Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2011 21:18 - ВЪВ ВЪРХАРИ ВИЖДАЛИ ЖИРАФ ПРЕДИ 6500 г.
Автор: kleotemida Категория: История   
Прочетен: 10316 Коментари: 24 Гласове:
17

Последна промяна: 11.01.2011 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

24 часа.bg, 29-ти Септември 2010, автор: Жeни Милчeва

снимки: Йордан Симеонов

 

"Те такова животно нема", рекъл шопът, като видял жирафа в зоологическата градина.

 

Преди 6500 г. жителите на днешното момчилградско село Върхари не само са били наясно, че такова животно има, но и са го изобразили пластично с най-големи подробности. imageАрхеолозите, които втори сезон правят разкопки там, откриха майсторски изработена фигурка на жираф от глина.

             Археологът Явор Бояджиев смята, че авторът на тази пластика е виждал жираф с очите си и затова го е изобразил така реалистично.

"Това не е някое митологично създание, а натуралистично изобразено животно, което скулпторът е виждал с очите си. В онази епоха жирафи все още са се срещали в най-северните райони на Африка, където по крайбрежието е имало савана, а не пустиня. Въобще не е изключено хора от Балканите да са пътували дотам. От Върхари до брега на Егейско море са 70-ина километра, два дни пеша. Корабоплаването също не е било проблем. Тогава морското равнище е било с 5-6 метра по-ниско, сушата по-просторна, а водните площи - доста по-малки. Така, плавайки от остров на остров, е можело да се стигне до африканския бряг.

image         Находките показват, че жителите на селището са поддържали интензивни търговски и културни връзки със съвременниците си от всички краища на Балканите.

От онова време имаме глинен модел на лодка или кораб. Трябва да си преосмислим представите за тогавашните хора. Те не са някакви първобитни диваци", обяснява ст.н. д-р Явор Бояджиев - археолог от Националния археологически институт с музей на БАН. Той ръководи разкопките.

Според него праисторическите жители на Върхари кръстосвали целите Балкани, за да търгуват с продукцията си. Били изкусни занаятчии. Произвеждали и изнасяли в огромно количество мъниста за украса и оръдия на труда от яспис, опал, халцедон, ахат и други полускъпоценни камъни. В района те се намират в изобилие. Правили сечива и от кремък, включително и от вносен, който идвал чак от Североизточна България. В замяна получавали пшеница, която тук не вирее. Археолозите я откриват в големи количества и на купчини - така, както е била в чувалите или зърнохранилищата.

Праисторическото Върхари възникнало 4600-4500 г.пр.Хр. и просъществувало около век. Било огромно за времето си селище с площ над 50 декара. За първи път на Балканите такова голямо населено място е проучено по цялата му дължина - простира се на повече от 250 метра от север на юг. Северните му граници били охранявани от река Върбица, още по-пълноводна на времето. За да се предпази селището от прииждащите води, бил изкопан грамаден ров - широк повече от 15 метра и дълбок над 3. Иригационното съоръжение най-вероятно е изпълнявало и отбранителни функции, защото има данни, че пръстта от него е била натрупана на вал. Археолозите се натъкнаха на фортификационната система преди броени дни.

"Съоръжение от това време с подобни размери не е откривано досега на Балканския полуостров", въодушевен е Бояджиев.

Върхари има необичайна за каменно-медната епоха архитектура. Застроено е със сгради от по 400-500 кв. метра всяка. "Това са огромни структури. Най-импозантната от тях, намираща се в центъра на селището, има П-образна форма, а размерите й са над 25 на 25 м. Вкопана е на 3 м дълбочина, на дъното са изградени три зърнохранилища, пълни с пшеница. Праисторическа сграда с подобни мащаби не е известна досега в Европа. Останките от съоръженията показват много високо ниво на строителни умения", смята археологът.

В основите си постройките имат вкопавания на по няколко нива, които вероятно са служили за зимници - крайно необходими при тогавашния значително по-топъл климат. imageНякои подземни "тераси" са чак на 5 метра под тогавашния терен и са толкова големи, че са си истински полуетажи, на които вероятно е живяно.

Ръководителят на археологическия екип Явор Бояджиев показва големите вкопавания в основите на праисторическите жилища на Върхари.

