Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2011 02:17 - НИЕ СМЕ ШВЕДИ, ДРАГИ МИ МЛАДИ УЧИТЕЛЮ!
Автор: kleotemida Категория: История   
Прочетен: 70382 Коментари: 136 Гласове:
18

Последна промяна: 05.01.2011 02:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



            Един анонимен при Спароток написа: [quote=анонимен 159 – Млад учител] .... А, щях да забравя - много е модерно да си родственик с някой западноевропейски народ, разбираш ли :D Я белгийци, я германци.... нищо че не ни пускат в Шенген, един балкански език по техния задник никога не е излишен ;) [/quote]

 

Млади учителю, не си разбрал правилно. Още по-модерни сме - ние сме ШВЕДИ. Според голееема част от нашите си историци, които се облягат на гръцки източници (що ли точно гръцки са наречени и то от онова време? Ама да не издребняваме), гОтите – на брой над 1 милион, дошли чак от скандинавията и толкова вършали из балканите, че ни един скит (да се чете тракиец) почти не останал. imageЯ да видим картата как са се придвижвали. Вършали кво вършали, крили се по македонските езера, абе с две думи, забавлявали се и накрая решили да си тръгнат по живо по здраво. Добре, ама преди да си тръгнат от тук, пратили хабер към събратята си в подмосковието и из украинските степи, които оставили там на път за насам, (Щем разберем по-късно защо са ги оставили.), че си тръгват, та да вземат и те да наминат, че тука  земите направо си плачели за залесяване, пардон, заселЯване + още нещо (какво е то, и него ще разберем по-късно).

Добре, ама от хрониките знаем, че Швеция в ония времена доста се обезлюдила, като и сега си пати от онова разселване, щото и днес тя си е с една относително ниска гъстота на населението. Което пък ще рече, че не само един милион, а много повече милиони се изнесли от там в ония времена. И онези (останалите из степите шведи), заради целите на своето идване – трайно заселЯване и заради ореола на СЛАВ-ната победа из континента на своите събратя-гОти, решили да се преименуват на СЛАВ-Я-ни и с този светъл лик да тръгнат насам. Че и комшиите така можело по-лесно да бъдат преметнати. Хем същите, хем други. Умни били тия шведи открай време, ше знаеш!

После в покрайнините на тези слав(Я)но-гОтски поселения дошъл Аспарух с шепата си "прабългари". Немал си той друга работа и помолил Пагане да погледне в бъдещето – зер нали имала тази способност. А тя милата, нали си била любопитна жена, погледнала първо в миналото и какво да види - гОти, демек шведи, нема никакви славяни, ама си затраяла. После погледнала в бъдещето – видела конституционната монархия в Швеция, после бъдещия Европейски съюз и малко, както се казва на ангро, навързала фактите. Решила, че каквото и да се случва, и тук наследниците на Аспарух ще продължат да си управляват. То нали и това е най-големият зор на всеки един владетел – да си осигури управление на наследниците до възможно най-далечно коляно, (за справка виж “Съвременни български хроники”). А пък тя даже се гласяла да му ги ражда. И, естествено, като всяка предвидлива жена, го посъветвала да се омеша с тия местни СЛАВЯ-ни, щото хем голяма СЛАВ-а го чакала като основател на държава, хем осигурявал на държавата си едно почтено европейско бъдеще, хем си осигурявал кан-скит-е наследници с монархията.

И взел той, че я послушал, напук на главния колобър, дето се опитвал да му разкаже по-друга история, ама за нея – друг път.

Бе, слуша ли се жена, ама имала глава да пати!

Сега да се върнем на изостаналите шведи, пардон гОти. Знаем, че още преди да напуснат Швицерландията, голема част от преселниците били занаятчии, че и особено отръки им идвало усвояването на естествените ресурси, предимно на дървесината и желязната руда, та с тях пътували и не малка част миньори и естествено дървари. Минавайки, обаче, те през украинските степи, те точно една част от тия миньори надушили богатата на желязо Курска магнитна аномалия и Донбаските въглища и останали там, за да ги поразработят и да пращат на своите воюващи събратя съответните ресурси, че без желязо как се воюва. А пък с готови въглища колко по-лесно се топи желязото! Немало нужда да си правят вече дървени. Пък и нали се знае, че когато дори шепа народ воюва, от войната можело да се изхранва бая голямшко население (за справка “Съвременна история на икономиката"), та голяма част от ония милиони останали там, а само милиончето тръгнало насам.

Добре, ама нашичките, воюващите гОти (да се чете шведи), като обикаляли Балканите, попаднали естествено и на некои наши естествени ресурси – в Подбалкана – медни, в Родопите – оловно-цинкови, у Трънско – златни, у Софийски – железни,  а у Маришкия басейн - въглища за претопяване на бая руда, че и за коксуване ставали (нали всьо таки голема част от тех били пак занаятчии, че и миньори не липсвали) и т.н. Да не се подведеш сега, че така се казвали местностите, за които пиша. Не, шведски били, уф, готски (немам предвид готини) им били имената, ама нема да ги издирвам сега, не са толкова важни.
           Е, не били толкова богати нашите руди, но пък били разнообразни. И понеже, като си тръгвали воюващите, тези естествени ресурси щели да останат на произвола на съдбата в обезлюдените вече от тех територии, те си извикали ония от УкраИната. И така се положили основите на баш рудодобивът по нашите земи. Когато дошъл Аспарух и се прегърнал (в малко по-късен период) с тия новодошли гОти/шведи, вече самонарекли се СЛАВЯ-ни, положили и основите на рудодобивния гигант ГОРУБСО, демек "Готско рудно българо-славянско общество". (Славяните предложили това "Готско", уж като синоним на готино, "ма така и не забравили произхода си и решили да го увековачат за бъдещите поколения.). Всичко било документирано, протоколирано и издълбано в надпис, който историята някъде потулила с времето. 
           И така си и останало до днес, нищо че през тъмните векове на България (да се чете през времето на нечии съседски присъствия) минава под прикритие, че дори и в периодите, когато германците го разработват, все едно не са никакви роднини и с бълг-АРИ-те, и с гОтите (шведите). Те, нашите, били станали доста подозрителни през времето на тия съседски присъствия, та и на родата си не се доверили. Или просто са перифразирали - “Пази ме, Боже, от роднини, от врагове и сам ще си се пазя!”.

Когато, обаче, руснаците печелят Втората световна война, съществуващите дотогава в България капиталистически предприятия за промишлена и търговска дейност, в които участвали Германски капитали преминават в собственост на СССР за покриване нанесените щети от войната на Германия срещу Съветския съюз. Попадат те (руснаците) на древния артефакт от времето на скрепената българо-славянска дружба, на които с длето била изписана тази абревиатура ГОРУБСО и толкова им допаднала, га че точно за новата им придобивка била изчукана. И така ГОРУБСО станало "Горно рудное болгаро-советское общество". Я сега някой да каже, че нас наистина не ни е крепяла дружба от векове (и за векове), като чак от времето на Аспарух бил тоз дялан древен артефакт! М? Той Омуртаг се опитал да пооплеска нещата с неговата колона, ама братята руси са археолозите на археолозите и добре, че намерили древния артефакт с абревиатурата, иначе сами щели да го изчукат.

Така де, ама останал един дребен на вид проблем – името на град Мадан. Имало данни, че произхода на думата бил скандинавски, като и към онзи момент се използвал в някои северни държави (същата тази Швеция) и с нея се наименовали едни такива малки пещи за топене на метали – топилни. Бе имам аз някакъв спомен, че така наричали и общините си – мадани, ама дали поради този къде добър, къде лош мой спомен, или пради въобще дори и малкия намек за прилика с нещо шведско, новото Българо-съветско общество решило да придаде малко друг смисъл на името на града и го набедило, че произхожда от арабско-турската дума maden, означаващо “минерал, руда, рудник”. (Брей, че удобни думички има в тая история, да му се не види!) Зер по-безопасно било да се каже на турците “Ай, глейте си работата, това тук си е само наше, щото вече сме ви били”, отколкото да се разправя с шведите, ако решали да претендират за някакво първооткривателство и като естествени законни коренни наследници на тези находища.

Сега, обаче, драги ми млади учителю, тук настъпва кулминацията. Я погледни пък ей таз карта. imageНе знам дали ти виждаш нещо, ама братята руси като я видели и им се изправили косите под фуражките. Че той и Аспарух бил швед, ама за има нема неколко века бил позабравил тоя факт. Ами сега! Много швед, много нещо у Българията се оказало в онзи момент. И естествено, това наложило основно преразглеждане произхода на прабългарите. И как мислиш се справили с тази бойна задача, щото тя направо си е била бойна, още повече, че става дума за полагане началото на Студената война?

(Апропо, ето ти още един неизвестен досега факт, не само за нашата, а и за световната история – Студената война започва с преразглеждане историята на българите, пардон на “прабългарите”.)

Ами как? Много просто, отдалечили аспаруховите предци на сигурно разстояние. Я да видя дали ще познаеш къде? Правилно! В Алтай и Памир! Там шведи, слава Богу, няма(ло)! И ги нарекли тюрки. А и на братята турци сторили един фин метан, то и Босфора си е важен, че и отатък Арарат си е нужно спокойствие. А тюрки - турци, се тая! Почти като "нерде Ямбул, нерде Стамбул"...

И от тук нататък - яли, пили и се веселили! А шведският произход на българо-славяните потънал в забвение.

 

Но пък сега ние, откривайки тези факти, с гордост и европейско спокойствие можем да се наречем шведиТЕ на Балкан-И-ТЕ. Не само това, а и имаме дръзкото основание да претендираме, че като шведски народ нас Шанген не ни лови и не бива да ни лови. Нали така? Ей те така казвам и аз! 
           Сега остава и шведският крал да ни припознае и спокойно ще ударим с един куршум неколко заека. Хем ще имаме нови лица в политиката, щото нашите нови все стари се оказват и съвсем се свършиха, хем на изборните ни туристи  ще им дойде малко далечко да идат до Швеция, за да гласуват, хем току-виж се случило и от София да раздадат някоя и друга Нобелова награда... като да речем... за история...

Така по ли те устройва нашата история? И мен ше знеш.

 

п.п. Е, ако има малки разминавания с време, място, разстояние, език и тем подобни глупости, не се притеснявай. Не се е замогнал някой, не ги е докундисал. Пък и какво са някой и друг век, някой и друг километър, некой и друг артефакт или липсата му, или няколко думички. Те и без това до тук не са свършили кой знае каква работа, че отсега ли ще я свършат?!



Тагове:   Славяни,   Българи,   Готи,   шведи,


Гласувай:
20



1. solinvictus - мдаа, шведите, хиспанците, тал...
05.01.2011 11:07
мдаа, шведите,хиспанците,талянците и част от окраините са си германци отсякъде ,сега даже в хиспания питат кви са тия германци ...но най новата мода е херулите ,ако ги проследиш те им са по удобни ,макар че с тия стрелки пак почват от Балканите!
Поздрав!
цитирай
2. get - Картата за миграцията нЯщо не ми се вижда актуална !
05.01.2011 12:56

Ако прочетем Йордан.
Той слага точката на разселението им от о.Скандза/скандинавско/.
От там те два кораба народ за има няма сто и петдесет години, се наплодили в северното причерноморие и после залели цалята Европа.
Като имам претенции за познаване на корабоплаването - в начолото популацията им ще да е била около 1 000 човека !
Плодовитостта на жените им ще да е била, като на мишките от род бозайници !?
Също така и времето за износване на плода :))))

от Гет "готский"
цитирай
3. iuliuscaesar - гете подигравките ти са неуместни. ...
05.01.2011 13:13
гете подигравките ти са неуместни.
йорданес просто предава това което готите по негово време са смятали за началото на техния народ - една легенда. съмнява ме той да си я е измислил.
цитирай
4. kleotemida - Ееее, Гет-стрьон(м), ти сега ше ме опровергаваш ли?
05.01.2011 13:44
А аз тъкмо се готвех да обясня как е възникнало понятието "шведска тройка" (да не се бърка с руската) и ти хоп! - познавач на корабоплаването. Ами, ако са минали там през морето плувайки - кравешката, кучешката или жабешката? Че са били студоустойчиви, нашите пенсионерчета вече от 20 години го доказват и все успешно, нищо че беха поизнежени от 50 години социални придобивки, в т.ч. и топло парно. Що и предците ни шведите, пардон, гОтите да не са били още по-студоустойчиви в ония сурови времена?
И какви са тези намеци за плодовитостта им! Нима се съмняваш в шведската плодовитост и потентност? Аз като чуя как и днес се хвалят с моженето си техните наследници - днешните българо-славянски мъже, си представям какво можене е било в онези древни времена, когато не са били изхабени от бързане, стрес, генномодифицирани храни или еманципирани съпруги. А каква друга им е била работата на ония древни гОт-енки, освен да раждат. Един, два, три пъти в годината - колкото може - толкова, ти сега завиждаш ли им или какво?
Лошото е, че днешните им наследнички са се застискали, та нещат поне веднъж на 10-ина години да правят това упражнение. Май се налага да ги превъзпитаме в древен шведски дух и ще видиш как и те ще започнат да раждат. Хеле пък, ако ги поизпратим на обмяна на обед, упссс, на опит в древната ни прародина.

Хайде да бягам, че съм на работа, а ти Фнимателно с опроверженията, щото ако знаеш още колко древни прилики съм намерила с гОтите, т.е. шведите, шапката ще ти падне!
цитирай
5. get - Ave iuliuscaesar - Защо такава остра реакция ?
05.01.2011 14:09
iuliuscaesar написа:
гете подигравките ти са неуместни.
йорданес просто предава това което готите по негово време са смятали за началото на техния народ - една легенда. съмнява ме той да си я е измислил.


Гетиката на Йордан - Да не ви е на Вас "българските" историци, нещо като евангелие ? ... че такава обида предизвиках ??!
Само посочвам на авторката, че остров Скандза не се намира в протока Скагерак, свързващ Северно с Балтийско морета, а доста по на изток в самото Балтийско море. Ето тази карта е по-точна и дава представа Какво обяснявам !! http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Chernyakhov.PNG
Нещо невярно ли съм казал ?!
Тръгнали през ІІ в. два кораба (даже хиляда, е преувеличена бройка, народ ) от остров Скандза !
През трети век до такава степен нарастнали ... че изтласкали римските легиони от Дакия.(Някой даже и цифрата Един милион народ, спомена ):)))
Я ми погледни окото(!), да виждаш в него да плува ... готско корабче !
То това по отношение на готите, не е история, ами и ... за научна фантастика не става !
Като им сложиш фибулите едно към едно келто-скитски !
Като им сложиш брошките ... същото !
Сравняват Велбарската с Черняховската култури ама разлики от тук до ... о.Скандза !
Всичко е съшито с бели конци през края на ХVІІ началото на ХVІІІ векове. Защо ? за да се обосноват териториалните и имперски аспирации ... познай на Кого ?!
Така че, подигравките ми са уместни, защото тези които пишат по въпроса, сами са се поставили в позиция да бъдат подигравани !!
Теб нямам предвид - Ти си ми приятелче ! и сънародник с малки уклони ... мисловни . - :)))
Споко и аз до преди някоя и друга година бях същият ... това e откровение, като демонстрация на приятелското ми отношение - към теб !!

Аve, Ceaser, morituri te salutant - (превод за публиката) Здравей, Цезаре, отиващите да умрат те приветстват !

от Гет - Спартакус
цитирай
6. vilikal - А аз тъкмо се готвех да обясня как е ...
05.01.2011 14:11
[quote=kleotemida]А аз тъкмо се готвех да обясня как е възникнало понятието "шведска тройка" (да не се бърка с руската) и

.... македонската - мъж, жена и труп.
:)))))))))))))))))))))))))
Яко е, kleo.
Поздрави
цитирай
7. kleotemida - Ми тез карти не съм си ги съчинила аз, бе Гот-е Спартакус.
05.01.2011 14:26
Един историк, който се опитва да ни убеди в готския (да се чете шведския) ни произход ги е изрисувал така. Аз съм само събирач на ценни исторически карти и безценни исторически хипотези.

И накрая, от толкоз събиранье, станах писач на... актуални исторически фейлетоно-хроники... (да не се бърка с фаетоно-хроники - те са "друга бира"...) :))

Апропо, това име на о.Скандза не ти ли звучи познато? Аз мисля, че то си е направо протодумата на думата "скръндза". Иначе как при такъв щедър народ като нашия ще да се е появила? Нема логика, нали? Ще да идва от само тези 2 кораба на един милион люде. И това, ако не е скръндзаво, здраве му кажи!...

:)))))))
цитирай
8. get - А-а-а, не е така kleotemida ! - Аз съм любител на Истината ...
05.01.2011 14:37
kleotemida написа:
Един историк, който се опитва да ни убеди в готския (да се чете шведския) ни произход ги е изрисувал така. Аз съм само събирач на ценни исторически карти и безценни исторически хипотези.

И накрая, от толкоз събиранье, станах писач на... актуални исторически фейлетоно-хроники... (да не се бърка с фаетоно-хроники - те са "друга бира"...) :))

Апропо, това име на о.Скандза не ти ли звучи познато? Аз мисля, че то си е направо протодумата на думата "скръндза". Иначе как при такъв щедър народ като нашия ще да се е появила? Нема логика, нали?

:)))))))


Дори я предпочитам гола, защото е от женски род и е красива :)))
Забравих да допълня, ча на постната от мен карта островчето/Скандза/ е с розов цвят.
Не търсете в розовият цвят, несъществуващи такива намеци !

Какви сканзи-скръндзи те гонят Клеотемида - че нашият народ, култура и история са такива донори на останалите навлеци, че ... нямам думи !

от ГЕТкАН - Готский
цитирай
9. kleotemida - Е, те това казвам и аз,
05.01.2011 14:45
след като сме толкова дашни, че чак на ... ай да не казвам на какво заприличахме, нема логика тази дума да не е привнесена отнекъде в народа ни.
И се присетих, за скръндзавината на ония изпращачите - представяш ли си, 2 кораба на един милион, че и отгоре хора.
Те това си е доста Ск(р)андза-во все пак!

С уважение! КлеоТемида Шведска
цитирай
10. d3bep - Западноевропейците мноо ме кефът. ...
05.01.2011 14:54
Западноевропейците мноо ме кефът.
Имат най убавите страни в света, ако може да им се верва.
И не си сидят у г*з* ...
Ми одят по целия свят да заразяват с култура.

Ей ги на сега тия Швеците.
Що не са си седел иу швеция, ми както казва една патриотична руска песен - "Поль Европъй прошагали по земли!"
Де ше намерят таквиа елени каот техните. Или порове. Ил идядо Коледа?
Да не са търсили дядо коледа...?

