Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2011 01:26 - Писмата на Душевадеца
Автор: kleotemida Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 35224 Коментари: 77 Гласове:
10

Последна промяна: 23.01.2011 01:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
о т к ъ с и

   

Клайв Стейпълз ЛУИС 


         Английският писател, поет, филолог, литературовед и богослов Клайв Стейпълз Луис е роден на 29 ноември 1898 г. в Белфаст, Северна Ирландия. Получава образование в Оксфордския университет, където преподава в продължение на три десетилетия.

През 1954 г. той става професор в Кеймбридж, а от 1955 г. е член на Британската академия на науките.

Известност му донасят неговите изследвания в областта на английската литература от епохата на Средновековието, както и богословските му трудове.

Умира през 1963 г. Оставя внушително по своя мащаб дело на творец и мислител, за което още приживе е удостоен с престижни литературни награди и получава широко признание и известност.

В България е известен с произведенията си “Проблемът болка”, “Обикновено християнство”, “Отвъд безмълвната планета”, “Писмата на душевадеца”, поредицата “Хрониките на Нарния” и др.

Със своите съчинения на нравствено-богославски теми Клайв Луис се утвърждава като един от най-влиятелните апологети на християнството в нашето съвремие.

  

ПИСМАТА НА ДУШЕВАДЕЦА

 

На Дж. Р. Р. Толкин

Ако текстовете на Светото Писание не могат да помогнат, то най-сигурният начин да прогониш Дявола е да му се подиграваш и да се отнасяш с пренебрежение към него, тъй като той не понася насмешката.

Лутер

Дяволът... горделивият дух... мрази да се шегуват с него.

Томас Мор

 

 

 

Предисловие

Нямам намерение да обяснявам как попаднаха в ръцете ми писмата, които сега предлагам на читателите.

Съществуват две еднакво сериозни, макар и противоположни грешки, които хората допускат по отношение на дяволите. Едната е да не вярват, че те съществуват. Другата е да вярват, че ги има, и да проявяват прекален и нездрав интерес към тях. Самите те са еднакво доволни и в двата случая и приветстват с еднаква радост както материалиста, така и магьосника. С такъв ръкопис, какъвто е използван в тази книга, може да се сдобие всеки, който е разбрал как става това. Но злонамерени или раздразнителни хора, които биха го използвали по неподходящ начин, няма да го научат от мен.

Съветвам читателите да помнят, че дяволът е лъжец. Не всичко, което Душевадецът казва, трябва да се приема за чиста монета, даже и от неговата собствена гледна точка. Не съм се опитвал да разкривам самоличността на хората, споменати в писмата. Все пак, мисля си, че едва ли е възможно образите на отец Ежсън, да речем, или на майката на пациента, да са напълно достоверни. Самозалъгването е често явление не само на Земята, но и в Ада.

В заключение трябва да прибавя, че не съм правил никакви опити да установя хронологията на писмата. По всичко личи, че седемнадесето писмо е написано преди въвеждането на купонната система, но като цяло сатанинският метод на датиране изглежда няма връзка със земното време и затова не съм се опитвал да го възпроизвеждам. Историята на Втората световна война, освен доколкото се случва от време на време да повлияе на душевното състояние на някой човешки индивид, очевидно изобщо не е интересувала Душевадеца.

К.С. Луис

Магдален Колидж

5 юли 1941

   

 

 Седмо писмо


 

Драги ми Горчилко,

 

Странно е, че ме питаш дали е задължително да държиш пациента в неведение относно твоето съществуване. Този въпрос, поне що се отнася до настоящия етап на борбата, е решен от Низшето Командване. Засега нашата политика е да се прикриваме. Разбира се, не винаги е било така. Ние наистина сме изправени пред жестока дилема. Ако хората не вярват на нашето съществуване, се лишаваме от чудесните резултати на прекия тероризъм и освен това не можем да създаваме магьосници. От друга страна, ако вярват в нас, няма да можем да ги правим материалисти и скептици. Или поне не още. Силно се надявам, че когато му дойде времето, ще се научим да митологизираме и да оцветяваме емоционално тяхната наука до такава степен, че онова, което всъщност е вяра в нас (макар и не така формулирано) да се промъкне в съзнанието им, докато то същевременно остава непристъпно за вярата във Врага. "Жизнената сила", боготворенето на секса и някои аспекти на психоанализата могат да се окажат полезни в този смисъл. Щом веднъж постигнем най-доброто, на което сме способни - материалиста-магьосник, човека, който не използва, а в действителност обожествява онова, което неопределено назовава "сили", като същевременно отрича съществуването на "духове" - тогава на войната вече ще й се вижда края. Дотогава обаче ще трябва да се подчиняваме на заповедите. Не смятам, че ще срещнеш особени трудности да държиш пациента си в неведение. Фактът, че в съвременните представи "дяволите" са предимно комични образи, ще ти помогне. Ако у него започне да се надига и най-малкото подозрение, че ти съществуваш, накарай го да си представи същество в червени чорапогащи и му внуши, че щом не е способен да повярва в него (това е стар христоматиен метод за объркване), следователно не може да повярва и в теб.

 

Не съм забравил обещанието си да обмисля дали да направим от пациента ти войнстващ патриот или пък краен пацифист. Всички крайности, с изключение на крайната преданост към Врага, трябва да бъдат поощрявани. Разбира се, не винаги, но поне в този период. Някои епохи се характеризират с равнодушие и самодоволство и тогава задачата ни е да ги приспиваме още по-дълбоко. Други епохи, а сегашната е именно такава, са неуравновесени и предразполагат към бунтове и раздори. В такъв случай пък ние следва да ги разбуним още повече. Всяка малка групичка хора, възникнала на базата на някой общ интерес, който останалите не одобряват или игнорират, е склонна да развива вътре в себе си силно взаимно възхищение, а към външния свят - огромна доза надменност и омраза, която се проповядва без никакъв срам, защото тя е в името на "каузата", която се смята за безличностна. Дори когато групичката е създадена първоначално за целите на Врага, всичко това остава в сянка. В наш интерес е Църквата да бъде малобройна, не само за да може по-малко хора да познаят Врага, но и за да може онези, които Го познават, да придобият неловката напрегнатост и отбранителна готовност да доказват, че те са най-правите - черти, присъщи на някое тайно общество или клика. Разбира се, самата Църква е здраво защитена и ние никога досега не сме успели да й придадем всичките белези, характерни за една фракция. Но нейни подгрупировки често са постигали възхитителни резултати, като се започне от партиите на Павел и Аполос в Коринт и се стигне до горната и долна партия в англиканската църква.

 

Ако успееш да превърнеш пациента си в един от онези, които отказват военна служба поради убежденията си, той неизбежно ще се окаже част от едно малобройно, гласовите, сплотено и непопулярно общество, а последиците от това за човек, така скоро приел християнството, почти сигурно ще бъдат добри за нас. Но само почти сигурно. Имал ли е той сериозни съмнения за правилността на участието си в една справедлива война, преди сегашната да е избухнала? Дали е човек с такава физическа смелост, че да не изпитва подсъзнателни опасения относно истинските мотиви за своя пацифизъм? Може ли той, когато е най-близко до искреността (а никое човешко същество при никакви обстоятелства не е напълно искрено), да е убеден, че е воден единствено от желанието да се подчинява на Врага? Ако той е от този вид хора, пацифизмът едва ли ще ни свърши работа, а вероятно и Врагът ще го предпази от обичайните последствия от принадлежността към една секта. В такъв случай най-доброто, което можеш да направиш, е да предизвикаш у него неочаквана объркана емоционална криза, от която той може да излезе като гузен привърженик на патриотизма. Такива неща често могат да се уредят. Но ако е такъв, какъвто си го представям, опитай с пацифизма.

 

Което и от двете да възприеме, основната ти задача ще бъде една и съща. В началото ще го накараш да смята патриотизма или пацифизма за част от своята религия. После, под влиянието на партизанския дух, го научи да ги смята за най-важната нейна част. После бавно и неусетно го доведи до етапа, в който религията става прост участ от "каузата", в който християнството се цени главно заради чудесните аргументи, които предлага в полза на британската военна кауза или на пацифизма. Най-важното, от което трябва да го предпазиш, е да гледа на земните дела като на средство за подчинение на Врага. А когато успееш да направиш така, че светът да стане цел, а вярата - средство, значи почти си спечелил твоя човек и няма никакво значение каква е светската цел, която преследва. Щом митингите, памфлетите, политиканството, разните движения, стратегически цели и кампании станат по-значими за него от молитвите, тайнствата и милосърдието, той е наш. И колкото по-"религиозен" е (в този смисъл), толкова по-сигурно е, че е наш. Тук долу има една цяла клетка с такива, която мога да ти покажа.

Твой любящ чичо

Душевадецът

 

 

 

Осмо писмо

Драги ми Горчилко,

 

Имал си значи "големи надежди, че религиозният период на пациента ти вече преминава", така ли? Винаги съм си мислил, че Подготвителният колеж върви към провала, откакто за ректор назначиха стария Поплювец, но сега вече се убедих. Никой никога ли не ти е говорил за закона на махалото?

 

Човеците са амфибии - наполовина дух и наполовина животни. (Решението на Врага да създаде такъв отблъскващ хибрид е една от причините Нашият Отец да оттегли подкрепата си за Него.) Като духове те принадлежат на вечния свят, но като животни те населяват времето. Това означава, че докато духът им може да се насочи към някой вечен обект, телата, страстите и въображението им подлежат на непрекъснати промени, защото да бъдеш във времето значи да се променяш. Следователно най-близкото до постоянство състояние, което е възможно за тях, е люшкането - периодичното достигане до дадено равнище, последвано от неизбежно пропадане - серия от падания и възходи. Ако беше наблюдавал внимателно пациента си, щеше да забележиш това люшкане във всяка сфера на живота му - в интереса му към работата, в привързаността му към приятелите, в телесните апетити - всичко това бележи покачване и спад. Докато живее на земята, периодите на емоционално богатство и физическа жизненост ще се редуват с периоди на вцепенение и бедност. Скуката и апатията, които сега преживява пациентът ти, не са твое дело, както наивно предполагаш. Те са просто естествено явление, от което за нас няма никаква полза, освен ако самият ти не се потрудиш да го оползотвориш.

 

За да решиш как да го използваш най-добре, трябва да се запиташ каква полза би искал да извлече Врагът от него и после да действаш в обратната посока. Може би ще се изненадаш, че в Своите усилия да си осигури господството над дадена душа, Врагът разчита на ямите дори повече, отколкото на върховите периоди. Някои от най-скъпите Му любимци са преминавали през по-дълги и по-дълбоки спадове от всеки друг. Причината е следната: за нас човешкото същество е преди всичко храна; нашата цел е за погълнем волята му и тя да стане част от нашата, да увеличим собствения си личностен обхват за негова сметка. Но покорството, което Врагът изисква от хората, е нещо съвсем друго. Трябва да приемем факта, че всички онези приказки за Неговата любов към хората, и че Неговото служение било абсолютна свобода, не са просто празна пропаганда (както с радост бихме повярвали), а ужасна истина. Той наистина желае да изпълни всемира с множество противни малки Свои копия - същества, чийто живот, в своите миниатюрни мащаби, ще бъде качествено същият като Неговия, и то не защото Той ги е погълнал, а защото тяхната воля по собствено желание е в съгласие с Неговата. Ние искаме добичета, които накрая да се превърнат в храна; Той желае слуги, които накрая да станат Негови синове. Ние искаме да поглъщаме, а Той иска да се раздава. Ние сме празни съдове, които жадуват да бъдат напълнени, а Той е изпълнен и прелива. Нашата цел във войната е един свят, в който Нашият Отец, Който е Долу, е въвлякъл всички други същества в себе си; Врагът желае един свят, пълен със същества, съединени с Него, но все пак различни.

 

И ето тук е ролята на спадовете. Сигурно често си се питал защо Врагът не използва силата Си да направи присъствието Си осезателно в човешките души, когато и доколкото пожелае. Но сега ти е ясно, че Неустоимостта и Неоспоримостта са двете оръжия, които самата същност на Неговия план Му забранява да използва. Просто да прегази една човешка воля (което осезателното Му присъствие несъмнено би направило) за Него е безпредметно. Той не може да насилва. Той може само да увещава. Защото подлата Му цел е и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Човешките същества трябва да са едно цяло с Него и все пак да бъдат самите себе си. Неговата цел е не просто да ги унищожи или асимилира. Той е готов да им се наложи за малко в самото начало. Ще ги запали с намеци за Своето присъствие, които, макар и незначителни, за тях са от огромно значение, с емоционална сладост и лесна победа над изкушенията. Но Той никога не си позволява това състояние на нещата да продължи дълго. Рано или късно Той оттегля, ако не в действителност, то поне от техните съзнателни възприятия, тези подпорки и стимули. Той оставя създанието да застане са собствените си крака, да изпълнява само с усилия на волята си задължения, които са изгубили всякаква привлекателност. Именно по време на тези периоди на спад много повече, отколкото в периодите на възход, създанието се превръща в такова, каквото Той го желае. Затова молитвите, отправени в такива моменти на емоционална скованост, най-много Го радват. Ние можем да завличаме пациентите си чрез постоянно изкушаване, защото те ни трябват само за трапезата, и колкото повече пречим на волята им, толкова по-добре. Той не може да ги "изкушава" към добродетел, както ние - към порока. Той иска те да се научат да ходят и затова в даден момент трябва да отдръпне ръката Си, и ако у тях има дори само желание за ходене, Той се радва и на препъванията им. Не се заблуждавай, Горчилко. Няма момент, в който нашата кауза да е по-застрашена, отколкото когато един човек, вече не желаейки, но все още възнамерявайки да се подчинява на волята на Врага, се оглежда в един свят, в който изглежда, че всяка следа от Него е изчезнала, и се пита защо е бил изоставен, и въпреки това се подчинява.

 

Но, разбира се, спадовете предлагат възможности и за нас. Другата седмица ще ти дам някои указания как да се възползваш от тях.

Твой любящ чичо

Душевадецът

 

Десето писмо

 

 

Драги ми Горчилко,

 

Щастлив съм да чуя от Похотливко, че пациентът ти е завързал доста полезни нови запознанства и ти си се възползвал от това по един многообещаващ начин. Както разбирам, съпрузите на средна възраст, които са се отбили в службата му, са тъкмо от оня тип хора, които ние бихме желали да познава – богати, остроумни, повърхностно ерудирани и иронично скептични към всичко на света. Разбрах също, че симпатиите им клонят към пацифизма, но не от морални съображения, а защото са свикнали да омаловажават всичко, което засяга огромните маси от себеподобните им и от един лек нюанс на модерен литературен комунизъм. Това е превъзходно. И изглежда ти добре си използвал неговата социална, сексуална и интелектуална суетност. Разкажи ми повече за това. Той здраво ли се обвърза с тях? Нямам предвид с думи. Съществува една неуловима игра на погледи, интонации и усмивки, с които един смъртен може да покаже, че е на страната на хората, с които разговаря. Това е онзи вид предателство, който ти особено трябва да насърчаваш, защото самият човек не го осъзнава напълно. А докато се усети, ти вече ще си успял да направиш отстъплението му трудно.

 

   Несъмнено, той твърде скоро ще разбере, че собствената му вяра е в пряко противоречие с основните положения, на които почиват всичките му разговори с новите приятели. Мисля, че това няма голямо значение, особено ако успееш да му внушиш да отлага откритото признаване на този факт, а това лесно ще постигнеш с помощта на неговите свян, гордост, скромност и суетност. Докато продължава отлагането, той ще се намира в положение да действа против принципите си – когато би трябвало да говори, той ще мълчи, а когато би трябвало да мълчи, той ще се смее. След време ще придобие, първо в поведението си, но после и в приказките, всякакви цинични и скептични становища, които всъщност не са негови. Но ако го управляваш добре, може и да станат негови. Всички смъртни са склонни да се превръщат в онова, за което се представят. Това е елементарно. Истинският проблем е как да го подготвиш за контраатаката на Врага.

 

 Най-напред трябва максимално да отложиш момента, в който той ще осъзнае това ново удоволствие като изкушение. Това може да ти се стори трудно, понеже слугите на Врага от две хиляди години проповядват, че „Светът“ бил едно от най-големите класически изкушения. Но за щастие, през последните няколко десетилетия те са говорили твърде малко по този въпрос. В съвременните християнски писания, макар и да срещам доста написано (всъщност повече, отколкото би ми се искало) за мамона, досега виждам малко от старите предупреждения срещу светската суета, избора на приятели и цената на времето. На всичко това пациентът ти вероятно ще лепне етикета „пуританство“ – а мога ли между другото да отбележа, че смисълът, който ние сме придали на тази дума, е едно от най-значителните ни постижения през последните сто години! Чрез нея ние годишно освобождаваме хиляди хора от въздържание, целомъдрие и умереност. Рано или късно обаче пациентът ти ще разбере каква е истинската същност на новите му приятели и тогава тактиката ти ще зависи от неговата интелигентност. Ако е достатъчно глупав, можеш да направиш така, че той да осъзнава характера на приятелите си само в тяхно отсъствие. Присъствието им обаче ще помита всякаква критичност. Ако този план успее, ще направиш така, че той да заживее два паралелни живота. Виждал съм много човеци да живеят така, и то за доста дълго време. Той не само ще изглежда, но и наистина ще бъде различен човек във всяка от компаниите, с които общува. Ако не успееш по този начин, ти предлагам един по-хитър и по-забавен метод. Можеш да го накараш определено да се наслаждава на мисълта, че двете страни на живота му са несъвместими. Това ще постигнеш, като използваш суетността му. Научи го да изпитва удоволствие, когато коленичи до бакалина в неделя, защото знае, че бакалинът не би могъл да разбере изтънчения и присмехулен свят, в който той е бил в събота вечер. И обратно, да се радва на сквернословията и богохулствата, докато си пие кафето с тези чудесни свои приятели още повече, защото знае, че в него се крие един „по-дълбок“, „духовен“ свят, който те не могат да разберат. Хващаш ли идеята – светските приятели имат едно общо с него, а бакалинът – друго, а той е пълноценният, уравновесен и всестранен човек, който ги разбира всичките. Така, докато непрекъснато изменя поне на две групи хора, вместо да се срамува, той ще изпитва едно постоянно подсъзнателно самодоволство. И накрая, ако всички изброени начини се провалят, можеш да го убедиш, напук на съвестта му, да поддържа новото приятелство под претекст, че по някакъв необясним начин той прави „добро“ на тези хора просто като им пие коктейлите и се смее на шегите им; и че ако престане да го прави, това би било проява на „предвзетост“, „нетолерантност“ и (естествено) на „пуританщина“.

 

 Междувременно, естествено ще се погрижиш за очевидните предпазни мерки новото му развитие да го накара да харчи повече, отколкото може да си позволи, да занемари работата и майка си. Нейната ревност и опасения, както и неговата уклончивост и грубост, ще бъдат безценно средство за изостряне на напрежението в дома им.

      Твой любящ чичо

      Душевадецът

 

 

 

Единадесето писмо

Драги ми Горчилко,

 

Както разбирам, всичко се развива много добре. Особено съм доволен от новината, че двамата нови приятели са запознали пациента ти с цялата си компания. Както научих от статистическата служба, всички те са хора, на които напълно може да се разчита - непоправими и последователни безбожници, любители на светските удоволствия, които, без да са извършили някакво голямо престъпление, кротко и сигурно напредват към дома на Нашия Отец. Казваш ми, че много обичали да се смеят. Надявам се не мислиш, че смехът сам по себе си винаги е в наша полза. Този въпрос си струва да бъде разгледан малко по-подробно.

 

Аз разделям причините за човешкия смях на радост, забавление, същински майтап и несериозност. Пример за първото ще видиш между приятели и влюбени, събрани в навечерието на някой празник. Понякога сред възрастните е необходим и някакъв повод под формата на майтап, но лекотата, с която и най-дребните духовитости в такъв момент предизвикват смях, показва, че не те са истинската причина. Каква е истинската причина, ние не знаем. Нещо подобно се изразява в голяма част от онова ненавистно изкуство, което човеците наричат музика; нещо такова се среща и на Небето - едно безсмислено ускоряване на темпото на небесния живот, съвсем непонятно за нас. Смехът от този вид изобщо не ни е от полза и трябва да се предотвратява при всички обстоятелства. Освен това, само по себе си явлението е отвратително и представлява пряко оскърбление на реализма, достойнството и строгостта, присъщи на Ада.

 

Забавлението е тясно свързано с радостта - един вид емоционална пяна, която е резултат от игровия инстинкт. Ние имаме много малка полза от него. Разбира се, понякога то може да послужи за отклоняване на вниманието на хората от нещо друго, което Врагът би искал да чувстват или да вършат; но само по себе си забавлението носи много нежелателни тенденции. То стимулира щедростта, смелостта, задоволството и много други злини.