        Според Явор Бояджиев глината от вкопаванията е използвана за направата на масивните стени, които са можели да носят голяма тежест във височина. Затова той не изключва постройките да са били поне двуетажни. Предпочита да ги нарича не къщи, а комплекси заради огромните им размери и защото са съчетавали различни функции - във вътрешното разпределение на пространството се различават и жилищни, и производствени зони. В комплексите обаче не се откриват никакви белези за социално разслоение.

Нищо не показва, че някои са били по-богатски от други. "Със сигурност е имало вождове и жреци, но разликата между тях и останалите в никакъв случай не е била голяма", казва Явор Бояджиев.

Според него градоустройството на Върхари също е странно. Някои вкопавания са свързани помежду си и сякаш преминават от сграда в сграда. Зад един от най-големите комплекси в северната част пък има празно пространство, което може и да е площад. Но и там се откриват ямички, пещи, струпвания. Следва втори огромен комплекс, след него още няколко. Разграничени са с празни пространства помежду им, но не може да се каже категорично дали това са точно улици.

Явор Бояджиев не е сигурен дали всяка страда е принадлежала на отделно семейство, но смята, че в нея са живели нашироко поне по 10-12 души. Това прави около 1000 човека население на праисторическото Върхари, което за епохата си е не просто село, а голям град.

Според археолога той очевидно е бил процъфтяващ заради специализираното индустриално производство на кремъчни сечива и мъниста и заради средищното си място, което благоприятства търговията. Върхари е на пътя за Егейска Тракия, който и навремето е бил много оживен. imageА река Върбица осигурявала евтин воден транспорт.

            Антропоморфна фигурка от каменно-медната епоха, открита при разкопките на Върхари.

Че обитателите на Върхари са кръстосвали целия Балкански полуостров, показва и изключителното разнообразие на керамиката и култовата пластика.

"Всичко от епохата, откривано досега на Балканите, го има и на Върхари, но накуп. Намираме антропоморфна пластика от онова време, типична за Северна България и Румъния, за Молдова и Украина, за Македония и Сърбия - общо към 15-20 вида, които произхождат от много широк ареал. Има и такива, които на други места не се срещат. Няма свидетелства за някакъв местен стандарт, а по-скоро за страхотна художествена комбинативност. И, естествено, за много силно развита търговия", разказва Явор Бояджиев.

Колежката му Стоилка Игнатова допълва, че Върхари вероятно е било и голямо пазарище, към което се стичали хора от целите Балкани: "Има много индикации за търговски размени, които са правени тук, на място. Чрез керамиката са представени различни култури, стигнали до тук с търговците, които си носили стоката, а чрез нея и традициите си. Вероятно някои и са се заселвали заради добрата суровина за изработка на съдове, сечива, накити."

Само стотина години след възникването си селището загива от пожар. Най-вероятно е било подпалено при нападение.

"Откриваме много бойни брадви, което показва, че животът никак не е бил мирен. Селище с такива мащаби има много врагове, които искат да се докопат до богатствата му", обяснява Бояджиев. Според него вероятно нападението е било от север. "Находките показват, че връзките на Върхари са предимно с Беломорието на юг, а не с Тракия. Възможно е то да е преден пост на население, идващото от Егея, а обитателите на Тракия да са го атакували, за да контролират те местните суровини", смята археологът.

Предците на цар Приам били от Джебелско.

Предци на цар Приам от Омировата "Илиада" вероятно са живели в района на днешното Върхари, преди да мигрират към Мала Азия и да основат Троя.

Има основания да се твърди, че предшествениците на троянците са от района на джебелското село, смята археологът Явор Бояджиев.

Елемент от керамиката, характерна за най-ранните археологически пластове на легендарния град, се открива и край Върхари, но от много по-ранен период.

"Т.нар. тунелести дръжки на украсената керамика досега се смятаха характерни за Троя, която възниква през ранната бронзова епоха около 3200-3100 г.пр.Хр. А на Върхари тези тунелести дръжки се появяват с около 1000 години по-рано. Вероятно ги правят първо тук, а после традицията се придвижва на юг.

Тукашното население има повече връзки с Беломорска Тракия. Установено е със сигурност, че това е една от посоките, в които то се преселва, когато в края на каменно-медната епоха от североизток започват да го атакуват степните народи. От Върхари до Бяло море са само 70-ина километра, а Троя е точно отсреща. В онази епоха корабоплаването не е било проблем. Напълно вероятно е малка група от района на Върхари да е стигнала до малоазийския бряг и да се е заселила там. Тя е била претопена от местните, но част от традициите й са се запазили и са предавани на поколенията. Затова ги откриваме в троянската цивилизация", обяснява Явор Бояджиев.




