Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2010 01:47 - Как бог Тот създаде писмеността
Автор: kleotemida Категория: История   
Прочетен: 64439 Коментари: 116 Гласове:
9

Последна промяна: 19.12.2010 14:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 image

 

Как бог Тот създаде писмеността

(пpиказка за деца и възрастни)

 

Мъдрият Тот научил египтяните на медицина, астрономия, математика и други науки. Във всеки град, във всяко село се появили учители и наставници, които вече сами могли да учат другите; и лекари се появили, и служители на боговете, и звездобройци. Но ето ти беда: Те преподавали своите знания докато били живи, а когато умирали, тяхната мъдрост и жизнен опит завинаги отивали в небитието.

Необходимо било да се даде на хората писменост. Мъдреците се пренасли в задгорбния свят, но техните знания трябвало да остават на земята и да служат на потомците. Всичко мъдро трябвало да бъде запазено в записки.

Но как да научи египтяните на писмо? Даже много-мъдрия и всезнаещ Тот не веднага измислил решението на тази трудна задача.

В началото Тот съставил азбука, където всеки звук съответствал на някакъв простичък знак – кръгче, чертичка, кръстче, квадратче или тиъгълник. Всички знаци били всичко на всичко 28 и Тот много се зарадвал: всеки с лекота би запомнил тези кръгчета-квадратчета. Но, когато богът написал за проба няколко фрази с този алфавит и се опитал да ги прочете, той толкова бил притеснен, че смачкал и хвърлил папируса.

Равните редове на кръстчетата и кръгчетата навявали такава смъртна скука, че всяко желание за четене веднага изчезвало. При това и името на великия Ра, и неговата титла - “Владетел на Вселената”, и думата “роб”, и даже името на злодейския змей Апеп (Апо́фис) изглеждали при такава писменост еднакво – кръгчета-квадратчета, кръгчета-квадратчета... Никаква разлика между “боговете” и “робите”, между “Ра” и “Апеп” – това било просто кощунствено! На какво хубаво биха се научили хората, ако имат такава писменост!...

И богът на мъдростта започнал да съчинява друга азбука. Вместо безсмислените и неизразителни геометрични фигурки той обозначил звуковете с рисунки – изображения на птици, риби, зверове и растения. Станало доста по-добре, отколкото първия път, но все пак лошо. Линиите със зверовете и птичките изглеждали красиво, но за сметка на това не било никак лесно да бъде запомнено коя птичка означава “а” и кой звяр “б”. А и думата “роб” пак по предишному с нищо не се различавала от думата “бог”... И Тот оново задълго се замислил.

Преди всичко от 28-те картинки три били явно не нужни. Те изобразявали гласните звуци. Но в различните градове и села на Та-Кемет хората говорели на различни диалекти. Египтяните еднакво произнасяли съгласните звуци, а гласните – на вяскъде по свой начин. Ако се вписват гласните, то южняците няма да могат да прочетат папирусите, написани в Делтата, а на обитаващите Делтата писмото на южнците би им било непонятно.

 “Трябва да се пише с едни съгласни, – решил Тот, – а гласните нека всеки да си ги слага по начина, по който е свикнал”. Но как да направи, че картинките да се запомнят с лекота, така че на всеки египтянин веднага да му стане ясно коя картинка какъв звук означава? И тогава богът бил осенен: Та това е толкова просто! Има например думата “иару” – “тръстика” – тогава нека съцветието (метлата) на тръстиката обозначава първия звук на думата “иару” – “и” image.

 “А” нека се обозначава с рисунка на ръце, поради това че със звука “а” започва думата “ауи” – “две ръце” image. “Р” може да се представя с изображението на уста – нали думата “уста” – “ра” – започва с “р” image. И така с цялата азбука: “н” – повърхността на водата image - защото е първият звук в думата “нет” – “вода” и “нуи” – “вълни”; “ш” – “градинско езерце” image (“ше”); “с” – дървен болт за врата image (“се”); “ч” – окови за спъване на добитък/букаи image (“че-чет”)... Леко и просто – цялата азбука! Нищо не бива да се заучава, достатъчно е само да се погледне какво е нарисувано, да се вземат началните звуци и сложат заедно – и ето ти думата – прочиташ я!

- Създадох аз писменост божествена! – радостно възкликнал Тот и веднага записал на папируса:

image

- Сега да опитаме да го прочетем... – казал Тот. – Тръстика-уста-тръстика – “иару-ра-иару”. Сега да отделим началните звуци от всяка дума. Получава се “и-р-и”. “Ири” – “Създадох”... Отново иару-тръстика – “и” – “аз”. “Създадох аз...” Болт–езерце – “се-ше”. “Сеш” – “писменост”. Вода-букаи-уста-тръстика – “нет-чечет-ра-иару” – “н-ч-р-и” – “нечери” – “божествена”. Създадох аз писменост божествена!

Но когато Тот препрочел тази фраза няколко пъти, нещо пак не му се понравило.

Богът на мъдростта единствено не се съмнявал, че е на верен път и скоро ще се справи с това трудно дело. Поразмисляйки още малко, той се досетил, че с картинките – с йероглифите може да се обозначават не само по една, а и веднага по две, даже по три съгласни. Например, думата “око” се произнася “ирт” – заради това с изображението за око image може да се обозначават две съгласни: “ир”. За “сеш” – “писменост” – най-добре е просто да се нарисува плочица с бои и тръстика image - на всеки би било ясно какво значи това и как да бъде прочетено.

За думата “бог” и “божествен”, вместо да бъдат записвани по техните звуци, по-простичко би било да се изобразят с флаг на прът, каквито в чест на боговете се развяват в храмовете: image. Що се касае до звука “и”, нека той, както преди, да се изобразява със съцветието на тръстиката image, - но в тези случаи, когато “и” – не е просто звук, а думата “аз”, вместо тръстиковата метличка по-дборе да се нарисува седящ човек: image, така даже е по-красиво... “Впрочем, - решил Тот, - на когото му харесва може да пише “аз” и с йероглифа image, вместо image - няма да бъде грешно”.

- Ири и сеш нечери! Създадох аз писменост божествена! – повторил Тот и записал фразата вече по новия начин. Получило се:

image

- А може би, - разсъждавал Тот, - звукът “и” в края на думата може изобщо да не се изписва. Защо толкова излишен труд? И така се разбира къде е нужно да се прозинася “и” и къде – не. И Тот отново преписал йероглифите.

image

И пак се замислил. "Сеш" – това е "писменост", но нали и "писар" също се произнася "сеш"! "Създадох аз писар", "създадох аз писменост" – може да се прочете и така, и инак. Трабва да се добавят към думите и пояснителни картинки. "Сеш" с човече: image- "писар". "Сеш" със запечатан папирусен свитък: image- "писменост".  "Ра" със слънчице на края: image- "слънце". "Ра" с изображение на бог: image- това е Ра, властелинът на боговете. Сега вече Ра няма да се обърква с мерзкия Апеп, името на когото отсега нататък ще бъде писано с йероглифа на змия: image

Тот прочел всички йероглифи, които измислил. Те вече не били 25, а почти хиляда. Но богът не се огорчил.

- Нищо страшно, - решил той. – Нали не се глася да обучавам на писменост глупаци! А мъдрите и хиляда могат да запомнят.

image

- Ето, - въздъхнал Тот облекчено. – Това е съвсем друга работа. Това не са триъгълничета и квадратчета. Само че никаква почтителност няма към бога в тази фраза – Бог е на последно място. Не! Жреците назовават себе си "роби божии", но е нужно да се записва "божии роби" - бог на първо място! Не "моля се на Ра", а "на Ра се моля". "на Озирис хвала", "божествено писмо":

image

- Създадох аз божествено писмо! – възкликнал Тот, превърнал се в ибис и полетял да учи египтяните на новото изкуство.

 

 

 *******************************************************************************

 

Красота като критерий за правилност на написаното:

Естетическите съображения са най-важните правила и ограничения при избора на начина, по който били писани йероглифните текстове, дори и посоката на писане. Йероглифите могат да се пишат и четат от дясно на ляво и от ляво на дясно, в зависимост от това къде се използват. Отделните знаци се записвали по такъв начи, че да бъдат обърнати с лъце към направлението на четящия. Това правило важи за всички йероглифи, но е ясно, че е особено представено в случате на знаците, изобразяващи хора и животни. Например, ако надписът се е намирал на портал, някои знаци от него били обърнати към средата на вратата. Това позволавало на човека, влизащ във вратата,  лесно да чете знаците, защото всеки текст започвал със знаците, намираюи се на най-близкото разстояние от него, и нито един от знаците не се оказвал дотолкова "неучтив" за читателя, че му покаже гърба си. Този принцип може да се види, когато е представена речта между двама събеседници, които разговарят помежду си.

 

Разположението на едни йероглифи спрамо други също се подчинявали на естетически закони. Египтяните винаги са се стремели да групират йероглифите в правоъгълна форма. Например, думата "здраве" се запивала с три съгласни s-n-b. Египтяните не биха написали  image, защото такъв запис за тях би изглеждал уродлив и би се считал за неправилен. Следвало да се поставят знаците в правоъгълник  image. Йероглифните надписи от своя страна са примери за умението, с които египтяните съставяли тези правоъгълници. Тази работа е била улеснена от факта, че отделните знаци можело да бъдат уголемени или намалени в полза на композицията, а някои знаци се размествали както вертикално, така и хоризонтално. Книжниците били готови да променят дори леко реда на йероглифите, ако в резултат на новото разположение се получавал по-балансиран правоъгълник. Поради това, много египетски думи имат два или повече различни начини на изписване. Всеки един от тези начини на изписване бил добър, ако се спазвали естетическите канони. При това пред египтяните не стоял проблемът за избора на посока, те пишели от дясно на ляво. В наше време при изучаване на йероглифния език за по-лесно възприемане и простота на включването на йероглифни надписи в текстове на европейски езици (включително и за компютърен набор) всички надписи обикновено вървят от ляво на дясно. (!!!)

 

Рисунки, но не рисунъчно писмо.

Чаровна орнаменталност на йероглифите придава обстоятелството, че всеки един знак представлява сам за себе си рисунка, често изписана с великолепни подробности. Болшинството от йероглифите са представени с изображения на хора, растения, животни и оръдия на трида. В много случаи не е сложно те да бъдат разпознати. И доколкото дадени знаци не се явяват просто абстрактни геометрични форми, те могат лесно да се запомнят. Вярно, никак не е лесно болшинството от тях да просто бъдат написани, но и това все пак е въпрос на практика. При все, че йероглифските знаци се явяват и рисунки, йероглифското писмо не е било рисунъчно в истинския смисъл на тази дума, доколкото в рисунъчнотописмо изображението и изразното знаечни съвпада. Така йероглифът image обикновено е лишен от своето идеографическо значение “сова” и му е вменено фонетичното значение, представящо звук [m]. Между нарисувания знак image и геометричната абстракна буква “М” принципна разлика няма. И рисунката и буквата условно изразяват звука [m]. Въпреки това, нещата в египетската писмена форма са малко по-сложни, тъй като много йероглифи в един контекст могат да имат фонетична стойност, а в друг случай, същите знаци да са идеограми. В тези случаи, когато обозначавал това, което и изобразявал (т.е. когато йероглифът изразявал совето идеографическо значение), към него се добавяла кратка черта, назовавана детерминативна. Например, йероглифът image обикновено се чете [r]. С детерминативна чертАimage този йероглиф обозначава уста, реч (говор).  Този факт се явява основополагащ за разбиране на системата. До блестящото откритие на този принцип на Шамполион в 1822 год. ранните изследователи десетилетия работили във властта на грешното предположение, съгласно което всеки йероглиф бил длъжен да има символично значение. В резултат на това погрешно схващане, всичките им опити да се получи дешифриране се оказвали безсмислени.

 

 

 

*******************************************************************************

 

Нека да направим съвсем малко сравнения на дадените пиктограми на Гайд със списъка на йероглифите на Gardiner.

               Едно кратко безтаблично сравнение:
 

           Думата "баща" image не случайно съдържа пиктограм за "нож" и "хляб". И до днес в българския се употребява: "Ти-баща, ти-майка, в тебе-ножа, в тебе-хляба!" (Гайд)

          Мдаааам, само дето image не е “нож”, а съцветието на тръстиката и може да означва както буквата “и”, така и личното местоимение “аз”. image - да, хляб е, ако не е буквата t (т) или определител за женски, т.е. нещо женско.


image

imageimageimageimage

 *******************************************************************************

 

Поздрав за всички стигнали до тук:  image




 



Тагове:   тот,   йероглифи,


Гласувай:
9



1. get - Хм, ... при толкова много египтолози ... !!
19.12.2010 20:27
Бихте ли ме подпомогнали в търсенията по отношение на иероглифа /к/ХЕМ ... едното от наименованията(изписванията) на Египет ?!

от Гет - :)-ат Привет !
цитирай
2. kleotemida - Привет да бъде! :)
19.12.2010 22:09
Хихи, ми те египотолозите си траят, а мен едно диване ме ядоса и се зарових в речниците и граматика... :)))

За /к/ХЕМ... ще поровя, ама дали ще попадна на него, няма гаранция, защото е едно да се сравняват йероглифи и то под номера, друго да се търси думата и изписването й.
Иначе мога да ти я напиша, ама тъй както я виждам на български. Поне ползвайки азбуката на йероглифите :))
цитирай
3. get - Добре-е :)) ... Помагам ти !
20.12.2010 19:52
kleotemida написа:
Хихи, ми те египотолозите си траят, а мен едно диване ме ядоса и се зарових в речниците и граматика... :)))

За /к/ХЕМ... ще поровя, ама дали ще попадна на него, няма гаранция, защото е едно да се сравняват йероглифи и то под номера, друго да се търси думата и изписването й.
Иначе мога да ти я напиша, ама тъй както я виждам на български. Поне ползвайки азбуката на йероглифите :))

Потърси произход на думата chemistry (?) ... al,химия, философски камък и неговото приложение.
Иначе на египетски първоначалното значение е "чернозем" или "плодородна почва" - Която ... може да ни подпомогне в нашите опити относно Трансформация-та на разните му неща ... или качества или ... ?! - какво ?
Ма има още мн. неща да се изясняват в тази връзка !
От три поста ти разработвам темата по "Сандъка от терачина" ... та шъ ми отидат на халост усилията, ако се окаже че, той не е от нашенско, или пък ... ?! ... Знам ли ? :)

цитирай
4. kleotemida - :)))
21.12.2010 00:11
Ще е между празниците, макар че домашното ми стана доста множко :)) а и весели мероприятия се задават... :)))
Но пък ми става все по-интересно и все по-любопитно, без значение сандъчето наше ли е или не е :).
цитирай
5. solinvictus - ето аналог "египетски" ...
21.12.2010 02:02
ето аналог "египетски" чернозем и казанлъжки хехе сандъчето е наше (скитско е)не е на Борис а е на Михаил ,не са слагали никакви скрижали, а фикуса му подарен от фараона хехе
за сандъка да кажа ,че има един натан-ски ,той забеляза че е издялкан от три страни ,начи е бил опрян на стена ...и за това
Може би Борис приемайки името Михаил ,после изтрепал толкова боили ,после покръстил "цял един народ" и се е замонашил в католически манастир под името "Болгар" -голям пртинзанлък е било!хехе
цитирай
6. get - Народът ни казва "Каквото повикало, такова се обадило!"
21.12.2010 17:24
solinvictus написа:
ето аналог "египетски" чернозем и казанлъжки хехе сандъчето е наше (скитско е)не е на Борис а е на Михаил ,не са слагали никакви скрижали, а фикуса му подарен от фараона хехе
за сандъка да кажа ,че има един натан-ски ,той забеляза че е издялкан от три страни ,начи е бил опрян на стена ...и за това
Може би Борис приемайки името Михаил ,после изтрепал толкова боили ,после покръстил "цял един народ" и се е замонашил в католически манастир под името "Болгар" -голям пртинзанлък е било!хехе

Двамата както се карате с дЗвера, така сте, като сиамски близнаци, ще знаещ !
От ІІІ в. пр.Хр. в ЕгипеД култа към Серапис, от горе долу същото време и култа към Сол инвиктуса-Митра, пак с основна действаща фигура Слънценосният + Бикът, който следва да бъде умъртвен за слука на фараона-император ! - Някъде да виждаш разлика - щот аз не виждам !
Това е късно вярване, синкретично по характера си ! Откъде идва сам(и) си отговори(ете) !
Ако не знаеш къде да търсиш ! Справка при предците на испанските марани-графомани, дето така са я омерзили тази вяра, че накрая са я превърнали в гротеска сама на себе си ! ... Но иначе доста са крали от нея !
Има и още но спирам :))

поЗдрав !
цитирай
7. d3bep - Хм, сега го виждам. Общо взето на ...
21.12.2010 23:37
Хм, сега го виждам.
Общо взето на едно менние сме за измисления превод с хляба, ножа, храма и кво ли още не ,а аз имам забележки и към стилизацията. В смисъл картинките са умишлено натъманявани към каквото е угодно, не към каквото е най - близко!

Аз съм аматьор, ама преводът на Гайд не става и да се избър... .
Само дето най много в следствие на тая обширна и добре поднесена статия анонимният да спре да се мъчи в товят блог.
Поздрави!
цитирай
8. d3bep - Между другото преводът на "...
21.12.2010 23:55
Между другото преводът на "хляба и ножа" като "баща" е факт.
"Ит" е думата ,среща се в текстове на пирамидите, има и още няколк означения, например "суеверен" и баща на бога.

Обаче човекът е свалял думи и е натъманявал образи към тях и после е натъмани превод!
Направо нямам думи, виж му стилизацията само.

Между другото въпросният хляб и нож са само израз на болният мозък и меракът за разсъждение.
Той не ги е използвал в превода на градешница, доколкото виждам.
Само е дал якото си становище по отношение на готовата дума.

Стилизацията ето я тук:
http://www.institutet-science.com/bg/gradeshnitzab.php
Оттам антатък превода.
И накрая граматиката.
цитирай
9. анонимен - Mariana
26.12.2010 23:10
За съжаление нещата около египетската писменост, както и около всяка друга древна писменост не са така ясни и еднозначни, както би ни се искало. За повечето древни писмености и досега се води спор дали са възникнали като чисто идеограмни писма, т.е. една картинка е съответствала на цяла дума, израз или изречение, или обратното - като прости "черти и резки" с фонетична стойност, които след това са доразвити в картинки - нещо, с което авторката започва статията си, не знам доколко сериозно или на шега. Всъщност повечето от изследванията, които съм чела по въпроса (трудно бих цитирала заглавия сега, защото беше преди години), се придържаха към първия вариант. Същото съм чела за египетската писменост, при това в книгите на някакви западни светила по въпроса - те даже разделят развитието на йероглифите на периоди от хилядолетия, като се върви от идеограми към линейно писмо, т.е. азбука в съвременния смисъл. Това, което сега непрекъснато цитират от Гардинър, би следвало да е приложимо не към началния период на египетската цивилизация и писменост. Казвам го по-скоро като лично мнение, което не съм намерила време да проверя по-подробно. Така или иначе, за мен има логика посоката на развитие да е от пиктографско към линеарно писмо. Човек е заобиколен от образи и е нормално първото, което да направи, е да предаде информация чрез тези образи, а след това да има нужда от опростяването и схематизирането им с цел бързина, удобство и т.н.
цитирай
10. анонимен - Моят отговор
27.12.2010 14:24
Смятам, че досегашните усилия по разчитането на йероглифите биха могли да се нарекат стъкмистика и съшити с бели конци. Проблемът идва основно от факта, че никой учен до сега не отчита духовността на египтяните и че те са ползвали йероглифите, за да изразяват свещени за тях космически същности и познания за видимия и невидимия свят, а не да говорят за бита си.
Йероглифът бил обор! А вътре в обора има знаменце, т.е., Бог е в обора. Какво ще прави Бог в обора, няма ли да е в храма си?
Това е основната причина за разминаванията. Гледаме например рисунка на жена с табла и три предмета върху таблата. Незабавно четем отдолу обяснения на египтолог - ето рисунки на ежедневните дейности на египтяните, където жената сервира манджата. Дали обаче тези египтяни са се стремели да изобразят на пирамидите ежедневните си дейности и как слагат масата? Ето тук само човек, който разбира мотивацията на египтяните може да разкодира, че това е йероглиф за принос и че на таблата няма манджа, а сърце или дар или десятък или духовен принос и т.н, примерно!
Учените просто яко са подценили тези хора! Дали в книгата на мъртвите и в пирамидните текстове има ежедневни дейности? Хора, тук говорим за жречески елит, който се е занимавал с космоса, с магически формули на призоваване, с напълно или почти напълно непозната за нас духовна материя и направо мистерия!
Пробвайте да прочетете книгата на мъртвите, както до този момент е преведена, включително на български. По големи глупости не бяха стигали до мен.
Дали точно тези глупости са написали египетските жреци или просто превода е безумен? Дали египтяните са описвали как си правят купони и как се съвъкупяват понеже нашата литература е такава и ние това очакваме и от тяхната?
Ето това е, според мен причината за разминаванията! Само човек, който разбере какво е вълнувало египетските жреци и какво са знаели и можели, може да даде точен превод на свещените текстове.
Очаквам от вещата авторка да даде свой превод на плочка по нейния уникален метод.
цитирай
11. kleotemida - Две в едно (а може би и повече)... :))
27.12.2010 16:43
1. Не, Мариана, не е шега - това е въведение - вярно, че е представено като приказка и шега, но са дадени доста от правила при йероглифното писмо :). Другото няма да го коментирам (за началото и Гардинър) - има достатъчно материали (дори в нета) за да се види несъстоятелността на твърдението.