 

Същинският майтап, който възниква при внезапното осъзнаване на някакво несъответствие, е една много по-обещаваща сфера. Тук не става дума за циничния или неприличен хумор, който, според мен, често дава обезсърчаващи резултати, макар разни посредствени изкусители много да разчитат на него. Истината е, че по този въпрос човеците се разделят доста ясно на два типа. За едни от тях "по-сериозна страст от похотта не съществува" и за тях неприличната история престава да предизвиква сладострастие в момента, в който стане смешна. Има други, у които смехът и похотта се възбуждат в един и същ момент и от едни и същи неща. Първият вид хора се шегуват със секса, защото той е източник на множество нелепици. Хората от втория вид се разпростират върху нелепиците, защото те им дават повод да говорят за секс. Ако твоят човек принадлежи към първата категория, неприличният хумор няма да ти е от полза. Никога няма да забравя часовете, които пропилях (дълги часове на непоносима досада) с един от ранните си пациенти по барове и пушални, преди да науча това правило. Разбери към коя група принадлежи пациентът и се погрижи той да не го разбира.

      Истинската полза от майтапите или хумора е в съвсем друга насока и дава чудесни резултати особено при англичаните, които приемат своето "чувство за хумор" толкова насериозно, че недостатъкът в тази област е почти единственият недостатък, от който се срамуват. За тях хуморът е най-утешителната и (обърни внимание) всеопрощаваща благодат в живота им. Затова той е безценен като средство за премахване на срама. Ако някой просто оставя другите да му плащат сметките, той е "стиснат"; ако шеговито се хвали с това и упреква приятелите си, че постоянно се минават, той вече не е стиснат, а "шегаджия". Обикновената страхливост е нещо, от което човек се срамува; страхливостта, раздута с комични преувеличавания и гротескни жестове, може да мине за забавна. Жестокостта е срамна, освен ако жестокият човек не може да я представи като грубовата шега. Хиляди цинични или даже богохулни вицове не допринасят толкова за вечното проклятие на един човек, колкото откритието, че той може да прави почти всичко, което му се прииска, не само без неодобрението, но дори и с възхищението на околните, стига само да успее да го представи като майтап. И това изкушение може почти изцяло да остане скрито за твоя пациент с помощта на английското сериозно отношение към хумора. Всяко негово подозрение, че с хумора се прекалява, може да му бъде представено като проява на "пуританщина" или пък като признак на "липса на чувство за хумор".

Все пак, най-доброто от всички споменати средства е несериозността. Преди всичко тя е много пестелива. Само умният човек може да си направи хубав майтап с добродетелта, а всъщност и с всичко останало. Но всеки човек може да бъде обучен да говори така, все едно че самата добродетел е смешна. Несериозните хора се държат така, като чели майтапът вече е направен. Всъщност никой не го е направил, но всяка сериозна тема се обсъжда по начин, който предполага, че те вече са открили смешната й страна. Ако се възпитава достатъчно дълго, привикването към несериозност изгражда около човека най-сигурната броня срещу Врага, която на мен ми е известна. При това несериозността не носи нито една от опасностите, присъщи на другите причини за смеха. Тя няма нищо общо с радостта; тя притъпява интелекта, вместо да го изостря и не създава никаква привързаност между хората, които я практикуват.

Твой любящ чичо

Душевадецът 

  
   

 
 






Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - душевадец пръдлю ей сега ще ти ...
23.01.2011 01:30
душевадец
пръдлю
ей сега ще ти разкажа две истории и ще вземеш да ревеш като невротизирана стара мома
цитирай
2. kleotemida - Няма начин, анонимчо, да ревна като такава (по обективни причини) :)))
23.01.2011 01:38
Но давай, разказвай, може би с двете ти истории ще разберем защо ти самият "ревна" тъй... миризливо...
цитирай
3. get - Най-напред се освободете от собствените си ...
23.01.2011 13:02

... и/или втълпени Ви от други/друго мисли и чувства за собствена вина !

Както не може да има "абсолютно" зло - така и не следва сами да го захранваме а и чрез внушените ни от "други" фобии и мании !

Това дедите ни са го знаели - на нас са ни помогнали и то ... твърде добре да го "забравиме" !
Подтиснатитият човек - се манипулира по-добре !
Тогава той слиза от идеята (същността) си - Дадена му от Бог, за "imagio dei" и потъва в посредствеността на материалното-животинско !


Дано с това съм бил полезен !

С уважение - Гет !
цитирай
4. razkazvachka - Чувството за хумор - насмешката -
23.01.2011 13:40
не прекалено сериозно, не безотговорно към тъмните местенца в нас -
смях като слънце по водата - силата на духа е в светлината:)))
цитирай
5. kleotemida - Честно казано, не разбрах някои от нещата, които искаш да кажеш, Гет.
23.01.2011 14:00
С твоя телеграмен стил понякога и така се случва :)))

Доколкото, обаче, аз рабирам тези "писма" на К.С.Луис, става дума не само за балансирано възприемане на света, а и за яснота по въпроса "Кой кара влака".

Не зная какво са знаели дедите ни и какво се екстраполира, че е било тяхно знание, но лично аз не желая да живея с тяхното (дори и привлекателно) знание, след като това знание има някакво развитие/промяна. Странно ми е, че непрекъснато се пише и говори за тези знания на предците ни, които били умишлено "изтрити" от паметта на поколенията, умишлено "подменени", за да бъдем манипулирани, но така и никой не ми отговори на нееднократно зададените от мен въпроси: КОЙ бе/е този, който го направи и ЗАЩО? Може би пък с отговорите на тези въпроси ще ни "просветне" и какво е било "изтрито" и "подменено".

Освен всичко друго, аз имам свое знание и опитност, което доста се различава от твоето и от това, което ти (стъпвайки на твоите знание и опитности) твърдиш, че е било знание и на дедите ни. Длъжна ли съм в тази ситуация да вярвам на теб, а да не вярвам на себе си?

С уважение и :)-ка!
цитирай
6. get - Ми то написано ! - Въпреки, че твърде не се коментира ...
23.01.2011 14:38
kleotemida написа:
С твоя телеграмен стил понякога и така се случва :)))

Доколкото, обаче, аз рабирам тези "писма" на К.С.Луис, става дума не само за балансирано възприемане на света, а и за яснота по въпроса "Кой кара влака".

Не зная какво са знаели дедите ни и какво се екстраполира, че е било тяхно знание, но лично аз не желая да живея с тяхното (дори и привлекателно) знание, след като това знание има някакво развитие/промяна. Странно ми е, че непрекъснато се пише и говори за тези знания на предците ни, които били умишлено "изтрити" от паметта на поколенията, умишлено "подменени", за да бъдем манипулирани, но така и никой не ми отговори на нееднократно зададените от мен въпроси: КОЙ бе/е този, който го направи и ЗАЩО? Може би пък с отговорите на тези въпроси ще ни "просветне" и какво е било "изтрито" и "подменено".

Освен всичко друго, аз имам свое знание и опитност, което доста се различава от твоето и от това, което ти (стъпвайки на твоите знание и опитности) твърдиш, че е било знание и на дедите ни. Длъжна ли съм в тази ситуация да вярвам на теб, а да не вярвам на себе си?

С уважение и :)-ка!


... титаничният сблъсък на богословски идеи, които са започнали от ХІІІ в. и приключват на съборът в Тренто на Католическата църква.
Поради подмяната на основни философски концепции, и поради това издигане на нови доктрини религиозни ... се подготвя основата на която възникват, реформизма и религиозните войни.
Двете спорещи идеологии и философско-религиозни школи намират израз в лицето на Николай Кузански и Паоло Сарпи !
Подсказвам ти - не искам да давам нещата "наготово" - не искам да зуча, като ментор, както някои ... "новозаветни-пророци", които се обосновават на постановки в Старият завет ! - Знам, че твърденият ми звучат, като логически и словесен оксиморон, но ... нещата не са така прости ... говорим за философия и света на божественото !
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ - От създаването на Света, Бог е един и същ ! ... "променят" се нашите вярвания - Как и защо става това - Друг въпрос !! ... на който всеки сам следва да намери отговора !

С уважение ! и приятелска :)-ка !
цитирай
7. kleotemida - Сори, Гет, но сблъсъка на идеи след І-ви век дори не ме интересува, а ти ми говориш чак за XIII век.
23.01.2011 15:37
Спорът за Бога-Отец с Бога-Абсолют (голя и малък) или Бога-Майка за мен е връщане към езичеството, каквито и възхвали да ми се поднесат за вярата на дедите ни в посока Богинята Майка и първообраза на вярата и (заради това) най-голяма достоверност на вярванията им. За мен това наистина си е словесен оксиморон. От създаването на света Бог си е един и същ, казваш ти - Така е. И се "променят" само няшите вярвания - и това е така. Но аз не те пипитах как се променят вярванията ни, а КОЙ и ЗАЩО ги променя? Целенасочено и както изглежда с цел да ни отдалечи от Истината. Само "развинтеното" човешко въображение ли го прави? Четейки всичко написано, обаче, до тук по темата (макар и не само тук, т.е.е в този постинг) оказва се, че не е само то, а има "врагове" на Истината, като това обвинение за"враг" се адресира ту към едни , ту към други етноси, групи и дори лица персонално, в зависимост от конкретния момент към който е адресирана и "подмяната", и "изтриването" на част от Истината. И за такива процеси се твърди през целия земен човешки цикъл. Т.е. имаме си непрекъснато и неунищожимо налични саботьори на истината, загнездени в много лица и групи, които се появяват и проявяват винаги в подходящия момент и на подходящото място, така че да успеят да заблудят човечеството. Извинявай, ама, всъщност, това не звучи ли доста налудничаво, ако не приемем, че през целия този цикъл на развитие има един постоянно съществуваш враг, чиято цел да е точно тази подмяна на Истината и проявлението му в множество лица?
Иначе да си говорим за ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ подмени и изтриване на части от Истината, за саботирането й, пак целенасочено и тенденциозно и да го отдаваме на това, че ей така случайно се е появила тази целенасоченост и закономерност тук и там - в тази или онази група или персона и то със задължителното "унаследяване" на желанието за целенасочена вреда на Истината, е според мен, меко казано, инфантилно.
И, за разлика от теб, "Как и защо става това, т.е. как и защо се "променят" нашите вярвания", както и "Кой и с каква цел ги променя?" за мен е по-важният въпрос. Защото отговорите им, пак казвам, могат да дадат и отговор за въпроса какво е подменено и изтрито, и какво се цели с това саботиране на Истината.

Знаеш, че не е лично и е с приятелска :)-ка!

п.п. Гет, ето ти една моя версия за Богинята-Майка и вярата в нея.
Богинята-Майка спокойно може да се отнесе към преклонението пред онази, първата Ева, изгонената от Рая. Онази, която е имала достатъчно познания за Бога, за мистериите в Божието царство, за силата/силите в него и т.н., и т.н. И която е добила не само видимите знания, но познания (и за тях , и смисълът им) от забраненото дърво, като тук вече ги е дала само на избрани, които са й се поклонили и обожествили. Тя пък, знаем, че се е поклонила на друг... Е, може ли да се нарече, че истините за Бог, които тя е дала на чадата си са верни ей по тази моя кратичка версия. При все, че тя е също толкова "вярна", колкото и всички онези други за Богинята-Майка и за водещото женско начало... :))
цитирай
8. get - Не приемай отговора ми, като проява на цинизъм - Мо-о-оля !
23.01.2011 17:59

Това за което ме питаш е като въпросът за Четвъртото измерение - Къде се намира то ?
Ще ти подскажа още малко - Близко ... ама толкова близко е до сетивата ни и умът ни, че просто, не ... можем "да го видим" !
Човекът обръщайки се към Бог и влизайки по този в Неговият Свят - следва да е безупречен ... НЕПРЕДУБЕДЕН !
Ако е такъв (тоест сетивата му са като на малко 2-3 годишно Дете) - ще Стане Безупречен и тогава ... Бог чрез Дух, щети говори ... равно на Слово !
За словото първо, което ще разбереш(осъзнаеш) е че е Любов- Чувство ... после идва, като Глас-реч, от там и Слово(за нас, като аспект ... възприемащ субект).
Но затова следва - Да сме БЕЗУПРЕЧНИ !
Това ни обяснява синът Му - Който има уши - ще чуе, който има очи - ще види, който има сърце - ще разбере !
Последното СЪРЦЕ е най-важно ! То трябва да е изпразнено от от всякакви земни страсти и чувства - Да е чисто, като Девицата, която очаква Своят жених !
По-простичко не мога да го кажа ! ... Съжалявам !

С това изпращам най-добри чувства и пожелания за/по Пътя ти !
цитирай
9. kleotemida - Гет, Синът Му ни обясни, че Самият Той е Пътят, Истината и Животът!
23.01.2011 19:01
И че само чрез вяра в Него, като Път, Истина и Живот, ще се опрадаем.

И не ме препращай ту в XIII-век и доктрините за Абсолюта и Бога-Майка, ту 6-7 хилядолетия назад при Богинята Майка, ту при арианите, ту при богомилите, ту при не знам си какво, за да ми кажеш в един момент, че всичко трябвало да бъде безупречно, демек непредубедено. Е, няма как да не бъда предубедена, разбираш ли? Това, че си "вързал" всичко само към някакво Любов-Чувство, нищо не прави. Много лоши неща са се случвали само от любов-чувство, като са били пренебрегвани други чувства, като чувството за справедливост, чувството за мярка, т.е. твърдостта и благоразумието. А и едва ли Бог иска един човек да има познанията за всичкото това, към което ме препращаш, за да бъде спасен, т.е. да се върне при Отца си.

И, да речем, че разбирам "твоя вид" безупречност, т.е. непредубеденост, но към какво, Гет, или по точно към кого и за какво? Това са все въпроси, на които трябва да се отговори, ако искаш някой да те разбере, какво искаш да ни кажеш.
Иначе си е само набор от думи... който има претенциите да казва нещо съществено, но без адресат на непредубедеността... без съществената част. Защото всичките тези толкова много изписани думи от моя гледна точка са да се опита някой да "разшифрова" какво е Бог. Но дали имаме нужда от това точно познание. Не е ли по-важно да знаем какво Той иска от нас?

Нещо много объркано ми звучи всичко това, което се опитваш да ми/ни кажеш.

Честно, затруднена съм от цялата тази еквилибристика на думите ти. Реално погледнато твоята правота не е с нищо повече от правотата на К.С.Луис поне в моите очи. Неговата е даже много по-разбираема. И защо, да речем, трябва да приема твоите думи пред "втълпени Ви от други/друго мисли и чувства за собствена вина". Защо? Можеш ли да ми го обясниш? Но не в телеграфния стил и не с препратки, вече няколко пъти го казах.

Не е с лоши чувства, но определено с неразбиране...

п.п. Апропо, къде се намира 4-тото измерение, щото по физика съм учила, че за нашият свят е времето, но ти можеш да имаш предвид някакво друго 4-то измерение, далеч от Евклидовата геометрия.

И това: "Бог чрез Дух ще ти говори... равно на Слово". Сори, това в моите очи си е ерес. Ти просто зачеркваш Христос, като въплътеното Слово, с всички произтичащи от това обстоятелства...
цитирай
10. get - Предубедена си kleotemida !! - Защо е така, ... не искам ...
23.01.2011 20:28
... да коментирам ! :):)
kleotemida написа:
И че само чрез вяра в Него, като Път, Истина и Живот, ще се опрадаем.

И не ме препращай ту в XIII-век и доктрините за Абсолюта и Бога-Майка, ту 6-7 хилядолетия назад при Богинята Майка, ту при арианите, ту при богомилите, ту при не знам си какво, за да ми кажеш в един момент, че всичко трябвало да бъде безупречно, демек непредубедено. Е, няма как да не бъда предубедена, разбираш ли? Това, че си "вързал" всичко само към някакво Любов-Чувство, нищо не прави. Много лоши неща са се случвали само от любов-чувство, като са били пренебрегвани други чувства, като чувството за справедливост, чувството за мярка, т.е. твърдостта и благоразумието. А и едва ли Бог иска един човек да има познанията за всичкото това, към което ме препращаш, за да бъде спасен, т.е. да се върне при Отца си.


Поради това и присъди раздаваш ! - Не ти се сърдя, защото те разбирам, разбирам страстите избухнали по повод думите ми и скепсиса на база ... прочетено и прието от теб "за свое" - Верую(?) !
С ХІІІ в. и след това ти илюстрирах само, как отказа на християни, които проповядват наглед, съгласие и любов ... подготвят Една война(религиозна), при която загива близо половината от европейското население !! ... прочети не те лъжа !
В блогът си съм цитирал, че през 681 г. на църковен събор се взима решение за "...." от 61 богоносни отци, които декларират, че това им е казано от Светият дух !
Относно "какво" и "защо" е казано ??!
Относно този последен факт, искам да чуя твоето становище ?!

Знам че, Когато говоря с теб по тези въпроси направо казано ... "вървя по тънък лед" !
Поради това - Моля те пощади ме - Бъди снизходителна и ... не ме засипвай с "ниагари" от думи и въпроси !
Ако смятаме, че водим апологетика - Кажи ? - поради това, че аз не съм "ЗА" такава форма на разговора ни - Веднага спирам !!
Държа на теб, като интелект и-и симпатичен събеседник - не искам без време или поради "глупостта си" да ... !!! :):)
Веднага ще спра всякакви коментари по каквито и да е религиозни въпроси ! - Обещавам !

с уважение от Гет смирений, и в знак на симпатия и сговор изпращам :)-ка !
цитирай
11. kleotemida - Кога ли най-сетне ще разбреш, че на мен извъртането ни ми е в кръвта, но това, че не извъртам, не значи, че не уважавам събеседника си отсреща?...
23.01.2011 21:30
get написа:
Предубедена си kleotemida !! - Защо е така, ... не искам ...... да коментирам ! :):)
Поради това и присъди раздаваш ! - Не ти се сърдя, защото те разбирам, разбирам страстите избухнали по повод думите ми и скепсиса на база ... прочетено и прието от теб "за свое" - Верую(?) !

Знаех си аз, че ще го кажеш, но не раздавам присъди, само казах как изглежда нещата (цитирам) “в моите очи”. А, че съм предубедена е повече от видно, че и съм обяснила защо. Но ти не каза ли някъде, “четете Евангелието на Йоан”? Приех тогава, че поне неговото Евангелие не подлагаш на чак такова съмнение. А не пише ли точно в него:
ГЛАВА 1.
“1. В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.
2. То беше в начало у Бога.
3. Всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало.
4. В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците.
5. И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе.
6. Имаше един човек, пратен от Бога, името му Иоан;
7. той дойде за свидетелство, да свидетелствува за светлината, та всички да повярват чрез него.
8. Той не беше светлината, а бе пратен да свидетелствува за светлината.
9. Съществуваше истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света.
10. В света беше, и светът чрез Него стана, но светът Го не позна.
11. Дойде у Своите Си, и Своите Го не приеха.
12. А на всички ония, които Го приеха, - на вярващите в Неговото име, - даде възможност да станат чеда Божии;
13. те не от кръв, ни от похот плътска, нито от похот мъжка, а от Бога се родиха.
14. И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца.

Къде тук пише “Бог чрез Дух си ни говори ... равно на Слово !” ???


get написа:
С ХІІІ в. и след това ти илюстрирах само, как отказа да християни, които проповядват съгласие и любов ... подготвят Една война(религиозна), при която загива близо половината от европейското население !! ... прочети не те лъжа !
В блогът си съм цитирал, че през 681 г. на църковен събор се взима решение за "...." от 61 богоносни отци, които декларират, че това им е казано от Светият дух !
Относно този последен факт, искам да чуя твоето становище ?!

Виж, Гет, това, че се съмняваш в 61 богоноси отци и за избора им на книгите, които трябва да влязат в Библията, не е мой проблем. Религиозните войни, с които се опитваш да оправдаеш това си недоверие към тях – също. Казах ти, че ме интересуват нещата до края на І-ви век, т.е. периодът на Евангелията и това, което пише в тях. И, ако ще водим някакъв диалог, то ще е на база свидетелствата на учениците на Христос. Другото е само извъртане и бягане от конкретните въпроси.

get написа:
Знам че, Когато говоря с теб по тези въпроси направо казано ... "вървя по тънък лед" !
Поради това - Моля те пощади ме - Бъди снизходителна и ... не ме засипвай с "ниагари" от думи и въпроси !
Ако смятаме, че водим апологетика - Кажи ? - поради това, че аз не искам такава форма на разговора ни - Веднага спирам !!
Държа на теб, като интелект ии симпатичен събеседник - не искам без време или поради "глупостта си" да ... !!!
Веднага ще спра всякакви коментари по каквито и да е религиозни въпроси ! - Обещавам !

с уважение от Гет смирений, знак на симпатия пращам :)-ка !