Митра, ти ко ше кажеш бате...
Ский го, тоз дядо коледа е с червена фригийска шапка:
http://rlv.zcache.com/modern_santa_claus_christmas_custom_greeting_card-p137765990062074494qt1t_400.jpg

Аве, тоз да не е... ?
А???
Ский и джуджетата бце! Съвпаденията стават тенденция!
http://www.animacii.net/images/stories/pictures/praznici/nikulden/nikulden_03/nikulden_djudje.gif

А глей и снежанка баце! С модел корона ала "сол инвиктус"!!!!
http://www.virginmedia.com/images/SnowWhite.jpg


Накраа и аз ше познаа правия бог, дето чак скандинавците са идвали у наз да го дирят....
цитирай
11. solinvictus - Накраа и аз ше познаа правия бог, ...
05.01.2011 17:09
d3bep написа:

Накраа и аз ше познаа правия бог, дето чак скандинавците са идвали у наз да го дирят....


Интересно готите не са ли прифанали нещо египедско в тея движения,доколкото си спомням вандалите ня бяха ли и те некакъв модел готи?
И не ми се прай, штот шта пусна на новата ми боди-гар-ка!!!
http://img13.imageshack.us/img13/1066/1257936539sexyboxing39.jpg
цитирай
12. iuliuscaesar - гете, аз по отношение на готите р...
05.01.2011 18:21
гете, аз по отношение на готите рядко взимам думата (само за да опровергая някоя простотия) защото, за да говориш като ментор за тях и да можеш да изследваш произхода им трябва да познаваш не само това което е в тракия, но и това от италия и испания - в испания кралството им просъществува до 711г., а в италия до края на 6век.

това че фибулите им били еди кви си няма абсолютно никакво значение повярвай ми. много ми е смешно когато някой на база дрипи и парцали, че и паници взема да определя етничски произход.

нали знаеш оня арабски пратеник при Отон какво казва: (по памет) там видях и пратениците на българите - остригани са и носят дрехи същите кано на аварите"
и кво сега тюрки ли сме, че сме носили тия дрипи.

примери такива има колкото искаш.
цитирай
13. zelas - На родата на майка ми им викат &qu...
05.01.2011 18:45
На родата на майка ми им викат "германците", щото врид са руси та са не виждат.
Требва да им кажа, че са били в грешка и сега да им викат веке - Шведите - може и една АББА да направим!
цитирай
14. get - Отговор на iuliuscaesar относно "гете, аз по отношение на готите..."
05.01.2011 19:08

Приятелю имаш как да го кажа фрагментарност ли или ... в мисленето !
Не ме закачай за гетите и готите - което си е едно и също !

Относно аварите-обри-абарити, тоже ! За тях можеш да осмислиш нещата чрез сарматите, или по-скоро за една елитарна част от тях търси "ардараганти". Правилното изписване за мен е ар/м/дарганти.
Не ми разправяй басните за Истеми дето си ги търсел по нашите земи а те се били скрили с помоща на българите в Панония.
Не ми набърквай и прословутият Тюркски каганат. Блеснал като падаща звезда и останал като катър без място на историческият небосклон.
Но всички тези работи са ви много удобни да ги умешате и да създадете хунското море. Дето някакви кривооки и кривокраки номади превзели и поставили на колене Рим.
Също така мисля, че трябва да се поразтърсиш за понятия федерати и хуни !
Относно Черняховска култура - тя е създадена от население, което в пъти технологично и културно надвишава Скандзките рибари, на които им се преписва да са готи.
Погледни и изградената отбранителна система от същият период на територията Малка скития, Молдава и югозападна Украйна, известна към момента, като Змийски или Змейски валове.
Погледни керамиката. Погледни развитият стопански обмен. Погледни металургия. Погледни обработка на земя.
Да изреждам ли още, или така - бля,бля, - щот така, Татко Златарски и Бешевлиев, по руска угода са нагласили нещата ?!
Искаш ли да ти цитирам част от кореспонденция, в която Теодорих Велики, твърди че няма да измени на заветите на римският патриций Аспар(на практика номинален владетел на ИРИ). Откога ИРИ взеха да я наричат Византия ? Да ти кажа ли името на германеца, дето е въвел това измислено понятие и от кой век е !
Ще ми отговориш ли на въпроса - Защо България е "победена" държава след Втората световна война и историческата истина ли е това !?
Ние за съвременната си история живеем с неистини - Ти си тръгнал за средновековна и древна да ми обясняваш !
Спирам - ама има още толкоз, по толкоз !

от Гет - Готский
цитирай
15. get - Соле дай я насам чоджум, тази твоята боди-гарга :)))
05.01.2011 19:21
че в тази сиво-зимна Варна, знайш ли как ще ми дойде добре един спаринг ... е ако се представи добре може и повече да я поглезя :)))
solinvictus написа:
d3bep написа:

Накраа и аз ше познаа правия бог, дето чак скандинавците са идвали у наз да го дирят....


Интересно готите не са ли прифанали нещо египедско в тея движения,доколкото си спомням вандалите ня бяха ли и те некакъв модел готи?
И не ми се прай, штот шта пусна на новата ми боди-гар-ка!!!
http://img13.imageshack.us/img13/1066/1257936539sexyboxing39.jpg


Вандалите са руси чехкинчета, дето сега е модерно да се правят на келтки !
Нали влезнаха по-напред в Европата ... забравиха, като ги разхождахме навремето, по "лунната пътека" в "ноща на въздишките", по нашето черноморие !!

Е-е-е-х пуста младост !

Ахой от ГЕТичек
П.П. Това е музикален поздрав илюстриращ казаното ! http://vbox7.com/play:ae789f6d
цитирай
16. d3bep - Интересно готите не са ли приф...
05.01.2011 19:45
solinvictus написа:

Интересно готите не са ли прифанали нещо египедско в тея движения,доколкото си спомням вандалите ня бяха ли и те некакъв модел готи?


Татко Смърф искам да питам аз, Гот ли е или е просто Готин?
Ский го и него, с фригийската шапка ,цървена!

http://picbg.net/u/24612/29049/393396.jpg

Тоя да не е Митра ве баце.
А?
Неква еманация на дядо мраз и джОджетата.
И виж, другите, младите, са с бели фригийски шапки, каот непосветени...
Бялото е символ на чистота в митраизма баце!!!

Гетски, не нам дали е боди - гарга. Май в бодите не е съвсем гарга, виж в муцуна... Въпрос на вкус...
цитирай
17. zelas - Като гледам боди-каката, нещо г...
05.01.2011 19:56
Като гледам боди-каката, нещо греко-ингилизка болест май ви е фатила! :-P
цитирай
18. kleotemida - Хай сега, нашли, па зашли...! :)
05.01.2011 20:15
Е, вие сега нали разбрахте защо вече около шведските маси нема да чекаме шведите да идват, че ние да си одим от нея? А? Ми то щото вече стана ясно като бял ден, че ние сме шведите!

Жална й майка, обаче, на Швеция, ако и Дянков се усети за нашето първородство, така да се каже "primogeniture"....
цитирай
19. d3bep - Като гледам боди-каката, нещо г...
05.01.2011 21:55
zelas написа:
Като гледам боди-каката, нещо греко-ингилизка болест май ви е фатила! :-P

ШвеЦка тройка баце.
Една кака и двама батки пред монитори....
цитирай
20. kleotemida - Да бе, да! „ШвеЦка тройка”, &quo...
06.01.2011 10:52
Да бе, да! „ШвеЦка тройка”, "една кака и двама батки", като гледам тая численост за каката, ако не беше на мониторите, щех да си помисля, че става дума за швеЦки "кадаиф"... :)))

zelas написа:
На родата на майка ми им викат "германците", щото врид са руси та са не виждат.
Требва да им кажа, че са били в грешка и сега да им викат веке - Шведите - може и една АББА да направим!

Зелас, то в оня район повечето наистина мязат... хммм... шведите. И бившият ми мъж е от тия подчертано русите и синеоките. Да не се окажат роднини с майкиния ти род, че то и роднинствата там са доста длъжки и протегателни почти във всяко село :)))

vilikal написа:
[quote=kleotemida]А аз тъкмо се готвех да обясня как е възникнало понятието "шведска тройка" (да не се бърка с руската) и
.... македонската - мъж, жена и труп.
:)))))))))))))))))))))))))
Яко е, kleo.
Поздрави


При нес е смесена тази „тройка”, vilikal - отгоре тюркски българин, отдолу слявянин, а по средата трупа на българската история...
цитирай
21. get - Още малко обяснения за Юлко към поста ми под №14
06.01.2011 11:43
Още малко информация относно абарите,тоест сарматите армдараганти,дайте да видим Какво имаме за тях ?
Картинка от колоната на Траян (войната от Първи век м/у римляни и сармати по Дунава) http://www.astrohoroscope.info/bghistory_files/image003.jpg
а тук на пленени техни доспехи http://www.astrohoroscope.info/bghistory_files/cvete.jpg и още една картинка: http://mek.oszk.hu/04700/04750/html/img/szilagy-1-036b.jpg
Тук картинка на тежко въоръжен полски хусар http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Hussar_by_Alexander_Orlowski.jpg ... защо го давам,
защото те са й благородници-шляхтичи, които са твърдели за себе си, че са от сарматски произход, тоест инороден към местното население.
В нашето съзнание е залегнало понятието хусар, че е от унгарски произход. Какво четем за тях. През 1458 г. първият унгарски крал Матей(Матияш) Корвин,
син на Ян Хун-ияди(трансилвански аристократ и български принцепс) сформира подразделения от хусари унгарски благородници, предвид турската заплаха.
Ето ги на картинка - http://www.allempires.net/uploads/30663/magyar_huszar_022.jpg ... Хм, странна прическа - Нали ?! Същата е носена и от полските шляхтичи и от запорожките хусари, и ... от нас българите до края на 19 в.
Защитно (тежко) въоръжение на унгарски хусар от това време http://www.goldschp.net/SIG/slovo/news456.gif
Тук една по-късна на хусар от 18-19 векове.http://www.magyarhuszar.hu/site/huszar/huszar_images/nagyhuszar_065_1.jpg - носещ типичната венгерка(куртка) възприета и при нашите гвардейци.
Това като за начало !

от Гет Скитосарматский и Тавроскитский
цитирай
22. анонимен - Забавно е! Шведите / българи / са ...
06.01.2011 12:11
Забавно е! Шведите / българи / са ходили и до Америка,/а може и да са се връщали/
цитирай
23. vilikal - До get 21
06.01.2011 14:02
Get-e, поздравявам те за упорството. Това е една тема много рядко засягана в историческата периодика. Сякаш бягат като дявал от тамян. Пусни един постинг, гаранция за добра дискусия.
Прегледай , ако не си, "Бойни изкуства и военното дело на древните българи" на д-р Дориан Александров. Добро четиво, с добре разгледани връзки, вкл. в посоката, която зачекваш в ком.21.
Помисли за пост по темата.
Поздрави от Варна на варненските ктисти:)))
С уважение .... дори към професията :))) .... дано повече "служащи" да бяха с интелект и ценостна система поне близки до твоите.
цитирай
24. анонимен - От еlk
06.01.2011 16:26
А бе такава хубава история си имахме \ измислена или не кво чак толкоз , яй ся ...\
всичко си знаехме , от къде сме ,как и кога сме дошли тука , кои сме , кои са ни рода и так дале и хоп - някък интернет и разни блогери \нама да казвам кои са - щот те си знаят\ и почнаха да пишат врели некипели.Не сме били такива ами онакива и не сме дошли от еди къде си ами тук сме си живяли , траки сме били пък на траките друго било името, пък после го сменили , пък гърците \а бе кви гърци в ония времена ама нейсе\ скити ни викали и варвари щото на всички друти народи дето не са грци \айде пак грешка ,бе дорийци , ахейци , критци ,минойци и др. и т.н. да не ги изброявам всички че няам време\ това им било името щото кво значение има как им е името кат не са грци демек елини и т.н. и т.н. И чета и чета и колкото повече чета по голамо каша в главата ми настава. Ха сега де. И веч не знам къв съм.
И изведнъж ура ШВЕДИ СМЕ. Най после истината да излезе наяве.Значи дошли сме тука един милион и то само занаячии \каква гордост ме изпълва само\ и да знайте никъде повече не сме ходили \разни там Йорданес и други са с грешка\И никакви империи не са ни завладявали или както е модерно сега - не са присъствали по нашите земи.Разни там славяни ли бяха кви ли бяха дет живели по края на някакви гори в земянки и изведнъж запълили половин европа , Исперих ли и с шепата българи бето уж дошли тука и само името му останало и всичкото друго загубил щото народа му изчезнал - претопили го пустите славяни\що пък решили само неговото име - българин - да остане тъй и не разбрах\ всико това е лъжа.Долна лъжа. И в сърцето и душата ми най накрая настана спокойствие.Че как не.Ами ний сме западняци или по точно северо-западняци.Което е още по гордо.Хем на север , хем на запад.Разни там Памирци,Алтайци,Хондокушци,Тюркски \разбирай турски\хаганати и тем подобми с извинение са в грешка.В голяма грешка са.Не сме от там , от тук сме.Къв тоз изток.Демек от скандинавията сме.Шведи сме и туй то.По старому -Готи.Казах.
цитирай
25. get - И до там ще стигна, но ...
06.01.2011 18:44
vilikal написа:
Get-e, поздравявам те за упорството. Това е една тема много рядко засягана в историческата периодика. Сякаш бягат като дявал от тамян. Пусни един постинг, гаранция за добра дискусия.
Прегледай , ако не си, "Бойни изкуства и военното дело на древните българи" на д-р Дориан Александров. Добро четиво, с добре разгледани връзки, вкл. в посоката, която зачекваш в ком.21.
Помисли за пост по темата.
Поздрави от Варна на варненските ктисти:)))
С уважение .... дори към професията :))) .... дано повече "служащи" да бяха с интелект и ценостна система поне близки до твоите.


... най-напред ще си поприказваме за кентаврите и Бал-кан !
цитирай
26. kleotemida - Вестник "Труд" 27.05.2009 год. (Я да си послужа и аз с един довод, който ми подадоха в другия постинг) :)))
06.01.2011 18:56
БЪЛГАРИТЕ ВЗЕЛИ НАЙ-МНОГО ГЕНИ ОТ ТРАКИТЕ
БЕЛГРАД - Половината от гените на българите идват от траките. Това научно твърдение е поместено в сръбското списание НИН, което се позовава на заключенията на швейцарския Институт по генетика “Игенеа”.
Със своето проучване, в което са включени балкански и европейски народи, учените от Цюрих са в състояние да наранят сериозно всички онези, които до вчера се кълняха в чистотата на нацията, към която принадлежат, посочва НИН. В същото време твърденията на “Игенеа” наливат вода в мелницата на онези, които се мъчат да наложат пред света, и най-вече пред своите съседи, фабрикувани твърдения за своя античен произход.
“Анализирали сме генетични, а не политически или исторически племена, които могат да се различават генетично”, посочва пред НИН директорката на института Ирна Пасос. “Много е важно да се прави разлика между генетика, история и антропология. Всички тези научни клонове могат да са свързани помежду си, но чрез генетиката не могат да се обосноват всички теории”, казва тя.
Освен 49 на сто тракийска, във вените на българите течала по 15 процента славянска и елинска кръв, 11 на сто от гените ни идвали от античните македонци и 8 процента - от финикийците, твърди изследването.
Радост в Скопие
Публикацията в НИН отекна силно в Скопие. От операцията “изваждане на корените” според сръбското издание “най-доволни могат да бъдат новопробудилите се потомци на Александър Македонски”. Причината е, че според твърденията на “Игенеа”, поне 30 на сто от гените на днешните обитатели на бившата югорепублика са взети от античните македонци. Това доказва колко е прав македонският премиер Никола Груевски да издигне в центъра на Скопие 20-метров паметник на Александър Велики, възседнал коня си Буцефал, посочва НИН.
Във вените на нашите събратя край Вардара все пак тече и друга кръв. Според “Игенеа” 20 на сто се падат на тевтонците, по 15 процента - на славяните и елините, и по 5 на сто - на хуните и финикийците.
В генетичния профил на гърците имало едва 5 на сто от кръвта на Александър Велики. Елинският дял в нея бил 35 на сто, а славянският и финикийският - по 20 процента. По 5 на сто имало тевтонска и илирийска кръв, твърдят швейцарските генетици.
Древен или античен народ - определението, което използва “Игенеа”, е група, която се определя не само на базата на езика, културата и историята, но и чрез ДНК профил. Не става въпрос за “генетичен код” на съответния народ, а генетичен профил. За някои народи, като еврейския например, е по-лесно да се стигне до някакво заключение, тъй като изследванията се базират на генетичен материал, взет от живи хора. За разлика от повечето древни племена, като илирите например, за които анализите се базират на археологически находки, на някой зъб или кост.
При балканските народи миксът от гени бил най-богат при днешните сърби.
Сръбски коктейл
Във вените им тече коктейл от 30 процента славянска кръв, 21 на сто илирийска, 18 процента тевтонска, 14 на сто келтска, 9 на сто финикийска, 6 на сто елинска, както и 2 процента викингска.
Хърватите дължат 34 на сто от генетичния си профил на илири, 20 процента - на славяните, 18 на сто на келтите, 12 на сто - на тевтонците, по 8 процента - на финикийците и елините. От персийците, каквато връзка се опитваше да доказва покойният хърватски президент Франьо Туджман, няма и следа.
При днешните обитатели на Босна и Херцеговина, които швейцарските учени за удобство не са разделили на бошняци, сърби и хървати, тече 40 на сто илирийска кръв, 20 процента тевтонска, и по 15 на сто келтска и славянска. В генетичната им карта фигурират 4 процента тракийска и 6 процента хунска кръв.
Изненади има и при унгарците, които минават за угрофински народ. Преобладаващата част от кръвта, която тече във вените им, според швейцарските учени, е славянска, но също и тевтонска, еврейска и финикийска.
Албанците, които претендират да са наследници на илирите, имат една трета илирийски гени. Цели 20 процента от кръвта им е славянска, 18 на сто тракийска, 15 процента финикийска, 14 на сто елинска и 2 процента викингска.
Турска мешавица
Най-голяма е мешавицата в кръвта на турците, излиза от изследването на “Игенеа”. В нея има гени на турци, финикийци, бербери, елини, тевтонци, славяни, араби, илири и евреи.
Най-славянският народ са руснаците, сочи изследването.
В същото време кръвта на днешните германци, заради чиято чистота загинаха милиони през Втората световна война, е смес от 45 на сто келтски гени, 25 тевтонски, 20 на сто славянски и 10 на сто еврейски.

Траки = прабългари?

За нас изконното население на българските земи са траки и в този смисъл ги приемаме за прабългари, вие като народ сте 49 на сто траки. Това заяви вчера за “Труд” от Цюрих новата директорка на “Игенеа” Аманда Фелбер на въпрос: “Защо праотците ни не са споменати в изследването на нашите корени”.