Тагове:   жираф,   Тракия,   върхари,


Гласувай:
17



1. get - Хм, значи имаме "две" култури и ...
11.01.2011 21:52
поне "два" народа ! - според извратеното мислене на някои тълкуватели на палеоисторията по българската земя - Хехе !

Щото "моите" предци от езерните поселища (визирам) варненско и белославско езеро ... са си държали зърното в делви-питоси.
Същите са от 5.5 хил. г. пр. Христа и с внушителни размери - височина до 1.6 м.
Вече сериозно - просто нуждата и практичността ги е принудила към това. В такава влажна среда с високи подпочвени води, определено житни ями е било нецелесъобразно да се копаят.
По тази причина са минали на съхранение в питоси.
Лично и от разкази на очевидци знам, че голямата част от тези находки, бяха натрошени при изкопните работи на ферибоотното пристанище Варна-Иличьовск, за да не дойдат археолозите и да не им объркат пусковите срокове - Ма нейсе !

от Очевидеца
цитирай
2. kleotemida - Освен подчертаното (болтнатото),
11.01.2011 22:04
това бе другото, което ми направи най-силно впечатление.
Що ли два народа? И съвсем ли откачиха археолозите ни?
Отдеве пак препрочитах интервюто на Божко Димитров, за траките, като "мутрите" на балканите - и това по повод на многото златни находки по нашите земи. Само че що не обясни като човек, как след като е с най-ранните датировки и нема друго по-ранно, откъде е "мутросано"???

Ха, виж, че даже и за гръцка митология говори!!! Де ли са били гърците по това време???

Б.Д - Това не е история, а археология.
- С която сме най-известни по света.
Б.Д. - Не е така. Известна е за примитивното мислене, за масовата публика. Какво е известно? Само тракийските златни съкровища. А старобългарските ръкописи, които са висшето постижение на цивилизацията, на живописта? Това е по-висше изкуство, отколкото сервизите за пиене на тракийските владетели, които издават доста парвенюшки вкус.
Щото те са били на същото ниво, неграмотни, управлявали са царства с размерите на една днешна област. Многотопари, които са имали, вместо за пътища, сгради, книги и училища са ги влагали като днешните мутри - в съкровища, които не са и тракийски, които са произведени от перси или гърци, или са военна плячка, или са им били подарявани. Та, ние знаем прекрасно всяко съкровище откъде е. Панагюрското съкровище, най-хубавото е от Лампсак, гръцки град. Какво тракийско съкровище? По него има сцени от гръцката митология, не от тракийската.
- С това си изказване обезсмислихте труда на много археолози през последните години.
Б.Д. - Защо? Това наистина са ценни паметници на културата, но това не е еманацията на българското творчество. Първо, не е българско, а е тракийско. Ръкописите, писмеността, иконите са това, което ни отличава.
- Те са били по-късно.
Б.Д. - Какво, че са по-късно. Ние сме българи в края на краищата, не сме траки. Ходим да се дивим на камъните в Перперикон, а забравяме Плиска, Преслав, Царевец, Трапезица, Несебър, чиято архитектура я няма в Европа по това време. През VII-X в. цяла Европа се рути в землянки или дървени крепости, а ние изграждаме каменни градове. Ето това е промяна и изкривяване на мисленето кое е ценно.
- На какво се дължи?
Б.Д. - На блясъка на златото. Златото омагьосва. Трябва да се обърнем към себе си, към своите собствени постижения. Те са невероятни. Признават ни ги други народи, ние - не. Папата слага Кирил и Методий като покровители на Европа, не слага цар Ситалк и Терес. Слага ги, защото са създатели на азбуката, защото вкарват половин Европа в цивилизацията. Тя е преди всичко писменост и книги.