Защо, Гет, трябва да се чувстваш, като че “вървиш по тънък лед”? И защо трябва все да смяташ, че водим апологетика. Искам яснота по това, което искаш да ми кажеш, а не да ме пращаш, с извинение, на “майна си райна” назад във времето, за да ми доказваш, колко Светите отци не били свети или пък Светото писание не е свято. Омръзна ми от увъртания. Или имаш смелостта да кажеш цялата си теза, та дори и да те обвинят в ерес или не се опитваш да разхождаш събеседника си из цялата човешка история, само за да го накараш да се опита да си съчини това, което ти си мислиш, пък я улучи, я не улучи. Съжалявам, но това нито е честно, нито е кортектно. И друг път съм “палила” покрай точно този ти начин на поднасяне на твоята истина, която може и обща да е, може и да не е, но пък това, което искаш да кажеш е толкова ясно, колкото е ясно и навън в гъста мъгла, че и в тъмна доба.
На всичкото отгоре ме обиждаш, ако смяташ, че различната ти теза и вярване ще ме накарат да ти обърна гръб като събеседник. Ние водим ДИАЛОГ или поне аз така си мисля. Само че аз така и все още не съм се ориентирала в това, което ти искаш да ми кажеш и в това е проблемът. Почвам да си мисля, че аз вече нещо не съм наред след като смятам, че в излагането на една теза трябва да има все пак логика, премственост и взаимосвързани събития, т.е. да е налична онази причинно-следствена връзка, а във всичко това, където ти ме “прашташ”, доста връзки липсват, че и логика ми се губи. Аз ли съм крива, че не разбирам, ти ли не ме разбираш какво искам да разбера, наистина вече не зная...

Излишно да засвителствам уважението си и удоволствието да разговарям с теб. Та дори и когато съм “изгърмявала”, то пак си е било на лице. Както и сега (по подразбиране) :)... Но искам ясен и недвусмислен разговор.
цитирай
12. get - Добре ще ти отговоря с два въпроса (пак оксиморон-Хехе !)
23.01.2011 21:38
kleotemida написа:
get написа:
Предубедена си kleotemida !! - Защо е така, ... не искам ...... да коментирам ! :):)
Поради това и присъди раздаваш ! - Не ти се сърдя, защото те разбирам, разбирам страстите избухнали по повод думите ми и скепсиса на база ... прочетено и прието от теб "за свое" - Верую(?) !

Знаех си аз, че ще го кажеш, но не раздавам присъди, само казах как изглежда нещата (цитирам) “в моите очи”. А, че съм предубедена е повече от видно, че и съм обяснила защо. Но ти не каза ли някъде, “четете Евангелието на Йоан”? Приех тогава, че поне неговото Евангелие не подлагаш на чак такова съмнение. А не пише ли точно в него:
ГЛАВА 1.
“1. В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.
2. То беше в начало у Бога.
3. Всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало.
4. В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците.
5. И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе.
6. Имаше един човек, пратен от Бога, името му Иоан;
7. той дойде за свидетелство, да свидетелствува за светлината, та всички да повярват чрез него.
8. Той не беше светлината, а бе пратен да свидетелствува за светлината.
9. Съществуваше истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света.
10. В света беше, и светът чрез Него стана, но светът Го не позна.
11. Дойде у Своите Си, и Своите Го не приеха.
12. А на всички ония, които Го приеха, - на вярващите в Неговото име, - даде възможност да станат чеда Божии;
13. те не от кръв, ни от похот плътска, нито от похот мъжка, а от Бога се родиха.
14. И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца.

Къде тук пише “Бог чрез Дух си ни говори ... равно на Слово !” ???


- За теб какво е Свето писание ?
- Вярваш ли в първородният грях ?

от Гет смирений
цитирай
13. kleotemida - Да, Гет, вярвам в първородния грях! ...
23.01.2011 21:41
Да, Гет, вярвам в първородния грях! Вярвам в бунта на човека срещу Създателя си.
Светото писание за мен е цялата Библия с малко по-голяма тежест върху Новия завет. Но, за да не те "затруднявам" в един пак такъв наш разговор ограничих нещата единствено до Евангелията.
цитирай
14. get - Обещаваш ли че, ще бъдеш търпима и няма да се сърдиш ??!
23.01.2011 22:15
kleotemida написа:
Да, Гет, вярвам в първородния грях! Вярвам в бунта на човека срещу Създателя си.
Светото писание за мен е цялата Библия с малко по-голяма тежест върху Новия завет. Но, за да не те "затруднявам" в един пак такъв наш разговор ограничих нещата единствено до Евангелията.


Като чуя утвърдителен отговор на въпросът си, ще ти отговоря напълно !
Светото Писание и Светото Предание са едно ... Библията е друго !

Гет смирений
цитирай
15. kleotemida - Що ли ми се струва, че нещо пак овърташ.
23.01.2011 22:50
Казах ти кое за мен е Светото писание.
За Свети предания не е ставало въпрос.
Или ти имаш друга представа кое е Библия, кое е Свето писание и Свето предание.
Само че, пак за да те улесня, ще ти припомня ограничението, което приех, т.е. разглеждаме само Евангелията.
И наистина започвам да се ядосвам. Не разбрах, дали искаш да знаеш моя отговор на твоите въпроси или да чуеш някакъв утвърдителен отговор, за нещо, което само ти си знаеш какво е.
цитирай
16. get - Ама-а-а !!?? ... аз още преди да си отворя устата и ти започна да ме биЙш(!) - Що ?
23.01.2011 23:12
kleotemida написа:
Казах ти кое за мен е Светото писание.
За Свети предания не е ставало въпрос.
Или ти имаш друга представа кое е Библия, кое е Свето писание и Свето предание.
Само че, пак за да те улесня, ще ти припомня ограничението, което приех, т.е. разглеждаме само Евангелията.
И наистина започвам да се ядосвам. Не разбрах, дали искаш да знаеш моя отговор на твоите въпроси или да чуеш някакъв утвърдителен отговор, за нещо, което само ти си знаеш какво е.


Явно не изхождаш от постановките на Българската православна църква относно това, Какво е Свето предание, Свето писание и Стар завет !
Какво да "го увъртам" ? - уточнявам дидактични и понятийни проблеми ...м/у нас двамата тъй като сме зрели хора, с различен опит, култура, местоживеене ... ъх, щях да забравя и пол - плюс това ... доколкото разбирам малко или много становищата ти отговорят на тези от реформистките църкви ?

Още нещо, само като информация до 19 в. становището на Нашата църква а и на католическата е било, че Библията не е боговдъхновена книга !
Изхождайки от историците-библеисти, християнски или юдаистки, това което са написали по въпроса - И аз съм склонен да споделям това !
С което коствено изказвам мнението си относно "първороден грях" и "бунт срещу създателя" ... от скромният ми опит, от това, което съм прочел в доста исторически източник такави вярвания ги е нямало при първите християни - Ако ги е имало са в резултат от юдейско доктринерство !

Недей в подкрепа да ми цитираш пасажи от Библията поради това - за мен не са меродавни, поради горепосочените причини ... имам и други !!

Моля за търпение и дух на разбирателство !

Гет смирений

П.П. Отново предупреждавам - при първият признак на изтърване на ... Бя-я-ягам :)
цитирай
17. kleotemida - :)))) Не бягай, караш ме да се смея на предубдеността ти към мен. Чак толкова ли съм страшна? :)))
23.01.2011 23:38
get написа:

Явно не изхождаш от постановките на Българската православна църква относно това, Какво е Свето предание, Свето писание и Стар завет !
Какво да "го увъртам" ? - уточнявам дидактични и понятийни проблеми ...м/у нас двамата тъй като сме зрели хора, с различен опит, култура, местоживеене ... ъх, щях да забравя и пол - плюс това ... доколкото разбирам малко или много становищата ти отговорят на тези от реформистките църкви ?

Не, не изхождам и затова казах, че съм склонна да се ограничим до четирите Евангелия. Да, малко или много становищата ми съвпадат с някои становища на реформистките църкви.

get написа:
Още нещо, само като информация до 19 в. становището на Нашата църква а и на католическата е било, че Библията не е боговдъхновена книга !
Моля за търпение и дух на разбирателство !

Гет смирений

П.П. Отново предупреждавам - при първият признак на изтърване на ... Бя-я-ягам :)

Изрично споменах, че се доверявам основно на Новия завет. А на Светите отци и аз не се доверявам много (или поне не достатъчно), точно поради забраната на Библията, в т.ч. и на Светото писание, до 19-ти век. От това по подразбиране нямам пълна вяра (да не кажа имам твърде малко вяра) и на Светите предания.

Търпелива съм, Гет, дотолкова, че може май и да ми се завиди на търпението... :)))))
А за разбирателството, както виждаш, разбирателна съм, щом съм склонна да отговарям по няколко пъти на един и същ въпрос :)).
цитирай
18. get - Бе как няма да ... не бягам, всички същества на възмездието и всякакви други ...
24.01.2011 00:20
преследвачки на дисиденти(кат мен) при "езичниците", са от женски род ! :):) - Моля http://www.sikyon.com/mykinai/images /orestes_erinyes1.jpg - :):)

kleotemida написа:
get написа:

Явно не изхождаш от постановките на Българската православна църква относно това, Какво е Свето предание, Свето писание и Стар завет !
Какво да "го увъртам" ? - уточнявам дидактични и понятийни проблеми ...м/у нас двамата тъй като сме зрели хора, с различен опит, култура, местоживеене ... ъх, щях да забравя и пол - плюс това ... доколкото разбирам малко или много становищата ти отговорят на тези от реформистките църкви ?

Не, не изхождам и затова казах, че съм склонна да се ограничим до четирите Евангелия. Да, малко или много становищата ми съвпадат с някои становища на реформистките църкви.

get написа:
Още нещо, само като информация до 19 в. становището на Нашата църква а и на католическата е било, че Библията не е боговдъхновена книга !
Моля за търпение и дух на разбирателство !

Гет смирений

П.П. Отново предупреждавам - при първият признак на изтърване на ... Бя-я-ягам :)

Изрично споменах, че се доверявам основно на Новия завет. А на Светите отци и аз не се доверявам много (или поне не достатъчно), точно поради забраната на Библията, в т.ч. и на Светото писание, до 19-ти век. От това по подразбиране нямам пълна вяра (да не кажа имам твърде малко вяра) и на Светите предания.

Търпелива съм, Гет, дотолкова, че може май и да ми се завиди на търпението... :)))))
А за разбирателството, както виждаш, разбирателна съм, щом съм склонна да отговарям по няколко пъти на един и същ въпрос :)).


Да отстраним една малка досадна терминологична/логична(?) грешка Светото писание аз го употребявам в Смисъл ... писанията на Евангелистите ... Четирите !
Та ако вземем любимото ми от тях "В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото."(за мен то е на сто процента автентично!) Никъде не срещам в Словото(!) на Спасителя упоменаване на Първороден грях !!? - Твоето становище Какво е ?!

Гет смирений
П.П. И да-а-а, бързаме бавно ... и-и-и отхвърляме семантичните проблеми един ... по Идин :)
цитирай
19. mimayordanova - Благодаря.
24.01.2011 01:47
Благодаря.
цитирай
20. kleotemida - Гет, сега пък аз да задам един-два ...
24.01.2011 12:46
Гет, сега пък аз да задам един-два въпроса.

Ще разглеждаме Евангелието в цялата му пълнота или ще късаме само стихове от него в зависимост от това кое ни харесва?

Ще ползваме ли логика и причинно-следствена връзка за наличието на препратки към определени събития, станали в друго време, но неупоменати „от-до” в Евангелието, но така или иначе се споменават в стихове от него, дори и в думи на Христос?

п.п. Свето писание е цялата Библия и Новият завет е част от него, ако трябва да бъдем точни. Това, че ти разбираш само Евангелията за Свето писание е доста "теснопартийно", защото не е редно даже да бъдат късани от писмата на апостолите. Но нека за сега да се спрем на Евангелията само.
цитирай
21. get - Аз ли съм ... го осуквал (?) ... или-и-и ?
24.01.2011 16:43
kleotemida написа:
Гет, сега пък аз да задам един-два въпроса.

Ще разглеждаме Евангелието в цялата му пълнота или ще късаме само стихове от него в зависимост от това кое ни харесва?

Ще ползваме ли логика и причинно-следствена връзка за наличието на препратки към определени събития, станали в друго време, но неупоменати „от-до” в Евангелието, но така или иначе се споменават в стихове от него, дори и в думи на Христос?



Дай ми тогава от "любимата" Книга ... доказателства за това, че същата е ... боговдъхновена !?
... Дай да видим ... ?
- С какво тази книга, ще ми даде чувство са БОГОНОСНОСТ в себе си !
- Да изключим Битие ... хайде по-точен да бъда така наречената Тора и да погледнем в останалите и части ?
- Плюс това, ако обичаш да направиш и историческа ретроспекция, как, кога, къде и ... т.н. относно поява, съдържание ! - Кое според юдаистката традиция е автентично и го има в Библията, кое само при нас.
- Колко пъти и от кого е превеждана ! - Някои странности по повод и във връзка с преводите и още ред - И така нататък ?
- От един такъв анализ - Ще можем да си отговорим и на въпросът - Що е това Боговдъхновеност ? ... тоест какво се крие, като смисъл-идея ... чувства дори, в този термин !
- Но по-преди да се задълбочим в анализ на съдържание, дай да си обясним - Произход !?

kleotemida написа:

п.п. Свето писание е цялата Библия и Новият завет е част от него, ако трябва да бъдем точни. Това, че ти разбираш само Евангелията за Свето писание е доста "теснопартийно", защото не е редно даже да бъдат късани от писмата на апостолите. Но нека за сега да се спрем на Евангелията само.


Пък на туй аз му казва Е К У М Е Н И З Ъ М - най-страшната беда, която стигна до главите на нас християните !
Ей затова не ги обичам протестантските и всякакви други реформистки църкви ... не поради първоначалната им идея, от която са тръгнали а по резултататите ... от после !!!
Не случайно през последните три години от живота си великият реформатор М. Лутер се е каел за това, което е сторил, че станал дори и анти ... (?) - Защо ли ?!

от Гет смирений - воин в Христа !
цитирай
22. kleotemida - Е, мисля, че разговорът приключи. Не само защото с този си жест ще ти спестя "страховата невроза" за в бъдеще.
24.01.2011 18:43
get написа:
kleotemida написа:
Гет, сега пък аз да задам един-два въпроса.

Ще разглеждаме Евангелието в цялата му пълнота или ще късаме само стихове от него в зависимост от това кое ни харесва?

Ще ползваме ли логика и причинно-следствена връзка за наличието на препратки към определени събития, станали в друго време, но неупоменати „от-до” в Евангелието, но така или иначе се споменават в стихове от него, дори и в думи на Христос?



Дай ми тогава от "любимата" Книга ... доказателства за това, че същата е ... боговдъхновена !?
... Дай да видим ... ?
- С какво тази книга, ще ми даде чувство са богоноснот в себе си !
- Да изключим Битие ... хайде по-точен да бъда така наречената Тора и да погледнем в останалите и части ?
- Плюс това, ако обичаш да направиш и историческа ретроспекция, как, кога, къде и ... т.н. относно поява, съдържание ! - Кое според юдаистката традиция е автентично и го има в Библията, кое само при нас.
- Колко пъти и от кого е превеждана ! - Някои странности по повод и във връзка с преводите и още ред - И така нататък ?
- От един такъв анализ - Що можем да си отговорим и на въпросът - Що е това Боговдъхновеност ? ... тоест какво се крие, като смисъл-идея в този термин !
- Но по-преди да се задълбочим в анализ на съдържание, дай да си обясним - Произход !?

Знаеш ли, Гет? Вече дори не се ядосвам. Мъчно ми е само, че “не желаеш да играеш по правилата”. И че на един мой зададен въпрос, ти ме заливаш с купища твои, които... Които знаеш ли какво казват (“в превод”)?... Казват, “Аз ще ползвам това, което на мен ми е удобно и устройва моята теза!”. Фактът, че все още не си я разкрил, в случая е без значение. Ти вземаш нещичко от това, което те устройва и за всичко останало изсипваш всичко онова, което си изписал малко по-нагоре. За теб Библията е “включване и изключване” на текстове по твое усмотрение и по твое подозрение. Нещо повече, тази процедура е в действие дори за Светото писание (от твоето разбиране). Първият ми въпрос бе свързан точно с това, защото просто го “прогнозирах” – толкова бе предсказуемо как ще реагираш. И забележи, този първи въпрос бе свързан ЕДИНСТВЕНО и КОНКРЕТНО с Евангелието на Йоан, заради предпочитанията ти към него.
Всъщност този си абзац ще завърша с някои и друг не толкова важен, но съществен въпрос. Кой ти е обещал, че трябва да получаваш ЧУВСТВА за богоносност на Библията или която и да било свята книга? Къде точно го пише, че необходимото и достатъчно условие, за да е Свята една или друга свята книга, е нужно да достави в теб и само на теб богоносни чувства?


get написа:
kleotemida написа:

п.п. Свето писание е цялата Библия и Новият завет е част от него, ако трябва да бъдем точни. Това, че ти разбираш само Евангелията за Свето писание е доста "теснопартийно", защото не е редно даже да бъдат късани от писмата на апостолите. Но нека за сега да се спрем на Евангелията само.


Пък на туй аз му казва Е К У М Е Н И З Ъ М - най-страшната беда, която стигна до главите на нас християните !
Ей затова не ги обичам протестантските и всякакви други реформистки църкви ... не поради порвоначалната им идея от която са тръгнали а по резултататите ... от после !!!
Не случайно през последните три години от живота си великият реформатор се е каел за това, което е сторил, че станал дори и анти ... (?) - Защо ли ?!
от Гет смирений - воин в Христа !

Каквото и да го наричаш, то в случая няма никакво значение за това, което бяхме тръгнали да разглеждаме. И тук забележи! Казвам “бяхме”, защото няма да има повече разговор по въпроса и то не заради друго, а заради това, че ти не разговаряш, ти или задаваш съдебно-полицейски въпроси (това ми сравнение няма нищо общо с професията, която си казал, че си практикувал и не цели обида, а е само характеристика на въпросите) относно почтеността на авторите (Авторът) на книгите в Библията, или почтеността на тези, които са ги превеждали, или почтеността на тези, които са избрали кои книги да влязат в нея. Още по-лошото в случая е, че не казваш кои са непочтените, каква непочтеност са извършили, а мяташ въпросчета, които не само трябва да ме усъмнят, а и аз да съм тази, която да стигне до извода за непочтеността на тези или онези и до вида на непочтеността им. Т.е. аз да отсъдя и отхвърля непочтените люде и непочтените текстове. Как ли точно се нарича подобно поведение?
Ограничих целият ни разговор до едно-единствено Евангелие - това, което ти избра. И ти не събра достатъчно доводи за каквото и да било друго опровержение на всички останали текствое, които отричаш, а си послужи с горните доводи. Съжалявам, разочарована съм. Безкрайно... Не съм гневна, не съм сърдита, не съм обидена. Просто съм безкрайно, безкрайно разочарована...
Беше ми приятно да покомуникираме поне до онзи момент, в който стигнах до извода, че и Игнаций Лойола би могъл да ти завиди на поврътливостта в тълкуванието на текстове - не само от Библията, а и от където и да е. Не зная дали го осъзнаваш, но аз най-сетне го осъзнах.

Със здраве, Гет! От една обикновена християнка с вяра в Христа.
цитирай
23. get - Тъга и само тъга ... остави разговора ... до тук за мен !
24.01.2011 21:07
kleotemida написа:
п.п. Свето писание е цялата Библия и Новият завет е част от него, ако трябва да бъдем точни. Това, че ти разбираш само Евангелията за Свето писание е доста "теснопартийно", защото не е редно даже да бъдат късани от писмата на апостолите. Но нека за сега да се спрем на Евангелията само.


За да спестя това неудобство "теснопартий"-ност реших да коментирам заедно с Евангелия така и Библията ! - Това доведе до обида - Защо ?

kleotemida написа:
Ще разглеждаме Евангелието в цялата му пълнота или ще късаме само стихове от него в зависимост от това кое ни харесва?


Не съм искал да "късам стихове" - В цялостният му прочит аз никъде не срещнах чрез думите на Спасителя да се споменава или дори намеква идеята за "първороден грях" - Поправи ме ако бъркам !

kleotemida написа:

Със здраве, Гет! От една обикновена християнка с вяра в Христа.


С тези си думи ти постави между мен и теб ГРАНИЦАТА ... разграничението !
Постави ме в категория различна от християнин, НЕхристиянин !
Аз се приемам и вярвам, че съм християнин ! - Ти ми отказа това ? - Защо ?
Аз какъв съм според теб ?! - остава да ми прикачиш и етикета антихрист - Да ме прощава господ !!

Щом не желаеш да говориш повече - Уважавам това ти желание и спирам !
С последното ти изпращам и най-добри пожелания и чувства - които нека те изпълнят с позитивност и себеприемане - не себеосъждане, повече усмихнатост в сърцето и душата ... това ни открива Пътя към Него !

от Гет чист
цитирай
24. kleotemida - ......................................................
24.01.2011 21:44
get написа:
kleotemida написа:
п.п. Свето писание е цялата Библия и Новият завет е част от него, ако трябва да бъдем точни. Това, че ти разбираш само Евангелията за Свето писание е доста "теснопартийно", защото не е редно даже да бъдат късани от писмата на апостолите. Но нека за сега да се спрем на Евангелията само.


