Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2016 12:35 - Безсрамната рекомунизация - 100 год. от рождението на Добри Джуров
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 7194 Коментари: 9 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Безсрамната рекомунизация – 100 год. от рождението на Добри Джуров

            Толкова съм бесен, че ще започна направо – военният министър Николай Ненчев трябва да си подаде незабавно оставката! Незабавно! Ако не го стори, то би било логично да му я поиска и получи премиерът на България. Реформаторският блок на Кънев и Пръмова, които се пишат, че са десни и към които се числи Ненчев също трябва да поискат коалиционния им партньор да се оттегли. Земеделците, ако искат да предложат друг на негово място, но това е безобразие, ама пълно безобразие.

            Някаква волна трупа от верни маркс-ленинци и именуващи се Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и още няколко „патриотични” организации взели, че поискали за тържествено и „паметно” събрание-концерт в чест на 100 годишнината на Добри Джуров Централния военен клуб/ЦВК/ в столицата. И министърът на реформаторите и земеделец Николай Ненчев драснал един подпис и им разрешил, знаейки много добре, че безплатното ползване на ЦВК става с изричното негово разрешение. Това е предисторията, на която дълго време не исках да повярвам – толкова абсурдно ми се струваше. Оказа се, че е самата истина, дори имало група софиянци, която справедливо се възмутила и освиркала идващите на тържеството „офицери и сержанти от запаса”. Дори партията на Ненчев БЗНС /едно от многото/ драснали възмутителна декларация, което само по себе си добавя сериозна доза абсурдизъм в наглед пренебрежимото събитие, но не е така.

            Разрешението на министъра има своите три вероятности. Първата – Ненчев е подписал със съзнанието, че скандал няма да има и тържеството на партийните другари ще мине тихо и кротко, няма да се забележи, камо ли пък да се докопат медиите до него, както е ставало стотици пъти. В този случай той може да се измъкне с простичкото – „Ами не забелязах, недогледах…” Нещо такова. Втората вероятност – Ненчев просто си вярва, че е длъжен да даде това разрешение, защото в неговите очи др. Джуров е двадесет и няколко години министър на отбраната, ползва се с авторитет сред хората с пагони и т.н. В тази вероятност той може би се е надявал дори на позитивно отношение към персоната му – „Да забравим миналото и престъпленията на комунизма и да вървим напред…” Рефрен, който се чува често в определени среди. Трето – Просо министърът е доволно неориентиран, с остатъци от комунистическо мислене, да не кажа и по-силни думи – просто тъп. В този случай се играе сценката – „Аз съм подписал, но партията ми е категорично против, дори е написала декларация по този повод.”

            И в трите случая Николай Ненчев просто трябва да си отиде, защото стореното от него е унизително за националната ни памет, за хилядите жертви избити без съд и присъда, за преминалите през лагери и затвори, за военното престъпление с нахлуването в Чехословакия през 1968 год. и още един куп престъпления от режим, според закона обявен за престъпен.

            В началото на 80-те години на 20 век Добри и Елена Джурови написаха и издадоха една огромна тухла „Мургаш”, в която описват „светлите” си партизански спомени. Та, ако някой иска да възкреси паметта на Джуров да я открие някъде в библиотеките и да я прочете. В нея има всичко и за създаването на терористичните групи на БКП, и за наказателни убийства на напълно невинни хора, и за мащабни грабежи по мандри и селски стопанства, има го дори образа на Янко – бъдещият ръководител на НРБ и комунистически вожд. Ако човек се разрови в архивите ще открие и полицейското досие на Джуров, което е доста обемно и ни представя един краен фанатик на комунизма. Ето например как съдебният състав, председателстван от кап. Стефан Попов е видял през 1943 год. лицето Добри Джуров: „Добри Маринов Добрев в качеството си на особено фанатизиран и деен бандит от „Чавдар” е командвал и водил акциите му, включително посрещането на камиона с крадено оръжие от Военната фабрика и нападението на ж.п. тунела в Макоцево. Още от 1937 год. е виден комунистически функционер. През 1938 год. е осъден по чл. 3 от ЗЗД на 1 год. и 6 месеца строг тъмничен затвор; на 3 април 1942 год. е въдворен в гр. Ксанти, но след 20 дни успява да избяга и започва нелегална дейност на комунистически функционер. С присъда на Софийския военно – полеви съд по наказателно дело щ 792/42 е осъден задочно на смърт.” Какво честваме, г-н Ненчев? Кой честваме така тържествено в ЦВК? За кой подписахте съгласие? И в крайна сметка нима не знаете, че има стократно по-големи герои на съпротивата срещу комунизма – те са хиляди и би трябвало да знаете имената им!?