“Това са генетични статистически данни. Става дума са сравнителни стойности, а не за качествени изследвания”, каза г-жа Фелбер. За да изготвят статистиката си, генетиците са взели слюнчени проби от представителна група българи. Изследвани били по бащина линия. Фелбер обаче отказа да назове точната бройка на изследваните. Категорична бе обаче, че учените работят по изпитани методики.
цитирай
27. анонимен - HAHA - pismo ot irlandia
06.01.2011 19:36
4udesen urok po obyrkvane i bylgarofobiq nerazbiraemo i tapo ..... dale4 ot suznanieto i du6evnosta a i byrzo preminava6ti narodi ne stroqt ogromni grobnici i monolitni syorajeniq kreposti i t.n. tova genite tradiciite dumite bukvite mqstoto i vsi4ko ostanalo govori za vryzka s paleobalkanskite narodi ot koito i vpro4em trugva bqlata rasa ....
цитирай
28. sparotok - eто ти още нещо забавно за шведите
06.01.2011 22:05


http://www.osterholm.info/thracian.html
цитирай
29. kleotemida - Малиииииий, ама това сериозна работа била!
06.01.2011 22:42
Само дето част от стрелките били в обратна посока...

А аз съм седнала исторически фейлетони да пиша :))))
Но пък с още един-два опита мога и да уцеля истината....:)

Хммммм, що пък не, щом като официалната ни история прилича на исторически фейлетон, а фейлетоните по теми от историята ни могат да се доближат доста по-близо от самата българска история до истината... :((

п.п. Той, Божко Димитров, съвсем не случайно по Херодот-овски ги нарича (е, малко по-изтънчено и по-съвременно му) "мутрите" на Блаканите... :)

п.с. Този "обратен" път, много ми прилича на "Зов за завръщане", ако трябва да подкрепя фейлетончето си :)).
Но пък се оказва, че не само в нашата история се ширят митове и легенди.
Във всеки случай тази тяхната ми звучи доста по-правдоподобно, отколкото нашата за първородството ни в Алтай и Памир и изтребените до крак траки... :)
цитирай
30. get - Хм, да по е авторитетно да прочетеш написано в източник - :))) ...
07.01.2011 00:06
като този http://www.osterholm.info/thracian.html
Очаквах, че след време и сама ще стигнеш до аналогични изводи ! - но Еврика :) ей на това хората му викали просветление или трансцедентални "знания".
Явно не са се ровила в скандинавските саги и митология. Не знаеш кои са азите или асгардите. Кой е бил богът им Один в добожествената си форма - Хехехе !
Но иначе не се подвеждай, че това уеснява Гето-готският въпрос - даже напротив !
Просто трябва да се върнеш до каменната ера. Да се замислиш за генезиса на човека изобщо и-и-и ... като такъв в Европа. Там ще ти излязат още интересни неща.
Това също и относно протоезика на, който се е говорило от тези първи хора ?
Да не се окаже, че всички нации в Европата говорят на развален тракийски - А ?

от Гет - историк-наивист
цитирай
31. kleotemida - Гет, аз вярвам в Сътворението и като така няма как да не вярвам и на единия език,
07.01.2011 01:33
а след това и на "объркването на езиците". А щом вярвам в Сътворението, значи че вярвам и в Адам - прабащата на човечеството, и в Ева - прамайката. Както и в това, че всичко тръгва от един народ. И, ако донякъде и за мен е важно кой е бил този народ, то още по-важно е, кой ще бъде Неговия народ?! И какво мога да направя не само за себе си и семейството си да влезем (ако е възможно) в този народ, но и да помогна на други да осъзнаят, че наистина има и ще има Негов народ и Негови хора. На някой може и глупаво да звучи тази ми вяра, но тя си е моя и аз си отговарям за нея. Едва ли някой има право (а и причина) да ме съди за това. Може да не ми вярва, може да се подиграва, че и луда да ме изкарва, ако иска, но и все ми се струва, че и на един човек да помогна да се "отворят очите", все ще е от полза...

Но и те разбирам накъде клонят мислите ти и ако това ще помогне, за да се изясни как човечеството е било излъгано и подведено, а истината целенасочено от самото му създаване е била подменяна, всичко което е по силите ми ще бъде направено, за да излезе тази истина наяве. Но аз нямам твоите знания, да не говорим, че за световната история повечето ми знания по цвят са твърде близо до белите петна и мога да помогна само с твърде здрава логика, доста силна интуиция и със запълване на моите си празнините в познанието ми. Само дето не смятам, че разползгаме с толкова време... за съжаление...

Зная, че при теб тези неща стоят в различни "чекмеджета", но при мен са в едно "чекмедже", колкото и да се опитвам да не ги смесвам. Само дето понякога интуицията ми (или предчувствията, или прозренията, все едно как се наричат тези чувства) просто така ги смесва, че трудно ги отделям едно от друго. По-скоро зад едното виждам другото. (Това направо си прозвуча трансцедентно, но ще успокоя онези с белите престилки - не е :)))) ).
Миналото ни е неразривно свързано с нашето бъдещето, но не съм сигурна доколко миналото от нашата историята би ни помогнало за Историята на нашето Бъдеще...
цитирай
32. get - Хм, как да кажа Клеотемида ? - пътят по който тръгнаха разсъжденията ни ...
07.01.2011 20:36
навлезе в едно поле, което може би е полето на агиографията и метафрастиката ?

Дай за вярванията ... да си оставим една отделна територия, а това за което коментираме като история, да го отнесем в друга !

Ако не направим това ... то може да ни стигне бедата и нова "църква" да основем ... всъщност подобна има, нарича се сциентологична :) !

Смешното при нея е, че се опитва опитва с понятия и категории от рационалният свят да изяснява такива от божественият ... тоест свят с друга рационалност :)) !

Какво ти обяснявам ? - навремето имаше студентски логически-закачки . Може би си спомняш ... пример - Колко слона могат да се съберат в един Трабант ! ... следваше втори ?-ос. А по какво ще познаеш, че слоновете са отишли на кино ?
Тоест, това бе опит за онагледяване на ... , че с некоректен метод не можеш да очакваш коректен отговор :)

от Гет - методист(научен)
цитирай
33. kleotemida - Аз помня една друга - За това, "как ще познаеш, че в хладилника ти е влизал слон?"
07.01.2011 20:55
"По стъпките в маслото" май беше отговорът или някаква подобна дивотия беше :)))))

Но аз исках и да си предупредя за другото, ако залитна все пак... :)

Що се касае до "готите", родени в днешна Швеция и дошли милион насам, едва не паднах от смях. И когато видях горния коментар при Спароток, фейлетончето само се подреди :)))

А в процеса на писане се сетих и за твоя въпрос за "маданите" и донагуглих нещата :). И все пак този въпрос продължава да ме "гризе". Дали е само дума, дошла от арабско; дали е дошла с кръстоносните походи от далечния северозапад; дали пък не е отишла натам и после да се е върнала с тях пак; или въобще само да е отишла натам???

Не можах да намеря точна датировка за пещерата до Мадан, но светилищата над нея са датирани в 2500 год. пр.н.е. Но искам да видиш нещичко за Рудозем, който е "от другата страна на баира" след Шаренка (където е пещерата):

При прокарването на път в местността „Ровището“ е открита ранно тракийска могила. В засегнатия от пътя участък са открити керамични фрагменти и каменна брадвичка от каменно- медната епоха, която навява мисълта, че селището е съществувало през енеолита. Селището е било обитавано през ранния период на старо желязната епоха – ІХ в. пр. н. е. (до началото на ново желязната епоха) – VІІ – VІв. пр. н.е. Местността „Ровището“ е населявана през ранножелязната епоха/ІХ – Vв. пр. н.е. Открити са фрагменти от съдове с биконична форма покрити с черна ангоба.
В местността „Вълчан камък“ – най-високата точка на рида, също са открити следи от ранно желязната епоха. Обитавана е до края на V-ти век пр. н. е. На повърхността изобилстват фрагменти от разнородна керамика изработена от леко грънчарско колело.
Днес, запазен калдъръм се проследява в землището на селата Поляна и Пловдивци. Тези два пътя са известни на населението като Римския път и Друма. С тях може да се обясни в голяма степен и гъстата населеност на тази част от планината, както и построяването на една от най-големите крепости в Ардинския дял на Родопите – Циганското градище. Местното население я нарича Ченгене хисар. Днес, основите на крепостните стени се проследяват в източна и северна посока. В крепостта и около нея е намерена керамика от ранно желязната епоха и късната античност. Недалеч от крепостта е местността „Папратилово“, където има останки от селище от VІІІ – VІв. пр. н. е.

Златоград - Едно древно погребение, намерено на билото срещу връх Света Неделя, е явно тракийско. В него освен скелета и една конска глава, са открити фибули и маронийски монети от преди 2 000 години.
цитирай
34. get - Сложни въпроси ни "нападнаха" :) ... с теб !
07.01.2011 22:13
За начало ти препоръчвам, ако не си влизала в сайта на Йордан Детев(син на Петер Детев - за мен мн. стойнодстен археолог) http://www.thracianatlantis.com/
Беше почнала много точни и съществени разсъждения за "катаклистичнита теория" но намесата на дЗвер те "разубеди" или просто разговора тръгна в друга ... неконструктивна насока :).
С опасения и (оглеждайки се за дЗвер :))!) - Казвам аз съм и поддръжник ! Веднага правя уговорката - Не трябва да я абсолютизираме - но на няколко пъти са действали такива фактори влияещи на еволюционният процес на населението(което за мен е и най-старото в Европа) на балканите мала Азия и Близкият изток.
Пак твърдя, че в значителна степен, в отдалечени исторически периоди то(за европейското(БЕЗ индо) е било етно и културно почти хомогенно. Поради ред исторически и най-вече географски фактори ГЕНЕЗИСА Е БИЛ ТУК което сега се нарича България.
В подкрепа на казаното мога да ти кажа и още неща, но ... се опасявам да не смутя религиозният ти "пуританизъм", които си засукала от много късни произведения, плод на една чужда нам религиозна традиция и култура ... тръгнала от Индия и към VІІІ-VІІ векове, неканена настанила се на балканите :) !
цитирай
35. kleotemida - Ааааа, не ме е разубедил никой и сега си вярвам в тях,
07.01.2011 22:21
даже имам да превеждам още, но покрай "Хрониките" ги поизоставих :)

Защо да те смущава моя религиозен "пуританизъм"? Пък и той не е плод на религиозни произведения, а на нещо съвсем, съвсем друго. Религията дойде след другото.
цитирай
36. get - Защо ме смущава религиозният пуританизъм ли ? ... ами поради това ...
08.01.2011 01:27
kleotemida написа:
даже имам да превеждам още, но покрай "Хрониките" ги поизоставих :)

Защо да те смущава моя религиозен "пуританизъм"? Пък и той не е плод на религиозни произведения, а на нещо съвсем, съвсем друго. Религията дойде след другото.

... казано от презвитер Константин, от гр.Амапея (Сирия) "Казвам се Константин. Презвитер съм на светата Божия църква, която се намира в Апамея, в провинция Втора Сирия . Ръкоположен съм от Аврамий, епископ на Аретуса . Дойдох при нашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме ВЪВ ВОЙНАТА С БЪЛГАРИЯ. Защото аз поисках още от начало да дойда на събора и да помоля да стане мир, така щото да се извърши нещо, което ДА ОБЕДИНИ ДВЕТЕ СТРАНИ, та нито едните, нито другите, да се измъчват, сиреч нито тия, които изповядват ЕДНА ВОЛЯ, нито тия, които изповядват ДВЕ ВОЛИ." /37. стр. 69/.
Казано е през м.август 681 година.
Къде ? - на VІ-ти Вселенски събор, проведен в Константинопол.
Цитата е от "История на църквата", Михаил Поснов.
На този събор какво друго решение се взема ? „Всеки, който поддържа тайната доктрина за древността на душата и съответната й учудваща идея, че душата може да се връща, трябва да бъде анатемосан !“
Това е кардинална подмяна в основополагащи доктрини ! ... само две от много ти цитирам ! ... а ако взема и други ... ? - Каква ще ти е реакцията !!? ... а не дай си боже и на попадналите в блогът ти ... разни "високочели" религиозни фундаменталисти !!
Дали да не направим връзка между Събора и "Установяването" на България от некви си номади дошли три месеца преди това от Памир ? и ... дали българите са номади(хуни) а не униати ?
Защото - Унията е политически съюз на два или повече субекта, които в международно отношение се смятат за отделни държави, но поради УСТАНОВЕН ЗАКОН(или църковно споразумение б.м.) споделят едни и същи интереси/вярвания.
Имат ли интерес от тези по чиято вина е нарушено споразумението да крият истината ?
Писменните източници ... основните кой ги е пишел и съставял по него време ? ... Да продължавам ли ?

от Гет-Непредубеден, тоест гледащ на света през очите на дете и ... който изхожда от презумпцията, че преди да се захване с дадена проблема - За нея нищо отпреди не е знаел и проверява, проверява и ... сравнява, та ... !?
цитирай
37. kleotemida - Тази “статия” по-горе е фейлетон, така че каквото и да пишем като коментари, вярвай ми, няма да “подменим” темата... :))
08.01.2011 16:12
get написа:
„Всеки, който поддържа тайната доктрина за древността на душата и съответната й учудваща идея, че душата може да се връща, трябва да бъде анатемосан !“

Зная, Гет, за тази доктрина. И мисля, че не малко неща съм чела за “множествените” инкарнации на душата. За носенето на кармата от инкарнация в инкарнация, т.е. от едно прераждане в друго и за изкупването на кармата от един живот в друг. Що се касе до това дали съм съгласна с тази доктрина? Не, не бих казала, че съм съгласна, но това си е моят избор.

get написа:
Това е кардинална подмяна в основополагащи доктрини !

Реално погледнато, аз не го приемам като ПОДМЯНА на основополагащи доктрини, а като избор на КРАЙНА доктрина (т.е. последно решение) за християнската църква. Тази разновидност на основополагащите доктрини – дуалистичната, т.е. ДВЕТЕ ВОЛИ, и днес си съществува, тя не е заличена, макар и аз лично да не съм срещала писанията й в християнския й вариант. Дали все още съществуват онези древни първохристиянски писания, които разкриват основанията й и дълбочината на “претенциите й” за правдивост, дори не зная. Но то е и по причина, че не съм се интересувала от нея с нещо повече от чисто любопитство.

get написа:
... само две от много ти цитирам ! ... а ако взема и други ... ? - Каква ще ти е реакцията !!? ... а не дай си боже и на попадналите в блогът ти ... разни "високочели" религиозни фундаменталисти !!

Реакцията ми ще е нормална, Гет :)). Всъщност, не мога да разбера защо се “взирате” толкова в действията на "високочелите" религиозни фундаменталисти (които да речем ще попаднат в блога ми, макар че и аз донякъде попадам в групата им :) ) и се притеснявате от тяхната реакция. Това, което все пак ни обединява и в двете доктрини, е Свободната воля. И като така не може да не си даваме сметка (всички), че вследствие на нея, пътищата не на всички съвпадат, дори и тези пътища към Бог или в обратна на Него посока. В крайна сметка, Истината принадлежи само Нему и по какъв начин, и с какви средства Той ще привлече Неговите Си хора или отхвърли другите, нито ти, нито аз, нито който и да било друг, може да формулира. Лично аз смятам, че всеки от нас по пътя към Бог има мисия, с която трябва да се справи (къде сам, къде с помощта на други хора или с помощта на Същия Този Бог) на тази Земя. И тези мисии не могат да бъдат подлагани на ревизии или на подгравки от инакомислещите, още по-малко пък да бъдат осъждани. Бог е Този, Който съди! Защото Той Единствен знае Истината в цялата й пълнота. Другото е от Лукавия и бащата на лъжците. Още нещо, ако искаш и в скоби мога да го сложа, но то няма да стане по-малко важно :) - християнството е борческа религия - не говоря за оръжия в прекия смисъл на думата, защото само на Бога е дадено да отнема човешки живот, а за примиренчество към подмяната на ценности, фолософски понятия и постулати и дори подмяна на Божиите същности [в личните ни и, ще кажа верчески (не религиозни), представи]. И в този контекст не приемам “мирното съвместно съществуване” на подобни изкривявания вътре в една доктрина, както и толерантността към тях, защото знам и това, че не всичко на този свят идва от Бога; защото не смятам, че борбата със Злото тук на Земята е дело само на Бога, а и че Бог воюва със злото чрез Неговите Си люде; и защото най-вече не смятам, че то му е равно по сила, да не говорим за слава, т.е. че е другата страна на една и съща монета.
Всъщност, забелязала съм нещо твърде показателно за мен. Всички, които изповядват някакви други доктрини (в т.ч. и атеистичната), различни от монотеистичната християнска доктрина (ЕДНАТА ВОЛЯ), (независимо към коя деноминация принадлежи тя), предпочитат или да плюят по нея, даже по-скоро по тези, които я изповядват, (не говоря лично за теб), или да говорят с недомлъвки и подмятания и за други “варианти” на тази доктрина, но не и да се изправят в нормален и балансиран спор с нея. Всъщност, случва се онова, което се е случило в началото на онези първи християнски събори, но в “обратна посока” – раздават се същите анатеми. Което в никакъв случай не мога да кажа, че помага за изясняване на онази истина в началото, доколкото изобщо тя може да бъде изяснена...

get написа:
Дали да не направим връзка между Събора и "Установяването" на България от некви си номади дошли три месеца преди това от Памир ? и ... дали българите са номади(хуни) а не униати ?
Защото - Унията е политически съюз на два или повече субекта, които в международно отношение се смятат за отделни държави, но поради УСТАНОВЕН ЗАКОН(или църковно споразумение б.м.) споделят едни и същи интереси/вярвания.
Имат ли интерес от тези по чиято вина е нарушено споразумението да крият истината ?
Писменните източници ... основните кой ги е пишел и съставял по него време ? ... Да продължавам ли ?

Не бих могла да кажа нищо по първите ти два въпроса, поне докато не се намерят някакви исторически доказателства, иначе без тях всички тези разсъждения си остават в полето на логическата индукция. За интереса – да, имат интерес – религията е и политика - била е и винаги ще бъде...
Така че... продължавай :). Няма с какво да ме смутиш, нито пък да ме отклониш от моя си път. Не вярвам и "високочелите" религиозни фундаменталисти да бъдат отклонени. Но смятам, че това е пътят да спрат да се раздават “анатемите” наляво и надясно, както и смятам, че това е пътят за откриване на грешките в неразбирането ни едни на други... Привлекателността на една такава фундаментална идея е най-голяма, когато за нейната същност се знае най-малко, защото илюзиите за нейните същности тогава са най-много. Когато се разкрият всичките им страни – и положителните, и отрицателните – тогава доста голяма част от илюзиите отпадат и се дава възможност на разума сам да прецени дали е на прав път или не е.
И... Бог да ни е на помощ при тази преценка!
цитирай
38. solinvictus - Същността на тази философия е не...
09.01.2011 02:28
Същността на тази философия е нетолерантна към останалите защото е копирана.
Тя не е базирана върху човешките ценности и е куха в същността си и за това са тези спорове от момента в който определени хора са повярвали в заблудата и!
От началото на 3 век до сега тя е в противоречие със самата себе си.
Защото е механична компилация.
Главният и създател е бил психо и Иисус няма нищо общо с тези късни писания!
цитирай
39. get - Отговарям и на двама Ви ... Клео и Сол ...
09.01.2011 11:44
solinvictus написа:
Същността на тази философия е нетолерантна към останалите защото е копирана.
Тя не е базирана върху човешките ценности и е куха в същността си и за това са тези спорове от момента в който определени хора са повярвали в заблудата и!
От началото на 3 век до сега тя е в противоречие със самата себе си.
Защото е механична компилация.
Главният и създател е бил психо и Иисус няма нищо общо с тези късни писания!