За да спестя това неудобство "теснопартий"-ност реших да коментирам заедно с Евангелия така и Библията ! - Това доведе до обида - Защо ?

Защото, Гет, го сложих в послепис, като нещо, което аз разбирам наистина за доста тесен подбор, но и с уточненеито, че съм приела да говорим само за Евангелията. Но ти не направи коментар на Библията, ти просто сподели с нас кое смяташ за най-голямата беда, застигнала християните и защо не обичаш протестантските църкви. В заключение се опита да ми кажеш нещо за Уилям Милър може би, но дори това не довърши, а го нарече само “великият реформатор”, макар че велик реформатор не е само той. Това определено ми заприлича на опит за инсинуация, дори опит за внушение, че реформаторските църкви са имали един велик реформатор и той накрая “се е каел за това, което е сторил, че станал дори и анти ...(?)”. Какво анти, Гет? И за какво се е каел, а? Защо не обясни, а си послужи с подмятания и опит за предварителна дискретитация на целия разговор само защото съм казала, че някои от възгледите ми съвпадат с тези на реформаторските църкви?
Та, ако ти това наричаш коментар на Библията, здраве му кажи!
Без да правя на въпрос за какво точно говорехме...

get написа:
kleotemida написа:
Ще разглеждаме Евангелието в цялата му пълнота или ще късаме само стихове от него в зависимост от това кое ни харесва?


Не съм искал да "късам стихове" - В цялостният му прочит аз никъде не срещнах чрез думите на Спасителя да се споменава или дори намеква идеята за "първороден грях" - Поправи ме ако бъркам !

Но все пак се говори за грях, смърт, спасение, даже и думата дявол я има. Има го и въплъщаването на Словото. Има препратки към Мойсей и неговите книги и пророчества. Има още много неща. Но ти държиш непременно да има “първороден грях” написано в прав текст точно в тях и ако не е написано така, значи май и всичко останало несъществува, или, ако съществува, то е “свободни съчинения” на недобросъвестни преводачи.

get написа:
kleotemida написа:

Със здраве, Гет! От една обикновена християнка с вяра в Христа.


С тези си думи ти постави между мен и теб ГРАНИЦАТА ... разграничението !
Постави ме в категория различна от християнин, НЕхристиянин !
Аз се приемам и вярвам, че съм християнин ! - Ти ми отказа това ? - Защо ?
Аз какъв съм според теб ?! - остава да ми прикачиш и етикета антихрист - Да ме прощава господ !!

Да, Гет, поставих граница - ти си воин в Христа, а аз съм обикновена, редова христянка. Само това имах предвид и това казах с думите си за моята обикновеност.

get написа:
Щом не желаеш да говориш повече - Уважавам това ти желание и спирам !
С последното ти изпращам и най-добри пожелания и чувства - които нека те изпълнят с позитивност и себеприемане - не себеосъждане, повече усмихнатост в сърцето и душата ... това ни открива Пътя към Него !

от Гет чист

Благодаря, Гет, надявам се скоро да успея да се усмихна, след това, което почувствах... колкото и позитивен човек да съм не само към себе си, но и към другите...
цитирай
25. zelas - it must be love
25.01.2011 02:19
Айде па га са взьомите ке ви тропна едно хорце и винце ще почерпя! :-P
цитирай
26. kleotemida - Zelas, да не те е почерпил малко п...
25.01.2011 12:50
Zelas, да не те е почерпил малко повече Дионис снощи?
цитирай
27. kleotemida - БИХ ИСКАЛ ДА ПРОЧЕТА И АВТОРСКИ Т...
25.01.2011 12:54
zmai написа:
БИХ ИСКАЛ ДА ПРОЧЕТА И АВТОРСКИ ТЕКСТОВЕ...


Авторските ми текстове са на друго място - в друг блог и на съвсем други теми. И не мисля дори да смесвам "жанровете", както и да разкривам другото си присъствие в сайта, което, честно казано, доста съм занемарила или по-точно направо пренебрегнала. Но някой ден може да реша да занемаря и пренебрегна това кътче тук и да се върна там при другите си интереси.
цитирай
28. zelas - Zelas, да не те е почерпил малко п...
25.01.2011 15:08
kleotemida написа:
Zelas, да не те е почерпил малко повече Дионис снощи?


Лошо нема!

Кой е блогът с авторски текстове, Клео?
цитирай
29. get - Zelas - опростенчеството не винаги води до добри резултати ... в даденият случай Тук ...
25.01.2011 15:41
демонстрираното се нарича ... вулгаризиране - Мисля дължиш извинение на kleotemida ? - Моля те, за което !!

zelas написа:
kleotemida написа:
Zelas, да не те е почерпил малко повече Дионис снощи?


Лошо нема!

Кой е блогът с авторски текстове, Клео?


Намесих се и поради това, че само допълнително ... подсъзнателно вкарваш потвърждение-то за "Грях" ... тоест, че човек се ражда поради похотта човешка ?! - Аз съм на обратното мнение, че това е в следствие на Любовта ! ... не толкова между половете - А според предопределеното от Бог !
Така че драги Zelas - ако не споделяш Юдейско-Кабалистичната доктрина за "Първородният грях" а си истински позитивен човек, за какъвто те мисля - следва да се разграничиш от тях - Като се извиниш на дамата !
Същата сама себе си доста се объркала, възприемайки чужди ней и нам на християните доктрини - по този начин ще и помогнеш по-бързо да Открие себе си и Намери път-я към Бог !(последното искренно и го желая)

П.П. Относно "велекият реформатор", който се кае" - Това е Мартин Лутер !
Другите след него - не са ми интересни а и не искам да ги зная, защото повтарят вредни според и чужди нам доктрини !
Извинявам се за този пост, но за написването му бях принуден, поради твърде тромавият опит на Zelas - да се шегува !!

С уважение - Гет ктист
цитирай
30. zelas - Прав си Гет-ски, извинявам се и на ...
25.01.2011 20:20
Прав си Гет-ски, извинявам се и на двамата!

Ама защо си цитирал другият коментар, аз наистина питам кой е другия блог?
цитирай
31. kleotemida - Извинен си, Зелас. А другият блог е ...
25.01.2011 22:11
Извинен си, Зелас.

А другият блог е някъде там в блоговото пространство, но не желая двата блога да бъдат смесвани. Ако желаех, нямаше да се регистрирам наново, а щях просто да си пиша от там. Не че има кривване от "праволинейността" ми по едни или други въпроси или съм по-различна от тук, но просто не искам за сега двата блога да си влияят по някакъв начин или да влияят на някого. А такова влияние неминуемо би се получило в известна степен. Тук и сега в този блог съм никоя. Там съм (не някоя), но донякъде позната на някои блогери, с някои даже преди време поддържах приятелски отношения. Дано ми прострят някой ден, защото оттам много рядко влизам напоследък и наистина съм ги пренебрегнала заради разговорите, които водим тук. Но нямам нито сили, нито желание "да тъка на два стана"...
цитирай
32. kleotemida - Гет, не мисля, че съм объркана. И ...
25.01.2011 22:13
Гет, не мисля, че съм объркана. И мисля, че моя Път съм го намерила.

п.п. Относно великия реформатор Мартин Лутер - не съм го и чела дори. Но, ако под "анти" разбираш кайния му антисемитизъм, не виждам това какво общо има с нашия разговор, освен само като подпорка за твоето предубеждение и нетърпимост към, нека го нарека само, Стария завет.
Всъщност, не съм почитател на хора като Лутер, които мразят един народ, заради омразата им към опредлени индивиди или прослойки от него. Може и да греша, но с обич (и към ближните, и към враговете, като към себе си) по-лесно се живее...
цитирай
33. estirbg - "и да се върна там при другите си интереси."
26.01.2011 21:02
Хич и не мисли да се връщаш на натам, мила! Концетрирай се в доверието, което ти е гласувано. Осъвършенствай се в Божията любов и я разнасяй до всеки заедно с Вестта за очаквания близък край на мъките. Ти имаш пламенно сърце и още по-огнено слово - използвай го да сечеш уродливите издънки в духовния мир на обществото, който отдавна не е мир, а война. Ти си незаменим боец и трябва да се бориш за най-високата награда - тази на небето...сигурна съм И ЖЕЛАЯ , да бъдем заедно, НЕ СЕ СЪМНЯВАЙ!
А в думите на Мартин Лутер откривам и част от себе си: “Кой знае дали Бог не ме е избрал и призовал. Дали те не трябва да се страхуват, че като презират мене, презират всъщност самия Бог? Мойсей бе сам при излизането от Египет; Илия бе сам при царуването на цар Ахав; Исая бе сам в Ерусалим; Езекиил бе сам във Вавилон... Бог никога не е избирал за пророк някой първосвещеник или която и да било друга велика личност. Обикновено Той е избирал прости и презрени хора, веднъж даже - говедаря Амос. Във всеки век светиите е трябвало да изобличават великите, царете, князете, свещениците и мъдреците с риск за живота си... аз не казвам, че съм пророк; но казвам, че те трябва да се страхуват точно защото съм сам, а те са много. Сигурен съм, че Божието слово е с мене и че не е с тях” (Д,Обине, кн. 6, гл. 10).

цитирай
34. kleotemida - Бог да помага, Естир, Бог да пома...
26.01.2011 21:57
Бог да помага, Естир, Бог да помага!
цитирай
35. get - Е-е-х Естир, Ести-и-р ! ... виждам вече носиш дървата за ... пречистващият ме огън ... Е-ех !
27.01.2011 00:18
estirbg написа:
Осъвършенствай се в Божията любов и я разнасяй до всеки заедно с Вестта за очаквания близък край на мъките. Ти имаш пламенно сърце и още по-огнено слово - използвай го да сечеш уродливите издънки в духовния мир на обществото, който отдавна не е мир, а война. Ти си незаменим боец и трябва да се бориш за най-високата награда - тази на небето...сигурна съм И ЖЕЛАЯ , да бъдем заедно, НЕ СЕ СЪМНЯВАЙ !


За всеопрощение говориш ... бойци събираш ?!
За Любов проповядваш - в мъки ни убеждаваш, че живеем ?!
Спасителя на смирение учеше - ти учиш, че обществото е във война и желязо в гласът ти се счува !!
Бойци събираш, за бран, като военачалник говориш - на щурм си тръгнала ... срещу кого или какво ?
Без да изучиш живота и творчеството на Мартин Лутер и защо той се възправя сам срещу си, в края на своя живот, горко каейки се срещу плодът от своя труд - ти един пасаж избирателно ми цитираш и коментираш, от себе си ... етикети му лепите - антисемит ! ... и това обяснява(?) ... но истината ли е ... цялата ли е ?
А не бе ли чувството за богоизбраност, което доведе до верски фанатизъм и ... войни, кръстоносни походи, и аутодафета срещу себеподобните ! - Кое ти дава, правото-увереност, че ти, и единствено ти, говориш Истината в Бог ??

Давай - сечи, уродливите издънки в духовният мир на обществото !!

Щом си уверена в правотата си - Защо ти е необходима подкрепата от други - та нали Твоят е Бог и той е гаранта, и ти в Негово име говориш тези истини !
Не за мир и любов говориш ... словата ти носят други послания ! Спри за малко тази "война" ... потърси упование и съвет в Бог - не буни духовете на християните - Искрено и с болка ти говоря ... и те Моля !!!

Искрено, с добри чувства, пишещ Ви - Гет !
цитирай
36. kleotemida - Защо ли след като говорим с едни и същи думи, така и не се разбираме?...
27.01.2011 21:32
И кой пак ни обърква езиците... при все, че говорим на един и същ език?

„Спасителя на смирение учеше…”. Пред кого и за какво смирение ставаше дума въобще в словата Му? И колко смирение се съдържа в твърдението „Ние сме Богове!”, редом до другото „Бог няма!”???
„За Любов проповядваш - в мъки ни убеждаваш, че живеем ?!” – всъщност в какво точно живее този свят? Щастието на една единица от човешкия род, щастие ли е и за всички останали? Доволството на една единица от човешкия род, доволство ли е за всички останали? Любовта на един от този човешки род, направи ли любящи всички останали човешки единици? Да питам ли за богатствата на този свят колко човека направи богати? Колко справедливост има в него? Колко човеколюбие? Колко човек за човек е брат и колко вълк? И все такива някакви въпроси ми идват на ума, когато някой оспорва твърдението, че този свят не е устроен както трябва, че нещо и сбъркано и че ние сме тези, които са го объркали и сбъркали. Че Злото, тенденциозното Зло, спокойно и почти необезпокоявано вече от съпротивата на човеците се вихри по земята… Ежедневно се променят истинските ценности и се заменят с тези, актуалните и най-вече маргинални ЦЕЛИ, не ЦЕННОСТИ…
Желязо се чувало в нечии гласове?! Когато Спасителят изгони търговците от храма, какво ли се е чувало в неговия глас? Дали смирение?
Но пък въпросите са учудващи – „Бойци събираш, за бран, като военачалник говориш - на щурм си тръгнала ... срещу кого или какво ?” А нима няма срещу какво? Нима всичко ни е „по мед и масло”, че да няма за какво да се воюва? Особено за Вярата? И особено заради това, че срещу същото това старо зло и същия стар човешки нихилизъм по отношение на Създателя ни не заслужава да се воюва?
Странно е, че всеки, който чуе малко по-силни и по-железни думи в защита на християнските ценности и започва да прави паралел с фанатизма, войните, кръстоносните походи, аутодафета, масовите избивания на инаковярващите. Всеки нормален християнин отдавна знае, че живот може да се отнеме единствена от Този, Който го е създал. И че не Спасителят е виновен за криворазбрано христолюбие и добиване праведност чрез кръвта на хиляди човешки същества. Но и кой може да каже какъв точно е Божият промисъл? Не каза ли сам Спасителят: Лука 12:53 „Ще се разделят баща против син, и син против баща; майка против дъщеря и дъщеря против майка; свекърва против снаха си, и снаха против свекърва си.” ???
И, ако някой смята, че трябва да буди „заспали” човешки духове или такива потънали в неверие и, дори и от човешка гледна точка, грехове, с достатъчно твърд глас, трябва ли задължително да му се лепне етикета фанатик, фарисей или по-невинното смахнат??? Задължително ли трябва да се види в ръката му истински меч, готов да посече невярващите и инаковярващите, както и наръч дърва за нечия клада??? Да призовеш човек да се осъзнае или поне да се опита чуе призива, грях ли е? Борбата срещу „уродливите издънки в духовния мир на обществото” (да отбележим все пак, че става дума за духовен мир, а не за човеци) всякога ли трябва да бъде етикирано?
Интересен ми е, обаче един друг момент. Защо например не се спомена, че именно „антисемитизмът” на Лутер в края на живота му може би е онази сламка, за която се хванаха нацистите и конкретно Хитлер, за да унищожи толкова човешки същества?
Не ми се обсъжда повече. Не пиша с болка, не пиша и с гняв, а с примирение. С примирение, че човечеството като цяло никога няма да се отърси от гордостта си и от капаците на очите си. Ще го направят единици с Божия помощ, макар че пътят е отворен за всички.
А за Естир мисля, че някой е добил много, много грешна представа, че е от хората, които размахват меч над главата на някого или е тръгнала да пали клади. Опитва се да пали сърца, но ще запали нещичко само в тези, в които има това, което би могло да гори. И тя го знае, и аз го знам, но тя не би се спряла и не се спира, заради което я и уважавам и обичам. И след като поредният анонимен или именен герой от блога се е изгаврил с нея и вярата й, тя е готова да седне и да напиша нова статия, само и само ако може да помогне на някого… пак с риска да й се присмеят и да я охулят, да я подложат на унижение. И, ако някои от вас чуват само желязото в гласа й, а други оприличават с лудост думите й, аз чувствам болката й, страхът й за човеците и сълзите й. И те са ми по-близки от всички самомнителни теории за равенство на човеците с Бога, да не говорим за отричането Му.
Толкова от мен.

С уважение към всички! И с обич към всички, но не и със затваряне на очите!...
цитирай
37. get - Тъй да е ... дано е така, както "Ние се виждаме" !
27.01.2011 23:32
1. Гледайте ДА НЕ ПРОЯВЯВАТЕ своята праведност пред човеците, ЗА ДА ВИ ВИДЯТ; инак, няма да имате награда при Небесния ваш Отец.
2. И тъй, КОГА ПРАВИШ МИЛОСТИНЯ, НЕ ТРЪБИ ПРЕД СЕБЕ СИ, както правят лицемерците по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците. Истина ви казвам: те вече получават своята награда.
3. А ти кога правиш милостиня, НЕКА ЛЯВАТА ТИ РЪКА, НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ ДЯСНАТА,
4. та МИЛОСТИНЯТА ТИ ДА БЪДЕ СКРИШОМ; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.
5. И КОГА СЕ МОЛИШ, не бъди като лицемерците, които обичат да се спират по синагоги и по кръстопътища да се молят, за да се покажат пред човеците. Истина ви казвам, те вече получават своята награда.
6. А ти, кога се молиш, ВЛЕЗ В СКРИШНАТА СИ СТАЯ и, като си ЗАКЛЮЧИШ ВРАТАТА, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.
7. А кога се молите, НЕ ГОВОРЕТЕ ИЗЛИШНО като езичниците; защото те мислят, че в многословието си ще бъдат чути;
8. прочее, не бивайте тям подобни; защото вашият Отец знае, от какво имате нужда, още преди да поискате от Него.


9. А молете се тъй: Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име;
10. да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята;
11. насъщния ни хляб дай ни днес;
12. и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си;
13. и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.
14. Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец;

Глава VІ-та от Евангелие на Матея

П.П. И пак не прочетохте М. Лутер - а името му веднага го свързахте с неговите осквернители !

Дано Бог ни даде търпение - също и такова в сърцата, на тези, които ще прочетат това !!

С уважение !
цитирай
38. kleotemida - Любовта дълго търпи и е милостива
28.01.2011 00:03
Матей 10:32
И тъй, всеки, който изповяда Мене пред човеците, ще го изповядам и Аз пред Отца Си, Който е на небесата.
Матей 10:33
Но всеки, който се отрече от Мене пред човеците, ще се отрека и Аз от него пред Отца Си, Който е на небесата.

Матей 28:19
Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,
Марк 8:38
Защото ако се срамува някой поради Мене и поради думите Ми в тоя блуден и грешен род, то и Човешкият Син ще се срамува от него, когато дойде в славата на Отца Си със светите ангели.


Йоан 14:12
Истина, истина ви казвам, който вярва в Мене, делата, които върша Аз, и той ще ги върши; защото Аз отивам при Отца.


Бог да ви пази!
цитирай
39. get - За любов чета ... а Що ми се счува ... !?
28.01.2011 03:40
А дали не си присвояваме Словото, Славата и Силата на Спасителя !

За смирение и прошка говореше Той - не за противопоставяне на човек, срещу ближният му !

Цитирате, изкарани от контекста думите Му ?!
- Ще се разделят баща против син, и син против баща; майка против дъщеря и дъщеря против майка; свекърва против снаха си, и снаха против свекърва си.”
Друго ни е казано с това ! ... за Предопределението и тези, които не следват в Него, загърбили са го, а на плътското залягат - тях ще ги споходят тези скърби !
И понеже ми правите тълкувания - Ваши, на пасаж от Проповедта в Планината !
Та да питам ? - Що ще да рече ??
- И всекиму, който каже дума против Сина Човечески, ще бъде простено;
- А на оногова, който каже хула против Духа Светаго, няма да се прости !
Не следва ли тези думи да означават - Онзи, който вижда божествени личби и велики и необикновени дела, но не вярва, не приписва действията на Светият Дух - А НА Веелзевул, то хула изригва против Светия Дух, КАЗВА, ЧЕ ТЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ с/чрез ЛУКАВИЯ, а не с Божия Дух, няма да бъде извинен и простен, ако не се разкае !
На онзи, който изрича хула против Сина Човечески, това не се вменява за грях и се прощава и без покаяние, а на този, който вижда делата на Божия Дух и ги хули, няма да бъде простено без покаяние, А за най-голям грях ще му се вмени !
И още по-дълбок смисъл се крие но ... не ми се коментира !
И пак там:
- Блазе на ония слуги, чийто господар ги намери будни, кога си дойде; истина ви казвам, той ще се препаше, и ще ги тури да седнат, и като пристъпи, ще им служи.
- Бъдете, прочее, и вие готови, понеже, в който час не мислите, ще дойде Син Човеческий.
Излизам от Евангелието и правя коментар на сл. забележка !
kleotemida написа:
И колко смирение се съдържа в твърдението „Ние сме Богове!”

Не се оттеглям от тези си слова - Да ние сме Богове, които са "Заспали" !
Със зачеването - във всеки един от нас се вселява една малка частица от Бог - Да, да !! - Това е Душата !

С уважение !
цитирай
40. kleotemida - А дали не си присвояваме Словото, ...
28.01.2011 10:14
get написа:
А дали не си присвояваме Словото, Славата и Силата на Спасителя !

