Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 22:18 - БЕСИТЕ РИСУВАЛИ ВЪРХУ СЪДОВЕ РИТУАЛИТЕ СИ
Автор: kleotemida Категория: История   
Прочетен: 21212 Коментари: 31 Гласове:
22

Последна промяна: 14.01.2011 23:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В-к “24 часа.бg”, 13-ти октомври 2010, автор: Жeни Милчeва

 

Напълно възможно е върху култовата керамика на бесите да е изобразен ритуалът им. В това е убедена археоложката Диана Гергова от Националния археологически институт с музей на БАН. Тя втора година проучва голямо светилище на Дионис на връх Острец над Велинград.

Поне 1300 години без прекъсване (от VIII-VII в. пр.Хр. до края на IV-началото на V век сл. Хр.) там са свещенодействали бесите - жреческият клан на тракийското племе сатри.

imageСветилището на връх "Острец".
     "Не казвам, че това е легендарният храм с прорицалище на Дионис, където неговите жреци - бесите, предсказват на Александър Македонски, че ще завладее света. Точното му идентифициране се нуждае от много доказателства. Още повече че земята на бесите, обитавали Западните Родопи и върховете на планината, е осеяна със светилища. Търсеното не може да е в Източните Родопи. Затова и издирването трябва да продължи именно в обитаваната от бесите територия", убедена е Диана Гергова.

Според нея проучваното от екипа й светилище на Острец е сред най-значимите. То е не само голямо като площ и организация, но явно е било и много влиятелно. "За това свидетелства дългият му живот, присъщ на изключително мощните духовни центрове", смята Гергова.

imageЗа първи път по-подробно предварително проучване е направено от М. Домарадски през 1989 г. Но иманярите, които постоянно безчинстват сред руините, са нанесли непроправими щети. Сега по спасяването на светилището заедно с Д. Гергова работят велинградските археолози Асен Салкин и Димитър Байраков, както и доброволци от 5 държави.

Глинени съдчета предадени на Исторически музей - Велинград от РУ на МВР Велинград.
image             Култовият комплекс е на главен път, свързващ в древността вътрешността на Тракия с Егея. Разпростирал се е на голяма територия и след възникването му в началото на желязната епоха, т.е. в първите столетия на I хил. пр.Хр., неколкократно е бил преустройван. На най-високото място е запазена четвъртита каменна сграда 6 на 9 метра с различни по дебелина стени - по 60, 70 и 80 см и покрита с керемиди. Там, където е бил входът й от югоизток, археолозите откриват железния ключ за вратата, фибули, бронзови апликации, монети.

"Тази голяма каменна сграда показва, че бесите са имали монументално храмово строителство", казва Гергова.

Комплексът е бил ограден с 2 концентрични каменни стени. Вътрешната е ограждала и специални участъци за полагане на дарове. При разкопките археолозите намират в тях огромно количество фрагменти от керамични съдове, тежести за стан, бронзови накити, похлупак за преносим олтар, украсен с птича глава.
image"В тази зона засякохме ивица от плочести камъни, която върви успоредно на стената и маркира линия, свързана с обредните действия. Може би това е пътят на поклонниците. Между камъните и под тях изобилства от натрошена култова керамика. Намерихме и няколко цели съда, поднесени като дарове. Изглежда, пластовете от обредно натрошена керамика периодично са били покривани с плочи и отгоре били извършвани следващите ритуали", обяснява Диана Гергова.

imageБлизо до големия каменен храм екипът попада на втора обособена ритуална зона, в която също са били депонирани дарове. Там намират много монети от различни периоди, фрагмент от мраморна оброчна плоча, ритуално погребани железен тризъбец и железен жезъл с красиво усукана дръжка. Жезълът е от I-III в. сл.Хр. и според Гергова е единствена засега находка с такъв характер у нас.

Тя обяснява: "Жезълът завършва с две змийски глави. imageВ долната му част има втулка, за да бъде поставян на дълга дръжка. Змията, независимо че се свързва и с други божества, се приема за безспорен символ на Дионис, наричан още Сабазий. Той бил почитан и с нощни, и с дневни церемонии, при които поклонниците му, увенчани с копър и тополови клонки, размахвали във въздуха огромни червени змии. Намирането на жезъла е категорично доказателство, че светилището е на Дионис."

imageВ най-високата част, непосредствено до мястото, където натрошените глинени съдове са като многопластов килим, екипът попада на 2 особени каменни съоръжения. Може би стъпаловидни олтари, но не е изключено да са и два изсечени един до друг трона.

"Бесите са жреческият клан на племето сатри. При траките е силна царско-жреческата институция. Бесите са преди всичко служители на култа, но именно техният жрец Вологез застава начело на въстанието им срещу римляните", казва Диана Гергова. От района на светилището произхожда и желязно умбо (централна част на щит), украсено с бронз с позлата. Такива щитове са имали владетелите. Били дарявани в светилищата.