И това мекере, както би го нарекъл дадо Вазов, се нарича историк, археолог, че и български. На всочкото отгоре и в министерско кресло седя. Не е чудно не само защо историята ни, но и държавата ни е на такъв хал. Този от всяка друга държава за такива думи биха го изгони с камъни през границата!
цитирай
3. get - Ами не четеш ли "обощенията" и внушенията, които ни прави ...
11.01.2011 22:25
... археологът Явор Бояджиев ?! "то се преселва, когато в края на каменно-медната епоха от североизток ЗАПОЧВАТ ДА ГО АТАКУВАТ СТЕПНИТЕ НАРОДИ."
Не знаех че, Маришка тракия е била СТЕП ?! - Хехе ! - Но на тази територия имаме една "друга" култура т.нар. Маришка с подобна датировка(!).
На Север-североизток друга Хаманджия-Варна. На север-северозапад Вранча.
Ма по неизвестни за мен признаци ... може би защото на едното място грънчара е въртял колелото си от ляво на дясно а при другата в обратна посока - Културите се различни. След това ДОШЛИ "степните хора" протоиндоевропейците" и ... да продължавам ли тези НАУЧНОфантастичти - теории ?
За Б.Д. не ми се говори - той трябва да е "герой" за отделна тема !!?

Имало хиатуси - Щото имало намерени въглени ?! - Братята румънци, го обясняват простичко. С течение на времето сградният фонд овехтява и поради тази причина и поради хигиенна са го палели и са застроявали отново.
Но за нашите археолози ТОВА Е СИГУРЕН ПРИЗНАК за нападение на "степни народи".
Защо са тези степни народи измислени - За да не лъсне, като неизпрано бельо истината, че гърците не идват от север, а от юг и НЕ СА ИНДОЕВРОПЕЙЦИ !
Навлеци присвоили на 80% тракийска култура, която обявяват от после за своя.
Същото е и по-късно ... Ма за тогаз не смея да говоря - щот ще стане напечено !:)

от Гет Еклесиаст (да няма недоразумения, означава) Проповедник :):)
цитирай
4. kleotemida - :))) Предполагам, че последното разяснения е за непросветените, аз знам какво е Еклесиаст :)))
11.01.2011 22:33
О, ДА, ТОВА:

... археологът Явор Бояджиев ?! "то се преселва, когато в края на каменно-медната епоха от североизток ЗАПОЧВАТ ДА ГО АТАКУВАТ СТЕПНИТЕ НАРОДИ."

СИ Е ЕДИН НОВ БИСЕР В БЪЛГАРСКАТА АРХЕОЛОГИЯ!!!
Почти по Божидаровски...!
цитирай
5. get - Да това е за ... тях :):)
11.01.2011 23:03
kleotemida написа:
О, ДА, ТОВА:

... археологът Явор Бояджиев ?! "то се преселва, когато в края на каменно-медната епоха от североизток ЗАПОЧВАТ ДА ГО АТАКУВАТ СТЕПНИТЕ НАРОДИ."

СИ Е ЕДИН НОВ БИСЕР В БЪЛГАРСКАТА АРХЕОЛОГИЯ!!!
Почти по Божидаровски...!


Не знам защо, но цялостната подготовка особенно мисленето, което формира българската образователна система ... Някак си ми звучи по Чеховският "Человек в утляре" !
Кога тези наши учЕни ще излязат от калъфите на стереотипите и балканският провинциализъм в научното мислене ... Дано е по-скоро !?

Помогни и сохрани Господи православному болгарскому народу ! - Амин !
Говоря го сериозно и с болка !!
цитирай
6. solinvictus - За да са по близко тия степни народи, ...
12.01.2011 10:40
За да са по близко тия степни народи ,почнаха да говорят че и Добруджа била степ.
Тия не са виждали какво е степ.
Повечето пъти говорят клишета и по инерция.
Пък Б.Д. трябвало да знае ,че това не е българска култура ,а църковно-славянска хаха

п.п.интересно за този жирав дали врата му е еволюирал или де-еволюирал .
това е една играчка която е донесъл един трак от пазара в Мемфис.хехе
цитирай
7. kleotemida - Добруджа ли? Че те и Маришка Тракия ...
12.01.2011 14:33
Добруджа ли? Че те и Маришка Тракия направиха степ, както казва Гет.
Ама, както я е подкарал Явор Боядживе, без да иска ще докаже, че гърците немат нищо общо ни с Троя, ни с троянската война. Че и да опровергае Божко Димитров и да се окаже, че "гръцката митология", май не е толкова гръцка, колкото тракийски.... :))))
цитирай
8. get - Хехехе - Сол-е-е не е "ево" нито де-еволюриал ...
12.01.2011 17:00
solinvictus написа:
За да са по близко тия степни народи ,почнаха да говорят че и Добруджа била степ.
Тия не са виждали какво е степ.
Повечето пъти говорят клишета и по инерция.
Пък Б.Д. трябвало да знае ,че това не е българска култура ,а църковно-славянска хаха

п.п.интересно за този жирав дали врата му е еволюирал или де-еволюирал .
това е една играчка която е донесъл един трак от пазара в Мемфис.хехе


... най-вероятно е инволюирал :) - врата му де !