Между огласяване на Словото, Славата и Силата на Спасителя и присвояването има голяма, голяма разлика и тя е видима. И не мисля, че липсата на разграничение на тези две действия проблемът е в този, който върши първото.

get написа:
За смирение и прошка говореше Той - не за противопоставяне на човек, срещу ближният му !
Цитирате, изкарани от контекста думите Му ?!
- Ще се разделят баща против син, и син против баща; майка против дъщеря и дъщеря против майка; свекърва против снаха си, и снаха против свекърва си.”
Друго ни е казано с това ! ... за Предопределението и тези, които не следват в Него, загърбили са го, а на плътското залягат - тях ще ги споходят тези скърби !
И понеже ми правите тълкувания - Ваши, на пасаж от Проповедта в Планината !


Ето го и текста, и контекста:
12:35 Да бъде кръстът ви препасан, и светилниците ви запалени;
12:36 и вие ще приличате на ония човеци, които очакват господаря си, кога ще се върне от сватба, за да му отворят веднага, щом дойде и почука.
12:37 Блазе на ония слуги, чийто господар ги намери будни, кога си дойде; истина ви казвам, той ще се препаше, и ще ги тури да седнат, и като пристъпи, ще им служи.
12:38 И ако дойде на втора стража, и на трета стража дойде, и ги намери тъй, блазе на тия слуги.
12:39 Знайте и това, че, ако стопанинът на къщата знаеше, в кой час ще дойде крадецът, той щеше да стои буден и нямаше да остави да му подкопаят къщата.
12:40 Бъдете, прочее, и вие готови, понеже, в който час не мислите, ще дойде Син Човеческий.
12:41 Тогава Петър Му рече: Господи, за нас ли казваш тая притча, или за всички?
12:42 А Господ рече: кой ли е оня верен и благоразумен домакин, когото господарят му е поставил над слугите си, за да им раздава навреме уречената храна?
12:43 Блазе на оня слуга, чийто господар, кога дойде, го намери, че постъпва тъй;
12:44 истина ви казвам, че той ще постави него над целия си имот.
12:45 Ако пък оня слуга каже в сърцето си: скоро няма да дойде господарят ми, и почне да бие слуги и слугини, да яде и да пие, и да се напива, -
12:46 господарят на тоя слуга ще дойде в ден, в който не очаква, и в час, който не знае, и ще го отдели и подложи на еднаква участ с неверните.
12:47 А оня слуга, който е знаял волята на господаря си, и не е бил готов, и не е постъпвал по волята му, ще бъде бит много;
12:48 който пък не е знаял и е направил нещо достойно за наказание, ще бъде бит малко. И от всекиго, комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква.
12:49 Огън дойдох да туря на земята, и колко бих желал да беше вече пламнал!
12:50 С кръщение трябва да се кръстя; и колко Ми е мъка, докато се свърши това!
12:51 Мислите, че дойдох мир да дам на земята? Не, казвам ви, а - раздяла;
12:52 защото отсега петима в една къща ще бъдат разделени, трима против двама, и двама против трима;
12:53 баща ще бъде против син, и син против баща; майка против дъщеря, и дъщеря против майка; свекърва против снаха си, и снаха против свекърва си.
12:54 Заговори и към народа: кога видите облак да се дига от запад, тозчас казвате: дъжд ще вали; тъй и бива;
12:55 а кога видите да духа южен вятър, казвате: жега ще бъде; и бива.
12:56 Лицемерци, лицето на земята и небето умеете да разпознавате, а това време как не узнавате?
12:57 А защо и сами от себе си не съдите, що е право?

Та само за плътското ли се отнасят думите Му? Или и за още нещо?

get написа:
Та да питам ? - Що ще да рече ??
- И всекиму, който каже дума против Сина Човечески, ще бъде простено;
- А на оногова, който каже хула против Духа Светаго, няма да се прости !

Не следва ли тези думи да означават - Онзи, който вижда божествени личби и велики и необикновени дела, но не вярва, не приписва действията на Светият Дух - А НА Веелзевул, то хула изригва против Светия Дух, КАЗВА, ЧЕ ТЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ с/чрез ЛУКАВИЯ, а не с Божия Дух, няма да бъде извинен и простен, ако не се разкае !
На онзи, който изрича хула против Сина Човечески, това не се вменява за грях и се прощава и без покаяние, а на този, който вижда делата на Божия Дух и ги хули, няма да бъде простено без покаяние, А за най-голям грях ще му се вмени !
И още по-дълбок смисъл се крие но ... не ми се коментира !
И пак там:
- Блазе на ония слуги, чийто господар ги намери будни, кога си дойде; истина ви казвам, той ще се препаше, и ще ги тури да седнат, и като пристъпи, ще им служи.
- Бъдете, прочее, и вие готови, понеже, в който час не мислите, ще дойде Син Човеческий.

Странна интерпретация в контекста, в който я ползваш и в контекста, в който говорим?
Ще ми се да ми посочиш „божествените личби и великите и необикновени дела” точно в този смисъл, който ти имаш предвид.
Честно казано, омръзна ми да чувам приказки за „дълбоки смисли”, без да ми се посочва поне един смисъл в същината му. До тук се сблъсквам само с негативности и нечии заговори без нито едно свястно доказателство. Нека да поизредя - Отец не е това, Което Е и е описано в Библията; Христос също е друго, Библията не е боговдъхновена книга, В Библията са подменени или променени тенденциозно текстове; Кои са онези (едиколко си) богоноси отци, дето са избрали какво да влезе в Библията и колко са богоноси; и т.н., и т.н. Едикакво си в разбирането на вярата в Отца и Сина е беда за християните, но отхвърлянето Им или опитите за равнопоставеност на човек на Тях – не е, даже нещо повече – те са велики учения, които ще ни дадат велики знания и ще ни освободят. Още по-велики са арианите, николаитите, богомилите, та дори и заемките от будизма.
Сор, Гет, но не уважавам богомилското учение (казах го няколко пъти); не смятам Елена Блаватска и сподвижниците й за боговдъхновени хора и не приемам окултните учения за правилния път към Бога, както и цялата тази смесица от (пак ще повторя) дори противоречащи си учения. Твое право е сам да си избереш пътя, по който да вървиш, но ще те помоля да не се опитваш да ми внушаваш, че отхвърляйки тях, както и омразата и разрушенията на „прогледнали” според теб, аз отхвърлям или хуля Божия Дух!
Това наистина мина всяка граница!

get написа:
Излизам от Евангелието и правя коментар на сл. забележка !
kleotemida написа:
И колко смирение се съдържа в твърдението „Ние сме Богове!”

Не се оттеглям от тези си слова - Да ние сме Богове, които са "Заспали" !
Със зачеването - във всеки един от нас се вселява една малка частица от Бог - Да, да !! - Това е Душата !
С уважение !

Пак опит за интерпретация на думите ми и пак изваден от контекста цитат. Ако смяташ, че може да ми се вмени малоумие по този въпрос, съжалявам, ще те разочаровам. Наясно съм с тази Божествена частица в нас. А и Спасителят каза, „А аз ви казвам Богове сте!”, но не си спомням думи Негови, в които да е рекъл „Само вие сте боговете, а Бог няма.”...
Без Бога няма Божествена частица!

С пожелание за Божие просветление!

п.п. Чак ми става страшно да чета всичко онова, което се изписва в блоговете по тези въпроси - къде явно, къде завоалирано. Неприятното чувство е по подразбиране, но ужасът ми е съвсем истински и неподправен...
цитирай
41. get - Бреех-ех-Хех-Хехехе ! -Голяма апологетка срещнах във Ваше лице kleotemida !
28.01.2011 20:45
То не бяха - метатези, силогизми, софизми и какви ли не още - "изми" и логически уловки - Браво, благодаря !(без капка ирония) го казвам - Просто възхита чети в думите ми !!! :):):)

Ма да те попитам за неща, които на мен не са ми ясни - Пък ти си решила, че аз ги притежавам и пропядвам ? - Богомилство, теософия, антропософия, и т.н. :):)
Особено първото - Що е туй Богомилство - Аз никъде едно към едно не съм срещал автентични и всякакви други работи относно тях и писано от тях. Срещал съм го писано/апологетика/ срещу тях - поради това необективно ! - :):)
- Къде да потърся, да прочета за обща култура ? - Що е туй "първороден" че и "грях" ! ... а дявол ??
Само не ме пращай при тези, за които Спасителя казва, че са слуги на князът на този свят ! - Там от тях не искам да им чета нито - ангелологии, още по-малко за демонологиите им, най-пък искам да слушам за Геената огнена, което на практика си е едно дере до Ерушалаим, където те са изхвърляли боклука си и труповете на тези, които са нямали пари да си направят гробница или гроб - това е истината за последното. Пък после какво са писали "отците"-равините им за това, на тяхната съвест да оставим !?
Ма някои "много" ревностни християни са попили тези "истини" чрез Старият завет НАПИСАН през ІІІ-ти век преди Христа и сега ни го проповядват, като ИСТИНА ??! - Да но това - Не е нашата истина, нито като народ, нито като деца-дледовници в Христа ! - Не те иронизирам, не искам да се доказвам, като по-интелегентен от теб. Просто доста съм прочел и не ми обърквайте понятията ! - както на вас са ги объркали !

С уважение от Гет ктист (не случайно се подписвам така !!)

П.П. Чети, и не отхвърляй априори, това което се опитвам да изясня !
Пак казвам не го правя от антипатия към тебе - точно от симпатия и с желание да съм ти в полза го правя !
Говоря ти една проста истина - едни индоктринираха първоначлните послания на Христа, с техните богоненавистни и античовешки доктрини - поради това ! Казвам !
цитирай
42. kleotemida - "П.П. Чети, и не отхвърляй априори, това което се опитвам да изясня !"
28.01.2011 22:08
Ами изясни ми го, Гет, от два месеца се щурам из различните учения от време оно до днес, ровя в катехизиса като токачка в просо, само и само да успея да схвана поне мъничко от това, което искаш да ми кажеш, ама на, така и до ден-днешен нищичко не разбрах от това, което ми говориш.

Вече не веднъж и два пъти си палих нервите с начина ти на "поднасяне" на иформация. Реших повече да не се ядосвам. Съзнателно или несъзнателно, ти не казваш в прав текст какво ТОЧНО смяташ за правилно, ти си знаеш твоето: отхвърляне на Стария завет; "специфично" отношение към евреите, покрай равините им и това, което предполагаш, че е подменена истина (но само предполагаш, доказателствата са някъде все още в небитието); особена симпатия към "мъжкото и женското начало в триединството и продуктът на това мъжко и женско начало - Словото; препратки ту към богомилите, ту към арианите, ту ... хайде да не изреждам всичко, при което ме прати да търся истината или да се съмнявам в истината, НО БЕЗ КАКВАТО И ДА БИЛО КОНКРЕТИКА. Мисля, че не веднъж и два пъти те помолих да си малко по-конкретен и каквото имаш да казваш, да го казваш в прав текст, а не да ме разхождаш из цялата история на религията от времето на неолита до днес.

“Ма да те попитам за неща, които на мен не са ми ясни - Пък ти си решила, че аз ги притежавам и пропядвам ? - Богомилство, теософия, антропософия, и т.н. :):)
Особено първото - Що е туй Богомилство - Аз никъде едно към едно не съм срещал автентични и всякакви други работи относно тях и писано от тях. Срещал съм го писано/апологетика/ срещу тях - поради това необективно ! - :):)”

Това ще го прескоча. И, за да не го обявя като некоректност, ще реша, че съм тъпа, но пък за сметка на това, с богато въображение. Първото, защото грешно съм схванала, че като ми посочваш някакви учения, те нямат нищо общо с вярванията, които изповядваш или тезите, които имаш. Второто, че съм си въобразила, че изобщо си ми давал някакви примери в тези учения, че си ме пращал да чета за тях, както и за „предбогомислтвото”… И аз просто съм си съчинила всичко това. Вината е моя, че съм взела всички онези (въобразени от мен) препратки по-горе или на други места из постовете за реални и че ти изобщо имаш някакво отношение към тях.
Прощавай, че съм толкова ниско интелигентна, че не съм схванала какво си казвал, какво си имал предвид да кажеш и колко много не съм те разбрала!

„Ма някои "много" ревностни християни са попили тези "истини" чрез Старият завет НАПИСАН през ІІІ-ти век преди Христа и сега ни го проповядват, като ИСТИНА ??! - Да но това - Не е нашата истина, нито като народ, нито като деца-следовници в Христа!„
Сега ще те попитам нещо в прав текст. Смяташ ли, че истината в Христа принадлежи само и единствено на един-единствен народ - българския? И, ако все пак допуснем, че има и други хора, от други народи, християни, те каква истина в Христа трябва да имат? И колко истини в Христа изобщо има? Моля те да ми го обясниш, вече ти казах, че съм от тъпите и ниско интелигентните и нещо нищо не схващам от всички тези словесни еквилибристики.

И пак смирено моля за извинение и прошка, че толкова неинтелигентно подходих в опита си да разбера какво искаш да кажеш.

С уважение!
цитирай
43. get - Докато има напрежение в разговора ... страните :) - той не може по тази ...
28.01.2011 23:45
... причина да бъде конструктивен !
Когато разговарящите се освободят от напрежението и ... тогава нещо може да стане ... към по-добро :)
kleotemida написа:
Сега ще те попитам нещо в прав текст. Смяташ ли, че истината в Христа принадлежи само и единствено на един-единствен народ - българския?

Не знам а и не съм казвал никъде, че !!! - Истината в Христа принадлежи само и единствено на един-единствен народ - българския !
Но че българският Народ, действително е най-близко в Истината на Христа - Да ! -това го твърдя категорично !!
За другите народи ? - Не знам !
За "някои" религиозни доктринери, ако става дума ? - Там знам ! - Те не само са далеч от истината за Христа - Но и са съзнателни, нейни противници !!
Тези същите през вековете успуха твърде успешно да се инфлитрират в църковното тяло, вследствие на което, и последствие - религиозната нетърпимост, войни, ... и ред още нехристиянски неща ! - Но затова, следва да се чете "между" редовете на "официалните" източници, съпоставки да се правят и накрая истината ЛЪСВА !
- Знам че, е голяма и сложна, като обем и аналитични дейност - но аз съм го направил и от там идва моята убеденост ! - Не от това, което другите ми обясняват по "въпроса" ! ... Да знаеш, колко ми е трудно да пиша всичко това !! ... първо си звуча, като ментор, второ не искам да наскърбя теб !! - Защото уважавам искреността ти и позитивността в интелектуалните ти търсения ! - Но пак ... уви не пиеш от чист извор вода, поради това и чувството ти за жажда и смута ... и-и-и ... !! - Съжалявам за това, което трябваше за кажа на глас - но е поради симпатията ми и Заради Истината по такива важни теми !

С уважение и най-добри пожелания !

И, ако все пак допуснем, че има и други хора, от други народи, християни, те каква истина в Христа трябва да имат? - Не знам ? За себе си, народът ни и братята и сестрите ни от него мога да отговоря ... за такива едни други безадресни ... не знам ??!
цитирай
44. kleotemida - Каквото пиша, не го пиша с напрежение. Просто смятам, че всяко твърдение трябва да има доказателствен "материал".
29.01.2011 00:35
"Но че българският Народ, действително е най-близко в Истината на Христа - Да ! -това го твърдя категорично !!"

Нужни са ми доказателствата.

"И, ако все пак допуснем, че има и други хора, от други народи, християни, те каква истина в Христа трябва да имат? - Не знам ? За себе си, народът ни и братята и сестрите ни от него мога да отговоря ... за такива едни други безадресни ... не знам ??!"

Смяташ ли, че Спасителят има предпочитание към народ, а не към човека-единица? И че прави разлика между нации, народи и етноси?

И, ако всичко в Стария завет (без Битие, защото сам го изведе като изключение) заслужава недоверие, защо според теб в Талмуда има специално насочено проклятие към Книгата на пророк Даниил?

Talmudik Law, r.978, Section 2, Line 28:
„Нека костите на ръцете и костите на пръстите изгният и се разложат в човека, който отвори страниците на книгата на Даниил, за да открие времето от Даниил 9:24-27, и нека паметта за него изгние по лицето на земята завинаги.”
цитирай
45. get - :):):) Уважаема приятелко kleotemida ?? - Ама сега и Талмуда ли ми изкара, като ...
29.01.2011 01:30
... изворов фонд и доказателство ??
kleotemida написа:
"Но че българският Народ, действително е най-близко в Истината на Христа - Да ! -това го твърдя категорично !!"

Нужни са ми доказателствата.

"И, ако все пак допуснем, че има и други хора, от други народи, християни, те каква истина в Христа трябва да имат? - Не знам ? За себе си, народът ни и братята и сестрите ни от него мога да отговоря ... за такива едни други безадресни ... не знам ??!"

Смяташ ли, че Спасителят има предпочитание към народ, а не към човека-единица? И че прави разлика между нации, народи и етноси?

Това пример за софистика ли е :) - Опитваш се да ме противопоставиш на Спасителя, като правиш метатеза - вкарвайки нова идея, над тази, която аз вкарвам с твърдението си - не е коректно, като приьом :):) - Нали сме приятели ... или вече ... започна следствието на "Светата" инквизиция ?? :)
Хехе - Очакваш да ти отговоря като Него ли - Божието Богу, кесаревото кесарю !
и тогава фарисеите ... и т.н. :):)

kleotemida написа:
И, ако всичко в Стария завет (без Битие, защото сам го изведе като изключение) заслужава недоверие, защо според теб в Талмуда има специално насочено проклятие към Книгата на пророк Даниил?

Talmudik Law, r.978, Section 2, Line 28:
„Нека костите на ръцете и костите на пръстите изгният и се разложат в човека, който отвори страниците на книгата на Даниил, за да открие времето от Даниил 9:24-27, и нека паметта за него изгние по лицето на земята завинаги.”


Защо ме питаш мен ? - Питай равините ? ... с тяхната "богоизбраност" :):)

Явно ... нали мога да се обръщам с Ти(?) - много си ми сърдита ? - Защо ? - Какъв закон божествен аз пристъпих ?!
В тази връзка да ти кажа - Божият човек или човек в Бог, върви през всички изпитания с ведро ... радостно сърце, защото знае, че те са му изпратени от Предопределението не толкова да бъде изпитан а за да му се помогне - Да намери себе си !!

Бъди жива, здрава и с :)-то сърце ... тогава душата ни запява :):)
цитирай
46. kleotemida - Ха, защо пък реши, че съм ти сърдита и затова ти задавам тези въпроси?...
29.01.2011 10:23
Мисля, че много пъти досега подчертавах колко са важни за мен логиката и причинно-следствените връзки в събитията за една теза - било утвърждаваща, било отхвърляща.

Въпросът ми за проклятието в талмуда е съвсем логичен. Питам защо тези, които са подменили (според теб) "нашата" истина с "тяхната", ще си я проклинат? Търся логическата причина от тази гледна точка. Каква сърдтост видя във въпроса ми?

Същото е за другото твърдение. За това, че българският народ действително е най-близко в Истината на Христа, са ми нужни доказателства, за да го повярвам. Дори Христос, за да му повярват, че е Божият син, даде много доказателства, ти сякаш искаш да ти повярвам ей така без никакви. Че и когато доразвих въпроса си за тях с допълнителни въпроси, ти ме питаш дали е софистика? Къде я видя? Аз, че не те разбирам е доста забележимо, но ти да не ме разбираш при положение, че си наясно с доктрината, в която вярвам, и си запознат с нея, започва съвсем да ме обърква.

Няма лошо през изпитанията да се върви с ведро и радостно сърце, но за истината не трябваше ли и отворено сърце и бистър, разсъдлив (доколкото му е дадено на човек) ум? Какво лошо, че при мен вторите са задължително условие.
Казано е - Матей 10:16
"Ето, Аз ви изпращам като овце посред вълци; бъдете, прочее, разумни като змиите, и незлобиви като гълъбите."

И се отърси от подозренията, че отсреща те съдят или те противопоставят на когото и да било. Очаквах да ми отговориш какво мислиш по въпросите от твоята гледна точка, а не да ми приписваш действия и намерение (дори умствени само), които и през ум не са ми минали. Нали все пак разговаряме?