"Бесите са изкусни рудари. Те разработвали богатите сребърни и златни залежи в района, обработвали бронза и желязото. В района на светилището са развивали и металургична дейност, която също е схващана като свещена", разказва Гергова. С това тя обяснява наличието на много фибули в различна степен на готовност, които откриват на Острец.

Като сравнява структурата на проучваното от нея светилище с тази на вече известните, археоложката смята, че всички те са били подчинени на едни и същи принципи за организация на пространството. Сигурно и ритуалните практики са били унифицирани, защото култовите предмети от Острец са сходни с тези от други тракийски светилища в Западните Родопи.

imageСред тоновете фрагменти от тракийската култова керамика, намерена на Острец, има много, върху които личат стилизирани изображения на човешка фигура в действие. "Човечетата" носят предмети, изливат или разпръскват нещо. Някои са с подобия на корона или пък с характерната за траките шапка с извит напред връх.

image"В орнаментиката е закодирана иформация. Освен човешките фигури и постоянните мотиви, свързани със слънчевата символика - кръгчета, свастики - има змии, фалически символи, меандри, триъгълници. Може част от символите да са свързани с писмени знаци", допуска тя.

imageИзследователите на обекта откриват тракийската култова керамика във всички археологически пластове, съответстващи на различните етапи от фунционирането на светилището от възникването до края му в късната римска епоха, когато бесите приемат християнството. Според Гергова това показва, че култовата традиция е не само много продължителна, но и устойчива във времето.

imageИзвестно е, че Никита Ремисиански покръства бесите в края на IV и началото на V век, след което бесите се преместват от връх Острец в местността Гергевана и започват да строят там християнските си храмове.

Бесите стават ревностни последователи на християнството и го проповядват в една от най-чистите му форми. Религиозният живот на връх Острец продължава, но се мести на другия му "рог" - Гергевана. Там е открита ранна християнска базилика от V-VI век,по-късно преустроена в голяма църква, просъществувала до средата на ХVII век, когато е окончателно разрушена от турците. Но местните хора открай време ходят на Гергевана да правят курбани. От няколко години там се строи нов християнски храм с дарения и от християни, и от мюсюлмани.

image"Острец е свещено място от 3000 години. Би могло да се облагороди и да стане привлекателен туристически обект и прекрасен символ на Велинград", смята Гергова.

     
Скално светилище в м. Славеева скала – кошеровидна ниша.

Диана Гергова: Траките не са безписмени

- Смятате, че изображения върху култовата керамика на бесите може да са писмени знаци. Защо?

image- Античните автори пишат, че в светилищата на Дионис бесите са използвали таблички с надписи. Знаем и че орфическото учение е първото, което се разпространява с книги. Самите гърци вярват, че буквите са им занесени от Орфей и други полумитични, но все свързани с Тракия герои. Т.е. представата за връзката на траките с писмеността идва от древността. imageВърху тракийската култова керамика от земите на бесите има все още неразгадани комбинации от знаци и безспорно закодирана информация. Заедно с ритуалните сцени те говорят за високо развита комуникативна култура.

- Защо не са открити надписи на тракийски?

- Не е съвсем така. В Тракия са открити доста надписи от предримската епоха, както и графити, които показват, че и на официално ниво, и в култовите практики, а и в ежедневието писмеността е част от културата на траките. Знаците са върху каменни стели, съдове от тракийските ритуални сервизи, върху лични предмети.

Спомнете си за надписа от Кьолмен, златния пръстен от село Езеро, за надраскания надпис върху обикновен камък "Скиас" в тракийската могила от Къпиново, за надписите с името на Севт върху неговия шлем и сребърните съдове от сервиза му. В Румъния, Македония и Италия са откривани орфически златни таблички със знаци и папируси. Има свещени формули, които се изписват. Както всяка писменост, и тази започва във връзка с религиозните практики.

- Защо са ни учили, че траките са безписмени?

- Българските земи изобилстват с прекрасни сребърни и златни съдове, с изделия на торевтиката, съдове от глина, върху които са изобразени интересни сцени. Те наистина дават изключително богата информация за религиозните вярвания и обредността на траките. Затова и в годините след поставянето на началото на специализираните траколожки изследвания, на тракологията (в началото на 70-те г. на ХХ век) интерпретацията на тези изображения, както и започнатите с голям размах археологически изследвания трябваше да позволят да се разкодира информацията в тях. Но постулатът, че траките са безписмени, просто не е верен. Не можем да го твърдим, след като има много посветителски надписи и политически договори. Траките са много силни в духовната сфера. Тракийски жречески клан - Тракидите, управлява легендарното светилище в Делфи. Писмеността е била част от културата и поведението и на бесите като най-висш духовен елит. Траки и гърци са писали с еднакви знаци, както създадената в България кирилица е станала обща за много славянски народи. Нямаме Херодот и книжнината, свързвана с гръцката култура, но това не прави тракийската цивилизация по-малко значима. Въпросът е как четем и усещаме запазените послания. Радвам се, че вече имаме данни за няколко строителни периода на светилището, доказателство за голямото му значение в древността - споделя проф. Гергова.
              imageНамерени са и десетки хиляди фрагменти от глинени съдове, ритуално натрошавани в светилището. Сред тях многобройни са фрагментите от така наречената тракийска култова керамика с изображения на соларни символи и култови сцени, със закодирана сакрална информация, запазила се в земите на бесите от края на 2 хил. Пр. Хр. до през Римската епоха и времето на приемането на християнството, което означава повече от 1500 години живот. imageМного от тези фрагменти след реставрация ще се превърнат в прекрасни и уникални съдове. Сред откритията на археологическото лято 2010 са още тракийски фибули от V-IV век преди Христа, бронзови апликации от римската епоха и бронзови монети от IV век.


