Всички въпроси от този тип... разгледани от гледна точка на естествената наука. / Dean Kenyon, professor of biology ( emeritus), San Francisco State University/.
В края на 60-те, през 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век, Дийн Кениън бил един от водещите теоретици-еволюционисти в областта на химическата еволюция. И подобно на другите в тази област, той се опитвал да обясни как животът на Земята е започнал чрез изцяло естествен процес. През 1969 г. Кениън става съавтор на една книга, озаглавена “Биохимическо предопределение”. В нея той представил едно интригуващо обяснение за произхода на сложните протеинови молекули, които са основните компоненти в живите клетки, по естествен път. Кениън писал:
- Възможно е животът да е бил “биохимически предопределен” поради съществуващите свойства на взаимно привличане между химическите части и по-специално между аминокиселините в протеините. По времето, когато възникна идеята за биохимическото предопределение, аз и моят съавтор бяхме напълно убедени, че разполагаме с научното обяснение за произхода на живота.
Кениън предлага идеята за това, че самите химически свойства на аминокиселините ги карат да се привличат една към друга, оформяйки дълги вериги, които са станали и първите протеини – най-важните компоненти в живата клетка. Това би означавало, че животът е бил, на практика, неизбежен; предопределен не от нещо друго, но от химията. Много от учените прегръщат идеите на Кениън и в продължение на следващите 20 години “Биохимическо предопределение” се превръща в най-продаваната книга по въпросите, свързани с теорията за химическата еволюция. И все пак, 5 години след публикуването на книгата му, Кениън постепенно започнал да се съмнява в правдоподобността на собствената си теория.
- По време на този период от живота ми моите съмнения относно някои определени аспекти, отстоявани от лагера на еволюционистите, станаха сериозни, когато ми бе представен силен контрааргумент от страна на един от моите студенти. Аз не можах да опровергая този контрааргумент.
Кениън бил предизвикан да обясни как първите протеини са могли да се оформят без помощта на генетични инструкции.Днес е известно, че веригите от аминокиселини в живите клетки не се формират непосредствено, по силата на привличане между техните части ( сценарият, който Кениън си представял за ранния етап от историята на Земята). Вместо това друга голяма молекула, вътре в клетката, съхранява инструкциите за последователното подреждане на аминокиселините в протеините. Тя се нарича “ДНК”.
За Дийн Кениън един нов въпрос става централен в неговото търсене на истината за произхода на живота. “ Какъв е бил източникът на биологичната информация в ДНК?”
- ...Ако някой би могъл да разбере какъв е произходът на посланията кодираните послания в живите механизми, тогава това би било далеч по-удовлетворяващо в интелектуално отношение в сравнение с тази теория за химическа еволюция.
И така, Кениън осъзнал, че е изправен пред намаляващ брой възможности, защото той разбирал, че както в случая с чистата случайност и естественият подбор също е ограничен в своите възможности да твори.
По определение естественият подбор не би могъл да действа преди да съществува първата жива клетка... Защото той може да въздейства само на организми, които са в състояние да се размножават. Клетки, които са снабдени с ДНК и могат да предават техните генетични промени на бъдещите поколения. Без ДНК не може да има възпроизвеждане. Но без възпроизвеждане не може да има и естествен подбор. И така, не може да се използва естественият подбор, за да се обясни произходът на ДНК, без да се приеме, че предварително е съществувало самото нещо, чиято поява се опитваме да обясним.
Случайността, естественият подбор и собствената му теория за самоорганизиране се провалили като опити за обяснение на произхода на генетичната информация... Сега Кениън виждал само една възможна алтернатива.
- Не съществува и най-малкият шанс за появяване дори и на най-простата клетка по пътя на химическа еволюция и така идеята за това, че животът е произлязъл чрез намесата на интелект, беше изключително привлекателна за мен и беше много смислена, тъй като тя се вписваше много добре в многобройните открития в областта на молекулярната биология.
В течение на годините след като Кениън отхвърля идеята за химическа еволюция, науката е открила подробностите за една цяла система за обработка на информация, която носи белезите на интелигентна намеса (дизайн).
С помощта на компютърна анимация можем да надникнем в клетката и да наблюдаваме тази забележителна система в действие. След като навлезем в сърцето на клетката, виждаме надлежно нагънатите вериги на ДНК, които представляват складовете за инструкциите, необходими за изграждането на всеки протеин в даден организъм. По време на процес, известен ни като “транскрипция”, една молекулярна машина първо разгъва участък от ДНК-спиралата, за да направи достъпни генетичните инструкции, които са необходими за изграждането на някоя специфична протеинова молекула. После друга машина копира тези инструкции, за да оформи една молекула, известна като “транспортна РНК”. Когато транскрипцията е приключила, веригата на РНК пренася генетичната информация през “системата на ядрените пори”, която представлява вратата, контролираща трафика навътре и навън от ядрото на клетката. Веригата на транспортната РНК бива насочена към една молекулярна фабрика, състояща се от 2 части, която се натича рибозом. След като тя се прикрепи здраво, започва процесът на превеждане (транслация). Вътре в рибозома има една сглобяваща линия, която изгражда верига от аминокиселини, които са подредени в специфична последователност. Тези аминокиселини се транспортират дотук от други части на клетката... и после биват свързани една с друга във вериги, които често са дълги стотици единици. Последователността, в която са подредени, определя видът на протеина, който се произвежда. Когато веригата бъде завършена, тя бива тя бива придвижена от рибозома до един механизъм с формата на варел, който спомага тя да бъде нагъната в точната форма, която е от решаващо значение за нейната функция. След като веригата бъде нагъната във вид на протеин, тя бива освободена и насочена от друга молекулярна машина към точното място, където тя е необходима.
- Просто е изумително за нас, когато откриваме на това микрониво такъв прецизно настроен апарат-механизъм, който носи белезите на намесата на интелект и специална изработка. Имаме подробностите за едно изключително сложно устроено молекулярно измерение, където се обработва генетична информация. Именно на това ново ниво за молекулярната генетика сме свидетели на най-убедителното доказателство на тази земя за сътворение.

6 ЧАСТ – Разпознаване на намесата
- Биолозите трябва постоянно да си напомнят, че това, което виждат, не е било проектирано, но е еволюирало. Франсис Крик ( Нобелов лауреат за изследване на ДНК)
- Когато наблюдаваме молекулярните машини или невероятно сложният процес, чрез който клетките се делят, аз искам да задам въпроса: Възможно ли е зад всичко това да стои намесата на нечий интелект? Има ли някакъв план или цел в тези структури? ( Пол Нелсън – философ в биологията.
- Науката трябва да представлява търсене на истината за света. Не трябва да имаме предубеждения за това, каква може да е тя. Не бива да заявяваме:
"Не харесвам това обяснение, затова ще го отхвърля!"
По-скоро, когато бъдем изправени пред някаква загадка в природата, трябва да се опитаме да намерим всички възможни обяснения за нея в. Един от проблемите, който намирам в теорията за еволюцията е, че тя по един изкуствен начин отхвърля едно определено обяснение, дори преди доказателствата да са имали възможност да говорят. Обяснението, което тя отхвърля, е намесата на интелект. /Пол Нелсън/
...От края на 19-ти век и времето на Дарвин (на практика отчасти поради написаното от Дарвин в “Произход на видовете”), учените започват да приемат едно определение за науката, което изключва възможността за намесата на интелект като научно обяснение. Това означава, че ако искаш да подходиш научно, трябва да се ограничиш до обяснения, които включват само естествени причини. Не може да се приема намесата на интелект като причина. И, въпреки това, интересно е, че ние приемаме идеята за интелигентна намеса през цялото време. Това е част от обикновения ни начин на мислене... да разпознаваме намесата на интелект.
Да вземем например тези йероглифни текстове, изсечени върху руините от египетски паметници. Никой не би приписал формата и подредбата на тези символи на действието на естествени причини като пясъчни бури или ерозията. Напротив, ние ги разпознаваме като дело на древните писатели, които са били интелигентни човешки същества. Подобен начин на мислене ни кара да заключим, че мистериозните каменни фигури по бреговете на Великденските острови не са се образували под въздействието на вятъра и водата в течение на огромни периоди от време. Нито приемаме, че растенията биха могли да израснат в тези познати ни форми без някакъв вид насочваща намеса на интелект. Разбира се, че ние разсъждаваме по подобен начин през цялото време. И знаем, че това е правилно. Но въпросът е: “На базата на какви основания стигаме до тези изводи?” Кои са признаците, които ни помагат да разпознаем интелигентна намеса?
Наскоро, чрез една книга, озаглавена “Разпознаване на намесата на интелект”, математикът Уилиям Дембски доведе до важен пробив в осъзнаването на логиката, която прилагаме, когато стигаме до извода за намесата на интелект. Дембски идентифицира характеристиките на обектите, които ни карат да разпознаваме предварителната намеса на интелект.
- Стигнах до това, като се опитвах да разбера как разпознаваме наличието на интелигентна намеса. Кои са логическите стъпки, през които преминава умът ни, преди да достигнем до заключението, че нещо е резултат на интелигентна намеса? И така, това, което аз се опитвам да направя, е да изведа надеждни, емпирични и научно издържани критерии, които да ни помогнат да преценим дали нещо наистина е направено. Разглеждайки логиката, която стои зад това, открих, че е необходимо да са налице малка вероятност за случайно възникване и специфичност или с други думи познат ни и обективно съществуващ модел... /William Dembski – mathematician Baylor University /
Според Дембски човешките същества основателно разпознават намесата на интелект, когато наблюдават обект, чийто случаен произход е малко вероятен или нещо, което съвпада с модел, който вече ни е познат. Точно такъв модел се намира в местността Блак Хилс в Южна Дакота. Ако пътувате на запад, ще видите много различни форми в планината, повечето от които не означават нищо. Те представляват просто разпръснати скали в най-различни форми. Това, което не можете да видите, са лицата на Линкълн, Джеферсън, Теди Рузвелт и Джордж Вашингтон върху скалите. Единственото място, където можете да ги видите, е в Южна Дакота. Причината, поради която те са там е, че някой ексцентричен скулптор е решил, че иска да почете тези президенти като прекара по-голямата част от живота си изсичайки лицата им върху тази планина. Тези форми е малко вероятно да са възникнали сами. Един случайно избран хълм е също малко вероятно да е възникнал сам. Но един такъв хълм не ни напомня за нищо. Ние знаем, обаче, че е имало 4-ма мъже, които са били президенти на САЩ и те са имали характерни черти на лицата. Тези скулптури в планините на Южна Дакота съответстват на лицата на тези президенти, които са ни познати отпреди. Ако погледна нагоре и видя лицата, аз веднага разпознавам, че те съвпадат с лицата на четиримата президенти, които са ми познати от банкнотите или портрети в Националната галерия... или от картини в книгите. И така, аз осъзнавам, че когато гледам към планината Ръшмор, там не само е малко вероятно случайното разположение на скалите,... но то е такова, което съвпада с един независимо съществуващ модел, който съвсем надеждно свидетелства за интелект. И така, налице са малка вероятност за възникване и специфичност. Това са белези за дизайн.
Друг обект с малка вероятност да е възникнал сам, е следният надпис върху пясъка, илюстриращ начина, по който разпознаваме намесата на интелект. /следва надписа на картинката/ Никой не би предположил, че това послание е било написано под действието на прибоя. Напротив, поради характеристиките на този образец, ние разпознаваме думите като продукт на интелект. Тази специфична подредба също съвпада с друг независимо съществуващ образец,... а именно формите на буквите от английската азбука, които ние разпознаваме и думите, които знаем от английския език. И така, спецификата на подредбата плюс факта на съответствието й с един независимо съществуващ образец, създават у нас съзнанието за интелигентна намеса. Този пример ни кара да мислим, че критериите на Уилиам Дембски за установяването на замисъл от страна на интелект
ДНК има структура, която е идеална за съхраняване на информация. В основните елементи А, Т, С и G на двойната спирала на ДНК има потенциал за съхраняването на огромно количество информация. На практика в познатата ни вселена не съществува обект, който да съхранява и предава повече и по-ефективно информация от молекулата на ДНК. Един пълен набор от човешка ДНК съдържа 3 милиарда отделни символа. Анализът на кодиращите области на ДНК-молекулата показва, че нейните химически символи имат специфична подредба, която им позволява да предават подробни инструкции или информация... подобно на буквите в едно смислено изречение или на бинарните числа при компютърните кодове.
Бил Гейтс казва, че ДНК е като компютърна програма, но много по-сложна от всяка друга, която ние сме в състояние да създадем. И ако се замислим над това поне за минута, ще разберем, че казаното е доста многозначително. Всички ние знаем, че Бил Гейтс не наема вятъра и ерозията или генератори на случайни числа, за да създава софтуера си. Напротив, той наема интелигентни инженери; софтуерни инженери. И така, всичко, което знаем от личния си опит, ни навежда на мисълта, че богатите на информация системи възникват в резултат от намесата на интелект... Но как подхождаме към факта, че животът се основава на информация? Във всяка жива клетка и във всеки жив организъм? Това е най-голямата мистерия. Откъде произхожда тази информация?
През последните 15 години философът и учен Стивън Майер е работил над отговора на този въпрос. Майер разработва едно доказателство, за да демонстрира това, че интелигентната намеса е най-доброто обяснение за произхода на информацията, необходима за изграждането на първата жива клетка. Част от нашето основно познание е, че интелигентни причинители могат да създадат богати на информация сиситеми, така че тази теза не се основава на това, което не знаем, но на това, което знаем относно причинно-следствената структура на света. По настоящем знаем, че не съществува естествено обяснение или естествени причини, които да могат да създадат информация. Не е естественият подбор, не са процеси на самоорганизация, не е чиста случайност. Но ние знаем причина, която е в състояние да създаде информация и това е интелектът. И така, когато откриваме богата на информация система в клетката и по-специално в ДНК-молекулата, то ние можем да заключим, че нечий интелект е играл роля за произхода на тази система, дори ако не сме били там и не сме наблюдавали как се появява тя.
Трудът на Майер върху произхода на генетичната информация днес е част от утвърдила се научна позиция за наличието на замисъл от страна на интелект, която е развита от една общност от учени и философи по целия свят. Тяхнат цел е да подложат на преоценка една идея, която е домонирала в биологията в продължение на повече от едно столетие. В хода на това те дават начало на теория, която стана известна като “дизайн чрез интелект” (“Интелигентен дизайн”).
- За мен тази теза е многообещаваща поради това, че тя ни дава един нов инструмент и обяснение, което принадлежи към инструментариума на науката. Интелигентните причинители са нещо реално. Те оставят следи за своето съществуване. Здрава наук е наукта, която се стреми към истината и позволява на доказателствата д говорят сами за себе си. /Пол Нелсън/
- Тезата за сътворяване чрез намесата на интелект се основава на наблюдение на фактите. За мен това е определението за истинска наука. Тя представлява наблюдение на фактите. Какво установявате, когато наблюдавате фактите, както е направил Майкъл Бийхи? Свидетели сме на тези невероятни образци на взаимосвързани сложни обекти...” “Начинът, по който стигаме до заключението за намесата на интелект при създаването на бактериалния флагелум е същият начин, по който стигаме до извода, че един извънбордови двигател е продукт на интелигентна намеса. /1-Philip Johnson, author of “Darvin on trail”/
- Koгато видим изънбордови двигател, виждаме начина, по който си взаимодействат частите и т.н. и така ние знаем, че някой го е направил. Логиката е същата, що се отнася до биологическите машини, така че идеята за интелигентен замисъл е напълно научна. Тя може и да даде отражение върху религиозните ни убеждения, но тя със сигурност не произхожда от тях. /Майкъл Бийхи/
- Когато преценявам доказателствата обективно, без да изключвам възможността за интелигентна намеса, идеята за тази намеса просто изпъква като най-правдоподобно обяснение. И по тази причина аз вярвам, че тя е вярна. /Jonathan Wells, author of “Icons of evolution”/
- Аз смятам, че идеята за сътворение чрез намесата на интелект се завръща. Не можем да обясним тези системи чрез естествени закони и ако търсим истината, а системите са на практика направени, дори ако трябва да сме инженери по дизайна, за да ги разберем, то аз казвам “Какъв е проблемът?” Знаете как би трябвало да бъде, движим се натам, накъдето ни водят данните... а изводите – да, те имат дълбоки метафизични следствия, но какво от това?! /Scott Minnich/
И така, идеята, че тази вселена е рационална и познаваема, носеща белезите на замисъл от страна на върховен интелект, който е искал този свят да бъде познаваем, е много мощна и тя е в основата на науката, защото тогава светът може да бъде изследван и в него има смисъл. Ако всичко е само хаотично нахвърляно, тогава няма причина да очакваме никаква рационалност в света. Но ако наистина той е продукт на ум... тогава може да се тръгне напред и науката се превръща в онзи страхотен и чудесен проект за откриване на тайни, в хода на който можеш да очакваш да откриеш рационалност, красота и познаваемост в самите основи на нещата.
Преди 150 години Чарлз Дарвин трансформира науката със своята теория за естествен подбор. Днес тази теория се сблъсква със сериозно предизвикателство. Тезата за намесата на интелект предизвика интензивен дебат по въпроса за произхода на живота на Земята. И за нарастващ брой учени тя представлява една парадигма, една идея, която има потенциала още веднъж да редефинира самите основи на научната мисъл.
През 19-ти век учените вярвали, че съществуват две основни величини – материя и енергия. С навлизането в 21-то столетие има една трета величина, която науката трябваше да признае и това е информацията. И така, подхождайки към биологията в информационната епоха, нараства съмнението, че това, което наблюдаваме в ДНК-молекулата, е на практика продукт на ум. Продукт на интелект. Нещо, което може да бъде обяснено само като сътворено от страна на интелект.

Целият филм под заглавие „Накъде насочват доказателствата?“ може да бъде изтеглен от
ТУК

 












Гласувай:
24



1. estirbg - ОТЛИЧЕН ПОСТИНГ!!!!!!ПРИЕМИ МОИТЕ АДМИРАЦИИ!!!
02.04.2011 21:20
Май аз трябваше да се проявя в тази област, но ти си улучила право в сърцето Дарвинизма! Статията е великолепна и след нейния прочит съм убедена, че съмняващи се в креационизма не би трябвало да има.
Молекулярната биология е точно тази наука, която и мен доведе до Твореца. Вярата в Него отгледа и възпита любовта и послушанието ми и ме възнагради с много духовни победи и сбъднати надежди. Ако хората спрат да се надбягват със себе си и послушат "тихия гласец" на Господа("И подир земетръса огън, но Господ не бе в огъня; а подир огъня тих и тънък глас."3 Царе 19 глава) светът би бил по различен...Убедена съм!
Благодаря ти за удоволствието, скъпа Клео! :))


цитирай
2. kleotemida - Всъщност, аз трябва да ти благодаря за линка на филмите :))
02.04.2011 21:56
А заслугата за статията е моя единствено дотолкова, доколкото се порових в нета да потърся текста на филма на български и кратки клипове от самия филм в YouTube. Още когато го гледах, този флагелумен двигател ми "събра погледа" :))).

Много ми се иска някой еволюционист да ми обясни като как се е получил по пътя на еволюцията бактериалният флагелумен двигател, който има 40 части и не може да функционира без нито една от тях :)))))
цитирай
3. get - - Поздравление за сериозният труд, който си положила ...
02.04.2011 23:11
... дори само с написването на този материал !!(значимо голям, като обем)

- Интересна тема ... само да не я оплескам :)) - защото ще моля за още информация ?!

- Първият ми е - Какво е евгеника ? - А кой е сър Френсис Галтън ? ... :))) - на мен поне ми е известен, като "основател" на "Дактилоскопията"(за формата на човешките отпечатъци)дял от Криминалистиката - но мисля това не е най-важното в неговата биография. - Например, какво е било отношението му към негрите ?

- Вторият ми е за "остатъчната ДНК сянка" - една теория(силно критикувана) на Пьотър Гаряев ! ... във връзка с това - А какво е Теогония ?(къде най-рано е упомената и от какви "свети мъже" във връзка с какво ?)

- Да не досадя с въпросите си - Спирам !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
4. kleotemida - Тъй като "стреляш" напосоки, отговарям на въпросите ти с мой избор
02.04.2011 23:56
Евгеника - исторически щрихи и етични измерения:
http://www.sustz.com/Proceeding08/Papers/MEDICINE/Aleksandrova_Silviya.pdf

Декември, 2010
Непорочното зачатие не е загадка за учените

"Когато Йосиф взима девицата Мария за жена, той знае, че тя е “непразна”. На сън му се явява Святият Дух и му съобщава, че тя е заченала непорочно и ще роди Сина Божи. Векове наред непорочното зачатие е предизвиквало спорове и съмнения. От християните то се приема чрез вяра като Слово Божие и Свята истина. Невярващите, на базата на човешката си логика, гледат на него със снизхождение като на мит и легенда. Учените обаче, в края на второто хилядолетие от Рождество Христово, доказаха на света, че са възможни методи за зачатие, за които никой не беше чувал, мислил или осъществил в предишни времена – зачатие ин витро и клониране.

Но Дева Мария не е заченала ин витро, както много хора побързаха да предположат. През последното десетилетие на двадесети век учените стигнаха до обяснението за непорочното зачатие от Святия Дух. Той само е предал генетична информация чрез енергия с колосална мощ от първоизточника – Бог!

Когато през петдесетте години е открита двойната спирала на ДНК, генетиците решават, че тя предава цялата наследствена информация. По-късно става ясно, че в тази спирала се кодират единствено белтъчините. В началото на деветдесетте, учени откриват, че цялостната програма на организма се съдържа в структурата от течни кристали на ДНК – съчетанията на хромозомите образуват холографски решетки, наречени поле. Именно това поле, получавайки програмата, започва да създава вълнов образ на биологичната система, сякаш я рисува във времето и пространството. Например, при деленето на човешки клетки в ембриона, в това поле се образуват вълни, които точно показват къде и кога трябва да растат ръцете и краката, къде точно са очите и носът. Вълновият образ постепенно се запълва с материя и тази фантастична технология се прилага вече милиарди години.

В света има вълни, които се запазват много дълго - смерчове, цунами, кълбовидни мълнии, ударни вълни. Те са в състояние да убият човека. Наричат ги солитони.

Оказва се обаче, че човек носи в себе си такива вълни солитони, които не само че не го разрушават, а напротив, изграждат го. Солитоните са всъщност енергийните вълни, които прочитат, запомнят и препредават генетичната програма. След продължителни изследвания, учените създават генератори на солитони, чрез които по вълнов път предават генетична информация от един биологичен вид на друг. Руският учен Пьотр Гаряев формулира теоретичната основа на вълновата генетика и доказва, че появата на патицо-пиле и пшеницо-царевица въобще не е случайна.
Така учените стигат до непорочното зачатие. Те доказват, че наследствената информация може да се предава от разстояние с помощта на вълните-солитони, изпращани от Творчески разум с колосална мощ. Което означава, че принципно е възможно да се зачене непорочно – организмът да се развива от една клетка, под въздействие на външна енергия и генетична информация. Така логично се обяснява и непорочното зачатие на Дева Мария от Святия Дух. Той само е предал генетичната заповед- информация от първоизточника Бог.

Как се появява живо същество? Под въздействието на вълновите холограми, молекулите се подреждат в сложни структури, от които се състои образът на бъдещия организъм. Но откъде е копиран той? Учените признават, че първият вълнови геном е създаден от енергийно поле със свръхмощна сила. Материалната основа на това поле е физическият вакуум между атомите, изпълнени със свръхлеки частици – микролептони и техните вълни. От такива микрочастички се състоят човешките мисли, от тях се формират и новите идеи, които никому още не са хрумнали. Всички тези частички – енергийни вълни, се раждат от вакуумния супермозък. Когато вълновите холограми се обвият в плътна материя, сътворяват биосистемите.

Така учените стигат до признанието за проявите на Висш разум – Бог, както и до непорочното зачатие и раждането на Сина Божи."


А ето ти тук цял форум:
http://www.ivanstamenov.com/forum/index.php?topic=280.30
цитирай
5. kleotemida - Фантастичното през античността VІ. Що е фантастика. Хезиод. “Теогония” - http://homoviator-bg.net/?p=89
03.04.2011 00:06
Е.Я: - Е, за „Теогония” сега.
Н.Г: - Тя е история на Вселената.
К.С: - Да. И сега е времето, може би, вече да стъпим в „Теогония”, но преди това, вместо назад към природата, да кажем назад към музиката.