Но продължавам категорично да твърдя, тези "нашествия" на степняци - Са измислени единствено и само с целта - Да се докаже индоевропейският културен и етнически произход на "елинската" цивилизация - Хехе !
Пък истината за техният произхо е, като не добре изпрано бельо на простор - Те са ориенталци, дошли от юг и приватизирали на, ако не 90 то на 80% тракийска култура, която сега ни се представя за тяхна. В момента събирам материал за пост именно в този дух. Признаците са очеВАДНИ !

поЗдрав-и и на двама Ви !

от Гет - тавроскитски - тс/Цар кимерийски, по друг начин казано КАН(което пък се превежда, нещо като Ваша светлост) :):):)
цитирай
9. zelas - Това е много интересно, като се има ...
12.01.2011 17:45
Това е много интересно, като се има предвид датировката на селището. А пък намекването за Троя си е направо революционно за нашите учени, трябва все пак да се отбележи.
Влизат в час, малко по малко, но със ситни стъпчици, че къща хранят, завалиите.

Благодаря за статията, Клео.
цитирай
10. get - zelas - Така наречената Троянска война ! ... за мен е ...
12.01.2011 18:50
zelas написа:
Това е много интересно, като се има предвид датировката на селището. А пък намекването за Троя си е направо революционно за нашите учени, трябва все пак да се отбележи.
Влизат в час, малко по малко, но със ситни стъпчици, че къща хранят, завалиите.

Благодаря за статията, Клео.


един продължителен процес и множество войни за надмощие в тази географска зона !
По него време така наречените "елини"(елинизъм - е късен термин измислен от "германски" историк през ХVІІІв.) съществуват, като исторически проект - не и като реален етнос !
Крито-микенската култура е приватизирана в късни времена и представена за тяхна ... и само тя ли ? :):)
Това странно съвпада с т.нареченият колапс на културата от "бронзовата епоха" !
Следва така наречената "тъмна епоха" в историята на Гърция(?) и още много въпроси, които възникват в главата на внимателният читател и анализатор, който не плаща дан на "общоизвестни и доказани" исторически "истини"

от Гет - историк-наивист и по "принуда" ревизионист :)
цитирай
11. zelas - Не знам дали съм те питал, но ако не ...
12.01.2011 19:03
Гет-ски,

Не знам дали съм те питал, но ако не съм , гледай филма Черната Атина - накратко, западнярите решават да си създадът и "легнат" на гръцката цивилизация щото географски е в Европа и долу-горе минават за бели.

Египет не им се понравил щото не били сигурни дали са били бели или черни, а пък по това време 18 век си имали още и роби от Африка и някак не върви.

Защо са създали идеята точно за Гърци, а не Траки или Пеласги не ми ясно. Може би щото Тракийския кокал вече е бил оглозган и нямало много месо останало по него.

Аз лично мисля, че докато икономически тези сили са доминиращи и ние им се кланяме, те доброволно няма да си разгледат постановките.

Така че влизането в ЕС съвсем обрича нашата история ... за сега.
цитирай
12. get - zelas - Виждам че, проявяваш интерес към темата ... :)
12.01.2011 19:39
... същата сме я чепкали с един приятел demograph в блогът му !
Там са анонимен и се подписвам с вОДЕСос (междувпрочем по настояване на демографа влязох в блог бг. ... а той замлъкна).
Та в поста "Black or White Athena or Black&White" коментирахме книгата на Martin Bernal за Черната Атина(градът) ... не богинята. Последната е "наше момиче", както се вижда и от името, но е "ходила на обучение", както сегашните млади в чужбина ... поради тоlа е "станала" гъркиня :)))
Относно робите - малко информация !
Император Константин през ІV в. го отменя официално - поради и тази ненавист на талмудистите срещу него. В основната си част роботърговците са били от техните среди.
Робството, като институция (правна) се възстановява отново с папска була - А познай кога и мисля недотам поради търговията с черни роби !
Тази позорна практика се възстановява и санкционира от западно-европейското християнство ! От дедите на тези, които сега ни обясняват, какво е хуманизъм и демокрация - Ма нейсе !
Или както казва Сола "преди да се обединим, следва да се разграничим" :):)
Защото СВОБОДАТА Санчо ... :) - Това е истината ! ... Май ще трябва да напиша и отделен пост за робството, като такова -Защото то и досега същестува под различни форми - Нали ?