2.Анонимен 10 - разминаването е видно от къде идва - от "свободните обработки" на плочиците и амулета - схематичните и стилистични изображения. Но пък "привързаността" ви към Гайд е видима :))). Защо не взехте като пример второто йероглифно значение на неговия "храм" - “дом” и би се получило "божи дом” или “бог е у дома” - превод по почина на Гайд :))), ако стилизираният му йероглифен “препис” е верен, което е също един от съществените проблеми на тези “преводи”, т.е. праща ги в зоната на свободните съчинения. Т.е. защо онзи знак в “обора” или “дома” трябва да го приема за знаменце? Само защото Гайд така го е стилизирал ли? Е, като гледам и другите му стилизации, трудно ще се плъзна по тази плоскост...
Що се касае до безпрецедентният ви израз “досегашните усилия по разчитането на йероглифите биха могли да се нарекат стъкмистика и съшити с бели конци” това просто е черешката на тортата... :))). Та нали на базата на голяма част от точно тези “стъкмистики” г-н Гайд прави собствените си съчинения? :))) Но пък самочувствието Ви, господине, е УНИКАЛНО! С каква лекота зачеркнахте (почти или повече от) 200 години изследвания на древно-египетската писменост и със сигурност труда на не по-малко от 200 изявени египтолози!!! Да се чуди човек да плаче ли или да се смее на подобни “бисери”. Всъщност, лично мен това ви “твърдение” здраво ме разсмя. И не само това, просто сложи край на спора ми конкретно с вас. Вярвайте си на Гайд – жив и здрав да ви е и със здраве да си го ползвате... или да ви ползва (словоредът е без значение, важното е, че все някой от накого се (въз)ползва) :)))

п.с. Цитат (някъде от форум по повод “преводите” на Гайд): “Приемам като напълно нормален факта, че сериозните изследователи няма да си губят времето да опровергават някакъв мошеник като Гайд и шмекериите, които той фабрикува и пробутва... Защо да го правят? Но Боцмана например беше писал по повод разчитането на плочките от Градешница - "Защо се смята, че те са тракийски след като са разчетени с помощта на египетски йероглифи? Те тогава са си египетски и това, че са намерени в България съвсем не ги прави български по произход!" Аз бих казал, че логиката на Боцмана е желязна. Това е то, това подсказват логиката и здравия разум и правилото на Окам.”

Аз ще допълня, в светлината на “какво е вълнувало египетските жреци и какво са знаели и можели” и (Гайд-овата връзката с египетските йероглифи) какво превежда Гайд? Тракийски или египетски артефакти?

П.п. Що се касае да правя преводи – когато му дойде времето и това ще стане. Аз ви съветвам само да погледнете Амулета – вижте “стилистиката”, пък може да хвърлите един поглед и на ръчната дообработка горе в дясно (ваше) при втората (по-малка двойка) “господари”. Много е показателно как “стилизира” и “превежда” г-н Гайд... Точно като човек, който претендира, че знае “какво е вълнувало египетските жреци и какво са знаели и можели”....

И накрая в заключение, пак ще повторя думите на проф.Брадистилов – “Докато има телета, ще има и касапи!”...
цитирай
12. анонимен - Вероятно сте наясно, че разшифр...
27.12.2010 17:32
Вероятно сте наясно, че разшифроването си е била чиста стъкмистика, дори според човекът, който я е извършил и когото уважавам неимоверно много заради положените усилия, понеже знам подробно биографията и историята на живота му. В това не визирам нещо напълно негативно, било е като решаване на кръстословица, в която липсващите букви са натъманени, точно поради липсата на познания за един изчезнал език. Така че не ми приписвайте каквото не мисля, казах това, че понятията, които са изразени с йероглифите имат дълбочина, точно това, дали е дом, дали е храм, дали е обор са тънките неща, в които може да се спори, понеже това са догадки, правени на основата на догадки за какво би могло да се говори в текста. И ако мислиш, че египтяните са писали за ежедневието си, ще тълкуваш по един начин, ако разбираш, че са писали за небето, ще тълкуваш по друг начин или направо ще замълчиш, ако не можеш да разбереш концепцията. Между другото аз не правя разлика между божи дом и божи храм и ако това е проблема, то за мен няма такъв. Аз ви дадох пример какво е стъкмистика. Жените сервират манджата! Убедени ли сте???
Основата от направеното до тук е полезна и би било добре именно един такъв учен, който е запознат не като вас от интернет, а е изучавал тези неща, какъв прочит би дал и дали би видял тези несъответствия, които вие с повърхностните си сравнения правите. Никой от нас тук пишещите не е египтолог и не е изучавал тези неща. Ако имаше такъв, вероятно би ви обяснил на момента каквото искате, вероятно и Гайд би могъл, дори е редно да му пишете, вместо да дискутирате неговите открития с неосведомени хора и да му дадете право на отговор! Защо не, нека видим той какво ще отговори. След като дори съвременниците на йероглифното писмо не са го разбирали добре, а само посветен жречески елит го е разбирал и то след дългогодишно обуение, едва ли е толкова прост проблема.
Между другото Гайд даде превод на много други неща от нашата история, на имената на нашите владетели, местности и т.н.
цитирай
13. kleotemida - анонимен 12 - Вече съм наясно! И последна вметка:
27.12.2010 17:42
"Между другото аз не правя разлика между божи дом и божи храм"

А аз правя и то благодарение точно на християнството и вярата ми в Христос. Няма да цитирам Библията, само ще кажа, че разликата я има там.

А защо не се занимават серизноте египтолози със стъкмистиката на Гайд, вече ви дадох отговор (цитирайки други).

Лично с Гайд (като персонаж - било исторически, било религиозен), аз намам работа, не мисля и да имам. Що се касае до писането ми тук в нета по темата - смятам, че е нужно... за да намаля броя на "телетата"...

Между другото, "Гайд даде превод на много други неща от нашата история, на имената на нашите владетели, местности и т.н." - не правете хората идиоти моля, още по-малко историците ни (колкото и да са големи залитанията на някои)...

Толкова от мен!...

п.п. Всъщност, от гледна точка на вярата в Бога, колко безобидна е тази "стъкмистика" по метода на "кръстословиците"???... И кого възползва?... И изхождайки от "ползата", дали трябва да уважвам този труд (който никак не е на ползу Богу)?...

Боже, пази България и чедата й!
цитирай
14. get - Малий - Това ли са празничните настроения в блог пространството ?! :)))
27.12.2010 18:05
При толкова мастити Агюптолози ... нямам намерение да споря, щот ще ми се скарате ... Просто една молбичка !
Подскажете ми що означава "хему" ?
Де мога да го видя пустият иероглиф за това !
Какви са тълкуванията относно същият !

П.П. По ведро нстроение ... поне по празниците - Ви желая !
Също така ви изпращам трансцедентални поздрави и пожелания на Вас и семействата !! :)))

с :))-то настроение от биволарчето Гет от к/Хем
цитирай
15. kleotemida - Гет, намерх йероглиф "хем...
27.12.2010 18:19
Гет, намерих йероглиф "хем", т.е. чете се "хем", ама как да ти го покажа.
Само сега трябва да изровя къде точно го намерих :))) (в поне 30-ина линка) :))))

Всъщност, виж тук (имаго като двугласен йероглиф) : http://www.refill.ru/egypt/scribe/hiero/2_2.htm
(опростен вариант на обучение, но пък върши работа, а и други неща ще видиш) :))

Поздрав празничен и на теб!

п.п. Порових за него - под номер N42 - звуков знак за achm, phon. Det. : bjA определител/детерминатив за добре (achnmt), езерце, март, вагина, крава (jdt). Но дали точно този "хем" търсиш? :)) Ще видя и за други - може би се изписва с повече йероглифи.

Погледни и тук: http://www.refill.ru/egypt/scribe/hiero/2_1.htm
в азбуката - има йероглиф за КХ - специфично К с придихание - йероглифът е плацента.
цитирай
16. get - Благодаря за благопожеланията и за насоките !
27.12.2010 20:58
Търся иероглиф, който би звучал "хему" и още е със значение народ !
kleotemida написа:
Гет, намерих йероглиф "хем", т.е. чете се "хем", ама как да ти го покажа.
Само сега трябва да изровя къде точно го намерих :))) (в поне 30-ина линка) :))))

Всъщност, виж тук (имаго като двугласен йероглиф) : http://www.refill.ru/egypt/scribe/hiero/2_2.htm
(опростен вариант на обучение, но пък върши работа, а и други неща ще видиш) :))

Поздрав празничен и на теб!

п.п. Порових за него - под номер N42 - звуков знак за achm, phon. Det. : bjA определител/детерминатив за добре (achnmt), езерце, март, вагина, крава (jdt). Но дали точно този "хем" търсиш? :)) Ще видя и за други - може би се изписва с повече йероглифи.

Погледни и тук: http://www.refill.ru/egypt/scribe/hiero/2_1.htm
в азбуката - има йероглиф за КХ - специфично К с придихание - йероглифът е плацента.


дЗвер иска да изкара египетската куртура и религия за самобитни, ма мен ме е обхванал един ске-е-епсис :) ! - защото ако в момента геополитиката е свързана със суровини , то в миналото е било свързано ... пак със същото, но под вида земя(плодородна), каквото значение предполагам има и к/хем=хумус=равно и народ в руският му смисъл "черн"(кал-простолюдие, което се препитава от плодовете на селският си труд) ... поне така мисля, но може и да бъркам ... та по тази начин подпитвайки ... съм подложил становището си на публичен дебат.
Схващаш ли ? рационалността в хитрината ми :)) ... Ако ти кажа направо до какво съм стигнал - Ще загубиш интнерес - пък така правейки интрига, поддържам любопитството ти живо и получавам на 100% сътрудничество и то обективно ... без предубеждения или др. лошави работи.
Прощавай но живота ми премина, в работа като детектив, криминален инспектор и преподавател ... та поради това !
П.П. Само не съзирай злоумисъл, по скоро е един много бърз и ефективен метод !
По отношение на балканите и Нил аз съзирам много ранни палеоконтакти ! - но засуга се въздържам от коментар. Това последното го упоменавам в контекста на изречението с което започнах поста за скепсиса ми по отношение на ... и т.н.

Приеми гайдаровски"трансцедентален" Привет - Гет /воловарчето от к/Хем/
цитирай
17. kleotemida - Хе-хе, Гетски, за тази ти рационална хитринка съм се досетила :))), нали ти споменах, че интуицийката ми обикновено спринтира преди още разумът ми да е схванал
27.12.2010 22:24
Писах, писах и тази гад - блога ми - глътна написаното. Няма да се мъча отново да пиша същото, само ще кажа, да нямаш грижа, с каквото мога ще гледам да бъда полезна :). А и не виждам в "методиката" ти никаква зла умисъл, така че не ме притеснява :). Хитринката ти е рационлна, а подходът (като за тук) даже основателен :))). Но един ден все пак ще излезеш с теза, нали? Щото то иначе не си струва само да се събират златните зрънца и да си останат на златен пясък... :)))

А аз сега чета нещо друго (може би пак фантастика, но ми е интерсно) - "Забранената египтология" на Ердоган Ерчиван - http://chitanka.info:82/lib/text/5247/1#textstart
После може и да споделя нещичко, но пък и фактите, които поднася, не са за пренебрегване. (дано не се налага и някои от тях да проверявам - ще ми дойде множко вече :)))) ... шегувам се... )

Поздрав (за сега) от горната земя!... :)))

Ако искаш погледни тук: http://ankh.ucoz.ru/index/0-18
даден е йероглифа за Египет (Черната земя). А и самият сайт е интересен, макар и доста "постен". Аз ще поровя в едни преводи, дадени са йероглифните текстове и отдолу - превода, може и да попадна на нещо :).
цитирай
18. анонимен - "Между другото аз не правя ...
28.12.2010 10:33
"Между другото аз не правя разлика между божи дом и божи храм"

А аз правя и то благодарение точно на християнството и вярата ми в Христос. Няма да цитирам Библията, само ще кажа, че разликата я има там.

Напротив, цитирай! Всичко, което е дом за Бога е храм за човека! Или мислиш, че може да има подобно свято място, където Бог обитава, което да не може да се нарече храм? Именно в библията са заменими двете понятия! Когато Бог казва на Давид какъв дом ще ми построиш, Аз не обитавам в ръкотворни храмове... Но благославя построяването на такъв дом, все пак от ръцете на сина му, Соломон, който дом става най-славният старозаветен храм! Храм е и твоето тяло, ако в него обитава Духа Божий, т.е., ако е и дом на Бога. Това са излишни вживявания в буквата, което не се налага при духовното разбиране на нещата.
И още - сега се замисли, ако приемем, че знамето е в дома, дали комбинацията от двете заедно не променя смисъла допълнително? С всички идеограми е така. Когато в йероглифа за дом се постави йероглифа за дарове, се получава трети йероглиф, който има още по-дълбок смисъл от този, ако ги тълкуваш по отделно.
Но пак казвам, ако решиш да е Божи дом на мен ми е безразлично и това не променя никак смисъла на прочита. Нека бъде дом!
И последно за интернет обучението. В нито една област на науката в интернет няма качена пълната информация, която обикновено човек трябва да си плати скъпо, за да я намери. А точно там са подробностите, особеностите, изключенията, т.е., - пълнотата на познанието. Познавам доста хора, които си вирят носа, че знаят английски използвайки кратките граматики и дори курсове. В техните очи, обаче, множество правилни изречения изглеждат напълно погрешни! Просто защото 2/3 от английската граматика са едни такива подробности... които ги пише само ако дадеш 50-100 лв за една голяма тухла и после я и научиш. Това е пример, да не се окажеш в същото любителско положение.
И като говорим за полза Богу, кое в прочита на артефактите не е за полза Богу? Няма такова!
цитирай
19. kleotemida - анонимен 18
28.12.2010 12:31
1.Изобщо не мисля да цитирам, щом мнението ви е, че “Това са излишни вживявания в буквата, което не се налага при духовното разбиране на нещата.”. Мисля, че ако човек иска да разбира духовно нещата, е хубаво да си ги изясни, но не мисля, че е моя работа да го правя. Но ще ви дам подказка – прочетете и Евангелията (не само Стария завет) и там има казано нещичко по този въпрос :).
2.Няма да решавам нито дали е “божи дом” в превода, нито дали е “божи храм”, защото не мисля, че “знаменцето” е знаменце, както и че пиктограмите (ако приемем, че това все пак е йероглифно писмо) са ползвани САМО И ЕДИНСТВЕНО С ИДЕОГРАМНОТО ИМ ЗНАЧЕНИЕ и вече се обосновах няколко пъти защо. Да продължавам да го правя е излишно, даже нещо повече, имам чуството, че все още дори не разбирате в какво се състои проблемът на “превода” на Гайд – а той е, че хем “преводът” е напавен през древно-египетската йероглифна писменост, хем тотално са нарушени всичките й граматични правила, да не говорим за съчиненията на принципа на кръстословицата или за новите “смисли” на добре познати йероглифи.
3.За интернет обучението – със сигурност няма пълната информация, но ще се учудите колко много информация и то на академично ниво има, ако само си направите труда да я потърсите. Тези линкове, които съм дала са много бегло запознаване с египетската писменост. Идея нямате какви други има, в т.ч. и в страниците на западно-европейски университети, където информацията е с “лопата да я ринеш”, стига да искаш да го направиш. Да не говорим за нови неща, които излизат като монографии в интернет, доста преди да излязат на книжен носител. А колко специфична информация и подсказки могат да се намерят пък във форумите на специализираните сайтове, бедна ви е фантазията просто.

анонимен написа:
И като говорим за полза Богу, кое в прочита на артефактите не е за полза Богу? Няма такова!

Лъжата, произтичаща от стъкмистиката на принципа на кръстословиците... Дали Бог би искал точно по този начин да бъде “преведен” и П(р)ОЧЕТЕН????...
цитирай
20. get - До анонимен/мна №18
28.12.2010 12:56
Мда ... позицията Ви съотнесена към патраистиката, омилетиката и Апологетиката,(последната в пряка връзка с КАТЕХИЗИСА и "светото" писание - Библията, още и Стар завет) са ... "безумно" истинни !!! :)
Защото-цитат(!):
" ...Източникът на християнското вероучение е Божественото Откровение. Свещеното Писание се нарича богооткровено или боговдъхновено. То е слово Божие, тъй като съхранява за нас и ни предава словото на Бога на човешки език. Великата тайна и чудото на Библията се корени именно във факта, че именно това слово Божие е на човешки език. Съвършено вярно първите християнски екзегети виждали в старозаветните текстове предугаждане или прототип на бъдещото Боговъплъщение(?). Преп. Максим Изповедник казва, че още преди Въплъщението Бог Слово се открива, въплъщава се в природата и в Писанието. Външните форми и букви съставят одеждите Му, под които тайнствено се скриват Неговите идеи и енергии, а в тях е и Самият Той.
Терминът “боговдъхновеност” изисква разясняване. Преди всичко, боговдъхновеността не означава, че Библията била просто продиктувана от Бога. Недостойно е да се мисли, че в моментите на откровение свещените автори са се намирали в състояние на транс и автоматически записвали Божествените слова. Бог никога не обезличава свободата на човека. Въздействието на Светия Дух върху пророка, според св. Василий Велики, в противоположност на демоничното влияние, се състояло в просветление на умствените способности на автора. Ако написването на Библията е дело само на Бога, то невъзможно е да се обяснят литературните особености на свещените книги, а също и наличието на неточности – исторически, хронологически, топографски, както и разночетенията, които се срещат в тези книги.
Светият Дух ГАРАНТИРАЛ НЕПОГРЕШИМОСТТА НА СЛОВАТА в авторския текст."
Въпрос ? - И ... от Кога стана Старият завет - БОГОВДЪХНОВЕН ?! - Дата - Решение на Църковен Събор ?!
Второ - От къде и кога дойде това в БПЦ ?
- Защо аз да приема, че Стар завет е "боговдъхновен" ?
- От кога Рус.ПЦ стана автокефална и как ?
- Словото на Спасителя - Сина Божий - Нов завет ли е - определящо относно нас християните, или пророчествата и ред др. истории от Старият Завет ?
Когато си отговорите критично и безстрасттно на Тези въпроси - Ще разберете - Защо е в криза в момента Църквата !!

С уважение !
цитирай
21. анонимен - Моя опит за съпоставка
28.12.2010 13:08
В рамките на половин един час си направих труд да разгледам също някои сайтове с йероглифи и се опитах да ти пратя няколко от изброените от теб горе, но с копи пейст не става в отговора.
Ще трябва по обяснително, но... мястото е малко. Все пак извода ми е, че има две основни причини за привидното разминаване на тълкуването. Първата е в голямата непълнота на твоите знания, освен това ти възприемаш само идеограмното значение, а фонограмното не ти говори нищо, тъй като не владееш говоримата реч. Например в йероглифа за Бог - отец разглеждаш поотделно съставните части, а това е един йероглиф. Това отдолу, което се произнася тм, означава точно отец, което на тази реч беше нещо като тму, доколкото помня. И това заедно с идеограма за хляб дава идеята за Бог отец, тъй като хлябът на живота е сам Бог, а в добавка с отец става Бог - отец. Това го казвам абсолютно на прима виста, само за да ти покажа, че не се прави така, както правиш.
http://www.ancientegyptonline.co.uk/G-birds.html Това е сайтът, който на мен ми попадна първо в търсачката, та него гледах. Йероглифът за Божия син като идеограм там е даден G6 Det; flail, което означава някакъв вид бойно оръжие, древно. Никакъв скитник не видях. Само че същият пиктограм, без бойното оръжие в крилата, като съседен по номер йероглиф си е точно Хорус, който е Божият син според египтяните. Така че Хорус държащ бойно оръжие, си е точно Божият син, който е силен или нещо подобно.
Има също йероглифи, които са аналогични напълно и при Гайд и при теб, та вземи ги изключи, че да е ясно само къде откриваш различие. Например йероглифът за говоря, човекът с ръка на устата.
Йероглифът за договор в тълкуванието на Гайд пише, че не е типичен за Египет. Обаче двете ръце една в/у друга са красноречиви, а открих този, който представлява половинка от него, действително като мярка! D13 Abbr; 1/8 heqat (corn measure).
D38 Det; give Phon; mj, m - това е даряващата ръка, написано си е ясно, че значи давам, което липсва при теб. Има още доста...

цитирай
22. kleotemida - ще прегледам даденото и ще отговоря, но стъкмяването (на прима виста) се забелязва доста добре и в съжденията ви :)
28.12.2010 13:24
нищо, че намам нужните знания. Но пък виждам, че вашите са по-бедни и от моите.

Но не мисля да изключа общите йероглифи, пак казвам, всичко при вас идва от това, че приемате йероглифите само като "картинки" и така си ги и разчитате. А "съседните" йероглифи ги забрави като довод, след като са изписани номерата на конкретни йероглифи, иначе ще трябва се разхождаме из цялата класификация, да подменяме вече дадени номера от нея, та белким налучкаме верния.
И защо не вземеш да ме светнеш Гайд откога знае древно-египетски?