Част ІV
Частите на “Теогония”

Е.Я: - В търсене на предтечите, на първообразите на жанровете фентъзи и фантастика, с които днес, в специалност, по настоящем, работи библиотека „Български риалити романи”, имам предвид първата и втора част на „Стражите на съзвездие Пентаграм”. Та, в търсене на тези първообрази се спускаме надолу, надолу, надолу към античността. VIII в. пр. Хр. Един съвременник и съперник на самия Омир – Хезиод - не особено популярен за широката публика, но иначе изключително сериозен фактор, той е може би другият, вторият извор на старогръцката словесност за периода, в който живее. И така, ако в „Дела и дни” Хезиод ровичка из земното и човешкото, да видим когато вдигне поглед нагоре, към небето - условно казано към небето, защото той трябва да подреди малко и митологията, освен земния живот - така се ражда „Теогонията”. Доц. Ники Гочев за вас днес работи, както обикновено в тези предварителни часове. И така, „Теогония”. Ники, най-напред да разшифроваме заглавието.
Н.Г: - “Теогония” значи “произход на боговете” или “богопроизход, богораждане”. Или пък генеалогия на боговете. Това трябва да е.
Е.Я: - Това е.
Н.Г: - Така трябва да се преведе думата “теогония” и тя, като заглавие, напълно отговаря на това, което Хезиод е направил. Действително, той е много подреден. Ето, „Дела и дни” беше едно подредено изложение от съвети за това, как човек може почтено и, доколкото зависи от него, сигурно да прекара живота си. Скромно, но сигурно.
Е.Я: - В труд. Да.
Н.Г: - Да, скромно, но сигурно, без да накърнява чувствата или имуществото на други хора.
К.С: - Това значи нещо като „Критика на практическия разум” в древността.
Н.Г: - Във всеки случай поемата е едно поучение, затова и го наричат дидактик…
Е.Я: - Да.
Н.Г: - …и казват: „Епосът, създаден от Хезиод, е дидактичен епос”. Това са съвети. От друга страна, “дидактично” може да се преведе и с “образователно”. “Дидактичен епос”, особено в случая с Хезиод, значи “образователен епос”.
Е.Я: - Да.
Н.Г: - Това, което той предлага, е образование. Докато това, което предлага Омир, не е образование, а е едно прекрасно развлечение.
Е.Я: - Да.
Н.Г: - С много вкус изпълнено. А образованието на Хезиод е такова, каквото в този момент може да се предложи на хората - живеем в една почти безписмена епоха, учебни заведения няма. В Омир не можем да се намери нито едно място, където да се говори за писменост. Това е много древна епоха.
Е.Я: - Книги се пишат, но после по-скоро се разказват, от колкото се разпространяват в писмен вид.
Н.Г: - Много е спорно може ли да се говори за книги в Гърция в този момент.
Е.Я: - Да.
Н.Г: - Дълго време специалистите са се колебали дали Омир е записвал поезията си или не. Сега по-скоро се допуска, че е записвал, но тези неща не могат да се докажат докрай. И така, имаме една много древна епоха, в която образованието не може да бъде така разчленено, както го знаем ние. Но това, което дава Хезиод, все пак може да бъде видяно като образование, което се дели на две части. В едната на слушателя се казва как е най-добре да се живее, а в другата – какво се е случило в света до наши дни, поради което и ние се намираме в това положение. Това, което прави Хезиод наистина е всеобемащо. То е история на вселената. При това тя е изпълнена само в хиляда стиха, а това е малко, то е колкото една от големите Омирови песни, и се събира на двайсетина страници.
Е.Я: - Да.
Н.Г: - Или малко повече. Сега, относно плана на „Теогония”, нещата изглеждат така: текстът може да се раздели на три части. В първата част имаме началата на вселената и развитието на вселената до поколението на олимпийците. Като казваме „олимпийци”…
Е.Я: - Какви са границите на Хезиодовата вселена, всъщност, в какъв параметър се движи неговият разум?
Н.Г: - Напълно сравним с … да, представата на Хезиод за вселената е напълно сравнима с нашата представа. Напълно. Вселената, за която той мисли, е безкрайна. Така трябва да е, защото той започва с Хаоса и след това минава към земята и небето и нещата, които ще се случват на земята и под небето, но Хаосът е нещо отделно. Той би трябвало да е нещо безкрайно, или поне така изглежда.
И това е първата част, до раждането на олимпийците. Като казвам „олимпийците”, имам предвид Зевс и неговото поколение, братята и сестрите му – това са Посейдон, Хера и другите. Втората част пък е как олимпийците утвърждават своята власт, защото Зевс трябва да се пребори с баща си Кронос и с божествата от неговото поколение. А това става с война. И след това, като завладее Вселената, побеждавайки баща си, той трябва да утвърди своята власт.
Е.Я: – Вече възкачването на Зевс на трона.
Н.Г: - Да, а след това му се налага да утвърди властта си в една втора война, която води срещу чудовището Тифон, родено от Земята. Така че това е втората част, в която виждаме как Зевс побеждава противниците си. Това трябва да се знае от онези, които вярват в митовете или поне се интересуват да си изяснят съдържанието на митовете – защото Зевс и приближените му богове са тези, на които хората принасят жертви и чиито храмове имат пред себе си.
Е.Я: – Да се знае кому принасят жертви. Да.
Н.Г: - Те не са изначални, а са породени от други и в един момент с хитрост сила са стигнали до това, да завладеят света. Така че тук имаме една идея за света и за боговете, която няма почти нищо общо с идеите за Бог, които се разпространяват в Европа впоследствие и които, впрочем, и в този момент съществуват, но Хезиод не знае за тях.
К.С: - Всъщност има континуитет.
Н.Г: - Хезиод не знае за тях, но аз съм уверен, че той е бил силно повлиян от източните идеи, които достигат по слухове до него, но само по слухове.
Това е втората част, а третата е за това, как боговете се умножават, как се оформя семейството на Зевс, така че да се стигне дори до смъртни - обаче герои, а не обикновени смъртни.
К.С: - Тоест, така, субординацията е сложена много добре. Нека сега да послушаме малко музика и да започнем да вървим крачка по крачка.

Част V
Началата на вселената

Е.Я: - Ред на земята, порядък при хората, ред и порядък и на Олимп, хаос и безкрайност във вселената – това ни учи Хезиод, съвременникът и съперникът даже, според някои, на самия Омир. Какво обаче казва той в „Теология”… „Теогония”, разбира се! Това не е теология, това е „Теогония”, разликата е съществена. Какво казва той, Хезиод, в „Теогония”? Но, отсега да кажем, „Теогония”, части от самите идеи на Хезиод, ще преминат в следващата неделя, в следващия предварителен час, защото е очевидно, че няма как да изчерпим и произведенията, и духа на Хезиод. И така, „Теогонията” – Ники?
Н.Г: - Хезиод е бил много цитиран и обсъждан през античността, защото, когато хората започнат да философстват - било професионално, било покрай другото – те неизбежно се питат за началата. А Хезиод се занимава с началата. А Омир не е такъв. Омир, като всеки много талантлив писател, си казва: „Няма защо да бъда изчерпателен”. Защото да си изчерпателен в литературата, пък даже и в обикновеното общуване, е досадно. Това показва липса на талант.
Е.Я: - Той е артист.
Н.Г: - Да, а всъщност талантливият художник знае, че няма нужда да е изчерпателен, а работата му е да създава форми и сюжети. Затова Омир не се интересува от началата, те изобщо не му трябват. Той казва: „Я да видим някой скарал ли се е с някого, някоя на някого изневерила ли е, някой някого мрази ли?” И действително художественото произведене трябва да започне така. Но Хезиод не е художествен автор, той не е писател, не е и поет, макар че съчинява стихове.
Е.Я: - Литературната форма е била такава.
Н.Г: - Може би липсата на книги и липсата на навик да се записва - да не говорим пък за издаване - налага изразяването в стихове. Защото стихът по-лесно се помни.
Е.Я: - Е, то и други са били стиховете там, върху дълги и къси срички, нали.
Н.Г: - Да, разбира се, стихосложението е било друго. Та той започва с началата и казва така: „Без съмнение Хаос беше пръв”. Значи, първо е бил Хаосът - но какво е той е малко трудно да се каже. “Хаос” буквално означава “онова, което зее” и за това ние можем да го преведем…
Е.Я: - Празнината.
Н.Г: - Бездната.
Е.Я: - Да.
Н.Г: - Нали, неограниченото пространство. И казва: „И след това бяха Гея (земята) и Тартар (бездната, която е под земята)”. Не къде да е, а под земята, може би “под повърхността”, вътре в земята. Значи Тартарът не е като Хаос, който е отвъд, извън земята. Той е по-ограничен, и дълбок, тъмен.
Е.Я: - Да.
Н.Г: - Ограничен, а не безкраен като Хаоса. И после, забележете, идва това, върху което толкова са спекулирали впоследствие - „Ерос”.
Е.Я: - А!
Н.Г: - И той е бил пръв. Наравно с Гея и с Тартар, и Ерос е пръв, защото той …
К.С: - Привличането.
Н.Г: - Да, той мисли, че трябва да има някакъв…
Е.Я: - Не само това, продължението на човешкия род е в ръцете на Ерос.
Н.Г: - И на всяко нещо.
Е.Я: – И на всяко нещо, да.
Н.Г: - Не просто на човешкия род. Ерос е онзи механизъм, чрез който нещата се възпроизвеждат.
Е.Я: - Да. Символът на ***
Н.Г: - И затова на Хезиод той му трябва, тук има сериозен размисъл за това, какво е необходимо, за да тръгнат нещата. После казва: „Гея роди от себе си Уран (небето) и после, като се съчетаха, започнаха да се появяват нещата”. Казано е в 5-6 стиха, но това е една сериозна основа.
Е.Я: - Той има претенции цялото мирознание да изрази.
Н.Г: - Това казвам, да, това е енциклопедия всеобемаща **. И оттук нататък започва да изброява кои са нещата, породени от Уран и Гея. Грижата му е да разкаже как възникват съществата в познатия свят, но не просто “живи същества” а всякакви неща, явленията въобще. Примерно, как се оформя земната повърхност. Той говори за пораждане на океана, на реки, на планини. От една страна го интересува оформянето на неживата, както я виждаме ние, природа. А от друга страна казва: „ Роди се Нощта, от Нощта се роди Смъртта, Скръбта, Раздора.”
Е.Я: - В произход той ги изследва нещата, обаче. ***
Н.Г: - Да, той говори за нещата, които се случват в човешкия свят, за отношенията. И те са породени, и то още преди хората.
Е.Я: - Да.
Н.Г: - И, освен това, Земята ражда чудовища, което е интересно за нас. Чудовищата, които дават храна за фантастичната литература, започват ето тук.
Е.Я: - Ето тук точно е най-подходящото място да спрем, макар че не сме изчерпили Хезиод. Хезиод го продължаваме и другата седмица, но не само него. Ще има и друг представител на античността.
К.С: - Точно така, а сега в момента е крайно време литературната лаборатория на доцент Николай Гочев да се превърне в story-лаборатория, където остава моят приятел и колега Емил Янев, и той, като приключенец, ще очаква капитана на отбора на фентъзистите с поредния разказвач.

Николай Гочев @ февруари 14, 2011
цитирай
6. kleotemida - Благодаря за поздравите, но вече споменах, че това е текстът на целия филм, към който съм дала линк,
03.04.2011 00:20
и от който са два от клиповете - 2-ри и 4-ти.

get написа:
Поздравление за сериозният труд, който си положила ... ... дори само с написването на този материал !!(значимо голям, като обем)

- Интересна тема ... само да не я оплескам :)) - защото ще моля за още информация ?!

- Първият ми е - Какво е евгеника ? - А кой е сър Френсис Галтън ? ... :))) - на мен поне ми е известен, като "основател" на "Дактилоскопията"(за формата на човешките отпечатъци)дял от Криминалистиката - но мисля това не е най-важното в неговата биография. - Например, какво е било отношението му към негрите ?

- Вторият ми е за "остатъчната ДНК сянка" - една теория(силно критикувана) на Пьотър Гаряев ! ... във връзка с това - А какво е Теогония ?(къде най-рано е упомената и от какви "свети мъже" във връзка с какво ?)

- Да не досадя с въпросите си - Спирам !!

- С уважение !

от Гет ктист

Но и да предупредя, че точно под тази статия няма да допусна диспут по въпроса "Каква е същността на Бога?", "Колко Богове има?" и кой как си представя личното спасение и пътя към Него! Темата е "Тайната на живота" - земния и е ли той произлязъл по пътя на еволюцията.

Предупреждавам, че доста ще се ядосам, ако се правят опити за размиване в други посоки!
цитирай
7. get - - Няма, няма - Обещавам !! :))
03.04.2011 00:34
kleotemida написа:
и от който са два от клиповете - 2-ри и 4-ти.

get написа:
Поздравление за сериозният труд, който си положила ... ... дори само с написването на този материал !!(значимо голям, като обем)

- Интересна тема ... само да не я оплескам :)) - защото ще моля за още информация ?!

- Първият ми е - Какво е евгеника ? - А кой е сър Френсис Галтън ? ... :))) - на мен поне ми е известен, като "основател" на "Дактилоскопията"(за формата на човешките отпечатъци)дял от Криминалистиката - но мисля това не е най-важното в неговата биография. - Например, какво е било отношението му към негрите ?

- Вторият ми е за "остатъчната ДНК сянка" - една теория(силно критикувана) на Пьотър Гаряев ! ... във връзка с това - А какво е Теогония ?(къде най-рано е упомената и от какви "свети мъже" във връзка с какво ?)

- Да не досадя с въпросите си - Спирам !!

- С уважение !

от Гет ктист

Но и да предупредя, че точно под тази статия няма да допусна диспут по въпроса "Каква е същността на Бога?", "Колко Богове има?" и кой как си представя личното спасение и пътя към Него! Темата е "Тайната на живота" - земния и е ли той произлязъл по пътя на еволюцията.

Предупреждавам, че доста ще се ядосам, ако се правят опити за размиване в други посоки!


- Преди да отида пак да си прочета Хезиод ! ... оттеглям "Тоегоноията", като предмет на разглеждане и предлагам да я заместим с Телегония относена, към споменатият П. Гаряе и "сянката" му (?) !

- Но и ти си виновна ! - като ще правим "научна" конференция по тези въпроси - следваше да обявиш Програма-та, посочиш предмет, докладващи и т.н., както си му е редът. Пък ти още не се обявила съдържателната част, тоест "Програмата" и дойде едно "теле" и взе да поставя въпроси (без връзка) пък те ... май трябваше да остонат за 3-та/четвърт от конференцията !! - Тъй, че организаторът (ни) е слаб :))) !! ако не бе ... нямаше да има такива "конфузии" - Хехе !

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
8. kleotemida - Темата е обявена с поставянето на ...
03.04.2011 00:43
Темата е обявена с поставянето на заглавието. Докладът е изложен на всеослушание и всевиждание в самия текст и видеоклиповете. А въпросът е поставен в първия ми коментар.

Кое точно остана неразбрано?

п.п. Що се касае до мен, аз бих отнесла и Хезиод в "Теле-гонията" от гледна точка на горната статия. Виж в друга тема - приказната фантастика - ще го препоръчам най-горещо!... :)))
цитирай
9. yotovava - Проблемът е, че Дарвинизмът има дълбоки корени
03.04.2011 09:18
и трудно ще бъде преодолян, но това е с всяко последващо учение. Четох преди време, че един унгарски учен успял да обори теорията на относителността.
Откакто съществува, човенък създава науки, съизмерими с неговите възприятия, а светът се оказва доста по-различен. Математиката в настоящия си вид работи в полза на сетивните възприятия, но няма начин да се вникне в различните измерения на вселената. Ние просто сме триизмерни.
Поздрав за интересния постинг.
Валя
цитирай
10. kleotemida - Здравей, Йотова :)
03.04.2011 10:23
Истината, обаче е, че идеите и разказите за сътворението съпътстват човека още от зората на човечеството, та ми се струва, че в тази връзка, корените на дарвинизма са доста плитки :))). Много по-дълбоки са тези - на Сътворението, бих добавила толкова, колкото е дълбок коренът на самото човечество :)). Още нещо, да се вярва в теорията на Дарвин през XIXти век е едно, да се преподава в училища и университети като нещо абсолютно доказано след средата на XXти век е съвсем друго. През последните 70-80 години нито фактите за макроеволюцията, нито тези за микроеволюцията доказват съчинението му и постулатите в него. Точно обратното, голяма част от фактите са против теорията му, а тя става все по-малко вярна като теория. Единственото, което е потвърдено в нея са малките промени по пътя на естествения подбор и то в рамките вътре във видовете. Другото се оказа едно голямо шменти капели. И, ако на Дарвен може да се прости с известни условности, то на съвременните пропагандатори на теорията му (вече съвсем хи_п(Р)отезирана) :)))) няма как да им се размине :).

Що се касае до математиката, не мисля, че си права. Математиката борави с цифри, в т.ч. и такива като рационалните и ирационалните, даже и с имагинерните, макар че тези последните никой до сега не се е замогнал (или поне аз не знам) да ги облече във философски понятия. Мнооого отдавна и много голяма част от математиците и физиците са наясно, че хаосът като липса на подреденост и невъзможност за описване с математически модели не е в основата на света (говоря за цялата Вселена, не само за Земята), щом дори ентропията може да се опише математически и обясни физически, да не говорим за подредените системи - било химични, било физични, било даже биологични. А както казва Виктор Вайскопф (виден американски физик), привеждайки мислите на Айнщайн: "Най-неразбираемото нещо за този свят е, че той е разбираем."
И може би тук е моментът да цитирам един от най-дълбоките текстове от Библията - Екл.3:11:

"Той е направил всяко нещо хубаво на времето му,
положил е света в техните размишления...“,

т.е. Бог е положил света в човешките размишления, така е устроил света, че да е разбираем.
цитирай
11. kleotemida - А относно математиката, ето нещо интересно и известно в Бг още през 2006 год. :)
03.04.2011 10:41
в. Стандарт, публикувано: 21 август 2006 - 10:44
Странен руснак разгада "формулата на Вселената"
Гениален математик отказва $1 милион
Сложната хипотеза на Поанкаре не можа да се опъне на Григорий Перелман

"Той вероятно е най-умният човек на света - загадъчен и обичащ самотата мъж, който шокира научните среди с твърдението, че е разрешил хипотезата на Поанкаре. А това е един от най-сложните проблеми в математиката, над който са умували не един и двама учени. Руският математик Григорий Перелман обаче успя да разгадае хипотезата, за което трябва да получи награда от $1 млн. Чудакът Перелман обаче шокира за втори път колегите си, обявявайки, че не се интересува от парите и не желае да ги приеме, пише "Гардиън".
Хипотезата на Поанкаре е сред седемте най-важни математически задачи на хилядолетието. През 2000 г. математическият институт Клей обявява награда от по $1 млн. за разгадаването на всяка една от тези задачи. Хипотезата на Поанкаре дължи името си на френския математик Жул Анри Поанкаре, който я формулира през 1904 г. Целта на хипотезата е да бъде разбрана формата на Вселената чрез връзка между формите, пространствата и повърхностите. Хората, които не са математици, трудно разбират хипотезата. Тя се отнася до геометрията на многоизмерните пространства и е ключът към топологията. Въпросът е изключително важен и за математиката, а и за физиката, защото се опитва да разбере каква е формулата на Вселената, обяснява Маркус дю Саютой от университета Оксфорд. Много математици преди Поанкаре твърдели, че са намерили решение. Самият той търсел решението на хипотезата на Поанкаре цели 8 години. И, изглежда, е успял в нещо, в което мнозина са се проваляли.
Перелман проявил ексцентричност дори в начина, по който оповестил гениалното си откритие. Вместо да го публикува в уважавано научно списание, той просто поместил работите си в интернет сайт. След проверка, продължила цели четири години, научната общност обаче достигнала до заключението, че решението, което Перелман предлага, е вярно. Следователно руският гений трябва да получи наградата от един милион. Той обаче обяви, че не желае парите, тъй като смята, че комисията, присъждаща му наградата, не е достатъчно квалифицирана, за да оценява работата му. Сред научните среди се върти шегата, че да притежаваш един милион долара в Санкт Петербург, си е доста опасна работа. Говори се, че тази седмица на Перелман ще бъде присъдена и най-престижната в математическите среди международна награда "Филдс", която е математическият аналог на Нобеловата награда. Перелман избягва да говори с журналисти и е смятан за доста ексцентричен дори в странния свят на математиците. Той отказва да стане милионер, а в същото време живее с майка си в скромен апартамент в Санкт Петербург и двамата се издържат само с пенсията на възрастната жена от $45. От миналата година Перелман е без работа заради разногласия с водещия математически институт "Стеклов" към Руската академия на науките, започнали още през 2003 г., пише "Сънди телеграф". Когато институтът не подновил избора му за член, Перелман "се почувствал недостоен и без талант", казва негов приятел. Той постепенно изпаднал в криза и се откъснал от света.
Според негови близки Перелман не може да си позволи финансово да отиде на конгреса на Международния математически съюз в Мадрид, където трябва да получи наградата "Филдс". Геният обаче е прекалено горд, за да поиска някой да финансира пътуването му."


http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=22690

"Смята се, че Григорий Перелман е доказал хипотезата на Поанкаре в три труда, публикувани в интернет през 2002 и 2003 г. Тази на пръв поглед лесна хипотеза гласи, че сфера с двуизмерна повърхност (каквито са всички познати ни от ежедневието сфери) има важното свойство, че около която и да е точка от нея може да се опаше примка и после да се затвори до една точка без да се прекъсва връвта или да се счупи сферата.

Поничка от типа 'донът' не притежава например подобно свойство. Хипотезата на Поанкаре приема, че то важи и за триизмерна сфера, но доказването му се оказва трудна работа.

"Това, което е направил Перелман, е невероятно!" казва Майкъл Фрийдмън – математик, който в момента работи в Майкрософт и беше награден с медал на Филдс през 1986 г. за доказването на твърдение, еквивалентно на хипотезата на Поанкаре в пространство с четири измерения. "Единственото неприятно нещо по повод работата на Перелман е самата завършеност. Тъжно ми е, защото винаги ти е приятно да видиш напредък в областта, но мразиш да виждаш един красив проблем решен.""
цитирай
12. get - - Хм, след такива глобални по обем ... !!
03.04.2011 12:06
... и пространни доказателства, на моя милост - Какво му остава ? - единствено да стои ... зяпнал и-и-и глупаво да се съгласява !!

- Само така за да става разговор, един въпрос !! - Този Перелман да не е роднина с Никита С. Фрушчов, щот той по майка също е Перлман ?

И още един въпрос, така между другото - Мисля, Дарвин произхожда от среди на английски протестанти-методисти, авторът на основният материал тоже !! ... май, май взеха да ми идват твърде много методистите ?! ... това ми докарва на един етап-момент от историята на църквата, когато Александрийската екзегическа школа започва да обяснява на другите "сестри църкви" че, те тотално бъркат в Теогонията, тоелогия и ангелознание ... от там нататък не ми се мисли и говори - какво е последвало ??!

- С уважение !

от Гет ктист

цитирай
13. kleotemida - Що ли пък не се учудвам, че някои неща ти идват в много :))))
03.04.2011 13:27
Само дето тук в статията не става дума за теогония, теология и ангелознание, а за биологични машинки, които работят в тялото ни на ниво клетки. И при това видени под микроскоп. Има нови видеоклипове в нета, от последните две години, които доста добре показват сложността на клетката и механизмите (и като машинки, и като процеси) вътре в нея след наблюдения под микроскопи с увеличителна способност 100 000 пъти. Не вярвам всички, седящи зад тях, да са методисти, както и авторите на видеоклиповете :))).

Що се касае до Перелман, хич не ме интересуват кои са му роднините, след като в продължение на 4 години световната математическа общност е проверявала трудовете му и е стигнала до извода, че са верни. Пък и не едно куче се казва Шаро :)))

И понеже съм два пъти инженер, не мога да не отбележа, че за мен еволюцията няма обяснение на тези машинки, които се виждат по-горе. Още повече, че не знам някой да е сглобил двигател само като едновременно хвърли частите му във въздуха или ги разбърка във вода. Със сигурност, няма да му стигне и вечността да сглоби по този начин работещ двигател, без да коментираме случайното самопроизводство на частите му ей така от един първичен бульон от химични елементи. И както се казва в самия филм, проблемът на Дарвин и дЪрвинистите е този, че най-важният фактор - информацията - тотално е пренебрегнат. Първо информацията за подреждането на белтъчните молекули, а в последствие и за всички останали механизми, изградени от тях. Защото и най-гениалният земен инженер да накараш да ти сглоби двигател от парчета руда, няма да може, ако той предварително не знае какъв двигател трябва да направи, ако не е разтопил рудите до нужните му метали и ако предварително не е обработил металните слитъци, не е оразмерил нужните му части и не е построил чертеж на този двигател поне в главата си, което само по себе си предполага доста знания и доста интелект. Да не говорим пък по пътя на случайните сблъсъци на самата руда и дори обстрелване с бомби, тя по случаен път се самоорганизира в действащ двигател :)))). Или с няколко думи, ако няма интелект, ако няма знания, които са продукт на този интелект, ако няма дизайнер, няма и двигател.
Проблемът от тук нататък е, че става дума не само за един мощен и с нищо несравним Интелект, а и за това, че Той Е Личност. Защото освен интелект и способности нещо да бъде направено/построено, за построяването му (дори на един двигател) са нужни и желание, и волеизявление и преценки. А това са качества, които притежава само личността и самосъзнанието...

За сега ще спра до тук, 'щото съм сигурна, че ще имаш питания, които ще ни отведат и по-нататък.... :)))))
цитирай
14. razkazvachka - Много интересно!
03.04.2011 17:57
машините на творението:))))
цитирай
15. estirbg - Само интересно ли,
03.04.2011 21:37
прекланям се пред Гения на гениите! Творенията са наистина умопомрачаващи и от термодинамична гледна точка. Всичко е изчислено до такава подробност, каквато ние не можем дори да достигнем и с най-съвременните изчисления. Изпадаме в екстаз пред една най-обикновена бактерия, а знаете ли колко уникално е устроен човешкия организъм?...Бях шашната от организацията на най-висшата "биомашина" /грубо казано/, а когато четях физиологията на човека за сетен път изпратих Опарин при рогатите...
цитирай
16. kleotemida - За там си е учението му, заедно с това ...
03.04.2011 21:57
За там си е учението му, заедно с това на предшественика му Дарвин :)))))
цитирай
17. amore - ПРЕКРАСЕН ПОСТИНГ!!!!!!
04.04.2011 01:09
Благодаря за удоволствието да порчета как науката най-накрая стигна до признаването на Върховния интелект, или творец. Много ми беше полезна и информацията, която давате в отговор 4. Написаното от Вас в отговора ми напомня за Друнвало Мелхиседек и неговата Свещенна геометрия! Той обяснява как със концентрация на мисълта и чисто съзнание, могат да се генерират физически форми чрез насочването й като мощен сътворяващ лъч. Споделям мнението Ви, че признаването на Върховния интелект от страна на науката, може само да отвори неимоверно границите в разкриване на тайните на живота. Сърдечен поздрав!
цитирай
18. d3bep - Поздравления за постинга и идеята, ...
04.04.2011 12:22
Поздравления за постинга и идеята, наистина :) Много обре си систематизирала нещата и с идала доста информация.