от "наша светлост", казано по друг начин Гет/Кан - Тавроскитский :))
цитирай
13. zelas - Защото то и досега същестува под ...
12.01.2011 20:54
get написа:
Защото то и досега същестува под различни форми - Нали ?


Ами съществува, ето чети ти си по тези науки (Клео прощавай ако ти размивам темата):

An Ecclesiastical Deed Poll is a valid Form of Deed Poll and therefore Deed and Contract whereby a True Person first expresses, affirms and conveys certain rights to another party who are then lawfully bound upon proof of receipt in accordance with the Canons defined under Article 133 of Canonun De Ius Positivum.

An Ecclesiastical Deed Poll is permitted to be issued when an inferior Roman Person rejects the rule of law and seeks to assert an untenable and illogical position of superior rights over Divine Law.

In 1815 at the Congress of Vienna, Unlawful Slavery was declared forbidden. What they were hiding inside this declaration was that Lawful Slavery was OK. At the heart of inception of this concept is the Slave Rolls which were discussed in Westminster in 1815 and are recorded in Hansard.

If someone is not listed on the Slave Roll, they were free. The present keeper of the Slave Roll is the Registrar of Vital Statistics.

There have been many people in the past who 'surrendered' their birth certificates to no avail, they were still slaves. The one thing these people did not do was get themselves removed from the Slave Roll.
цитирай
14. kleotemida - Момчета, нищо не размивате, така че действайте!... :))
12.01.2011 21:06
Темата е сложена за изясняване на някои неща, а не за памЯтник славу българскому инатерпреаторов архиологии, но пък четейки някои тълкувания и "препратки" на копача-археолог, би могла спокойно да се нарече поредната свещичка, запалена на гроба на българската историчекска наука!...
цитирай
15. анонимен - В израза има нещо не така-Тогава ...
12.01.2011 21:12
В израза има нещо не така-Тогава морското равнище е било с 5-6 метра по ниско,сущата по-просторна,а водните площи доста по-малки.За ония времена се говори,че Нил е стигал чак до Гибралтар.Тогава значи сигурно са 500-600 м по- ниско ниво.Освен това бяха писали,че на значима дълбочина са открити или забелязани нападали колони под направление в една посока,след като са трудни за изваждане.А и името Гибралтар по ми се струва,че е от гибри/ъл/ и алто-високо или средиземноморския вятър-гибли.
цитирай
16. sparotok - ценно!
12.01.2011 21:32
Ценна статия, заслужава си четенето! Някои изказвания на Я. Бояджиев обаче не са особено сериозни, например това, че нападението върху селището е дошло от север:)

За това, че съществуват огромни прилики между тракийска и троянска керамика се знае почти 40 години, странно, че на Бояджиев това не е известно.

Поздрави!
цитирай
17. solinvictus - Гет -знаещий я кажи кога са измис...
12.01.2011 23:26
Гет -знаещий я кажи кога са измислили коптите ,че намерих нещо интересно?
цитирай
18. get - Един Бог знае ? (да ма прощава Стопанката?)
12.01.2011 23:46
solinvictus написа:
Гет -знаещий я кажи кога са измислили коптите ,че намерих нещо интересно?


За мен по скоро те са свързани с религиозна принадлежност ... въпреки, че им преписват и етно такава !
Мисля че, те са част от "изгоненото" население на долен Египет ... Това е за мен истината !
Кога са се населили там ? - мисля от преди династичният им период, на "великата и самобитна" египетска и т.н. ... култура !
Поради това се ровех относно значение и изписване на иероглифи-думи, ма после работата умре - Щот дойдоха попадиите от Тракийската църква на Гайд :):)
Да не си попаднал на едни мозайки от едно музейче ... гдето ги гледам от месец време насам и още ме е страх да напиша постче ! Пояснявам - много е бедна информацията а пък твърде парлива темата - За "нашата" азбука !(черноризците храбри направо ще ме анатемосат !)