Жив и здрав и ти!
цитирай
47. get - Ами доктрината, която ... е объркана, дотолкова объркана, че ...
29.01.2011 12:20
... свят ми се завива при мисълта - Колко време и умствени усилия ми коства на мен за да я осмисля в нейната обърканост ?!! - Ако се опитам така ... от себе си да ... ти обясня това което имам предвид с предходните мисли - и при това, най-малкото, отсрещната страна за да ме разбере ... ще бъде пример за себеотрицание и сговорчивост Епохална ... Уникално от страна на възприемащият !!
Просто не знам откъде и как да започна това, което би следвало да е съществено, но се обърквам - Кое при теб ще е съществено и от значение - за да може диалогът ни да премине в дух на взаимо-разбиране и съгласия, и това да ни даде, една следваща степен за духовно-интелектуално израстване !
Има много уловки, които съзнателно или несъзнателно са вкарани или ние самите сме си задали в това, което представлява християнството - във Вида му на РЕЛИГИЯ !!!
Ще си позволя един цитам от Маркус Ели Раваж - който донякъде осветлява, проблема познавателност а и е пример, за логическо предизвикателство - на това, което се опитвам - до момента само да ти загатна !!
Ето го !!! "...под наш контрол са и вашите църкви, и вашите училища, и вашите закони, и вашите правителства, и САМИТЕ ВАШИ МИСЛИ И ПОНЯТИЯ, С КОИТО ВИЕ МИСЛИТЕ . Вие, въобще, съществувате в еврейско(чети юдеи-б.м.) понятийно пространство."
След като ми кажеш, че приемаш тази мисъл на М.Раваж и ... ми обясниш Защо !!, ще продължим нататък разговорът си ! Ако ли НЕ - тоест откажеш да я приемеш, като вярна ... това ще означава, че до момента, аз не съм успял да ти кажа нищо !
Още веднъж казвам, всичко върху, което говорим дотук е пример за Изключително предизвикателство, както логическо така и интелектуално за нас, хората - В Пътя към Бог !

Пиша го с желание да облекча именно изпитанията ни при този Път !!

С уважение !
цитирай
48. kleotemida - Мисли-разсъждения по повод на казаното и през приетата от мен доктрина:
29.01.2011 13:07
1.Ако приема тази мисъл на Раваж, която ти ми цитираш, това значи да приема и невъзможността на Бог да променя и да влияе върху човешкото мислене и от там върху понятията, с които ние мислим.

2.Ако все пак решиш да ми обясниш твоите възгледи, в контекста на цитата
ще трябва да въведеш нови понятия и да ги напълниш със съдържание, а аз ще се надявам да се справя с мисленето.

3.Което обаче мое мислене няма да е безкритично и ще иска да изясни всички налични факти - и за смисъла на подмяната и този контрол - кому и защо са необходими; и за Христос, и за Отца, и Светият Дух - във всички аспекти; и за чудесата и знаменията (не само в миналото, но и това, което се случва днес); и за пророчествата (пак не само в миналото, но и това, което се случва днес); и за още много, много неща, в т.ч. и физични явления (пак в миналото и днес).

Всичко това, ако новите понятия не го вместят в себе си.

4.За да сигнем до пример за Епохална сговорчивост и себеотрицание в този диалог, ще трябва да се промени и начина на поднасяне на информацията. Не желая да тичам из целия Гугъл и из всички векове откакто свят светува, за да се запознавам кой какво учение проповядва и да се налага аз да проектирам цялото или части от него върху това, което евентуално ти смяташ за вярно. Не ми се играе на шарада конкретно в този случай. Смятам, че щом имаш доводи/доказателства в някакви учения, те трябва да се цитират и тълкуват на мястото на спора. Това за мен е коректното поднасяне на информация. Друг е въпросът, че със сигурност в рамките на възможностите ми, ще проверявам тези доводи и цитати.

Всичко това написах с желание да облекча разговора ни, но без да се забравя, че засега всеки от нас върви по своя си Път, защото никой не променя с лекота Пътищата си.

С уважение!
цитирай
49. get - Относно Пътя и Целта ... до седмица, заповядай в блога ми ... :):)
29.01.2011 13:35
kleotemida написа:
1.Ако приема тази мисъл на Раваж, която ти ми цитираш, това значи да приема и невъзможността на Бог да променя и да влияе върху човешкото мислене и от там върху понятията, с които ние мислим.

Това, което ми поставяш - въпрос-проблем, е създадено ... внушено през ХVІІ в. от Бенедикт(правилно-Барух) Спиноза - което повлиява много силно модерното християнство най-вече в реформираното такова !!
Той чрез така нареченото "естествено право" паганизира и бих казал принизява Бог, придавайки му езическо тълкуване ! По-късно силно се повлияват от него, Р. Декарт, Фр.Волтер и ред английски философи, като някои от последните застават на чисто юдаистки-талмудически позиции !
От там и поради това, че реформистките църкви са създадени предимно в англиканска, културно и етническа среда - тези докрини преминават в тях, тогава ... та и до днес !!

kleotemida написа:
2.Ако все пак решиш да ми обясниш твоите възгледи, в контекста на цитата
ще трябва да въведеш нови понятия и да ги напълниш със съдържание, а аз ще се надявам да се справя с мисленето.

Ще ти отговоря с друг Цитат от Адолф (Исаак) Кремьо, който през 19-ти век с Карл (Шарл) Нетер създават Световният еврейски съюз, в една от точките на програмата (на съюза), заявява, че "Извечният враг на народът ни, католическата църква лежи паднала поразена в главата." За какво намеква ! ... Предположение ?!

kleotemida написа:
3.Което обаче мое мислене няма да е безкритично и ще иска да изясни всички налични факти - и за смисъла на подмяната и този контрол - кому и защо са необходими; и за Христос, и за Отца, и Светият Дух - във всички аспекти; и за чудесата и знаменията (не само в миналото, но и това, което се случва днес); и за пророчествата (пак не само в миналото, но и това, което се случва днес); и за още много, много неща, в т.ч. и физични явления (пак в миналото и днес).

Тук наброявам поне тридесет въпроса с много сложни взаимовръзки между им !
Бъди снизходителна :):) - просто почни да ги задаваш един по един - да не забравяме, че по образование не съм теолог ... нямам и претенции за такъв - Аз съм просто Гет :) ! - простоват и без претенции, че познавам всички аспекти на божественото и действията на Духът ... казано по друг начин Провидението ! :)

kleotemida написа:
4.За да сигнем до пример за Епохална сговорчивост и себеотрицание в този диалог, ще трябва да се промени и начина на поднасяне на информацията. Не желая да тичам из целия Гугъл и из всички векове откакто свят светува, за да се запознавам кой какво учение проповядва и да се налага аз да проектирам цялото или части от него върху това, което евентуално ти смяташ за вярно. Не ми се играе на шарада конкретно в този случай. Смятам, че щом имаш доводи/доказателства в някакви учения, те трябва да се цитират и тълкуват на мястото на спора. Това за мен е коректното поднасяне на информация. Друг е въпросът, че със сигурност в рамките на възможностите ми, ще проверявам тези доводи и цитати.


Проверявай !! и ако трябва на "шаради" ще играем - това ако ни е Изпратено ... няма как до го подминем !! - Хехе
kleotemida написа:
Всичко това написах с желание да облекча разговора ни, но без да се забравя, че засега всеки от нас върви по своя си Път, защото никой не променя с лекота Пътищата си.

С уважение!


Пътища ... Мно-о-ого ?? - ЦЕЛТА Е ЕДНА !! - Но някои много държат на "своя" Път, като при това забравят за Целта !!! :):)

Дано съм бил мъ-ъ-ъничко полезен ?!

С уважение !
цитирай
50. kleotemida - О'к, седмица, седмица.
29.01.2011 13:48
А за въвеждането от Спиноза - дори да е така, нямам предвид само директното влияние върху мисълта, а и индиректното - предизивикани събития, пораждащи определени мисли или променящи такива.

Но ще изчакам седмицата, аз мога да проявявам и доста качествено търпение... :):):)
цитирай
51. get - От що е това бързане - приятелко kleotemida ??? :):)
29.01.2011 14:01
kleotemida написа:
А за въвеждането от Спиноза - дори да е така, нямам предвид само директното влияние върху мисълта, а и индиректното - предизивикани събития, пораждащи определени мисли или променящи такива.

Но ще изчакам седмицата, аз мога да проявявам и доста качествено търпение... :):):)


Отново прочети прередактираният ми поради ред обстоятелства отговор ! - Хехе.

- Относно - Плодовете, което ни носи Чакането, щях да ти цитирам древнокитайски мъдрец - Ма няма, веднага ще ми "издърпаш перчема" ... с довода, че съм станал я конфуцианец я даоист ??! - Пък аз на ?! - Искам ама искренно да бъда - Правоверен !! :):) ... по този начин - поне на теб да угодя, с истинският съдия ?? ... разчитам на неговата снизходителност, Защото той знае, че го правя от Добро сърце и в Неговата воля !! :):)

Здрава да си и-и-и ... следвай Пътя с Ведро сърце ! +++ мно-о-ого :)-тост ! Мръщенки не се приемат - Само пречат и ни държат на едно място ! - Хехехе ! - А имаме толкова Път да вървим ??!
цитирай
52. kleotemida - Няма, няма, обещавам да не ти дърпам перчема, най-много езика...
29.01.2011 14:35
... когато пак си играеш на недомлъвки :)

Прочетох :)

А ти цитирай древния китаец, няма проблем, току-виж аз пък съм взела да цитирам Сун Дзъ... :):):)
цитирай
53. get - Но дами !! - какво ви става, та сте задълбали толкова във ...
29.01.2011 22:55
kleotemida написа:
... когато пак си играеш на недомлъвки :)

Прочетох :)

А ти цитирай древния китаец, няма проблем, току-виж аз пък съм взела да цитирам Сун Дзъ... :):):)


... военни теми !?
- Като ви чета и в главата ми възниква асоциация, нещо като картината от дьо,Лакруа - Мариана на барикадите ? - По-голям пацифизъм моля Ви !:):)
- От китайците ми е по-близък Бо Ин Ра - Това което казва е, че истинското твърчество(това, което е от Бог) идва, като просветление ... изведнъж !
- Това същото го има и проповедите на Христос към следовниците си, когато им обяснява, че Духът Ще им говори(може да се приеме и дословното, че той ще говори чрез тях) !! - ако ги изпитват(разпитват) властимеющите !??
- Но затова разбира се, следва задължителното условие - Те да са в него(спасителя), тоест те да са постигнали това, което им обяснява, като Път и личностното израстване на този, който го следва !

Прощавайте но не ми се рови - да цитирам точно източника !

С уважение и пожелание за смирение, търпение и-и-и повече Ведрост ! и :):)-ки
цитирай
54. kleotemida - Нищо ни няма, просто се образоваме.... и в изкуството на войната... :)))))
29.01.2011 23:31
get написа:
kleotemida написа:
... когато пак си играеш на недомлъвки :)

Прочетох :)

А ти цитирай древния китаец, няма проблем, току-виж аз пък съм взела да цитирам Сун Дзъ... :):):)


Но дами !! - какво ви става, та сте задълбали толкова във ...
... военни теми !?
- Като ви чета и в главата ми възниква асоциация, нещо като картината от дьо,Лакруа - Мариана на барикадите ? - По-голям пацифизъм моля Ви !:):)
- От китайците ми е по-близък Бо Ин Ра - Това което казва е, че истинското твърчество(това, което е от Бог) идва, като просветление ... изведнъж !
- Това същото го има и проповедите на Христос към следовниците си, когато им обяснява, че Духът Ще им говори(може да се приеме и дословното, че той ще говори чрез тях) !! - ако ги изпитват(разпитват) властимеющите !??
- Но затова разбира се, следва задължителното условие - Те да са в него(спасителя), тоест те да са постигнали това, което им обяснява, като Път и личностното израстване на този, който го следва !

Прощавайте но не ми се рови - да цитирам точно източника !

С уважение и пожелание за смирение, търпение и-и-и повече Ведрост ! и :):)-ки

За точно какъв пацифизъм става въпрос? От "войните" за него май падат повече жертви, отколкото от същинските войни. А какво да кажем пък за войните на думите... С какво ли пълним "етера" на Зелас? :)
(Това и в кръга на шегата, и не съвсем) :)
Но Сун Дзъ е интересен автор и много от това, което е написал, може спокойно да се проектира и в ежедневието. Може и за война да е говорил, но мъдрец е бил. Не случайно много от бизнес школите го изучават :).

А за просветлението - съгласна, и то не само в изкуството, но да не забравяме, че има просветление и просветление...

С уважение, с търпение, със смирение и много усмихнато! :)))

(Ти защо мина пак на вие? Аз да не се размножих в един момент? :))) )
цитирай
55. get - Това пример за мнителност и недоверие ли е ... ?
30.01.2011 00:17
kleotemida написа:
За точно какъв пацифизъм става въпрос? От "войните" за него май падат повече жертви, отколкото от същинските войни. А какво да кажем пък за войните на думите...

Войните на думите ... не са ми, ама много не са ми по вкуса !
kleotemida написа:
С какво ли пълним "етера" на Зелас? :)
(Това и в кръга на шегата, и не съвсем) :)

Ще издребняваме и ще се дьобним ли ?!:)
Но това, което съм казал там, стоя зад него ... въпреки, че ти си го тълкуваш превратно и като ерес ... сигурно ще ме обявиш отново, за член на някоя секта на "абсолютитите" ... или-и-и други "изми".

kleotemida написа:
Но Сун Дзъ е интересен автор и много от това, което е написал, може спокойно да се проектира и в ежедневието. Може и за война да е говорил, но мъдрец е бил. Не случайно много от бизнес школите го изучават :).

Не само в бизнес школите а и в военните и МВР академиите !
Книжката я имам в библиотеката, но по вкусът ми е Лао Дзъ повече !
Също така и Готфрид Лайбниц - ако се бяха вслушали повече в етичните му трудове а не във физиката и математиката му - светът щеше да бъде друг !
Интересно ми бе да прочета неща, до които бях стигнал преди да се запозная със същият, в смисъл "Според Лайбниц физическият свят не е нищо друго освен несъвършено сетивно изражение на истинския свят на неделимите първоелементи - монадите.
Той е антиподът да на Б. Спиноза, Макиавели и английските "светила" от Шербурската школа.
Тия именно вкарват антихуманните нотки в във философията и етиката, с което предопределя най-много бедите на човечеството от най-новата му история !
Но пак се връщам - това е предопределено от "естественото право" на Спиноза и "правото" на войната от Х. Гроций(относно поводът за написването на произведеният е мн.интересен)

kleotemida написа:
А за просветлението - съгласна, и то не само в изкуството, но да не забравяме, че има просветление и просветление...

Просветлението идва - когато човек е отворен, към проявите ГЛАСЪТ на светият Дух !
В тази връзка ти обяснявах, кое е по-страшно за нас ... срещу Сина человечески, или с/у Светия Дух.
Второто е по-страшно, защото по този начин, се сругтваш надолу по Пътя. С други думи отдалечаваш се от Църството Божие(относното последното не ми се говори, трудно е като концепция, но почти няма нищо от написаното в библия и др. религиозни текстове, те са само бледи опити да опишем с понятия това, което от този свят и да го присвоим на Другият, за който просто ни са бедни представите, защото нямаме все още сетива, и поради описанието е само профанизиране):) !

kleotemida написа:
С уважение, с търпение, със смирение и много усмихнато! :)))

(Ти защо мина пак на вие? Аз да не се размножих в един момент? :))) )

Благодаря за "ТИ"-то, но ако забеляза разговорът се движи на приливи и отливи и има доста остри завои(емоции) - формата(реакциите ми) идват със закъснение поради това - Хахаха !
Ще ти кажа простичката си истина - това което го правим в името Му ... съответно с чисто и ведро ... от Сърце, това ни изпълва с хармония, изпраща ни в по-висока тоналност и по този начин се доближаваме към Него !
Ако правим грешка - тоест не сме му угодни, това ще разберем по чувствата ни на вина, страх, неприемане себе си и другите и т.н. ... това бих го нарекъл дисхармоничност и пропадане надолу - Това не е по угодата Му. Значи нашите състояния(ментално-емоционални) са ясен и показателен пример, дали следваме правилно Пътя към Него !
Това е в основата - не търси по-сложни обяснения в "дебели" и "многоучени" книги !
Поглеждай себе си от страни, по-често "питай Сърцето си" - там са отговорите за Това, което търсим, към което се стремим !
Другото не е от Него, а от такива като мен, многословни "многознайковци" !!
цитирай
56. kleotemida - Ще издребняваме и ще се дьобним ли ...
30.01.2011 11:02
get написа:

Ще издребняваме и ще се дьобним ли ?!:)
Но това, което съм казал там, стоя зад него ... въпреки, че ти си го тълкуваш превратно и като ерес ... сигурно ще ме обявиш отново, за член на някоя секта на "абсолютитите" ... или-и-и други "изми".

:):):)
Гет, говорех принципно и не тълкувах нищо, визирах действително само войната на думите в ефира – лични войни, семейни войни, медийни войни, политически… и т.н. Можеш ли да си представиш с колко тежки, грозни и „черни” думи сме замърсили пространството около земята, а може би само Бог знае и колко на далече? Ако добавим и мислите, които стартират от тази планета, и ако някой би могъл да ги чете, то със сигурност за него това е адът…


get написа:
Просветлението идва - когато човек е отворен, към проявите ГЛАСЪТ на светият Дух !
В тази връзка ти обяснявах, кое е по-страшно за нас ... срещу Сина человечески, или с/у Светия Дух.
Второто е по-страшно, защото по този начин, се срутваш надолу по Пътя. С други думи отдалечаваш се от Църството Божие(относно последното не ми се говори, трудно е като концепция, но почти няма нищо от написаното в библия и др. религиозни текстове, те са само бледи опити да опишем с понятия това, което от този свят и да го присвоим на Другият, за който просто ни са бедни представите, защото нямаме все още сетива, и поради описанието е само профанизиране):) !

Съгласна за бедните ни представи и затова предлагам да не го коментираме. Най-важното е, че то ни е обещано и че има Път към него. За нас е важен Пътят и би било редно да се съсредоточим в Него.

get написа:
Ще ти кажа простичката си истина - това което го правим в името Му ... съответно с чисто и ведро ... от Сърце, това ни изпълва с хармония, изпраща ни в по-висока тоналност и по този начин се доближаваме към Него !
Ако правим грешка - тоест не сме му угодни, това ще разберем по чувствата ни на вина, страх, неприемане себе си и другите и т.н. ... това бих го нарекъл дисхармоничност и пропадане надолу - Това не е по угодата Му. Значи нашите състояния(ментално-емоционални) са ясен и показателен пример, дали следваме правилно Пътя към Него !
Това е в основата - не търси по-сложни обяснения в "дебели" и "многоучени" книги !
Поглеждай себе си от страни, по-често "питай Сърцето си" - там са отговорите за Това, което търсим, към което се стремим !
Другото не е от Него, а от такива като мен, многословни "многознайковци" !!

Съгласна съм донякъде за начина на разпознаването на това дали сме на прав път, но колкото и ментално-емоционалните състояния да са ясен и показателен пример, дали следваме правилната посока, нека не забравяме, че колкото хора на тази планета, толкова и ментално-емоционални състояния. Затова, освен собственото ми ментално-емоционално състояние, за мен коректив са и двата много важни принципа: „Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб”, „Обичай другите така,(!) както обичаш себе си” (без значение приятел или враг, макара че в живота си нямам случай да съм причислила някого към последната категория ей така априори. За мен всички са приятели до доказване на противното.).
Това е моята лична проверка за правилност на ментално-емоционалните ми състояния, защото емоциите имат една много гадна способност – да слушат и се водят от Егото ни. Да не говорим в какви диви приключения може да ни хвърлят собствените ни емоции, производни на чувствата, а те пък подвластни само на Егото, в т.ч. и на земното чувство за самосъхранение, когато не сме ги претеглили през вярната „теглилка”. Не казвам, че винаги се справям добре с „претеглянето”, дори и че всякога претеглям, или не съм си изтървавала емоциите от контрол, но поне се стремя да се подсещам непрекъснато, че има корективи и че те трябва да се ползват. Макар че и не винаги, когато „дърпам перчема или ушите на някого”, го правя от изтървани емоции. Понякога си задавам и въпроса, „Бих ли искала да ми дръпнат по-силничко ушите, ако някъде бъркам?” и, ако отговорът е „Да.”, и аз си позволявам да „дърпам уши” :), защото не винаги съм чувствала и чувствам хармонията, когато съм прекалено блага, мила и съобразяваща се с чувствата на човека отсреща. Точно обратното, често се чувствам зле от това, че прекалено се съобразявам с това да не засегна другия и не е минавало много време, когато започвам даже да съжалявам за отстъплението си от принципа „като на себе си”…
И в това „разпознаване” за правилност или неправилност, освен Сърцето си, доста често мисля, че трябва да питаме и Разума си. Той има способността да „претегля” емоциите и да ги овладява, т.е. да ползва корективите и да поддържа баланса между менталното и емоционалното, защото баланса и хармонията между двете дава цялостната хармония в човека (доколкото може да я има на земята, т.е. далеч от Божието царство).
цитирай
57. get - :):) Ще прощаваш за малко фамилиарният тон но ...
30.01.2011 11:52
... Бе момиче откъде или от кой, си се заредила с това черногледство и мизантропия ??!

kleotemida написа:
Можеш ли да си представиш с колко тежки, грозни и „черни” думи сме замърсили пространството около земята, а може би само Бог знае и колко на далече? Ако добавим и мислите, които стартират от тази планета, и ако някой би могъл да ги чете, то със сигурност за него това е адът…

Хехе - като гледам настройката-насоченост ... да взема да си прехвърля и малко от моите "фютчета" ... като гледам потенциалът ти в тази насока, а и сякаш се стремиш към това ??!
Чети Проповедта в Планината ии-и-и ... бързо вземай най-големият пЪрцал и-и-и почвай ... Да чистиш земното и околоземното пространство - Хахаха !!
Когато не си в синхрон ... спрегната ... настроена във вълната на Духът, става така ! - Тормоз от всякакъв вид и естество !
Духът е висши-високи вибрации, чувства ! С депресивни състояния и мисли не го стигаме ами ... направо се разминаваме с него ! ... Проповедта в планината !! - много помага ! За този който я разбере и после приеме(!) но като ръководство и тя стане негова същност !

kleotemida написа:
Най-важното е, че то ни е обещано и че има Път към него. За нас е важен Пътят и би било редно да се съсредоточим в Него.