Някъде там, след първи век се прави механично сливане на две различни духовни и философски учения.
На пръв поглед учението си остава същото ... но на практика се влагат нови интепретации на стари концепции.
Тези което направиха това ... Тогава ... нанесоха основният си удар през 17-ти век, като профанизираха схващането за свободната воля придавайки му нов смисъл, чрез т.нар. "естествено право".
От там нататък не им костваше вече нищо да извървят и последните крачки, създавайки социална теория за общество лишено от Бог(или заместен от някакъв ерзац - на същият).
Същата бе експeрrментирана и най-накрая се сгромоляса ... имам предвид държавата/те в която се провеждаше този експеримент. - Защо ? - Защото на практика бяха изкуствени образувания ... нещо, като пражкият Голем, ... нещо като едно тяло, без виталността на духът-Душата ... което в края на краищата се оказва една купчина биологична маса НЕГОДНА ЗА ЖИВОТ !

Второ - Драга Клеотемида, когато се опитвам да бъда обективен, тоест търсейки историческата истинност на Христовото учение, аз нямам за цел да се боря с него а да го почистя и издигна в цялата му Величавост и блясък !
По този начин служа Нему и на народа си ! Защото казано е - Народ без история е като дърво без корен и на двете им е съдено да погинат !

Гет ктист

Сатана или Лукавия го няма - Това не е наша концепция. Тя важи за Тях, децата на бащата, на лъжата ! ... Поради това сме изпратени ние да разпръснем Тази лъжа !
цитирай
40. kleotemida - Сол-е, ти да не се видя със Съдийското "чукче" в ръка случайно?
09.01.2011 14:25
solinvictus написа:
Същността на тази философия е нетолерантна към останалите защото е копирана.
Тя не е базирана върху човешките ценности и е куха в същността си и за това са тези спорове от момента в който определени хора са повярвали в заблудата и!
От началото на 3 век до сега тя е в противоречие със самата себе си.
Защото е механична компилация.
Главният и създател е бил психо и Иисус няма нищо общо с тези късни писания!


"правдата на праведния ще бъде за него (си) и беззаконието на беззаконника ще бъде за него (си)", тебе що ти е?
цитирай
41. solinvictus - много обичам. . . искам да стана м...
09.01.2011 14:33
много обичам...искам да стана модератор за да ги трия ...ей тъй штот ми е хубаво!хехехе
Правда казваш:

- Пак го завожда дяволът на една планина много висока и показва му всичките царства световни, и славата им;
- И казва му:
Всичко това ще ти дам, ако паднеш да ми се поклониш.

поклони ми се!хехе и правдата е в неговите ръце ...на Нечестивия!
цитирай
42. kleotemida - Или грешно съм се изразила някъде по-горе, Гет, или не си ме разбрал...
09.01.2011 15:11
get написа:

Второ - Драга Клеотемида, когато се опитвам да бъда обективен, тоест търсейки историческата истинност на Христовото учение, аз нямам за цел да се боря с него а да го почистя и издигна в цялата му Величавост и блясък !
По този начин служа Нему и на народа си ! Защото казано е - Народ без история е като дърво без корен и на двете им е съдено да погинат !

Странно е как въприемате написаното от мен. Нима някъде писах, че не трябва да бъдете обективни? Това, към което призовавам в горния си пост, е да не се поднасят историческите истините чрез квалификации, а с исторически, дори исторически теологични, доказателства. Мисля, че това е пътят за прочистване на Христовото учение. Както и мисля, че подчертах, че всеки има свой път към Него и никому не е дадено правото да съди тези пътища. Не го правя и аз.

get написа:
Сатана или Лукавия го няма - Това не е наша концепция. Тя важи за Тях, децата на бащата, на лъжата ! ...

Относно Сатаната, смятам, че това е най-голямата му победа – да мислим, че го няма, че е само концепция. Нямам нищо против да разпръснете тази “лъжа”, но не зная как ще се справите с множеството факти, че той е тук и че има множество проявления – негови и на съмишлинеците му.

get написа:
Поради това сме изпратени ние да разпръснем Тази лъжа !

Кога сме изпратени? Преди хилядолетия - като народ? Или сега ни е изпратил да я разпръснем? От всички налични археологически данни може да се каже, че сме били едни от първите, ако не и най-първите. Как се случи тогава така, че едва СЕГА се налага да разпръсваме тази лъжа чрез нашето си философско учение от преди хилядолетия? И защо чак сега? И с какво това учение за “ДВЕТЕ ВОЛИ” би допринесло за разкриване на историческата истинност на Христовото учение и издигнато му в цялата му Величавост и блясък? С какво разпръсването на лъжата за Сатаната ще издигне учението на Христос, ще издигне Неговата величавост и Неговият блясък? Това не са въпроси, с които се опитвам да провокирам, а просто не ги разбирам и не мога да намеря сама отговорите. Затова ги и задавам в прав текс. Ако можеш, отговори ми. Наистина ще съм ти благодарна.
цитирай
43. kleotemida - У кого, у ръцете на Митра ли? :))))
09.01.2011 15:28
solinvictus написа:
много обичам...искам да стана модератор за да ги трия ...ей тъй штот ми е хубаво!хехехе
Правда казваш:

- Пак го завожда дяволът на една планина много висока и показва му всичките царства световни, и славата им;
- И казва му:
Всичко това ще ти дам, ако паднеш да ми се поклониш.

поклони ми се!хехе и правдата е в неговите ръце ...на Нечестивия!


Между "всичко това ще ти дам" и правдата, Сол, има огромна разлика. Огромна!

"6. Един ден дойдоха синовете Божии да застанат пред Господа; между тях дойде и Сатаната.
7. И рече Господ на Сатаната: отде дойде! А Сатаната отговори Господу и рече: ходих по земята и я обходих.
8. И Господ рече на Сатаната: обърна ли внимание върху Моя раб Иова? Защото няма на земята такъв като него: човек непорочен, справедлив, богобоязлив и отбягващ злото.
9. Отговори Сатаната Господу и рече: нима току-тъй Иов е богобоязлив?
10. Не огради ли Ти отвред него и къщата му и всичко, що той има? Ти благослови делата на ръцете му, и стадата му се ширят по земята;
11. но я простри ръка и се допри до всичко, що е негово, ще ли Те благослови?
12. И рече Господ на Сатаната: ето, всичко, що е негово, е в твоя ръка; само върху него ръка не простирай. - И отиде си Сатаната от лицето Господне." ЙОВ, гл.1

Не виждаш връзката, Сол-е, между Божието допущение и "всичко това ще ти дам" на нечестивия... за "правдата" (на последния) няма да говоря. Както и за ролята на Свободната воля при избор или отхвърляне на "поклона" в условия на Божие допущение.
цитирай
44. get - Потънала си в илюзията наречена Време - драга Клеотемида !
09.01.2011 15:56
kleotemida написа:
get написа:

Второ - Драга Клеотемида, когато се опитвам да бъда обективен, тоест търсейки историческата истинност на Христовото учение, аз нямам за цел да се боря с него а да го почистя и издигна в цялата му Величавост и блясък !
По този начин служа Нему и на народа си ! Защото казано е - Народ без история е като дърво без корен и на двете им е съдено да погинат !

Странно е как въприемате написаното от мен. Нима някъде писах, че не трябва да бъдете обективни? Това, към което призовавам в горния си пост, е да не се поднасят историческите истините чрез квалификации, а с исторически, дори исторически теологични, доказателства. Мисля, че това е пътят за прочистване на Христовото учение. Както и мисля, че подчертах, че всеки има свой път към Него и никому не е дадено правото да съди тези пътища. Не го правя и аз.

get написа:
Сатана или Лукавия го няма - Това не е наша концепция. Тя важи за Тях, децата на бащата, на лъжата ! ...

Относно Сатаната, смятам, че това е най-голямата му победа – да мислим, че го няма, че е само концепция. Нямам нищо против да разпръснете тази “лъжа”, но не зная как ще се справите с множеството факти, че той е тук и че има множество проявления – негови и на съмишлинеците му.

get написа:
Поради това сме изпратени ние да разпръснем Тази лъжа !

Кога сме изпратени? Преди хилядолетия - като народ? Или сега ни е изпратил да я разпръснем? От всички налични археологически данни може да се каже, че сме били едни от първите, ако не и най-първите. Как се случи тогава така, че едва СЕГА се налага да разпръсваме тази лъжа чрез нашето си философско учение от преди хилядолетия? И защо чак сега? И с какво това учение за “ДВЕТЕ ВОЛИ” би допринесло за разкриване на историческата истинност на Христовото учение и издигнато му в цялата му Величавост и блясък? С какво разпръсването на лъжата за Сатаната ще издигне учението на Христос, ще издигне Неговата величавост и Неговият блясък? Това не са въпроси, с които се опитвам да провокирам, а просто не ги разбирам и не мога да намеря сама отговорите. Затова ги и задавам в прав текс. Ако можеш, отговори ми. Наистина ще съм ти благодарна.

цитирай
45. solinvictus - много обичам. . . искам да стана м...
09.01.2011 16:19
kleotemida написа:
solinvictus написа:
много обичам...искам да стана модератор за да ги трия ...ей тъй штот ми е хубаво!хехехе
Правда казваш:

- Пак го завожда дяволът на една планина много висока и показва му всичките царства световни, и славата им;
- И казва му:
Всичко това ще ти дам, ако паднеш да ми се поклониш.

поклони ми се!хехе и правдата е в неговите ръце ...на Нечестивия!


Между "всичко това ще ти дам" и правдата, Сол, има огромна разлика. Огромна!

"6. Един ден дойдоха синовете Божии да застанат пред Господа; между тях дойде и Сатаната.
7. И рече Господ на Сатаната: отде дойде! А Сатаната отговори Господу и рече: ходих по земята и я обходих.
8. И Господ рече на Сатаната: обърна ли внимание върху Моя раб Иова? Защото няма на земята такъв като него: човек непорочен, справедлив, богобоязлив и отбягващ злото.
9. Отговори Сатаната Господу и рече: нима току-тъй Иов е богобоязлив?
10. Не огради ли Ти отвред него и къщата му и всичко, що той има? Ти благослови делата на ръцете му, и стадата му се ширят по земята;
11. но я простри ръка и се допри до всичко, що е негово, ще ли Те благослови?
12. И рече Господ на Сатаната: ето, всичко, що е негово, е в твоя ръка; само върху него ръка не простирай. - И отиде си Сатаната от лицето Господне." ЙОВ, гл.1

Не виждаш връзката, Сол-е, между Божието допущение и "всичко това ще ти дам" на нечестивия... за "правдата" (на последния) няма да говоря. Както и за ролята на Свободната воля при избор или отхвърляне на "поклона" в условия на Божие допущение.

Правдата за кое ?-когато всичко е в неговите ръце ,този "свят" е Неговия и той дава на Онзи комутому се поклони...разбираш ли ? -осъзнатото...забихме мого,ша тря да почнем от Адам и Ева голички в райската градинка хехехе
цитирай
46. kleotemida - Мдааааам, ясно... !
09.01.2011 16:44
get написа:
Потънала си в илюзията наречена Време - драга Клеотемида !


Да, потънала съм...
"Ние сме във времето и времето е в нас!"...
"... древността на душата и съответната й идея, че душата може да се връща..."
"Ние сме богове"... трябва само да открием "пламък"-а в себе си...

Що ли ни беше нужен Спасителят тогава? И как ли точно тези концепции биха Го издигнали в цялата Му величавост и блясък?...

Всъщност, не разбрах как в онези горните концепции се вместват "ДВЕТЕ ВОЛИ", но и не питам. Сигурно пак ще получа някакъв отговор с потъналите ми излюзии, пардон, с излюзии, в които съм потънала.

solinvictus написа:
много обичам...искам да стана модератор за да ги трия ...ей тъй штот ми е хубаво!хехехе
Правдата за кое ?-когато всичко е в неговите ръце ,този "свят" е Неговия и той дава на Онзи комутому се поклони...разбираш ли ? -осъзнатото...забихме мого,ша тря да почнем от Адам и Ева голички в райската градинка хехехе

1.Защо мислиш, Сол, че трябва да ти бъде дадено правото да триеш в МОЯ тема? И от какво ти е толкова хубаво или би ти било хубаво, като изтриеш нечий коментар или пост?

2.Това, че този свят е негов (на нечестивия, тръгвайки от Адам и Ева), не прави и правдата негова. Но май не си много наясно кое е в негови ръце и кое – не. Не случайно споменах “Божието допущение” и Свободната воля. Материалният свят е едно, духовният избор – съвсем друго, макар че зависят едно от друго – както за света на нечестивия (този) свят, така и за другия – Неговият свят – Светът на Бога.
цитирай
47. solinvictus - Tова за триенето беше закачка! ...
09.01.2011 18:08
Tова за триенето беше закачка!
Така е Добро и Зло нямам настроение нещо за ...такива дискусии ,но някой път когато и ти си в настроение ще ти обясня моята гледна точка.За мене религията е само източник на инфо.
поздрави
цитирай
48. get - Драга Кleotemida - не се сърди (!!!) на тромавият опит за ...
09.01.2011 19:12
... шега на solinvictus - Той се опита да ти каже нЯщо, но ... не му достигнаха средства да изрази мисълта си !

На нас не ни е необходимо да трием, а ДА ЧЕТЕМ, полуизтрите палемсести, върху които, са написани "ИСТИНИТЕ", които ни объркват !

Прочети работата на А. Чилингиров "Единосъщен, подобосъщен"... и обърни внимание че на 26 март 378 година биват изгорени на клада 26 еретици начело с поп Верко. Последният би следвало да е ГОТ и ЗАБЕЛЕЖИ АРИАНИН(Щот бил наследник на поп Арий - Хм !!), ако се вярва на "историята" ни църковна и "българска" !! ... ето поради това ... не ми се говори по тези въпроси ! - Защо ? - защото, който си позволи да каже истината ... хайде на "барбекюто" или тропеаума !

от Гет "ктистий" - воин в Христа !
цитирай
49. kleotemida - "Защото, понеже в Божията мъдра наредба светът с мъдростта си не позна Бога, благоволи Бог чрез глупостта на това, което се проповядва, да спаси вярващите.
09.01.2011 23:04
get написа:
... шега на solinvictus - Той се опита да ти каже нЯщо, но ... не му достигнаха средства да изрази мисълта си !
На нас не ни е необходимо да трием, а ДА ЧЕТЕМ, полуизтрите палемсести, върху които, са написани "ИСТИНИТЕ", които ни объркват !
Прочети работата на А. Чилингиров "Единосъщен, подобосъщен"...

Прочетох, Гет, но не виждам това какво променя във вярата, че Иисус е Спасителят, че Той е Пътят, Истината и Животът. Или спорът между това дали е "единосъщен" или "подобносъщен" променя Евангелията? Да не би да променя и жертвата Му? Или Възкресението Му? Кое точно променя?

get написа:
... и обърни внимание че на 26 март 378 година биват изгорени на клада 26 еретици начело с поп Верко. Последният би следвало да е ГОТ и ЗАБЕЛЕЖИ АРИАНИН(Щот бил наследник на поп Арий - Хм !!), ако се вярва на "историята" ни църковна и "българска" !! ... ето поради това ... не ми се говори по тези въпроси ! - Защо ? - защото, който си позволи да каже истината ... хайде на "барбекюто" или тропеаума !
от Гет "ктистий" - воин в Христа !

Обърнах внимание и ... (сега даже ще бъда зла и нехристиянолюбива, колкото и да съжалявам след това, защото съм и ядосана на всичкото отгоре) ... Вярно е, че, за да се напише и каже това в блог.бг, си е нужна голяма смелост и да си голям воин. Барбекюто на терасата ми е подгрято до нужната температура за добро изпичане за всеки един воин. Чакат се, обаче, воините... на XXI век... ‘Щото до тук аз нито един воин не видях. Чух подмятания за подмени, чух обиди по адрес на “предателите” и “децата на бащата на лъжата”, чух да се отхвърлят основополагащи концепции, без да се дават в противовес никакви смислени други. Чух, т.е. прочетох всичко друго, но не и някакво наистина смислено обяснение на всеки въпрос, който зададох, освен умишлено подхвърляне на части от концепции, които нищо не изясняват. За сметка на това пък казани като от “първа ръка”.
Честно казано, малко е да кажа, че съм ядосана от нищосъществените, а уж на пръв поглед дълбокомислени разговори/спорове, които водим... Какво, за Бога, смятате, че правите, като в споровете подхвърляте ту павликянски, ту богомилски, ту ариански (или полуариански), ту манихейски схващания, някои от които на всичкото отогоре си и противоречат или даже взаимно изключват?... А, ако отидем и по-назад? В началото (и с претенциите ни за "първородството" ни), дето ние сме били с правата вяра, пък други някакви откраднали, изкривили и подменили? Тогава да навържем и всички останали назад, докато стигнем до Богинята-Майка и Бога-Бик... Всичко в едни кюп...
Всъщност, не разбрах и остана ли някое от отхвърлените учения (няма да ги нарека ереси, нищо че в моите очи те са такива), което да не бе хвърлено (чрез подмятания) срещу вярата в Христос като Спасител и Евангелията, и изобщо срещу християнството? Не мисля...
Иначе призоваваме за обективност и си говорим за войнставане... Как ли пък точно би се случило с подобни методи?

от Клеотемида, само вярваща в Христа като Божий Син и Спасител!
отказвам се от останалите ви мъдрости!...
цитирай
50. zelas - Леле, какви дискусия се е заформила ...
10.01.2011 02:32
Леле, какви дискусия се е заформила тук, ама не е ли по-добре Клео градската да го изкристализира това всичкото в нова тема, че и ний да можем да се включим. Аз съм малко простоват и ми трябва начална скорост за да зацепя.

Ха, наздраве и ще чакам!

п.п. Кво стана с шведите, забравихте ги.
цитирай
51. get - Първо не трябва да се отдаваме на емоции, които евентуално биха ни ...
10.01.2011 09:26
... обзели - Защото те не са добър съветник ! - А аз държа на събеседника си, в лицето на уважаваната Клеотемида дори и във видът й на "... зла и нехристиянолюбива ...". :):) с нагрятото й "барбекю".

Защо не приемем смушаващата интелекта истина, че една голяма част от съвременните писания, като История на църквата и в частност на българска такава, са късни фанариотски редакции/измислици !
Как са дошли при нас ? - през руската църква !