Ето ти също добър линк за йероглифите:
http://www.khemet.de/altaegypten/schrift/gardiner/G.html


п.п. да питам ли кога "идеограмното" ви мение, стана "фонограмно" ??? :))))
цитирай
23. анонимен - продължение
28.12.2010 13:59
D21 Log; mouth, spell Phon; r - това е йероглифът за уста, точно първото от твоите изображения! Ре, от където идва и нашата дума РЕЧ!
Ето тази паничка, която е с пламъка, значещо изгарям тамян, а според Гайд значи отвъдното. А кога се гори тамян, когато човек, влизайки в храма, влиза духом в отвъдния свят. Вярващият човек е отвъден, израилтянин значи отвъден. И същата тази паничка с горящ тамян, в комбинация с една птица, по Гардинър означава душа! Т.е., тази част от нас, която е от отвъдния свят, не от пръстта. Така че синоними към смисъла ще се добавят още и египтологията ще се обогатява още, понеже точно тази наука никак не е стигнала тавана, а напротив, повече са неясните неща, за сега.
Това според мен е втората причина за привидните неясноти.В самия начин на определяне на значенията на йероглифа, което се прави като се тълкува той в различен контекст и се прави опит да се съберат всички значения, които се открият. Тълкуват се според разбирането на учения .
Само че как да знае човекът, че в кошарата, Бог пази своите и това е Неговият храм? Така че ето ти стопански двор. Тълкуванията са предположения просто, а не догми! Открих идеограми с изброени толкова много различни значения, някои от които напълно противоположни, което ми говори, че египтолозите са били в тотално объркване и гадаене, за повечето от образите. Но ние хората не оставяме нищо без обяснение, дори лаишко!
Много неща ще се доизясняват като във всяка наука от непредубедените хора, които не възприемат досегашните достижения като догма, а като полезна основа за работа! Ако това не се прави, да забраним на учените да работят вече и дотук!

Човекът с пръчката, дали е чужденец? Има друг йероглиф, който изобразява само ръката, която държи същата тази пръчка D40 Det; strong, beat, strength, означаващо сила. Дали силата е в ръката на чужденеца? Или на азиатеца?

Тази според теб тръстика е основният символ на богинята Маат, а маат означава истина на самата реч, като от там идва и математика, като дума.
цитирай
24. анонимен - нищо, че намам нужните знания. Но ...
28.12.2010 14:35
kleotemida написа:
нищо, че намам нужните знания. Но пък виждам, че вашите са по-бедни и от моите. :))))

Да, но не е няма нищо. Аз ви дадох пример с граматиката. Има области, в които докато човек не научи всичко, не знае нищо. В кратката граматика има 2-3 употреби на една граматическа функция, в дългата има 15, примерно. А последните 12 обезсмислят познаването на първите 3, дори да са основни, ако знаете само тях! В интернет никой не пише подробностите, изключенията, вариациите, изобщо дълбочината на нещата! такова любителско ниво не става, за да "спорите" с учените.
Моите знания? Изобщо нямам подобни претенции. Моите знания са подходящи само за този блог, не и за сериозна полемика.
Само че вие съвсем преднамерено и целенасочено търсите да откривате грешки, според оскъдната информация в интернет, без да търсите да откривате хм... достойнства на трудовете на д-р. Гайд! Вашата мотивация е да оборите на всяка цена, което не ви прави търсеща истината, а именно предубедена. Вие сте си написали, че пишете единствено, за да може да не вярва никой на трудовете на този учен и търсите да го дискредитирате.
Ако човек иска да научи истината, той непредубедено се запознава подробно с наличната информация и отхвърля след като е проучил всичко, на базата на факти, а не въпроси от сорта авторът откъде знае! Ами там е работата, че вие не знаете откъде, но той знае. И какво, като не знаете. Човекът описва в книгите какво е правил, с какви хора от какви среди се е срещал, колко години труд е посветил на това, какви библиотеки е посетил, колко артефакти е разгледал.
А на вас това не ви ли прилича на класическата реплика, "Този откъде се е учил на четмо и писмо, ние го знаем кой е..." Това е духовната повтаряща действителност, която трябва да познавате и да знаете, че познанието не винаги идва от хората, които обществото очаква и които се бият в гърдите, че са най-учени! Понякога идва от бедни рибари, от занаятчии на шатри, стига разбира се да са с право сърце пред Бога.
цитирай
25. kleotemida - Мдаааам, "преводът започна и в ефир" :))))
28.12.2010 14:47
"Вярващият човек е отвъден, израилтянин значи отвъден." - и това ме разсмя... но да не бъркаме "ситуация със сопа", а?

Навръзвате йероглифите точно по Гайд-овски :))) - има такъв и такъв йероглиф - има ги, но всеки носи своето значение в смисъла на думата, а не защото някъде има и друг подобен йероглиф, това трябва да се разбира и чете еди как си в думата и изречението :))) Да не говорим, че повечето йероглифи и в думите, и в изреченията играят ролята на букво-звуци или детерминативи, т.е. определят идеограмното значение/смисъла на написанта с букви дума (но не самата пиктограма), а като идеограми се ползват малко и то с определителя, че се позлват с идеограмното си значение. Не е зле да почетете малко граматиката... :)

Относно останалия ви кометар - за знанията, срещите, рибарите и шатрите - няма да коментирам, запазете си ги за Тракийската църква. там ще ви хванат вяра. Що се касае до граматиката - говоря за голямата класическа граматика на сър Алън Гардинер и за теорията на средноегипетската граматика от Дж.П.Ален. Със сигурност, обаче, и те не са вложили по-малко труд от вашия Гайд да ги напишат, да не говорим колко по сведущи и знаещи са по въпросите на йероглифите и древно-египетския език. Така, че пак ще ви помоля, хайде да не си играем на въртележка...
цитирай
26. анонимен - Целта ви не е към лингвистиката, а към дискредитиране на една личност.
28.12.2010 18:59
Никакви йероглифи не навързвам, правя, каквото и вие. Дали сте две колонки, разтълкувани като пиктограми и идеограми и твърдите, че има несъответствие някакво между списъкът по Гардинър и този на Гайд. Направих си труда да ви отговоря по собствената ви тема с вашите средства и препратки. Естествено си избрах линк на английски, понеже не говоря немски.
Но на вас нищо не ви харесва, вероятно ще ви хареса единствено да се появи някой хулител и да говори разпалено против д-р. Гайд. По тази причина дори конкретиката ви е неприятна за разговор. Все пак съм написала доста неща, които подминавате и явно действително целта ви е да дискредитирате един учен, без изобщо да ви интересува реалната полза от неговата работа.
Пишете непрестанно за Тракийската църква, само че това, което ви написах не съм го научила в тракийската църква. Научила съм го от личен опит - че дискредитирането е оръжието на неправдата. Преживяла съм нещо в личен план, на съвсем житейска тема, а и историята разказва, включително библейската. За най-свестните хора са се изговорили най-гадните хули. За древните траки, за нашия Господ, за първите християни (не само първите), за църквата, за богомилите, за най-добрите ни историци, за историята ни, за все що е достойно, всякога са се съчинявали гнусни лъжи, не случайно, разбира се. Целенасочено. До сега не съм чула някой да гони секта, за съжаление, нито да пребива лидер на секта. Дали се е случвало в историята? Едва ли. Хората, които бият и сектантите са вероятно от един отбор и не си пречат.
Така че отдавна съм решила да не вземам никога предвид онова, което враговете на човека говорят за човека. Особено когато е един човек и когато е обсебен от отмъстителност. Всеки си има лице, има си плодове, могат да се изпитат. Аз за себе си го направих, като прочетох книгите на Гайд, включително Тракийските хроники, които ти препоръчвам, тъй като те са сборник документи, като само увода е написан в днешно време. Другото е нашата древна история от Адам до съвремието.
цитирай
27. kleotemida - анонимен 26
28.12.2010 19:33
Казах, че тълкувате йероглифите по начина на Гайд и мога да го потвърдя и се обосновах защо. Твърдя и че с моите малко познания мога да забележа колко сте несведуща, да не кажа неграмотна по темата. Мноооого ви бяга граматика и въобще начина на писане и четене на йероглифите. Какво точно не разбрахте от това?
цитирай
28. анонимен - Честито Рождество Христово!
28.12.2010 19:37
Гет, едва сега прочетох, въпреки, че не съм сигурна дали пишеш това като критика или като потвърждение. "Безумно истинни" ме затрудни.
Но е факт, че съм напълно съгласна с написаното от теб. Със следния коментар.
Библията, включая стария завет е боговдъхновена, но не богопродиктувана, точно както ти казваш. По тази причина истината в нея не се крепи на една дума или изречение, а на единия дух, който е вдъхновил и пишещия и четящия. Важно е как ти се говори, не по-малко важно е и как слушаш. Слушането ако също не е боговдъхновено, може и нищо да не чуеш. По тази причина Бог отваря очи, отпушва уши, в духовен смисъл и... буквата нищо не ползва. А ако някой иска да види разликите, да търси да му бъдат окрити според това, до което е достигнал. Ако го няма откровението и буквите няма да ти проговорят. Понеже Бог от край време говори в притчи. Като тази, която пазят траките, но която точно съдържа космическата истина. И обяснява дълбочините чрез духа си или пък насаме с учениците си или се открива на планината на преображението. Понеже не зависи, от този, който тича, а от този, който дава (наградата)!
Най-верния пример за това е самата библейска история, в която най-прилежно изучаващите буквата са се съблазнили най-жестоко в божия дух и са изтрепали най-много божии хора. Те божиите хора не са мъченици, понеже са ги гонели невярващите - не, гонели са ги фанатично вярващите, с неотпушените очи и затворените очи, уповаващи на буквата на закона. Та все божият човек им е излизал от калъпа, все не са откривали точния шаблон за Божия дух! Вечно се ограничава действието на Бога да църковната история, като че Бог е длъжен непрестанно да се преповтаря. Обаче, Той обикновено прави обратното - изненадва човека. За да не го познават "учените" теолози, но чистите по сърце, както е писано.
Благословен, който иде в Господното име! Ето, това е задачата, да го познаеш с ориентирите на разума, сърцето, също писаното слово - но не става само чрез писаното слово.
Хайде, да си жив и здрав!
цитирай
29. get - Простете за ..., но ... твърде много мистика и софистика !
28.12.2010 19:57
анонимен написа:
Никакви йероглифи не навързвам, правя, каквото и вие. Дали сте две колонки, разтълкувани като пиктограми и идеограми и твърдите, че има несъответствие някакво между списъкът по Гардинър и този на Гайд. Направих си труда да ви отговоря по собствената ви тема с вашите средства и препратки.
Но на вас нищо не ви харесва, вероятно ще ви хареса единствено да се появи някой хулител и да говори разпалено против д-р. Гайд(ДОКТОР!?). По тази причина дори конкретиката ви е неприятна за разговор. Все пак съм написала доста неща, които подминавате и явно действително целта ви е да дискредитирате един УЧЕН(!), без изобщо да ви интересува реалната полза от неговата работа.
Пишете непрестанно за Тракийската ЦЪРКВА(!), само че това, което ви написах не съм го научила в тракийската църква.

Позволих си да набера с едър шрифт внушенията, които ни правите !? - Това много ме смущава ! - А Вас ?
анонимен написа:
Научила съм го от личен опит - че дискредитирането е оръжието на неправдата. ... а и историята разказва, включително библейската. За най-свестните хора са се изговорили най-гадните хули. За древните траки, за нашия Господ, за първите християни (не само първите), за църквата, за богомилите,... Целенасочено. До сега не съм чула някой да гони секта, за съжаление, нито да пребива лидер на секта. Дали се е случвало в историята? Едва ли. Хората, които бият и сектантите са вероятно от един отбор и не си пречат.
Така че отдавна съм решила да не вземам никога предвид онова, което враговете на човека говорят за човека. ... Аз за себе си го направих, като прочетох книгите на Гайд, включително Тракийските хроники, които ти препоръчвам, тъй като те са сборник документи, като само увода е написан в днешно време. Другото е нашата древна история

Явно съм Ви наскърбил - Съжалявам !
Но пак повтарям, не съм убеден в боговдъхновеността на Библията ! - Ако се зачетете в историята на създаването й - Ще ме разберете !
Относно шивача на палатки - прочетете за апостоличността !
Гайд не ме интересува, като личност - но споменаването от него на трансцеденталност-а, като метод, дискредитира неговият труд !
Най-накрая не искам да се спирам на проблема със сектите, но ... това да ползваш публикувани от сам себе си произведения за основание, да създадеш църква или да правиш релегиозна реформа за мен е неразумно и неетично.
П.П. В интерес на истината и на мен ми се иска, да е вярно разчитането на плочките от Тартария, Градишница и протописмеността на египтяните !
Просто исках да ви предпазя от самозаблуди ! И поради това, ще цитирам НАПИСАНОТО от Бог на Скрижалите - Да нямаш други богове, освен Мене !
цитирай
30. kleotemida - А който се изкушава, се завлича и подлъгва от собствената си страст;... Яков, 1:14
28.12.2010 22:16
get написа:

П.П. В интерес на истината и на мен ми се иска, да е вярно разчитането на плочките от Тартария, Градишница и протописмеността на египтяните !
Просто исках да ви предпазя от самозаблуди ! И поради това, ще цитирам НАПИСАНОТО от Бог на Скрижалите - Да нямаш други богове, освен Мене !

Гет, пак в интерес на същата тази истина и на мен ми се иска да е вярно. И с такава нагласа тръгнах, когато пуснах първия пост по “превода”. От тогава измина доста вода и, за съжаление, колкото повече чета и дълбая в йероглифната писменост, толкова повече се убеждавам, че не е. Щом чак намесиха “боговдъхновението” да ме убеждават, че виждаш ли, той бил направил превода по вдъхновение с Више и затова е верен. Само дето твърдящите това не си ли дават сметка, че може би обиждат Бог? И го петнят, свързвайки стъкмистиките на Гайд с вдъхновение от Него. И ще се обоснова - ето това, защитаващата “боговдъхновението” на Гайд, е пропуснала да съзре:
анонимен 12 написа:
– Вероятно сте наясно, че разшифроването си е била чиста стъкмистика, дори според човекът, който я е извършил и когото уважавам неимоверно много заради положените усилия, понеже знам подробно биографията и историята на живота му. В това не визирам нещо напълно негативно, било е като решаване на кръстословица, в която липсващите букви са натъманени, точно поради липсата на познания за един изчезнал език.

Задавам си въпроса дали Бог вдъхновява по този начин? И “играе на кръстословици” със Собственото си Слово? (Да ме прости Бог, не се подигравам с Делата Му, просто съм потресена от спекулациите с Него!)

анонимен 26 написа:
Целта ви не е към лингвистиката, а към дискредитиране на една личност. Никакви йероглифи не навързвам, правя, каквото и вие. Дали сте две колонки, разтълкувани като пиктограми и идеограми и твърдите, че има несъответствие някакво между списъкът по Гардинър и този на Гайд. Направих си труда да ви отговоря по собствената ви тема с вашите средства и препратки....
...Особено когато е един човек и когато е обсебен от отмъстителност. Всеки си има лице, има си плодове, могат да се изпитат. Аз за себе си го направих, като прочетох книгите на Гайд, включително Тракийските хроники, които ти препоръчвам, тъй като те са сборник документи, като само увода е написан в днешно време. Другото е нашата древна история от Адам до съвремието.

1.Опасявам се, че твърде присърце сте взели защитата на Гайд, щом си позволявате дори да говорите за дискредитация, когато наистина става дума за лингвистика. И да се върнем на нея – освен сравнителната таблица съм дала и няколко “текстчета” отгоре, които би трябвало да “проговорят” как все пак се ползва това йероглифно писмо, а не да се правят свободни интерпретации, обикаляйки из целия набор йероглифи, та белким попаднем на верния. В “табличката” съм дала и звуковите значения на съответните пиктограми, както и буквените - за самата йероглифна азбука, не само идиограмното им значение, а и това като какви детерминативи се ползват самите пиктограми. Е, мисля, че има разлика в даденото от мен и даденото от вас. Да изписвам, обаче, цялата граматика, нито имам време, нито имам желание. Ако искате отделете малко повече от половин час и сама вижте какво сте дали и как сте интерпретирали.
2.Влязох в една дузина форуми, за да видя “покрепата” на Гайд – оказа се толкова “рехава” със знак “+” и то, преди всичко, от нямащи абсолютно никакво понятие за египетската писменост (като мен в началото). За сметка на това пък негативната критика от знаещи и разбиращи е толкова отявлено отрицателна, че и да не се бях разровила в еипетските писмена, щях най-малкото да заподозра наличието на проблем. Не познавам Гайд, не членувам и не съм потърпевша от “църквата” му, така че нито мога да му бъда враг, но не мога да му бъда и приятел. Желанието ми да сме дали протописмеността на египтяните, няма нищо общо с истината и действителността. Та по този повод не разбирам какво общо има в случая “отмъстителността”. Аз лично нямам за какво да отмъщавам на Гайд, а като човек с негативно мнение за “преводите” му (т.е. смятам ги за стъкмистика и фалшификация) не съм единствената – много сме, повече отколкото дори анонимната ми “обвинителката” може да си представи :).
3.Що се касае до “По плодовете им ще ги познаете” – познава се, видими са, знаят се и не са само книгите... Както Гет написа, “но ... това да ползваш публикувани от сам себе си произведения за основание, да създадеш църква или да правиш релегиозна реформа за мен е неразумно и неетично.”, да не говорим, че според мен, Гет даже много меко се изразява...

Та тъй... Ще завърша все пак и аз с част от Първата Божия заповед: “Да нямаш други богове освен Мен.” И ще добавя 9-тата: “Не лъжесвидетелствай против ближния си”, защото “Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца ми, Който е на небесата.”... Мт, 21.
цитирай
31. get - Хм, заплесвайки се да коментираме дадена личност и страстната апологетика :) ...
28.12.2010 23:13
в негова подкрепа - да не поставим сами на себе си, капан !

Имам в предвид не метода и средствата използвани от Гайдаров, за доказателства, а това - Дали твърдението му е правилно !
Пояснявам още ! - Съществуват ли в действителност, културни, религиозни и др. връзки между балканското население и това от нилското поречие ! ... тоест предлагам да преформулираме условието на задачата !
Това да бъде, като своеобразен жест към рационалното и научно-позитивнoто ни мислене ... и като компенсация за наскърбената ни събеседничка ! - нека не ни се сърди, а я приканвам, без предубеждения да продължи разговора си с нас :) !

От Гет - християнин"омилетик" :)
цитирай
32. kleotemida - Всъщност не мога да отрека огромния ...
28.12.2010 23:31
Всъщност не мога да отрека огромния труд, който е вложил в това си дело Гайд. И някак вярвам, че из страниците на книгите му наистина има "брашно" за добър хляб, но трябва "и вода, и мая, и стабилна поставка, на която да се омеси, че и фурна за печене" :)).

А за съществуването на връзки между балканите и Нил - има сведения :). Аз самата писах за едно бръмбарче (скарабей), намерено не само в БГ, но и в тракийска могила преди 32 год. в Смолянско. Трябваше да допрепиша статията от списание "8", но се отплеснах по съднъка, после по друго и я зарязах. Но из България има артефакти, които говорят за такава връзка, а за поход в посока насам пише и Херодот.
цитирай
33. get - Да "Всъщност не мога да отрека огромния труд" ... дори и евристичният метод за
29.12.2010 09:25
достигане до тези изводи, но ... в научните изследвания Аз обичам да стоя на "двата си крака" не отрича ирационалното, но искам те да бъдат потвърдени и чрез рационалното ! :)
kleotemida написа:
Всъщност не мога да отрека огромния труд, който е вложил в това си дело Гайд. И някак вярвам, че из страниците на книгите му наистина има "брашно" за добър хляб, но трябва "и вода, и мая, и стабилна поставка, на която да се омеси, че и фурна за печене" :)).

А за съществуването на връзки между балканите и Нил - има сведения :). Аз самата писах за едно бръмбарче (скарабей), намерено не само в БГ, но и в тракийска могила преди 32 год. в Смолянско. Трябваше да допрепиша статията от списание "8", но се отплеснах по съднъка, после по друго и я зарязах. Но из България има артефакти, които говорят за такава връзка, а за поход в посока насам пише и Херодот.

Ами тогава едно по едно, да започнем, да събираме зрънцата :) !
цитирай
34. анонимен - до Гет
29.12.2010 12:03
Гет, не само, че не си ме наскърбил, но написаното от теб ме зарадва. Тези текстове, които ги цитираш от мен нямаха никакво отношение с твоите постове. Ти ми правиш впечатление на човек, който не е предубеден, а търси истината, което мен винаги ме радва невероятно, без значение, дали мислиш като мен.
Мога да дам коментар на въпросите ти, смущава ме, че не са по темата.

Относно библията, ако изобщо не вярваш в Бог, няма да повярваш и това, че Той, който е Дух, води духовно и хората. Тези, които се водят от този Свят дух, съответно оставят след себе си боговдъхновени и дела и мисли и писания. Вярваш ли в Бог изобщо?