----  Всички находки на горните снимки са от "Острец".

И още нещо, можете да разгледате част от "Тайните съкровища на Велинградския музей".  Статията е интересна, но още по-интересни са снимките в нея, в т.ч. и керамика от късния халколит - кр.на V-тото хил. пр.Хр.

=======================================================================

image

 

Съдове от нашите земи XVI-XIIв.пр.Хр. Два такива съда, които вече са продадени на между-народен аукцион и красят някоя часна колекция.




image 





Меандър. Има го на съда, който разглежда Гергова горе. XV-XIIIв.пр.Хр.





*************************************************************
              И един "подарък" за четящите тук :):
                                           
 

26.10.2010 - imageХванаха петима мъже, търгували с антики. Последвало претърсване на къщата, обитавана от Й. П., където криминалистите открили 5 страници от метална антична книга, 4 керамични статуетки и керамична купа.image










image







 

 

 

 

 

        




Гласувай:
22



1. sparotok - браво
14.01.2011 23:05
Отново страхотен постинг! Приеми моите искрени комплименти!

Между другото плочиците приличат поразително на оловните плочи от Дакия...
цитирай
2. kleotemida - Благодаря, Спароток! :)
14.01.2011 23:14
Бях го подготвила за преди "шведите", но покрай онзи млад учител при теб :) фейлетонът просто си се написа сам :)). След това ми попадна статията за "жирафите" и "прототроянците" и пак изпревари "Острец". Най-накрая му дойде редът :))
цитирай
3. solinvictus - Много интересен кръст!!!после пак ...
15.01.2011 02:24
Много интересен кръст!!!после пак ша я чета аз съм от бавно ...хехехе
цитирай
4. kleotemida - Много интересен кръст!!!после пак ...
15.01.2011 09:57
solinvictus написа:
Много интересен кръст!!!после пак ша я чета аз съм от бавно ...хехехе


Разгледай снимките на керамиката от музея във Велинград и ще видиш също толкова интересни и то от края на V-тото хилядолетие пр.н.е.
цитирай
5. lambo - М-дааа И тук има сватики
15.01.2011 11:06
Има и гръцки елементи. Или гърците са ги взели от траките
цитирай
6. kleotemida - Има и гръцки елементи. Или гърците ...
15.01.2011 12:27
lambo написа:
Има и гръцки елементи. Или гърците са ги взели от траките

Хе-хе, по това време гърците не са били и любовен блясък в очите на предците си.... :)))
цитирай
7. get - Д-а-а-а ! За блясъкът ... Това е абсолятната истина :):):)
15.01.2011 13:13
kleotemida написа:
lambo написа:
Има и гръцки елементи. Или гърците са ги взели от траките

Хе-хе, по това време гърците не са били и любовен блясък в очите на предците си.... :)))


Уважаеми lambo, ако в смисъл "гръцки" вкарвате мотива "меандър" ... вълнообразната затворена линия ? - Такава съществува поне две хилядолетия преди тях !
Прекрасни неща започнаха да се "откриват" - Още по-важно е че, започнаха да се казват на Висок глас ! - Доживях го !!!

Гет ктист
цитирай
8. zelas - Страхотан статия и има много да се ...
15.01.2011 13:34
Страхотан статия и има много да се дискутира, ама на бавните ни трябва време да я смелим.

ОБАЧЕ, не знам защо но ми се струва, че надписите върху металната плочка са дело на ново-хомо-булгарикус.

Тоест знам - Не виждам как от символични фигуративни знаци може да се скочи изведнъж на ЕМЬIЕМА

Благодарско, Клео!
цитирай
9. solinvictus - Това ще да е руско "ЬI" те ...
15.01.2011 15:31
Това ще да е руско "ЬI" те нали имат теория подобна на ...коя ?
те казват "ЕТрускьi" -ета нашьi хаха
Много е добре и с добра РЗС -после мога да си поиграя малко със сенките!
цитирай
10. boris66 - boris66-kleotemida
15.01.2011 15:47
Характерен Район за бесите е Бешовица -село близо до Мездра!
цитирай
11. lado - Поздрави! Красиво е всичко това!
15.01.2011 18:16
Поздрави! Красиво е всичко това!
цитирай
12. get - Това НЕ ЩЕ ДА Е руско ... "ы" ... драги приятелю ...
15.01.2011 19:46
solinvictus написа:
Това ще да е руско "ЬI" те нали имат теория подобна на ...коя ?
те казват "ЕТрускьi" -ета нашьi хаха
Много е добре и с добра РЗС -после мога да си поиграя малко със сенките!