            Какво ли щеше да стане, ако бяхме поискали да се чества една наистина забележителна годишнина? В началото на януари през 1876 год. е роден генерала от пехотата Иван Вълков, т.е. на същата дата се навършват 140 год. от неговото рождение. Ген. Вълков е един от хората спасили България от съветския болшевизъм след 1923 год. и има стократно повече заслуги пред Родината от Добри Джуров. Представяте ли си какъв вой щеше да се надигне от журналистите и „патриотичните” организации, ако някой бе поискал военния клуб за честване на ген. Вълков?! И дали Ненчев щеше да даде разрешение, както за Джуров?

            Никога не бива да забравяме, че Джуров бе този, който окървави българската армия с една безпрецедентна агресия срещу суверенна държава през 1968 год. С негова заповед български военни участват в смазването на „Пражката пролет”. Заповедта му е категорична до командирите на 12-ти и 22-ри МСП: „Всички заповеди и разпореждания на Главнокомандващия Обединените варшавски сили във връзка с тези задачи да се изпълняват точно и безпрекословно.” Нима това не е едно от най-срамните петна в историята на България?! Че ние сме първата страна, която настоява за военна интервенция в Чехословакия. Може би и затова последни се извинихме за този държавен бандитизъм.

            Аз имам спомен от още една дивотия по времето на същия Джуров. Беше 1981 год. , бях в казармата в Самоков и една нощ ни вдигнаха по тревога, строиха ни и ни прочетоха заповед от „армейски генерал Джуров”, с която поделението бе вдигнато в „повишена бойна готовност”; събрахме багажите, нарамихме автоматите и няколко вечери изкарахме в радиостанциите. В началото така и не разбрахме какво налага това „учение”, на втория ден чухме, че нещо станало в Полша. Един от старите войници успя да чуе по „Дойче веле” какво се случва в „братската страна”, но беше хванат и го засилиха няколко месеца преди уволнението в дисципа. Така и през 1981 год. бяхме на крачка да се повтори дивотията от 1968 год., май ни спаси вътрешния преврат на ген. Ярузелски иначе като нищо щяхме да се орезилим пак.

            А спомняте ли си репликата на Петър Младенов към Джуров – „Най-добре е танковете да дойдат.” В резултат на нея същия „герой” нареди привеждането в бойна готовност на танковата бригада в Горна баня. Това съм го чувал лично от президента Желев.

            От доста време сме свидетели на истински бяс от съветоидите срещу ангажиментите ни към НАТО и ЕС, но така или иначе България в тези 26 год. нито веднъж не се опозори с агресия срещу чужда държава, не се изцапахме с кръв, не направихме така, че да се извиняваме, докато комунистическата армия на Джуров сътвори един куп идиотщини. Сега тържествено го честват в Централния военен клуб!?

            Аз си го спомням в 7 Велико народно събрание, когато гордо се развяваше на първите заседания в генералската униформа и трябваше да стане скандал, за да свали военната униформа в парламента. По-късно напусна и заседанията възмутен от скверните думи на опозицията срещу неговия „идеал”.

            Въпросът с честването на един от най-мрачните образи на комунизма съвсем не е така маловажен, както ни се опитват да го представят. Това е знак, символен знак на забравата за комунизма и най-срамното е, че участва военния министър в сътворяването на тази идеологическа  галимация: „Всичко е забравено, да вървим напред…” Забравихме твърде скоро, че народ, който не си спомня историята и злото в нея е осъден да я повтори. Сигурен съм, че никой нямаше да се възпротиви, ако рудиментите на комунизма бяха си направили честването в родното на Джуров село Врабево, Троянско. Там можеха да си развяват червените знамена, да пеят партизански песни, да се възторгват от комунистически  спомени, така както откриха на др. Живков паметник в родното му селище Правец, че дори Гоце Първанов отиде на крака. Но честването в ЦВК има символно значение, то е знаково за забравата, за посткомунистическото мислене на българина, който не умее и не желае да преосмисли историята на комунизма. Убеден съм, че това честване не можеше да се случи в началото на 90-те год. на 20 век – просто тогава имаше още някакъв срам у наследниците на тежките комунистически фамилии, сякаш се страхуваха  да припомнят за „подвизите” си, още много от репресираните бяха живи и държаха ясни спомени за издевателствата. Тогава другарите бяха прекалено заети с трансформацията на парите, натрупани от други верни другари, сега вече са богати и доволни и започват битката за миналото, за историята, за спомените, защото знаят, че един ден за тях това ще е нужно като инвестиция за бъдещето, а такива като Ненчев може би неволно или просто от глупост им помагат. Единственото достойно излизане от конфузната ситуация е наистина военният министър да си отиде, поне като мъничък знак за покаяние.