Трансцендентен подход означава, че се ползват научни методи от различни науки. Да кажем история, археология, теология, лингвистика. За същото се борим и в медицината - някой да погледне на нас в цялост, което в степен се постига от хомеопатията. Така че комплексният подход е единствено правилният. Не както в България, археологът, който трябва да изкопае и съхрани артефакта, да го и тълкува!

Относно църквата, отново слагате каруцата пред коня. Това, че тя дава плод към българите означава само, че тя е функционирала добре и от доста дълго време и със сигурност е имала собствени основания за това. Но като всяко духовно средище, в което има някакъв реален живот, а не привнесен или имитиран папагалски, този живот никога не остава само за частно ползване, а достига и до нас, за да се ползва от всички българи.
Някой е учен, друг друго, с какво право отричате нобходимостта на тези хора да си имат светски професии. Защо твърдите, че те работят, за да си крият църквата зад работата си. Аз не виждам някой да се крие... Напротив!
А фактът, че имат силата (понасяйки и бой) да разбулват лъжи и мистификации от миналото, подкрепяни от продажни наши учени е полезно за нас, какво пречи да е полезно и за Тракийската църква!
Всичко негативно, което може да сте прочели за тях е написано от явно озлобен техен враг с копи-пейст във всички медии. И уж търсим истината...
цитирай
35. анонимен - до Клео, с пожелание да се разберем най-накрая
29.12.2010 12:52
Клео, темата за всички ни е дълбоко непозната и за специалисти не можем да говорим. Можем да говорим само за нагласи останали от миналото, особено що се касае до учени и уж разбиращи. Поради простата причина, че тракийска писменост за тях нямаше до сега. Учебниците и книгите са пълни с описания на безписмените варвари, вярващи в много богове, правещи човешки жертвоприношения, всичко това написано от враговете им. По тази причина и аз не приемам злословията по отношение на личността на този учен, написани от един негов отявлен враг.
Относно д-р Гайд, ако прочетеш книгите му ще се убедиш, че той действително владее тази древна реч с огромна лекота, което аз не знам как е постигнал. На него не му се налага да гадае ни най-малко! Когато дава йероглифа, той знае и произношението му, но и смисъла на това произношение, извлечен не само от образа на изображението. Той знае всяка сричка какво значи. Той с лекота превежда огромно количество надписи и артефакти, в книгите си, независимо дали са написани с идеограми или смесено идеограми и фонограми. Самите преводи са абсолютно съпоставими в контекста на намирането им и повода за написването им. Той разчита огромен брой серекх - и, ако така става за мн.число. Тези познания заслужават адмирации и е очевидно, че той ВЛАДЕЕ този език!!! Как? Не знам! Вероятно с години труд.
Той разчита надписа за цар Мидас, като се оказва, че златото, което не се яде, са именно светите знаци, които не стават за търговия и нуждата от линейна писменост, върху която явно се работи съзнателно за нуждите на обикновения човек.
Това за разгадаването като кръстословица не го писах за Гайд и ти го знаеш. Писах го за първите опити за разчитане.
Вземи най-накрая се примири, че книгите са от Гайд, когото не харесваш без да го познаваш адекватно, дай някой лев за тези книги, дори само в интерес на собствения си интерес. Със сигурност ще намериш много информация, а ако желаеш, отсявай си ненужното по твоя си критерий. После разговорът ще е напълно различен.
цитирай
36. get - Трансцедентален ... иманентен ! - Хм ?!(простете скепсиса)
29.12.2010 13:19
анонимен написа:
Гет, не само, че не си ме наскърбил, но написаното от теб ме зарадва. Тези текстове, които ги цитираш от мен нямаха никакво отношение с твоите постове. Ти ми правиш впечатление на човек, който не е предубеден, а търси истината, което мен винаги ме радва невероятно, без значение, дали мислиш като мен.
Мога да дам коментар на въпросите ти, смущава ме, че не са по темата.

Относно библията, ако изобщо не вярваш в Бог, няма да повярваш и това, че Той, който е Дух, води духовно и хората. Тези, които се водят от този Свят дух, съответно оставят след себе си боговдъхновени и дела и мисли и писания. Вярваш ли в Бог изобщо?

Вярата ми си е нещо лично ! Не съм атеист ! - ако имате това в предвид !
Но вярата или не-вярата, не променя становището ми по отношение на Библията, че не е боговдъхновена ! - прочетете историята относно създаването й !
анонимен написа:
Трансцендентен подход означава, че се ползват научни методи от различни науки. Да кажем история, археология, теология, лингвистика. За същото се борим и в медицината - някой да погледне на нас в цялост, което в степен се постига от хомеопатията. Така че комплексният подход е единствено правилният.

Изхождайки от съдържателната част в обясненията на трансцедентален - по -точният термин е интердисциплинарен !
Нае искам да се отплесвам в религиозно-философски и модерно-филосфски анализи на това понятие в категориалният му смисъл. Но това "транс" ни извежда от материално обективният свят и присъщото му мислене и ни поставя в области, които общуват с божественото - Това накратко ! и ... това е което ме смущава !
Аз като позитивист-рационалист в научните си търсения обичам да стоя здраво стъпил на "два крака" :) - обратното поне най-малко води до неудобство !:)

С уважение !
цитирай
37. kleotemida - А фактът, че имат силата (понасяйки ...
29.12.2010 14:28
анонимен 34 написа:
А фактът, че имат силата (понасяйки и бой) да разбулват лъжи и мистификации от миналото, подкрепяни от продажни наши учени е полезно за нас, какво пречи да е полезно и за Тракийската църква!
Всичко негативно, което може да сте прочели за тях е написано от явно озлобен техен враг с копи-пейст във всички медии. И уж търсим истината...

В интерес на истината не мисля, че боят е заради тракийските му “открития” :). (Освен, ако не го е проклел някой фараон заради стъкмистиките по египетската писменост :)))).) На фона на фактите, които бяха изнесени за определени дела на Тракийската “църква” смятам, че на някой наистина му е прекипяло. Що се касае до “озлобеният им враг” – един-единствен, който прави “копи-пейст”, реалността прави впечатление с друго - че всичко негативно, което може да се прочете за тях не е написано от един, а от няколко човека, минали през горнилото на тези “богоугодни” дела. А на фона на 200-300 човека паство, няколко човека си е достатъчна бройка, за да събуди подозрения, а и негативно отношение, към тази “църква”.

анонимен 34 написа:
Относно църквата, отново слагате каруцата пред коня.

Кое точно е каруцата и кое коня? Тракийската “църква” или новите “свещени скрижали” на Гайд? Щото и аз смятам като Гет, че е (ще ползвам неговия термин) неетично да си създадеш църква и да си напишеш след това Библия, за да обосновеш съществуването й.

анонимен 34 написа:
Защо твърдите, че те работят, за да си крият църквата зад работата си.

Кой твърди подобно нещо? Мисля, че идеята беше, че с написването на собствени “свещени писания”, Тракийската църква се опитва да се легализира, т.е. “озакони” и афишира в религиозното пространство, което е точно обратното на криене. И представя самите “исторически открития” в съвсем друга светлина... не чак толкова историческа.
цитирай
38. kleotemida - Относно д-р Гайд, ако прочетеш к...
29.12.2010 14:28
анонимен 35 написа:
Относно д-р Гайд, ако прочетеш книгите му ще се убедиш, че той действително владее тази древна реч с огромна лекота, което аз не знам как е постигнал. На него не му се налага да гадае ни най-малко! Когато дава йероглифа, той знае и произношението му, но и смисъла на това произношение, извлечен не само от образа на изображението.... (и т.н., и т.н.)


Едва ли скоро ще се разберем по въпроса за (д-р???) Гайд, колкото и благ човек да сте :). Непрекъснатите “задкулисни” внушения в коментари тук, че в “откритието” му наистина има пръст трансцеденцията, която според аристотеловата философия, има значение на Бога, божественото, което е изцяло извън света, а според Кант - знание само по себе си и отвъд всяко възможно знание на човека. С тълкуването си анонимен 35 прави опит за лесно измъкване или по-точно замазване на точно този смисъл на трансцеденцията, но за мен нещата не стоят така. Виждам, че и Гет не е съгласен с “подмяната” на тълкуванието и то съвсем основателно.

анонимен 35 написа:
Вземи най-накрая се примири, че книгите са от Гайд, когото не харесваш без да го познаваш адекватно, дай някой лев за тези книги, дори само в интерес на собствения си интерес. Със сигурност ще намериш много информация, а ако желаеш, отсявай си ненужното по твоя си критерий. После разговорът ще е напълно различен.


Тук вече ме разсмяхте пак (с добро чувство, не всеки смях е присмех) :). Прав сте, че не харесвам Гайд (вътрешно чувство, а аз на вътрешните си чувства се доверявам безпрекословно напоследък. Когато не съм ги послушала, все съм грешала :)...), но чак пък да се “примиря” с това, че книгите са негови???... Това опит за ново внушение ли е? За верността им, без значение какъв е Гайд и какво е моето отношение към него???... Ако е това, примирете се, че е несполучлив :). А за “адекватно”-то опознаване на Гайд, стига ми и интервюто му по телевизията... Дали, обаче, да заситя интереса си към историята и религията точно с книгите на Гайд, доста ще си помисля. И със сигурност в това ми решение “ще има пръст” и “трансцеденцията”... :).
А и разговорът... вече е различен и мисля, че не е по темата. Минахме от лингвистиката в областта на толкова често споменаваната (в последните коментари - 10-ина, че и повече) “трансцедения” и внушенията за нейната роля в “преводите” на Гайд, поради което мисля да го прекратя от своя страна...
цитирай
39. анонимен - до Гет
29.12.2010 16:38
"Съвременният Трансцендентен Анализ произтича и се разкрива като научен метод от последните достижения на основни науки като квантовата физика, медицината, психиатрията, психологията, философията, теологията, лингвистиката, антропологията, системния анализ, методологията и други."

Това е което д-р Гайд пише относно своя метод. Дори думата да ви говори друго това е смисълът вложен от Гайд. В този институт са достигнали до декодирането на тракийската писменост, очевидно методът е добър, тъй като откритието трудно би могло да бъде направено от някой, който е само траколог или археолог или лингвист или египтолог или само теолог. В самото откритие като резултат няма нищо транс... То си стои здраво на краката, има си обширна доказателствена част, на базата на лингвистиката, ако поне вие сте чели книгите. Но написаното надхвърля като познание лингвистиката.

Вярата е нещо лично и аз съвсем не настоявам за отговор в този смисъл. Исках да проследя само логиката, която може да следваме, ако желаете. Има Бог (приемаме), но не вярваме, че точно библията е боговдъхновена. ОК - тогава кое? Ако Той е създателят на света и има проявления между нас, кои са те? Ако не е вдъхновил тези писания, то кои? Иначе за Бог ли говорим или за вятър и мъгла?
Относно съборите, преводите... това е дълга сага.
Обаче всичко написано, което днес чета е продиктувано от един дух. Може да има формални несъответствия, но всичко написано ви води на едно място. С течение на времето, това става като един вътрешен глас, който разпознавате и усещате, на същия този дух. Това е доказателство за мен.
Именно поради слабата чувствителност към този глас, не са допуснати текстове, които някои църковни служители не биха могли да разтълкуват и не биха искали да отговарят на въпроси по съответната тематика. Оставено е това, което е поносимо за човешкия ум и което е с най-доказан произход.
Но църквата не е основана от библията! Основана е от Бог и Божият Дух и всеки може да бъде научен от Бога, като апостол Павел
цитирай
40. kleotemida - за анонимен 39
29.12.2010 17:16
анонимен написа:
"Съвременният Трансцендентен Анализ произтича и се разкрива като научен метод от последните достижения на основни науки като квантовата физика, медицината, психиатрията, психологията, философията, теологията, лингвистиката, антропологията, системния анализ, методологията и други."

Това е което д-р Гайд пише относно своя метод. ... откритието трудно би могло да бъде направено от някой, който е само траколог или археолог или лингвист или египтолог или само теолог.

Значи, Гайд е траколог, археолог, египтолог, квантов физик, медик, психиатър, психолог, философ, теолог, лингвист, антрополог, системен анализатор (каквото и да значи това), методолог (и това също) и други...
Леле мале, Леонардо да Винчи ряпа да яде и вода да му носи на вашия Гайд!

Уляхте се! ... в буквалния смисъл на думата...

Още един аспект ми се разкри, защо баш учените подминават всичко това, барабар с доказателствения материал, мълчешком.

анонимен написа:
Но църквата не е основана от библията! Основана е от Бог и Божият Дух и всеки може да бъде научен от Бога, като апостол Павел

И Тракийската “църква” ли? А Гайд е научен от Божият Дух? Да не би той да е и новият апостол Павел?
Много съм любопитна да чуя отговорите на тези въпроси, за да си изясня все пак на каква, така да се каже, "твърдина" спорим...
цитирай
41. анонимен - Клео,
29.12.2010 17:30
Идеята за метода я подхвърляте вие. На мен хич не ми се говори за трансцендентни неща, ако и да съм наясно, че само така може да се познае човекът. Различни хора познават различна част от човека. Например медицината. Някои лекуват с енергии, някои с акупунктура, някой с билки, някои с аспиринче, някои с молитви, някои с глад. Интересното е, че всичко това НАИСТИНА действа в някаква степен. А Христос изцеляваше чрез словото. Ако имаше трансцендентен подход в медицината, последната нямаше ли да е на по-високо ниво? Цялостно познание за човека. Защо не? Но за мен това е голяма лъжица.
Все пак Гайд наистина владее езика и ако мислите, че го владее на магия и разбирате така трансцендентен, то не е вярно. Книгите са изпълнени с изображения има разчитане на ОГРОМЕН брой артефакти, до които учените имат достъп и той не би се изложил, като си измисля, а и не би могъл да натъмани всичко. Още по-сигурното е, че не се и налага, понеже и траките и египтяните са вярвали в Бога. Кому е нужно да подменя религиозни текстове, които са си и без друго такива! Траките са били силно вярващи, Египтяните също, разбрахме и връзката.
Освен другото е и смешно твърдението, че първо възниква Тракийската църква, а после се появяват нейните свещени текстове. Кому е нужно? Мислите ли, че подобно безумие може да си причини някой. Все едно да основа индианска православна църква и после да взема индиански грънци и да доказвам, че триъгълниците по тях са Иисус Христос на индиански? Защо подценявате така жестоко интелекта на хората, изкарвате ги идиоти направо. Със сигурност хронологията е обратната. Или тази църква си пази древни текстове, които свидетелстват за посветеността на траките на триединния Бог или това е станало след откритията, няма как да знам това. Другото е абсурд, говорим за интелигентни хора от всичко, което съм прочела. Ако Гайд искаше да си основава църква ей-така, никой не би му попречил в днешно време. Църкви колкото искаш. Но ако траките наистина са най-ранните Християни у нас?
цитирай
42. get - Простете скепсиса ми, но първо ... Вашата пристграстност относно личността Гайдаров !
29.12.2010 17:38
Лично ли сте позната с него ? - Защо тази страст в реакциите Ви ? - Ако не, дайте да не го коментираме !

[quote=анонимен] Идеята за метода я подхвърляте вие. На мен хич не ми се говори за трансцендентни неща, ако и да съм наясно, че само така може да се познае човекът. ...[quote]
Методът е много важен !
По подобен начин е основана мормонската "църква" ... на база юдаистките митове за "изгубеното коляно-племе" на Дан. Което според вярванията на мормоните се е запиляло в Америката и основателят-патрон на "църквата" бил намерил т.нар. "златни скрижали". Сюжета не е ли подобен ?
Второ казах че изхождам от позитивизма, като начало в изследванията, тоест не отричам верността на нито една теза - но същата следва да е проверима чрез др. доказателство - тогава тя става истинна !

[quote=анонимен]Все пак Гайд наистина владее езика и ако мислите, че го владее на магия и разбирате така трансцендентен, то не е вярно. Книгите са изпълнени с изображения има разчитане на ОГРОМЕН брой артефакти, до които учените имат достъп и той не би се изложил, като си измисля, а и не би могъл да натъмани всичко. Още по-сигурното е, че не се и налага, понеже и траките и египтяните са вярвали в Бога. [quote]

Вижте ... не искам да Ви обиждам, но просто подменяте желаното с реалното - факта с аргумента ! Кому е нужно да подменя религиозни текстове, които са си и без друго такива! Траките са били силно вярващи, Египтяните също, разбрахме и връзката.

[quote=анонимен]Освен другото е и смешно твърдението, че първо възниква Тракийската църква, а после се появяват нейните свещени текстове. Кому е нужно? Мислите ли, че подобно безумие може да си причини някой. Все едно да основа индианска православна църква и после да взема индиански грънци и да доказвам, че триъгълниците по тях са Иисус Христос на индиански? Защо подценявате така жестоко интелекта на хората, изкарвате ги идиоти направо. Със сигурност хронологията е обратната. Или тази църква си пази древни текстове, които свидетелстват за посветеността на траките на триединния Бог или това е станало след откритията, няма как да знам това. Другото е абсурд, говорим за интелигентни хора от всичко, което съм прочела. Ако Гайд искаше да си основава църква ей-така, никой не би му попречил в днешно време. Църкви колкото искаш. Но ако траките наистина са най-ранните [quote]

От всичко казано (с такава страст) ще се съглася с ... "траките наистина са най-ранните", като бих подменил "най" с "по", по отношение, че са носители на религиозни вярвания сходни на тези в ранното християнство !
Не знам какво ви движи в тази страстна апологетика по отношение на тракийската църква, на Гайдаров но ... събужда у мен недоумение !
Пак се обръщам към Вас с пожелание ... за повече благоразумие ! и ведро настроение ! - Пък и какво толкова ще стане от факта дали ние приемаме или не приемаме Тракийската вяра и църква :)
Най-важното е да сме здрави, живи и посрещаме с ведро сърце изпитанията - Защото те са от Бог - Нали ? :)
цитирай
43. kleotemida - Опасявам се, че не аз, а някой друг се опитва да подцени интелекта на хората...
29.12.2010 17:40
Е, вижте хронологията и тогава говорете кое е абсурд и кое - не. Нея я има в регистрите, а върху книгите има дати на издаване. На всичкото отгоре никъде на съм казала, че подменя, по-скоро бих твърдяла, че допълва и видоизменя, но това е друга тема.
Що се касае до натъмъняването - компютърните изображения могат да натъмънят всичко, а стилистиката да довърши "подмяната". Що се касае до "езика", кой друг го владее, та да може да потвърди, че е верен?

Хайде стига все пак с недомислените доводи, наистина срещу вас не седят идиоти!
цитирай
44. анонимен - И Тракийската “църква” ли? А Гайд е ...
29.12.2010 18:01
И Тракийската “църква” ли? А Гайд е научен от Божият Дух? Да не би той да е и новият апостол Павел?
Много съм любопитна ...

Странни въпроси за вярващ човек. Едва ли някой трябва да е новият някой. Във всеки вярващ човек божието се проявява по различен начин. Павел си е Павел. Но не само той е научен от Бога, това да не би да ви се вижда нещо уникално? Научени са всички апостоли, както и всички хора, които изобщо имат някакъв принос за вярата. Научен е и Давид и Ной и Енох и всички старозаветни пророци.Вие действително ли имате вяра, че питате това? Когато са основавани църквите се казва, че са ръкополагани служители на всяко място, след което са препоръчвани на Божията благодат и са оставяни да се развиват. Посяваш, поливаш и... БОГ прави да расте! Първите християни, освен с някое послание до тях, са разполагали именно с божията благодат. Странно ли ви е? Вие в науката смятате, че всичко е вече написано и трябва само да четеш. И за вярата ли така мислите? Че Бог вече е онемял?

Тракийската църква не бих могла да коментирам, понеже всичко това, което пиша е за мен по принцип вярно. Ако при тях е така, значи е така!

Това дали Гайд е научен от Божият Дух? Към момента мога да го коментирам само като учен, но и това не си позволявам, понеже аз не съм учен.А и не си заслужава, докато не прочетете книгите, за да имате насрещно мнение.

Все пак ще си позволя да забележа, че квалификациите, които призовавате да слагаме, не ни прилягат да ги поставяме, човек трябва да има някаква мярка. Ако вие нямате страх от Бога и говорите каквото ви дойде, аз имам. Забележете, че не съм казала и една лоша дума за човекът, който се обявява за враг на Тракийската църква. Казах само, че е един и че е противник. Така че си меря приказките, понеже има дълбочини, които само Бог изпитва и знае и само Той може да каже!!!
Вие много лесно раздавате присъди, че и на основа половинчати истини и непотвърдени твърдения!
Гайд не знам какво знае но познанията в книгите са разнопосочни и задълбочени
цитирай
45. анонимен - За какви регистри говорите? ...
29.12.2010 18:24
За какви регистри говорите?