- Защо не си представим една друга картина ?! - Нещо от вида на баснята, в която ... магарето обвинява коня, че се държал неблагородно, тоест преписва му своите качества !!

Ето един материал за да не излезе това, което пиша, че е плод на моята предубеденост - http://www.facebook.com/topic.php?uid=129271513441&topic=15186 ... Е в него има неща, които би следвало да се доизяснят ... поради неточната формулировко . Но в основната си част разсъжденията ги споделям !

С уважение !

П.П. Относно въпосът на Зелас ! - Въпросните "шведи" са готите. А последните са гетите - на които бе прешит измисленият термин славяни за да се изгуби в множеството етноназвания истината за една религиозна и идеологическа, а не етническа или др. война !
цитирай
52. solinvictus - Чувал ли си за катарския събор през ...
10.01.2011 10:37
Чувал ли си за катарския събор през 1167г. с български папа който бил в Ломбардия и под негово ръководство се е състоял?
Също има няколко дуалистични църкви които са ясно заявени ,че са български и споделят манихейството,богомилството в продължение на половин дузина векове?

...Saint-Felix-de-Caraman presuntamente celebrado el ano 1167
...en el documento se haga mencin de una misteriosa ‘Iglesia Milingue’
...“De esta forma los misioneros ‘boulgres’ se encontraran al ‘maneismo’, ‘cristianismo johanico’ o ‘Iglesia del paracleto’
... boulgres, deformacion de ‘bulgaros’, alusin a la influencia ‘bogomilita’ procedente de Bulgaria.
...las Iglesias-madres de los Balcanes, y principalmente con la ‘Iglesia de Dugrutia’ (Dragovitza, cerca de Plovdiv?
Digunithia, en Mesia, junto al Danubio?
Dragobitia, en Tesalоnica?), que profesaba el dualismo absoluto, igualmente difundido en Constantinopla, y con la ‘Iglesia de Bulgaria’, fiel al dualismo relativo”

Говори се за различна църква от Рим и Константинопол -Трета
цитирай
53. get - Сол-е - Клеотемида е от женски род (!) така че, по-правилното е ...
10.01.2011 11:00
да употребиш "чувала" !

solinvictus написа:
Чувал ли си за катарския събор през 1167г. с български папа който бил в Ломбардия и под негово ръководство се е състоял?
Също има няколко дуалистични църкви които са ясно заявени ,че са български и споделят манихейството,богомилството в продължение на половин дузина векове?

...
... boulgres, deformacion de ‘bulgaros’, alusin a la influencia ‘bogomilita’ procedente de Bulgaria.
...las Iglesias-madres de los Balcanes, y principalmente con la ‘Iglesia de Dugrutia’ (Dragovitza, cerca de Plovdiv?
Digunithia, en Mesia, junto al Danubio?
Dragobitia, en Tesalоnica?), que profesaba el dualismo absoluto, igualmente difundido en Constantinopla, y con la ‘Iglesia de Bulgaria’, fiel al dualismo relativo”

Говори се за различна църква от Рим и Константинопол -Трета


Второ не прекалявай с информацията, ако тя е към пиши я в моя блог.
Да оставим това пламенно "момиче" насаме с със себе си, за да има време и събере сили да огледа нещата от различни страни !
Противна на тази позиция само ще я направи яростен отрицател на това, което обяснявам и ... ще я прати в редиците на екстремистите !
Драга Клеотемида - нямам за цел да те провокирам и конфронтирам със себе си (!), още повече не съм от онези пророци с "вълчи кожи" .
Просто искам да ти помогна да погледнеш на света и някои истини втълпени за него по друг ... нов начин. През любопитните и непредубедени очи на ДЕТЕ !

от Искренно Ваш приятел - Гет "ктист"
цитирай
54. solinvictus - Да, да знам! Това беше към &quo...
10.01.2011 11:23
Да ,да знам!
Това беше към "КТИСТ"-ият ...един Гет !хехе
всъщност него питам за тези църкви дали ги знае ,че са в България ПЪРВО и после са основани в Аlbi,Carcassonne ,Valle de Aran,Languedoc и Тулуза
Сега всички техни наследници говорят ,че са от първите християни и са сармати,така ми обясняваше един андорски сиганин .
мдаа
Аз бях в Ваес де Аран има село нарича се Монтгари и има друго което се казва Гари.
като BULLgary'хехехе
цитирай
55. get - Мда-а доста съм се разхождал виртуално Там ...
10.01.2011 12:10
solinvictus написа:
Да ,да знам!
Това беше към "КТИСТ"-ият ...един Гет !хехе
всъщност него питам за тези църкви дали ги знае ,че са в България ПЪРВО и после са основани в Аlbi,Carcassonne ,Valle de Aran,Languedoc и Тулуза
Сега всички техни наследници говорят ,че са от първите християни и са сармати,така ми обясняваше един андорски сиганин .
мдаа
Аз бях в Ваес де Аран има село нарича се Монтгари и има друго което се казва Гари.
като BULLgary'хехехе


насън и в нИета .
Ако бях индуист и вярвах в реинкарнацият щях да твърдя, че част от ... съм го прекарал там при определени исторически обстоятелства.
Мъча се да си върна тези сънища ли, спомени ли (?) но явно не съм затворил все още напълно "пръстена на силата", което казано по друг начин ще ми даде възможност да си "спомня" ... въпреки че ... спирам(!) да не дойдат онези с белите престилки - Хехе !
А до Монсегюр и Бугарш(Бугараш) не са ли стигали историческите ти разходки ?!

Клеотемида виждаш ли с какви "жълти книжки" си взела да обсъждаш такива сериозни теми ?! - :):)

Искренно Ваш приятел - Гет(с всичкият си!)
цитирай
56. solinvictus - Кои са сериозните теми? Лудостта ...
10.01.2011 12:56
Кои са сериозните теми?
Лудостта не е порок ,тя е призвание!
По книжките ша ги познаете!
Поздрави!

п.п.не ми отговаряш директно не знаеш ли или не искаш?
цитирай
57. zelas - Лудостта не е порок, тя е призван...
10.01.2011 13:29
solinvictus написа:
Лудостта не е порок ,тя е призвание!


Ей с тебе сме си плюли в устите, дет са вика!
Изкефих се! Бравос!
цитирай
58. get - Така в този вид, както ми даваш инфото - Не ... но не ме
10.01.2011 13:44
solinvictus написа:
Кои са сериозните теми?
Лудостта не е порок ,тя е призвание!
По книжките ша ги познаете!
Поздрави!

п.п.не ми отговаряш директно не знаеш ли или не искаш?


намираш неподготвен :)
По обиколни пътища съм стигнал до нея и още си я подреждам, че ако я кажа на глас и особено в разрошена форма ... пак ерес ! - Ни щъ, така бе братИА и сестри ! Искам да ме приемете, като ристиенин - Истий !

от Гет смирений
цитирай
59. kleotemida - Жълтите книжки не са порок, знам го от личен опит :)), но
10.01.2011 14:22
ако си мислите, че те са достатъчно смекчаващо обстоятелство за начина на водене на някои разговори тук - е, не са. Както и да предупредя, че все още не ми е минало от вчера. Все още съм достатъчно ядосана и то не по съдържанието на това, което казвате, а за начина, по който го правите. Определено кара другия отсреща да се чувства идиот, защото не може да схване от 5 или 10 думи колко многосложно и многомъдро мислите...

get написа:
Защо не приемем смушаващата интелекта истина, че една голяма част от съвременните писания, като История на църквата и в частност на българска такава, са късни фанариотски редакции/измислици !
Как са дошли при нас ? - през руската църква !

Защо си мислиш, че не съм наясно с това? Би било равносилно да си настъпя интелекта и да си сложа капаци на очите. Но и начина, по който си мислите, че ми давате информация или с нещо ме оборвате като подхвърляте части от нечии старохристиянски схващания и то от една сюрия учения, изяснява кое точно е променено или пък дори приблизително дава информация за вашите схващания по въпроса? Е, много се лъжете, ако си въобразявате това. Просто защото не само, че нямам кристална топка, за да погледна в миналото, а и не съм телепат, за да надникна в представите ви.

get написа:
- Защо не си представим една друга картина ?! - Нещо от вида на баснята, в която ... магарето обвинява коня, че се държал неблагородно, тоест преписва му своите качества !!

Не я знам баснята, но, за да оформим докрай картинката, т.е. и вие да си изясните какво имам предвид с горния си пост, ще ви помоля да ми опишете евентуалната МОЯ ПРЕДСТАВА за ВАШИТЕ схващания и разсъждения, които пък трявба да ми осветлят едни други схващания за някаква друга (И ПО-ПРАВИЛНА) християнска доктрина И ТО САМО на база на подхвърлените тук-там забележки, подсказки или дребни цитатчета. Като успеете да ми сглобите картинката (ама пак повтарям – МОЯТА – тази, която аз трябваше да видя чрез вас), която е трябвало не само да ми се очертае схематично, а и да ми се изясни от този ваш начин на комуникиране и точно с дадените от вас сведения (ни повече, ни по-малко), аз от името на магарето ще се извиня на конете, че съм им приписала магарешки качества!...
А аз обещавам след това да прочета онова във Фейсбука и да се запозная с разсъжденията, които поне Гет споделя. Преди това няма да го направя, защото е нормално при един спор или дори разговор водещите го първо да са наясно с тезите, които всеки поддържа или споделя... а не накрая...
цитирай
60. kleotemida - Така в този вид, както ми даваш ...
10.01.2011 14:33
get написа:

Така в този вид, както ми даваш инфото - Не ... но не ме намираш неподготвен :)
По обиколни пътища съм стигнал до нея и още си я подреждам, че ако я кажа на глас и особено в разрошена форма ... пак ерес ! - Ни щъ, така бе братИА и сестри ! Искам да ме приемете, като ристиенин - Истий !

от Гет смирений


Гет, какво значение има кой какъв те намира? Не е ли по-важно Бог какъв ще те намери?
цитирай
61. get - За к-а-к-в-о с-п-о-р-и-м Клеотемида ?
10.01.2011 15:13
kleotemida написа:
get написа:

Така в този вид, както ми даваш инфото - Не ... но не ме намираш неподготвен :)
По обиколни пътища съм стигнал до нея и още си я подреждам, че ако я кажа на глас и особено в разрошена форма ... пак ерес ! - Ни щъ, така бе братИА и сестри ! Искам да ме приемете, като ристиенин - Истий !

от Гет смирений


Гет, какво значение има кой какъв те намира? Не е ли по-важно Бог какъв ще те намери?


Какво е туй павликянство, богомилство, албигойство ??? - Някъде нещо за тях ... от тях самите да е останало ?
Не само четем, това - Което другите са сметнали за необходимо да ни кажа !
Кои са тези другите ? - Светите отци ! ... може ли човек приживе да го наречеш светец !?
Кажи за какво спорим ?!
Някой да си е позволил да сквернослови по отношение на Образът и Образец Христос !!? - Не !
Темата е океан - и като такъв би следвало да не се абсолютизира ! Не знам ... виждайки раздразнението което предизвиквам и аз се обърках - Какво и къде сгреших ?!
Категорично отстоявам Това - Старият завет и тези, които са го съставили за мен - Не са авторитет ! вземам ги под внимание, като четиво. Дотолкова за тази книга.
Давам ти материал да канализираш и излееш упреци(ако има такива) относно моето езичество.

С уважение и съжаление !
Спомни си от къде започна разговора ми и опасенията, които изказах още тогава, че този резултат е неминуем !
цитирай
62. kleotemida - Спорим ли? Аз не мисля, че спорим. Един от нас се опитва да спори, други подхвърлят дребни огризки от някакви стари учения, с които и те самите не са наясно и и
10.01.2011 16:08
... и искат да се правя на телепат .

Твоето „езичество”, Гет (ако имаш такова) си е твоя работа, не - моя. И опасенията ти въобще не са се сбъднали, защото не знам за кой път да повторя, че не става дума за съдържанието на това, за което ми правите намеци или подхвърляте трохи, или заявявате като постулати без никакви доказателства, а за начина по който го правите. За начина на водене на разговора. На това съм ядосана.

Ето ти и един последен, много пресен пример:

"Какво е туй павликянство, богомилство, албигойство ??? - Някъде нещо за тях ... от тях самите да е останало ?" - Дали да се върнем назад и да те попитам тогава защо ме пращаш да ги издирвам и да ги чета? И кое точно от тях да прочета (щото се наложи да изчитам всичко, за което имах време да се добера)??? Кое точно лежи в твоята идея/теза/съждение и твоето разбиране?... Цялото павликянство, цялото богомилство, цялото албигойство +++ още няколко други стари и отхвърлени учения или само на части то тях ????
... И все така се случва. Като питам нещо, ти ме пращаш в пета глуха с прочит на някакъв обемен материал, пък да се досещам ти сам кое точно имаш предвид от 5-те или 10-те думи, които си споделил.

Още един пример:
Аз задавам въпроси, ти ми отговаряш: "Потънала си в илюзията наречена Време - драга Клеотемида !" Що, обаче, не вземеш да ми обясниш какви са тези илюзии, в които съм потънала, без да слагаш етикети и правиш квалификации на опита ми да си изясня някои неща? Това според теб конструктивен начин за водене на диалог ли е?

Хайде още един пример:

"На нас не ни е необходимо да трием, а ДА ЧЕТЕМ, полуизтрите палемсести, върху които, са написани "ИСТИНИТЕ", които ни объркват !
Прочети работата на А. Чилингиров "Единосъщен, подобосъщен"... и обърни внимание че на 26 март 378 година биват изгорени на клада 26 еретици начело с поп Верко. Последният би следвало да е ГОТ и ЗАБЕЛЕЖИ АРИАНИН(Щот бил наследник на поп Арий - Хм !!), ако се вярва на "историята" ни църковна и "българска" !!"
--- Това точно какво трябваше да ми разсясни относно твоите рабирания, Гет? Щото наистина го прочетох. Не само Чилингиров, а и още една камара други нещица за арианите, полуарианите, поп ти Арий и т.н., и т.н. Само не схаванах какво точно ти имаше предвид и това, което трябваше аз да прозра за твоето разбиране във връзка с моето питане? А аз зададох простичкия въпрос: "Що ли ни беше нужен Спасителят тогава? И как ли точно тези концепции биха Го издигнали в цялата Му величавост и блясък?...” .....

Да продължавам ли с цитатите точно във връза с начина за водене на нашите разговор или и това е достатъчно, за да добиеш представа кое точно ме подразни толкова? Да не коментирам, че и Сол е добил (или пък си му е присъщ) този уникален начин за водене на раговори, че човек трябва да мине първо през някаква школа за телепатия, че тогава да се включва в някакви разговори с вас. Иначе започва подчертано да се чувства като идиот, така както и аз се почувствах (и то не един или два пъти само в тази тема)...

Е, прецени сам имам ли основание да се чувствам подразнена, ядосана и обидена дори.
цитирай
63. solinvictus - аз не съм говорил от името на Гет-...
10.01.2011 16:10
аз не съм говорил от името на Гет-ския...
и "ние" не сме "ние" ,хехе Той ако се е разделил вече на две е друга хистория ,която не е споделил с мен!хехе
Извинявай Гет-Янус-Иануарий!хехе
цитирай
64. kleotemida - Методиката ви на водене на разговор е еднаква
10.01.2011 16:12
solinvictus написа:
аз не съм говорил от името на Гет-ския...
и "ние" не сме "ние" ,хехе Той ако се е разделил вече на две е друга хистория ,която не е споделил с мен!хехе
Извинявай Гет-Янус-Иануарий!хехе

цитирай
65. get - Ами дай ми тълкувание на това - За двете воли !
10.01.2011 16:36
"Също тъй проповядваме, съгласно учението на светите наши отци, две естествени воли или щения [желания] в Него (сиреч в Иисуса Христа) и две естествени действувания [действия] неразлъчно, неизменно, неразделно, неслитно; двете пък естествени щения не са противни едно на друго, както казваха нечестивите еретици - да не бъде! - но човешкото Му щение следва, не противостои и не противоборствува, а - нещо повече - подчинява се на божественото Му и всемогъщо щение."
Обясни ми го като на човек ... защото съм такъв, абсолютно незапознат с тънкостите ... Какво иска да ни се каже ?

Приеми ме, че съм човек неизкушен в нищо, който иска правилно да се ориентира !

от Гет простодушний
цитирай
66. get - Хайде още един пример: Прочети р...
10.01.2011 18:07
kleotemida написа:
Хайде още един пример: Прочети работата на А. Чилингиров "Единосъщен, подобосъщен"... и обърни внимание че на 26 март 378 година биват изгорени на клада 26 еретици начело с поп Верко. Последният би следвало да е ГОТ и ЗАБЕЛЕЖИ АРИАНИН(Щот бил наследник на поп Арий - Хм !!), ако се вярва на "историята" ни църковна и "българска" !!"
Това точно какво трябваше да ми разсясни относно твоите рабирания, Гет? Щото наистина го прочетох. Не само Чилингиров, а и още една камара други нещица за арианите, полуарианите, поп ти Арий и т.н., и т.н. Само не схаванах какво точно ти имаше предвид и това, което трябваше аз да прозра за твоето разбиране във връзка с моето питане? А аз зададох простичкия въпрос: "Що ли ни беше нужен Спасителят тогава?


Простичко Уважаема Клеотемида !
Поп Верко с останалите изгорени са готи ... тоест гети.
Небедени в арианска "ерес", която до тогава не е стояла на дневен ред изобщо в никакъв диспут на цълрквата.
Някой изкуствено повдига въпросът ! Разделя мненията ! Предизвиква преследвания за нещо, което като че ли е от жизнено значение за оцеляване на църквата !
Започват се гонения, както на обикновенни вярващи, така и срещу техните презвитери. Разрушават са храмове ! Накратко - Обявява се религиозна война от тези които проповядват боголюбие и ортодоксалност а резултата ... физическо унищожение на хора и общности социални и духовни. РЕЛИГИОЗНА ВОЙНА !!!
Отговори ми защо ! Същото ЗАЩО ще поставя и относно позицията и трактовката на съвременните български отци по отношение на тези въпроси ! Тонът им е оправдателен, за тези, които на практика са смутители и предизвикват войната а по отношение на жертвите ...!!!
Христос ли е проповядвал този път за отношение м/у вярващите християни ?!
Тези които се борят за "чистота на вярата" не отстъпват ли от модела за подражание и завета оставен ни от Христос ?!!
Не стига това, а и за да си заметат следите измислят несъществуващият етнос на готите - Ясен ли съм !!?