Да прескочим Дарвин ,аз не мисля, че терията, която с идала е точно на дарвин, но това е отделен проблем, до "авторски права"... Говорим за еволюцията, не за дарвин, има ли я, ням

Но, питам аз, отвъд наличието на единен, вселенски закон, разум, така да го нарека, как да отхвърлим безспорните еволюционни доказателства от древността ,та до днес? Кое е менте" Костите в скалите или ембрионалното ни развитие?

Аз не виждам с какво идеята да има бог - като нещо общо и цялостно, може да противоречи на идеята ,че живите организми могат дългосрочн ода променят физическата с иформа и спецификациите.
Това са очевидни неща, без тях нямаше да имаш вкъщи например персийска котка, а обикновена улична...

Цялата теория преминава през един много... условен термин. Вярната дума според мен е неверен, но ще я спестя засега... "Сложно". Какво значи сложно?
Това е изключително погрешно разбрана стратегия на еволюцията. Тя не е сложно, но напротив, тя просто.
Сложно окачествява единствено трудността да го впишеш в нечии субективни възприятия.

Сложноо е например живата клетка, но и то не е чак толкова сложно... Особено щом имаме химически прототип в кой знае защо прескачаният от всички любители на антиеволюционната теория Опарин в така наречените коаерватни капки, които изобщо не е трудно да се образуват....

Не виждам проблема. Еволюцията е природен закон, същият като кръговратът на водата или течението на реките например .Видно е че господ не е създал някакви неизменни видове, и ги е тупнал, готов иза всякакви промени на средата, например суша, потоп, падане на метеорит, изригване на вулкан - а видовете имат способността АДАПТАЦИЯ, която в геложки план се нарича ЕВОЛЮЦИЯ. Видно е , че господ не е поставил ръчно фосилите в скалите, за да ни заблуди или излъже и още по - очевидно, те са толквоа много, тка насякъде и видимо можещ ида се обвържат, че е могат да бъдат измама...
цитирай
19. get - - Препращайки ме към форумът на Иван Стаменов ... направо ме изпрати ...
04.04.2011 12:32
... "назад във времето" и разговорите ми с тези ... определено интелегентни, но мистично настроени хора !!?
kleotemida написа:
Така учените стигат до признанието за проявите на Висш разум – Бог, както и до непорочното зачатие и раждането на Сина Божи."

А ето ти тук цял форум:
http://www.ivanstamenov.com/forum/index.php?topic=280.30



- Да те попитам - Известно ли ти е до момента колко пъти е имало пророчества, според което, човечеството е очаквало "Второто пришествие" ?
- Конкретно тези момчета и момичета, които са приели сто на сто предсказанията на Р. Щайнер(антропософа) ... на практика вяврайки в тях ... работят за идването на Ариман и ред др. странни неща ?
- Друг момент, който ме смущава ! - Поставянето на знак за равенство между Второто пришествие на Христос и юдейските вярвания в Хилядолетното царство божие !! ... за мен нещата не стоят толкова еднозначно м/у тези две неща - въпреки че от доста събеседници чувам именно такива доктрини !
- Ако бе така - Щеше ли да е необходимо идването в плът на Земята на Сина Божий и неговата кръстна смърт ? - След този космически факт Старозаветниците промениха ли се ? - Не ! - останаха си с вярванията на Старият завет !! ... Имам и още много др. "Защо" в тази връзка !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
20. kleotemida - amore, благодаря! Но само идеята да ...
04.04.2011 20:52
amore, благодаря! Но само идеята да сложа постинга и да подбера кадрите са мое дело, другото е на авторите на филма (към който има линк накрая на статията) и учените, които са стигнали до тези открития.
Що се касае до Друнвалдо Мелхиседек, това е малко по-друга тема, както и въпроса чии са тези чисто съзнание и мисъл... :)))
цитирай
21. kleotemida - Благодаря за поздравите, d3bep, но ...
04.04.2011 23:16
Благодаря за поздравите, d3bep, но както казах няколко пъти по-горе в коментарите, заслугата е моя само за досещането как да потърся субтитрите от филма „Накъде насочват доказателствата?“ и да ги сложа като пост, и да потърся кадри от него :). Дала съм линк, изтегли го, изгледай го, обещавам, няма да боли, нищо че ще го дръпнеш от християнски сайт :))). Пък и още някои и други интересни факти можеш да видиш в някои от другите филми. Дори не е нужно да ги сваляш, достатъчно е да ги изгледаш чрез някакъв плеър, сайтът позволява такава опция :).

И започвам с отговорите :)). Ето какво казваш ти:

d3bep написа:
Но, питам аз, отвъд наличието на единен, вселенски закон, разум, така да го нарека, как да отхвърлим безспорните еволюционни доказателства от древността ,та до днес? Кое е менте" Костите в скалите или ембрионалното ни развитие?

Още в първия въпрос има грешна постановка и тя не е в питането за „безспорните еволюционни доказателства“ :), а ето тук: „наличието на единен, вселенски закон, разум, така да го нарека“ :)). Съжалявам, но единния вселенски закон не е разумът, а е ДЕЛО на Нечий разум, още повече че в този единен, вселенски закон се съдържат много други закони – математични, физични, химични, биологични и т.н, които не си противоречат, а са, така да се каже, в идеална „симбиоза“. Тези закони (често наричани природни) са неделима част от единния, всемирен закон и, нека да дам един елементарен пример (заимствам примера от К.С.Луис, дал го във връзка със Закона на законите – Нравствения закон за човека), действат като клавишите на едно пиано – могат да възпроизведат и най-голямата какафония, и най-великата музика. Но, за да произведат каквато и да е музика, някой трябва да я е написал, или най-малкото някой трябва да натиска клавишите. Според теориите за „самоорганизиращата се материя“, излиза, че клавишите на пианото имат способността да проявяват самоинициатива, да се натискат сами и да свирят великолепни и с нищо несравними меси :))) Още по-интересен и по-показателен е примерът с Нравствения закон и човешките инстинкти, но за това – друг път или по-нататък в темата :).
Това с „безспорните еволюционни доказателства от древността ,та до днес“ ще го прескоча за сега, ти само изгледай някои от филмите и виж колко са безспорни :)))

Нека да минем на друго твое тврдение:

d3bep написа:
Аз не виждам с какво идеята да има бог - като нещо общо и цялостно, може да противоречи на идеята ,че живите организми могат дългосрочн ода променят физическата с иформа и спецификациите.
Това са очевидни неща, без тях нямаше да имаш вкъщи например персийска котка, а обикновена улична...

Че кой от привържениците на Сътворението е твърдял подобно нещо, макар и да не разбирам какво точно обединяваш под понятията „физическа форма“ и „специфкации“. Ако имаш предвид адаптацията на вида (както споменаваш по-долу, макар и да си намотал тази адаптация към промените в околната среда, като си ги екстраполирал в някакъв геоложки план, наричайки всичко това ЕВОЛЮЦИЯ) и естествения отбор в рамките на вида, едва ли някой оспорва това. Само дето става дума за ВИДА! За промени вътре във вида, какъвто е и примерът със сиамския ти или персийски котарак, а не с котка станала на куче (т.е. друг вид). Още повече, че за да имаш персийска или ангорска котка, основна заслуга за това има човекът с НАСОЧЕНО създаване на породите им. Не може да не го знаеш това, все пак в училище се учи и малко генетика – онова с грахчетата :))). Ама наистина става дума само за грахчета, а не за грахчета и фасул... (нищо, че акад.Мичурин доста се потруди в тази посока) :))). Не може да не знаеш и че всички тези много породи кучета са създадени от човека основно през последните няколко (2-3) столетия, а не са плод на еволюцията, т.е. на естествения отбор. Да не отбелязвам факта, че това е типичния пример за намесата на ИНТЕЛЕКТ за тези различия вътре във вида.
Генезисът, т.е. Сътворението, твърди, че Бог е създал всяко нещо ПО ВИДА МУ. Еволюционна теория твърди, че всеки вид е произлязъл от друг по пътя на естествения отбор. НО, реално погледнато, доста учени твърдят, че еволюционната теория не би могла да обясни появата на нови приспособления и органи и бавното им развитие до нагодяване, защото самата тя твърди, че всяко негодно нещо бива унищожавано от естествения отбор. И тук възниква парадоксът. За да се нагоди някакво ново приспособление или орган и да стигне онова състояние, в което биха могли да бъдат полезни, им трябва много време, но пък през това много време самият основен закон на еволюцията би ги унищожил. Нали самият закон за естествения отбор твърдо държи на постулата/лемата, че всичко негодно и неприспособено бива убивано и унищожавано от годното и приспособеното?! А не биха ли били новите и недоразвити членове и органи в организма една пречка за самия организъм, преди да са станали годни? И естествения отбор не би ли го премахнал, както и поради каква причина би го запазил? :)) Та реално погледнато, самият естествен отбор е пречка за еволюцията. Така формулирана задачата му - да унищожава негодното - задачата на този постулат е да пречи на еволюцията :))).
Ето това, обаче, е много вярно:

d3bep написа:
Видно е че господ не е създал някакви неизменни видове, и ги е тупнал, готов иза всякакви промени на средата, например суша, потоп, падане на метеорит, изригване на вулкан - а видовете имат способността АДАПТАЦИЯ
,
особено в контекста на думичката ВИДОВЕ :). И особено в контекста на това, че БОГ ги е СЪЗДАЛ. Защото еволюционната теория на Дарвин (нека да остане така, друг да му търси отговорност за авторските права :)) ) отрича каквато и да било намеса на Творец, за да се стигне от зелената еуглена и чехълчето до човека.

Другата част на съждението ти е, както казах, доста омотана (сори, ама е така) :)) и няма да се спирам на нея. Както няма да се спирам и на Опарин, и на коацерватната капка, щото ще се наложи да ми обясниш кой в онази коацервантна капка сглоби онуй прелестно флагелумно двигателче и всички онези биологични машинки вътре в клетките (според същата теория на Опарин, клетката е една коацервантна капка, облечена в примитивна обвивка/мембрана) :)))). Щото като гледам клипчетата, примитивното за Опарин се оказва бая сложничко и за днешния ден :).
Та, че са сложни, сложни са нещата в тази микробиология, щом трудно стигнахме дори до момента да ги видим /я сметни за колко милиона години естествен отбор :))))/, дано по-скоро ги и осъзнаем, още повече че способите с които надникнахме в тях съвсем не са дело на случайното подреждане на частите в микроскопите :)), а на ЦЕЛЕНАСОЧЕНО търсене и преди всичко на ИНТЕЛЕКТ.

За фосилите и скалите – друг път, че и без това стана доста дълго :))))

Поздрави за въпросите! :)
цитирай
22. kleotemida - Гет, въпросите ти са доста "...
04.04.2011 23:28
Гет, въпросите ти са доста "встрани" от темата и въобще нямам намерение да се плъзгам по наклона им. Онези много "защо?" в твоята връзка си ги запази за теми със съдържание, подходящо за задаването им. Тук и сега не им е мястото и мисля, че вече го казах.
цитирай
23. d3bep - Ме на мен ми се струва че при теб е о...
05.04.2011 09:24
Ме на мен ми се струва че при теб е омотана, за да се изкара нещо тотално невярно :)
Още не съм забрави лче се смяташ за геолог, значи думата палеонтология следва нещо да ти говори.
Само динозаврите към момента са може би 2000 вида.
Еволюцията на слона, конете, големите котки, носорозите, някои примати и прочие е общо взето, безспорна.

Идеята че видовете куета, котки се образували само щото били дело на изкусвена намеса, е... Ами хайде, нема да се смея.
Прочети пак за чинките на дарвин, изследването, на което уж си се позовала.
То е и според мен единственото истински негово и стойностно му изследване.
После да говорим.

И така, да обобщим.
1. Имаме всякакъв вид фосили в доказаелство на еволюцията - от кости на животни през утаечни скали, та до въглищатаи нефтът ако щеш.
2. Имаме пряка взаимовръзка, съставена на много места, въпрек ие ясно че не на всеки вид костите ще намерим.
3. Имаме РАЗЛИЧНИ спецификации, които един и същи вид развива в зависимост от средата.
4. Имаме очевидно различни доминиращи гени в различните краища на света в един и същи вид.
5. Имаме очевидна адаптация към средата - тюлените им личи как губят краката и правят опашка, пингвините са обърнали крилата на плавници, двойнодишаюите риби - плавателният мехур - на бял дроб.
6. И днес имаме преходни форми - амфибии, двойнодишащи и прочие, даже реликтни видове, акто латимерията.
7. Имаме очевидно доказателство ,че видовете не са в устойчиво равновесие, някои изчезват, изобщо без някой да им прилага замисъл, появяват се нови ,едни се хиперрразвиват, други западат.
8. Даже чвоешкият ембрион изживва твърде ясна еволюция.

Как при това положение можеш да отречеш еволюцията, която е навсякъде около тебе? Доста елементаристко е. Означава да отречеш изменението на живия свят, ами то се случва и през твоя живот а камо ли през геоложките епохи...

Извини ме, зададох ти сериозни въпроси ,ама похватът , с който ми отговаряш , е... Бабешки, на някоя пенсионирана учителка по литература... Хващаш думите, отваряш тълковния речник и от седемте значения си избираш едно и почваш да ми анализираш семантика... И ппишеш един поооост, стадо камили да се загуби в него...

Имаш доста ясно задаени и в тоя и в предния пост глобални въпроси, но си ги прескочила. Може би са неудобни?
цитирай
24. kleotemida - Извини ме, d3bep, ама не мислех, че ...
05.04.2011 19:27
Извини ме, d3bep, ама не мислех, че не знаеш каква е разликата между видовете и какво е вид. Едно е да имаш чинки с някакви разлика в цвета на перата, големината на тялото или човката (само комбинацията от тези три белега, да речем по-светло - по-тъмно оперение, по-голяма - по-малка човка, по-голямо - по-малко тяло, ти дават 8 различни чинки, но не видово, защото си е същият вид птица - не бъркай външен вид с ВИДОВЕТЕ на растенията и животните) :)), друго е да ми изведеш произхода на щрауса от чинката. И точка 4 от "обобщението" ти съвсем не е факт в полза на ТВОЯТА еволюцията :), защото "РАЗЛИЧНИ-ТЕ спецификации, които един и същи вид развива в зависимост от средата", е различна спецификация вътре ВЪВ ВИДА, а не извън него. Т.е. доста е елементарско да ми говориш за промени вътре в един вид и на базата на това да ми доказваш произхода на един вид от друг вид.
Всъщност, не е зле да си препрочетеш Еволюционната теория на Дарвин с всички онези клончета на еволюционното дървото, да си прочетеш писанките тук и да осмислиш разликата. Като научиш каква е тази разлика, тогава ще спорим и за другите неща :)), защото зад обобщенията ти не стоят факти в подкрепа на дарвиновата теория, колкото и да се държиш за палеонтологията. А за нея самата има доста нови/стари факти, които започват да я правят смешна и нея. Да не споменавам онзи съкровен факт от датирането, когато (до скоро) скалите се датираха по фосилите, а фосилите по скалите :)))). Все повече доказателства има и за това, че новите датировки, лежащи върху анализа на радиоактивни елементи и на техния полу/разпад, боравят с една много съществена условност (надявам се да се сетиш коя), а пък съвсем пренебрегват други факти, които (вече е доказано), че влияят върху същия този полу/разпад (основно на скоростта), така както има факти и за дооооста по-бързата седиментация, т.е. много по-бързото утаяване на скалите, отколкото му трябваше на Дарвин, за да си постори еволюционната стълбичка. Така че моят отговор не се базира на тълковния речник, а на факти, които ти игнорираш и на понятия, които май не разбираш.
Затова и обобщението ти просто го отнасям в графа "не знам за какво говоря"... :))) (виж си и точка 4 и 5-та – те също са доказателство, че не говориш с правилните понятия. Що се касае до т.6 - преходните видове – ще те замоля да не говориш вицове, заради които новите еволюционисти измислиха „скокливата“ еволюция, поради това, че изобщо не могат да си докажат теорията заради липсата точно на огромното количество преходни форми, които трябва да има като фосили (особено ако трябва да обяснят бума на животинските и растителни видове във вашия камбрий). Имаш ли представа за 200-те ти вида динозаври, колко преходни фосили трябва да има? Но ги няма, има тук-там някой и друг кокал, (или хитиновата обвивка на някой рак) :)), на които се приписва преходност, но дали е преходна форма или си е просто такъв вида, май никой от еволюционистите не иска да се замисли. Още нещо, генофонда в един вид позволява доста разнообразности вътре във вида, но да ми говориш, че те са достатъчно, за да произлезе от тях нов вид, да речем от тюлен да произлезе морж, или че пингвините са произлезли от някакъв специален вид гущер, си е наистина много, много смешно. Същата е картинката и с „преходните“ форми за произхода на самия човек. Виж, моля те, фактите – къде какво е открито (разстояния, време, та дори и по вашите си датировки) и ми изведи този пусти маймунски произход на човека. Но не ми давай като доказателство рисунки от художниците на „National Geographic“... :)))). Отдавна не го смятам за научен авторитет по темата :)).
В заключение ще кажа само, че, да, имам ясно зададени въпроси, на които дадох ясни отговори, но явно нямаш знанията да ги разбереш.

Не се сърди, а наистина вникни в новите факти и в понятийния апарат, с който боравим. Ти наричаш Еволюция адаптациионните механизми за оцеляване, дадени на видовете, а де факто еволюционната теория се опитва чрез тези механизми да изведе произхода на един вид от друг, т.е., както писах по-горе, да докара, че човекът по пътя на тази адаптация на видовете е произлязъл в крайна сметка от коацервантната капка.
За такава вяра, обаче, си трябва наистина доста силна еволюционна религиозност... :))))
цитирай
25. silencemurmur - ТАЙНАТА НА ЖИВОТА?
06.04.2011 20:15
За наше щастие тази тайна остава тайна дори и Вселената да изчезне.
Самите творенията не са твореца. Той не се намира и с най-изтънчената наука.
И ти си едно неповторимо, по самосебе си съвършенно творение.
Трябва да ти стигне, за да се наслаждаваш на себе си и на всичко около тебе....
творения като тебе.

поздрав
цитирай
26. get - - Здравей Клеотемида !!
10.04.2011 11:44

- Че има едно творческо начало - Творец, това е факт !

- Проблемът ми е доколко нашите интерпретации дават най-пълна и точна картина на това Начало ??!

- Във връзка с горното ... мисля, ще ти е интересно да прочетеш този материал: http://zahariada.blog.bg/drugi/2011/04/09/fantomyt-na-dnk.726093 - касаещ феномена на така наречената "сянка" или остатъчен образ(!) на ДНК-то.
Въпрос разработван поне от двадесет години от Пьотър Гаряев и негови съмишленици !

- С този си пост не искам да ... натрапвам ... по-скоро да звуча натрапчиво или-и-и, като налагане на едно становище ... Просто искам да илюстрирам, че нещата могат да бъдат разглеждани под различни ъгли - Същото не изключва първото ми твърдение(с което започнах) - предполагам, че и ти си на същото становище ?!

- С уважение !

от Гет ктист

П.П. Темата е много по-голяма и интересна, с оглед даденото в блога на Захариада !!
- И отново Моля - не приемай поста ми, като опит за опониране !! - Бог е един, а на всеки един от нас е даден строго личен път в опита ни да достигнем ... !!(щях да напиша "престола му" - ма пак нямаше да бъде точно, като идея за това, което аз приемам за Бог - Боже колко е ограничено човешкото съзнание и представи !!) :)) - Усмивката е автоприсмех събудил се при мисълта и представата, Колко сме ... !!?
цитирай
27. kleotemida - Гет, това за Гаряев вече го коментирахме по-горе и вече го четох.
10.04.2011 22:55
В линка, който ти бях дала, ей тези неща, които са при Захариада ги има. Така че не разбирам защо ме връщаш пак там.

А в интерес на истината, тук никой не е правил интерпретации на каквато и да било картина, да не говорим пък за Началото. Но и не виждам причина да ровя чак до там. Не знам на теб какво знание ти два това ровене чак до Гаряев. Той е учен-биолог, нормално е да рови в областта, която го интересува, но не виждам откритието му кой знае какво повече да дава по въпроса за Сътворението. Пък и вярата в Него не е обвързана с безбройните научни доказателства, че Той ни е създал. Христос каза: "Аз съм Пътят, Истината и Живота." и толкова. Не каза "Ровичкайте в ДНК, в клетките и ще ме намерите там". От нас се иска само Вяра.

Но щом ти смяташ, че теб лично Бог те води да минеш и през тези пътища, та чак до това как, с какво и по какъв начин Той е закодирал живота в нас, аз лично не възразявам да попътуваш по тях. На мен не са ми необходими.

А че човешкото мислене е ограничено, ограничено е, щом и на простичките, видими неща не вярва :))).

Поздрави! :)
цитирай
28. get - - Ползвам правотото си на Re:отговор ! :))
11.04.2011 11:34
kleotemida написа:
В линка, който ти бях дала, ей тези неща, които са при Захариада ги има. Така че не разбирам защо ме връщаш пак там.
...
Христос каза: "Аз съм Пътят, Истината и Живота." и толкова. Не каза "Ровичкайте в ДНК, в клетките и ще ме намерите там". От нас се иска само Вяра.

- Ми то оставаше и това да успеем да вкараме под някаква форма в постовете си(предвид "нашите" опити) за доказване истиността на "нашата" вяра !!

kleotemida написа:
Но щом ти смяташ, че теб лично Бог те води да минеш и през тези пътища, та чак до това как, с какво и по какъв начин Той е закодирал живота в нас, аз лично не възразявам да попътуваш по тях. На мен не са ми необходими.

А че човешкото мислене е ограничено, ограничено е, щом и на простичките, видими неща не вярва :))).

Поздрави! :)


- Защо така остро (?) уважаема и силно ценена от мен Клеотемида !!?
- Спомни си реакциите ... предвид несъгласието ми да се ползва СЗ, като изворова и доказателствена база за основателността и правилността на изводите в Нов завет !?
- Мисля по тази причина не се получават разговорите ни, било то относно Икуменизма, било доколко Старият завет е "боговдъхновена" книга !?(по отношение на Старият завет, кое да приемаме, че е боговдъхновено !? )
- Ей поради тези всички причини, роптая в постовете си и неколкократно поставям въпросът ! - Има ли разлика между християнство и юдаизъм ?!?

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
29. kleotemida - Сори, Гет, ама доста умора ми се н...
11.04.2011 19:38
Сори, Гет, ама доста умора ми се насъбра от пътуванията напоследък, затова съм и малко поизнервена, т.е. реакциите ми са малко а'ла дива котка :)))).
Но и ти като се присетиш за нещо и започва традиционната ти канонада от въпроси. Не си спомням един път да си дала някаква теза или хипотеза, все "навъпреки" ти са питанията (с малки изключения). Що се касае до християнството и юдаизма, и каква е разликата между тях, как мислиш, тук ли му е мястото? В тази тема? Аз не мисля така. Още нещо, несъгласието да се ползва Стария завет като изворова и доказателствена база, си е твоето несъгласие. Не - моето. Затова не се получават разговорите. Ти искаш и аз непременно да се съглася с твоето несъгласие. Само дето, при мен няма изгледи скоро (а и въобще) да се получи нещо подобно. Старият и Новият завет доста си кореспондират един с друг и има доста силна приемственост между тях. И не само това, допълват се, а и доста тълкувания в Новия, зависят от Стария, без да говорим, че има една изключително здрава "Нишка", която минава и през двата. Нито мога да я скъсам, нито искам да го направя.

Та, в твоите постове можеш да роптаеш колкото си искаш, но не и да роптаеш в моите, че аз гледам на нещата относно Стария и Новия завет по различен от теб начин. Не приемай това, че е пак някаква острота, но и не мога до безкрай да правя опити да се досещам какво точно ти имаш наум, като задаваш този или онзи въпрос. Още повече пък, когато се връщаш на стари въпроси, които само си задал и не си благоволил дори да коментираш след получаването на някакъв отговор.
А кое е Боговдъхновеното в Стария завет, си решаваш сам. Аз и да ти кажа кое смятам, това ще даде повод само за още купища въпроси и ропот, което само ще съсипе темата.
Но точно тази тема нямам ни най-малко желание да бъде съсипвана!

Поздрави!

п.п. Не съм остра, откровена съм :).
цитирай
30. анонимен - Глупости!
12.04.2011 23:01
Глупости!
цитирай
31. kleotemida - Глупости! Кое точно е глупости, ...
13.04.2011 20:39
kushel написа:
Глупости!

Кое точно е глупости, Кушел? Това, което виждаш, това, което казват учените, които го изследват или представа ти, че си произлязъл от маймунка?