Едва ли се налага да видоизменя. За да видоизмени нещо, първо човек трябва да го има в наличност и то да не му харесва. Няма наличен прочит, който да противоречи на направения. Открит е директно този, който е описан. Смятате, че Гайд е открил един истински, (което предполага все пак да има познания),не го е харесал и го е подменил? Което предполага да има още по-дълбоки познания - на фалшификатор. Но няма причина - траките не са езичници. Какво има за подменяне.
В тези текстове няма някакви надписи за тракийска църква, няма опорни точки, върху които да се крепи тя. По точно има, но това е цялостната концепция на траките, която не зависи от разчитането на един знак, за да се напъва някой да го видоизменя. Все пак познанието идва и от множество египетски древни текстове, които са разчетени. Т.е., църквата логично се обляга и на тях! Всичко, що е тракийска вяра. Но! Те са си разчетени отдавна и не могат да бъдат подменени. Тракийските също ще бъдат разчетени от египтолозите. Ако имаше нещо гнило, никой не би основал църква върху това. И да даде и метода

И какво пише на древния артефакт? Хайде да изпием кръвта на някой? Естествено, че изразява посвещение. Защо всъщност заради един ваш съвременник ви е трудно да повярвате, че траките са вярвали в триединния бог? Оставете църквата, ако искате докажете, че не е наследник, но не пипайте траките и не се съмнявайте в тях, те какво са виновни за недоверието ви в Гайд. Пак казвам, абстрахирайте се малко.

Кой ще докаже, че знае езика? Има доста хора, които имат някакви познания, точно египтолозите, на които се облягате, те ще докажат. След като и вие твърдите, че може да разчетете фонетичното им писмо, значи има път към това. Но най вече го доказва адекватността на самия превод има такива дълбочини в нещата, които не биха могли да бъдат измислени.
Пак ви казвам, разговора е безпредметен докато не видите. Като не ви се купува, идете в една книжарница и прегледайте преводите. После пак ще говорим
цитирай
46. kleotemida - анонимен 44 - Умела софистика в няколко поста поред...
29.12.2010 18:45
със завоалирани внушения и (уж) нито една квалификация. Колкто и да са завоалирани, обаче - видими са, така че или отговаряйте директно на въпросите или не си служете с църковна реторика, за да издигате Гайд и "църквата" му до нужното за търпимост ниво. И въпросите ми са точно като на вярваща, иначе не биха имали смисъл от гледна точка на чистата наука.
Много неща не са ми странни от Библията, но не ме обиждайте, като си служите с библейски метафори и алегории, за да "привързвате" Гайд-овата църква към Бог и Христос. Защото това наистина ме кара да се чувствам засегната и обидена! А и не е зле наистина да имате малко страх от Бога, защото опитите за внушения на някаква истина не са по-малко небогоугодни от директните приписване на тази истинност. Що се касае до раздадените от мен присъди на основата на половинчати истини и непотвърдени твърдения, бих искала да видя кое точно беше присъда и кои са половинчатите истини и непотвърдените твърдения! Ама без упражнения по реторика и то църковна, че вече наистина ми писна от вашите! Писна ми и от опитите ви да вклинвате в коментарите възхвала на Гайд и Тракиската му църква, по подобие на древните пророци и Библията! На ръба съм следващият ви пост, ако е с такава насоченост, просто да бъде изтрит! Ясна ли съм! Словославия, възхвали и поклонничество към Гайд и "църквата" му тук (в моя блог) не само няма да бъдат толериарни, а от тук-нататък ще бъдат тотално затривани. Точно поради това, че съм вярваща. Мисля, че и доста изтърпях. Идете в сайта му и си го възхвалявайте колкто си искате!
Този път наистина здраво ме ядосахте!
цитирай
47. kleotemida - За какви регистри говорите? За ...
29.12.2010 18:58
анонимен 45 написа:
За какви регистри говорите?


За тези, в които се регистрират всички допустими църкви и за другите, в които се регистрират разни движения, фондации и т.н.
Ще намерите интересни неща...

И мисля, че е крайно време да спрете да обвързвате Гайд и преводите му с траките и вярата им в асапекта на темата. Тук говорехме за преводи, вие свалихте и Бог от небето, за да ги обвържете! Само защото той им приписва вяра в триединния Бог, пък начинът по който превежда е без значение! Важното е, че е трансцедентален и транседентен!... И това ни изкарва по християни и от Христос!

Ей, Богу, търпението ми вече наистина е на изчерпване! Моля ви, не злоупотребявайте повече с него!
цитирай
48. анонимен - Гет,
29.12.2010 19:08
Не знам дали пиша разпалено, по-скоро пиша бързо, че имам и друга работа, гледам да вместя повече аргументи.
Не, никога не съм виждала този човек, не го познавам, освен от клипа и аз. Също никак не бих говорила за него, ако вие не го правите. Дразни ме, че много учени у нас са и продажни и некомпетентни, а човек, който се е трудил и е компетентен и пише история, се дискутира личността му под лупа и то с цел да се открие нещо лошо. А откритията са важни, за да се пренебрегват с такъв мотив.
Не видях, нито чух Гайд да е казал лоша дума за онова момче, а той изглежда сън не е спал да оклевети Гайд, буквално е залял пространството с линкове към сайта си, използвал е непростими думи и квалификации, давал е лични данни, което е незаконно. Самият той не е пострадал в нищо. Излязъл е 2006,понеже считал, че траките са езичници, което е теологичен спор. Не е пострадал нито финансово, нито физически, нито никак, въпреки опита му да пише за "пострадали". От тогава не виждам "пострадали". И не е човешко, според мен, непрестанно да се преповтарят тези неща и да се дискредитират вечно откритията, които са важни за историята ни. Имам силно развито чувство за справедливост - зодия Везни.
Мормонската църква? Каква аналогия правите. Тук не говорим за намерени от Гайд артефакти, а за отдавна открити от историците артефакти, които не касаят някоя църква, а нашата история, която на мен ми е важна. Мога само да кажа, че ако траките са били християни, то тези могили са си тракийска църква. Освен другото няма никакво желание в Гайд да пробутва собствени текстове. Библия бесика е също отдавна в музеите. Няма нищо ново измислено.
Църквата е православна, тракийски обред. От всичко прочетено от мен, няма съществени разминавания, освен такива, които си ги има и между католическата и православната църква от край време и няма разминаване с библията.Те не вярват в Орфей! Те вярват в Христос. Но вярват и че Орфей е вярвал В Христос. Това е каквото аз разбрах до сега.
цитирай
49. kleotemida - анонимен 48. АЗ ПРЕДУПРЕДИХ ЛИ НЕЩО?!
29.12.2010 19:21
или трябва да започна да трия труда ви (защото и писането тук е вид труд)???

Писах, че говорим за начин на превеждане, а не за обвиненията към Гайд от онова момче, макар че него специално не съм го и слушала какви ги разправя.
Но след като сме гледали един и същи клип, с какъв аршин мерим поведението на Гайд, че да го виждаме в различна светлина? И защо са подминати историите на няколко други човешки същества в тази "мярка"?
Даже една такава история имаше изнесена и тук в другата тема от съблогерка. И на нея ли да не вярвам?
цитирай
50. get - :):):) - И въпреки, всичко до момента диалогът ни има конструктивен ...
29.12.2010 21:15
... и (нравствено-поучителен) момент !
На практика "видях" - Как са избухвали религиозните войни и са се организирали Кръстоносните походи :)
Също така си обясних и механизма на "схизмата" м/у Източна и Западна църкви !

Дайте да успокоим ситуацията - По повод на това признавам ! - Павел е Апостол ... от там и църквата е такава ... Библията е боговдъхновенна ... остава ни да чакаме Мешиах-у, или ... както му казват, също и Хилядолетното царство Божие на земята !
Ако някъде нещо бъркам - Простете :) - че то след толкова спорове ... ми се Объркаха каноните ! - Хехе :)):)

от Гет "ктист"-катар-албигой и богомил(то по принцип си е едно и също)
цитирай
51. estirbg - Клео, скъпа, много е горещо при теб...и мирише на барут!!!(не от предновогодишните пиратки!)
29.12.2010 21:55
Окончателно се обърках, но пак ще дойда да чета, да мисля и да преценявам...
Поздрави от мен!
цитирай
52. kleotemida - Радвам се да те видя, Естир!
29.12.2010 22:17
estirbg написа:
Клео, скъпа, много е горещо при теб...и мирише на барут!!!(не от предновогодишните пиратки!)
Окончателно се обърках, но пак ще дойда да чета, да мисля и да преценявам...
Поздрави от мен!


Определено замириса на барут :))), но ще го преживея, както предполагам и опонентите ми ще го преживеят :)))

Но за теб съм сигурна, че объркването ти няма да трае дълго - ти си канара! :)

И от мен поздрави!
цитирай
53. kleotemida - . . . и (нравствено-поучителен) ...
29.12.2010 23:14
get написа:
... и (нравствено-поучителен) момент !
На практика "видях" - Как са избухвали религиозните войни и са се организирали Кръстоносните походи :)
Също така си обясних и механизма на "схизмата" м/у Източна и Западна църкви !

Дайте да успокоим ситуацията - По повод на това признавам ! - Павел е Апостол ... от там и църквата е такава ... Библията е боговдъхновенна ... остава ни да чакаме Мешиах-у, или ... както му казват, също и Хилядолетното царство Божие на земята !
Ако някъде нещо бъркам - Простете :) - че то след толкова спорове ... ми се Объркаха каноните ! - Хехе :)):)

от Гет "ктист"-катар-албигой и богомил(то по принцип си е едно и също)


Гет, а аз сериозно го чакам, защото Той го е обещал! А обещае ли нещо, Той го изпълнява. Ние сме тези, които Го предаваме... :(
цитирай
54. get - Уважаема kleotemida - Ще отговоря на укорът ти в пост №53 с лично ... !
30.12.2010 00:28
... съобщение !

Недоразумението мисля, че се дължи на неправилна интепретация на думите ми !
Исторически коректно погледнато според юдаизма Месиите им са поне трима !
Ще цитирам за останалите една мисъл на Маркус Ели Раваж(личният биограф на Ротшилд) за да разберат откъде се явява недоразумението ни !
"...под наш контрол са и вашите църкви, и вашите училища, и вашите закони, и вашите правителства, и самите ваши мисли и понятия, с които мислите. Вие, въобще, съществувате в еврейско понятийно пространство. Как може да се избавите от собствената си сянка ?(...) ”
Тук искам да допълня, че той е двуличен и неискрен, употребявайки евреи, вместо юдеи(талмудисти) - но това си е за негова сметка !

С уважение !
цитирай
55. kleotemida - Разбрах те, Гет :)
30.12.2010 00:57
Проблемът се дължи на това, че грешно съм те разбрала и на много по-малкото ми знания в тази област, за която пишеш.
Прощавай за резкостта ми, все още не правя някои тънки разлики, но ще се науча, обещавам!

С уважение!
цитирай
56. анонимен - Клео,
30.12.2010 11:19
Клео, проблемът идва от това, че някои отговори са до теб, някои до Гет. Обаче ти четеш тези до него и казваш, аз не съм казала това или онова, ами не си, разбира се, не всичко пиша до теб, ако и да е твой блога. Просто трябва да се разграничите един от друг и човек да разбира кое е до него и кое-не иначе се усложнява разговора. Отговорът ми, който желаеш да триеш е до Гет в отговор на въпроси, които той постави.
Колкото до личността на Гайд тя не ми е позната, освен от прочита на книгите, а на вас от писанията на един негов явен неприятел. Все пак вие изтъквате непрестанно личността му като пречка и със сигурност сте дали доста място в блога си за негативни коментари и в тази и в предната тема.
Ако сте решили, че не трябва да има НИКАКЪВ баланс и че вие не желаете да чувате и други доводи ще ви разбера, подобен е и научният ви подход.
По тази причина ви казвам, че човек, който поне малко търси истината се радва на възможността да чува всякакви гледни точки, за да види дали ще му издържи теорията на критика. А човек, който държи на една теза, без да я подлага на критика, значи едва ли търси истината. Изречения от сорта не ми пишете еди какво си...Ако вашият блог е такъв, аз действително нямам място в него.
Мога само да ви кажа, че от БАН извикаха един египтолог и свикаха медии с желанието той да отхвърли твърденията на Гайд, така да се отърват от него. Но египтологът не само че не отхвърли, но изобличи тези псевдоучени, като хитроумно им каза, че всяка страна е нормално да се бори за откривателство, с което ги изкара почти ненормални, след като не само, че не се борят да докажат произхода на писмото по нашите земи, ами и искат някой да им докаже, че не е наш. Човекът запази чиста съвестта си, като не каза една лоша дума по отношение на откритията.
Така че щом си решила и ти като тези от БАН да постъпваш, явно хора, като същия този египтолог ще трябва да се преборят за нашата история.
Което няма да е нещо ново за България, историците да са против историята ни.
цитирай
57. анонимен - Кажи нещо по темата, че да се върнем в нея!
30.12.2010 12:45
Ето, сега видях, че си поставила и други въпроси, по-горе, как предлагаш да им отговарям, аз не съм шизофреник, който може да изключи някаква същност и да говори с друга. Това, което съм написала е именно моят начин на мислене и това съм самата аз, така че написаното от мен може да ти прави внушения, но тези внушения са всъщност моето кредо. Или ме приемаш такава, каквато съм или изобщо слагаш някаква цензура и триеш написаното. Решението е твое, но аз няма да си сменя главата, за да те улесня.
Продължаваш да ми задаваш въпроси относно "потърпевши" и няколко човешки същества. Как да ти отговоря? Това са теми касаещи живота на една църква, т.е., духовни. А духовните неща се коментират от духовни хора, които пък сравняват на база духовния си опит. Как иначе да стане. Аз имам свое виждане за вярата, градено в продължение на години, което се основава освен на опит, също на разсъждения основани на библията и живота на божиите хора. С какво друго да сравнявам, за да преценя фактите? Обаче ти не желаеш подобно сравнение на Тракийската църква с писанията. Е как да коментираме, за да я преценяваме.
Така че или приемаш отговорите такива, каквито са или не ми задаваш никакви въпроси. Но едва ли темата може да бъде чак толкова стерилна.
Остави хората да преценят. "Аз в моя блог няма да допусна да се каже една добра дума за Гайд." Но не забраняваш лошо да се говори! Не става така. Убедена ли си, че читателите на блога не оценяват позитивно появата и на другата гледна точка - на един поддръжник на книгите.
Относно "потърпевшите" - няма такива от човешка гледна точка, на законността и правото. И е важно да се каже това. Има противници от теологична гледна точка, на въвеждането на тракийска символика в литургията. Това основно прочетох аз. Освен това в упреците към тази църква прочетох повече позитивни неща, отсявайки желанието на автора да ги изкара секта, той всъщност свидетелства доста позитивни неща за живота им на вяра, без дори да го съзнава.

цитирай
58. анонимен - Гет, весели празници!
30.12.2010 13:13
get написа:
...

"...под наш контрол са и вашите църкви, и вашите училища, и вашите закони, и вашите правителства, и самите ваши мисли и понятия, с които мислите. Вие, въобще, съществувате в еврейско понятийно пространство. Как може да се избавите от собствената си сянка ?(...) ”
Тук искам да допълня, че той е двуличен и неискрен, употребявайки евреи, вместо юдеи(талмудисти) - но това си е за негова сметка !



Удивително е, че Клео е съгласна с това, вероятно и нейният опит или църква, не знам, говори за контрол отвън. Аз също смятам, че повечето църкви у нас се контролират отвън, едва ли единствено от юдеи. Липсата на собствен живот, обаче, показва и липса на водителство от Бога. За съжаление много християни днес са свикнали да гледат на Бог като на личност от миналото и от бъдещето, бил е и ще бъде, чакаме Го, липсва сегашното време, бил е, Е и ще бъде!
Дори само заради това, което пишеш, а и аз също виждам, ми е интересно да размишлявам за концепцията на траките за трансформацията и за пътя, по който един вълк става куче-пазач и един земен човек става небесен. Трансформация, която не става автоматично, но иска сериозни жертви, за което почти не говорят днес пасторите, да не им избяга стадото. Техните жреци не са били контролирани от евреи и познанието, което оставят не е "скопено" и безплодно.
Гет, като казвам църквата, за какво мислиш, че говоря, за дрехата на невястата или за невястата? Говоря за невястата, която и да е тя! За която пише, че Бог ще я пази и опази.
И както каза Клео, каквото Бог е обещал, той ще изпълни. Тази невяста не е досегаема за юдейските напъни.

Гет, един от синовете на Ной се казва Кема. В библията е даден като Хам. Името му означава черен, той е родоначалник на хамитските народи. Освен земята на Хеми, траките са наричали Египет и земята на Он, което ще рече слънце и е вероятно при изписването да са използвали пиктограм за слънце и земя. Ако срещна точен пиктограм, ще те информирам.
Весели празници на всички в блога!
цитирай
59. kleotemida - ДО АНОНИМНИТЕ
30.12.2010 15:22
Имам молба - понеже е явно, че разговаряме с трима или четирима, а може и само с двама анонимни (сори само за мъжкия род, че виждам и жени), вземете наистина да си измислите по едно име и го слагайте там в заглавието. Така доста по-лесно ще се комуникира. Не, че ще станете неанонимни, но и раговорите по-лесно ще се проследяват. Ситуацията поне за мен става доста шизофренична, когато се подредите двама или трима анонимни един след друг.

Сега поотделно:
Анонимен 56 - Няколко пъти в свои коментари казах, че много би ми се искало Гайд да е прав, но за съжаление, от това до което аз успях да стигна със собствените си пропучвания е, че не е. Не по-малко би ми се искало и първата писменост или по-скоро протописмеността - също да е създадена в нашите земи. Но тези ми лични желания и предпочитания не мисля, че е редно да бъдат реализирани от когото и да било за сметка на истината. Разбирате ли разликата? Ако някой си е изфабрикувал подобно първенство, смятате ли, че трябва да го аплодирам, да му свалям шапка и да го възхвалявам? Аз не мисля така. Не това е моето кредо и не това е моето лично взаимоотношение с истината. За вас - изборът си е ваш. На всичкото отгоре не съм аз виновна, че по света непрекъснато се правят нови археологични открития и че някъде в Египет са намерили артефакти с доказателства за по-стари писмена.
цитирай
60. kleotemida - Колкото и да обичам България, много повече обичам истината и Бог (в когото е истината)!
30.12.2010 15:25
Анонимен 57 - Бих ви помолила да махнете кавичките от изречението, в което претендирате, че ме цитирате, но и да го няправя, заня, че няма как да стане, понеже сте анонимен. Само ще отбележа за протокола, че аз написах (дословно цитирам): "Словославия, възхвали и поклонничество към Гайд и "църквата" му тук (в моя блог) не само няма да бъдат толериарни, а от тук-нататък ще бъдат тотално затривани.". Има разлика от това как сте ме цитирали и това, което в действителност съм написала. Мисля, че тази ми забележка съвсем изяснява с какви опити за внушения си служите. Другото няма да го коментирам, то ще е все едно да споря с радиото. Но нека все пак да ви задам няколко въпроса за "вярата" на траките в триедииния Бог и за тяхното "християнство". Плочката от Градешница е на 6800 години. За кивота не се споменава датиране, но е обвързан с глинена фигурка от същото археолижко находище и която (по думите на Гайд) е на 7000 год. Ще приемем, че плочката от там, кивота и глинената фигурка са на една възраст, както ги приема и Гайд, т.е. те са на около 7000 год. Сега да споменем няколко думи за Орфей. Орфей е митичен тракийски певец и музикант, основал учение и смятан за най-великия певец и поет на древността. Според древногръцката митология (колко е древногръцка, е друг въпрос) е живял поколение преди Троянската война и е сред аргонавтите, осъществили похода за Златното руно към Колхида. Предполага се, че това е станало ок. 1400 пр.н.е. Първите изображения на Орфей са от 600 г. пр.н.е. В съвременната наука се смята, че героят е вдъхновител на цяла философско-религиозна система, получила името орфизъм. Приема се, че тя възниква в Тракия между края на второто хилядолетие и 9-8 в.пр.Хр. Сега за бесите: Бесите са жречески род от тракийското племе на сатрите, пазители на Светилището на Дионис, което според античните сведения се е намирало в Стара планина (Хемус) или Пангей, а според съвременните изследователи - в Родопите и по-конкретно в Перперикон, за което свидетелстват последните археологически разкопки там. Пръв за прочутия храм на Дионис споменава Херодот. "Сатрите, доколкото знам - пише Херодот - не са били подчинени никога на никого и единствени от траките продължават да са и досега свободни; живеят високо в планините, които са покрити с всякакви гори и сняг, и са отлични воини. Те притежават прорицалището на Дионис, то се намира на висок връх в планината. Измежду сатрите с прорицанията в светилището се занимават бесите; жрица дава предсказания, точно както в Делфи; няма нищо различно". По-късно наименованието "беси" се разпространява върху всички траки в Родопите, докато определението "сатри" е забравено. В периода на завоеванията и експанзията на Римската империя в Тракия римляните взимат светилището на Дионис и го дават на одрисите, за да създадат разногласие между одрисите и бесите, които са представлявали сериозна заплаха за Рим със своето свободолюбие и храброст. Това става повод за много големи недоволства и предизвиква въстанието на бесите срещу Рим през 15 г. пр.н.е. начело с главния жрец на светилището Вологес. През второто въстание през 11 г. пр.н.е. обаче те били разбити и ликвидирани напълно, като някои от тях се преселили в Добруджа.
Октомври 2010 – археологически разкопки на голямо светилище на Дионис на връх Острец над Велинград. “Поне 1300 години без прекъсване (от VIII-VII в. пр.Хр. до края на IV-началото на V век сл. Хр.) там са свещенодействали бесите - жреческият клан на тракийското племе сатри.” – казва археоложката гергова, която две години работи и проучва обекта. Намерен е жезъл - от I-III в. сл.Хр. и според Гергова е единствена засега находка с такъв характер у нас. Тя обяснява: "Жезълът завършва с две змийски глави. В долната му част има втулка, за да бъде поставян на дълга дръжка. Змията, независимо че се свързва и с други божества, се приема за безспорен символ на Дионис, наричан още Сабазий. Той бил почитан и с нощни, и с дневни церемонии, при които поклонниците му, увенчани с копър и тополови клонки, размахвали във въздуха огромни червени змии. Намирането на жезъла е категорично доказателство, че светилището е на Дионис." Сред тоновете фрагменти от тракийската култова керамика, намерена на Острец, има много, върху които личат стилизирани изображения на човешка фигура в действие. "Човечетата" носят предмети, изливат или разпръскват нещо. Някои са с подобия на корона или пък с характерната за траките шапка с извит напред връх. "В орнаментиката е закодирана иформация. Освен човешките фигури и постоянните мотиви, свързани със слънчевата символика - кръгчета, свастики - има змии, фалически символи, меандри, триъгълници. Може част от символите да са свързани с писмени знаци", допуска тя. Изследователите на обекта откриват тракийската култова керамика във всички археологически пластове, съответстващи на различните етапи от фунционирането на светилището от възникването до края му в късната римска епоха, когато бесите приемат християнството. Според Гергова това показва, че култовата традиция е не само много продължителна, но и устойчива във времето.
За Библия Бесика няма и да говоря сега – и мнооооого голямата й близост с Коптксата Библия, само ще акцентирам на едно пасажче от представянето й – “ΡΔΙ означавало Ра Дионисус, сиреч "Слънцедаващият Исус". Това било едно предхристиянско споменаване на името Исус!... Направо нЕмам думи.