... а БЪЛГАРСКО !

Ако трябва да бъдем точни ето Го: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Early_Cyrillic_letter_Yery.png

Това е така нареченото ЪЙЕРъй(придавам го фонетично) - специфичен знак в Кирилицата, съобразен с старобългарският език А НЕ КАКТО СА НИ УЧИЛИ СЛАВЯНСКИ !

Относно езиковите "реформи" на Петър, Елизавета, Екатерина(фон августовна) и тАварищ Ленин ... Там темата е много голяма и показателна - Как се създава нова нация, историография и език !
В този процес за съжаление се включва и по-младата сестра на Българската православна църква, руската !


Най-зле става с езиковите и правописни реформи на българският език - Защо ли са направени такива ?(Дано не съм мнителен ?!)
Но как да не бъда, като в Уикито чета тези формени глупости - преписани от учебниците ни по Какво ? - СЛАВИСТИКА !! "... при кирилицата има буквени варианти и съчетания, част от които са заимствани от ВИЗАНТИЙСКИЯТ(!)устав, а други от ПРАБЪЛГАРСКАТА(?) писменост(?) "

С уважение

п.п. Да не изпадам в подробности ... Няма да ви пиша, кои са двамата гръцки "братя Во Христе", подпомогнали извършването на реформата в "Руската азбука" !
цитирай
13. zelas - Гет и Клео, знаем ли датировката на ...
15.01.2011 20:26
Гет и Клео, знаем ли датировката на металната книга. Аз все още съм скептичен. Гигов, намери цял камъм в Гела с огромен надпис, който трябваше да е тракийски ама нещо замря работата.

http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=41&start=60
цитирай
14. kleotemida - Не, Зелас, няма.
15.01.2011 20:39
Само това е, което намерих в нета за металната книга - просто криминални хроники...

Но и това, което е при Никола Гигов - плочите, е странно защо е при него? Защо подходът към иманярите и пишман-учените не е един и същ? Защо не е там, където му е мястото - в музеите, в каталозите и най-вече "на светло"??? Защо трябва да си купуваме книгите на подбни псевдоучени, за да се запознаем с това, което е от земите ни и е част от нашата история? Точно като историята на онази плочка, подарена на Овчаров. Не е артефакт, щото му била подарена от иманяр!!! Това е повече от идиотско!

Дали най-сетне някой ще седне да си свърши работата в тази държава като хората?!
цитирай
15. zelas - Дали най-сетне някой ще седне да си ...
15.01.2011 20:53
kleotemida написа:
Дали най-сетне някой ще седне да си свърши работата в тази държава като хората?!


Забрави държавата, Клео. Ние (анархистите ) ще и свършим работата. :)))

Every law is a gun!
цитирай
16. get - zelas - Ще прозвуча малко отвлечено и окултно ... но ти си музикант и ще ме разбереш !
15.01.2011 21:33
zelas написа:
kleotemida написа:
Дали най-сетне някой ще седне да си свърши работата в тази държава като хората?!


Забрави държавата, Клео. Ние (анархистите ) ще и свършим работата. :)))

Every law is a gun!


Пак те връщам към темата за "Посветителският" култ - Той се среща(изписан) във всички оброчни плочки на Тракийският конник.
Най точната картинка и придаване на смисълът е при "гробницата" при Свещари-Сборяново !
Човек трябва да "извърви" живота си безупречно - Ако направи това е х/Герой, ... който, ако е сторил това, накрая ... е овенчаван от Богинята майка !
С какво го овенчава тя - Лавров венец ... символ на вечност и КРЪГ !
Кръгът е символ на СИЛА още и кръгоВРАТ(въртя-завръщане) !!!
Още лавърът е символ на вечно зеленото, свежото, Живият свят - Живот !
Змията захапала опашка, тоест това е кръг-Мъдрост !
Та Извод - Ако си Херой постигаш силата-способност, не във всеки си живот да трупаш отново и отново едни и същи знания, както ее при обикновенните хора, а да си спомнящ ... да са ти на разположение стари твои такива знания. Тази степен се е наричал даемон ... неправилно предавана, като демон, тоест човек със свръхестествени способности.
Какво ни подпомага да постигнем състоянието на Херой ... нашите вибрации, височината и хармоничността на тона при музиката.
Онагледявам ниските ултразвуковите честоти например органови, могат да предизвикат у хората необоснован страх и да ги разболеят. Нормалният регистър предизвиква приповдигнато екстатично състояние. Свръх високите ... чупят стъкла !!!
Дано ме разберете ! - Простичко е !

от Гет един от "ктистите", инак от родът на мизите !