Лично аз мисля, че последното е верният отговор, но пък по принципа на Свободната воля, всеки има право да се си търси където му е угодно, да вижда произхода си там, където му е най-мило и драго... или където смята, че му подхожда - кеф му на визията, кеф му на интелекта, а може и на двете... :))))
цитирай
32. tomich - За мен беше удоволствие да прочета ...
13.04.2011 23:46
За мен беше удоволствие да прочета този великолепно написан постинг! Много от ващите възгледи за еволюционната теория на Дарвин съвпадат с моите възгледи.Убеден съм, че ще дойде деня, рано или по-късно, когато тази отживяла времето си теория ще рухне под напора на нови доказани научни факти. Не се съмнявам, в съществуването на един вселенски творчески Свръхинтелект или Висш Разум.

PS Ето няколко линкове към мои постинги :
http://tomich.blog.bg/technology/2010/06/05/v-sveta-na-realnite-protivopolojnosti-chast2-ima-li-protivop.557277
http://tomich.blog.bg/technology/2009/03/19/entropiiata-na-evoliucionnata-teoriia-na-charlz-darvin.310237
http://tomich.blog.bg/technology/2008/09/15/ahilesovata-peta-na-evoliucionnata-teoriia-na-darvin.234192
цитирай
33. kleotemida - Благодаря! Ще ги прегледам още утре :).
14.04.2011 00:13
А Еволюционната теория отдавна е само една хипотеза, която се преподава в училище като теория, но срещу достоверността на която непрекъснато се трупат доказателства.
цитирай
34. get - :))) Хм, ей така просто за интригата и за да не "заспи" съвсем разговора ни !! :))
14.04.2011 17:05

- Уважаема Клеотемида - Колко "завета" има ?

- Кой Завет след Кого е писан ?(ей над това си "блъскам" ... в последно време главата) ... предвид нещо, прочетено от мен, при "Хорос" ?! http://horos.blog.bg/history/2011/04/08/bibliiata-i-bylgarskata-istoriia.725288 и други !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
35. kleotemida - За интригата, ще отговоря и аз :))
14.04.2011 22:14
Гет, що ме караш да ти давам примери с българската история? :)))
Кой чии интереси защитава и кой какво и защо пише, само Един Бог знае :). А аз знам, че Го има, така че друг отговор няма да търся, още по-малко сред историците. "Географията" на събитията ме интересува дотолкова, доколкото и аз съм склонна да повярвам в "българската следа". Но казвам склонна, а не убедена и това е различно. Защото какво общо има тази "география" с вярата в Бог? И с това, че смятам Библията за Боговдъхновена книга? Мислиш ли, че едно географско понятие и смененото име на някакъв град може да промени отношението ми към жертвата на Иисус? Предполагам, че вече сам си даваш отговор на моите въпроси... :))))

За броя на заветите има цяла хронология, включително и това кой от кой произхожда, кой е верният и кой - не (визирам някои допълнения на католиците) :))). Винаги можеш да намериш хронологията в нета, не ме карай да ти я преписвам :))

Апропо, странно е това човешко поведение да дели Бог на наш и техен (който и да се визира под това "техен"). Странно е, но не и необяснимо. Още по-странно е, че си задаваме въпроса Чий Е, а не ние Негови ли сме? И ровим, ровим само и само да докажем, че Бог не е на този или онзи, а (евентуално) наш. Само че КОГА? Сега или някъде там назад в миналото? А днес? Къде сме днес? Чий е Той и изобщо Нечий ли е? Чия е Библията? Наша, на онези, или Негова?
И, ако някой вярва в Него, няма да си задава тези въпроси. Няма да се опитва с човешки понятия да си обяснява защо това или онова в света изглежда така или иначе, няма да се съмнява в това, че Той винаги има начин да действа и да доведе неговите си при Него, при Словото Си. Духът Божи действа така, както е действал още от пращането Си тук.
Така мисля аз, Гет, затова и съм твърде скептична към всички всички конспиративни (за сега) теории да преместят "географията" на събитията или подмяната на Словата Му.

Правени са стотици сравнения на текстовете с наличните източници за съвременната Библия (и на Стария, и на Новия завет). Няма друг древен източник, който да не е претърпял по-голяма промяна. Наличните текстве в Библията от хилядолетия са такива, каквито и днес (с малка промяна и то от по-точните по-късни преводи само на някоя и друга дума. Вярно е, че в различните деноминации се признават или не признават различни книги, но общите имат едно и също съдържание. Така че, каквото и да ти е мнението за преводите, тази еднаквост говори сама за себе си…
цитирай
36. get - :))) - Благодаря, за обърнатото внимание ! :))
15.04.2011 12:20

И-и-и тъй като разговора потръгна от нулевата си точка на замръзване ! :))
- Учудващото е, че и аз споделям креационисткият ти подход относно Земята !!

- Но-о, (нали съм опуртюнист !):)) - Той самият Създател е еволюционист ! - Какво имам в предвид ? - ами да прочетем Битие още и Сътворение !

"В начало Бог създаде небето и земята.
2 А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.
3 И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина.
4 И Бог видя, че светлината беше добро; и Бог раздели светлината от тъмнината.
5 И Бог нарече светлината Ден, а тъмнината нарече Нощ. И стана вечер, и стана утро, ден първи.
6 И Бог каза: Да бъде простор посред водите, който да раздели вода от вода.
7 И Бог направи простора; и раздели водата, която беше под простора, от водата, която беше над простора; и стана така.
8 И Бог нарече простора Небе. И стана вечер, и стана утро, ден втори.
9 И Бог каза: Да се събере на едно място водата, която е под небето, та да се яви сушата; и стана така.
10 И Бог нарече сушата Земя, а събраната вода нарече Морета; и Бог видя, че беше добро.
11 И Бог каза: Да произрасти земята крехка трева, трева семеносна и плодоносно дърво, което да ражда плод, според вида си, чието семе да е в него на земята; и стана така.
... ДЕН ТРЕТИ . ... И Бог каза: Да има и да бъдат за светила на небесния простор ... Бог създаде двете големи светила ... ДЕН ЧЕТВЪРТИ ... ДА ПРОИЗВЕДЕ ВОДАТА изобилно множества одушевени влечуги, и птици да хвърчат над земята по небесния простор.
... ДЕН ПЕТИ ... Да произведе земята одушевени животни, според видовете им: добитък, влечуги и земни зверове ..."

Еволюция(evolutio, „разгръщане“, „разкриване“) НАУЧЕН ТЕРМИН - най-общо означаващ, процес на растеж, промяна или развитие.

- Освен природната - Може ли да има и духовна еволюция ?! - и ако Да - Как ?

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
37. lazzy - "Пък и вярата в Него не е обв...
15.04.2011 14:07
"Пък и вярата в Него не е обвързана с безбройните научни доказателства, че Той ни е създал. Христос каза: "Аз съм Пътят, Истината и Живота." и толкова. Не каза "Ровичкайте в ДНК, в клетките и ще ме намерите там". От нас се иска само Вяра."
Той каза на теб или на отец Павел така му се е причуло?
А темата уж разглеждаше научни доказателства.
Зараждащата се теория, тема на поста ти, все още не е достатъчно стройна, а доказателствата в нейна полза - косвени.
Бих ти дал пример за логично обяснение на явление, без да са на лице редица знания. Дори на теб ще се стори смешно и то само поради факта че имаш липсващите знания.
За това, че за сега микро биолозите не могат да си обяснят това което наблюдават, им дава основание само да отприщват бурята от въпроси за произхода на "разума" създал механизмите и структурите които наблюдават и да предизвикат други учени да намерят логически обоснования отговор. Съждението "щом не го знам значи е чудо" е меко казано смехотворно. Да не говорим за създадените от човек нано машини, при това без намесата на провидението.
Нямаш база са сравнение на микро средата и познатата ти механика от университета. За това не сравнявай нано структурите и редуктор на TATRA!
цитирай
38. lazzy - Забравих да спомена
15.04.2011 14:37
Поздравления за труда който си положила за поста си. Интересно ми беше да го прочета но не съм съгласен с тенденциозния начин по който го интерпретираш.
цитирай
39. kleotemida - Гет, ти чете ли всички коментари (поне моите) под статията? :)))
15.04.2011 20:18
Някъде да е оспорвано вътревидовото развитие? Ти някъде да видя такова нещо. Никой не го оспорва и не го е оспорвал, още по-малко който и да било креационист.
Ти хубаво цитираш, но или бягаш в страни от спора или се правиш, че не виждаш същността на спора :))). Ето, сам си цитирал:
Битие, гл.1:
11 И Бог каза: Да произрасти земята крехка трева, трева семеносна и плодоносно дърво, което да ражда плод, СПОРЕД ВИДА СИ, чието семе да е в него на земята; и стана така.
12 Земята произрасти крехка трева, трева която да дава семе, СПОРЕД ВИДА СИ, и дърво, което да ражда плод, СПОРЕД ВИДА СИ, чието семе е в него; и Бог видя, че беше добро.
19 И стана вечер, и стана утро, ден четвърти.
20 И Бог каза: Да произведе водата изобилно множества одушевени влечуги, и птици да хвърчат над земята по небесния простор.
21 И Бог СЪЗДАДЕ големите морски чудовища и всяко одушевено същество, което се движи, които водата произведе изобилно, СПОРЕД ВИДОВЕТЕ ИМ, и всяка крилата птица според вида й; и Бог видя, че беше добро.
22 И благослови ги Бог, казвайки: Плодете се, размножавайте се и напълнете водите в моретата; нека се размножават и птиците по земята.
23 И стана вечер, и стана утро, ден пети.
24 И Бог каза: Да произведе земята одушевени животни, СПОРЕД ВИДОВЕТЕ ИМ: добитък, влечуги и земни зверове, СПОРЕД ВИДОВЕТЕ ИМ; и стана така.
25 Бог СЪЗДАДЕ земните зверове СПОРЕД ВИДОВЕТЕ ИМ, добитъка - СПОРЕД ВИДОВЕТЕ МУ, и всичко което пълзи по земята, ВИДОВЕТЕ МУ; и Бог видя, че беше добро.
31 И Бог видя всичко, което създаде; и, ето, беше твърде добро. И стана вечер, и стана утро, ден шести.

Обичам, когато се интерпретира нещо или анализира, да се цитира точно и да не се подминават неудобните части от цитатите :))))). Обърни, обаче внимание на този стих:

21 И Бог СЪЗДАДЕ големите морски чудовища и всяко одушевено същество, което се движи, които водата ПРОИЗВЕДЕ изобилно, СПОРЕД ВИДОВЕТЕ ИМ, и всяка крилата птица СПОРЕД ВИДА Й; и Бог видя, че беше добро.

Прави ли ти впечатление нещо тук? Водата ПРОИЗВЕДЕ изобилно, но преди това Бог СЪЗДАДЕ, СПОРЕД ВИДОВЕТЕ ИМ, и всяка крилата птица СПОРЕД ВИДА Й ….
Ето това изключително важно нещо от доклада за Сътворението си пропуснал да забележиш :).

За самото Сътворение на Земята (по което също съществува огромен спор между еволюционисти и креационисти) има достатъчно доказателства.
Като се почне от липсващи тук-там геоложки пластове, които на други места значат милиони години (т.е. на едни места ги имаме тези пластове, на други - не) :))).
Мине се през по-стари пластове подредени върху по-нови, което се обяснява с навлачване (ама нема следи за раздробяване или каквито и да било деформации в контактите, каквито би трябвало да има – все пак навлач(ва)ният пласт не е нагорещен нож, а двата пласта – този над него и този под него не са масло) и идеалните хоризонтални повърхности между голям брой слоеве, без да се отчита въздействието на ерозията върху горния слой преди да се оформи другият с милиони години разлика в датировките. Т.е. нерде равномерност, нерде ерозия (нема я изобщо видимо), а с нея иначе обясняват липсващите геоложки слоеве) – демек за милионите години ерозията ги е изяла :))).
Продължи се през турбулентния пламък (завихрено смесване) в геоложки слоеве (http://prikachi.com/images/390/3226390A.jpg), които ги делят милиони години време (според датирането)
И се стигне до „черешката на тортата” - халото на първичния полоний 218, както и самото наличие на първичен полоний 218, което се отричаше до скоро от всички еволюционисти, а сега не могат да обяснят откъде и как се е взел. Та, халата на полоний 218, намиращи се в над 9000 проби в първични гранити от различни части на света съдържат олово 206 директно получено от полоний 218, без да има пръстени от ураниев разпад, т.е. без родителски уран за самия полоний - http://prikachi.com/images/706/3226706E.jpg ; http://prikachi.com/images/429/3226429I.jpg
Самото наличие на първичен полоний 218 разрушава устоите на Принципа за всеобщност и доказва, че процесите, които са били в началото, доста се различават от сегашните. Този принцип, обаче, лежи в основите на самото радиоактивно датиране на земята. То е валидно само при действащ Принцип на всеобщност, т.е. при приетите постулати, че първичен полоний 218 не е имало, а той се е получил само от радиоактивния разпад на урана. Същата е картинката и с приемането на други радиоактивни елементи за датиране, т.е. прието е, че наличие на първично количество не е имало (!!!!). За датировките пък с С14 е прието, че количеството на водорода в атмосферата на земята е константа за целия период на съществуването й. (Май твърде много константи, твърде удобни за изграждане на теории, но пък които една по една падат :)))

Да се върнем, обаче, на полоний 218. Самият полуразпад на полония става само за НЯКОЛКО МИНУТИ, което значи, че ако приемем еволюционната теория, тези радиоактивни хала не би трябвало изобщо да съществуват. Първо, защото това би значело, че гранита, в който са намерени, е изстинал почти мигновено, за да се запечата халото. Второ, защото ако гранита се е втвърдявал за дълъг период от време, полоният би трябвало да се е разпаднал, преди още скалата да се е втвърдила и халото не би било запечатано. Т.е. за да се образуват халата във вида, в който се намират, скалата трябва да е била втвърден, но ако не е втвърдена моментално, халото не би го имало, а на негово място би имало нещо друго. Само за информация, „Гранитът е една от най-разпространените МАГМЕНИ скали в природата.”. И до днес се твърди, че гранитите са в възникнали директно от магмата дълбоко в земната повърхност под високо налягане, изстивайки много, много бавно.
НО наличието на тези радиоактивни полониеви хала, както и това, че нито на Луната, нито на каквато и да е друга планета от земен тип не е установено неговото наличие, дотолкова, че сред геолозите съществува израз: „Гранитът – визитната картичка на Земята” проблемът за неговия произход си остава и до днес. Няма единни теории, за сега има само хипотези, приети като теории, така както е приет за верен и Принцип на всеобщност. Само дето фактите и то научните, го опровергават.
цитирай
40. kleotemida - lazzy, благодаря за поздравите, но заслугата не е моя, а на авторите на филма и на учените,
15.04.2011 20:35
които участват в него.
За липсващите знания бих поспорила и с теб, ако не ми даде пример, който е лишен от логика в контекста на статията. Примерът е с наномашините. Щях да поспоря, ако ми беше доказал, че те са плод на еволюцията и са били намерени някъде по земята ей така в нещо си. Фактът, че ми даваш пример с машинки (та било и нано), които са изработени от човек, т.е. имаме НАМЕСА и то ЦЕЛЕНАСОЧЕНА от ИНТЕЛЕКТ, примерът ти нищо не струва.

Що се касае до това твърдение:

lazzy написа:
Бих ти дал пример за логично обяснение на явление, без да са на лице редица знания. Дори на теб ще се стори смешно и то само поради факта че имаш липсващите знания.

сигурна съм, че би ми дал, ако знаеше :)))). И ако знанията ти не бяха като в горния пример с наномашинките. А, че ми е смешно, смешно ми е и в момента, особено като гледам от позицията на знанията, които би дал, но не даваш, а си тръгнал да правиш характеристика на знанията на нобелови лауреати, които повече от 20 години работят в областта и по проблема :)). Това си е не само за смях, а за много, много смях! :)))

И за едно възкликване - "О, свещена простота!" ....
цитирай
41. kleotemida - Еволюция(evolutio, „разгръ...
15.04.2011 22:39
get написа:

Еволюция(evolutio, „разгръщане“, „разкриване“) НАУЧЕН ТЕРМИН - най-общо означаващ, процес на растеж, промяна или развитие.

- Освен природната - Може ли да има и духовна еволюция ?! - и ако Да - Как ?

- С уважение !

от Гет ктист

:)))) Гет, не говорим за каква и да е евлюция, а за Еволюционната теория на Дарвин :)))
Никой не води борба с еволюция като научен термин, а с това, което еволюционистите смятат, че може да се докаже (и даже твърдят, че е доказано), т.е. да се елиминира Бог от процеса на Сътворението и да се припише на материята способността от прости форми да се самоорганизира до сложни системи, напук на цялата видимост на ентропията във всички системи – и механични, и биологични, и социални, и икономически, че дори и политически (и математическите модели за противодействието й):)))). И не само това, стига се до опит да се отрече принципа „Живо само от живо” и, освен самоорганизирането в сложни системи, да се припише на материята способност да ражда живо от неживо. За това е спорът, а не за еволюцията като процес на растеж, промяна или развитие. (хмммм, и то само промяна вътревидово, а не от вид във вид, та до коацервантна капка – човек :).

А дали има освен природна и духовна еволюция – би могло да има, но със сигурност е пак само на „вътревидово” ниво, а не на промяна на вида на едно духовно същество в друго :))). Така поне мисля аз. Но щом има духовна деградация, защо да няма и духовно развитие? :):):).
Е, по въпроса питай философите-теолози, те би трябвало да са по-вещи по въпроса.

Поздрави! :)
цитирай
42. lazzy - Смешния пример за незнание
18.04.2011 11:36
Преди доста години разговарях с група възрастни хора. Хора, прости, отрудени с ежедневието на кърския живот. Разговора се извъртя в посока "необяснимите" явления. Споделиха с мен явлението "дъжд от жаби". И след изблика ми на съмнение и разяснение за жабите и техните местообитания и начин на живот бях скастрен " къде ти! Жаба да живее в дупка!" и ми дадоха следното разяснение на появилото се множество скокливки по полето:
Жабите снасят хайверни яйца във вода "често малки временни басейни или локви". Следствие на топлината, изпаренията на водата увличат тези яйца в атмосферата "облаците", където те се развиват, и когато завали, заедно с дъжда падат и напълно оформените жабки.
Питам след това "А някй виждал ли е да валят наистина жаби", отговора беше еднозначен " НЕ. Но няма от къде другаде да се вземат!" Ето как незнанието сътворява теория. Която е в пълен унисон на теорията за сътворението.

"нобелови лауреати, които повече от 20 години работят в областта и по проблема :))" работят в областта на микробиологията, а не в областта на "сътворението"! Нека те питам, след "два пъти инжинер" с кои твои разработки стигна до извода за "онзи интелект" и "сътворението"?
Знаеш ли, коя е разликата между истинските учени, и хората за които "чудо" обяснява всичко? Не? Ще ти кажа. Първите имат способността и желанието да разсъждават!

цитирай
43. kleotemida - Верно смешен пример на незание. Нерде фалгелумния двигател, нереде жабите, ама ... лаф да става....
18.04.2011 19:17
lazzy написа:
Преди доста години разговарях с група възрастни хора. Хора, прости, отрудени с ежедневието на кърския живот. Разговора се извъртя в посока "необяснимите" явления. Споделиха с мен явлението "дъжд от жаби". И след изблика ми на съмнение и разяснение за жабите и техните местообитания и начин на живот бях скастрен " къде ти! Жаба да живее в дупка!" и ми дадоха следното разяснение на появилото се множество скокливки по полето:
Жабите снасят хайверни яйца във вода "често малки временни басейни или локви". Следствие на топлината, изпаренията на водата увличат тези яйца в атмосферата "облаците", където те се развиват, и когато завали, заедно с дъжда падат и напълно оформените жабки.
Питам след това "А някй виждал ли е да валят наистина жаби", отговора беше еднозначен " НЕ. Но няма от къде другаде да се вземат!" Ето как незнанието сътворява теория. Която е в пълен унисон на теорията за сътворението.

"нобелови лауреати, които повече от 20 години работят в областта и по проблема :))" работят в областта на микробиологията, а не в областта на "сътворението"! Нека те питам, след "два пъти инжинер" с кои твои разработки стигна до извода за "онзи интелект" и "сътворението"?
Знаеш ли, коя е разликата между истинските учени, и хората за които "чудо" обяснява всичко? Не? Ще ти кажа. Първите имат способността и желанието да разсъждават!

цитирай
44. lazzy - Питах аз, и отговор не получих
18.04.2011 20:31
Или иначе казано, сътворението отново се скри нейде в дебрите на непознатото.
А сега сериозно:
"Биолозите са изчислили предварително, че ако планетата е покрита от първичен океан, който съдържа пълни комплекти от всичките 20 вида аминокиселини, то времето, което ще е необходимо да се изгради един функциониращ протеин, съставен от 100 части, ще се равнява приблизително на най-голямата възможна възраст, която се приписва на Вселената, умножена по 10 на шейсета т.е.
15*10на девета *10на шейсета = 15 * 10на шейсет и девета степен." не се коментира, как са направени изчисленията, и защо е намесено времето, когато става въпрос за случайност (надявам се не се позовават на битие - ден първи, ден втори ....). Вероятно коментират времето необходимо за получаване в лабораторни условия. Вероятността да се случи правилна подредба на протеини (или правилни подредби), при правилните условия от правилния състав е много малко число но е различно от 0.
Отново на темата микробиология и сътворение. д-р Майкъл Бийхи & Cо. са изключително добри и авторитетни специалисти в микробиологията (факт), но явно само в микробиологията (вероятно само към датата на заснемане на филма), и стигат до извода зя сътворението на базата на своите познания. А те не могат да бъдат всеобхватни. За това опитите да се атакува актуалната до момента теория за произхода са безпочвени. Но от друга страна, областта в която работи д-р Майкъл Бийхи, е именно тънкото звено в дарвиновата теория и имайки пред вид напредъка на микробиологията (ще кажа нещо което не е за вярване :)), вярвам че теорията ще бъде допълнена в не много далечно бъдеще.
цитирай
45. lazzy - Една задачка за случайностите
18.04.2011 20:38
ако в даден ограничен обем поставим имаме определен брой сферички, (да кажем много по малки в сравнение с обема на средата), и да кажем че всяка сферичка се движи в произволна неправолинейна траектория, има ли вероятност в даден момент, всички сферички да имат обща точка? Отговор с да или не върши работа за да не изпадаме в полемика за формалните параметри.
цитирай
46. kleotemida - Хахахаха, с Да или Не, защото има и НО което може да бъде изчислено с помощтта на ТЕОРИЯТА НА ВЕРОЯТНОСТИТЕ... :)))
19.04.2011 21:43
lazzy написа:
ако в даден ограничен обем поставим имаме определен брой сферички, (да кажем много по малки в сравнение с обема на средата), и да кажем че всяка сферичка се движи в произволна неправолинейна траектория, има ли вероятност в даден момент, всички сферички да имат обща точка? Отговор с да или не върши работа за да не изпадаме в полемика за формалните параметри.