ТА:
1.За каква вяра в триедииния Бог говорим преди 7000 години?
2.За какво християнство по времето на Орфей – т.е. 1400 год. преди самия Христос?
3.За каква Библия Бесика, “преведна” от коптски какъв Дионисий = Христос и тем подобни глупости?

4.Пропуснах горе да спомена, че “йероглифните преводи” на артефакти от преди 7000 години са направени през част от йероглифи от времето на Рамзес ІІІ, т.е. има-няма около 1500 – 1000 год. до Хр. Странно защо не е превеждал през такива от времето на фараон Джер, които ще са поне на половината “време-разстояние” от “протописмеността си”, т.е. около 3000 год.преди Хр., а е взел от него само “йероглифа” за Тракия.

Ще завърша с една шега на блогер ор dir.bg по повод продажбите на оригинали и преводите на Библия Бесика:
“Аз пък имам "История на Картаген" и "История на етруските" написани от божествения Клавдий... Ако някой проявява интерес, адресът ми е: Roma, Via Appia, тухлената крипта вляво, с двата кипариса отпред...”

и с една забележка на друг блогер във форум за “превода” на същата тази Библия Бесика от Гайд:

“Злото трябва да бъде рязано от корен.”
цитирай
61. kleotemida - до анонимен 58
30.12.2010 16:19
анонимен написа:
Удивително е, че Клео е съгласна с това, вероятно и нейният опит или църква, не знам, говори за контрол отвън. ... За съжаление много християни днес са свикнали да гледат на Бог като на личност от миналото и от бъдещето, бил е и ще бъде, чакаме Го, липсва сегашното време, бил е, Е и ще бъде!

1. Не зная и не разбирам защо ти е удивително моето съгласие с Гет. Мисля, че мисленето и то логическото ми е много по-присъщо, отколкото сляпата и фанатизирана вяра. Още повече, че Христос сам ни призовава към това. /ще мина без цитат :)))/
2.Съмнявам се, че някой от всички тук писали има по-голямо основание от мен не само да вярва, но и да знае, че Бог е личност; че е бил, Е, и ще бъде; че действа и днес, така, както е дейтвал вчера и както ще действа и утре. А чакането ми е в аспекта на Неговото обещание да се завърне на земята. Нека тези неща не се бъркат.
3.Бог ще опази и църквата си и своите си (дали съм от тях – не зная, много бих искала), но нека не се осланяме само на това. Не зная да ни е призовавал само да стоим и да гледаме отстрани с примирение (по модерному с толерантност) как се изопачават ученията и посланията Му, как се гаврят и злоупотребяват с Името Му, как търгуват с Името и Делата Му. “Трансформация, която не става автоматично, но иска сериозни жертви”, съдържа в тези жертви и това – да мислим, да разсъждаваме, да не се водим по лъжливи “пророци”, да НЕ сме толерантни към тях. Не призовавам към нови кръстоносни походи, но всеки би трябвало да има силите и смелостта за поне един кръстоносен поход вътре в себе си...
цитирай
62. анонимен - е, аз да съм 777, примерно
30.12.2010 18:33
Тъй като е време за празници, не мога да отделя времето, което би ми се искало. Вероятно след празниците!

Все пак на въпроса какъв Исус Христос преди идването му в плът?
Същият, вчера, днес и до века... Или преди въплъщаването си в линейното време Той не е съществувал? В началото беше словото!

Относно името му ли се чудиш, как е било познато?

Първо, да не забравяме, че Адам преди грехопадението си е бил с небесно естество и е познавал триединния Бог отблизо. Много повече, бил е обучаван, разговарял е с Него дори след това. И не само той! Това знание се предава.

Хората преди Христа са очаквали неговото идване, с огромно нетърпение, знаели са, че трябва да Го очакват и че Той ще ги изкупи от първородния грях. Вероятно си наясно от библията, където са описани поне няколко случая на хора, които са разпознали Христос като Този, когото са очаквали, също са знаели кой е Той. Не само мъдреците от изток, но и те са добър пример.

Относно траките, те пазят цялата история и за сътворението и за изкуплението ни, във вид на тази история за Великата Богиня майка, която се вземаше от някои погрешно за езичество и която пазят в традициите си. Цялата им вяра е такава - накратко старозаветна.

Има едно слово, че Бог не прави нищо, без да го яви първо на своите приятели пророците. Та такива хора са винаги предизвестени за случващото, Христос не се е появил като гръм от ясно небе. Очевидно не само в Израел са го очаквали.

Това знание е било всякога достъпно за верните Богу. И точно за това иде реч, че траките са такива хора, поне жреческия им елит.

Тази трансформация или новораждане, за която говори Христос им е духовно позната и точно за това говорят пирамидните текстове, освен тракийските артефакти. Трансформацията на земния човек в небесен, когато премине през мистерията на смъртта и възкресението. Това, което би трябвало да преживеем след кръщението си днес. Християнството, както се проповядва съвпада с тяхната вяра.
Името Христос е също познато за тях... няма място...
цитирай
63. kleotemida - леле мале! Пълна каша! И в Донисий е бил разпознаван Христос Спасителя?
30.12.2010 19:22
777 - я сядайте до Гайд да пишете религиозна фантастика!

"И точно за това говорят пирамидните текстове, освен тракийските артефакти?"
Може ли малко по-ясно това, че погледът ми съвсем се събра...

(Инвертоооооор, липсват ми емотикони тук за коментирането! Ако имаше, ей сега тук по земята щеше да се търкаля един емотикон от смях)

п.п. Разбирам вече как Гайд си е оплел кошничката, ама нормални хора да се връзват на това си е направо... хммм ... ще си спестя квалификациите, които мисля...
цитирай
64. get - До уважаемите аноним 777 и още по-... kleotemida ! Позволете ми, движен от дух ...
30.12.2010 20:56
за разбирателство и конструктивизъм, и като педагог, да Ви кажа следното:

Уважаеми 777 - опитвате са да развивате философско-гносиологически концепции, които са до такава степен сложни(не казвам неверни), че ще останете неразбран, предвид ограниченноста на епистоларната форма, в която се опитвате да ги вкарате ! ... най-добре направете блог и там в коректна обстановка, вероятно ... ще стигнем до съгласие :) !

Драга Кleotemida(не приемайте драга, като фамилиарност, а като респект-пиетет) или следва да преустановим дискусията(предвид къде отидохме в дебата ?!) или Вие, като добър пастир-педагог, следва да завърнете нас паството-стадото-блогъри в "Правият път" :) !!!
Това (второто), може да стане, като формулирате-прецизирате "целта на задачата", която си поставяте с настоящият пост, по този начин ще конкретизирате условията при които следва да стане това ! - Иначе ! - Хаосът от мнения излизащи от Темата ще продължи ! ... просто съвет, препоръка.
- Ако ли не, заключете Темата ! - така ще да е по-добре, отколкото да демонстрираме неприязън едни към други и да демонстрираме многознайството си !
Пак подчертавам съвет, препоръка - не налагам мнение !

С уважение към всички !
цитирай
65. kleotemida - Оооооох, Гет!
30.12.2010 23:32
Тя темата си е написана отгоре, ама някои се изкараха по теолози и от Гайд само и само да подменят темата на коментарите и да си внушат внушенията.

Май е време наистина всеки следващ коментар не по темата да бъде изтриван. Почвам да съжалявам, че не послушах д3вер и да трия доста по-рано. Ама нали се опивам да бъда толерантна към чуждото мнение. Само дето последните "гости" така и не разбраха разликата между това да говориш за християнството и да бъдеш християнин или поне мааааалко по-добър такъв.

Няма да заключвам темата, но вече наистина всеки коментар, който излиза от рамките на темата, а тя е египетските йероглифи и сравнителния анализ с тези на Гайд, просто ще бъде изтриван, колкото и да е ценно (в какъвто и да било друг аспект) мението на пишещия!

Аз казах!

:)))
цитирай
66. kleotemida - Не исках да се стига до тук, но мисля, че е време и тези, които само четат, да разберат кой, кого и какво защитава!
31.12.2010 01:38
А линкът, който ще сложа тук, е за всички анонимни защитници на Тракийската църква.

СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ:

http://www.symvol.org/rm/eresi/03_JES_sekti/03_protestani/07_P_B/12_TC/

Няма дим без огън, а като знаем как мудно действа БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА срещу такива прояви, едва ли би излязла с това си становище, ако "огънят" не едостатъчно силен и видим....

п.п. Това не влизаше в доводите ми, но мисля, че се прекали с "теологичната" защита.
цитирай
67. анонимен - 777 Весело изкарване на новата година!
31.12.2010 12:00
Клео, непрестанно намесваш името на Гайд, мога само да ти кажа, че би било добре да се запознаеш със съдържанието на пирамидните текстове, преди да говорим, евентуално в друга тема. Гайд не е техния автор, нито е автор на това, което ти пиша като мое мнение. Някак си решила, че всичката информация идва от нето и обръщаш разговора в тази посока.
Гет е напълно прав, че написаното от мен ще остане неразбрано в този си вид, тъй като и на мен ми е отнело много повече от пет минути да осмисля тези неща. Това, че нещо ни е непознато, в твоя случай смешно, не означава, че не е вярно, дори ако в твоята църква не се проповядва.
Линкът, който си поставила съм го чела отдавна и точно това е и доказателство за думите ми. Той също е копи-пейст от сайта на споменатото момче, тъй като той се явява единствен източник на информация, включително за институции, които би трябвало не само да търсят достоверност от двама и трима свидетели, но също да се запознаят и с обратната гледна точка.
Самата хронология и лични данни и всичко не означават сами по себе си нещо, важно е УЧЕНИЕТО, което се проповядва. То е написано в сайта на тракийската църква и вероятно е свързано и с книгите, за които говорим. Напълно явно е и е обект на преценка, но тази преценка не е направена въз основа на тези източници. Личното мнение на момчето, че щом се въвежда в литургията тракийска символика, то тя не е посветена вече на Бога е напълно безпочвена. А неговите теологични размишления са публикувани почти дословно навсякъде.
Книгите и символ веруюто на всички църкви са явни, а тракийската църква изповядва православното символ-верую - Вярвам в триединния Бог ....
Така че ако някой претендира да има глава на раменете си, нека мисли самостоятелно. Самоопределянето на църквата, на която тя има право, напълно опровергава твърденията на този човек. Което отново доказва, че той има някаква користна цел по дискредитирането на тракийската църква.
Оттук насетне, ако Клео се придържа към Тот, всичко ще е ОК.
цитирай
68. kleotemida - 777 - весели празници!
31.12.2010 12:50
Вярвам, че не ти е отнело малко време за писане и осмисляне.
Но пък и виждам, че Ню ейдж-а набира сили...

http://mediaset.sdasofia.org/MEDIA%20SET/LASTNEWS/Total%20Onslaught%20Mini%20Series/1.11TheNewAgeMuvementSub.avi

Какво пък, всеки сам избира... разчитайки на главата си върху собсвените си рамене. Иначе всико е добре преплетено - пирамиди - стар завет - богинята майка - трансформация и новораждане - триединния бог - земен - небесен - смърт - възкресение...
А за останалото, е, щом "Вярвам в триединния Бог .... " стига - нека стига. На мен обаче, не ми е достатъчно точно това и само това, за да повярвам в "неезичеството" на дадена църква или религия!

От тук нататък само по "Тот", щото наистина ще трия!
цитирай
69. get - Малко семантика и защо съм приел името Гет ...
02.01.2011 09:30
Латинският не ми е силната страна но да видим какво пише относно думата с корен ЛИГАРЕ ?!
ligare - задължа, да се обвърже
obligare - да задължи, респективно - да обвърже
religare - да се датвори.
Аз като свободен човек, казано по друг начин Гет, побеснявам не само при вида но и примисълта за ве/РЕЛИГА ! пък било то ... под каквато и да е форма.
За мен "Тракийската църква" е една от многото форми за обвързване ... подчинение на чужда воля, от религиозни фанатици и социални екстремисти.

Гет - Magister dixit ! - Кой, както иска да си го разбира !
цитирай
70. анонимен - 777 Тот, ама след теб, първо ти, после аз! ( емотикон усмивка!)
02.01.2011 10:45
Клео, ако в един съд, примерно човешкото сърце има нещо нечисто, то няма да излезе, наливайки в него помията и нечистотата на света. Нечистото излиза, само след като в този съд непрестанно се налива чисто съдържание, докато след време не остане нищо нечисто вътре.
А чистото съдържание е Божието слово. Когато аз ви карам да направите преценка ви давам винаги за пример библията, като боговдъхновен източник.
Този запис, който препоръчваш на нашето внимание направо ми отрови душата, вероятно и твоята. Това са гадости. Поклонение на луцифер, наркотици, хомосексуализъм и т.н. Да не говорим, че се говори за Ню ейдж, а в тракийската православна църква, не се вижда такава нищо НЮ, нито има връзка с изброените неща.
Лично по мое мнение единствения начин да разпознаеш нещо нечисто, е като опознаеш най-вече това, което е чисто. Така, както в банките най-опитните служители, които са прекарали през ръцете си най-много действителни банкноти незабавно разпознават фалшивите. А човек, който се изпълва с Духа Божий, единствено той може да разпознае нечистия дух, който се представя за светъл ангел, без да търси и това в интернет! Духовният човек изпитва духовно. Както казах, моят източник е библията. А тя разказва, че хората, които се броят за вярващи, процентно се разпределят според старата духовна схема на фарисеи, садукеи, и други подобни неверници, едно малко стадо от истински вярващи и всякакви отстъпници и предатели. Съответно на 12 апостоли, един Юда. Така че болшинството не биха разпознали дори Христос.
Докато не видя на някой реалното състояние, никой за мен не е авторитет сам по себе си.
Относно символите, човекът правилно каза, че ако някакви тъмни сили са си избрали розата за символ, то аз да не я ли садя в градината си? Какво ме осквернява смисъла, който някой обладан ще вложи в нея?
Целия ни живот се състои от образи, сътворени от Бога. Ако някой говори за светлина, но няма пред вид Божия Син, това ще промени ли, че Той е Светлината на света и слънцето на правдата?
цитирай
71. анонимен - 777 Гет, относно твоя пост.
02.01.2011 11:56
Гет, няма да те цитирам, че ще ми изяде мястото.
Тъй като си допуснал правописна грешка, не успях да видя теорията ти за религията. Мога само да кажа, че моето мнение НЕ е също положително, ДОКОЛКОТО религията отразява ЧОВЕШКАТА представа за Бога и последващи дейности.
Но отново ти казвам, че при теб нещата опират до самата ВЯРА. Има ли Бог, има ли Той откровение към хората (не религия, Божествено откровение!) Тъй като изключването изобщо на такова е липса на каквато и да било вяра. От там, ако допускаш, че Христос е Божият син остава да приемеш Неговият "екстремизъм", без коментар. Божието царство е ЦАРСТВО, не демокрация. Създателят определя правилата, който не е с мен е против мен!!
Смисълът е, че в този свят има чист дух, Свят, както и нечист такъв. Свобода в смисълът, в който я разглеждаш, не съществува. Няма нищо ново под слънцето и нищо, което да НЕ е било. Всичко, което считаш за лично твое вече е съществувало, като духовен първоизточник, а в твоя живот то е въплътено в последствие, като избор на един от тези духове, които си последвал, дори несъзнателно. В Бога има абсолютна нетърпимост към ученията на нечистия дух, независимо, че те биха могли да приличат на хуманизъм и демокрация, но като резултат изваждат човек ВЪН от Царството. В Царството има йерархия, духовна йерархия. Ако е от Бога наистина, спазването й води до благословение, ако е човешка постановка, води до това, което пишеш- подчинение на човеци.
Но, демокрация във вярата НЯМА. Ако има, то тя също говори, че си ВЪН от Царството.
Бог избира пророците си в стария завет, Бог избира апостолите си в новия, твоята задача е да ги разграничиш и разпознаеш. Но не можеш да ги пренебрегваш. Още навремето Някои казваха, е защо точно Мойсей, защо Бог не говори на мене? Но Бог ги изобличаваше, а него потвърждаваше. Така че ако човек има някакво смирение, ще търси да намери източника, вместо да търси цялото познание в главата си, а за интернет дори не коментирам, за светска наука и теология, още по-малко.
цитирай
72. kleotemida - 777 Ще запазя коментарите, само за да си ги прочетеш отново, Но
02.01.2011 15:19
ще те помоля да си прочетеш коментар 70 през коментар 71.

Между другото, има разлика и то огромна между това да си засадиш роза в градината и това да й се "поклониш" или да я изтипосаш за символ, през който да "виждаш" (уж) Исус Спасителя. Както има разлика и между това да вярваш в Исус Христос Спасителя и да Му се покланяш чрез "посредници" като слънца, луни, звезди, рози и т.н. Не пише ли в същата тази Библия: "Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи."??? - това е 2-рата Божия заповед.
Не пише ли в същата тази Библия във Второзаконие, гл.4, 16/19:
“да не би да се развратите и си направите дялан образ, лик на някой кумир, който да представя мъж или жена, лик на някой добитък, който е на земята, лик на някоя птица крилата, която хвърка под небесата, лик на някой (гад), който пълзи по земята, лик на някоя риба, която е във водите по-долу от земята; и да не би ти, като погледнеш на небето и видиш слънцето, месечината и звездите (и) цялото небесно войнство, да се прелъстиш, та да им се поклониш и да им послужиш, защото Господ, Бог твой, ги е отредил за всички народи под цялото небе.” ???
гл.16, ст.22. “и не си поставяй стълб, понеже това мрази Господ, Бог твой.” ???
гл.17, ст 2 и 3. Ако се намери среди тебе в някое от твоите жилища, що Господ, Бог твой, ти дава, мъж или жена, които да сторят зло пред Господа, твоя Бог, като престъпят завета Му, па тръгнат и почнат да служат на други богове, и се поклонят тям, или на слънцето, или на месечината, или на всичкото небесно войнство, каквото аз не съм заповядал,”.... ???
а в Йезекил, гл.6, ст.4. “и жертвениците ви ще бъдат опустошени, стълбовете ви в чест на слънцето ще бъдат строшени...” ???

"Целия ни живот се състои от образи, сътворени от Бога." Не, целият ни живот се състои НЕ от образи, а от сътворените от Бога реалности. Точно и това заклеймява 2-та Божия заповед - да не им се правят образи и да не им се кланяме.

"Ако някой говори за светлина, но няма пред вид Божия Син, това ще промени ли, че Той е Светлината на света и слънцето на правдата?" - Не, няма да промени, но ще промени взаимоотношенията на същия този някой със Спасителя и ще издигне друг за светлина на света и слънце на правдата. Ще промени и взаимоотношенията със Спасителя и отношението им към Него на тези, които са тръгнали след този някой. За което и говорим. За което се говори и във видеото.

"Когато аз ви карам да направите преценка ви давам винаги за пример библията, като боговдъхновен източник." - До тук срещам основно опити за тълкувания на Библията (и то през “елементи” на гностицизма) и тук-там някоя перефраза, но примери от Библията не видях.

Апропо, мен този запис не ме е отровил, изобщо. Гледах го поне три пъти и мисля да го изгледам поне още толкова. Защото не е той гадостта. Гадост е това, което се върши уж в Името на Христос Спасителя, а самият Той е подменен с най-големия лъжец и бащата на лъжците - Луцифер. И не знам как не виждаш “НЮ”-то на “Тракийската църква” след като то се вижда и от километри, ако човек все пак реши да си отвори очите. Тази “църква” е отнесена към “Ню ейджа” и от самата авторка на статията, на база на описаните ритуали, заклинания и тем подобни езически техни практики.