П.П. Това древните го знаеха ... после дойдоха едни други времена и религии и ние загубихме тези знания, или по-скоро те бяха монополизирани от ... ??!
цитирай
17. kleotemida - Характерен Район за бесите е Беш...
15.01.2011 21:39
boris66 написа:
Характерен Район за бесите е Бешовица -село близо до Мездра!


За коя Бешовица думаш? За горна или долна?
А и не би било зле да дадеш малко "доказателства", демек източници, които казват, че е характерен район за бесите. Освен ако не практикуваш игра на думи.
цитирай
18. solinvictus - Дали най-сетне някой ще седне да си ...
15.01.2011 21:51
get написа:
zelas написа:
kleotemida написа:
Дали най-сетне някой ще седне да си свърши работата в тази държава като хората?!


Забрави държавата, Клео. Ние (анархистите ) ще и свършим работата. :)))

Every law is a gun!


Пак те връщам към темата за "Посветителският" култ - Той се среща(изписан) във всички оброчни плочки на Тракийският конник.
Най точната картинка и придаване на смисълът е при "гробницата" при Свещари-Сборяново !
Човек трябва да "извърви" живота си безупречно - Ако направи това е х/Герой, ... който, ако е сторил това, накрая ... е овенчаван от Богинята майка !
С какво го овенчава тя - Лавров венец ... символ на вечност и КРЪГ !
Кръгът е символ на СИЛА още и кръгоВРАТ(въртя-завръщане) !!!
Още лавърът е символ на вечно зеленото, свежото, Живият свят - Живот !
Змията захапала опашка, тоест това е кръг-Мъдрост !
Та Извод - Ако си Херой постигаш силата-способност, не във всеки си живот да трупаш отново и отново едни и същи знания, както ее при обикновенните хора, а да си спомнящ ... да са ти на разположение стари твои такива знания. Тази степен се е наричал даемон ... неправилно предавана, като демон, тоест човек със свръхестествени способности.
Какво ни подпомага да постигнем състоянието на Херой ... нашите вибрации, височината и хармоничността на тона при музиката.
Онагледявам ниските ултразвуковите честоти например органови, могат да предизвикат у хората необоснован страх и да ги разболеят. Нормалният регистър предизвиква приповдигнато екстатично състояние. Свръх високите ... чупят стъкла !!!
Дано ме разберете ! - Простичко е !

от Гет един от "ктистите", инак от родът на мизите !

П.П. Това древните го знаеха ... после дойдоха едни други времена и религии и ние загубихме тези знания, или по-скоро те бяха монополизирани от ... ??!

Гет ,това твои мисли ли са или на някой?Звучиш ми като Марангозов?
цитирай
19. zelas - Дано ме разберете ! - Простичко е ...
15.01.2011 22:00
get написа:
Дано ме разберете ! - Простичко е !


Разбирам и съм посветил цяла статия на обертоновото пеене! ;-)

Даже вече самият аз се упражнявам и почти го докарвам.
цитирай
20. get - Шантав въпрос - Още по-шантав отговор !
15.01.2011 22:25
Това не са мисли ! - Това са знания !
solinvictus написа:
get написа:
zelas написа:
kleotemida написа:
Дали най-сетне някой ще седне да си свърши работата в тази държава като хората?!


Забрави държавата, Клео. Ние (анархистите ) ще и свършим работата. :)))

Every law is a gun!


Пак те връщам към темата за "Посветителският" култ - Той се среща(изписан) във всички оброчни плочки на Тракийският конник.
Най точната картинка и придаване на смисълът е при "гробницата" при Свещари-Сборяново !
Човек трябва да "извърви" живота си безупречно - Ако направи това е х/Герой, ... който, ако е сторил това, накрая ... е овенчаван от Богинята майка !
С какво го овенчава тя - Лавров венец ... символ на вечност и КРЪГ !
Кръгът е символ на СИЛА още и кръгоВРАТ(въртя-завръщане) !!!
Още лавърът е символ на вечно зеленото, свежото, Живият свят - Живот !
Змията захапала опашка, тоест това е кръг-Мъдрост !
Та Извод - Ако си Херой постигаш силата-способност, не във всеки си живот да трупаш отново и отново едни и същи знания, както ее при обикновенните хора, а да си спомнящ ... да са ти на разположение стари твои такива знания. Тази степен се е наричал даемон ... неправилно предавана, като демон, тоест човек със свръхестествени способности.
Какво ни подпомага да постигнем състоянието на Херой ... нашите вибрации, височината и хармоничността на тона при музиката.
Онагледявам ниските ултразвуковите честоти например органови, могат да предизвикат у хората необоснован страх и да ги разболеят. Нормалният регистър предизвиква приповдигнато екстатично състояние. Свръх високите ... чупят стъкла !!!
Дано ме разберете ! - Простичко е !

от Гет един от "ктистите", инак от родът на мизите !

П.П. Това древните го знаеха ... после дойдоха едни други времена и религии и ние загубихме тези знания, или по-скоро те бяха монополизирани от ... ??!