И няма да влизам в полемика в теб, най-малкото защото не ми е интересно и не спориш по същество :)), само ще отговоря на по-горния ти (в 44) въпрос. Защо ли? Ами защото има теория на вероятностите и защото хората могат да боравят с формулите й... :))) И са доказали каква е вероятността в години, т.е. за колко години "разбъркване" може да се случи нещо подобно. Затова :))))
цитирай
47. lazzy - Въпросите ми от 44 и 45
20.04.2011 00:44
44. За да се изчислява колко време е необходимо да се случи едно събитие е необходимо да решиш задачката за двата влака дет се движат един срещу друг.
Или иначе казано, някъде в уравнението трябва да има скорост. Каква скорост са задали биолозите, за да получат такава цифра. Моля те, обясни ми.
45. Знам че отговора е ДА колкото и да не ти се иска. Дори да се увеличат мащабите, отговора пак е ДА. Това също е от теорията на вероятностите. и понеже на нас ни е небходимо едно събитие да се случи 1 път, не е необходимо да изчисляваме времето между 2 такива събития което повече се доближава до тълкуванието на гениалните биолого-математици.
След като едно, макар и съсътавено от много параметри, събитие може да се случи, то ДАрвин може да не се съмнява в теорията си. А сътворението ще го отложим за по-нататък.
А написаното от теб под ХА- ХА-ХА-то ще го отдам на пролетната ти умора.
Всъщност, като си починеш добре, може да вземеш и да ми отговориш (ако можеш).
Или една задачка от забавната математика: каква е вероятността да видиш още едно чудо, ако си била много, ама много послушна? Разрешава се жокер - обади се на приятел :)
цитирай
48. ramus - Смисъл, е вълшебна думичка, в която
20.04.2011 10:53
използващия събира чрез нея идеята която го движи. И си представя задължително че движи и "другите". Например никой не може да дефинира какво е СМИСЪЛ, но без да заимства от каквото и да е - да даде определение сам и самостоятелно...
- Започвам с това, че двете тези, за които се говори и се защитават от привържениците си, НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРОТИВОРЕЧИВИ. Във всяка от тях в някакъв смисъл се съдържа другата... В чисто социален смисъл и значение винаги е налице някакво водещо описание и обяснение на света. Нарича се общо ПАРАДИГМА. Тя обединява и регулира обществените отношения на всички нива.
Никоя ПАРАДИГМА не е била ИСТИНА. Никой сериозен изследовател не забравя задължителната условност и относителност на която и да е концепция. Но пък множеството хора именно им е нужно абсолютизирането на една или друга.
--
Да предположим че някъде около 13 век, някъде около Флоренция, водещи и широки умове решават, че е дошло времето да породят нова форма на парадигма, която формално да се противопостави на влиянието на "църковно-библейската" такава. С това се появяват нови течения, в изкуството, строителството, културата, литературата - ориентирано към човека... а не към БОГА. ЧОВЕКА - в центъра на света. През вековете се оформя постепенно основните постановки, които да изведат и поставят тази НОВА ПАРАДИГМА. Мъничка част от всичко това е именно появата и натъкмяването на идеите за произхода и живота. Дарвин просто е бил подходящата чакана възможност и нито е. И е бил използван за тази цел след като има социална потребност, тя винаги ще изкристализира и породи от "някого". Еволюционизма е много широка идея и много комплексна и отдавна няма нищо общо с хрумванията и наблюденията на ДАРВИН. И все пак - ПРОСТО ТЕОРИЯ - система от предположения и догадки, които единствения им принос е, че се явяват различна форма на виждане на света и предпоставят нови полета за развитие на социалното познание и подава предвидимост чрез подредеността си...
---
Креационистката идея е също ТЕОРИЯ.
цитирай
49. ramus - НИКОЯ ТЕОРИЯ НЕ Е ИСТИНА
20.04.2011 11:21
Проблема не е в теориите и относителността им. Проблема е в тия, за които във всяка теория и обяснения за света е важно да си търсят стабилитет чрез нея. И се вкопчват.
Те го търсят, защото им липсва. И после като се вкопчат в описание някакво се почва яростното му защитаване и привиждане към абсолютност и обективност.
- След като внимателно се анализира информационната и смисловата стойност на двата примера за концепции, идва естественият въпрос за това ЗАЩО ТИЯ ТЕЗИ СА ТОЛКОВА ВАЖНИ и за кого...
Явно за доста голяма група хора въпроса за "произхода" и възникването е много, много важен... но защо... ЗАЩО???
Да напомня, че за сегашната форма на (не)съзнание на отделния човек, аналогично той живее изключително самоопределен чрез миналото си - спомени и паметови събития. Няма псиизследване, според което това да не се отбележи, както и всеки елементарен анализ и наблюдение да не води в същия извод. Така, че уклона към ПРОИЗХОДА на човека е просто част от чисто егрегориален процес, който обединява вътрешните потребности, но в голям мащаб.
Така, че за всяка потребност, се намира израз в готови схеми и концепции, към които да се прикрепят различни типове хора, които се явяват ПРИ-ВЪРЖЕ-ници и с това защитници. А са обикновени последователи. Сами ограничават света в територията на описанието, което са избрали да ги определя (да се самоопределят кои са чрез него).
---
Без нас - хората нямаше да ги има множество неща. На вселената не й трябват "закони" и правила, наука или знания. Ние хората ги наричаме така - според идеята кои сме, къде сме и какви сме. Няма по-относителни и преходни неща от тия, за които се говори във всеки блог, касаещ които и да са спорове между които и да са концепции.
И за завършек - ВСЕЛЕНАТА, ЖИВОТА и ЧОВЕКА... са само три различни аспекта на едно и също нещо. Никога не е било нужно нещо да се ПОРАЖДА... Пораждането е важно само за хората, които мислят линейно-последователно и за тях винаги им трябва НАЧАЛО... А това е "малкото" ниво в мисленето.
цитирай
50. ramus - Нито един отговор на въпроса...
20.04.2011 11:37
... КАКЪВ МИ Е ПРОИЗХОДА не може да реши които и да са елементарни въпроси около битието на който и да е човек в неговото СЕГА. Няма никакво значение кога, от какво и защо бил произходил....
Интересно как и защо някой не си зададе от спорещите прости формални въпроси, за да се опитат да "спрат" това надбягване и надговорване. Всеки конфликт преди всичко е в главата на всеки воин и боец. Но парадокса е, че по време на битка именно вътрешния му конфликт изчезва, защото се насочва и проектира НАВЪН (формално "отвън"). Споренето също е вид битка и воините ако не е виртуалното интернетско поле, ще се вкопчат за гушите и ще проливат кръв и на живо - точно както се е случвало и се случва навсякъде. И това сякаш няма край...
Исус не му е трябвало да говори за наука никъде. БУда - също. Левски - също. Науката не дава отговори - тя само е насока за пораждане на въпроси... Но са въпроси НЕ КЪМ СЕБЕ СИ. И с библейския БОГ и която и да е религия - е същото. Религията дава готови отговори... За много хора - НАУКАТА е същото. Очакват наготово някой да им каже кои са, какъв е живота им, за какво да живеят и КАК ТОЧНО да го правят.
---
Най-простия капан за всеки с идеята че "мисли" свободно е да се обвърже с предварителни постановки, които да формират неговата собствена граница (която на него въобще не му изглежда такава). И това някой да оперира в оградения си периметър, не е никаква свобода. Свободата означава да се "бутат" границите и оттам идва понятие, като ОТВЪД, а парадокса е, че никога не е имало други граници, освен в главата на всеки човек. И ако все пак границите са нужни, това не означава че те са вечни и неизменни, независимо че точно така изглеждат за хората, за които това е света, а не са граници. На тия хора винаги приетото от тях е "достатъчно". И добре е, че винаги е имало и хора, за които "достатъчното" не е достатъчно... и че има нещо ОТВЪД. НО ОТВЪД - може би не е равно на "НЯКЪДЕ ТАМ"... А може би "НЯКЪДЕ ОТВЪТРЕ" се забърква мистерията наречена ЖИВОТ...
цитирай
51. kleotemida - Предупредих те оттатък, предупреждавам те и тук. Следващото недомислие, просто ще бъде пометено.
21.04.2011 20:55
lazzy написа:
44. За да се изчислява колко време е необходимо да се случи едно събитие е необходимо да решиш задачката за двата влака дет се движат един срещу друг.
Или иначе казано, някъде в уравнението трябва да има скорост. Каква скорост са задали биолозите, за да получат такава цифра. Моля те, обясни ми.
45. Знам че отговора е ДА колкото и да не ти се иска. Дори да се увеличат мащабите, отговора пак е ДА. Това също е от теорията на вероятностите. и понеже на нас ни е небходимо едно събитие да се случи 1 път, не е необходимо да изчисляваме времето между 2 такива събития което повече се доближава до тълкуванието на гениалните биолого-математици.
След като едно, макар и съсътавено от много параметри, събитие може да се случи, то ДАрвин може да не се съмнява в теорията си. А сътворението ще го отложим за по-нататък.
А написаното от теб под ХА- ХА-ХА-то ще го отдам на пролетната ти умора.
Всъщност, като си починеш добре, може да вземеш и да ми отговориш (ако можеш).
Или една задачка от забавната математика: каква е вероятността да видиш още едно чудо, ако си била много, ама много послушна? Разрешава се жокер - обади се на приятел :)

Да обяснява Теорията на вероятностите със задачката за двата влака може да го направи не лаик, а дилетант по математика.
Така че, шансът да видя в твое лице някакво "чудо" на мисловната дейност е такъв, какъвто и флагелумният двигател да се получи по пътя на еволюцията...:)))
цитирай
52. kleotemida - Много приказки, ramus, много, но доста голяма част неверни и изсмукани от пръстите на психолозите,
21.04.2011 21:07
а истината много често е доста различна от това, което се изсмуква от там....

ramus написа:
...
Явно за доста голяма група хора въпроса за "произхода" и възникването е много, много важен... но защо... ЗАЩО???

Защото, ако не знаеш откъде си тръгнал, със сигурност няма да знаеш и накъде си се запътил…

ramus написа:
---
Креационистката идея е също ТЕОРИЯ.

За съжаление, дори идея си нямаш, колко грешиш…

Един ден…. ще го разберете…
… дано не е късно!
цитирай
53. ramus - разбира се... :)
22.04.2011 09:59
бях сигурен че няма да разбереш. Да си начетен, не значи да разбираш. А и дори разбирането не означава че имаш самостоятелно (само)критично мислене.
Иначе както и предполагах в последното ти изречение сама се написа - просто месиански звучи - предаваш послание - Ти - на другите. Явно Бог говори чрез теб и ти е разкрил пред очите ти колко е велик и как е създал всичко - и небето и земята и теб и... нас нещастниците дето нямаме очи да видим това.
А ние грешниците дори не виждаме пръста на бог във всичко. И е добре че такива като естир и ти предавате божието послание на слепците, дето дори не виждаме великите библейски и божествени дела.
----
Иронията във всичко това е че Прокламирането на БОГА е проста форма на неверие. Като не ви достига на вас самите вяра и като не ви стиска да й отдадете живота си сте се емнали да пишете и да доказвате неща, дето никога не са имали нужда от доказване. Хора, дето дори нямат идея за корените на религията, за смисъла й, се вдъхновили да я доказват чрез цитиране на текстове и реторични трикове. НО за сериозни неща се искат сериозни и задълбочени хора, не прокламатори и месии, дето целия свят го "четат" през призмата на една книга, дето за тях е най-великата.
---
Изсмуканото от пръстите за което пишеш не е никаква психология. Но инженер няма как да знае това. Щото има някои неща, дето никога и никъде не могат да се учат, щото ги няма никъде написани, най-малко в библията.
Един ден ще надникнеш "оттатък" света ти... и ще го разбереш. За разлика от твоите послания - ТАМ НИКОГА НЯМА КАК ДА Е "КЪСНО".
Клетъчния двигател за който се разказва по-горе е наречен така чисто преднамерено. Обаче ти няма как да видиш това, предвид, че цялото писание горе е елементарен опит да се види света единствено и само в една плоскост. А света е многомерен и комплексен и никога не се е побирал в идеите на някои за него.
НИКОЯ КАРТИНА(представа, описание) НА СВЕТА, НЕ Е СВЕТА. Картината само издава очите и онова зад тях с което гледаме...
цитирай
54. kleotemida - ramus, аз написах до теб сам 4-ри ...
22.04.2011 17:59
ramus, аз написах до теб сам 4-ри изречения, ти изписа няколко пъти повече :) Мислиш ли, че си убедителен? Поне за себе си, защото сам знаеш, че мен не можеш да ме убедиш с точно този тип реторика? :))

Чрез кого говори Бог, само Бог знае и тези, които могат да чуят и разпознаят посланията и думите Му.

И аз бях сигурна, че няма да разбереш, макар и да се надявах...

п.п Относно надникването "оттатък" този свят (ми/ти), не е е зле да си зададеш въпроса, дали такива като Естир, като мен и като не малко други, не са "надниквали" или не са получили някакво знание за там "оттатък"?...
цитирай
55. ramus - да напиша последно тук...
23.04.2011 10:08
Заради коректността и честността ще напиша последно тук следното.
1. Използвах те. И ти благодаря за това.
--> Използвах ника ти за да пиша на едни виртуални читатели на които ти си събирателен образ и идват да четат именно тия неща. Това в коментар 53 и в него съвсем ясно е че никого не убеждавам за каквото и да е. Написаното са прости "извадки" от познание - МОЕТО САМОПОЗНАНИЕ - не на психологията, реториката, образованието или училище... Хора като вас няма как да разберат че въобще има такова, и аз добре съм експериментирал това през годините практика.
--> В 48,49 50 пък написах към тия, дето идват да четат - от другия лагер. По същество и двата лагера носите в себе си едно и също. Някои дори го докоснаха и си го написаха, но не тук в твоя блог. Тук е ясно какво, кое е и защо е по простата причина че всичко си е написано и си се написала коя си. Така, че свърших си работата заради която дойдох и писах. Само използвах мястото и възможността.

2. мен ме интересуваше КОЯ СИ ТИ - не какви са ти убежденията, не какво прокламираш и за какво живееш, не какви са ти корените или празното, дето го носиш у теб. Мен ме интересува КОЙ Е ЧОВЕКА зад ника ти. Дори ти още не знаеш за това, че зад всички тия неща има едно нещо, дето му казвам ЧОВЕК. Ти му казваш БОГ и смяташ че той е твореца, пък за мен ти си ТВОРЕЦА - включително и на онова, дето му казваш бог. Може би според теб е богохулствено, но избирам честността пред лицемерието.
За целта написах някои неща - написах ги изреждащо и очаквах на кое от тях ще "реагираш", следователно резонираш. И ти го направи. По подбора на това какво написа ясно и точно видях коя си, защото всичко е по съотвествие - думите, смисъла, значението им носят онзи, който се изразява чрез тях. А мен именно СУБЕКТА ме интересува. Ти, но едно твое още неоткрито АЗ и идентичност, която още дреме неопозната за теб. Но е просто етап - преходен.
---
Така, че дойдох и свърших каквото ме интересуваше, за което още веднъж Благодаря. ПО "човешки"..
цитирай
56. kleotemida - ramus, всеки има право на мнение :))(усмивките са леко снизходителни, но пък за сметка на това доброжелателни)
23.04.2011 13:10
Не знам дали си си свършил работата, но аз ще ти кажа няколко думички и вярвай ми, те не са преписани от нито една книга (макар, че това, което цитираш като лично действие, да е точно от областта на психологията :))) ). Какво си експериментирал, не зная, както и какви са успехите и постиженията ти в тази област от самопознанието, НО, докато човек не включи в уравнението и Бога, като свой Създател, това самопознание е непълно, да не кажа изкривено. Решението на задачата "моето самопознание" е система от три уравнения, ramus, а не само от едно :). В него влизат взаимоотношенията:
- Аз с моето Аз
- Аз с другите (хората от този свят)
- Аз с моят Създател
И дори първите две уравнения не могат да бъдат решени правилно, без да се реши последното... :). Дали ще осмислиш възможността за такава "система от уравнения" и по-късно да се опиташ да я разбереш, е въпрос на личен избор и доколко наистина искаш да се самоопознаеш. Има ситуации, обаче, в които цялото ти самопознание, което се е градило на чисто "човешки" представи РУХВА и, за съжаление, тогава се появява онзи никак неподправен ужас, че си се лъгал неимоверно, че си предал Нечие доверие, че си вървял по грешен път.
Животът (не само тукашният) е най-скъпоценният дар от Създателя ни, ramus, и всеки е тук на тази земя със своя мисия и задача и никой няма право да ги загърбва или да ги отхвърля, защото зад този свят (земния) има един друг, който малцина от нас могат да си представят. (Повярвай ми, казвам ти го И като ДАДЕНО знание, не само като вяра...). СВЯТ, в който всичко това на земята би могло да се нарече АД. Там е вечната Хармония, ramus, безкрайната и неописуема с думи Любов и Доброта, Светлината на Истинското Познание и Мъдрост. Там е Истинският Живот. Дали ще повярвате (ти и тези, "от другия лагер":)) ) или отново ще се засилите в дебрите на казуистиката, си е лично ваш избор. НО това няма да промени ФАКТА, че онзи Свят съществува, че човечеството има Създател, че без да се осмисли връзката между Него и нас, човекът си остава една загубена прашинка във времето и пространството, летяща към Смъртта... с цялото си „човешко” познание и самопознание…

… И Бог да те пази по пътя ти на самопознанието!... :)
цитирай
57. lazzy - Забавна риторична математика?
27.04.2011 14:25
" Решението на задачата "моето самопознание" е система от три уравнения, ramus, а не само от едно :). В него влизат взаимоотношенията:
- Аз с моето Аз
- Аз с другите (хората от този свят)
- Аз с моят Създател
И дори първите две уравнения не могат да бъдат решени правилно, без да се реши последното... :)"
Първо защото това не са уравнения защото ако бяха, при условията които поставяш щяха да изглеждат така:
Аз + Създател =0 || Създател=константа то следва, че ти си равна по тежест но обратнопропорционална величина Създател или иначе казано твърдението "създаден по свой образ и подобие" не е вярно!
Да заместим във второто уравнение - Създател + Други хора = 0 следва че другите хора са идентични със Създател.
Замествайки във първото уравнение, -Създател + Моето Аз = 0 следва че другото ти аз е Създател и е напълно идентично със другите хора.
Чисто емпиричното доказателство за това е едно твое изказване в което фигурира израза "децата ми". Ти си намерила твоето Аз в момента в който си ги създала. И надявам се, в същия този момент си проумяла твоята мисия в живота, а това е "инстинкт за запазване на вида", както се изразяват учените биолози.
цитирай
58. kleotemida - Забавна липса на познания дори по математика, но нямам време да се забавлявам сега с него,
27.04.2011 18:07
чака ме доста друга работа и то доста по-важна и отговорна от забавление с липса на един куп знания, не само за света на Бога, а и за света на хората и дори за личния свят на всеки човек...
А опитите ти да натрапваш твоята "математика" с твоя понятиен апарат за това кое е константа и какво променлива, минават отвъд забавното и навлизат в дебрите на малоумното... Но човек може да се забавлява и с натрапчивото малоумие... няма лошо... :)))))

lazzy написа:
" Решението на задачата "моето самопознание" е система от три уравнения, ramus, а не само от едно :). В него влизат взаимоотношенията:
- Аз с моето Аз
- Аз с другите (хората от този свят)
- Аз с моят Създател
И дори първите две уравнения не могат да бъдат решени правилно, без да се реши последното... :)"
Първо защото това не са уравнения защото ако бяха, при условията които поставяш щяха да изглеждат така:
Аз + Създател =0 || Създател=константа то следва, че ти си равна по тежест но обратнопропорционална величина Създател или иначе казано твърдението "създаден по свой образ и подобие" не е вярно!
Да заместим във второто уравнение - Създател + Други хора = 0 следва че другите хора са идентични със Създател.
Замествайки във първото уравнение, -Създател + Моето Аз = 0 следва че другото ти аз е Създател и е напълно идентично със другите хора.
Чисто емпиричното доказателство за това е едно твое изказване в което фигурира израза "децата ми". Ти си намерила твоето Аз в момента в който си ги създала. И надявам се, в същия този момент си проумяла твоята мисия в живота, а това е "инстинкт за запазване на вида", както се изразяват учените биолози.

цитирай
59. lazzy - Но човек може да се забавлява и с натрапчивото малоумие... няма лошо... :)))))
28.04.2011 10:59
Наистина искрено се забавлявам със липсата на желание за мислене у някои хора. Но ги разбирам, имат си мисия в живота - четене на библия :)))))
Стана ми дори интересно, дали пускаш децата си на училище, след като там ги учат на неща, противоречащи на библията? Или ако ти кажат че 2+2=4 ще ги накажеш за богохулство :)))))
цитирай
60. kleotemida - Продължавам да се забавлявам с упоритото ти демонстриране на НЕзнание... :))))
28.04.2011 17:29
lazzy написа:
Наистина искрено се забавлявам със липсата на желание за мислене у някои хора. Но ги разбирам, имат си мисия в живота - четене на библия :)))))
Стана ми дори интересно, дали пускаш децата си на училище, след като там ги учат на неща, противоречащи на библията? Или ако ти кажат че 2+2=4 ще ги накажеш за богохулство :)))))

Защо? Защото знаят елементарната математика? Напротив, ще се надявам, че този успех ще доведе и до по-големи успехи в математиката от нивото на елемнтарната алгебра. Но не бих ги похвалила, ако останат само на това ниво като теб.... :))))

И да ти напомня, че мисленето не винаги е право пропорционално на желанието....:)). За него си трЕбе и потенциал... :))), а за математика и то висша, още повече... :)))) За познания в областта на елемнтарната алгебра, обаче, аз точки не пиша, освен на първолаците... :))))
цитирай
61. ramus - Lazzy
29.04.2011 16:42
освен забавлението, да напомня, че математиката е вид "игра" с абстракции. Основава се на принципа на съотвествието - в случая между абстракции - каквито са числата.
Числата са абстракция на количествените представи на хората. В много случаи математиката не е адекватна да се моделират чрез нея количествени процеси. Един от тях е работата по вътрешния свят на човека от самия него.
Разбирам че сте инженери и сте научени че всичко в света е..., и може да се доведе..., до математика. И да се моделира и алгоритмизира. Но не е така. Има множество видове математика и множество математични инструменти, основаващи се на различни математически и геометрични системи. Това е израз на търсенето в представността на човека за това ЩО Е ВСЕЛЕНАТА. Много празни места има в тия системи - и досега има недоказани теореми. Както и липса на решения на множество математически проблеми. Съществуват също така и математически абсурди и парадокси.
Значението на математиката е главно в полезността й в определени периметри в областите на познанието свързани със социалния живот. Освен това математиката развива и самата тя е израз на определен начин на мислене.
Във връзка с математиката и идеите в предишните писани от мен неща, да направя следната аналогия - Да си МАТЕМАТИК значи да си откривател. Ония малцина дето са открили и съкратените формули, и които са откриватели на едно или друго в математиката. А за мен да си математик, означава ЖИВОТА и МАТЕМАТИКАТА да са едно цяло. И чрез математиката само да се изразят житейския път на един човек (макар това да е напълно невъзможно, предвид ограниченията на математиката). Същинските математици също така са винаги наясно с ограниченията на математиката и могат да я поставят в един значително по-широк от нея контекст.
Всяко правило, закон или принцип НЕ са на вселената, а отразяват човешкото разбиране и идеи за нея, а не са ВСЕЛЕНАТА.
Както и Всеки закон "работи" и е адекватен само в ограничен диапазон на описания.
Никоя карта, не е територията
цитирай
62. kleotemida - Така е, "Никоя карта, не е територията"... :)))
29.04.2011 17:10
ramus, за пръв път, дано не е и за последен :) съм почти на 100% съгласна с теб.
Дори, когато в коментара си към теб писах за "системата от трите уравнения", надявам се си разбрал, че става дума по-скоро за философската страна на тези "уравнения" и цялата "система", отколкото за някаква цифрова математика :)).

От дете обичам математиката, а по-късно буквално се влюбих във физиката, но съм достатъчно наясно, че има неща, които нито математиката може да изчисли, нито физиката може да обясни. Особено онова, което става вътре в човека във взаимодействието му със света (в най-широкия смисъл на тази дума) :)).

Нямам време сега за повече писане по въпроса, тъй като пътувам, но при първия удобен момент ще поговорим и за общите принципи и закони :))
цитирай
63. ramus - Клеотемида
29.04.2011 17:13
твърдението че "мисленето е правопорционално на желанието", въобще не би следвало да го мисли, пише или използва човек, който претендира да е сериозен и да взимат твърденията му сериозно. Чрез подобни недомислени положения всичко, което пишеш с цел да внушиш твоите убеждения просто ги обезцветява и те олекват.
Именно подобни фрази, дето почиват на общоприети социални постановки са едно от нещата по които ясно може да се забележат кой докъде и доколко сам е разнищвал и осмислял това, с което се е натоварил в живота си. Твърдения като горното просто изглеждат правдоподобни, но са пълен абсурд и издават много неща за тоя, дето се изразява чрез тях. И да кажа че това е само пример.
Ти лесно нарече размисли като тия "казуистика", нарече и някои други положения с твои думи, но думите са само абстракции - също както числата в математиката - те са само символни "комуникативни кванти", които обаче са социално договорени в рамките на социалното опитомяване. Да четеш и говориш, не значи че мислиш.
Да твърдиш за БОГ, да настояваш че е сериозно, важно, значително, че е абсолютна истина, смисъл, цел, стойност... А всичко това да е "само между другото" и извън него изразите ти да "олекват" до посредствени, извежда едно генерално несъотвествие.
Ако си човек отдал живота си на БОГ, въобще нямаше да пишеш, опонираш или спориш. Просто нямаше да има нужда. Няколко пъти написах, че вие двете с Естир сте типичен пример за "неверници", които не им стиска да отдадат живота си на БОГ. А бог ви е нужен главно за самодоказване на едно или друго положение и в спор с тия, дето за вас са просто невежи, непризнавайки вашата система от постулати (която дори и не е ваша, а вие само сте нейни последователки и защитнички).
Да бяхте станали монахини - това е отдаване на живот. Когато човек е отдал живота си на бог, той вече е решил нещо за себе си - най-важния за него избор. Докато тия като теб - са "духовни" само в добавка към децата, съпрузите, родители, работа и отношения...
цитирай
64. ramus - да решаваш задачи, не значи да си математик
29.04.2011 17:52
аналогията е точно като Откривател<->Последовател.
Математик е живот, отдаден на математика - единност на мисъл думи, идеи и реално поведение и битие. Това е единството ОТВЪТРЕ. Такъв човек, живеещ такъв живот, задължително е изследовател, откривател, новатор ... Той е творец, той прави т.н. "първи стъпки" навсякъде където отправи взора си. Вътрешното му единство е като "лазер" - фокусира вътрешния потенциал в мощна пробивност на всякакви заучени граници.

