Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2010 12:57 - Средиземноморието е било суша?
Автор: kleotemida Категория: История   
Прочетен: 2390 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 28.11.2010 15:45


imageimage

            image image

           Философът Филон Юдейски ( или Александрийски, ок. 25 г. пр. Хр. – 50 г. сл. Хр.), който споменава за древни катаклизми в трактата си „За нетленността на света”, пише: „Помислете колко много участъци земя, не само намиращите се на брега, но и такива, които са изцяло навътре в сушата, са били погълнати от водите. Помислете и как огромни количества суша са се превърнали в море, в което днес плават безброй кораби. Кой не знае за най-свещения Сицилийски провлак, който в стари времена е свързвал Сицилия с Континентална Италия? Огромните морета от двете страни се развълнували от силните бури и се срещнали от противоположните посоки, сушата била победена и разкъсана. Вследствие на това Сицилия, която преди била част от основната суша, се е превърнала в остров. Казано е, че изчезнали и много други градове, погълнати от разбушувалото се море”.

И наистина, геолозите смятат, че Сицилия и Малта са остатъци от изгубен свят с големи езера, който бил свързан с Африка и бил обитаван от слонове – пигмеи, хипопотами и ловци от „ледниковата епоха”. През 1746 г. натуралистът Бюфон изказал предположението, че Атлантида се е намирала недалеч от Сицилия, а голяма част от Средиземноморието е представлявало суша. По-късно, когато водите на Атлантическия океан проникнали в Средиземноморието, Атлантида и Сицилия били разрушени.

През 1970 г. се състоя експедицията на „Гломър Чалънджър” под ръководството на проф. Кенет Дж. Сю, по време на която били взети дълбочинни проби със сонди от средиземноморското дъно. През 1983 г. издателството на Принстънския университет издаде книгата „ редиземноморието е било пустиня”. Сю стига до заключението, че Средиземноморския басейн наистина е бил суша, по-късно наводнена от Атлантическия океан.

Модерно оборудвания кораб „Гломар Чалънджър” взел редица проби от различни райони на Средиземноморието. При изучаването им в тях били открити гипс, сол и евапоритни отлагания, от които учените стигнали до заключението, че районът е представлявал солено море, което впоследствие пресъхнало и се намирало под морското равнище – нещо подобно на Мъртвата долина в Източна Калифорния.

Сю пише: „Вероятно цялото Средиземноморие е било потопено, когато портата на Гибралтар рухнала. Наличните данни са изключително интересни...”. Според автора Средиземноморието вероятно е било сухо преди 5-10 милиона години. В случая обаче не е правено радиовъглеродно датиране и заключението му се основава на приблизителната преценка на скоростта, с която се натрупват отделните пластове. Геолозите униформисти твърдят, че за това са необходими милиони години. От катастрофична гледна точка обаче при катаклизъм е възможно само за няколко дни да се получат пластове с дебелина по няколко метра. Кое становище е правилното?

Възможно е Сардиния да е била свързана с Европа до около 6000 г. пр. Хр. На острова има почти 7000 „нураги” – каменни структури, които обикновено се датират към бронзовата епоха ( ок. 2500 г. пр. Хр.), макар че може и да са по-древни с хиляди години. В „ ийдърс Дайжест” четем: „Озадачаващ е фактът, че нурагите са по-малобройни по крайбрежието, откъдето е най-вероятно да дойде заплахата, отколкото във вътрешността.”

Възможно ли е нурагите да са били издигнати по времето, когато съвременната брегова линия не е съществувала? На островите Малта и Гозо има много гигантски постройки, които са били пометени от вода в посока запад – изток. Голяма част от тях вече са под водата. Това хвърля светлина върху някогашната география на Средиземно море. Оказва се, че Европа, Азия и Африка са били свързани със суша.

Ал. Филипов



Тагове:   суша,


Гласувай:
2



1. анонимен - Баце
29.11.2010 12:47
Пращам коментари по темата за хиатуса и Черното море на Вашия "приятел" - d3ver, но той бързичко ги триеше, а сега чакат одобрение.

Тъй като те са частично свързани с темата на блога Ви - визирам Малта, ще си позволя да изпратя последния от тях. Само ще добавя, че преди около година излезе една доста интересна книга на Греъм Хенкок - Underworld. Мисля, че ще има какво да се добави и от нея - като се започне за намерените над 7000 човешки скелета в една от пещерите на острова, случайно разкрити при изкопни работи в края на 19-ти век, и проведени няколко години по-късно разкопки, така и следи в огнищата от животински кости на отдавна изчезналия носорог джудже.
Друг интересен артефакт са коловозите на "древната малтийска железница" - успоредни канавки с правилна правоъгълна форма с ширина 50-60 см, и дълбочина докъм 1.00 м на места, пресичащи части от острова, сптигащи дао бреговата линия и продължаващи под водата. Проследявани са до 20-на метра под морското ниво.

Хенкок изказва съмнението, че последните остатъци от т.нар. "сухоземни мостове" между Африка и Европа са били унищожени при катастрофално срутване вследствие на катастрофално земетресение и срутване по минаващия покрай сицилия и източно от Малта подводен хребет, а върналата се вълна - цунами, е помела поселищата и изтребила животните и хората. Привел е и съответните аргументи в подкрепа на тезата си.
цитирай
2. анонимен - Баце - във връзка с темата, но от коментар към друг пост
29.11.2010 12:47
Е, не получих отговор защо се пропускат варовици по брега на днешното ни Черноморие цитираната Странджа, но пък ... коментарът ми беше изтрит. Оки!

Но това не променя фактите, нито за представените картинки като вдъхващи доверие карти, нито аргументацията позоваваща се на тях. Пратих Ви и линк за актуална почвена карта от Corine LandCover, нещо доста по-сериозно и достоверно, споменах и за Агроклиматичния и за Хидроложкия атласи, също съдържащи достатъчно подробни почвени и геоложки карти. За клифовия ни бряг, сарматските варовици по Калиакра, Камен бряг и на север от Албена, пък съвсем.

Не Ви отърва, ОК! Правото за избор на тема и блогът са си Ваши, значи - ще бъде както го искате. Но... се опасявам, че коментарите към постовете на небрежно и с ларж наричаната "колежка" - kleotemida, се важат в същата степен и в обратната посока.

Има геоложки модели за разпространението на ледената покривка в края на плейстоцена и началото на холоцена по тия географски ширини, има и карти за 3-ти цикъл на заливания и екстремното издигането нивото на Световния океан между 60 и 120 метра за по-малко от 500 години, вследствие изливането на няколко млн.куб.км вода, задържана под и зад топящите се ледени щитове в Европа, Гренландия и САЩ/Канада, но явно няма смисъл...

Както и за катастрофичното унищожение на почти сухоземния мост от Африка покрай Малта за Сицилия и Италия. И за премълчаваните рисунки в червено-черния стил на Ласко в малтийските пещери, и за "изчезнатите" към 7000 скелета и части от тях, изкопани от тях през 1903-07г. А да, забравих да спомена, че за разлика от грандиозните циклопски постройки "Хаджар Ким", "Мхаджра" и други по върховете, датирани удобно на 3500г. пр.н.е., входовете на въпросните пещери са на морското ниво.
И понеже във въпрос 2 в коментар 41 питате за образуването на карите и въртопите - и аз питам, как са се получили коловозите по варовика от т.нар. "малтийска железница", изчезващи в морето и защо се проследяват на поне 20-на м под неговото ниво?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kleotemida
Категория: История
Прочетен: 1177325
Постинги: 44
Коментари: 1744
Гласове: 2170
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031