Гласувай:
6


Вълнообразно


1. appen13 - Жалък СДС-дебилизъм на едно мразещо и в червата си България и българите нищожество !
08.01.2016 12:42
Според очевидци, Добри Джуров не само е бил най-успешния военен министър в историята на съвременна България, но е и бил крайно скромен човек, който категорично е отказвал да участва в апаратни игри.
цитирай
2. koshmar - Алоу, комунягата преди мен - ком...
08.01.2016 13:02
Алоу, комунягата преди мен - комунистическите престъпници, какъвто беше джуров, никога не са обичали България и и изобщо не са били българи, защото точно тия твари изпратиха предложение до ЦК на КПСС да станем съветска република. Наистина е отгвратително да се чества тоя престъпник, а за декларацията на БЗНС и аз четох, но не знаех, че Ненчев е дал разрешение, наистина заслужава оставка, той по начало не заслужаваше тоя пост, Шаламанов беше сто пъти по-кадърен.
цитирай
3. koshmar - Ето кой българин трябва да се чества - ген. Иван Луков.
08.01.2016 13:09
http://lubomir33.blog/politika/2016/01/08/zashto-da-hodia-na-lukovmarsh.1420869#last_comment
цитирай
4. zaw12929 - Ало, войската в партии не участва и ...
08.01.2016 18:39
Ало, войската в партии не участва и военните ни от първо до последно коляно трябва да се тачат. Войската е единното място на държавата и спрете да се хулите.Пазете сили срещу външните врагове.
цитирай
5. vencivaleri1951 - Нещастен човек си авторе
08.01.2016 21:57
От злоба ще се задавиш. Как по точно частта ни през 68ма в Чехословакия е
окървавила когото и да е, като български военен един изстрел не е дал. Как можеш
да се гавриш с черните майчински и съпружески забрадки и със сираците като говориш
че няма кръв откакто сме в структурите на НАТО . За какво загинаха тези млади мъже.
Ти изпрати ли твое дете войник зад граница? Някой от главнокомандващите, някой премиер, някой военен министър, някой депутат, някой бенифициент по проект...???
За сведение господине големия син/Чавдар/ на генерал Джуров загина по време на дежурство. Бе и световен шампион по парашутизъм с абсолютен рекорд в нощен скок.
Ще те питам и нещо друго лъжецо. Кой от сегашните управници/ с изключени е на съгражданина ти Жан Виденов/ властвал няколко години живее в блок. Джуров живя над 30 години в блок , при това сграда с доста апартаменти-ул Кораб Планина днес Ходеше на пазар в квартала, можеше често да бъде видян да катери Витоша. За тези години никога не съм забелязал да има охрана. Нямаше по обичан генерал от военни, волнонаемни и срочнослужещи.
Как можеш да го сравняваш с онзи убиец Вълков който затри хиляди и сред тях много блестящи личности. Да, полицейски досиета има. И виж как в следствие и съд се е държал Джуров и как Вълков-молещ за пощада поради напреднала възраст и болежки, съдействащ на следствие и топещ съратниците си касапи...Абе гнус ме е повече да пиша
цитирай
6. schumpov - Прост народ - слаба държава. &qu...
09.01.2016 15:56
Прост народ - слаба държава. "Войската в партии не участва..." По времето на комунизма имаше професии запазени само за партийни другари, а в останалите - позиции само за номенклатурни кадри. Ако Джуров на беше комунистически главорез едва ли щеше да стане генерал. Докато България не се изчисти от комунизъм и комунисти няма да има никакъв напредък.
цитирай
7. theeconomist - Торосче, бивше депутатче мазно...
09.01.2016 20:55
нали бяхте на власт, бе ,филибетлийски смешнико?
Нали правихте декомунизация.....?
Каква рекомунизация те гони?
Мислиш ли че някой, някога ще отбележи 100 г. от твоето рождение? :-))))
цитирай
8. apollon - вие сте идеалистичен наивник г-не. ...
10.01.2016 13:44
вие сте идеалистичен наивник г-не. Вие живеете в страната на прасетата, където бай Ганьо сочно рупа от свинската зурла, уши, от бута и от сланинката. Вие се намирате в страната, където министрите не идват на власт за пирует, а за цял мандат, в който да ядат, да пият и да се веселят в политическия гьонсуратлък необезпокоявано до настъпване на новия изборен режим.
цитирай
9. teodordetchev - Мисля, че коганто оценяваме министъра на отбраната ...
13.01.2016 10:02
... е много по-добре да отчетем това, което направи с ремонта на старите МИГ 29 (и което му спечели омразата на всички фенове на Добри Джуров, писали по-горе), отколкото да му "дерем бяс", че разрешил един концерт...

Е, какво пък. Аз бях в казармата точно по време на Чернобилската авария и трябва ад признаем на Добри Джуров, че беше единствения човек, който взе някакави мерки за защита на подчинените си. Не че това, че минахме на консерви е подвиг, но е по-добре от отричането, че нещо се е случило.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542137
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031