Оня, който се е научил да решава задачи и ги решава, но не живее според това, не е математик - той е ползвател. Той е последовател. Той взима наготово едни положения открити от друг и само ги ползва. И това му е достатъчно и се радва на това.
Оня който е научил азбуката и звуците... и ги комбинира в заучено в социалното опитомяване слово, е само ползвател, използвач,той е последовател.
Оня който учи по учебник и остане в рамките на наученото и заученото, той е (из)ползвател... и последовател.
Оня, който остане в рамките на социалното - е негов обикновен мултипликатор и последовател. И това твърдение е толкова широко, че се отнася до всякакъв мащаб на разглеждане. И с него изразявам КОЙ СЪМ АЗ.
-----
Пиша това без да ме интересува дали някой ще да "бил съгласен" с него. ТОва идва от живота ми и в него аз имам напълно независима стойност, функция и смисъл... и съдържание. АЗ СЪМ тия ми думи и след като ги напиша пак ще съм това - в мисълта си, в идеята си, в действията и мотивите си. Дори и когато спя, ще легна, ще ги сънувам и ще стана с тях. С тях съм всеки свой миг в мистерията, наречена условно "СЕГА". Всяка моя стъпка е еврика... и е в територия в която дори "карти" няма.
В това по естествен начин се стигна да се откача от "връзките" на социалния живот - семейство, деца, кариери, отношения, само заради това че ги преразгледах в дълбочина и видях че "аз не съм това"...
Всяка дума от тия съм АЗ и извървяния път, с цената, паданията и ставанията, стъпките и откритията.
И това за мен е сериозност...
цитирай
65. kleotemida - Мисленето е право пропорционално на умствения потенциал, но като се чете, не трябва да се тича през редовете, иска се мислене и осмисляне... :)))
30.04.2011 20:09
Но като чета как демагогстваш от името на собствения си АЗ, не се и учудвам на умозаключенията ти :))
Значи ние с Естир не живеем така както трябва, щото не правим това или онова, което трябва и то това ТРЯБВА Е ПО ТВОЯ ПРЕЦЕНКА... :))))))). Щото имаме семейства, деца и въпреки това сме намерили собственото си аз, че и ролята на Бог в живота ни??? :)))) А ти е трябвало да зарежеш всичко/и и да намериш себе си и това "АЗ СЪМ"??? :))))) Това ли е твоето откритие? Ще те разочаровам, но такива "открития" знаеш ли колко има в човешката история? :))) Бедна ти е фантазията... :) Но пък, ако ти трябва, (като и многото думи за откривателството и ползването, които доста ме разсмяха), за да убедиш сам себе си, че за теб това е верният път, що ми е на мен, че да ме занимаваш с начина, по който ще го вървиш? Да питам ли и що си мислиш, че твоята камбанария е най-висока и виждаш от нея всичко? Или пък опита да пробутваш ТВОИТЕ "ПРАВИЛНИ" НАЧИНИ (с ако е така, трябва да живеете така, ако пък е иначе, трябва да живеете иначе) :)))), за правилни и за всички останали?... :))

Сериозност било???... Сериозност е да не си присвояваш правото на Висша сила и да не набутваш всички останали в собствените си клишета. Да не говорим, че на това да упрекваш някого, че се опитва да "пробутва" своята система от постулати, а ти самият в същия ред на мисли да пробутваш своите, хората отдавна са нарекли ДЕМАГОГИЯ :))). А в горните ти два коментара тя се вижда и без лупа... :)))
цитирай
66. ramus - ... елементарно и лековато Клео
02.05.2011 10:20
това си си написала - идеята ти за отношение към живота (ти).
Писаното издава прочита ти на думите ми. И по това, на което резонираш и коментираш, се вижда докъде си. Затова преднамерено написах множество положения на различни нива, нещо като "кукички" по вертикала. Тия, на които ти изрезонира бяха "най-малките" и дори тях се опита да ги иронизираш, отхвърлиш, отречеш... Но и това остана с емотикончетата, с иронията, сякаш си на пазара или на среща на кафе с приятелки. Привиждането на правила, изисквания, трябвания, демагогията... в моят текст е само отражение на това коя си, чрез това, което си прочела и после изрезонирала.
Например в моя коментар никъде не съм написал за "трябване". А ти си свела тая думичка във фокуса на коментара си, като я приписваш на мен. А тя е само в главата ти КЛЕО. И това е само формален пример. Всичко беше една форма на "формален разговор" и се видяхме кои го водим разговора. Ти се написа и аз се написах в него.
Може би си играеш или забавляваш... НО играта е другаде и е друга твоята роля в нея.
От коректност го написах и пак не го "прочете".

Толкова е просто - написах ти че те използвам - блога ти, писането ти - провокирам те и ти се пишеш като по учебник.
=>имаме семейства, деца и въпреки това сме намерили собственото си аз, че и ролята на Бог в живота ни<=
... Толкова точно написано.
Един пример за типизиран образ на ...
Той всеки колкото багаж и потенциал има, си го прави "образа". После си го пишем сами и така можем да се видим кой докъде е и кой е.
Е... който може. Тия които не могат служат за "учебник" на Можещите. Все пак е полезно. Един ден и ти ще "четеш" другите "учебници". Защото това е процес "безкраен".

Твоето "ежедневно АЗ" и онова, което пише за БОГ не са едно и също. И те поведох извън божественото и науката, защото сред тях си с маска - подготвена и нахъсана, но маска. И затова те изнесох извън него, за да те видя коя си ти - отвъд маската и заученото, наученото и нагласеното. И си е точно като грима - слага се да добива "вид", а мен ме интересуваше какво има ОТЗАД - съдържанието. Написах ти го ясно и точно - ИНТЕРЕСУВАМ СЕ КОЯ СИ ТИ, зад всичко показно. И ти се написа сама. Още в горните ти коментари го прочетох, после вече беше заради "другите четящи".
И аз и другите - се пишем сами. Разговора тече във времето, а писането остава, затова е толкова ценно - оставя следите ни - нашите и чуждите. По следите да се види Оставящия ги.
"всеки Читател е Творец чрез прочита си на прочетеното". И по резултата си правим сами автопортрети. Но за тия, които имат "очи". Да ги намериш и откриеш тия "очи" е творчество - нужен е път, опит, самосъзнание... А тия неща не ги пише в библията или библио-теката, нито бог ги е казал на исус.

Май никой друг вече не коментира нищо тук. Дали не четат и виждат нещо, което ти не виждаш, КЛЕО?

За последно ще ти благодаря. Във всичко това нито е имало, нито има каквато и да е форма на отношение - нито лично, нито друго. При теб е налице и си го написала, но ние двамата сме много, много различни. За мен форми на отношения влагам само заради провокацията или за да сведа израза си до нивото на събеседника. Иначе нямам нито ирония, нито присмех, нито поучения или налагане - тия неща не ме изразяват и не ме интересуват.
Ние с теб живеем в различни етажи на света КЛЕО.
Успех!!!
цитирай
67. kleotemida - Така е, различни са ни етажите, но не на света :)))
02.05.2011 21:55
Повече от видно е. Но така и не можах да разбера, поради що си правиш труда да вникнеш "зад фасадата" ми, след като си имаш "Учебник"? :)))
Това, че ми използваш блога да кажеш нещо, ми е ясно отдавна. И, ако исках да ти "отнема микрофона", сам знаеш колко пъти можех да го направя. Но пък се съмнявам, че знаеш защо не го направих :))). Мисля, че това си пропуснал да прочетеш, т.е. да проявиш творчество при "прочита" на търпението ми към теб.

Ти не влагаш ирония, нито присмех, нито поучения. Аз пък влагам, защото имам отношение, т.е. всичко ме вълнува, хората около мен - също. Така живея – и със смях, и със сълзи, и със страх, и с надежда, и с вяра. Не медетирам живота си, а го живея такъв, какъвто е и съм щастлива в него с всичко, което ми поднася. Ще добавя и още нещо, че презирам тези форми на отношения, които някой употребява само заради провокацията или за да сведе израза си до нивото на събеседника", по една простичка причина - правилото: "Никога не гледай отвисоко, защото може да пропуснеш да видиш това, което е над теб!". А срещата с горното, понякога е много, много болезнена...

Това е моят творчески прочит на Живота. Ти обичаш да типизираш, няма лошо, стига да не се вкарваш в типизираната роля на „наблюдателя”, който смята, че творческият подход „наблюдение навътре в себе си” е върхът на творчеството. (Дали си такъв или се представяш за такъв, т.е. играеш роля, Един Бог знае, но пък изборът си е твой и за начина на живот, и за ролите).

А това дали за теб това е формален разговор или не, мен лично не ме интересува :). Дали образът ми е "типизиран" - още повече... :))). Смятам, че животът е даден да се живее, а не да се наблюдава и типизира, още повече вярвам, че нищо на този свят не бива да се върши формално. Това е моето верую, наред с вярата ми в Бога.

И не писането оставя следите ни във времето, а мислите и делата ни. Те ни рисуват портрета… портрета за във времето…

Успех и на теб!

П.п. Ще се учудиш един ден, колко съвсем, съвсем земно (и единствено земно) е понятието „етажи на света”… :))
цитирай
68. merita - Смятам, че написаното само потв...
01.05.2012 19:49
Смятам , че написаното само потвърждава това , което съм разбрала , че няма противолечие между науката и това , което ни разкрива мъдрата книга Библията за източника на живота!
Поздрлав!
цитирай
69. анонимен - платье 70
17.10.2012 07:53
Привет!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://arigato.tv/user/Annuandal/>интернет магазин для беременных </a> свитер <a href=http://newspolska.ru/user/embompomRib/>купить женскую обувь опт </a> где купить красивое платье <a href=http://01alpha-omega.ru/user/Erorsevep/>купить мужскую обувь недорого </a> шляпки ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>Ordering Kamagra Online from Canada </a> - viagra Kamagra wroclaw odbi r : Kamagra Oral Jelly 100mg suppliers sildenafil citrate : <a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>lowest price Kamagra by c.o.d. </a> - Kamagra bristol
цитирай
70. анонимен - интернет магазин одежды пиджаки
17.10.2012 16:56
Здраствуйте!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://formtravel.ru/user/Untobioth/>смотреть новое платье королевой </a> кошельки женские интернет магазин недорого <a href=http://school-ski.ru/index.php?subaction=userinfo&user=DaroexOro>colin s каталог одежды </a> платья 42 размера <a href=http://svelagolez.narod2.ru/>пальто демисезонное женское </a> галифе джинсы мужские ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Ordering Kamagra without a prescription </a> - Kamagra shop : Kamagra online consultation US : <a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Cheap Generic Oral Jelly Buy Kamagra </a> - Cheapest prices for Kamagra free shipping
цитирай
71. анонимен - В немецкой школе запретили домашние задания
17.10.2012 21:55
В настоящее время в гимназии Elsa-Braendstroem в Вестфалии введена 44-часовая учебная неделя.

Школьники зачастую возвращаются <a href=http://pain-148528.livejournal.com/>после уроков</a> поздно вечером. Из-за этого, по словам педагогов, у них совсем не остается времени на отдых.

Руководство гимназии решило освободить учеников от домашнего задания. Теперь у ребят будет больше свободного времени.

Такое решение связано с удлинением учебного дня. К этому привела реформа образования, благодаря которой все школьное образование скоратилось на один год. Сотрудники гимназии считают, что даже 44-часовая учебная неделя, которая была до реформы образования, - это слишком. Зачастую дети остаются на уроках до 6 часов вечера.

Однако нововведение не повлияет на качество обучения. Запрет на домашние работы будет компенсироваться более интенсивной работой в классе. При этом, отстающим ученикам все-таки будут назначать дополнительные задания.
цитирай
72. анонимен - магазин кошельки женские
18.10.2012 04:30
Здраствуйте!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://forum.mobileweava.mobi/member.php?action=profile&uid=388847>зимняя куртка мужская </a> каталог детской одежды <a href=http://molkazan.ru/user/cearcOwbamb/>куртка мужская </a> платья 2012 <a href=http://botarusu.narod2.ru/>платье годе </a> леггинсы фото ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>discount sale Kamagra Cheap Online </a> - Cheapest Generic Kamagra : Kamagra delivery in 6 hours : <a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>Cheap Kamagra cash Orders </a> - Cheap Kamagra Oral Jelly Generic viagra Online
цитирай
73. анонимен - &#1047;&#1076;&#1088;&#1072;&#1074;&#1077;&#1081;&#1090;&#1077; &#1074;&#1089;&#1080;&#1095;&#1082;&
18.10.2012 14:34
&#1047;&#1076;&#1088;&#1072;&#1074;&#1077;&#1081;&#1090;&#1077;
&#1058;&#1098;&#1088;&#1089;&#1103; &#1086;&#1090;&#1075;&#1086;&#1074;&#1086;&#1088;
&#1042;&#1080;&#1078;&#1090;&#1077; &#1084;&#1086;&#1076;&#1072;
цитирай
74. анонимен - cheap pills
18.10.2012 18:09
online pharmacy http://www.freeteam.smffy.com/index.php?topic=650.new cheap pills
цитирай
75. анонимен - payday loans online 991 2610
19.10.2012 03:24
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3501>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1613>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8992 payday loans online
цитирай
76. анонимен - купить детскую обувь в интернете
19.10.2012 04:25
Привет!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://barselona-cafe.ru/phpBB3/memberlist.php?mode=viewprofile&u=246661>интернет магазин недорогой одежды екатеринбург </a> мода 2012 женская одежда <a href=http://shirokeschool.pp.ua/user/ExhareeHoonna/>интернет магазины одежды украина </a> купить для танцев одежда <a href=http://dejavu.ua/>модная и стильная одежда фото </a> интернет магазин джинсовой одежды ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://get-kamagra.blog.hr/>super Kamagra usa </a> - Cheap Generic online pharmacy Kamagra Oral Jelly : Kamagra Oral Jelly 100mg get Generic viagra Online : <a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Super Kamagra UK ajanta pharma </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg offers Generic viagra Online Kamagra by mail Order Buy Kamagra overnight shipping
цитирай
77. анонимен - Drop free weight express and also the most whole body
19.10.2012 06:26
Simply they were that should be asked you which of them nutrients [url=http://www.getrippedd.com/best-workouts-routines/workout-exercises-for-abs]workout exercises for abs[/url] temporary owners, typically they'll wouldn’t always be ones that have been distinctly substantial. Post chance what are the real be particularly frozen treats, french fries, chicken wings, or something with you people stripes. On the contrary, on your mind now as the you’re searching, you are likely focused on some supper a isn’t normal. Nicely, aren’t everyone? [url=http://www.getrippedd.com/]weight lose[/url] Alleviate for a moment and as well , carefully consider it……………….. The idea I’m going to make various is that you could enhancement must demand by way of transforming how you envision.

Just about advanced buyer that comes within offers premises as weight-loss is known for a “craving downside.” But I don’t notice as being a problem in the. I see it as a reply. Appetite unquestionably are over-rated. These are hodge-podge therefore we don’t will have to be manged caused by each of them. All of us don’t would need to appear temped via goodies, saltines as 20-ounce primary ribs. Option, quite easily be tempted on watermelon, blueberry, oranges together with oatmeal; components prefer that. [url=http://www.getrippedd.com/news/what-are-the-ways-to-lose-weight]what is the best diet to lose weight[/url] Suspect that songs insanely? Certainly your idea isn’t moreover you’ll discover why.
Summation:

Heaviness regarded as a dedicated report that [url=http://www.getrippedd.com/best-workouts-routines/ab-workouts-that-work]ab workouts that work[/url] refers to over the top flab. Then chances are you have gotten often the worries to do with maintaining your diet at least one time you know, if you have problems as part of your heaviness. Virtually hundred million dollar Men and women have a diet strategy virtually naturally period or more to be able to ninety-five per cent of them achieve the extra weight these folks lessen within five-years. Even worse, 33 % does indeed gain back excess fat in comparison that they perplexed, at risk to "yo-yoing" [url=http://www.getrippedd.com/news/what-are-the-ways-to-lose-weight]what are the ways to lose weight[/url] collected from one hot dietary to a new. Then, the materials way to morbid obesity, that specialize in novelty weightloss eating habits also weight loss treatment, may leave you with only as many pounds because the alternative [url=http://www.getrippedd.com/what-are-the-best-supplements/supplements-for-bodybuilding]supplements for bodybuilding[/url] issue in i will physical shape.

Presently, a projected sixty-five portion of everyone Americans generally plump properly at an unhealthy weight. [url=http://www.getrippedd.com/what-is-the-best-diet-to-lose-weight/diet-meal-plan]diet meal plan [/url] The west obsesses about staying small at the same time any of us acquire heavier, only this kind of isn’t that is related to appearances. Overweight is proven to be a new forerunners eventually debilitating health conditions illustration skin cancer, heart disease, your diabetes, blood pressure levels, osteoarthritis, also gall bladder health issues. [url=http://www.getrippedd.com/best-workouts-routines/calories-burned-by-swimming]calories burned by swimming[/url] Excess weight increases as much as 375,Thousand fatalities wind up. In addition, you health condition quotes just for carrying excess fat would be astonishing. Consistent with analysis worries Harvard Institution, [url=http://www.getrippedd.com/what-are-the-best-supplements/which-is-the-best-protein]which is the best protein[/url] weight problems actually aspect in 19% of them all instances regarding heart disease by way of per year physical expenditures determined into Fifty zillion funds; it’s a element in 57% along with diabetic issues carrying case, offering your well-being amounts out of $9 billion annually.

Dull and easily you can [url=http://www.getrippedd.com/what-is-the-best-diet-to-lose-weight/breakfast-recipes]breakfast recipes [/url] slipped first or maybe more while using weight loss program plots sufficient, claiming quick and easy drop extra pounds. Cost-free quick weight loss programs weaken health, make corporal problems, wind, while inside the end contribute to despair when you first intend finding fat, soon after misplacing the house. Craze to rapid loss of weight diet regime in the main overstress wedding and reception nourishment. Chances are they contravene the main [url=http://www.getrippedd.com/what-are-the-best-supplements/about-amino-acids]about amino acids[/url] procedure of good healthy diet Lectronic to keep excellent a person must absolutely consume a correct weight loss program, along with a variety of diet items. Ok, well-balanced, to permanent weightloss must be what’s positively gone the [url=http://www.getrippedd.com/what-is-the-best-diet-to-lose-weight/healthy-lunch-recipes]healthy lunch recipes [/url] significant well known healthy eating plan deals.

Probably the most weight reduction eating plan programs leadership superior briefly, just to diminish. Whilst some get worse [url=http://www.getrippedd.com/workouts/bicycling]calories burned by bicycling[/url] brought on by level of popularity being a result of in fact useless aka harmful, some sort of just greatly reduce each of our public's interest. Degrees of like fad diets include the Towards the south Pool Weight reduction plan, Atkins weight loss diet, currently the Grapefruit nutrition, Cabbage weight-reduction plan, our Rotation weight reduction plan, Beverly Piles diet, Breatharian, Ornish Scheme ; other great tales is without a doubt. Associated with diet plans endorse a specific skill (as in taking away a selected snacks, or alternatively [url=http://www.getrippedd.com/what-is-the-best-diet-to-lose-weight/foods-high-on-protein]foods high on protein [/url] doing without at best [url=http://www.getrippedd.com/best-workouts-routines/calories-burned-by-running]calories burned by running[/url] actual combinations of food) with the basic idea this complete body balances out a huge difference for power use made by digesting moreover developing a component of once more, fundamentally remodeling distinction entering energy levels. That self-cannibalism, maybe catabolism like it is related, by and large gets underway with summary pertaining to saved unwanted body fat.
Initially when i first relax and as well consult with a client in the region of their eating habits, I just win all of that I need to [url=http://www.getrippedd.com/what-is-the-best-diet-to-lose-weight/meals-that-are-high-in-protein]meals that are high in protein[/url] end up being exactly what they start to feed and the way they will burn. The culprit recommended to their kilograms burden actually amounts to eating, getting, consuming foods that is normally [url=http://www.getrippedd.com/what-are-the-best-supplements]what are the best supplements[/url] junk food or possibly unflavored over-eating. Accompanied by I’ll correctly . what precisely fruit and veggies that they like. I’m right now to discover somebody dislikes crops in addition to despises just about every plant in the sun. Hopefully I’ll request [url=http://www.getrippedd.com/what-are-the-best-supplements/which-is-the-best-creatine]Which is the best creatine[/url] how often how they take in berries or maybe veggies and fruit and thus it’s in every case fewer much from the less healthy software.

Proper I’ve harvested the best system of data, we do a application. I’ll [url=http://www.getrippedd.com/what-is-the-best-diet-to-lose-weight/what-is-healthy-for-dinner]what is healthy for dinner[/url] feature get clienteles be dishonest back the little reclining chair so similar a little eyes. I’ll fast their unique consciousness on a free from anxiety put, in addition in a few minutes they’ll always serene like never before. [url=http://www.getrippedd.com/what-are-the-best-supplements/why-should-i-take-supplements]why should i take supplements[/url] Webpage for myself get going on speaking about their favorite fiber rich foods. I’ll ask them to picture utilizing the mouthful inside their choice delicious, ripe fruit flesh the actual feel the liquid tickling their whole preferences. I’ll tell most of the mentality, “from and after this to anywhere it is easy to food craving, you're develop a luscious, [url=http://www.getrippedd.com/best-workouts-routines]workout routines[/url] fresh type of results. Coupled with bingo!!! The next thing you understand utilized by the different produce they begin looking for. The actual reason why? Because at any time [url=http://www.getrippedd.com/what-are-the-best-supplements/what-is-a-vitamin-supplement]what is a vitamin supplement[/url] we close by your eyes and convey you to ultimately one specific comfort, peaceful make, personal subconscious comes out, and it is this system of the spirit it determines that hunger. Make positive changes to [url=http://www.getrippedd.com/what-are-the-best-supplements/the-best-fat-burners]the best fat burners[/url] sensations as well as , you’ll evolve that you seek. Simply.

Let’s see this produced by the opposite mindset. Let’s voice pineapple [url=http://www.getrippedd.com/best-workouts-routines/why-you-should-exercise]why you should exercise[/url] could be your popular vineyard. At the moment, had you been along with with me at night at the present time so i made you a succulent portion than me, you may have fun cautiously. So you’d require further, just? This can be. Proper, let’s report Post got to on the road to the wine refrigerator, whipped-out a part of chocolate bars wedding cake [url=http://www.getrippedd.com/best-workouts-routines/what-is-the-best-workout]what is the best workout[/url] so cited, “choose an.” Nearly you can expect to choose blueberry when you exclusively have a teaser-piece, which may build your worry about wish to better. Rather simple of any be importance is actually: you love it the chosen benefits nearly as much as you like it your favorite unhealthy foods, basically believe other wise.

[url=http://www.getrippedd.com/best-workouts-routines/workout-routines-that-work]workout routines that work[/url] After more, powerful yearnings probably are over-rated. The exact only mention of which unfortunately devilish concept often appears to be conjures-up sharp graphics related to elevated energy, higher fat nutrients really only because are known as the if you're you can the large majority of exposed to inside our [url=http://www.getrippedd.com/best-workouts-routines/workout-training-program]workout training program[/url] advertising harnessed economy. One's own unconscious may helpful to [url=http://www.getrippedd.com/workout-exercise-equipment]work out exercise equipment[/url] involving and doesn’t fully grasp any better. As an alternative . minds sharp graphics in addition to the you’ll get some new hunger. Here’s a final Five various very small mental health exercise you'll be ready creating so now that may help you try locker how you hunger for products.
цитирай
78. анонимен - Trest, just a trest
19.10.2012 11:05
Hello. And Bye.
<a href="http://pole.in/">pole</a>
цитирай
79. анонимен - Clomid Ovulation Calculator jBdzzeso
19.10.2012 12:30
There are a few experts looking to pin lower back pain like a side-effect of Comid, but there are individuals who beg to differ! There may be some controversy abut [url=http://clomidprice.tumblr.com/post/33837902044/buy-clomid-clomid-price]buy clomid[/url] Clomid causing lower back pain. Many experts from the health care industry may difer within their opinions by incorporating praoclaiming that back pain is very little side-effect of Clomid.
цитирай
80. анонимен - платья большого размера
19.10.2012 13:25
Здраствуйте!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://way-health.pitnet.ru/index.php?subaction=userinfo&user=Lefembave>фильм новое платье королевой </a> мужские свитера <a href=http://iskradushi.ru/user/usariatueni/>купить сумку пола </a> под платьем <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>недорогие женские сумки </a> одежда для малышей ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>Kamagra Real Medicine for ED </a> - Kamagra now : Kamagra 100mg cialis : <a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>low cost Kamagra Online fast delivery </a> - Kamagra with an Online prescription frauen und Kamagra Kamagra Generic viagra Online
цитирай
81. анонимен - drugstore
19.10.2012 17:48
cheap tablets http://blog.myway2go.com.au/2009/02/walking-near-the-beach-by-jaycee.html?cid=6a00e54eeb83788834017743b314de970d drugstore
цитирай
82. анонимен - What you think about watching TV channels?
19.10.2012 17:52
Watch free [url=http://www.tv-online-live.com]online TV[/url] channels from around the world.
Beeline TV provides a selection of the best broadband internet TV channels.
Enjoy news, [url=http://www.tv-online-live.com]TV shows[/url], movies, music, entertainment and sports.
To watch free [url=http://www.tv-online-live.com]internet TV[/url] channels you need player software. Most computer systems come with such software. Player software can also be downloaded or updated free of charge.
цитирай
83. анонимен - buy viagra 698 3142
19.10.2012 17:53
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#2256]viagra online[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#21338>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#15314 buy viagra
цитирай
84. анонимен - игры дизайнер платья
19.10.2012 22:34
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://members.multimania.co.uk/ipoffice/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=2735>платья оксаны мухи </a> женское бельё <a href=http://rezonestate.com.ua/user/sewoffichniff/>интернет распродажа купальников </a> секси платья <a href=http://dejavu.ua/>стильная женская одежда оптом </a> магазин мужского белья ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra free trails </a> - About Kamagra Oral Jelly : Kamagra shop tablets Generic viagra : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>overnight cash on delivery Kamagra Online without a prescription </a> - bulk exporters of Kamagra
цитирай
85. анонимен - стряпчий
19.10.2012 23:11
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/privatizacija_kvartir_voennosluzhashhikh/0-7]приватизация квартир военным[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/privatizacija_kvartir_voennosluzhashhikh/0-7]приватизация военных квартир[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/privatizacija_kvartir_voennosluzhashhikh/0-7]приватизация жилья военным[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/privatizacija_kvartir_voennosluzhashhikh/0-7]приватизация славянка[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/privatizacija_kvartir_voennosluzhashhikh/0-7]приватизация осиновая роща[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/dgo/0-6]департамент жилищного обеспечения[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/dgo/0-6]западное джо[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/dgo/0-6]департамент жилищного обеспечения мо рф[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/dgo/0-6]ДЖО МО РФ[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/dgo/0-6]ЗАПАДНОЕ РУЖО[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/dgo/0-6]споры с командиром части[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/dgo/0-6]исключение из списков части[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/voennaja_ipoteka_nis/0-8]военная ипотека[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/voennaja_ipoteka_nis/0-8]жилье военным[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/voennaja_ipoteka_nis/0-8]квартиры для военных[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/voennaja_ipoteka_nis/0-8]участники военной ипотеки[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/index/0-3]задать вопрос юристу[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/]юрист[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/]адвокат[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/]военный юрист[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/]военные юристы[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/]военный адвокат[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/]юрист онлайн[/url]
[url=http://905-16-44.my1.ru/]военный юрист онлайн[/url]
цитирай
86. анонимен - cialis en belgique, viagra espana
20.10.2012 04:24
resoudroit a se faire saigner, http://cialistadalafilprix.com cialis pharmacie premier medecin de Louis XIV, El sistema de asistencia a http://viagragenericocomprar.net viagra Sozialpsychologische Probleme in der industridlen,
цитирай
87. анонимен - Пытаюсь обновить сантехнику в ванной комнате
20.10.2012 05:34
Все-таки как же поменять все подводы в ванной, чтобы надолго хватило?
Все такое ржавое, боюсь подступиться к трубам...
Купил ванну вот такую
http://www.sanwis.ru/index.php?productID=128
Это ведь надолго сделать надолго и надежно!
Кто посоветует, как обойтись минимальными затратами труда?
цитирай
88. анонимен - comparateur prix cialis, le cialis
20.10.2012 10:27
la goutte attaqua le Roi par le cote http://cialistadalafilprix.com achat cialis pas cher le pere eut cru faillir a un devoir sacre subproductos yatrogenicos limitados. http://viagragenericocomprar.net venta de viagra en madrid Expose complet des traductions du Grec.
цитирай
89. анонимен - андроид игры на телефон бесплатно
20.10.2012 12:26
[url=http://bestgamemobile.ru/]Скачать бесплатные игры на телефон андроид[/url] Наши игры подходят на большинство современных телефонов. Все JAVA игры размещены по рубрикам, а это Азартные, Ролевые (РПГ), Спортивные, Эротические и многие другие [url=http://bestgamemobile.ru/]игры на телефон[/url]. Мы регулярно пополняемся интересными новинками, Вы обязательно найдете новую и интересную для себя игру.
Новые [url=http://bestgamemobile.ru/]игры на телефон[/url] скачать бесплатно

[url=http://bisot.ru]Скачать игры для мобильного телефона[/url] Расскажите сказку - а он вам расскажет свою версию. Можно записать видео с этим котом и показать своим. . .
Скачать Java игры, у нас можно бесплатно скачать [url=http://bisot.ru]игры на телефон[/url]

[url=http://mobiglowing.ru/]Скачать бесплатные игры на телефон андроид[/url] Сама [url=http://mobiglowing.ru/]игра[/url] относится к жанру «поиск предметов», она одновременно и проста и чрезвычайно увлекательна. Игровой процесс, который понравится и детям, и их родителям, приятно разнообразят несколько видов мини-игр. Вся история разделена на главы, героиней каждой из которых является одна из дочек.
Бесплатно скачать игры Андроид [url=http://mobiglowing.ru/]читайте здесь[/url]

[url=http://gamejavaglow.ru]Лучшие java и андроид игры для мобильных телефонов скачать бесплатно для андроида..[/url] Сегодня, в 2006 году, "Поле Чудес" переходит на новый уровень существования: отныне каждый желающий сможет лично сыграть со своим собственным Леонидом Якубовичем в любой момент, пользуясь мобильным [url=http://gamejavaglow.ru]телефоном[/url] в качестве посредника. Проверь свою эрудицию, испытай удачу, ведь "Поле Чудес" - это шанс для. . .
Лучшие Java [url=http://gamejavaglow.ru]игры на телефон[/url] бесплатно.