Всъщност, най-голямата победа на Луцифер на тази Земя е, че направи всичко възможно да не се вярва в съществуването му и всички злини, които се струпват на нея да се приписват на Бог...
цитирай
73. get - Уважаеми 777 мисля, че злоупотребяваме с търпението на стопанката ?!
02.01.2011 15:32
Дайте да не си говорим за духове и йерархии, за богоизбраност и богопротивност и ред още казуистики !
Колко завета имаме ? - Стар и Нов !
Първият е "даден"" на Мойсей ! - Добре след като му бе даден - Защо на богоизбраното племе им бе необходимо в лицето на Ездра и Неемия да го допълват ?(приблизителна датировка VІв).
Старият завет откога съществува в този си вид ? - Колко още редакции има след това ? ... това по отношение на форма !
По отношение на съдържание !
Какво боговдъхновено има в масовите убийства цитирани в "Царства" ?
Същото по отношение на геноцида над персите в книга "Естир" ?!
Какъв е Законът "Съдии" при "старите" евреи ? - Талионът, който се изразява в реципрочно членовредителство и кръвна мъст ! ... И това ли е "свето" и "богоугодно" ?
Защо е това изкуствено сливане в обясненията от Вас, в съзнанието на нас, на Стар с Нов завет под някакво обтекаемо-двусмислено наименование Свето писание !
Нима самият Христос не е казал, че е дошъл и проповядва - Старият завет(закон) не действа и ред още др.
Какви са тези внушения "Създателят определя правилата, който не е с мен е против мен!! " Мога ли аз или вие да кажете, че сме изразители на Волята Му !
Аман от "новозаветни пророци" - След Христос, такива не може да има ! - Точка - Свърши отдавна ерата на пророците !
За Вярата и религията, дайте да не си говорим ! - Защото Аз си говоря(моля) с Бог, както учи Христос ! ... нито смятам да го правя публично и достояние, нито смятам да мисионерствам !
Ако е рекъл Господ, да изпрати Някой да ме пита - Ще се опитам спроти силите и Безупречноста си, и нашепваното ми от Него, за да помогна на тази Душа в Пътя й !
Никога няма да достигна - да си приписвам, че на мен, само и единствено, е дадено Богооткровение и второ ... и още по-важно, че съм този, който с примитивният си мозък може да знае Цялата и пълната Му Истина !
Не смятам повече за уместно да коментирам тези въпроси Тук !

С уважение !
цитирай
74. kleotemida - Защо се гневиш, Гет. Не казали Той - самият Исус:
02.01.2011 16:40
ОТ МАТЕЯ СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ, ГЛАВА 5:17. Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня.
18. Защото, истина ви казвам: докле премине небето и земята, ни една йота, или една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.

И сбъдна ли се всичко от казаното?
Кое отпадна от Закона и кое остана? Коя му част, защото и сам знаеш, че Законът има няколко части?
Нима и 10-те Божии заповеди са отпаднали?

Едва ли някой тук на тази земя може да си позволи "да си приписва, че на него, само и единствено, е дадено Богооткровение и второ ... и още по-важно, че е този, който с примитивният си мозък може да знае Цялата и пълната Му Истина !"

Но това значи ли, че трябва да сме безкритични към всичко, които става уж в името на Исус Спасителя? И къде отиваме тогава като вярващи в Него. Говоря за вярата, не за религията.
цитирай
75. get - :))) kleotemida - И ти ли ... ? (както казал Цезар)
02.01.2011 17:32
Първообраза е Тората !
Ма след това има вкарано още доста в Старият завет ! - Това е което ме смущава !

Ти ме притискаш с цитати от Нов завет - не е коректно !
Как ? ... нима се гневя ?! - Не ! - Предупреждавам само, че много взехме да отиваме в сферата на приказките, а то ... по-скоро се усеща и с дела се доказва !
Не съм чувал/чел първите християни да са насилвали някого било с дума било с действие !
За това не ми се правят нито теологични анализи, нито ми се влиза в апологични проповеди ! "Защото блажени са нищите духом !"
За тези които не са ! ... идват като предупреждение изредените седем смъртни гряха !
Затова съм ти казал, че в представата ми - Бог е като невинно дете ! и ... аз се опитвам да гледам на Света и нещата в него, през лъчезарните очи на малко дете - без предварителни нагласи и предубеждения.
Усмихнем ли се "с очите си" на Света - Това е Любов ! - Тогава влизаме в хармония със себе си и с Него !
По-нататък, не ми се говори става твърде фамилиарно(лично) !
Пътя ни към Него е специфичен и поради това всеки трябва сам да си го измине - а не да го обяснява от амвона !
Пак казвам, не ми се говори на всеослушание ... ако някой има да ме пита на лични ... инак не !

С уважение !
цитирай
76. kleotemida - О'к :))) Така ми прозвуча, извини ме, ако съм натоварила думите ти с излишна емоция!
02.01.2011 17:58
Пък и всеки си има мисия... :)

Уважавам правото ти и избора ти!
Всеки има право на такъв!

Бог да е с теб!
цитирай
77. d3bep - Гетски, ако обичаш не ми слагай в ...
02.01.2011 18:00
Гетски, ако обичаш не ми слагай в устата думи и заключения, които не съм казал ,а са плод на твое погрешно тълкувание.

За Хему..
По принцип тук дискусията става с ниско ниво на дискусия и високо нво на спор.
Чети египтолога Олег Берлев. Той е наясно с концепцията и той ни е дал съвременното разбиране за нея.
Хему се употребва в много аспекти, но най точният е като че ли единно тяло ,а най - честият- фараон и неговото Хему.

Общо взето пак предлагам на Клео да спре писането на анонимни; вярно , вдигат посещаемостта, н освалят нивото... Все ми е едно какво ще напишат за моите занния и източници, далеч съм изобщо от мисълта да се съпоставям с тях, но засипват свястната тема с плява.

Весели празници на всички!
цитирай
78. get - Х-а-а-а(!!) поздрав със завръщането ти d3bep ... ми то тук така се отплеснахме, че ...
02.01.2011 19:22
аз вече забравих какво твое(изказване) сложих в мойте уста или ... обратното ... ама нейсе !
То е от миналата година, обръщай страницата и почвай на чисто тефтера за Новата 2011 година.
d3bep написа:
Гетски, ако обичаш не ми слагай в устата думи и заключения, които не съм казал ,а са плод на твое погрешно тълкувание.

За Хему..
По принцип тук дискусията става с ниско ниво на дискусия и високо нво на спор.
Чети египтолога Олег Берлев. Той е наясно с концепцията и той ни е дал съвременното разбиране за нея.
Хему се употребва в много аспекти, но най точният е като че ли единно тяло ,а най - честият- фараон и неговото Хему.

Общо взето пак предлагам на Клео да спре писането на анонимни; вярно , вдигат посещаемостта, н освалят нивото... Все ми е едно какво ще напишат за моите занния и източници, далеч съм изобщо от мисълта да се съпоставям с тях, но засипват свястната тема с плява.

Весели празници на всички!


и аз се присъединявам с посещаемостта нивото и т.н ... слагай поне цензура, като не е по темата, че от история се обърках къде отидохме ?? :)))

П.П. Ако съм прозвучал сърдито - Нема такова нЯщо !
цитирай
79. kleotemida - ОТ ТУК НАТАТЪК САМО "ПО ТОТ"
02.01.2011 20:17
ВСЕ ПАК НОВАТА ГОДИНА ТРЯБВА ДА ВНЕСЕ И МАЛКО ПИСАНЕ ПО ТЕМАТА :))

цитирай
80. kleotemida - МОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИТЕ, ЧЕ "ПОЧИСТИХ", НО ВЕЧЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАМ НЯКОЛКО ПЪТИ!
03.01.2011 20:02
ПОДОБНО ПОВЕДЕНИЕ ЗА МЕН Е НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ "ДОМАКИНА" НА ТЕМАТА, А ТЯ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ СЕ ПОДМЕНЯ С ДРУГА ТЕМА, НЯМАЩА НИЩО ОБЩО СЪС ЗАГЛАВИТО И ТЕМАТИКАТА НА ТАЗИ...
цитирай
81. kleotemida - 777 - ще изтрия и поредния ти коментар след мой 79 и който отново не е по темата.
04.01.2011 13:28
Мисля, че достатъчно ясно предупрежавах неведнъж, а дори и молих да се придържаме към темата.
Постове от преди мой №79 няма изтривани и това всеки непредубдеден може да го види. Всичко, което е изтрито, е писано след това, не е по темата. При триенето не е правен подбор - изтрито е всичко след вече споменатия коментар 79 с последното предупреждение. Назад в хронологията не е пипано абсолютно нищо, така че дори само заради този нов опит за некоректни внушения си заслужавате новата "метла"!

Честно казано, съжалявах, когато ги триех и съжалявам, че ги изтрих, но наистина мисля, че се опитахте да ми се "качите на главата"...
цитирай
82. анонимен - 777 се извинява!
04.01.2011 20:05
Тъй като не е лесно човек да се ориентира в изтрита тема, възможно е погрешно да съм останала с впечатлението, че липсват мои постове по-нагоре, може да съм ги написала по-долу, щом го твърдиш. По тази причина СЕ извинявам, че нарекох това цензура.
Но почти от началото се измести посоката на разговора изцяло с твоята благословия, Клео, какво се палиш толкова? Гет възрази срещу титлата д-р, пред името на Гайд и оттам обърна разговора в друга посока, охотно възприета и от теб самата. Последваха множество коментари "против" декодирането изхождайки от Тракийската църква и чина във вярата на Гайд. Всички в много организиран хор запяхте срещу, аз донякъде балансирах. Така че темата си определяш ти, от 25 пост нататък нямаш нищо по нея.
Аз лично се чувствам засегната от тона ти, от това, че загубих време да отговоря на всеки един писал в ТВОЯ блог, по темата или извън нея, каквото повикало... И получих горната квалификация.

Направих си труд да проверя самата теза подробно. Дадох идеята, че в изписването на хляб двата знака не трябва да се четат само идеограмно. С което и довода, че може би знанията ти/ни не са достатъчно пълни, като все пак написаното означава хляб. В последствие се включи дзвер, който заяви категорично, че знаците означават хляб! Което само значи, че твоите/моите знания не стигат за да се докаже правилността на превода, но НЕ стигат и да се отхвърли. Но ти НЕ реагира.
Написах ти също, че това, което д-р. Гайд е написал като значения е откриваемо по Гардинер, но липсва при теб на някои места, което ти също НЕ отчете изобщо. Естествено аз пиша в Гугъл "списък по Гардинер" на английски, този език владея.
Коментирах идеограмното значение на знаци, тъй като основно такова е дадено в таблицата в колонката на Гайд, отхвърлено от теб понеже не трябва да се разглеждат знаците само в тази светлина. Да, но се водим по табличката, нали... когато Гайд дава идеограмно, аз какво да сравнявам?
Вземи някакво отношение по споменатите неща и ще вкараш каруцата в пътя...
цитирай
83. kleotemida - Бреееей, нямаш спирка нали?!
04.01.2011 21:37
Аз мисля, че достатъчно добре се обосновах и съм ти отговорила. Това, че ти не желаеш да си изясниш как действително стоят нещата с йероглифите, си е твой проблем, не - мой. Каквото беше нужно да напиша, съм го написала, а това, че на теб не ти изнасят отговорите ми, вината не е моя.

За думата "баща" (а не "хляб"-а) на Гайд също е написано, особено за идеограмния му "превод" с ножа и хляба. "Баща" е само защото двата йероглифа изписват думата "ит", която значи баща, а не защото "съдържа пиктограм за "нож" и "хляб". И до днес в българския се употребява: "Ти-баща, ти-майка, в тебе-ножа, в тебе-хляба!" (Гайд)". Разликата между двете интерпретации е от небето до земята. Същото и с йероглифа "хляб" - той е идеограма, само когато се ползва с детерминатива, който отбелязва, че ще се ползва само с идейното си значение. Същото е и с йероглифа "уста" - само с детерминатива той означава уста, реч, говор - без детерминтива (чертичката под него) е само звука (буквата) Р (R). Тъй, че допълни си знанията с малко граматика и тогава ще спорим. Гайд може и да дава идеограмно значения, но в древно-египетската граматика, идеограмите се дават с определено означаване. И това е така от "време оно" в тяхната граматика, нема изключения, за да си позволява Гайд да ги прави, както на него му харесва.
Толкова по спора. Не го смятам вече за съществен, след като и в предишната тема друг анонимен се опитва да ме "върти" в същия омагьосан кръг с нелепи от всяка гледна точка твърдения.

А като толкова искаш да говориш по темата и паралелните на нея теми, послушай Гет. Той ти предложи да си създадеш блог и да пишеш каквото ти душа иска. С удоволствие ще се включа в спора, ако позволиш.

Пак казвам, съжалявам, че се наложи да трия, наистина. Уважавам труд на всеки при писането тук, както и разсъжденията му по темата. Затова и помолих да се съобразите с желанието ми и да не ме принуждавате да трия. Да броя ли колко пъти помолих, преди да хвана "метлата"? А и дали се съобразихте с тези ми молби?

П.п. Ето ти тук: http://imadrugpat.org/books/trakiiski_poslania.pdf ТРАКИЙСКИТЕ ПОСЛАНИЯ. Сама прецени колко от Бога са думите му (и тези на тракийските епископи). Колко православна (както твърдят те самите) е тяхната религия. Аз за себе си имам мнение...
цитирай
84. анонимен - Може да не ми отговаряш, няма да влизам тук повече, за твое спокойствие
06.01.2011 18:23
Ами да беше казала, че не ти се говори по темата, а не постоянно да я подменяш с друга, пък да казваш, че хората не говорели по нея. Хайде със здраве. Щом е така, няма да ти досаждам повече.

А блог аз имам, темите не са исторически, по-скоро социални, вероятно не те касаят. А и толкова си зле настроена, че общуването ни няма как да продължи.

А при написани 4 книги от автора, не виждам никакъв смисъл да да пиша нещо и аз. Нещата са ясни, за който иска да ги види, за който иска да прочете, има къде.

За линка благодаря, книгата, към която даваш линк не е авторска, само уводи, заключения, тези неща са вероятно писани в съвремието ни.
Всички текстове са автентични, събрани са свещени текстове, писани специално до траките, по тази причина тракийски послания. По-голямата част от тях вече ги познавам от библията, има още някои, които не са били включени, които са много ценни и от теологична и от християнска гледна точка.
Но ти си толкова предубедена, че е излишно да го казвам.

Но с този линк ти пак показваш, че ти и само ти си подменяш темата и предубеждението ти към научните достижения на Гайд се коренят в неприемането на Тракийската църква, които неща би трябвало да успееш да разграничиш.

Относно йероглифите, няма нищо случайно в това писмо. Няма нищо случайно и в ножа и хляба. Но по-важното беше да видиш, че тълкуванието е правилно, въпреки, че според теб не беше в началото.

Вероятно и за останалото ще се убедиш, ако се открие кой да ти го обясни или пък ако прочетеш самите книги и видиш подробностите.

Йероглифите не се "дават така от време оно", може да разгледаш най-първите образци от времето на преддинастичния период, да видим как ще приложиш граматиката и къде ще намериш стилизираните пиленца. Ще откриеш същото "надраскано" писмо, като от плочките, с което не само ще видиш зор, да го откриеш по Гардинер, ами дори и да откриеш нещо, ще ти се стори погрешно.
Разгледай плочката, в която се разказва за първото нашествие на чужденци в Египет...
Всичко добро!
цитирай
85. kleotemida - Ти шегуваш ли се или ми четеш коментарите така, както Гайд "превежда" Светото писание?
06.01.2011 19:17
"Може да разгледаш най-първите образци от времето на преддинастичния период, да видим как ще приложиш граматиката и къде ще намериш стилизираните пиленца"

Ей, най-сетне стигнахме до едно мнение, като изключим граматиката. Сега можеш да ги разгледаш и ти, за да ми кажеш как точно Гайд стигна до неговата "стилизация", след като такива стилизирани пиленца по онова време е нямало, нямало е и 3 500 год. по-късно даже. За йератично писмо да не говорим. А на всичкото отгоре той превежда през йероглифи, които са отдалечени от плочките му на 5-6000 години.

А доводът за 4-рите книги, извини ме, но си е смешен направо. някой си написал 4-ри книги и това доказва правотата му. Я виж нашите историци що книги изписаха! и да не би огромноят брой погабена хартия да значи, че всичко написано в тях е вярно?

И не ми се говори по темата, докато наистина не понавлезеш малко в темата. Казах ти с какво да се позапознаеш по-подробно и тогава ще спорим, а не че изобщо няма да спорим.

Що се касае до Гайд, да предубедена съм и едва ли някой е в състояние да промени предубежденията ми спрямо него. И имам сериозно основания за това, от които само едното е неговата Тракийска "църква".
цитирай
86. анонимен - Стига намеци за Гайд, ако ще говорим за йероглифи, а не за религия
07.01.2011 12:59
Доводът ми за 4-те книги означаваше единствено, че аз нямам какво да прибавя към тях, нито мога по-добре да се обоснова, че да ставам инициатор на нещо, на което друг е инициатор и го прави добре.
Все пак е хубаво, че пишеш, че не всичко в историческите книги е вярно, без да го прилагаш само за Гайд.
Теорията, че Гайд превежда през късно египетските йероглифи си е само твоя, очевидно, понеже не познаваш книгите.
В книгите си той дава и аналогията с най-старите версии на египетска земя. Обаче какво се получава. Ето, ти казваш, не се чете, нагласено е, не ми прилича на знаме и т.н. Ако ти се покаже стар текст от раннодинастичния период, няма ли да е същото! И едното чертички и другото чертички, трябва да имаш поглед на дългогодишен експерт, за да видиш кое какво е.
Когато човек превежда, превежда от език, който не познаваш, на език, който познаваш. Но тъй като съвременният човек не познава образното писмо, дава му се сравнение с Гардинер, за да сравнява с това, което е най-достъпно, лесно откриваемо като информация, върху което има написани учебници и граматики.
И все пак, ако се прочетат книгите, там са обяснени с думи тези разлики, настъпили промени и всичко останало, като се отчита напълно развитието на това писмо.
Тези подробности не са написани в резюмето, което е в сайта, понеже то е резюме. И то показва крайния резултат в най-читаем вид, а не пътя, по който се е достигнало до него.
Клемида, траките напълно суверенно са си развивали и писмото и граматиката, без да се съобразяват с нашите трудности по разчитането. Това, което е написано си е ФАКТ, дори да ти се струва, че има разминаване с текстове, писани ХИЛЯДОЛЕТИЯ по-късно.
Знаците са лесно читаеми и аз все по-ясно ги виждам дори на снимките, колкото повече се запознавам с йероглифите. Те са действително тези първообрази, които са довели и до стилизираните им еквиваленти. Малко повече наблюдение и разглеждане прави това съвсем очевидно. Ще пиша още за разчитането...
по долу...
цитирай
87. анонимен - продължение
07.01.2011 13:22
Със сигурност се наблюдава тенденцията да се развива от образно към линейно това писмо. И със сигурност правилата се създават в движение.
Но образното писмо има една специфична способност да има дори заиграване с читателя, като дава възможност да се прочетат няколко пласта смисъл в един и същ образ. Интересното е, че всички те са верни и се допълват един друг. Четеш отгоре надолу - едно, четеш отдолу нагоре - друго, но и двете се допълват, верни са.
И това е използвано според мен най-вече в оброчните плочици, където с няколко знака се предава огромна неподозирана дълбочина от смисъл. Съвсем умишлено се дава възможност за различен прочит, който води към втори, трети аспект на посланието. И това е напълно естествено, като се има предвид, че това са най-древните и най-свещени свети знаци. Просто Бог така ги е дал, че да изразяват много неща едновременно и да могат да се изписват в различно положение един спрямо друг, да си променят и допълват смисъла.
Прочитът не може да е линеен. Когато Гайд пише, че дава окончателното разчитане, той има предвид разчитането на знаците по тях и съпоставката с Египетските йероглифи и общия смисъл на посланието.
Няма как да знаеш, че в книгите си той дава множество комбинации от смисъл, който върви с текстовете. Поне няколко варианта за всеки ред.
Целта му е била да преведе мисълта на траките, хора с многопосочно и образно мислене, към нашето ЛИНЕЙНО причинно-следствено мислене. Това не е лесна задача. И дълбочината на посланието не е отразена напълно в превода. Нещо, с което Гайд не само е наясно, но го и казва.
Все пак трябва да се изпълни и задачата да се даде на съвременния читател някакъв поглед към съдържанието и това е направено.
Даден е възможно най-прекия разбираем смисъл на съвременен български.
Ако човек, обаче, изостави начина си на мислене и успее да погледне с образното си многопосочно мислене (каквото имат всички деца), той ще види още по-голямо богатство.
Също Гайд призовава за намесата на различни специалисти!!!
цитирай
88. kleotemida - Мдааааам, що ли не очаквах друга ...
07.01.2011 13:34
Мдааааам, що ли не очаквах друга "защита", а точно тази с многопластовстта, произтичаща и от "нелинейното" мислене на Гайд???