С уважение Гет воин в Христа
цитирай
67. kleotemida - Гет, хайде да тръгнем от формулата на християнството,
10.01.2011 21:17
без непременно да виждаме във всяка борба с ересите - заговори и диверсии срещу готи/гети, мизи, траки и т.н. В периода и преди арианството е имало преследвания, в периода и след него е имало - даже доста повече.
Съгласна съм с теб, че това и за мен не отговаря на модела за подражание и завета, оставен ни от Христос, но в основата на разколите не стоят чак толкова преодолими различия с ортодоксалните църкви. Пак ще повторя, не одобрявам отнемането на човешки живот, смятам, че това право принадлежи единствено на Бог. Но нека се върнем на формулата, а с това мисля, че ще отговоря и на въпроса ти за ДВЕТЕ ВОЛИ.
“Казва ни се, че Христос е бил убит заради нас, че смъртта Му е измила греховете ни и че умирайки, Той е отнел силата на самата смърт. Т.е. че смъртта на Христос е оправила по някакъв начин взаимоотношенията ни с Бога и ни е дала възможността на ново начало. Това е формулата на християнството.
Според една от най-разпространените (говоря за “шир-потреба”) теории, на нас ни се е разминало, защото Христос доброволно е пожелал да понесе наказанието вместо нас. Колко е умна тази теория, е друг въпрос. При нея, обаче, възниква въпросът: Ако Бог е бил готов да ни прости, защо не го е направил, без за това да умира един съвършено невинен човек? Абсолютно никакъв, би бил отговорът, ако наказанието на човека се приема в полицейско-съдебния смисъл. От друга страна, ако става дума за дълг, тогава има достатъчно смисъл в това някой, който притежава достатъчни авоари, да го плати вместо друг, който няма. Или ако вземем “понасяне на наказанието” не в смисъла да бъдеш наказан, а в по-широкия смисъл на “поемане на отговорността” или “плащане на сметките”, тогава разбира се всеки от нас има достатъчно опит в това – когато човек се е забъркал в някаква каша, грижата да го измъкне от там обикновено се пада на някой добър приятел. (Спомни си, Гет, каквото горе – това и долу, каквото долу - това и горе...).
А в каква каша са се забъркали хората? Те са се опитали сами да се разпореждат с живота си, да се държат така, като че ли принадлежат единствено на себе си. С други думи падналият човек не е просто несъвършено създание, което се нуждае от подобрение, той е бунтовник, който трябва да сложи оръжие. Да сложиш оръжие, да се предадеш, да кажеш, че съжъляваш, да осъзнаеш, че си бил на грешен път и да си готов да започнеш живота си от нулата – това е единственият начин да се измъкнеш от “кашата”. Този процес на капитулация, това движение пълен назад – ето това християните наричат покаяние. Но покаянието не е съвсем проста работа. То означава да се отучим от високомерието и своеволието, на което сме били възпитавани в течение на хилядолетия. То означава да убием част от себе си, да преминем през един вид смърт. Всъщност трябва да си добър човек, за да можеш да се покаеш; трябва да си лош човек, за да имаш нужда от покаяние. И тук идва уловката. Само лошият човек има нужда от покаяние; само добрият може напълно да се покае. Колкото е по-лош човек, той толкова по-голяма нужда има от покаяние и толкова по-малко може да го извърши. Единственият човек, който би могъл да го направи съвършено, е съвършеният човек, а той няма нужда от него.
За да ни приеме обратно, Бог не изисква това доброволно подлагане на унижение и на един вид смърт (за която говорят и първоапостолите) и че те не могат да ни се разминат, ако Бог пожелае – това е просто описание на самото връщане към него. Ако молим Бог да ни приеме обратно, без да сме направили това, ние всъщност Го молим да ни позволи да се върнем, без наистина да се връщаме. Така, обаче, не може да стане, което значи, че трябва да извършим всичко докрай. Но лошото в нас, заради което се нуждаем от покаяние, не и дава възможност да го извършим. Можем ли да се покаем, обаче, ако Бог ни помогне? Да! Но какво разбираме под помощ от Бога? Ние имаме предвид Бог, тъй да се каже, да ни даде частица от Себе Си. Той ни дава малко от Своя разум и ние мислим, разсъждаваме; Той ни дава малко от Своята любов и по този начин ние можем да обичаме. Ние обичаме и разсъждаваме, защото Бог обича и разсъждава и ни “държи ръката, докато правим това”. И ако не бяхме паднали, всичко това щеше да е лесна работа. Но за нещастие сега имаме нужда от Божията помощ, за да направим нещо, което Бог, по Своята Собствена природа никога не прави – да се предадем, да страдаме, да се подчиним, да умрем. Няма нищо в същността на Бога, което да отговаря на този процес. Така че този път, по който ние сега най-много се нуждаем от водачеството на Бога, е път, по който Бог никога не е вървял. Бог може да сподели само това, което има, а това в своята същност Той няма.
Но да предположим, че Бог се превърне в човек – да предположим, че нашата човешка същност, която може да страда и да умира, се съедини с Божията в една личност, тогава тази личност би могла да ни помогне. Тя би могла да се откаже от волята си, да страда и да умре, защото е човек; и тя би могла да го направи съвършено, защото е Бог. И ние можем да минем през този процес, само ако Бог го извърши у нас, но Бог може да го извърши, само ако стане човек. Ние хората ще успеем да минем през тази смърт, само ако споделим Божията смърт, също както успяваме да мислим, само защото разумът ни е капка в океана на Неговия разум; но ние не можем да споделим Божията смърт, освен ако Бог не умре; а Той не може да умре, освен ако не стане човек. Това е смисълът, в който Исус Христос плаща дълга ни и страда заади нас; заради Самия Себе Си Той въобще няма нужда да понася всичко това.
Христос минава през съвършената капитулация и съвършеното унижение: съвършено, защото беше (и е) Бог, капитулация и унижение, защото беше човек.”
В това за мен се състои въпросът за “двете воли или щения [желания] в Него (сиреч в Иисуса Христа) и две естествени действувания [действия] неразлъчно, неизменно, неразделно, неслитно; двете пък естествени щения не са противни едно на друго, както казваха нечестивите еретици - да не бъде!...”
Това обяснение (макар и да не се отнася конкретно до двете воли, разглеждани на Шестия вселенски събор в Цариград (681 г.)) е от “Обикновено христянство” на К.С.Луис, с чиито разбирания моите съвпадат.
Така че въпросът за “единосъщен” и “подобосъщен”, както и “една (само човешка или само Божия) воля” или “две воли”, и от гледна точка на религозната догматика, и от гледна точка на вярата, никак не е несъществен.
Дано да съм била полезна.
цитирай
68. get - Обясни ми защо е казано по този декларативен начин следното ?!
10.01.2011 22:27

В своето богослужение и дейност Християнската евангелска църква - Шалом, се ръководи от Библията като единствено и непогрешимо Божие Слово.
цитирай
69. kleotemida - Обясни ми защо е казано по този ...
10.01.2011 22:41
get написа:

Обясни ми защо е казано по този декларативен начин следното ?!

В своето богослужение и дейност Християнската евангелска църква - Шалом, се ръководи от Библията като единствено и непогрешимо Божие Слово.

Ееее, Гет, не я зная даже тази църква каква е, как да ти кажа защо заявява това по толкова декларативен начин.
Но много (повечето) еванглески църкви, доколкото знам, казват същото, макар и да не го декларират. Друг е въпросът, че някои дори отхвърлят Светите предания (на Светите отци) и се осланят само на Библията. Може би е нещо в този аспект.
цитирай
70. get - Мислех че принадлежиш към паството и по ...
10.01.2011 23:19

повод на това, цитираното по-горе от теб. В него си ползвала много силната работа на К. С. Луис.
Само по себе си Аз - нищо на такава висота не мога да предложа ! Просто по нрав и темперамент съм си див ! ... поради това се и нарекох Гет :) !

Хм може би и ... се докосвам до неща, които ми казват, че времето е функция на нашето осмисляне, а не присъщо качество на природата ?!

Относно волите (с това не визирам доктрината на църквата за Христос) а мой приживян опит. Не мога да се съглася, че моята концепция би паснала на, който и да е друг - Поради това опита-Опитност е личен.
Не може да се черпи нито от книги, нито от преразкази - Просто ни е казано Живей. Как ще изживеем живота си(ние като активни участници) от това зависи и твоята опитност. Колкото съм бил по-безупречен, в смисъл разчитал съм знаците на провидение, или с други думи Волята на Бог при вземане на решения и постъпки - Толкова повече кредит ми се отпуска.
Когато съм бил мрачен мизантроп - Съм губел. Когато в най-трудните моменти съм прощавал(надмогвал Егото) и с ведро сърце съм приемал нещата - Печеля !
Разбрал съм, че няма предварителни формули или теории, които да ми помагат в Моя път ! Всеки един момент е нещо ново - всяка ситуация е инвариантна - от мен зависи в каква посока ще се развие !
Когато повече навлизаме навътре (към вътрешният Мир) толкова съм по-подготвен да постъпвам в ситуации, които за други биха били изключително трудни предизвикателства !
И последното - Както Бог е и Абсолют, така и като вървиш по Пътя, с ведро сърце и любов, постигаш по-голяма опитност и Той, като че започва да Говори(без глас) !
Казах, че за тези теми навремето на лауретите присъждаха приза - Почетна "жълта книжка" и държавна издръжка до живот :):)
Бъди здрава и приятна нощ !
Станах твърде лиричен :) - Спирам !
цитирай
71. kleotemida - Това и мен "размекна" :)
10.01.2011 23:44
К.С.Луис е един от любимците ми :). Тази му творба наистина е много силна поради това, че разглежда просто християнството - най-обикновеното, без значение кой от коя деноминация е. Което я прави толкова ценна и за мен. Дава всичко онова, което обединява всички християни. Честно казано, онова, което ги разделя, никога не ме интересувало толкова, стига да не е "прекалително" :)).

А иначе за много неща си прав. С някои не съм съгласна, но и това е през моята си опитност и през моите си усещания, така че пак е субективно... Неведоми са Пътищата Му...

А с това: "Когато съм бил мрачен мизантроп - Съм губел. Когато в най-трудните моменти съм прощавал(надмогвал Егото) и с ведро сърце съм приемал нещата - Печеля !" - съм абсолютно съгласна! Когато съм си мислела, че най-много губя, но съзнателно отстъпвайки, прощавайки и с ведро сърце (както казваш), се е оказвало, че загубата е била печалба. Мога да отида и да кажа нещо повече даже - че дори визията ми, излъчването, усещането от другите, възприемането са били различни, нека да ги нарека в положителан посока... Без да коментирам колко по-щастлива съм се чувствала дори и губейки. И за всичкото това съм сигурна, че си е имало Причина...

Всъщност, за жълтата книжка, не се притеснявай, на времето просто щяхме да сме може би съседи в едно общежитие на обща държавна издръжка... :)))

Жив и здрав и ти!
Спокойна нощ! :)
цитирай
72. get - До-о-обре ! След като бях реабилитиран и анатемата снета ! :)
11.01.2011 13:28

Да направим рекапитулация на това ! - До момента, Какво доказахме за готите ?
Какво отрекохме, като невярно ? Какво подлежи на доизясняване ?!

от Гет "смирений"
цитирай
73. kleotemida - Общо взето само наличието на религиозни войни, но и нищо съществено докато...
11.01.2011 14:01
... не нанесем на картата всички "ереси", ареалът им на "потребление" и местата поне на най-големите унищожения, в т.ч. и тези в Русия от средите на "старозаветниците/староверците" или от тези на "младоверците". Преди време бях попаднала на статия, в която се говореше за над 1 млн избити християни в тези времена на противопоставяне едните на другите, но от коя група бяха унищожените - не помня. Т.е. ако искаме да докажем нещо повече от религиозни войни, трябва да потърсим закономерности в протичането на унищожителния процес, но и да не забравяме, че повечето "ереси" са унищожавани по религиозни, а не по етнически причини.
цитирай
74. get - Н-н-е ... стига засега с теЙзи ереси :)
11.01.2011 16:37
Да разгледаме всичко що имаме за тези пусти ГОТИ изписано в читанките наречени Хистори.
Та значи ще трябва да се спрем на:
- писменност
- книги
- миграция
- велики личности
и-и-и йОще доста неща ! :)
Приемаш или един такъв план-конспект ... съответно с твои допълнения !

от Гет "готский"
цитирай
75. kleotemida - Няма ли да тръгнем да откриваме т...
11.01.2011 18:35
Няма ли да тръгнем да откриваме топлата вода? :))
виж тук:

http://www.ivanstamenov.com/2011/01/2370/ - "Готи и гети, изследвания II" - д-р Асен Чилингиров

под този линк има и други линкове на книги, в т.ч. и Пълната версия на книгата «Готи и гети - Изследвания I»
Книгите могат да бъдат изтеглени.

Или да вървим по читанките? :)
цитирай
76. get - Ами по този начин смятам да му популяризирам труда на този Човек !
11.01.2011 20:16
Освен това имаше един доста смислен "повик" от младият ми "приятел" Юлко с многозначително прозвище Цезар за това че ... готите са основали държави в половин западна Европа.
Странно в тези държави Готите германски ли са приказвали или "готски" ?
Що така са си съжителствали в значителна степен мирно със "завареното" население, пък са се пердасали с Западната римска империя.
Защо преди това са се били с "българите" ?
И-и-и ... ред други Защо ? ... които Чилингиров плащайки дан на академичният стил в произведението си не ги е засегнал :)

от Гет - гледащ света с очите на малко дете :)
цитирай
77. kleotemida - Чакай малко да си взема дъх, че току-що ме цапардосаха с патрен чук по главата!
11.01.2011 21:00
Все съм си мислела, че и тук има ненормални (поне поносимо), ама май се оказа, че някои се подвизават след получени призове от конкурс!

Линка - на лични...

После за гетите/готите, че наистина не мога да се съсредоточа.
цитирай
78. get - Скъсай опашката на "фют"-чето :):) ! Не си ли чела ...
11.01.2011 21:20
kleotemida написа:
Все съм си мислела, че и тук има ненормални (поне поносимо), ама май се оказа, че някои се подвизават след получени призове от конкурс!

Линка - на лични...

После за гетите/готите, че наистина не мога да се съсредоточа.


"Детското" творчество на Елинко Пелинко за Ян Бибиян !
Туй да си литературен критик е направо граждански и иинтелектуален подвиг - Хехе ! - правя алюзия къде са пратили това творчество на Елин Пелин-ко :):)

от Гет - екзорсист
П.П. "чета" и Киприянови молитви - против бесове и уроки - Но съм против езичеството и разните му врачки и баячки - Хехе !
цитирай
79. kleotemida - Скъсах му я с един... замах... :)))
11.01.2011 21:26
Чела съм го аз Елин-ко Пелин-ко, но не очаквах да срещна подражателите, пардон, последователите на героите му тук... :)

Врачки и гледачки твърдо не почитам, а за вяра... има си вяра, но не в тях.
цитирай
80. get - Драга kleotemida - пак съдбата ли провидението ли ...
12.01.2011 17:40

ни отвлече от същността на твоето изследване !
Ти излезе със становище че, всичко Вече е казано !

Но има един въпрос който ме мъчи - Откога датира създаването на т.нар. Глаголица ?

от Гет "питащий"

П.П. Относно "опашки" и други аналогични на тях дадености - Защо си мислиш че, между Така наречената Реалност и Приказното съществува, кой знае каква преграда ?!
Ето ти нагледен пример, че това не е така !
Просто ние си мислим, че това е част от реалният свят, но ... но като се вгледаме "ВИЖДАМЕ", доста примери за иреалното :):) !
цитирай
81. kleotemida - Не, Гет, не съм излязла с такова становище.
12.01.2011 20:26
Пуснах нова тема, която мисля, че доосветлява с нещо историята на хмммм (дали да ги нарека траките) племената населявали преди 6-7000 години българските земи...

А по тази тема, която възникна тук от коментарите, ще си продължим :)
цитирай
82. анонимен - Скандинавия или Житницата на Бога, Добруджа?
14.01.2011 12:27
От думите на Йорданес става очевидно, че той не прави разлика между латинското географско обозначение Scandia (Скандиа), отговарящо на днешното понятие "Скандинавия" и трако-езичното понятие сха-н-диа, което има съвсем различно значение според гетските географски представи и отговаря на дн. област Добруджа, която траките наричат "Житните полета на Бога".
Тази областбила древната житница на Европа и според преданията на траките се намирала до западната врата на райската градина
Че Йордан не се справя правилно с интерпретацията на този факт, не трябва да ни шокира, също както не трябва да ни шокира сравнително бедната историческа справка, която Йордан ни дава за предисторията на гетите, която сам той нарича хилядолетна, а в същото време споменава за такъв голям период от време имената само на неколцина тракийски царе.
От времето на основаване на Одриското царство, до времето през което пише Йорданес са минали около 1100 години, като през последните 500 тракийска държава вече не съществува, унищожена от легионите на Рим.
При тези условия на държавна разруха е съвсем логично, че запазени достоверни исторически записи от самите гети е било изключително трудно да бъдат намерени и компилирани.
Свободните гети са били изблъскани насевер от Дунавския лимес.
А имперските чиновници са упражнявали пълен контрол и цензура, върху това, което може да се пише за победените народи, и това, което е забранено, като 12-те тома на Касиодор. Тези томове са му били предоставени в рамките на три дни, със задачата да напише по памет после и да се циркулира някаква не толкова славна история на гетите, поръчана от самия Юстиниян.
"Ако не съм обхванал всичко, което пишат или разказват за Гетите, причината е, че целта на моето изложение е не толкова тяхната прослава, колкото да прославя този, който ги е покорил - (император Юстиниян) - от Йорданес.
В наскоро издадените тракийски хроники се съдържа освен книгата ГЕТИ, също други документи, хвърлящи светлина върху тази част от историята ни.
цитирай
83. анонимен - Дайте да я изправим на крака тази история.
14.01.2011 12:47
Препоръчвам на вашето внимание Хрониките на Авийла, написани за Телериг. Той е бил негов настойник и духовен водач на народа ни, като е направил по-народен превод на библията, в сравнение с библия бесика.
Наречена сребърната библия, тя днес се кипри в някакъм музей във Швеция, мисля, като всякакви германски племена претендират, че е първият им писмен документ и изобщо, че Авийла им е дал писменост. Ето линк към сребърната библия онлайн. Може да видите на всяка страница отдолу знаците на тракия, колоните на света, които ги има и в нашите гробници и в образното изписване на името на Тракия.
http://app.ub.uu.se/arv/codex/faksimiledition/jpg_files/001k_003.html
Вулфила, както го наричат с латинскто му име е познат като благодетел на цяла западна европа, като тракийския му корен е напълно пренебрегнат. Също факта, че се явява от името на България на църковните събори и е бил патриархът на нашите земи след епископ Теофил.
В неговите хроники се споменават всички тракийски племена и подробности от живота и разселването им.
Днес се пази латинският препис в няколко екземпляра, преписи направени за негово Светейшество - Папа Йоан осми.
цитирай
84. анонимен - Мале, мале, тия последните два поста направи минаха всяка граница!
14.01.2011 15:25
Представям си какви са "Тракийските хрониките", които на базата на 4-5 атрефактчета успяват да възстановят историят на траките за един период от над 7-8000 години!
Това си е постижение, което засенчва и Нострадамус, и Едгар Кейс, че и баба Ванга!
цитирай
85. анонимен - bishop of the Visigoths in 341 and translated the Bible from Greek into Gothic;
14.01.2011 18:07
анонимен написа:
Представям си какви са "Тракийските хрониките", които на базата на 4-5 атрефактчета успяват да възстановят историят на траките за един период от над 7-8000 години!
Това си е постижение, което засенчва и Нострадамус, и Едгар Кейс, че и баба Ванга!