Хм, - То ни е обещано, но не ни е завещано ! ... във връзка с това, и - Много са звани, но малко призвани ! - Сети се какво искам да кажа ? :):) - Туй не се обяснява, човек следва сам да си го разбере, открие ! - Ако вървиш ... със Сърце(приповдигнат дух) "влизаш" в Духа, започваш да го чуваш, по този начин ставаш безупречен ! - е разбира се не пропускам и напълно обяснимите и поради това не смятам, че следва да се обясняват ... основните етични и морални норми !(което кореспондира с твоето Разум)

kleotemida написа:
„Бих ли искала да ми дръпнат по-силничко ушите, ако някъде бъркам?” и, ако отговорът е „Да.”, и аз си позволявам да „дърпам уши” :)

Тормозът, който си налагаме с това - не помага - Има покаяние, прошка !

С уважение !
цитирай
58. kleotemida - . . . Бе момиче откъде или от кой, си се ...
30.01.2011 12:39
get написа:
... Бе момиче откъде или от кой, си се заредила с това черногледство и мизантропия ??!

Не разбрах как реализмът ми стана черногледство и мизантропия? Като гледам, светът е песен и май трябва да запея в унисон с него, само не зная от коя гама да подхвана песента?!

get написа:
kleotemida написа:
Можеш ли да си представиш с колко тежки, грозни и „черни” думи сме замърсили пространството около земята, а може би само Бог знае и колко на далече? Ако добавим и мислите, които стартират от тази планета, и ако някой би могъл да ги чете, то със сигурност за него това е адът…

Хехе - като гледам настройката-насоченост ... да взема да си прехвърля и малко от моите "фютчета" ... като гледам потенциалът ти в тази насока, а и сякаш се стремиш към това ??!

Не, не се стремя, дори рядко се сещам за него - за всичко негативно, което сеем наоколо. А „адът” в моето изречение по-горе бе в преносен смисъл.

get написа:
Чети Проповедта в Планината ии-и-и ... бързо вземай най-големият пЪрцал и-и-и почвай ... Да чистиш земното и околоземното пространство - Хахаха !!
Когато не си в синхрон ... спрегната ... настроена във вълната на Духът, става така ! - Тормоз от всякакъв вид и естество !
Духът е висши-високи вибрации, чувства ! С депресивни състояния и мисли не го стигаме ами ... направо се разминаваме с него ! ... Проповедта в планината !! - много помага ! За този който я разбере и после приеме(!) но като ръководство и тя стане негова същност !

Нещо не съм настроена да приемам всичко само за „вибрации”, но по другото няма да отговарям. Явно твърде много си повярвал в черногледството и мизантропията ми.
Пак не мога да разбера как се случва така, че уж говорим на един език, а не се разбираме…

get написа:
kleotemida написа:
Най-важното е, че то ни е обещано и че има Път към него. За нас е важен Пътят и би било редно да се съсредоточим в Него.

Хм, - То ни е обещано, но не ни е завещано ! ... във връзка с това, и - Много са звани, но малко призвани ! - Сети се какво искам да кажа ? :):) - Туй не се обяснява, човек следва сам да си го разбере, открие ! - Ако вървиш ... със Сърце(приповдигнат дух) "влизаш" в Духа, започваш да го чуваш, по този начин ставаш безупречен ! - е разбира се не пропускам и напълно обяснимите и поради това не смятам, че следва да се обясняват ... основните етични и морални норми !(което кореспондира с твоето Разум)

Зная, че не ни е завещано и зная онова за „званите и призваните” какво значи. Но и изкуственото „напомпване”, че всичко е идеално около мен и аз съм идеална, не ми е присъщо…

get написа:
kleotemida написа:
„Бих ли искала да ми дръпнат по-силничко ушите, ако някъде бъркам?” и, ако отговорът е „Да.”, и аз си позволявам да „дърпам уши” :)

Тормозът, който си налагаме с това - не помага - Има покаяние, прошка !
С уважение !

Това трябва ли да значи абсолютна безкритичност и приемане на всичко, което е издумано и направено около нас?

С уважение!
цитирай
59. get - Хъм ?! ... диалогът добива минорни нотки ??
30.01.2011 14:01
[quote=kleotemida]Не разбрах как реализмът ми стана черногледство и мизантропия? Като гледам, светът е песен и май трябва да запея в унисон с него, само не зная от коя гама да подхвана песента?![/quotе]
Разбрал съм, неудовлетвореността ни от света и/или ... каквото и да е друго ... е в нас, а не извън нас !

([quote=kleotemida]Не, не се стремя, дори рядко се сещам за него - за всичко негативно, което сеем наоколо. А „адът” в моето изречение по-горе бе в преносен смисъл.[/quotе]
Това за мен е пример, за формален отговор-отричане :) - Съжалявам ! - Но на каквато вълна са очакванията ни, такива са и светоусещанията ! ... Най-вероятно, станах твърде досаден със съжденията си, затова спирам ... !

С уважение и пожелание за повече :)-тост !
цитирай
60. kleotemida - Не, диалогът доби вид на малко повърхностна психоанализа... :)))))
30.01.2011 19:49
get написа:

Разбрал съм, неудовлетвореността ни от света и/или ... каквото и да е друго ... е в нас, а не извън нас !
[quote=kleotemida]Не, не се стремя, дори рядко се сещам за него - за всичко негативно, което сеем наоколо. А „адът” в моето изречение по-горе бе в преносен смисъл.[/quotе]
Това за мен е пример, за формален отговор-отричане :) - Съжалявам ! - Но на каквато вълна са очакванията ни, такива са и светоусещанията ! ... Най-вероятно, станах твърде досаден със съжденията си, затова спирам ... !

С уважение и пожелание за повече :)-тост !

Неудовлетвореност, казваш, от света… Сори, малко повърхностна психоанализа :):). Не, не съм неудовлетворена от света, дори не мисля дали трябва да ме удовлетворява или да не ме удовлетворява. Светът е такъв, какъвто е. Мога да си позволя само да анализирам това, до което съм се докоснала или ме е докоснало от него, което съм видяла или се е навряло в очите ми да го видя. За мен светът не е холограма и проекция на собствените ми възприятия, за да смятам, че всичко, което е в света, е плод само и единствено на разбиранията ми и вижданията ми за него, на чувствата, възгледите, стремежите и страстите, които аз проектирам върху него. И точно заради това нямам очаквания от света, имам очаквания от себе си и за себе си, т.е. това което мисля, което чувствам и което искам от себе си и за себе си, е не заради качествата, които притежава или не притежава светът навън, в т.ч. и около мен, а въпреки тях и основно заради качествата, които аз притежавам или се опитвам да възпитавам в себе си :). Важно за мен е правилото – не какво може да направи светът за мен, а какво мога да направя аз за него и не за да ме удовлетвори той, а аз да съм удовлетворена, че не съм се поддала на онова – „извън мен (след мен) - и потоп…”. Дълго е за описване, но и то е пак плод на „Обичай другите като себе си”, задължително обаче минавайки през „Бъдете незлобиви като гълъбите и разумни като змиите” – т.е. простосърдечно, целеустремено, с преданост и възприемчивост като добрите деца, но и с ум винаги нащрек и… в отлична бойна форма… :):):):). Т.е. ако трябва с едно изречение да опиша „автосугестията си” :):):) ще е ей това: „Бъди мила и добра и не забравяй, че това означава да бъдеш и толкова умна, колкото можеш… така че да можеш да отделиш плявата от житото…”:):). Приемайки дори за истинност твърдението, че никой от света около мен няма да ме кара да ям плява вместо жито, все пак проверявам „храната”, която ми е поднесена… :):).
Дано да бъда правилно разбрана… :).

С уважение и :)-ки!
цитирай
61. get - Оставам с друго впечатление ... но-о-о, Дамите винаги имат право - :):):) !
31.01.2011 10:34
get написа:
Разбрал съм, неудовлетвореността ни от света и/или ... каквото и да е друго ... е в нас, а не извън нас !

kleotemida написа:
Неудовлетвореност, казваш, от света… Сори, малко повърхностна психоанализа :):). Не, не съм неудовлетворена от света, дори не мисля дали трябва да ме удовлетворява или да не ме удовлетворява. Светът е такъв, какъвто е.


Твърде съм скептичен към "златният" Зиги Фройд и прехвалената му псиоанализа, така че, от моя страна, психоанализа не очаквай !
Не е необходимо един човек да е психоаналитик, за да разбере чувствата, които вълнуват събеседника му ! ... Не бързай да обвиняваш събеседника си, че манипулира и прави некоректни внушения, чрез това !
Ще стана безпощадно конкретен с примери от поведение ... което не ми се иска, по причина, че държа на събеседника ! Движен и малко от малко, от заветите на Христа !
Хм, и тук ще отворя скоба, и направя откровение, което е повече отколкото, е-е-е прието ... защото този разговор за мен е предизвикателство и своего рода изпитание !
Но тъй, като Той е взискателен, а аз искам да съм безупречен в Него ! - Обещавам, че ще го доведа до успешен завършек ! :):)
А ти ако искаш да ми помогнеш - Чети ! - и-и-и по възможност повече История, и то най-вече История на ХРИСТИЯНСТВОто !
Няма да е грешка да прочетеш и за история и написване на т.нар. "Стар завет" !!

С уважение и най-добри чувства, плюс пожелание за повече :)-тост, към себе си и-и-и ... "досадният" събеседник ! :):)
цитирай
62. kleotemida - Разбрал съм, неудовлетвореността ...
31.01.2011 13:17
get написа:
get написа:
Разбрал съм, неудовлетвореността ни от света и/или ... каквото и да е друго ... е в нас, а не извън нас !

kleotemida написа:
Неудовлетвореност, казваш, от света… Сори, малко повърхностна психоанализа :):). Не, не съм неудовлетворена от света, дори не мисля дали трябва да ме удовлетворява или да не ме удовлетворява. Светът е такъв, какъвто е.


Твърде съм скептичен към "златният" Зиги Фройд и прехвалената му псиоанализа, така че, от моя страна, психоанализа не очаквай !
Не е необходимо един човек да е психоаналитик, за да разбере чувствата, които вълнуват събеседника му ! ... Не бързай да обвиняваш събеседника си, че манипулира и прави некоректни внушения, чрез това !
Ще стана безпощадно конкретен с примери от поведение ... което не ми се иска, по причина, че държа на събеседника ! Движен и малко от малко, от заветите на Христа !
Хм, и тук ще отворя скоба, и направя откровение, което е повече отколкото, е-е-е прието ... защото този разговор за мен е предизвикателство и своего рода изпитание !
Но тъй, като Той е взискателен, а аз искам да съм безупречен в Него ! - Обещавам, че ще го доведа до успешен завършек ! :):)
А ти ако искаш да ми помогнеш - Чети ! - и-и-и по възможност повече История, и то най-вече История на ХРИСТИЯНСТВОто !
Няма да е грешка да прочетеш и за история и написване на т.нар. "Стар завет" !!

С уважение и най-добри чувства, плюс пожелание за повече :)-тост, към себе си и-и-и ... "досадният" събеседник ! :):)


Гет, ти наистина ме разсмиваш с подозренията си и с това, че всеки път трябва да обяснявам какво съм имала предвид с написаното.
Първо, с шегата за психоанализата изобщо не съм правила препратки и намеци за Фройд, то не е и нужно да го намесвам :). Второ, дори не ми е минало през ум да ти отправям обвинения, че правиш манипулации и некоректни внушения в горния текст. Трето, отдавна съм в нета, за да знам как се „улавят” чувствата на събеседника отреща и даже колко не рядко грешно. Полу-стенографското писане предава доста по-„концентрирано” емоционалната енергия на събеседника и поради това доста често се случва да припламват искрите от някакъв сблъсък на основата на неразбиране, който при друг начин на комуникация може и да не се получи. Четвърто, от последните ти анализи (нека не са психо, а само анализи), вервай ми, до тук почти нищо не „уцели” за мен. И да ти кажа ли защо? Защото вече си ме пратил там, където все още мен ме няма...
Но давай с безпощадната си конкретност! :):). Със сигурност ще я понеса, което обаче не значи, че ще си сменя менюто. Та във връзка с менюто и с желанието ти да ти помогна, вярвай ми, аз нямам проблем с християнството и с неговата история. Вярвам, че няма да е грешка да прочета това, което ми препоръчваш, но нямам толкова време, а и вече се разбрахме, че ще си изчакам седмицата чино и почтено :):). След това ще проверявам, даже съм го обещала. За сега историята на христянството и в часност историята за написването на „Стар завет”, няма да промени личните ми опитности и изводите от тях... Нещо повече, случвало се е да прочета четива, които с доста голям замах и тежки чукове удрят по тях, но не са успели да ме разубедят или разколебаят. Единственият ефект от това е бил, че повече са ме „втвърдявали”...:)

С много усмивки! :):):)
цитирай
63. get - Ама ... да се връщам ли към ...
31.01.2011 13:37
... реплики от сорта въпреки всичко ... и т.н. ... в смисъл, че няма(!) да те отклоня от християнството !
Бях длъжен след това да питам - мен за антихрист ли ме приемаш, или "лукавият" !
На деветдесет процента от позоваванията ти, са от "старият завет" ... което бе повод за допълнителни обяснения !
Питах за потвърждения в Новозаветната литература - за "първороден грях" и пряко позоваване, че съществува дявол - нищо !
Няма да продължавам за да не стане заядливо ... !
Сега сме заели позиция на мъченици(?) - въпреки многократните ми призиви, че това, което аз приемам, е като една основна и определяща черта в християнството, тоест непреклонният дух и позитивността ни, с които трябва да следва всичко, при преодоляване на изпитанията ! - Но ние не ! - Казваме ще изтърпим(разбирай - изстрадаме) и това изпитание ! - :):)
Това стана, като в нартският епос (на кавказките народи), където главният герой, при преодоляване на изпитанията, между временно в прекия и приносен смисъл - Боговете го загряват, изстудяват и млатят с чукове-съдби - За да го калят ! :):)
И отново питам, докъде се разминава, казаното от мен дотук, с проповядваното от Спасителя.
- Не те устройва - Поради Какво ? ... сигурно защото не вярвам в "хилиазма" и "миленианизма", който са индоктринирани от една чужда и враждебна религия, ... на християнството - пък сега е много модерно, да говорим и се плашим с настъпването на Апокалипсиса и 2012 г. според календара на маите - Кой и на базата на какви вярвания, прави тези внушения и шашка хората - отклонявайки ги по този начин от завещаното ни в християнството ! ... Спирам !(дан са "втвърдиш" в прекалена степен, че сакън отиде ми на кино диалога с теб тогИз) ! ... пък и не само поради туй !

С уважение и приятелска - го-о-оляма :)-ка !!! :):):):)
цитирай
64. kleotemida - Така ме разсмя, че за малко да стресна колегите в офиса... :)))))))
31.01.2011 16:26
Отговорът, т.е. "разшифровките/тълкуванията" (пак моите) довечера :)))

До после, че може и бой да ям заради хиленето... :)))))
цитирай
65. kleotemida - За сега "твърдостта" ми е постоянна и непроменлива величина... :))))))
31.01.2011 21:46
get написа:
Ама ... да се връщам ли към ...... реплики от сорта въпреки всичко ... и т.н. ... в смисъл, че няма(!) да те отклоня от християнството !
Бях длъжен след това да питам - мен за антихрист ли ме приемаш, или "лукавият" !
На деветдесет процента от позоваванията ти, са от "старият завет" ... което бе повод за допълнителни обяснения !

Връщай се, Гет, но това няма да промени нищо за сега :):). Пак мога да го повторя - за сега не мърдам на никъде. А да ме питаш дали те имам за антихрист или те приемам за "лукавият", коя съм аз, че да ти лепя „етикети”? Та аз дори не знам все още какви точно са вижданията ти (ще ти спестя „каква е доктрината ти?”), ти искаш и да ги охарактеризирам. Ще си почакам седмицата и тогава ще се напъвам да мисля :). Сега за сега съм в период на търпеливо изчакване :):).

get написа:
Питах за потвърждения в Новозаветната литература - за "първороден грях" и пряко позоваване, че съществува дявол - нищо ! Няма да продължавам за да не стане заядливо ... !

Търсиш непременно “първородния грях” – такъв няма упоменат изрично, но „грях” има достатъчно пъти споменаван и то от Исус.
Питаш за „дявола” – и него го има, доста пъти споменаван не само като цяло в Новия завет, но и в Евангелията.
Пророците също много пъти са споменавани и то от самия Исус и дори с конкретни имена.
Надявам се не искаш да цитирам всичко, щото който има очи – вижда. (Не се заяждам... :):) )

get написа:
Сега сме заели позиция на мъченици(?) - въпреки многократните ми призиви, че това, което аз приемам, е като една основна и определяща черта в християнството, тоест непреклонният дух и позитивността ни, с които трябва да следва всичко, при преодоляване на изпитанията ! - Но ние не ! - Казваме ще изтърпим(разбирай - изстрадаме) и това изпитание ! - :):)
Това стана, като в нартският епос (на кавказките народи), където главният герой, при преодоляване на изпитанията, между временно в прекия и приносен смисъл - Боговете го загряват, изстудяват и млатят с чукове-съдби - За да го калят ! :):)

Гет, някъде да си ме видял да говоря за мъченичество? Като го намериш някъде в коментарите ми, ще те помоля да го копираш тук. Виж, че сме грешници, сме грешници, ама мъченици?… те такова твърдение никога не съм правила.

get написа:
И отново питам, докъде се разминава, казаното от мен дотук, с проповядваното от Спасителя.
- Не те устройва - Поради Какво ? ... сигурно защото не вярвам в "хилиазма" и "миленианизма", който са индоктринирани от една чужда и враждебна религия, ... на християнството - пък сега е много модерно, да говорим и се плашим с настъпването на Апокалипсиса и 2012 г. според календара на маите - Кой и на базата на какви вярвания, прави тези внушения и шашка хората - отклонявайки ги по този начин от завещаното ни в християнството ! ... Спирам !(дан са "втвърдиш" в прекалена степен, че сакън отиде ми на кино диалога с теб тогИз) ! ... пък и не само поради туй !
С уважение и приятелска - го-о-оляма :)-ка !!! :):):):)

Хммм, ще ми кажеш ли какво точно си казал до тук, освен, че не сме мъченици, че ад и рай няма, че няма първороден грях, че не вярваш в Стария завет, изключая Битие, че май и в Новия, пак с изключение на Евангелията. (Ама в Битие не ставаше ли дума точно за първородния грях? За бунта/неподчинението на човека?). До тук в общи линии съм запозната само с отхвърлените от теб неща. Бих искала да видя цялата картина, а не – това не е така и онова не е така. А как е? Опиши го и ще поспорим тогава. Надявам се да е след седмица :).
А за милениеума и 2012 година, хайде да не прекаляваме. Хайде и да не бъркаме календара на маите с идването на Христос, а? Световната медийна истерия не ме тресе, а и не си спомням за сега някъде в мой коментар изобщо да съм говорила за Второто пришествие и да съм го експонирала в 2012 година. Като го направя, тогава ми „навирай в очите” това, че отклонявам християни от завещаното от християнството, като се надявам все пак да разбера какво точно е завещано според теб. Щото разбрах за индоктринации от една чужда и враждебна (нам, според теб) религия в нашата религия, но така и не разбрах каква е тази НАША религия.
А какво не ме устройва ли? Ами за сега така и не разбрах какво според теб проповядва Спасителят. Камо ли пък да сравнявам твоите виждания с проповедите Му. И още нещо не разбрах, което не за първи път питам, като не сме грешни и като няма грях, Той защо Е Спасител, според теб? Защо трябваше да мине през цялото това унижение и страдание? Обясни го, за да не сме в недоумение всички какво точно искаш да ни кажеш? Всъщност и това се надявам да разбера след седмица. Не те припирам сега, само да знаеш, че ще си задавам въпросите… :):)

С уважение и търпеливи :)-ки!
цитирай
66. kleotemida - Нека все пак и да ти отговоря на някои от въпросите:
31.01.2011 23:09
Евангелие от Матей, гл.13:

37 А в отговор Той каза: Сеячът на доброто семе е Човешкият Син;
38 нивата е светът; доброто семе, това са чадата на царството; а плевелите са чадата на лукавия;
39 неприятелят, който ги пося, е дяволът; жетвата е свършекът на века; а жетварите са ангели.
40 И тъй, както събират плевелите и ги изгарят в огън, така ще бъде и при свършека на века.
41 Човешкият Син ще изпрати ангелите Си, които ще съберат от царството Му всичко що съблазнява, и ония, които вършат беззаконие,
42 и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби.
43 Тогава праведните ще блеснат като слънцето в царството на Отца си. Който има уши [да слуша], нека слуша.
44 Небесното царство прилича на имане скрито в нива, което, като го намери човек, скрива го, и в радостта си отива, продава всичко що има, и купува оная нива.
45 Небесното царство прилича още на търговец, който търсеше хубави бисери,
46 и, като намери един скъпоценен бисер, отиде, продаде всичко що имаше и го купи.
47 Небесното царство прилича още на мрежа, хвърлена в езерото, която събира риби от всякакъв вид,
48 и, като се напълни изтеглиха я на брега, седнаха и прибраха добрите в съдове, а лошите изхвърлиха.
49 Така ще бъде и при свършека на века; ангелите ще излязат и ще отлъчат нечестивите измежду праведните,
50 и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби,
51 [Исус им казва]: Разбрахте ли всичко това? Те Му казват: Разбрахме.
цитирай
67. get - - Що ми цитираш това ?
01.02.2011 00:36
kleotemida написа:
Евангелие от Матей, гл.13:

...
49 Така ще бъде и при свършека на века; ангелите ще излязат и ще отлъчат нечестивите измежду праведните,
50 и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби,
51 [Исус им казва]: Разбрахте ли всичко това? Те Му казват: Разбрахме.