"Съвсем умишлено се дава възможност за различен прочит, който води към втори, трети аспект на посланието."
С това съм абсолютно съгласна! Колкото повече различни прочити, толкова "канарчетата" са повече...

Без да коментирам колко артефактите, които ползва, са оброчни, сакрални и тем подобни глупости. Но знам, че отново ще влезе довода "тракийски вярвания" (за които даже самите траколози не са съвсем наясно, но пък Гайд получава знанията си направо Свише!), а не научни доказателства...
цитирай
89. анонимен - Мдааааам, що ли не очаквах друга ...
10.01.2011 20:13
kleotemida написа:
Мдааааам, що ли не очаквах друга "защита", а точно тази с многопластовстта???

"Съвсем умишлено се дава възможност за различен прочит, който води към втори, трети аспект на посланието."
С това съм абсолютно съгласна! Колкото повече различни прочити, толкова "канарчетата" са повече...



Това не е защита, Клеотемида, просто препредавам за предубедения ти поглед неща, които са написани в книгите на д-р. Гайд, които не си прочела. И понеже не си ги прочела, няма как да знаеш, че те не са крайния вариант или резюме, което ползваш. А задълбочено четиво, в което проблемът се оглежда от всички страни, оглежда се научно, без да се натрапват отговори. В книгите има множество цитати на водещи египтолози и наши траколози и изводите се правят единствено на такава основа. Може би ще се изненадаш, но дори Орфика Магика на Фол, а и други нашенски публикации потвърждават изводите в които се съмняваш, точно за тракийските вярвания. Използват се и известни преводи на пирамидни текстове.Канарчетата са тези, които имат предубеждение "свише"! Обвинявайки в ненаучност, обвиняваш сериозни светила в науката!
Освен другото самата идея да се проследи връзката на Траките с Египет тръгва от срещата на автора с един исторически документ, в който е написано, че тракийския цар Тцер нахлува в Египет. От там нататък цялото пътуване към неизвестното е едно ровене из древни източници, опиране на делото на множество учени и историци и това е проследено.
Авторът никак не е знаел какво точно ще открие в това пътуване, по следите на тази следа, по която сега вървят и твои колеги блогъри. Темата е напълно открита и за дебати и за нови открития, а и за нови прочити на нови артефакти.
Ако аз бях един непредубеден историк, щях да си направя проучване, но непременно щях да се запозная с този огромен труд и да си направя лична преценка за него.
Но българите обичаме да откриваме топлата вода наново..
А пиктографското писмо има многопластовост, това е факт и без твоя скептицизъм...
цитирай
90. rembo - не е имал представа ли!!!
10.01.2011 21:19
Оопс. Анонимен. Грешка! Как да не е знаел какво ще открие? ще ми кажеш, че Кр. Мутафчиев не е писал за построяването на пирамидата на Джосер от траки ли? Или че нашият доктор по психиатрия не е чел Мутафчиев?
Дали Ст. Гайд е посочил границите на валидност на своята теория за връзката траки-египтяни? Има ли начин тя да бъде опровергана и как? Или тя е окончателната истина? И да, защо да не е окончателна, след като той е наследник на богоизбрания народ и е кардинал на Православната църква- Тракийски обряд, т.е. има директна връзка с Бог!!!
цитирай
91. rembo - сканиране
10.01.2011 21:22
Анонимен, направи ни услугата да сканираш книгите, стига си ни повтарял какво сме чели и какво не сме!
цитирай
92. анонимен - Рембо, върви до книжарницата...
12.01.2011 17:06
rembo написа:
Оопс. Анонимен. Грешка! Как да не е знаел какво ще открие? ще ми кажеш, че Кр. Мутафчиев не е писал за построяването на пирамидата на Джосер от траки ли? Или че нашият доктор по психиатрия не е чел Мутафчиев?
Дали Ст. Гайд е посочил границите на валидност на своята теория за връзката траки-египтяни? Има ли начин тя да бъде опровергана и как? Или тя е окончателната истина? И да, защо да не е окончателна, след като той е наследник на богоизбрания народ и е кардинал на Православната църква- Тракийски обряд, т.е. има директна връзка с Бог!!!


Рембо, значи ще прочетеш, ако сканирам? Хайде, книгите са на смешни цени.По памет първата е към 6-7 лв, следващите 2 по десет, последната 15.
Ако бяха писани от нашите велики траколози, щеше да е 50-100 лв. минимум всяка.
Не ме затруднявайте, още повече, че си има хора, които "качват" такива неща и вероятно работят по въпроса. Аз едва намирам време да се включа изобщо.

Да, не е знаел. Той не е историк, най-големият му интерес е бил към лингвистиката и древните езици, но самият той учейки в коптска семинария, членувайки и в библиотеки, където е имал достъп до древни документи е попаднал точно на исторически документ, твърдящ, което и вие. Нашествие на траки.
Изследването му логично започва с разглеждане на царския серекх на Тцер в търсене на руната на Тракия, тъй като в същия исторически документ той чете, че въпросният Тцер е именуван на древния Тир, родоначалник на траките.
Незабавно той открива знакът на Тракия, присъстващ в почти всички серекх-и на първите (и не само) фараони. Знак, който не би бил основен именно в тези серекх-и, ако означаваше просто фаянс.(по Гардинер)
Това откритие за него не е било окончателно, докато не се открие реална връзка с Тракия.
Гайд решава да потърси образно писмо по тракийски артефакти и отива във Врачанския музей. Избира два артефакта, умишлено открити на различни места и с различна датировка. Още при пръв поглед открива йероглифите, прочитът е такъв, какъвто се вижда.
цитирай
93. kleotemida - Мдаааааам, сега съвсем ни се изясни как са станали "откритията"...
12.01.2011 21:00
Честно казано, губеше ми се само как точно е попаднал на коптските ръкописи и откъде би могъл да знае коптски, за да навържа за себе си обратната хронология "интерс (онзи, който клати феса)- откритие".
Сега просто всичко си дойде на мястото.
цитирай
94. анонимен - Да, всичко си идва на мястото...
14.01.2011 14:24
Ами време беше и вие да разберете най-накрая, че откритието си има естествена хронология! Колкото и добър учен да е Гайд, (до този момент твърдяхте, че няма лингвистични познания, а сега разбираме, че всъщност сте се питали от къде ги има?) към момента на откритието той не е работел нито като траколог, че да оглежда артефакти, нито като историк.
Той е изучавал древни документи, в които Е ПРОЧЕЛ, че има тракийско нашествие в Египет. Това е първото звено, от там тръгва да се разплита нишката
От там произхожда логиката да се търси общото с културата на Тракия и естествено да се потърсят първите първообрази на йероглифите по нашите земи.
Едва тогава авторът е започнал да разглежда тракийски артефакти, тъй като той не е археолог или историк и освен от обща култура едва ли е бил запознат с тях. Най-вероятно те са му били предложени от екипът на Врачанския музей, където е отишъл първо, за да се запознае с такива артефакти.
Това е рядък шанс за България, тъй като едва ли бихме могли да очакваме подобно щастливо стечение на обстоятелствата, тези находки да бъдат изследвани не от археолог или траколог, но от човек, който има едновременно познания за древните езици, познания за античните цивилизации, теологично образование и едновременно с това е българин. Който няма да си замълчи при откритието, както вероятно би направил един египтолог със западен произход.
Естествено провидението си знае работата и всички тези обстоятелства иначе трудно съчетаеми, са се съчетали, в резултат на което можем да преосмислим историята и да отдадем заслужена почит на предците си и да ги реабилитираме от унижението, което им налагат родните траколози.
Надявам се вече да не се осмели никой да прави книжки за деца, в които траките са безписмени роби. Също както се надявам да спра да гледам в детските книжки маймуноподобни хора.
Да, всичко си дойде на мястото. Първо в главите ни, но с времето ще даде плод и в учебниците и масовата култура.
цитирай
95. анонимен - анонимен 94
14.01.2011 14:55
Вие да не би да ни вземате за малоумни???

Предложени му от Врачанския музей?! Предложени на кукуво лято! Достатъчно изявления имаше по тази тема. Както и това, че най-вероятно артефактите му са от "снимчици" тук-там из литературката и нета, а не от оригиналите.

За лингвистичните познания, хайде да не си правите грешни изводи! До тук се говореше за лингвистични познания по ТРАКИЙСКИ! А логиката, добре сме я схванали. И основно как интересът към египетските ритуали и запозанството му с коптската Библия е довело до създаванетъо на Библия Бесика и до "декодирането" на "протописмото" по тракийските артефакти.

Иначе, евала на провидението! С него и с такъв шанс за България (и особено за Тракийската секта), че направо може да накара всеки дребен религиозен мошеник да се пукне от звист!

Надявам се да дойдете малко на себе си и ако не сте самият г-н Гайд (пък и той да сте) да се осъзнаете, че не тук из нета голи шарани не плуват! С един апотеоз на "славните" му знания компилациите, които е съчинил не стават истини!
цитирай
96. анонимен - Кога ли ще изразите някакъв научен довод, ще дочакаме ли?
14.01.2011 16:37
Ставате за клакьор на Валерия Фол. Ако за такива "учени" говорите, значи не сте нииикак предубедена! И ще ви поздравим.
Защо ли напразно очаквах някакъв научен довод от вас? Няма ли такива, ами трябва непрестанно да ни занимавате с личната си неприязън към Гайд?
Нали не мислите, че понеже на вас не ви харесва, това е някакъв довод против написаното в трудовете му?
С това поведение ще направите голяма чест на института по тракология, ще ви приемат с отворени обятия.
Кажете им, че траките са безписмени, въпреки, че имат образно писмо, (очевидно сходно с Египетското, дори без превода, видимо от всяка снимка в интернет), че не са били в Египет, въпреки че връзката е отразена в множество документи от онова време, някои от които аз прочетох наскоро и в интернет, на френски. (всеки човек, който освен лекциите се порови малко в повече исторически източници, ще открие тези връзки) Кажете им и че коптите са паднали от небето, също и фараоните, а апостол Марко е ходил да проповядва на падналите от небето християни в арабски Египет.
Повлиян от египетското езичество апостол Марко си е избрал лъва с крилата на Хорус за свещен символ, а на неговите икони е изобразяван храма с йероглифа за Тракия отдолу, нагоре като пресечена пирамида. А, а лъва се е изобразявал с нарисувано слънце за фон. Как се е повлиял този човек, какви символи си е избрал.
Пустия му езически Египет, та и Мойсей там отгледан и нашия Господ също и Авраам е ходил, та и в Исая за него пише, че и за Тир също. Гледай ти каква секта, а как Бог пращал там СВОИТЕ люде и с послания и сънища и ангели и в нужда! Това е Тракийската секта в Египет, какъв позор.
А за написаното от Гайд изобщо нямаш право да говориш, преди ПОНЕ да го прочетеш, след което евентуално някой научен довод да дадеш против, ако все още искаш да е против.
А шарани, че плуват, плуват, пускат им мухи и лапат и вярват.
Ако ги нямаше шараните и още по-зле, умишлено затварящи очи българи, в учебниците ни по история можеше да има повече истина.
цитирай
97. kleotemida - Крадецът вика дръжте крадеца! Ама и нахалство!
14.01.2011 20:30
Мисля, че до появата ви и проявата на Гайдовското ви нахалство и красноречие тук все пак изнасяхме научни факти. Появата ви прати темите почти по дяволите, с опитите да пропагандирате сектанството на Гайд и с нищо недоказаните му открития. До тук освен с упражения по красноречие по това какво не е Гайд и какво не е секата му, други "научни" доказателства в негова подкрепа няма.
Йероглифа за Тракия! Я вървете се снимайте! Дори не можете да допуснете, че "предложението от Врачанския музей" все пак е проверено по някакъв начин, а не се основава само на думите на Валерия Фол по телевизията. Нали? Лесно е така, ама наистина шарани тук няма. Тъй че вие плувайте. Вода има достатъчно и за потъване дсже, но не мислете, че някой от тук четящите ще се удави в нея.

И пак повтярам, не разчитайте, че известната връзка между тракийски племена и Египет е достатъчно, за да укрепи Гайд като откривател на нещо. Просто в случая обяснява защо се е хванал с нея и защо се опитва да компилира Библия Бесика през "декодираното писмо" и Котската Библия.
А и не знам какво разбирате под научни доводи, ама изброяването на библейски личности по начина по който го правите, не внася и една йота научност. Пак ви казвам, тичайте в секатат си и там ги проповядвайте тези неща. Тук в историята става дума за доста по различни доказателства - и ОСНОВНО НЕТРАНСЦЕДЕНТНИ!...
цитирай
98. rembo - ?
15.01.2011 22:42
Анонимен96, моля, копирайте някой линк тук към сериозни учени, които подкрепят някоя от основните тези на Гайд. Вярвам, че поне в чужбина В. Фол няма такова страховито влияние.
Колкото до "случайната" находка на Гайд- добре е да помислите колко много заглавия вече са се появили на български до 1995-6, в които са загатнати тезите за тракийският произход на първите египетски династии, за връзката траки-евреи..
Още нещо ми е инетресно. Ще може ли да кажте кои с атези библиотеки с ограничен достъп, които са допуснали въпросният доктор по психиатрия, а не допускат хиляди траколози???
цитирай
99. анонимен - Хиляди траколози? Хе хе Че те н...
18.01.2011 20:55
Хиляди траколози? Хе хе
Че те наште траколози тракологията си я измислят
цитирай
100. анонимен - Клеотемида, имате развинтено в...
19.01.2011 12:02
Клеотемида, имате развинтено въображение и пълно разминаване с фактите.
Лошото е, че разнасяте клюки из мрежата.
Първата клюка е вменяването на д.р Гайд писането на някаква история, едва ли не измислена от него. Но такава нито е писана, нито публикувана, нито съществува някъде извън представите ви.
Гайд е описал теорията си за разчитането на древните надписи през йероглифите. И след като и вие твърдите, че тази връзка е откриваема, очевидно няма нищо ново в това. Все пак такъв опит за прочит през йероглифите НИКОЙ не е правил преди Гайд. Което му дава пълното право да бъде откривател на тази връзка и този метод.
От там нататък той не е писал и грам история, ако самото декодиране е също история изобщо. История ли е, ако някой ви ПРЕВЕДЕ исторически извор от един език на друг? Това е лингвистичен превод.
Историята тепърва има да използва този метод, ако реши да търси дори други египтолози, да им разчетат артефактите, ако толкова са скептични към прочита. Въпросът е, че нашите траколози, които си правят конгресите и си получават наградите в Гърция, дават мило и драго да си запазят отношенията с тях и някои още европейски и азиатски благодетели и лично тях не ги устройва откриването на траките като развита култура, предшестваща другите европейски култури. Толкова ли не виждате, че те са се сраснали с уютното местенце на последния ред в ъгъла, където приемаш ролята да си никой в Европа, но никой, на който му ръкопляскат, да твърди, че е никой и дори да учи децата си, че са никой. Цяла Европа подкрепя нашите траколози да твърдят, че траките са безписмени. Понеже почти всяка страна пази в сърцето си ужаса, че може да се открие произхода на техния родоначалник, някъде измежду множеството тракийски племена, които са били толкова многобройни, че са се разселвали из цяла Европа. Ако се окаже, че меровингите са отцепници от тракия? И т.н, да не продължавам. Да, страшно е, че хрониките на тракия ще открият кой кой е в Европа
Сещате ли се за тези неща, като говорите за наука?
цитирай
101. анонимен - Замисляте ли се, че говорим за хора, ...
19.01.2011 12:24
Замисляте ли се, че говорим за хора, които нямат централизация на властта? Аналогична култура е староеврейската, в която всеки син на баща си е поемал в различна посока, за да не си пречат и синовете на един баща са ставали родоначалници на различни племена. При траките, обаче, това разселване е в огромни размери, пример за което е Египет. Говорим за хора, наричани царе на морето, а също отлични бойци. В различни периоди тракийски племена са управлявали не само Египет, но също Испания, Италия, почти цяла Европа, тракийски императори е имало и в Рим. Цялото това движение е трудно проследимо, понеже в древността траките са се наричали стоте тракийски племена. Ето има алемани, които не са траки, но има готи, които са траки. Но Германците смятат, че са наследници на готите, без да виждат таци връзка. Французите смятат, че са наследници на франките. Но кои са франките?
Навсякъде стои някакво племе в основата. Но то какво е като произход?
Да, много европейски племена не са изобщо тракийски! Слава Богу, с тези хора днес няма да имаме никакъв конфликт. И с наследниците им.
Но разкриването на историята на траките неминуемо ще ни вкара в конфликт с други, за които ще се открие също, че са наследници на траките.
Но тези хора няма да се зарадват, понеже се считат за нещо повече от нас. Техните историци са ги научили, че нашата история започва 7 век, а тяхната 4, че те са покръстени през 3-4 век, а ние при Борис!
Но разбулването на мистификациите от нашата история открива и нашия корен и техния и кое от къде идва.
Тракийската история свидетелства за съзнателното пренаписване на историята от Рим, за което са били назначени хора по заповед на императора. История, в която да се прекъсне светия корен и да се почне само от Аспарух, варварски незаконен нашественик на гръцки земи. Пренебрегвайки факта, че братята му управляват половин Европа. Ще ви изненада историята за словените и всичко друго.
Прочетете ги тези тракийски хроники и после ще коментираме.
Гайд няма нищо общо!
цитирай
102. анонимен - А вие от каква човешка порода сте, та не разбирате елементарната логика?
19.01.2011 16:33
Линвистика на исторически имена, истрически артефакти и религиозна и историческа компилация на базата на на тази "лингвистика" не било история?!!

Е това в поредното малоумие, което най-малко очаквах като защита!
цитирай
103. анонимен - Както вече казах, превода може да го ...
26.01.2011 12:37
Както вече казах, превода може да го даде всеки. Всички наши исторически имена се превеждат през бохарския и древните образни знаци в Египет. И това е очевидно.
Самите имена го доказват. Ако кръстите дъщеря си Радост, някой китаец ще разбере ли какво означава? Не, но само на нашия език това име има смисъл.
Няма друг език, на който да разберете какво означава Радост, освен на езика на бащата на Радост.
Ето, факт. Всички древни имена и понятия от нашата история (и тракийската, за който още ги разделя) се превеждат през бохарския диалект, запазен в консервиран вид в Египет. Това е толкова очевидно, че ще ви го каже всеки специалист, който владее езика.
Както казах, човекът Гайд е показал връзката и нищо повече. А преводът, който е дал е буквален според този език. Който желае, да си прави проверки, да търси, да изследва! Никой не ви пречи, хора, да работите, да мислите.
За религиозна и историческа компилация и дума не може да става, освен в нечии представи. Понеже просто липсва такава и който твърди друго, нека я покаже. Къде е компилираната история?
цитирай
104. kleotemida - Ами намери си я сама, то на човек т...
26.01.2011 22:01
Ами намери си я сама, то на човек търпението му се изчерпва да спори чак с такова преклонение пред Гайд. Имаш очи и ум, поне претендираш за наличието им, ползвай ги!
цитирай
105. анонимен - cheap levitra online 3267
20.10.2012 13:12
[url=http://orderlevitrahere.com/#gykfg]levitra online[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#djivw >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#dfikv buy cheap levitra
цитирай
106. анонимен - payday loans 503 6174
21.10.2012 00:36
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2171]payday loan[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17414>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20308 payday loans
цитирай
107. анонимен - buy generic viagra 920 19130
21.10.2012 02:25
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#1166]generic viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#12594>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#17679 viagra online
цитирай
108. анонимен - 100mg kamagra 8595
21.10.2012 13:03
[url=http://orderkamagranow.com/#tpbgp]buy kamagra online[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#bcmtp >buy cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#nxbge 100mg kamagra
цитирай
109. анонимен - buy cialis 8298
21.10.2012 21:09
[url=http://ordercheapcialishere.com/#lhmop]buy cialis[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#ufbbj >buy cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#drpqt buy cialis
цитирай
110. анонимен - buy cialis online 323 10262
22.10.2012 19:18
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#18967]buy cialis online[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#20440>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#4715 buy cialis
цитирай
111. анонимен - payday loans 427 5231
22.10.2012 20:58
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#15056]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#18713>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#19965 payday loans
цитирай
112. анонимен - viagra 100 mg 242
23.10.2012 02:25
[url=http://ordercheapviagrahere.com/#lfejm]order viagra[/url] - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#kxmvc >viagra 200 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#iriwr viagra online
цитирай
113. анонимен - generic viagra 15701
24.10.2012 12:50
[url=http://viagrastorehere.com/#pjqft]cheap viagra[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#fqref >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#iyhhk buy viagra online
цитирай
114. анонимен - cialis online 21383
25.10.2012 06:43
[url=http://cialisstorehere.com/#skyjg]cialis online[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#vuunq >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#dcudn buy cialis online
цитирай
115. анонимен - generic kamagra 2361
25.10.2012 13:46
[url=http://kamagrastorehere.com/#jifuo]buy kamagra online[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#nqwqh >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#vojdc cheap kamagra
цитирай
116. анонимен - buy levitra 4670
26.10.2012 09:12
[url=http://levitrastorehere.com/#hwwqy]levitra online[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#wgota >buy levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#bevqw cheap levitra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kleotemida
Категория: История
Прочетен: 1177337
Постинги: 44
Коментари: 1744
Гласове: 2170
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031