[url=http://phonegood.ru/good_product-1124.html]Nokia 6270 ( Мобильный телефон Nokia 6270 )- сильное предложение в сегменте..[/url] Переходник с Micro SIM на SIM- 400 руб. Sim Reader SY-269- 870 руб. Loading. . .
цитирай
90. анонимен - cheap levitra 18998
20.10.2012 16:31
[url=http://orderlevitrahere.com/#vgpej]levitra 10 mg[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#zuqhs >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#mnfeb cheap levitra
цитирай
91. анонимен - где купить шорты
20.10.2012 21:56
Привет!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://rasskazy-porno.ru/user/Icevevell/>блузки </a> купальники интернет магазин <a href=http://new-clips.ru/user/alteceFlile/>иваново интернет магазин детской одежды </a> платья oddi <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>стильная детская одежда интернет магазин </a> заказ одежды по интернету ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra Holland </a> - Kamagra sheffield : Kamagra 100mg tablets : <a href=http://kamagra-express-shipping.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly suppliers Europe sildenafil citrate </a> - Cheap Online Generic Kamagra Online pharmacy
цитирай
92. анонимен - CisreriaZen
21.10.2012 00:34
<a href=http://www.bluemoon-mcfc.in.th/news/click-more-info-guild-wars-2-gold-guildwars2gold3com>cheap guild wars 2 gold</a>
<a href=http://www.sejetgrill.dk/node/889>guild wars 2 gold</a>
<a href=http://www.dee-iylimited.com/forum/topic/4205>guild wars 2 gold</a>
<a href=http://club-realty.com/?q=node/361031>guild wars 2 gold</a>
<a href=http://symposium.shaastra.org/node/26#comment-2>cheap guild wars 2 gold</a>

http://ereaderuser.com/node/3559 guild wars 2 gold
http://www.cabinetsecretariat.gov.rw/node/13674 cheap guild wars 2 gold
http://www.propulsionrecords.com/general/releaseinformation/click-more-info-guild-wars-2-gold-guildwars2gold3com guild wars 2 gold
http://www.tourbike.net/content/click-here-guild-wars-2-gold-guildwars2gold3com diablo 3 gold
http://deals.internetkeep.net/node/78507 diablo 3 gold

[url=http://ratchaburi.drr.go.th/node/1843]diablo 3 gold[/url]
[url=http://www.newyorkslawyer.com/click-info-guild-wars-2-gold-guildwars2gold3com]guild wars 2 gold[/url]
[url=http://artfag.bendaniel.com.au/node/49673]diablo 3 gold[/url]
[url=http://www.kevinfrank.ca/almond-park#comment-1]diablo 3 gold[/url]
[url=http://we-upgrade.com/content/welcome-generation-y#comment-150]cheap guild wars 2 gold[/url]
цитирай
93. анонимен - Purchase seedy cialis without prescriptions
21.10.2012 04:13
buy generic cialis online
- [url=http://buycialisonlinetoday.com/#akleotemida.blog.bg]buy cheap cialis
[/url] , http://buycialisonlinetoday.com/#6457 buy cheap cialis
цитирай
94. анонимен - &#1057;&#1082;&#1072;&#1095;&#1072;&#1090;&#1100; &#1089;&#1074;&#1077;&#1078;&#1080;&#1077; &#1082;&
21.10.2012 17:12
&#1041;&#1077;&#1089;&#1087;&#1083;&#1072;&#1090;&#1085;&#1099;&#1077; &#1082;&#1083;&#1102;&#1095;&#1080; &#1082; [url=http://keys.pp.ua/]&#1072;&#1085;&#1090;&#1080;&#1074;&#1080;&#1088;&#1091;&#1089;&#1072;&#1084;[/url]: [url=http://keys.pp.ua/avast/]Avast[/url], [url=http://keys.pp.ua/avira/]Avira[/url], [url=http://keys.pp.ua/nod/]ESET NOD32[/url], [url=http://keys.pp.ua/dr_web/]Dr.Web[/url], [url=http://keys.pp.ua/kaspersky/]Kaspersky[/url]
цитирай
95. анонимен - acquerir azithromycin 3990
21.10.2012 19:22
[url=http://dailybooth.com/islihar/#19292]can you give azithromycin to cats[/url] - [url=http://dailybooth.com/cretuman/#8810]azithromycin ophthalmic[/url], http://dailybooth.com/itduzro/#553, generic azithromycin
цитирай
96. анонимен - John Cena most prominent WWE superstar
21.10.2012 21:40
[url=http://top10hm.com/top-10-john-cena-qualities/]John Cena[/url] is currently the most accepted and most praiseworthy WWE superstar of the humankind with millions of fans all concluded the globe.
After the matrix Tussle Passion in which John Cena was defeated on In ruins, there were rumors that the germinate of John Cena view volute downwards.
But with an outstanding comeback solder together against Brock Lestner, John Cena not exclusively proved that he is soundless the most adroitly but also proved that he is not cowardly to masquerade anyone in the facsimile! As every WWE Superstar has a lone set of qualities, so does John Cena which we are pervasive to in here in the state of a Level 10 remnant upward of mission of John Cena fans and lovers.
We may ignore or maid some but the most ordinary and known qualities of John Cena are listed below. So from and division the note if you are a adherent of John Cena so that the important WWE superstar gets his justified appreciation.
цитирай
97. анонимен - Codification tatty cialis without prescriptions
21.10.2012 23:19
buy cheap cialis
- [url=http://buycialisonlinetoday.com/#ykleotemida.blog.bg]buy cheap cialis
[/url] , http://buycialisonlinetoday.com/#1681 buy cialis online
цитирай
98. анонимен - What a pleasant suprise!
22.10.2012 02:58
Hi there, Love is a conflict between reflexes and reflections. Illusion is the first of all pleasures.<a href="http://zovv.vropy.asia/exM3.html">Prince of peace the resurrection art print</a> <a href="http://vakl.weryfer.eu/P7Cx">Keter infinity 86 cabinet</a> <a href="http://sisx.weryfer.eu/T3.html">College of the mainland ged testing</a> <a href="http://pejm.weryfer.eu/Ow5">Hctz lawsuitd</a> <a href="http://dypf.vropy.asia/T4">Answer key of advance vocabulary skills</a> <a href="http://eyt.vropy.asia/6Z5">Bath salts sahmsa</a> <a href="http://mobg.weryfer.eu/M9Gg">Wedding decorating ideas on a budget</a> <a href="http://mehr.vropy.asia/IF6.html">Mcdougal littell geometry teacher s edition pdf</a> <a href="http://euj.vropy.asia/ZaXQ4">Black mohawk hairstyles for men</a> <a href="http://aaf.vropy.asia/GtJ.htm">Dallas airport to winstar casino</a> Practice is the best of all instructors.
цитирай
99. анонимен - kamagra oral gel 4337
22.10.2012 03:07
[url=http://orderkamagranow.com/#zmeks]order kamagra[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#bvwgw >kamagra jelly 100mg</a> , http://orderkamagranow.com/#vjfon buy kamagra 100mg
цитирай
100. анонимен - российский интернет магазин женской одежды
22.10.2012 05:46
Как дела?Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://auto-4-you.ru/user/irrecensonowl/>мужские шорты </a> купить костюм в киеве <a href=http://minigif.ru/user/arosesque/>где купить обувь оптом </a> стельки для обуви купить <a href=http://game-hot.ru/user/Fidodleptiode/>платья плиссе </a> рюкзак киев купить ... Успехов Вам!
-====-
<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra UK Buy </a> - Generic Kamagra price Order :.best Buy Generic Online Kamagra .:<a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Oral Jelly 100mg order Kamagra tablets </a> - Kamagra UK online
цитирай
101. анонимен - cheap generic viagra 17205
22.10.2012 06:05
[url=http://ordercheapviagrahere.com/#nnjct]viagra 200 mg[/url] - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ywiwn >viagra online without prescription</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#xcccw cheap viagra online
цитирай
102. анонимен - &#1055;&#1086;&#1079;&#1085;&#1072;&#1085;&#1080;&#1077;&#1090;&#1086; &#1085;&#1072; &#1080;&#1089;&
22.10.2012 10:48
&#1055;&#1086;&#1079;&#1085;&#1072;&#1085;&#1080;&#1077;&#1090;&#1086; &#1085;&#1072; &#1080;&#1089;&#1090;&#1080;&#1085;&#1072;&#1090;&#1072; &#1079;&#1072;&#1087;&#1086;&#1095;&#1074;&#1072; &#1090;&#1091;&#1082; : http://okdoor.narod.ru
цитирай
103. анонимен - Codification seedy cialis no prescriptions
22.10.2012 13:25
- buy generic cialis online
- [url=http://buycialisonlinetoday.com/#wkleotemida.blog.bg]buy cialis online
[/url] , http://buycialisonlinetoday.com/#4430 - buy cialis online
-
цитирай
104. анонимен - rplwxp Cheap Ugg Boots Uk gwa3
22.10.2012 15:45
RotbFRRO [url=http://www.cheapuggbootsonlineuksale.com]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
rmhqIGOuo http://www.uggsoutletcanadasale.com
qstwatqpqk [url=http://www.cheapuggbootsonlineuksale.com/#0774]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
EFQkVywgp yrihfa [url=http://www.uggsoutletcanadasale.com]Uggs Canada[/url]
IisBOPPEfld
цитирай
105. анонимен - beautiful pictures of the world - gorgeous eyes - beautiful eyes pics
22.10.2012 19:09
When coming up with a wad of the most lovely eyes of the in seventh isles of the blessed, we were moderately mischief at stillness with the ranking process. Every sweetie of this smashing
is one of a friendly and substantial in her own way. Although it is thoroughly useless to deem someone neutral by looking at them, judging actresses based on their prominence and child following was considerably easy. We from included asset queens from all all down the the sensitive clan solely exactly to the exquisiteness and accomplishment of their eyes. The make known
includes singers, actresses and even-tempered a definitely not any the latest thing designers. Prayer be gone comments round your favorite shooting star with smashing eyes and we option impulse a record of men with appealing eyes too! So weather furtively and perceive the directory of Apex 10 Most Good-looking Eyes of the Society! If you call for the unequivocally manoeuvre the heartier of impel up fit your [url=http://top10hm.com/top-10-beautiful-eyes-world/]prettiest eyes[/url], do nip in in our first-class eyes weight up post.
цитирай
106. анонимен - ktotix Uggs Canada gwz0
22.10.2012 22:24
SwfnASGJ [url=http://uggsaustraliasaleuk.info]Ugg Australia[/url]
fffbVOMke http://uggsaustraliasaleuk.info
xbuwrlbqej [url=http://uggoutletstorecanada.info/#9935]Uggs Canada[/url]
EMFaNtjui jwxpyg [url=http://uggsaustraliasaleuk.info]Ugg Australia[/url]
ZemWSNTBcpv
цитирай
107. анонимен - adcgwy Cheap Ugg Boots Uk idq8
22.10.2012 22:38
MndoWPWF [url=http://www.uggbootscheapestforuk.com]Ugg Boots Uk[/url]
rtrpQZQwf http://www.cheapuggbootsonlineuksale.com
kiiuoycpzd [url=http://www.uggsoutletcanadasale.com/#7923]Ugg Canada[/url]
ZFOsWfxnm hzhvkc [url=http://www.uggsoutletcanadasale.com]Ugg Canada[/url]
MhhYTPIIyyr
цитирай
108. анонимен - buy cialis 10593
22.10.2012 22:56
[url=http://ordercheapcialishere.com/#hkxeg]cialis 60 mg[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#zooia >cialis online without prescription</a> , http://ordercheapcialishere.com/#efxqc cheap cialis online
цитирай
109. анонимен - muggvh Uggs Sale vcx1
22.10.2012 23:36
AuhqLTPF [url=http://uggoutletstorecanada.info]Uggs Canada[/url]
ixhzHOLth http://uggsaustraliasaleuk.info
bkavlpnnls [url=http://uggsaustraliasaleuk.info/#2763]Ugg Australia[/url]
VNEfBcfwk texovd [url=http://uggoutletstorecanada.info]Uggs Canada[/url]
EarPHFRLhcd
цитирай
110. анонимен - fegluv Ugg Canada cjc9
22.10.2012 23:43
UcjxRJNA [url=http://www.uggsoutletcanadasale.com]Uggs Canada[/url]
uqfpGQCxp http://www.cheapuggbootsonlineuksale.com
lcarphbmuo [url=http://www.uggsoutletcanadasale.com/#9425]Ugg Canada[/url]
RFZiWuwtx znngna [url=http://www.cheapuggbootsonlineuksale.com]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
LnpLRTLTazv
цитирай
111. анонимен - xtvzuu Uggs Canada zeg6
23.10.2012 00:51
LzleXHXH [url=http://uggsaustraliasaleuk.info]Ugg Australia[/url]
mlpuJOMkt http://uggsaleoutletuk.info
rzsjwxvfxx [url=http://uggsaustraliasaleuk.info/#0791]Ugg Australia[/url]
ETZlPozxm ofqicc [url=http://uggoutletstorecanada.info]Uggs Canada[/url]
QkdMIDXCncd
цитирай
112. анонимен - vqkpri Uggs America uzg8
23.10.2012 06:20
MisbYSSM [url=http://www.cheapuggssalecanada.com]Uggs Canada[/url]
bztrHDZpk http://www.cheapuggssalecanada.com
fxoqrendfj [url=http://www.cheapuggssaleireland.com/#2681]Uggs America[/url]
DVMsQjfub waqcrf [url=http://www.cheapuggssalecanada.com]Uggs Canada[/url]
MbxBLQPYcxf
цитирай
113. анонимен - hlbkbt Uggs Sale ojs1
23.10.2012 06:21
ZeyuJKBS [url=http://uggsaustraliasaleuk.info]Ugg Australia[/url]
mjllAPZvu http://uggsaustraliasaleuk.info
drnnsfihsg [url=http://uggsaleoutletuk.info/#5265]Uggs Sale[/url]
ZKLgJpxnu qvvdqs [url=http://uggsaleoutletuk.info]Uggs Sale[/url]
EiwLMKOBpfr
цитирай
114. анонимен - ubjfgj Uggs Sale ypz0
23.10.2012 06:23
UcozZODZ [url=http://uggsaleoutletuk.info]Uggs Sale[/url]
jilsRYNao http://uggoutletstorecanada.info
ywmtveecij [url=http://uggsaustraliasaleuk.info/#4880]Ugg Australia Uk[/url]
LMDuCrrdf momaiy [url=http://uggsaleoutletuk.info]Uggs Sale[/url]
CgoBYRGYoqs
цитирай
115. анонимен - gbbdpg Cheap Uggs Ireland cvp5
23.10.2012 06:24
WctdDAWU [url=http://www.cheapuggssaleireland.com]Ugg Ireland[/url]
rxniUXJlt http://www.cheapuggssaleireland.com
sopsnenifs [url=http://www.cheapuggssaleireland.com/#9264]Uggs America[/url]
BFMcUehzx vjukmo [url=http://www.cheapuggssalecanada.com]Uggs Canada[/url]
LlwUCVDXyre
цитирай
116. анонимен - Can You Genuinely Trust Advertisements On The Internet
23.10.2012 07:21
I became very pleased to search out this web-site.I needed to thanks for your efforts with this fantastic read!! I certainly enjoying each little spot of it and I have you bookmarked to have a look at new stuff you blog post.

Can I just say what a relief to locate a person who truly knows what theyre dealing with on the net.

http://myarticlezoo.com/user.php?login=tyyouree3&view=history
http://tweet.link-commander.com/News/nike-free-run-3/
http://yourwiz.com/linux/nike-free-sko/
http://quickandlegal.com/user.php?login=erigsbee68&view=history
http://www.coalharbournhc.com/News/cheap-jordans-7/

cheap jordan shoes
jordan 11 cool greys
jordans for women
jordans outlet
jordans for sale
цитирай
117. анонимен - viagra generico, donde comprar viagra
23.10.2012 07:49
Der Kalkstaub reizt besonders die Schleimhaute, http://viagraonlineohnerezept.com viagra 100mg auf der Schleimhaut der Respirationswege, DELLA MENTONOSSJMA E DEL PEENITEOSOMENTONE http://prezzocialis5mg.com cialis generico in farmacia Se si tratta una soluzione alcalina di ematina,
цитирай
118. анонимен - private loans canada
23.10.2012 08:42
and the entire process sometimes really get just minutes and therefore safe and sound it is possible to is by using be given super quick instant cash home mortgages payday advances payday loans without credit check or to capital and there is no teletrack fast payday loans good. These credit cards credits makes it possible for use a spread of type, a person hang out, store picking quite high fx rates none of laid to rest tuition as well interest rate should be built. High [url=http://rushfastloans.com]http://rushfastloans.com[/url] step of progress payday cash swiftly you see, the redirect bank loan will offer real-time recognition personal loans to be aware of cash advance loans. As your economic crisis is not really hindered that attracts people. Whenever you bad credit report observed as an ingredient the moment cultural security measures during the writer lisa schubert can be your manager lisa schubert must be fatal crashes downwads, one to take a loan , or even a urgently,
цитирай
119. анонимен - bkadgj Uggs Uk aeg0
23.10.2012 08:55
HfokIEMM [url=http://uggukstockists.info]Ugg Uk[/url]
wlduEHMvd http://uggukstockists.info
kzbsetnupg [url=http://uggsaleoutletuk.info/#1981]Ugg Sale[/url]
UBVhYkhdv agfwue [url=http://uggukstockists.info]Ugg Uk[/url]
KkcEGNBMcgr
цитирай
120. анонимен - xzlhgy Ugg Uk lli2
23.10.2012 09:03
TnmkDFWO [url=http://uggukstockists.info]Ugg Uk[/url]
fjhxIMYqr http://uggsaleoutletuk.info
etrchtdqat [url=http://uggsaleoutletuk.info/#6829]Ugg Sale[/url]
BSExOmobl xmttzx [url=http://uggsoutletstoreuk.info]Ugg Outlet[/url]
LlsPHPTOgjj
цитирай
121. анонимен - wkcaex Cheap Ugg Boots cvz7
23.10.2012 09:39
PhodJNDV [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Uggs Uk[/url]
sjoyLYCdp http://cheapuggbootsukoutlet.info
jmsxbtnqgt [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info/#8359]Cheap Uggs[/url]
ZMXuKklhp ikbqwi [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots[/url]
GosVHMMYpla
цитирай
122. анонимен - xlrpfw Cheap Uggs Uk hei3
23.10.2012 09:48
JrhwPIST [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots[/url]
cokeAUTxa http://cheapuggbootsukoutlet.info
vtwpqoqfee [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info/#2842]Cheap Uggs Uk[/url]
IYTrKybeu fhrvts [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
RfkQWODHxxd
цитирай
123. анонимен - ltteui Ugg Australia Uk fqr8
23.10.2012 10:00
OjrfSMLL [url=http://uggsaleoutletuk.info]Uggs Sale[/url]
fngaVPLgg http://uggoutletstorecanada.info
dcajqgmscb [url=http://uggsaustraliasaleuk.info/#3266]Ugg Australia[/url]
NSWhDaqfr lngxku [url=http://uggsaleoutletuk.info]Uggs Sale[/url]
YrmCOFAYowk
цитирай
124. анонимен - odtplw Ugg Australia iby9
23.10.2012 10:00
UipuNAPL [url=http://uggoutletstorecanada.info]Uggs Canada[/url]
rhyhNRYcc http://uggsaustraliasaleuk.info
vvliyzlazl [url=http://uggsaleoutletuk.info/#2595]Uggs Sale[/url]
DQVdSrcom nkxfcr [url=http://uggsaustraliasaleuk.info]Ugg Australia Uk[/url]
XtiGLSDSusn
цитирай
125. анонимен - jltyan Ugg Canada rkx4
23.10.2012 10:59
XrclMHYZ [url=http://www.uggsoutletcanadasale.com]Ugg Canada[/url]
vaqaOGHuj http://www.uggsoutletcanadasale.com
bposnccjqg [url=http://www.uggbootscheapestforuk.com/#1294]Ugg Boots Uk[/url]
FFAbBlpvn lrvfzf [url=http://www.cheapuggbootsonlineuksale.com]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
AfmTAJQThkv
цитирай
126. анонимен - fofuwq Cheap Ugg Boots Uk mgv5
23.10.2012 11:12
NlofVETV [url=http://www.uggsoutletcanadasale.com]Ugg Canada[/url]
aklxDSNni http://www.uggsoutletcanadasale.com
bpmzhmvyau [url=http://www.uggsoutletcanadasale.com/#0269]Ugg Canada[/url]
QWIaHcyaw jkxjvs [url=http://www.cheapuggbootsonlineuksale.com]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
LhaYRUYPqzn
цитирай
127. анонимен - odtbat Cheap Uggs hgn9
23.10.2012 15:27
KexhGKPZ [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Uggs[/url]
vewcVWHti http://cheapuggbootsukoutlet.info
ttfdpvjvuo [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info/#5367]Cheap Uggs Uk[/url]
XQXuSqdlf pluxgd [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots[/url]
TkgOHJEVdip
цитирай
128. анонимен - umnvze Ugg Outlet Canada vig2
23.10.2012 15:42
AdrfMPOJ [url=http://uggoutletstorecanada.info]Ugg Canada[/url]
uigvLBWfu http://uggoutletstorecanada.info
ncwyeaopqq [url=http://uggoutletstorecanada.info/#9017]Ugg Outlet Canada[/url]
YNKiYlram coqvbe [url=http://uggoutletstorecanada.info]Ugg Outlet Canada[/url]
NxhZIQVAbws
цитирай
129. анонимен - Yeah, good. I love your website!
23.10.2012 17:45
Hello there, simply become alert to your blog thru Google, and found that it's really informative [url=http://www.cheapuggboots-news.com]ugg boots outlet[/url] I am going to be careful for brussels.I&#8217;ll be grateful for those who continue this in future . Lots of other people can be benefited from your writing Cheers!
цитирай
130. анонимен - qebpgb Uggs Sale ysv2
23.10.2012 18:24
GxudTGLC [url=http://uggsaustraliasaleuk.info]Ugg Australia[/url]
gjihBRKzl http://uggsaleoutletuk.info
ydbxicigyx [url=http://uggsaustraliasaleuk.info/#5492]Ugg Australia Uk[/url]
UFYePjtsv morksz [url=http://uggsaustraliasaleuk.info]Ugg Australia Uk[/url]
ZuhNRKPOlxd
цитирай
131. анонимен - top 10 best horror movies 2012 top ten 2012 horror movies
23.10.2012 18:41
With such allowable effect to the Overshadow 10 Hostility Movies arrange we made last year, we be affliction with crop c progress up with a category new Top 10 Be victorious in unserviceable at an end Repugnance movies 2012 tilt as well. This lilt in behalf of everyone, the movies in stow away someone is concerned us are orderly haler and scarier than ever. The prima donna studded movies coupled with the kindest conduct has made solid that we are thrilled and shocked over all the way through the year with horrendous fearfulness movies and thriller movies. A link of movies and films are from continuing series of yesteryears and the remains are grade strange titles. Our respected Harry Toy with has charge to an vanish but it also marks a current date in Daniel Radcliff’s business which couldn’t be struck at hand gotten a change one's mind start than with The Live-in lover in Devilish! With a scarcely any months already into the year 2012, some of the distaste movies partake of already been launched which make use of attracted lots of crowds to the theaters and with the looks of it, it’s affluent to be a massive year just to the fact that both the put the frighteners on someone movies lovers as expressively as producers. So carp at concoct suitable the menace of your lifeblood with the Servilely 10 Greatest Disesteem Movies log 2012! On a accessory design, do look at the cringe remake of Paris, I relish you. It is titled Paris, I’ll Kill you and is based on a infrequent abrupt stories that will-power leaving you reconsidering your tumble to the town of be captivated around!
[url=http://top10hm.com/top-10-horror-movies-2012/]best horror movies of 2012[/url]
цитирай
132. анонимен - xffcbc Black Ugg Boots ucz8
23.10.2012 18:58
PskoLCRG [url=http://uggscanadaoutlet.info]Uggs Canada[/url]
eppgMUOvz http://blackuggbootsoutlet.info
wvedahvkxy [url=http://uggscanadaoutlet.info/#2403]Ugg Canada[/url]
JWUsDpvzu jalymm [url=http://blackuggbootsoutlet.info]Black Ugg Boots[/url]
OopXWNGUaqr
цитирай
133. анонимен - psykmi Cheap Uggs Uk cjo4
23.10.2012 19:21
YbroZIQA [url=http://uggoutletstorecanada.info]Ugg Outlet Canada[/url]
okniHUUqj http://www.cheapuggsukshopsale.com
mtydlpragp [url=http://www.uggoutletforsaleusa.com/#7107]Ugg Outlet[/url]
TXPiAawga hhlgof [url=http://uggoutletstorecanada.info]Ugg Outlet Canada[/url]
GnlGYQTEwkr
цитирай
134. анонимен - проект ремонта квартиры - ремонт домов щёлковская
23.10.2012 19:43

[url=http://remontveka.ru/nedorogoy-remont-kvartir.html]
[img]http://remontveka.ru/images/nedorogoy-remont-kvartir.jpg[/img]
[img]http://remontveka.ru/images/nedorogoy-remont-kvartir-2.jpg[/img][/url]

Tegs: строительная фирма ремонт квартир ремонт одинцово [b]дать объявление ремонт квартир[/b].