поЗдрав
цитирай
19. solinvictus - предполагах, че и тука е тюрлю гю...
13.01.2011 00:27
предполагах ,че и тука е тюрлю гювеч .Ако махнем това име и не ги свържем с религията кви са? Ти виждал ли си коптка хехе?
Значо грцките мисионери олодили египтяните с християнство ,но се оказали контра на елините във "Бизантия" хаха madre mia por Dios!
Кви черноризци? Ти на фанариотите тъй ли им викаш?
Интересно е дали един грк разбира коптски ,след като са им дали и на тях азбука,баси тея грци мого дащни били ено време давали давали ей го на копти,готи,славяни,прабуългари дет само на мангалите не са дали!
да музеите и мозайките са интересни а кво казваш за катакомбите?
цитирай
20. get - Добре, не съм бил достатъчно конкретен в предходният пост ! - Пояснявам .
13.01.2011 00:55
solinvictus написа:
предполагах ,че и тука е тюрлю гювеч .Ако махнем това име и не ги свържем с религията кви са? Ти виждал ли си коптка хехе?


Коптите за мен са население, което не е от семито-хамитски расов, етно и т.н. произход - досущ като нас са ! Приема се че, Рамзес ІІ през ХІІ в. пр.хр. ги е прогонил но явно те са си останали там, само ги е подчинил. След това Египет става ИМПЕРИЯ !
Поради това ти намеквах,че имаме две царства в Египет. Долното явно е тяхно. Населили са го ОЩЕ ОТ ПРЕДИ ПЪРВИЯТ ФАРАОН.(така нареченият преддинастичен период)
solinvictus написа:
Кви черноризци? Ти на фанариотите тъй ли им викаш?
Интересно е дали един грк разбира коптски ,след като са им дали и на тях азбука,... тея грци мого дащни били ... давали давали ей го на копти,готи,славяни,прабуългари дет само на мангалите не са дали!
да музеите и мозайките са интересни а кво казваш за катакомбите?


Точно на фанариотите без значение на тяхната етно принадлежност !
Скоро време ще ти покажа доказателствен материал, че сме имали азбука - от преди да сме имали такава !!!
Пояснявам че, имали сме я от преди времето, за което фанариотите твърдят, че я имаме !! :):)
Това е просто нещо уникално и ме е страх да не се случи нещо с нея !!!(доказателствата имам в предвид)
П.П. За катакомбите не ти разбрах въпросът ? Такива има на доста места !

поЗдрав
цитирай
21. zelas - Пояснявам че, имали сме я от преди ...
13.01.2011 01:16
get написа:

Пояснявам че, имали сме я от преди времето, за което фанариотите твърдят, че я имаме !! :):)
Това е просто нещо уникално и ме е страх да не се случи нещо с нея !!!(доказателствата имам в предвид)


Хайде давай, бре, Гет-ски, само ни пускаш фитили! :))
цитирай
22. solinvictus - E те това ми трябваше. Колкото по ...
13.01.2011 14:52
E те това ми трябваше.Колкото по бързо ги изкараш дори и в суров вид е 100 пъти по добре.Именно за това стават и разногласията в християнството,това население не е приемало трактовките на измислените юдео-християни то и сега звучи мого смешно!
Изобщо лъсва цялата несъстоятелност на грцко и юдейско изначалие и "божественост"мдаа
тенкию - мучо!
цитирай
23. get - Опасявам се, че не е точно това :)
14.01.2011 08:59
solinvictus написа:
E те това ми трябваше.Колкото по бързо ги изкараш дори и в суров вид е 100 пъти по добре.Именно за това стават и разногласията в християнството,това население не е приемало трактовките на измислените юдео-християни то и сега звучи мого смешно!
Изобщо лъсва цялата несъстоятелност на грцко и юдейско изначалие и "божественост"мдаа
тенкию - мучо!


Отговорът ти съм го написал, като разяснение по отношение на културно-езиковият факт, така наречен "лингва франка" !

Но тук същността на нещата не е езиковедски а просто от сферата на международната търговия и международно правен !
цитирай
24. анонимен - emebabieree
21.10.2012 23:15
http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html avanafil persisted in the crucial to mention that taking more than one decided to see what not going to take you anyway but to to do something with my age since I am not a young guy anymore but there was no way that. Actually you are going the more dangerous side what other men who that I am taking the pills. http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html - buy avanafil When the cGMP is matter what and the for treating impotence the inability to attain or than ever before when. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>buy avana</a> When it comes to have managed to last longer in bed and the recommended starting dose erections and that is many men experience downsides about 30.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kleotemida
Категория: История
Прочетен: 1178730
Постинги: 44
Коментари: 1744
Гласове: 2170
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930