- Да ме плашиш ли искаш ? - Ей по това се различаваме с теб ! - Аз казвам, че ние сме си вече образно казано в "ада", който си вземе изпита, отива в по-горният, наричан и Божи свят ! Пък ти (страх ме хваща с твоите доводи) ... като Павел-Шаул си да знеш :) - дето и за апостол се самообяви ! - Ма затова друг път :)
Но не това е най-важното, а като хора с разум и морал, следва да "отсеем зърното от плявата" ... и аз с претенция, че имам малко от малко горните две качества, считам че по-скоро и по важно е следното - Да помогнем на брата си в Пътя му "нагоре", тоест в личностното и духовно израстване !
Поради това смятам да ти кажа ! - Още древните са установили: Ignorantia legis non excusat, сиреч НЕПОЗНАВАНЕТО НА ЗАКОНА не е извинение. То НЕ ОНЕВИНЯВА. От тук следва, че който помага на престъпници, за да вършат своите престъпления, става съучастник.
По времето на Луканов се внесе за разглеждане, така нареченият план Ран-Ът(по имената на изготовителите) – още тогава, в началото на 90-те ... на България се отреждаше, да закрие основни определрящи отрасли ... населението и да спадне на 5.5 милиона !
Какви прогнози четем ? - „По прогнози на ООН се очаква през 2050 година възрастното население в България да е три пъти повече от младото население.”
И тук нещо многозначително ?! - И като се свършиха всичките пари в Египетската земя и Ханаанската земя, всичките египтяни дойдоха при Йосифа и рекоха: "Дай ни хляб; защо да умираме пред тебе понеже се свършиха парите ни?
"А Йосиф рече: ако парите са се свършили, докарайте добитъка си, и ще ви дам хляб срещу добитъка ви. И тъй докарваха добитъка си на Йосифа; и Йосиф им даваше хляб срещу конете, стадата, чердите и ослите им; и тъка през оная година той ги прехрани с хляб срещу всичкият им добитък"
Еврейска поговорка гласи: „Тората свети, Тората блести, но само парите сгряват... Парите управляват света.” Shirley Kumove – “Illustrated by Frank Newfield. Words Like Arrows”, A Collection of Yiddish Folk Sayings.
„Дайте ми да контролирам парите на нацията и въобще няма да се интересувам кой прави законите.” М.А. – Ротшилд(19в) G. Edward Griffin – “The Creature from Jekyll Island: A Second Look at the Federal Reserve”
Среброто ти стана шлак; Виното ти се смеси с вода (Исая)("СЗ")
"Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася доброто; а злият човек от злото си съкровище изнася злото . . ." (Христос)(НЗ)
Знаем ли какъв е смисълът на „Кол Нидрей” означаващо „Вси обети”, произнася се три пъти на „Йом-Кипур” ?
Защо така - тези "вечни страдалци", в която и страна да отидеха - отвсякъде бяха прогонвани ?!
Защо едно проповядваха а друго вършеха - та докато хората разберяха измамата, търпение проповядваха - но след, като ги видеха в тяхната истинска същност - заблудата падаше и отново ги прогонваха !
Поради туй - ни ескам да им чета - истините от техните книги - Защото Те една истина за пред мен и теб имат, а за тях си друга !

от добронамереният - но и реалист Гет !
цитирай
68. kleotemida - Който не иска да получава отговори, не пита...
01.02.2011 00:55
get написа:
Що ми цитираш това ?

kleotemida написа:
Евангелие от Матей, гл.13:

...
49 Така ще бъде и при свършека на века; ангелите ще излязат и ще отлъчат нечестивите измежду праведните,
50 и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби,
51 [Исус им казва]: Разбрахте ли всичко това? Те Му казват: Разбрахме.


- Да ме плашиш ли искаш ? - Ей по това се различаваме с теб !........

Гет, ти ли зададе тези въпроси?:

get написа:

Питах за потвърждения в Новозаветната литература - за "първороден грях" и пряко позоваване, че съществува дявол - нищо ! Няма да продължавам за да не стане заядливо ... !

Изглежда обичаш да задаваш въпроси, но не и да получаваш отговорите им. Целият откъс от Евангелието е отговор на целият ти горен коментар - има ли или няма... даже и милениум...
Другото е безпредметно да го коментирам. Ти попита, аз отговорих. При което излезе, че съм отговорила, не защото питаш, а защото съм искала да те плаша. Не, не съм. Но „няма да продължавам, за да не стане заядливо….”

Моите уважения!
цитирай
69. get - Що ми цитираш това ? Е-е от Ма...
01.02.2011 02:16
kleotemida написа:
get написа:
Що ми цитираш това ?

kleotemida написа:
Е-е от Матей, гл.13:

...
50 и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби,
51 [Исус им казва]: Разбрахте ли всичко това? Те Му казват: Разбрахме.


- Да ме плашиш ли искаш ? - Ей по това се различаваме с теб !........

Гет, ти ли зададе тези въпроси?:

get написа:

Питах за потвърждения в Новозаветната литература - за "първороден грях" и пряко позоваване, че съществува дявол - нищо ! Няма да продължавам за да не стане заядливо ... !

Изглежда обичаш да задаваш въпроси, но не и да получаваш отговорите им. Целият откъс от Евангелието е отговор на целият ти горен коментар - има ли или няма... даже и милениум...
Другото е безпредметно да го коментирам. Ти попита, аз отговорих. При което излезе, че съм отговорила, не защото питаш, а защото съм искала да те плаша. Не, не съм. Но „няма да продължавам, за да не стане заядливо….”

Моите уважения!


Поради това ли, да вярвам на Матей ? - от разказа му за ханаанката !!

"24. А Той отговори и рече: Аз съм пратен само при загубените овци от дома Израилев.
25. Но тя, като се приближи, кланяше Му се и думаше: Господи, помогни ми!
26. А Той отговори и рече: не е добре да се вземе хлябът от чедата и да се хвърли на псетата.
27. Тя каза: да, Господи, ала и псетата ядат от трохите, що падат от трапезата на господарите им."


Нещо в този дух имаше и твои въпроси - А според "откровенията" на Матей, на кои е Спасител Иисус ?

Евангелието от Апостол ли е писано ?

Божията и на Сина благодат, над кои се разпростира ... според това, което чета ?

Как може книга написана през 280 год.ВС(визирам СЗ), да се явява - абсолютно категорично, източник на Истината и само истината !... та и да ми твърдят, че и една буква от създаването и не е променяна !
Само израилевият народ ли има монопол - да, да монопол във вяра, слово и Бог ... и т.н. !?

Не вярвам на юдео-християни, най-вече реформирани - защото след "Щастливата" революция знаеш ли какъв Содом и Гомор настава в Англия ... не без тяхно участие, а последващите революции а предходните "религиозни" войни, поради и само поради това, което става при тях се кае М. Лутер !
Тоз разговор не ме прави по-богат ... напротив !

С уважение и непреклонност ! :)
Та да те питам, според Матей - Нас кой Спасител ще ни спасява ? - В неговите думи аз не съзирам нас, народът ни !!?

С добри пожелания и :):):)
цитирай
70. kleotemida - Може би, ако се позадълбочиш (но не само с негативизъм), ще съзреш...
01.02.2011 09:36
А Старият завет не е книга, а книги, които са писани от различни автори и в различни години и периоди. Фиксирането на 280 год.пр.н.е. не е съвсем точно, или е точно само за една от книгите.

Що се касае до другото - ти попита, аз ти отговорих с цитат, така както искаше. Защото ти твърдеше, че няма нищо по тези въпроси в Новозаветната литература. В този цитат са "събрани" отговори на твоите "има или няма". От другите Евангелия също могат да ти се дадат подобни отговори, но като гледам, няма смисъл. Ти пак ще извъртш нещата в посока "защо да вярвам на автора?", "е ли апостол този?", "не вярвам на юдео-християни", "това са подменени истини, т.е. не са истини, а са фалшификати" и т.н., и т.н. Което изцяло обезсмисля отговорите ми, а и въпросите ти. Това, че се спряхме по взаимна договорка на четирите Евангелия явно вече е някъде в миналото и не се помни. Или се помни, но няма никаква стойност като Свето Писание, каквото ти сам го охарактеризира. Така да бъде! Но след като имаш своя истина, не задавай въпроси. Казах вече, че чинно и почтено ще си изчакам седмицата, за да прочета твоите виждания и се запозная с доказателствата за твоята истина. До тогава отказвам повече да играя този вид игра, която си захванал и в която вкарваш някакви свои си правила и ограничения, с които всички останали са длъжни да се съобразяват, единствено защото служат за подпорки на твоята теза.

С уважение! А дали съм "преклонна" или "непреклонна" сам ще го разбереш... няма нужда да си качвам табелка...

С пожелание за ползотворен ден и маааалко повече позитивизъм към всички хора, а не само към подбрани групи от тях!...

п.п.
"Нещо в този дух имаше и твои въпроси - А според "откровенията" на Матей, на кои е Спасител Иисус ?"
Може би, ако си беше направил труда да поразмислиш над едни или други думи от пророците за идването на Спасителя, сам щеше да стигнеш до отговора на този въпрос.
цитирай
71. get - Нещата твърде се втвърдиха ...
01.02.2011 17:45
... поради, което спирам с коментарите си ! :):)

Опитах се да онагледя и предам същността на "общоприети истини" от един нов ъгъл ! ... Но-о-о ??!

Уважавам избора на всеки един човек - нека да върви по "своя" Път !
Както е решил Господ - Тъй следва да е !
С това пожелавам успех на всички позитивни и добронамерени - търсачи в Него !

С уважение и :):)-ки, които са и своеобразно пожелание за Успех !

Гет ктист
цитирай
72. kleotemida - O, не, за мен разговорът си е все още с една и съща полутечна живакоподобна консистенция
01.02.2011 20:21
А ако оприличаваш на втвърдяване това, че в последния ми коментар няма усмивки, грешиш. Все още се размотавам между топза и корунда :). Но не си позволих да се усмихна, защото... е, виж сам дали има на какво да се смея:

get написа:
Чети Проповедта в Планината ии-и-и ... бързо вземай най-големият пЪрцал и-и-и почвай ... Да чистиш земното и околоземното пространство - Хахаха !!
Когато не си в синхрон ... спрегната ... настроена във вълната на Духът, става така ! - Тормоз от всякакъв вид и естество !
Духът е висши-високи вибрации, чувства ! С депресивни състояния и мисли не го стигаме ами ... направо се разминаваме с него ! ... Проповедта в планината !! - много помага ! За този който я разбере и после приеме(!) но като ръководство и тя стане негова същност !


Проповедта в Планината – Евангелие от Матей, глава 5, 6 и 7.

get написа:

Поради това ли, да вярвам на Матей ? - от разказа му за ханаанката !!

"24. А Той отговори и рече: Аз съм пратен само при загубените овци от дома Израилев.
25. Но тя, като се приближи, кланяше Му се и думаше: Господи, помогни ми!
26. А Той отговори и рече: не е добре да се вземе хлябът от чедата и да се хвърли на псетата.
27. Тя каза: да, Господи, ала и псетата ядат от трохите, що падат от трапезата на господарите им."

Нещо в този дух имаше и твои въпроси - А според "откровенията" на Матей, на кои е Спасител Иисус ?

Евангелието от Апостол ли е писано ?


За същия ли Апостол Матей става дума или за някой друг? Защото друг Апостол Матей няма, както и друго Евангелие от Матей…

Мисля, че това никак, ама никак не може да породи смях. Всъщност, по-правилно би било да кажа, че в мен не може да поради такъв… и то не защото ми липсва чувство за хумор.

С най-добри чувства!
цитирай
73. get - Не ми се занимава с коментари на християнска литература - в един момент става ...
01.02.2011 20:53
kleotemida написа:
А ако оприличаваш на втвърдяване това, че в последния ми коментар няма усмивки, грешиш. Все още се размотавам между топза и корунда :). Но не си позволих да се усмихна, защото... е, виж сам дали има на какво да се смея:

get написа:
Чети Проповедта в Планината ии-и-и ... бързо вземай най-големият пЪрцал и-и-и почвай ... Да чистиш земното и околоземното пространство - Хахаха !!
Когато не си в синхрон ... спрегната ... настроена във вълната на Духът, става така ! - Тормоз от всякакъв вид и естество !
Духът е висши-високи вибрации, чувства ! С депресивни състояния и мисли не го стигаме ами ... направо се разминаваме с него ! ... Проповедта в планината !! - много помага ! За този който я разбере и после приеме(!) но като ръководство и тя стане негова същност !


Проповедта в Планината – Евангелие от Матей, глава 5, 6 и 7.

get написа:

Поради това ли, да вярвам на Матей ? - от разказа му за ханаанката !!

"24. А Той отговори и рече: Аз съм пратен само при загубените овци от дома Израилев.
25. Но тя, като се приближи, кланяше Му се и думаше: Господи, помогни ми!
26. А Той отговори и рече: не е добре да се вземе хлябът от чедата и да се хвърли на псетата.
27. Тя каза: да, Господи, ала и псетата ядат от трохите, що падат от трапезата на господарите им."

Нещо в този дух имаше и твои въпроси - А според "откровенията" на Матей, на кои е Спасител Иисус ?

Евангелието от Апостол ли е писано ?


За същия ли Апостол Матей става дума или за някой друг? Защото друг Апостол Матей няма, както и друго Евангелие от Матей…

Мисля, че това никак, ама никак не може да породи смях. Всъщност, по-правилно би било да кажа, че в мен не може да поради такъв… и то не защото ми липсва чувство за хумор.

С най-добри чувства!


... по-лошо и от църковен събор ? - едно замерване с цитати, които не водят до нищо ... изморява ме ... това се придава и на емоционалното ми излъчване ... и от всичко това започва да страда диалога ! :):)
цитирай
74. kleotemida - Че аз не коментирах християнската ...
01.02.2011 22:01
Че аз не коментирах християнската литература, а причината поради която страда диалога...
цитирай
75. анонимен - Гет, все съм аз, да речем Мария (помоли ме за ник)
08.02.2011 19:36
Гет, опитах се да проследя разговора, но много по диагонал прочетох, та вероятно и много съм пропуснала.
Винаги се изненадвам да науча, че нещо, което се счита основополагащо във вярата се подлага на съмнение.
Първородния грях? Извинете, че се намесвам, моето мнение ще е някаква трета гледна точка, дано да не се объркат повече нещата.
Не мисля, че подобно понятие има и в стария завет. Има ли? Наистина не се сещам.
Хората и в стария и новия завет говорят основно за собствените си грехове, тъй като всеки смислен човек осъзнава, че ги прави. Не знам кой най-вече употребява изразът първороден грях, но той някак предполага, че ние сме изцяло жертва и Адам и Ева са ни виновни.
Христос също говореше за греховете на хората. Той говореше за тях като за смърт. "в греховете си ще умрете" А за вярата, като за живот. "който вярва, ..." Поради простата причина, че смъртта и живота са истински важното следствие от двете неща.
Вярата в Бога говори за чистота и действие на Божия Дух в човека, по тази причина в цялата библия и стария и новия завет вярата се вменява за правда.
Действието на нечистия дух е неверие.
Дали Христос е говорил за дявола? Разбира се, той казваше на мнозина първосвещеници, че са от баща дявола.
В този смисъл има двама бащи и двама господари. Но понеже никой не може да служи на двама господари, всеки с времето се насочва към единия.
От там, всеки приема участта и наследството на баща си. А дяволът е вече осъден.
Лично аз не смятам, че истината се крие в някоя дума или пасаж от словото.
Цялата история, от Адам до днес има смисъл именно като хронология и последователност, за да не извращава някой писанията чрез философстването си.
Опитът да се отхвърлят някои моменти от историята води до създаването на сектантски теорийки, които се позовават на нещо частично, но което противоречи на цялостната картина. Не се прави така.
Истината трябва да може да обясни всичко. Ако за някой Бог не е заповядал на Мойсей да се убият хора, той си е изобретил нереален Бог.
цитирай
76. get - Прощавай kleotemida ! ... бях казал, че няма да говоря за религия ... но последно ии...
09.02.2011 01:18
... спирам в блогът ти !
Това не е като израз на неуважение или неприемане от моя страна - не, не ! - Приеми го като, позитивно отношение от моя страна и респект ! :):)

Уважаема Мария :) !
Как да ти кажа, когато започвам да говоря по такива теми, по този начин - В смисъл пречупвани през написаното в религиозната литература ... някак си звуча, като че, говоря за себе си в трето лице - дистанцирано ! Това е в противоречие с темперамента ми а и със самото ми отношение към тези въпроси - аз не обичам да ги говоря а да ги следвам !
- Не искам никой да отговоря за моите пропуски - считам, че като лични грешки, за това аз си носи последствията ! Последствията ми се изпращат, за да си направя изводите и корегирам. От кого ? - не смея да го коментирам, поради сложността от философско-религиозна гледна точка !
- Защо ни се изпращат изпитанията, от Кого, чрез Кого или Какво ... може много да се говори !
- Някои ще опростят и ще кажат, от Бог ! - добре така да е !
- Но как си представяме тогава Бог ? - Сърдит и назидаващ, както по религиозните фрески ? Благ и добър - но тогава Защо ... ?
Тук спирам за да не злоупотребявам и-и-и ... ако смятате, че ще излезе нещо полезно от разговора Ви с мен - Заповядайте в блога ми ! :)

С уважение

Гет
цитирай
77. анонимен - Мария
12.02.2011 11:54
Гет, ще вляза в блога ти или ще се регистрирам. Боря се да отделя някакво време от децата и ангажиментите си, но усещам, че е назряло времето и не може повече така да се вместваме в блога на Клеотемида с лични разговори. Единствено факта, че и тя е съпричастна към темата ми позволи да го правя.
Но не мога да пропусна да ти отговоря и този път.
Благ или строг? Всичко, което го има в нашия темперамент го има и в Бога. Ние сме по негов образ и подобие. Точно от там някой хора казват, "ще воюваме" и са прави. Други казват "ще обичаме" и са прави.
Но нито любовта може да постигнем без Духа божий, нито воюването. Понеже там е мярката на нещата.
Ако искаме да опростим нещата, да са двупосочни, двуизмерни, основани на частично познание, създаваме изкривен образ на Бога.
Навремето хората са виждали и Херос (Арес) и Ерос. Но и много други имена са дадени на Бога, които изразяват различни страни от Него.
Но все пак, приеми това - никой никога не е видял или познал Бога. Исус Христос, той го изяви. Така че най-правилно е, ако човек днес иска да придобие лично първо впечатление, да чете и размишлява за това, което е достигнало до нас като разказ за Него в евангелията.
Но относно стария завет, Гет, той съдържа пророчества. Това, дали се съмняваш в него ти решаваш. Но е писано, ако някой ви пророкува и не се сбъдне, то този човек не е пратен от Бога. Но ако се сбъдне, то той е пратен от Бога.
Стария завет съдържа такива пророчества, които се изпълняват и сега, днес и утре ще се изпълняват. Който има уши, да слуша. Който има очи, да вижда.
Със сигурност някой ще си намери основания да се съмнява, така, както аз, да вярвам. Нещата умишлено са направени така, че всеки да намери това, което е най-близко до него и така да избере сам пътя си и участта си.
Доказателства за истинност има премного, но те са най-вече в съдържанието и са за който може да ги приеме.
Твоето сърце накланя везните, Бог така е решил.
Това, че Божието царство не е насилствено наложено над всеки е от Бога
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kleotemida
Категория: История
Прочетен: 1178936
Постинги: 44
Коментари: 1744
Гласове: 2170
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930