Що за глупост сте написали?
Как изобщо ви хрумна подобно нещо? Двете неща какво общо имат помежду си?

Вулфила е историческа личност, която няма нищо общо с декодирането.
Сведения за него има достатъчно.
Bishop ulfila - Dictionary Definition and Overview
Bishop ulfila : (noun)
1: a Christian believed to be of Cappadocian descent who became bishop of the Visigoths in 341 and translated the Bible from Greek into Gothic; traditionally held to have invented the Gothic alphabet (311-382) [syn: Ulfilas, Bishop Ulfilas, Ulfila, Bishop Ulfila, Wulfila,Bishop Wulfila]

Разбира се Улфила не е измислил азбуката за гетите, след като знаем, че имат библия бесика по това време, а и много по-древно писмо.
Очевидно официалната история не е свещена крава, която не трябва да се пипа, след като голяма част от европейската история се крепи на неверни "факти".

Мисля, че повечето от пишещите в този форум отдавна знаят, че гетите и визигетите са тракийски племена.


цитирай
86. kleotemida - анонимен 85
14.01.2011 20:16
Я прочетете пак коментари 82 и 83. То не е глупост, не е чудо! А коментар 85 направо сложи капака.

Я все пак ми дайте някакъв линка на тракийските колони, ама такива като във вашият линк и все пак не забравяйте, че между библията на Улфила и "протописмото" със завета от артефактите стоят има няма почти 7 ХИЛЯДОЛЕТИЯ. На всичкото отгоре да взема да попитам и защо, дявол да го вземе, тоя "символ Тракия" - с колоните го няма из тракийските могили, като все пак е символ на тракийците. На съдовете - също. Има го (уж) на един амулет и толкова. И от там се развива такава теория, че верно и Деникен би ви завидил на креативността в съчинителството...

И не закачайте гетите и везгетите, когато ми цитирате "Тракийските хроники". такава компилация и опити за внушения не приемам. Хем нямало следи, щото всичко било унищожено, хем в "тракийските хроники" на Гайд-арчето цела книга за готите. Откъде? Той да не си говори с тех от отвъдното?
цитирай
87. get - Позволете малко допълнения и уточнения !
15.01.2011 20:13
анонимен написа:
анонимен написа:
Представям си какви са "Тракийските хрониките", които на базата на 4-5 атрефактчета успяват да възстановят историят на траките за един период от над 7-8000 години!
Това си е постижение, което засенчва и Нострадамус, и Едгар Кейс, че и баба Ванга!


Що за глупост сте написали?
Как изобщо ви хрумна подобно нещо? Двете неща какво общо имат помежду си?

Вулфила е историческа личност, която няма нищо общо с декодирането.
Сведения за него има достатъчно.
Bishop ulfila - Dictionary Definition and Overview
Bishop ulfila : (noun)
1: a Christian believed to be of Cappadocian descent who became bishop of the Visigoths in 341 and translated the Bible from Greek into Gothic; traditionally held to have invented the Gothic alphabet (311-382) [syn: Ulfilas, Bishop Ulfilas, Ulfila, Bishop Ulfila, Wulfila,Bishop Wulfila]

Разбира се Улфила не е измислил азбуката за гетите, след като знаем, че имат библия бесика по това време, а и много по-древно писмо.
Очевидно официалната история не е свещена крава, която не трябва да се пипа, след като голяма част от европейската история се крепи на неверни "факти".

Мисля, че повечето от пишещите в този форум отдавна знаят, че гетите и визигетите са тракийски племена.



Аноним 83 коментира нещо, като не си е направил трудът да събере 1+1 ?!
Упсалската "Библия"(така известна, като Кодекс аргентум) НЕ Е БИБЛИЯ-та , а ЕВАНГЕЛИЕТО - Моля погледнете приложената от Вас самият връзка ! http://app.ub.uu.se/arv/codex/faksimiledition/jpg_files/001k_003.html - в случай че се съмнявате в това, което ви казвам !

Относно коментара на аноним 85 - За съжаление мисля, че Улфила е човекът, ако не изобретил/измислил ГЛАГОЛИЦАТА но той е човекът, който я популяризира с преводът на Библията(отбелязвам на БИБЛИЯТА!). В тази връзка приемам за достоверни латинските римо-католически източници, които твърдят, че ГЛАГОЛИЦАТА СЕ ПОЛЗВА ОТ ЧЕТВЪРТИ ВЕК !!
Голям християнски автор писал по това време в Скития(Добруджа) е и Етик(ус) Истер създател на трудът "Космогония" - ОТБЕЛЕЖЕТЕ на своя собствен език(на гетите-готи-скити Северен клон на траките) !!
Отбелязвам, че скитите са близкоРОДСТВЕН народ и на КЕЛТИТЕ !
Даже на запад е прието да се наричат и келто-скити !
Спирам дотук, въпреки че има и други увлекателни неща(и то доказани) относно произхода на Упсалската "библия" :):)
Но-о-о ! - Отново обръщам внимание правете разлика между ... Библия и Евангелие !

С увмажение !
цитирай
88. анонимен - Искам първо да си коригирам една ...
18.01.2011 19:17
Искам първо да си коригирам една грешка, която непрестанно правя, а то е да бъркам имената на Орфейлас и Авийла. Сребърната библия е написана от първият, естествено, вторият е живял по-късно, той споменава тази книга в своята история, също споменава и Орфейлас, също и редица подробности от точно тази наша история, която малко ни се губи преди Аспарух.
Относно библията, естествено, че знам какво съдържа, тъй като е наречена сребърната библия, просто използвам понятието, с което е известна. Наясно съм, че всеки знае какво съдържа, не ми беше това важно да кажа.
Важното беше, че тя е наше творение, действително ви съветвам да прочетете Тракийските хроники, тъй като това са документи писани от траки и описват множество събития от близо и от гледната точка на самите тракийските царе (не, че са се наричали така!).
Всеки е влизал някога в конфликт и знае как изглеждат двете версии на двете страни за едно и също нещо. Гледната точка може дори да промени същината на фактите за наблюдаващия.
Мисля, че отминава времето в което да чуваме за собствената си история от устата на враговете си. Време е да видим какво са мислили и какво са извършили собствените ни бащи.
Мога да напиша много за тракийските племена, кои са, от кои родоначалници са тръгнали, къде и защо са се разселили, но темата е прекалено дълга.
Категорично мога да кажа, че сребърната библия е писана за тракийските племена и със сигурност е ползвана от българските хонове поне до 7 век.
Космогония е прекрасно четиво, но то е създадено хилядолетия по-рано, отколкото твърдите. Това четиво е било познато на ранните тракийски владетели много преди Христа.
Вероятно става въпрос за препис.
Клеотемида, относно колоните, които подпират света и които са гръбнакът на света, разгледайте нашите тракийски гробници архитектурно, за да ви се изяснят нещата. Тези колони присъстват по цял свят в мегалитните ранни общества, когато светът е бил общ дом за хората. В последствие се откриват единствено в тракийската култура.
цитирай
89. анонимен - Нямам представа от кой век българите са забравили произхода си или са изгубили хрониките си. Вероятно след първото си по-дълго завладяване.
18.01.2011 19:54
Клеотемида, напълно погрешно си решила, че откриването на нашата древна история е въпрос на някакво разплитане, тръгващо от декодирането на най-старите артефакти. Това е абсурд и да го направи някой би било абсурд.
Подобни интерпретации липсват и в книгите по декодирането, които отразяват единствено процеса на декодирането, подобни разсъждения липсват и в тракийските хроники.
Както всеки народ под слънцето и траките са имали собствени хроники, проследяващи отвътре цялата им история.
Тези хроники не са били дори винаги скрити. Копия от тях са били правени за Рим и са известни от винаги в библиотеката във Ватикана.
Още по времето на цар Борис от Рим са се позовали на историята на България и на много от тези документи, за да се опитат да изтръгнат България от ръцете на Константинопол, които всякога са вземали власт с довода, че Българите са дошли на гръцка територия и са приели вяра и писменост от Гърците. От Рим са знаели и са писали до княз Борис с довода, че ние имаме родствени връзки с Рим, че сме на нашите земи по силата на гените и родната земя и че не дължим нищо на Гърция. Тези факти са били известни за дълги години, като Аспарух и наследниците му са знаели историята си.
В тракийските хроники е публикувана Космогонията, спомената от Гет, Йорданес, който също познавате, Лонгинус, който е историческа личност и канонизиран светец в католическата църква. Много от документите познавате, просто са събрани на едно място.
Та още веднъж ви призовавам да не говорите глупости и да не си съчинявате клюки. Авторът Стефан Гайд няма нито един коментар или собствен опит за писане на история. Единствено уводът съдържа коментар относно важността на книгата, както е нормално да се прави.
А вие сте придобили един още по неприятен и учудващо фамилиарен тон спрямо човек, за който не разполагате с никакъв реален довод, че е заслужил подобна неприязън. Явно продължавате да не сте чели книгите издадени от него и главата ви е пълна с безпочвени предубеждения.
цитирай
90. kleotemida - Миличък или миличка, ако си му поклонник, не ми навирай поклонничеството си!
19.01.2011 18:35
На теб вече вярвам толкова колкото и на Гайд.
Документи, писани от траки, които Ватиканът съхранява? И до тези документи не се е добрал, да речем, Божко Димитров, нищо че и той доста се рови там, а само богоизбраният Ст.Гайд? Бива си ви - и вас и Гайд!

Искате ли вече да минем в полето на истинската историко-социална фантастика като почнем например от Тери Пратчет. Ще ми е по-интересно да чуя мнението на почитател на Гайд точно за интерпретациите на Пратчет относно египетската и гръцката история, култура и религия, а защо не и на римската... Вместо предговор можем да направим един литературен анализ на "Истината", а може и да стесним предговора до анализ само на едно единствено изречение - "Лъжата може да обиколи света, докато истината си обуе ботушите"...
цитирай
91. get - Докато има и нотки на двусмисленост ... Няма да прочета т.нар. Тракийски хроники !
19.01.2011 20:25

Не може да се занимаваш с наука и в същото време, това което уж си доказал като научен продукт-извод, да го ползваш за създаване на църква !

Поради това и скепсиса ми към всичко, което се опитвате да внушавате !

Пак ви обръщам внимание на фактологичната грешка Библия - Евангелие, което вие така ... мимоходом се опитвате да игнорирате !!!
Прощавайте, но ми звучите, като една шопска приказка: - Мижи, че те лажем !

Освен тази, която ви посочвам в изложението, ви има и др. фактологични грешки, които няма да посочвам - но които говорят, че боравите некоректно с факти и изводи ! - това второто ме прави още повече скептичен и съзирам нещо неетично в поведението Ви !
Разговорът ми с Вас приключи ! - търсете си други пасоми !!! - Аз не ставам !
цитирай
92. анонимен - Гет, ти обичаш истината и народа си и нотките ще ги преодолееш с времето, знам това. Всичко добро.
26.01.2011 15:00
Гет, аз не съм влязла в твоя блог!
Доколкото имаш коментари тук, дотолкова ти отговарям.
Намекът, че има нещо неетично в поведението ми не приемам.
Ако има някаква неточност в историческите ми познания, това може да се дължи на незнание и на липси в познанието ми, което не ме прави неетична.
Разбирам предразсъдъка ти, който няма нищо общо с историята. Казвам предразсъдък, да не кажа лъжа. Дори от свидетелствата на враговете на тракийската църква става явно, че тя е съществувала много преди направените открития. И в нашия и в миналия век и много назад във времето, т.е., коня е пред каруцата. Но това не е темата и аз спирам до тук.
Не познавам истински историк, който да не провери източник и да не прочете източник, още повече ако това са хрониките на собствените му предци. Дори под предтекст, че може да са манипулирани. Вие с охота поглъщате явно манипулираната от старите врагове на народа си история. По ви е лесно да повярвате на враговете, които са убивали и притеснявали бащите ви, че казват истината за тях, отколкото на бащите си, които казват, че враговете им са изкривили историята.
Всеки историк знае, че историята е писана от победителите. Точно това прави добрият историк наистина добър. Да чете повече източници и да търси да отсее, кое е измислица, кое истина. Но да не гледа на лице и на престиж.
И историята не се крие само в засичане датите и годините, но повече и по-важното е дори кой какъв е, за какво е живял и за какво е умирал!
Ето тези неща е добре да се открият, от наследниците на един народ. Предложете ми източници, проверени, но родни!
Историята на моя народ ме интересува много повече от историята на всеки друг народ. Вие имате ли други извори, писани от наши предци? И как с лека ръка отхвърляте единствените? Ако евреите отхвърлят хрониките си, които наричаме стар завет, какво ще им остане? Всичко ли е доказано и потвърдено в тях?
Сега ще ме разберете погрешно, но аз говоря за почитта и обичта към собствените ни прадеди, разбирате ли това?
цитирай
93. анонимен - Документи, писани от траки, к...
26.01.2011 16:16
kleotemida написа:

Документи, писани от траки, които Ватиканът съхранява? И до тези документи не се е добрал, да речем, Божко Димитров, нищо че и той доста се рови там, а само богоизбраният Ст.Гайд?
"Лъжата може да обиколи света, докато истината си обуе ботушите"...


Да, лъжата е обиколила света, но и истината не закъснява никога, както и Бог не закъснява. Тя идва когато трябва.
Продължава да ме удивлява факта, как вместо да изтъкваш факти, ни караш да пресмятаме вероятности.
Сега дали е вероятно една религиозна институция да се доверява на светските институции? Хм, ти какво смяташ?
Какво е Ватикана? Ти разсъждаваш като светски човек, ако и да говориш друго. Подобни документи не могат ей така да се пуснат в пространството, сещаш ли се? Първо явно те са били укривани до този момент със знанието на висшите служители. Дали умишлено или просто са пренебрегвани, нека е на съвестта на който го е правил. Въпросът е, че явно нечия съвест е проговорила, но това не е най-важното. И ние нямаме полза да говорим за това, нито да влизаме в конфликт с тях. Какво, що, важното е, че виждат бял свят. Не се знае тук все още кой е с нас и кой против нас. Вероятно понеже не сте чели хрониките и не разбирате за какъв залог става дума.
Вие какво очаквате, да излезе някой и да каже, ето, аз еди кой си предавам най-накрая тези документи в ръцете на българите и т.н. И да се затрие? По тази причина Гайд поема съмненията ви (и злословията).
Толкова сте предубедени спрямо хрониките, а толкова лековерно приемате, че писаното, което е допуснато да циркулира в пространството е пълната истина? Много тайни има в този свят. И повечето умишлено скрити. Може да ви се иска да мислите, че живеем в демокрация и светът е добронамерен и открит. И всичко, което лети се яде. Но в света има лобита и интереси. Много пъти е непосилно за човек да изкара някаква такава истина.
Тук се хвалите, как не могат да ви заблудят, а вярвате само на вече одобреното от други глави, какво да четете и какво не.
цитирай
94. kleotemida - "Ако има някаква неточност в ...
26.01.2011 21:21
"Ако има някаква неточност в историческите ми познания, това може да се дължи на незнание и на липси в познанието ми, което не ме прави неетична."

Но пък иначе с тези знания така настървено защитаваш нещо, което е повече от видна манипулация! Какво ли да каже човек при такава "етика"?!...

На другото не мисля и да отговарям. Бля-бля-то си е за твоя сметка...
цитирай
95. get - Казах ви, че темата на този пост е за готите - не за Тракийската църква !
26.01.2011 23:18
анонимен написа:
Ако има някаква неточност в историческите ми познания, това може да се дължи на незнание и на липси в познанието ми, което не ме прави неетична.


Добре с това се съгласих.
Признат грях - половин грях :)
Ще бъда в степен ... желая, откровен, първите книги на Гайд за разчитането на тракийската писменност съм му ги чел, дори ги притежавам !
Но Гет бе излъган още в младостта си, когато го успаха и накараха да повярва в "една религия" наричаща се "научен"-комунизъм ... последствията си останаха. От тогава - Аз разбрах, че пътя към ада, винаги са покрити с "добри" пожелания !
Пак повтарям от всичко това успях да се откъсна ... косваше ми омерзение и душевни страдания - простил съм всичко на всички, на себе си(?) ! - Но няма да позволя на мен роденият в Бог със Свободна воля, втори път да ми сложат верига/юзда на религия, църква и каквото и да е "учение". За това аз си вървя по своя път.
На никого не го натрапвам, но и не желая други да натрапват своя на мен !!

анонимен написа:

По тази причина Гайд поема съмненията ви (и злословията).


Ей това ви изречение отново ме изпълва с недоверие !! - Кой е Гайд ? - новият Христос ли ? - та да ПОЕМА моите съмнения и злословия ??!
- Гет е свободен човек - което означава със своя свободна воля и нещо много важно, Съвест ! ... за Вярата си не искам да коментирам ! - Така че, Гет се смята достатъчно силен и отговорен, та ако е бил правдив и безупречен в постъпките си - Той сам може да носи своите "грехове" ... няма нужда някой друг да му ги носи вместо него !
Ако аз позволя да стане това - то ще означава, че сам себе си не уважавам ! - За какво да живея тогава ? ... да стана, като просек пред църква с протегната ръка и да очаквам, като подаяние материална или духовна милостиня ли - Не, благодаря !