Гет ,това твои мисли ли са или на някой?Звучиш ми като Марангозов?


Кой беша Марангозов - Аха, свекърът на д-р Гайд "Тракийски" !
цитирай
21. kleotemida - Сега аз пък ще споделя моите :))
15.01.2011 23:06
get написа:
zelas написа:
kleotemida написа:
Дали най-сетне някой ще седне да си свърши работата в тази държава като хората?!


Забрави държавата, Клео. Ние (анархистите ) ще и свършим работата. :)))

Every law is a gun!


Пак те връщам към темата за "Посветителският" култ - Той се среща(изписан) във всички оброчни плочки на Тракийският конник.
Най точната картинка и придаване на смисълът е при "гробницата" при Свещари-Сборяново !
Човек трябва да "извърви" живота си безупречно - Ако направи това е х/Герой, ... който, ако е сторил това, накрая ... е овенчаван от Богинята майка !
С какво го овенчава тя - Лавров венец ... символ на вечност и КРЪГ !
Кръгът е символ на СИЛА още и кръгоВРАТ(въртя-завръщане) !!!
Още лавърът е символ на вечно зеленото, свежото, Живият свят - Живот !
Змията захапала опашка, тоест това е кръг-Мъдрост !
Та Извод - Ако си Херой постигаш силата-способност, не във всеки си живот да трупаш отново и отново едни и същи знания, както ее при обикновенните хора, а да си спомнящ ... да са ти на разположение стари твои такива знания. Тази степен се е наричал даемон ... неправилно предавана, като демон, тоест човек със свръхестествени способности.
Какво ни подпомага да постигнем състоянието на Херой ... нашите вибрации, височината и хармоничността на тона при музиката.
Онагледявам ниските ултразвуковите честоти например органови, могат да предизвикат у хората необоснован страх и да ги разболеят. Нормалният регистър предизвиква приповдигнато екстатично състояние. Свръх високите ... чупят стъкла !!!
Дано ме разберете ! - Простичко е !

от Гет един от "ктистите", инак от родът на мизите !

П.П. Това древните го знаеха ... после дойдоха едни други времена и религии и ние загубихме тези знания, или по-скоро те бяха монополизирани от ... ??!

Не ми се навлиза в други води, но все ми се струва, че забравяме спиралата и все няка си се въртим в кръга. Но кръг няма, има спирала на развитие – новото прилича на старото по много неща (дори и по символите), негова разновидност е, НО Е РАЗЛИЧНО – по-сгъстено, по-наситено и в същото време достатъчно изчистено (от наслагванията – и на символиката, и на ритуалите, и на посланията, и на знанията), за да е и достатъчно ясно и категорично и да ни заведе там, където трябва да стигнем.
Вземете например ето тази спирала - http://prikachi.com/images/885/2730885L.png - и на мястото на всички онези палеоложки “добичета” поставете във времевата хронология всичко онова, което имаме за вярванията/религиите – Богове, символи, ритуали, послания, знания, като преди това я обърнете ето така: http://prikachi.com/images/79/2866079J.png. И си представете, че онази точица там горе в длечината (в центъра на Вселената) е Онзи при Когото трябва да стигнем/да се върнем. Можем ли да си представим какво се получава или би да се получило в “неизвестните” участъци на спиралата? И смятате ли, че можем да прогнозираме/пророкуваме как точно ще се изяви Бог, за да стигнем/да се върнем там. Какво се случва с всички онези Богове, символи, ритуали, послания, знания?
Звездичка написа при д3вер: “Най-древното е Сътворението на видимия и невидимите светове – именно чрез Словото. И то е изначалното!” С това смятам, че сме съгласни (повечето) – те и фактите все повече и повече говорят за това, както и потвърждават думите на Гет: “Светът на Духът е универсален по своя характер, без значение от географската и всякакви др. разлики.”
Но дали универсалността значи непременно и познаваемост в еднаква степен навсякъде? Нима значи и че можем да кажем как точно Словото ще работи в даден момент и къде точно ще Се изяви, за да ни придвижи по спиралата нагоре? Все ми се струва, че не би имало такъв пророк, ако Словото и Духът не му повлияят, не му подскажат и не му разкрият бъдещите Си проявления. Както и ми се струва, че с много лека ръка се приписват “кражби”, “подмени”, “нагласяния” и т.н. и т.н. на знанията, символите, посланията, ритуалите, защото кой би могъл да каже, че “новите изисквания”, през които се е минавало, не са точно поради това, че Словото е искало и изисквало да се оставят старите и да се мине през Новите? Но и кой може да гарантира, че Новото е разбирано правилно, както и че една част от Новото, не е било подменяно със старо или още по-старо, за да не се мине през Новия етап? Още нещо, ако са универсални изискванията на Словото и Духа за всички времена и нива на спиралата, то дали са и еднакви знанията, които ни се дават и които се изискват от нас през всичките и за всичките тези нива? Самият вид на спиралата подсказва, че не би имало начин да е така. Приличат си, приличат на много неща от старото, но са нови не само количествено (поради стеснението на спиралата), а и КАЧЕСТВЕНО.
Мисля, че и това, за което говоря е също простичко.
В крайна сметка, щом ако има “телепортна” кабина за минаване през пространството, не мисля, че трябва да се качвам на “каруцата” на дядо, за да мина през световете, колкото и романтично да звучи това. Още повече, че тя едва ли би ме пренесла през пространството... доказано...
А старите... загубените знания... да, хубаво би било да ги знаем; да знаем какво сме загубили, когато са ни стоварили в началото на тази спирала, НО те няма да ни върнат, както и не са ни върнали...
Но по този въпрос до тук, само споделих :))