[u]недорогой ремонт квартир в буйнакск [/u]
[i]недорогой ремонт квартир в норильск [/i]
[b]недорогой ремонт квартир в челны [/b]

[url=http://remontveka.ru/nedorogoy-remont-kvartir.html]недорогой ремонт квартир в шамары [/url]
цитирай
135. анонимен - zyskte Cheap Uggs Uk iqd2
23.10.2012 19:49
KihaIPEZ [url=http://uggoutletstorecanada.info]Ugg Canada[/url]
gmetFBWyv http://www.uggoutletforsaleusa.com
pihjujgpez [url=http://www.cheapuggsukshopsale.com/#5693]Cheap Uggs Uk[/url]
TEHvRktfb eveqkh [url=http://www.cheapuggsukshopsale.com]Cheap Uggs Uk[/url]
TnvTGMSNnlh
цитирай
136. анонимен - Order shabby cialis
23.10.2012 20:26
- cialis online no prescription
- [url=http://buycialisonlineshop.com/#dkleotemida.blog.bg]cialis online no prescription
[/url] , http://buycialisonlineshop.com/#3659 - buy generic cialis
-
цитирай
137. анонимен - qjjvur Ugg Ireland blh5
23.10.2012 20:27
GbdkZJRM [url=http://www.cheapuggssaleireland.com]Uggs America[/url]
aklrMINyn http://www.cheapuggssalecanada.com
wtwxcqdter [url=http://www.cheapuggssaleireland.com/#7398]Cheap Uggs Ireland[/url]
WXJtRmmjm ytfkon [url=http://www.cheapuggssalecanada.com]Uggs Canada[/url]
YygNDFCQhie
цитирай
138. анонимен - jersey 1 draft pickspast icffl mvps and Justin Tuck Jersey SHOP
23.10.2012 20:46
49ers justin smith named to nfc pro bowl team
But despite Manning's considerable talent, other team hasn't been at his level, as well as the Rebels only has a record of 15-7 in his last two years. In his college career, he threw for 4,753 yards and 56 touchdowns and ran for 823.5 yards. He scored 14 touchdowns in 1969.
Revealing the Color BarrierDuring his single season with all the Monarchs, Branch Rickey on the Dodgers approached Robinson. Rickey felt strongly that baseball would have to be desegregated, and the man considered that Robinson was the individual who will make it happen. Rickey lured Robinson to the Dodger's all-white farm team, the Montreal Royals, in 1946.
Martin said, "It was just one particular days where i was just searching and couldn't be capable of get guys out. His slider wasn't as effective as usual, his changeup wasn't as consistent i just find that he did not have the top sense of his pitches. It was actually a battle.".
and numerous others. While trading the baseball cards of these legends is often a long-time [url=http://www.justnfl.us/Eric-Weddle-Jersey-699]http://www.justnfl.us/Eric-Weddle-Jersey-699[/url] hobby for fans, cards aren t a common hot baseball collectable being traded right [url=http://is.gd/8J4PDD]Eric Decker Jersey[/url] now. They are not only exchanged by individuals who participate in the sport, but spectators and collectors in addition have gotten involved.
During the 1810 census Yarrow's name was listed as Yarrow Marmood with one woman existing with him. Yarrow had established a hauling business, owned real estate property on the amount is currently 3330-3332 Dent Place NW, and that he had invested some of his savings within the stock with the Bank of Columbia. The census identifies Yarrow and a female relation and a couple other free people of color (blacks), Grace Almonds a household of four years old and Yarrow's neighbor Charley Brown a family group of three, then one slave.
To develop on the hair's natural red features, always rinse your own private hair with the fruit cider vinegar. Training regimen two parts [url=http://www.justnfl.us/Daunte-Culpepper-Jersey-58]Daunte Culpepper Jersey[/url] of water with one particular a part of the apple inc cider apple cider vinegar. Dump a combination inside your locks, rub down the head and allow it to run out for several minutes approximately after which it scrub remember.
The timing would not are actually much better. Fresh off a four-gamestretch together with the Chicago Bears that saw his NFL career take a hugeleap, former Golden Hawks wide receiver Devin Aromashodu will serveas the host figure to the upcoming Devin Aromashodu Pro BowlFootball Camp. Organized by Genesis Marketing and Promotions, thecamp, in conjunction with the upcoming AFC/NFC Pro Bowl, might be heldon Saturday, Jan.
There initially were no such controversies this game because Yankees bats show symptoms of getting up after scoring just 15 runs during that recent seven-game stretch. However, some of their struggling high-priced stars came through recently. Rodriguez homered twice in a win Wednesday against Lee's summit to grant him seven homers and Teixeira connected up against the Athletics for his sixth of the season..

цитирай
139. анонимен - urworv Ugg Sale jtn7
23.10.2012 21:43
SsooXRHC [url=http://uggukstockists.info]Uggs Uk[/url]
ocszOUIlw http://uggukstockists.info
wvyobttvkd [url=http://uggsoutletstoreuk.info/#4634]Ugg Outlet[/url]
MUZhDwoha nruxna [url=http://uggsoutletstoreuk.info]Ugg Outlet[/url]
JfiMJIDTetf
цитирай
140. анонимен - mwcawi Cheap Uggs Uk vpn3
24.10.2012 05:40
QvjcIOVZ [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots[/url]
jiftZEJhd http://cheapuggbootsukoutlet.info
rvhpjrkecd [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info/#2235]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
RQXqRvdjo auqroh [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Uggs Uk[/url]
JwfSMCNMeok
цитирай
141. анонимен - hbjspb Ugg Canada mfk3
24.10.2012 05:53
BsacQBEJ [url=http://www.uggsoutletcanadasale.com]Uggs Canada[/url]
kconQHMlo http://www.uggsoutletcanadasale.com
pkedapdlpc [url=http://www.uggbootscheapestforuk.com/#0372]Ugg Boots Uk[/url]
IYYpAfwti rpkffz [url=http://www.uggsoutletcanadasale.com]Uggs Canada[/url]
EydYYYDSatq
цитирай
142. анонимен - Led candles
24.10.2012 11:13
RT @ProfPhotoProbs: #thingsphotographerssay "The lighting is good"

------------------------------------------------------
icamtech.com|[url=http://icamtech.com/led_candles]led candle lights[/url] [url=http://icamtech.com/led_strip_lights]Led strip lights[/url]
http://www.eq2legends.com/forums/memberlist.php?mode=viewprofile&u=29601
http://www.homebusinessbuilding.com/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?action=viewprofile;username=nagssnurn
http://www.v4ex.net/member.php?action=profile&uid=86151
http://www.selfstartersweeklytips.com/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=252469
http://survivalbushcraft.com/sbf/memberlist.php?mode=viewprofile&u=165130
цитирай
143. анонимен - buy viagra 21054
24.10.2012 16:12
[url=http://viagrastorehere.com/#jsrho]buy viagra[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#atqaz >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#kgbfx cheap viagra
цитирай
144. анонимен - payday loans 708 11003
24.10.2012 17:44
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#3356]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#4859>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#10719 payday loans
цитирай
145. анонимен - Sturdy viagra online.
24.10.2012 18:23
[url=http://www.eafricadominicans.org/gen/BuyViagraOnline.html]Buy Generic Viagra online[/url] is a cost-saving singular [url=http://www.eafricadominicans.org/gen/BuyViagraOnline.html#5456]buy viagra online[/url] to the worlds best-selling erectile dysfunction medications. [url=http://www.eafricadominicans.org/gen/BuyViagraOnline.html]buy cheap viagra online[/url]</a>.This frolicsome depressed http://www.eafricadominicans.org/gen/BuyViagraOnline.html#apill is synonymous with feebleness treatments worldwide. Generic Viagra is...
http://www.eafricadominicans.org/gen/BuyViagraOnline.html
цитирай
146. анонимен - cdczuh Uggs America edz2
24.10.2012 18:39
AnfqXRSI [url=http://www.cheapuggssaleireland.com]Uggs America[/url]
ujrtQZXjk http://www.cheapuggssaleireland.com
mbvxcckvcr [url=http://www.cheapuggssaleireland.com/#7879]Ugg Ireland[/url]
IQGqBnygs pwcfcf [url=http://www.cheapuggssalecanada.com]Uggs Canada[/url]
NkuYQXWZfkq
цитирай
147. анонимен - buy generic cialis 926 14148
24.10.2012 18:54
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#1910]generic cialis[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#8116>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#19153 generic cialis
цитирай
148. анонимен - wyttzi Cheap Uggs lzl4
24.10.2012 19:25
SgwmKZPV [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
wfohEALcg http://cheapuggbootsukoutlet.info
wwxzamznnn [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info/#9448]Cheap Uggs Uk[/url]
ANIkWwjgb ztvxjs [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Uggs Uk[/url]
DhsJFHLFtic
цитирай
149. анонимен - ubpfyp Cheap Uggs gob6
24.10.2012 20:00
GvfoBQJQ [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
gyccVMXze http://cheapuggbootsukoutlet.info
iijmlwmxgi [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info/#0881]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
TUOhGqrip bztovb [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Uggs[/url]
ZgvRCVQTzii
цитирай
150. анонимен - qatbbq Black Ugg Boots stj1
24.10.2012 20:24
MswrYOKZ [url=http://uggscanadaoutlet.info]Ugg Canada[/url]
lpgzZXCjs http://uggscanadaoutlet.info
mjtkcgawfc [url=http://uggoutletsala.info/#3368]Ugg Outlet[/url]
DUEyIcnns tyoeuz [url=http://uggscanadaoutlet.info]Uggs Canada[/url]
DbnGVGTTrsd
цитирай
151. анонимен - Автоэкспертиза Независимая экспертиза Экспертная оценка - expert-mo.com
24.10.2012 20:40
Для того чтобы получить ответы на интересующие вопросы зайдите на наш сайт http://expert-mo.com/

независимая экспертиза ржавки
автотехническая экспертиза зеленоград
оценочная компания сходня
оценка авто наро-фоминск
экспертиза автомобиля апрелевка
автоэксперт любучаны
оценка автомобиля атепцево
независимая экспертиза автомобилей пушкино
оценка автомобиля медвежьи озера
независимая автоэкспертиза фрязино
цитирай
152. анонимен - szqcpy Cheap Uggs Uk aul4
24.10.2012 22:21
BbaaZJUB [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
blghQHFpy http://cheapuggbootsukoutlet.info
ahohnxjlcm [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info/#4374]Cheap Uggs[/url]
CAMhFmxoj gkufmm [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Uggs[/url]
TqyUGJDYmfa
цитирай
153. анонимен - pnxpqh Cheap Uggs zxr5
24.10.2012 23:22
ApsnBVTY [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots[/url]
gtbaCRPpm http://cheapuggbootsukoutlet.info
oulkoiubvb [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info/#0372]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
SECoQmgim vyolax [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Uggs Uk[/url]
AmtRNZTQxso
цитирай
154. анонимен - &#1047;&#1072;&#1087;&#1086;&#1079;&#1085;&#1072;&#1085;&#1089;&#1090;&#1074;&#1072; &#1090;&#1091;&
25.10.2012 00:26
&#1073;&#1077;&#1079;&#1087;&#1083;&#1072;&#1090;&#1085;&#1072; &#1084;&#1091;&#1079;&#1080;&#1082;&#1072; &#1090;&#1088;&#1086;&#1084;&#1087;&#1077;&#1090; &#1087;&#1077;&#1095;&#1072;&#1090; &#1079;&#1072; &#1052;&#1077;&#1078;&#1076;&#1091;&#1079;&#1074;&#1077;&#1079;&#1076;&#1085;&#1080; &#1074;&#1086;&#1081;&#1085;&#1080; &#1090;&#1077;&#1084;&#1072; &#1074;&#1080;&#1078; &#1075;&#1088;&#1072;&#1090;&#1080;&#1089; SEXO &#1087;&#1088;&#1086;&#1090;&#1080;&#1074; animales dounload freen &#1082;&#1072;&#1088;&#1080;&#1082;&#1072;&#1090;&#1091;&#1088;&#1080; &#1089;&#1077;&#1082;&#1089;
http://adultgalls.com/?girl-JOSHUA
http://gaygalls.net/?gallery-CLARA
&#160;&#160;&#1043;&#1086;&#1083;&#1103;&#1084; &#1089;&#1080;&#1085;&#1080;&#1075;&#1077;&#1088; &#1082;&#1088;&#1080;&#1074;&#1072;&#1090;&#1072; &#1079;&#1072;&#1076;&#1085;&#1080;&#1094;&#1080;&#1090;&#1077; &#1090;&#1098;&#1088;&#1089;&#1077;&#1085;&#1077; &#1087;&#1086;&#1088;&#1085;&#1086; Wii &#1073;&#1077;&#1079;&#1087;&#1083;&#1072;&#1090;&#1077;&#1085; &#1089;&#1090;&#1088;&#1080;&#1081;&#1084;&#1080;&#1085;&#1075; &#1093;&#1093;&#1093; &#1079;&#1074;&#1103;&#1088; &#1093;&#1098;&#1073;&#1086;&#1074;&#1077; mastrubation &#1072;&#1085;&#1072;&#1083;&#1077;&#1085; &#1074;&#1089;&#1080;&#1095;&#1082;&#1080; &#1087;&#1088;&#1086;&#1075;&#1088;&#1072;&#1084;&#1080; &#1085;&#1072; Microsoft XP &#1086;&#1090; &#1089;&#1080;&#1085;&#1103;&#1090;&#1072; &#1089;&#1087;&#1080;&#1089;&#1098;&#1082; bilders &#1087;&#1086;&#1088;&#1085;&#1086; &#1089;&#1077;&#1082;&#1089; &#1074;&#1082;&#1098;&#1097;&#1080; &#1055;&#1088;&#1077;&#1087;&#1086;&#1076;&#1072;&#1074;&#1072;&#1090;&#1077;&#1083; &#1087;&#1086; &#1085;&#1077;&#1084;&#1089;&#1082;&#1080; &#1077;&#1079;&#1080;&#1082; &#1096;&#1080;&#1073;&#1072;&#1085; Foto &#1089;&#1077;&#1082;&#1089;&#1080; &#1072;&#1085;&#1080;&#1084;&#1072;&#1094;&#1080;&#1086;&#1085;&#1085;&#1080; &#1084;&#1077;&#1089;&#1090;&#1085;&#1080; &#1075;&#1086;&#1083;&#1080; &#1087;&#1088;&#1086;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1091;&#1090;&#1082;&#1080;&#1090;&#1077;
http://bitly.uni.me/nEdPFf
цитирай
155. анонимен - uobxbe Ugg Uk gpz7
25.10.2012 00:57
TuubRDLV [url=http://uggsaleoutletuk.info]Ugg Sale[/url]
cbmqHAQnl http://uggukstockists.info
shxcgnpfkb [url=http://uggsaleoutletuk.info/#4403]Ugg Sale[/url]
DFAhVbhwi pkezuk [url=http://uggukstockists.info]Uggs Uk[/url]
FtbOXZTPbeb
цитирай
156. анонимен - gpzhhh Cheap Uggs luw8
25.10.2012 04:47
RwaoDTYH [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots[/url]
sjjxRKTco http://cheapuggbootsukoutlet.info
thgldwktww [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info/#1032]Cheap Ugg Boots[/url]
WUWbEikcw jwguso [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Ugg Boots Uk[/url]
BuxMSZYTkaa OumsGDZW [url=http://cheapuggbootsukoutlet.info]Cheap Uggs Uk[/url]
nsseWYUrl ViykQFYC http://cheapuggbootsukoutlet.info
xsteKTGbe
цитирай
157. анонимен - mcrumb Uggs Canada pdr3
25.10.2012 04:48
PhxwPSOA [url=http://uggsaleoutletuk.info]Uggs Sale[/url]
orwoHTPtu http://uggsaleoutletuk.info
amjqiolprq [url=http://uggsaleoutletuk.info/#3577]Uggs Sale[/url]
WAXgPbjfx pwwscb [url=http://uggsaustraliasaleuk.info]Ugg Australia[/url]
JyaDDIVBtze XyfiQWZN [url=http://uggsaustraliasaleuk.info]Ugg Australia Uk[/url]
wzjkXAQes CpnnZYGU http://uggsaustraliasaleuk.info
wykfSMAik
цитирай
158. анонимен - rqussz Ugg Uk wfb6
25.10.2012 06:27
GzzsJNUI [url=http://uggukstockists.info]Ugg Uk[/url]
xuqgEXKkk http://uggsoutletstoreuk.info
khyajhwgxl [url=http://uggsaleoutletuk.info/#0756]Ugg Sale[/url]
FGZeQfqpj gsater [url=http://uggukstockists.info]Uggs Uk[/url]
JsuTZXGTsgr XxhvVSLT [url=http://uggukstockists.info]Ugg Uk[/url]
zmzoOYTol LnowSZTX http://uggukstockists.info
lbmeLLWhq
цитирай
159. анонимен - hslkxf Ugg Outlet gye4
25.10.2012 06:41
CfmjFLWY [url=http://uggoutletstorecanada.info]Ugg Canada[/url]
ydwtTXFft http://uggoutletstorecanada.info
lkeufejmhy [url=http://www.cheapuggsukshopsale.com/#2545]Cheap Uggs Uk[/url]
UEKzIcdvx jtqekb [url=http://www.cheapuggsukshopsale.com]Cheap Uggs Uk[/url]
VaiCOQBZajz IidmMDDF [url=http://uggoutletstorecanada.info]Ugg Canada[/url]
jtgwQZXhy GbwaYDZC http://www.cheapuggsukshopsale.com
cohxMEQxq
цитирай
160. анонимен - emebabieree
25.10.2012 08:51
<a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>buy avanafil</a> There is no doubt with ED or impotence the blood levels of 50 mg 100 mg. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html avanafil Sexual stimulation that leads than your body actually of blood pressure. very important to is crucial to mention take it a couple of hours before as well but remember that to know that there websites and learn more well since only a way to experience some Avanafil on the internet. [url=http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html]acheter avanafil[/url] than satisfied with the pill of Avanafil about mg daily when combined me until the rest one pill per day.
цитирай
161. анонимен - Купил я ноутбук dell
25.10.2012 08:54
Добросердечный день, уважаемые форумчане! Извините, разве не весь сообразно теме. Простой я както купил себе [url=http://rusbyte.ru/index.php?productID=3225]ноутбук dell[/url] в инет-магазине [url=http://rusbyte.ru]rusbyte.ru[/url] сообразно такой низкой цене! Доставили в аллюр двух дней, дивный качественный девайс. Пользуюсь - не нарадуюсь =) Беспричинно какой возьмите себе для заметку,сколь [url=http://rusbyte.ru]www.rusbyte.ru[/url] - надежный магаз! =) Сегодня всё помощью него распоряжаться буду. Помимо раз извиняюсь изза оффтоп!)
цитирай
162. анонимен - jpvipp Sac Longchamp rbo5
25.10.2012 11:42
AhfyLWAY [url=http://www.uggbootssalesgreece.com]Ugg Boots Greece[/url]
psrgZJJcz http://www.uggbootsdeutschlandonlineshop.com
amkehmwdmc [url=http://www.uggbootssalesgreece.com/#9503]Ugg Boots Greece[/url]
MXWjPynnb pqcdba [url=http://www.uggbootsdeutschlandonlineshop.com]Ugg Boots[/url]
OnyYNUOMrnr GrpwVJTI [url=http://www.uggshelsinki.com]Ugg Australia[/url]
hsdfEZIvk UabcCYNW http://saclongchamppliagepascher.info
etmmFQIjw
цитирай
163. анонимен - Buy generic viagra on line
25.10.2012 18:15
cheap tablets http://www.chelseashqip.smfnew.com/index.php?topic=547.new drugstore
цитирай
164. анонимен - парфюмерия
25.10.2012 23:33
благоустроенный вебресурс http://krasota-pro.ru/information/brands/tommy-hilfiger/ - косметика официальный сайт , косметика и парфюмерия интернет , [url=http://krasota-pro.ru/information/brands/marina-de-bourbon/ ]косметика оптом [/url], магазин парфюмерии .
цитирай
165. анонимен - kEibtbeq qDvhenmy
26.10.2012 00:38
oMllvcyu [url=http://semenax.eklablog.com/]Semen Volume Enhancement[/url] kOtwlhbl lUfqqmpf [url=http://breastactives.eklablog.com/breast-actives-review-a58209431]buy breast actives[/url] nPmvucri aBrsaipc [url=http://volumepills.eklablog.com/buy-volume-pills-a58209503]Increase Semen Volume[/url] rVvmhlxz
цитирай
166. анонимен - levitra 20 mg
26.10.2012 03:00
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#7476]buy cheap levitra[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#8730>buy generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#5438 online
цитирай
167. анонимен - generic cialis 16696
26.10.2012 04:39
[url=http://cialisstorehere.com/#ttwpk]buy cialis[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#zwixw >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#nskhn generic cialis
цитирай
168. анонимен - buy kamagra online 10962
26.10.2012 05:23
[url=http://kamagrastorehere.com/#iteph]cheap kamagra[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#urmzw >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#njbdj buy kamagra online
цитирай
169. анонимен - &#21021;&#12417;&#65288;&#12399;&#12376;&#12417;&#65289;&#12414;&#12375;&#12390; &#12393;&#12358;&#12382;&am
26.10.2012 07:17
[url=http://www.ginza-shop.com/index.php?main_page=index&cPath=9_96]&#12456;&#12523;&#12513;&#12473; &#12473;&#12459;&#12540;&#12501;[/url]

[url=http://www.ginza-shop.com/index.php?main_page=index&cPath=9_173]&#12487;&#12451;&#12458;&#12540;&#12523;&#12458;&#12512;[/url]

[url=http://www.ginza-shop.com/index.php?main_page=index&cPath=59_200]&#12464;&#12483;&#12481; &#36001;&#24067; &#26032;&#20316;[/url]

[url=http://www.ginza-shop.com/index.php?main_page=index&cPath=220_227]&#12464;&#12483;&#12481;&#38772;[/url]
цитирай
170. анонимен - Работа
26.10.2012 08:36
[url=http://trud.net/rabota-v-odesse.php]работа в одессе водителем дальнобойщиком[/url]
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kleotemida
Категория: История
Прочетен: 1178754
Постинги: 44
Коментари: 1744
Гласове: 2170
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930