Сега сме на терена на бесите и това, което са ни оставили на "Отрец". Пак ще кажа, на линка горе за Велинградския музей има доста интересни снимки, на още по-интересна керамика :)
цитирай
22. get - Уважаема Клеотемида - напълно разбирам интересът ти към тези теми, Но-о-о ...
15.01.2011 23:26
Шъ-ъ-ъ дойдат "фют"-четата !
Пък те са досадни, като "вътрешният монолог" !
- Ще ни струва много време и досада - докато им скъсаш опашлетата !
Поради тези ми опасения - Хайде ако ще приказваме по Това - Да е на лични !
Пък тук да е за х,Истъри !
Можеш да опонираш, че аз съм подхванал разговорът - Да но тръгвам от материални факти Виж-Свещари ... а и имам още един куп доводи и факти в моя защита :):)
Или да се пренесем от х,Истърито в тема Физика, като си обясняваме тези концепции ?!

С уважение !

Гет - ктист
П.П. Соле ако съм прозвучал малко остро в отговора - не съм възнамерявал. - Прощавай ! - Марангозов не ми е отправна точка ... това не са чужди и повторени от мен мисли !
Исках да подчертая сериозността ... поради Нещо си ... на отговорите ми !
цитирай
23. kleotemida - Съгласна, поправих се в края на словоизлиянието си :))))
15.01.2011 23:28
get написа:

Шъ-ъ-ъ дойдат "фют" - четата !
Пък те са досадни, като "вътрешният моноголог" !
- Ще ни струва много време и досада - докато им скъсаш опашлетата !
Поради тези ми опасения - Хайде ако ще приказваме по Това - Да е на лични !
Пък тук да е за х,Истъри !
Можеш да опонираш, че аз съм подхванал разговорът - Да но тръгвам от материални факти Виж-Свещари ... а и имам още един куп в моя защита :):)
Или да се пренесем от х,Истърито в тема Физика, като си обясняваме тези концепции ?!

С уважение !

Гет - ктист

цитирай
24. shtaparov - Хипотеза
16.01.2011 15:02
Изключително интересни паметници,съдържащи праисторически писмени
знаци-праобраза на древно-Българските руни,някои от които различаваме
върху глинените съдове и върху страницата от метална книга,представена накрая! Това може да е било част от Евангелието на Бесите,писано на
тяхната писменост,своеобразна карта на света или препоръчителни
християнски молитви от тяхното време.
цитирай
25. kleotemida - Може, много неща може, но някой т...
16.01.2011 18:57
Може, много неща може, но някой трябва да изследва и да доказва.
И най-вече да има воля за това...
цитирай
26. анонимен - iakoi
17.01.2011 05:05
psevdouchen s titla ili istonskiuchen volontier.a zashto ne i lubitel viarvasht v tova koeto iska da dokaje.
цитирай
27. анонимен - Поздрав
19.01.2011 11:01
Змията не е символ на Дионис.
Тя просто като образ означава трансформация и силно магическо слово. Такова е значението й и в образното писмо.
Поставяйки змията в жезъла просто означава, че жрецът изговаряйки магически слова и удряйки със жезъла или каквото прави, тези слова се сбъдват и се материализират.
По същата логика можем да кажем, че всяка руна е символ на Дионис, просто понеже я откриваме в писмото на траките. Писмо, което не винаги е плосък формат, повече е 3-Д.
За траките символ на Дионис е най-вече слънцето, лозата, соколът (божественият баг).
Да, съдовете са били ритуално натрошавани, от там верните имитатори гърците вземат трошенето на чинии, само дето не разбират смисълът приложен в това свещенодействие, а си ги трошат по кръчмите.
Браво, четат хората и се образоват. Взеха най-накрая да им приличат рисунките и на писменост.
Интересно какъв щеше да е коментарът, ако бяха намерили това преди 4-5 години.
Относно кръста, при траките той съвпада с формата на меча и на изписването на Т. Този знак не знам какъв е, но е малко прибързано да се тълкува като кръст.
Гет, единствената цел на трансформацията при траките е връщането към първоначалното състояние в Едем.
А херосът е същото, като непобедимото слънце, всепобеждаващото слово, което дава думите, змията (силните думи), които пресътворяват целия свят, вътрешния и външния.(двата концентрични кръга)
И последно, бесите не приемат християнството от Никита Ре-месиански, ако и той да е направил много в тази посока. Бесите от всички тракийски племена първи разпознават Христос като именно този Херос, силното въплъщаващо се слово, което трансформира света. Те приемат вярата още по апостолско време.
Виж на гетите им отнема повече време да повярват.
Писането на множество свещени текстове и преписи не винаги означава начало на християнизацията, по-скоро един по-зрял етап, на нейното широко налагане над всички хора, включително тези, които не са били вече жречески елит.
Самият елит, обаче, е много крачки напред.
цитирай
28. get - Змията е символ на Земята !
20.01.2011 21:12
По научному на хтоничното !
Дори в най-древните и "примитивни" вярвания Светът се състои от две начала !
Но това го отнесете към Космос - там нямаме наличие (изобщо) на идеята за Човек !
Това е изначалното мироздание.
Този символ се среща (изобразен е) в религиозната традиция на северозападните причерномирско народи - Орел държащ жена !
Орел - не го приемайте в смисъл - Мъж, това е изначалното и непроявеното !
Вече след, като прояви той придобива първо начало - Жена. Във ведическите (най-стари източници), които основателно следва да се нарекат арийски - Това е жената, предадена чрез словото МАЯ(еквивалент на българското Майка).
От тук - Идва генезиса на Човека-Мъжът. Това е и образът на рогатата Змия-Загреос и т.н. ... има го описано в доста източници.
Змията е символ на женското начало, сила (частност, кундалини), природни сили, стихии - Земя-Вода-Въздух ... Но-о-о отбелязвам без ОГън, това е ипостас на орелът, негова еманация.
Отпосле се явяваме и ние Мъжете ... но след, като е развита концепцията за Великата майка-Космически принцип . Но вече, като земен хтоничен синовен, производен от Женският принцип-начало - нов Принцип(човекът, по точно мъжът).
Но тук вече слизаме на ниво Земя - Тук, Този Свят.
Вече във връзка с това се развиват и теогоничните концепции-принципи, съотнесени към това-Дионис !
Накратко, моето становище във връзка с пост 27 - Простете, ако някъде се разминават статовищата ни - не го правя с цел себедоказване, просто излагам виждане !

С уважение !
цитирай
29. анонимен - И аз с уважение
26.01.2011 16:59
Дори в най-древните, не бих казала примитивни вярвания, има различия и те не съвпадат по целия свят. И Вавилонците имат текстове копирани от стария завет, но фактът, че виждат божия образ като различни богове ги прави езичество.
Това, че гърците вземат притчите на Мидас за истина и зад притчата вместо преобрази, създадени да търсят Бога, те виждат много богове, също е езичество. Коренът на познанието е общ, но когато тълкуването е лошо и грешно се получава грешна вяра.
Това тълкувание, което ти правиш е също толкова важно в този смисъл, т.е., какво ще видиш зад образите.
Когато говорим за жена и космос, при траките това е Богинята майка или Божият дух, а не жената като жена. Те познават Бог отец - мъжкото начало и Светият Дух, женското. Но това са все още лица на Бога.Жената е раждаща словото, сходно с това, което пишеш, което по-късно виждаме въплътено в образа на Исус.
Всичко това е триединният Бог.А змията се появява при сътворението или генезиса на мъжа, точно защото тя изобразява сътворението, както казах, силно магическо слово. Създаване от четерите елемента. Но не, земният човек е създаден само от пръст. Едва при новораждането си той се ражда от четирите елемента.
Огънят е най-недостижим за човека, както и въздуха. Той се свързва с духовните измерения и естеството на Бога и по тази причина само най-духовните и свързани с Бога хора достигат при новораждането си тази пълнота. Човекът е сътворен от пръст. При кръщението си с вода той е роден и от вода. При приемането на духа приема огъня (огнените езици при кръщението на апостолите). И вече от човека зависи, дали ще бъде грабван и в небето (духом) и ще бъде напълно изграден новият човек от четирите елемента.
Вероятно хората са изненадани, че в зората на човечеството е имало познание за неща, които ще се случат по-късно в линейното време. И са като един вид пророчество и очакване. Опитват се хората да изкарат, че няма нищо общо, че древните са имали някакви шантави представи за сътворението, плод на фантазии.
цитирай
30. kleotemida - Тази думичка "пълнота" ...
26.01.2011 21:29
Тази думичка "пълнота" май и аз ще я намразя!...

Но това си е ваш спор с Гет, спорете си.

Моето мнение е маааааалко по-различно, но с такива спецове по мъжкото и женското начало дори не ми се спори.
цитирай
31. kamosutrov - Клео, комплименти!
18.12.2012 09:58
Аз съм убеден, че както се рови напоследък, скоро ще открият нещо и като "Розетския камък". За да ударят с него по тъпите тикви прославянскоелинските историчари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kleotemida
Категория: История
Прочетен: 1177327
Постинги: 44
Коментари: 1744
Гласове: 2170
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031