С уважение - и дано съм ви помогнал !?
цитирай
96. анонимен - И си прав и не напълно
28.01.2011 17:58
Гет, ти си с опит. Отдавна имам доверие в искреността ти и това, че търсиш истината. Ще я намериш.
Греховете си сам не можеш да понесеш, нито можеш да си безупречен, но ... ще подразним стопанката и ще трие. Ще напиша само едно, което писах и преди - човешкото заробва, (както си разбрал от опит), Божието освобождава! (независимо, че идва също чрез човеци, но не, които искат, а на които Бог позволи )
Проблемът е, че го няма празното по средата, дето искаме да сме си само ние и никой друг. Гет, няма такова място на небето, оттам няма как да има и на земята.
Свобода има само в Бога (да не се разбира човешки институции монополизирали пространството и лъжепророци и пастири, които живеят на гърба на овцете). Но това сам Бог ще ти го открие, вярвам!
Но относно написаното за Гайд си ме разбрал погрешно. Имах предвид, че покривайки точния източник на един от предадените му документи, той поема упреци и съмнения. И толкова.
Всеки човек дава плодовете на това, което следва като дух. И МНОГО хора следват Светия Дух и имат такива плодове в живота си. В този смисъл аз не разграничавам Гайд. Трябва ли да си навличам грях и да го обиждам, за да го повярваш ти или Клеотемида? Ценя труда му, като на много други хора.
В Бога няма структура един командва всички! Според вярата, следващите Духа съставляват едно духовно тяло, на което глава е Христос. В това тяло никой не е по-важен или по-голям. И се казва считай другия по-горен от себе си.
Никой не владее от Божие име. А най-големия е слуга на всички. Ако някой не може да разбере това и Бог няма да го издига. За да не изяждат пастирите овцете, които не им принадлежат, а да ги пасат.
Така Бог съгради църквата, всеки си има скрито име и естество, което само Бог познава и само Той може да му го открие, да развие в него това, което му е вложил. Да му отвори врати, видими и невидими. Това е тялото.
Но да, всички страхове са основателни и има от какво да се пази човек. Ако го няма тялото, няма я и главата. И бягай от такова място надалеч
цитирай
97. kleotemida - "Ще напиша само едно, което ...
28.01.2011 18:35
"Ще напиша само едно, което писах и преди - човешкото заробва, (както си разбрал от опит), Божието освобождава! (независимо, че идва също чрез човеци, но не, които искат, а на които Бог позволи)"

"а на които Бог позволи"

А рецепта за разпознаване на самозванците имаш ли?
цитирай
98. get - 96.анонимен - Добри човече, като си пиша така с анонимни добивам чувството, че се пиша с ...
29.01.2011 00:22
... няколко човека и това затруднява диалога ми !
Второ - да не злоупотребяваме с гостроприемството на Стопанката ! ... държа на уважението и поради това не искам да я затруднявам !
Ако искаш нещо да ми кажеш - Регистрирай се в Блог. бг. става лесно и ми пиши ако искаш на лични ... както желаеш !

С уважение !
цитирай
99. анонимен - До Клеотемида, за самозванците
31.01.2011 16:19
Самозванците не виреят в тялото Христово, тялото ги изхвърля, както присаден орган се изхвърля чрез имунитета.
За мен тялото е основният критерий, според словото, цитирам по памет, че никой дух, който не изповядва идването на Христос в плът, не е от Бога!
Почти всички световни, дори нехристиянски учения признават Христос.
А това слово не трябва да се разбира единствено до идването преди 2000 г. на въплътения Христос, но също Неговото присъствие днес, чрез Неговото тяло, ЦЪРКВАТА.
По тези плодове може да се познае един пастир, дали следва пастиря Христос. Дали Духът чрез служението му формира тяло изпълнено с живот, който е във всяка част и дали тялото нараства съразмерно. Дали се издигат множество служители, които познават Духа, а не папагалстват чужди думи.
Форматът един говори всички слушат НЕ е от Бога. Особено ако този един отговаря за много различни църкви по света и различни поколения. Подобна ОСКЪДИЦА на Божественото откровение НЕ съпътства истинските вярващи.
Трябва хората, които са по-напред сами да получават откровения от Бога какво да говорят, да събират всеки ден новата манна, която Бог дава - НЕ тази от вчера. НЕ претоплена храна. И когато общуват помежду си да се вижда чак отпосле, че ги е водил един Дух. Да бъдат едно, не понеже следват един човек, който им налива отгоре, (или дори предци), но понеже следват реално един Бог.
Думата тяло предполага също пълна връзка и пълно сливане с естеството на Бога, а не само умствена. Което означава, че в хората, съставляващи тялото трябва да има Христовия живот, Христовия ум, Неговите дела (да и това!), на всеки според мярката. Христос е говорил достатъчно за това, какво ще правят хората след Него, какви дела ще имат, водени от Духа.
Тялото Христово не може да е от незрели и плътски цял живот ученици на Христос, които никога не достигат до дълбочините и пълнолетието във вярата. Нито такива, които трупат знание, (не и откровение) и живота им не се променя, освен като плътско въздържание и външно очистване.
цитирай
100. анонимен - Вратата е отворена, дори никой да не ...
31.01.2011 16:45
Вратата е отворена, дори никой да не минава през нея.
Обещанието за църквата го има, дори нея да я няма.
За пример ще ви дам стария завет, завета с Авраам. Завета го имаше, но цели поколения липсваше откровение в Израел, липсваха хора, които да повярват. Но когато имаше такъв човек, той влизаше директно в завета. И не беше важно кой е баща му или произхода му, но живите води потичаха чрез този човек. В Израел не всички влязоха в завета, Христос каза на първенците, че са от баща дявола. Влязоха, които искаха, които имаха определено отношение на вяра и смирение пред Бога.
Същото е и с тази църква, за която Христос се е обещал, че е невяста. За нея не можем да съдим по сегашното състояние на посредственост в многото християнски общества. Но вратата е отворена и всички са поканени.
Всеки двама или трима, които потърсят да влязат, могат да влязат. За да се чудят някои други, които не влизат, понеже им е взет ключа от лъжливи пастири. Такива, които дори нямат вяра да влязат, но не пускат и останалите да влязат.
цитирай
101. get - Простете уважаеми анонимен - Имате ли духовно образование ?
02.02.2011 15:53
анонимен написа:
Вратата е отворена, дори никой да не минава през нея.
Обещанието за църквата го има, дори нея да я няма.
За пример ще ви дам стария завет, завета с Авраам. Завета го имаше, но цели поколения липсваше откровение в Израел, липсваха хора, които да повярват. Но когато имаше такъв човек, той влизаше директно в завета. И не беше важно кой е баща му или произхода му, но живите води потичаха чрез този човек. В Израел не всички влязоха в завета, Христос каза на първенците, че са от баща дявола. Влязоха, които искаха, които имаха определено отношение на вяра и смирение пред Бога.
Същото е и с тази църква, за която Христос се е обещал, че е невяста. За нея не можем да съдим по сегашното състояние на посредственост в многото християнски общества. Но вратата е отворена и всички са поканени.
Всеки двама или трима, които потърсят да влязат, могат да влязат. За да се чудят някои други, които не влизат, понеже им е взет ключа от лъжливи пастири. Такива, които дори нямат вяра да влязат, но не пускат и останалите да влязат.


Казвал съм го и ще повторя(дано не обиждам) ... но горчивият опит ме научи - Не вярвай на авторитети ! ... Хм !? - странното при случая с вас, доста от мислите вече са ми известни, без да смея да се позова откъде е това ! ... Как да кажа просто вече съм го "знаел" - приемете го, като почуда и разсъждения на глас във връзка с това !?
Ако желаете останете в анонимност !
Моля ви само - изберете си някакво именно означение(условно) - от което да се оиентирам !
- Да не злоупотребяваме и досаждаме на Клеотемида - ако желаете пишете в блога ми !

С уважение !
цитирай
102. kleotemida - анонимен, че и тази тема я "оцапахте", вече е видно, но поне да се възползвам от нацапаното, че да попитам
04.02.2011 23:46
Как казвате вие "Вратата е отворена, дори никой да не влиза", пък малко по-горе твърдите, че "Ако го няма тялото, няма я и главата". Как да ги разбираме тези думи?
цитирай
103. анонимен - Клеотемида, не подобава да ме пи...
08.02.2011 14:59
Клеотемида, не подобава да ме питате за вярата ми и същевременно да наричате написаното от мен нацапано. Не знам защо решихте, че ще преглъщам обидното ви отношение и все пак ще ви информирам.
Отговарям в случая заради това, че някой друг също може да види противоречие в написаното от мен, въпреки, че аз дори трудно виждам връзка между двете изречения.
Едното се отнася за човешките дейности, другото за Божиите обещания.
Не всички човеци с техните човешки дейности, дори да приличат на християнство изобщо имат пресечна точка с Бога. Точно това казвам с изречението, че ако го няма тялото, няма я и главата. Но няма я при тях, а не по принцип.
Ако тези човешки дейности имитират поклонение, но са лишени от живота на вяра, ако поклонниците не се новораждат наистина, ако го няма Духа, дарбите му, проявленията му, плодовете му, т.е., тялото Христово не се формира, то тези хора явно не следват и главата Христос. Те вероятно следват широко разпространената заблуда на фалшиво и лъжеучение, в което хората се обучават именно на това - неверие в Христа и както казваше и Павел, следване на правила от сорта на не прави, не похващай, които приличат на благочестие, но са лишени от силата му. Неверие в Неговото реално, мистично, чудотворно действие, с което Той освещава и обновява в дълбочината на сърцата и умовете им вярващите, като ги отделя духом от духа на света и им дава да живеят Духом с Него реално.
Това, че в някои християнски общества не се вижда този живот и водителство на Духа, не означава, че вратата не е отворена и за тях. Бог винаги може да отвори очи и да вдъхне живот! Но когато човек казва виждам, то как да му се отворят очите.
Много такива общества разчитат на името си, на предците си, на писанията, на авторитета си и заменят с този авторитет (в голяма степен напълно светски) славата, която е от Бог, който не гледа на лице. Техен избор.
Бог води тези, които всякога търсят Него да отвори очите им, тук и сега, за да бъдат научени да Го разпознават и следват реално.
цитирай
104. анонимен - Според мен на нечистия дух изобщо не ...
08.02.2011 15:27
Според мен на нечистия дух изобщо не му е проблем дали някой ходи на църква, дали спазва правила, как се нарича. В днешно време той по-трудно ще накара хората да бъдат отявлено зли.
И преправянето му на светъл ангел се състои според мен в създаването на "светли" лъжеучения, основани на християнството, които да позволяват на хората да придобиват успокоение и самочувствие на вярващи, но да се останат плътски и слепи за Бога.
В това най-важна роля играе заблудата, че Бог не действа както преди и че човек не може да очаква да има реално общение с Него, да говори, но също да слуша. Не се насърчават хората да търсят, да чуват и да виждат, да не говорим да следват Духа.
Хората се обучават като на училище, от други хора, които също като на училище са научени от други хора, да следват буквата. Чисти се външното на чашата.
Но всеки трябва и е длъжен да бъде научен от Бога лично. Да Го чува, да Го вижда, да Го следва, да бъде жива част от тялото, жив камък от сградата на храма.
Много вярващи не вярват това. Колкото и да е странно, официално се проповядва НЕверие.
Хората са впримчени да изчистват теорията си, буквата, да спорят за думи и изрази, кое е по-правилно, коя заповед е по-важна, кое откровение е по-вярно. А целият живот на човек трябва да е едно откровение, да може да ходи всеки в светлина.
Това е според мен основната цел на нечистия дух, ако не може съвсем да убие вярата, то да я направи безплодна и посредствена.
А вратата е отворена и след като имаме примера на първата църква и нямаме още по-нов завет, който да казва, че благодатта е преминала, значи човек трябва да има същата вяра и живот. И приемствеността да не я търсим само в посока кой кой е ръкоположил и кой на кой е наследник... Наследството е духовно и е за всеки, който може да повярва.
Ако християните следват реално Духа, те ще ходят и в една църква. (нямам предвид сграда, а принадлежност) Тази в София, във Варна, в България, в Румъния и т.н. Както е било Понеже Духът не може да се раздели по църкви.
цитирай
105. анонимен - В днешно време хората се затварят в 5 ...
08.02.2011 16:04
В днешно време хората се затварят в 5 -10 чекмеджета с различен етикет, но те не са еднакви. Както се казва, две жени орат на нивата, едната се взема, другата се оставя. (не е точен цитат) Но понеже ние се делим на различни църкви, само като се спомене етикета и смятаме, че всичко е ясно.
Но това са живи хора.
И само словото (Бог-словото), разделя дух, душа и тяло и открива какво има в човека. Вероятно навсякъде има по-духовни и по-плътски вярващи има овце, които се нуждаят от пастир. Човек, който е с чисто сърце винаги може да бъде насочен в "правия" път, дори да е обучаван и наставляван погрешно.
Ако между християнските общества имаше някакъв обмен на опит, а не неприязън, (ти знаеш какво говоря), можеше хората взаимно да се назидават.
Но много от тях имат навикът да отхвърлят останалите, да не общуват с тях и стават жертва на стария зъл закон. Разделяй и владей.
Аз лично вярвам, че ако някъде, на някое от тези места има съживление (не в петдесятния смисъл), всеки трябва да почита Божието във всеки, в който го види. Не човешкото, Божието! Тогава става ясно Бога ли търсим или градим лична кариера. И да се смиряваме в това, как и кога и чрез кого Бог е благоволил да ни говори. И да внимаваме в тесногръдието на доктриналното си християнство да не отхвърлим и живия Бог.
цитирай
106. анонимен - Клеотемида, по повод на по-горния ти пост за жертвата на Христос. Странно ми е, че отричаш правото на боговдъхновени откровения на свещеници, а цитираш и се обл
08.02.2011 18:16
Може да прекалявам, но току що прочетох оня твой дълъг пост относно защо Словото стана плът и пребиваваше между хората.
Как така си се осмелила, това, което сам Христос и апостолите свидетелстват, да счетеш за шир-потреба? Недоумявам.
И да замениш това с някаква теория, написана от човек.
В естеството на Бога не било да страда, да се жертва и умира, затова не можел да ни научи!
Теб на това ли те учи?
А проблем ли е за Бога да твори? Да ражда? Понеже с нашето кръщение ние не се връщаме, а се новораждаме. От вода и Дух, както е писано. Ако това не се случи, старият човек не би могъл да наследи Бога, както и да се напъва, страда или измъчва. А новият човек изпълнява Божията воля по естество, естеството на родения син или дъщеря! Никой не може без да се новороди, да се върне, да се покае, да се обнови. Както е писано, плът и кръв НЕ могат да наследят Бога. Това е вярата, която ни е завещана. Себеусъвършенстване? Мисията невъзможна.
Това, че през скърби влизаме в царството, са просто родилните мъки и вечната борба между плътския и духовния (в случая вътре в нас). Но новият човек си е заченат от Бога, духовен човек по образа на Бога, както е било отначало.
Жертвата Христова, обаче е точно за това, за което е писано. Тя е жертва! Именно изкупителна жертва!!! И е важно неблагодарния род човешки да не го омаловажава и тълкува по свое усмотрение. Едно е да знаеш, че някой умира на твое място, живот за живот, друго е да знаеш, че животът ти можел и без това да се даде. Не, не може!
Законът в новия и стария завет е един и същ (живот за живот), заветът е различен. Правите ли разлика между двете? Беше дадена всегдашната жертва и това промени завета. Жертва!
Този закон е духовен, закон извън нашата материя, извън нашето време и земя. Закон още от Едем. Неизбежно е да няма смърт след грях. Не става със съжалявам, прости ми... По тази причина Бог караше Евреите да убиват животни, за да не омаловажават греховете си.
Защо свещениците бяха олети в кръвта на невинни същества?
цитирай
107. kleotemida - Темата, което подханахме е доста дълга и широка, но нека първо започна с едно извинение.
08.02.2011 19:25
анонимен написа:
Клеотемида, не подобава да ме питате за вярата ми и същевременно да наричате написаното от мен нацапано. Не знам защо решихте, че ще преглъщам обидното ви отношение и все пак ще ви информирам.

Съжалявам, за недоразумението, но под „оцапване” имах предвид голямото отдалечаване от темата в коментарите (така съм и записала), а не конкретните текстове в „отдалечените” коментари. Така че в случая не съм имала нито намерение, нито желание да обиждам когото и да било, за което моля и да бъда извинена.

Сега по въпроса, който така или иначе (и вън от темата) влезе в „дневния ред” :))
Ето с това: „Ако между християнските общества имаше някакъв обмен на опит, а не неприязън, (ти знаеш какво говоря), можеше хората взаимно да се назидават.” съм най-съгласна (предполагам, че и ти знаеш защо:) ).

От другото „всеки трябва да почита Божието във всеки, в който го види”, мисля, че е много важна тази част - „в който го види” - относно почитта. Макар че в случая самата дума почит тук ми идва малко витиевато – уж не казва много, а може да съдържа много неща в себе си – от онова „обичай ближния (като себе си)” до почти „ближи обичния” (това в кръга на шегата), минавайки през уважение, послушание, преклонение и дори боготворене. Което едва ли е най-добрият подход към заобикалящото ни, имайки предвид, че всичкото то се върши от хора, а „не всички човеци с техните човешки дейности, дори да приличат на християнство изобщо имат пресечна точка с Бога”. Още повече, че такова отношение доста би избелило поведението на някои човешки единици. Нека отбележа, казвам поведение, а не самите човешки единици. Какъв е техният цвят и какъв ще бъде цветът на дрехите им в Онзи Ден не е моя работа и дори не подлежи на коментар. Но не мисля, че християнството има за цел да ме накара да си затварям очите пред постъпки, които не са еталон за християнско поведение и които не одобрявам. А ако добавя и това, че днес „официално се проповядва НЕверие”, не мога с лека ръка да подминавам определени постъпки, само защото трябва да почитам Божието във всеки (със или без допълнението – в който го видя). Мога само да обичам този всеки, но не и безкритично, не и със затворени очи относно поведението и постъпките му…


А и сам Апостол Павел каза, 1 Петрово 2 глава:
17 Почитайте всички; обичайте братството; от Бога се бойте, царя почитайте.

Но и преди това бе казал:

16 като свободни, обаче, не употребяващи свободата за покривало на злото, но като Божии слуги.


Тази част, обаче, като внушение, лично за мен е малко като „тъмна Индия” Нещо ми се губи логиката в обвързаността на внушенията.:

анонимен написа:
„Аз лично вярвам, че ако някъде, на някое от тези места има съживление (не в петдесятния смисъл), всеки трябва да почита Божието във всеки, в който го види. Не човешкото, Божието! Тогава става ясно Бога ли търсим или градим лична кариера. И да се смиряваме в това, как и кога и чрез кого Бог е благоволил да ни говори. И да внимаваме в тесногръдието на доктриналното си християнство да не отхвърлим и живия Бог.”

А това „всеки” и „във всеки” чак ме притеснява…
цитирай
108. kleotemida - анонимен 106
08.02.2011 19:36
Да правя разлика между спасение под Закон и спасение под Благодат!

Ама и ти умееш да тълкуваш някои текстове точно както дяволът чете Евангелието. Къде точно с това, което е написано по-горе е отречена жертвата „живот за живот”? И че животът можел и без тази жертва да ти се даде? С кое точно се отрича „Изкупителната жертва”? Аз мисля, че става дума даже за Съвършената Жертва.
цитирай
109. shtaparov - Скандинавците са потомци на Трако-Илирийските народи
11.02.2011 22:25
Веднага казвам кои са скандинавците-те са бивши Варяги/Баляги,Бълъги/ и Викинги/Витинци,Венетци/.Важно е да се знае също,че Венети=Ванади
/Вананди,Ванандови "пра"-Българи/! Тоест-шведите/свевите,швабите/ са наши далечни потомци,с които сме се разделили преди около 1500-1600 години.Но и думата Шведи/Шваби,Свеви/ е древно-Българска,понеже означава Щеви/Чови,Чеда,Гети,Дьети,и т.н./!
цитирай
110. анонимен - Мария
14.02.2011 20:19
“Казва ни се, че Христос е бил убит заради нас, че смъртта Му е измила греховете ни и че умирайки, Той е отнел силата на самата смърт. Т.е. че смъртта на Христос е оправила по някакъв начин взаимоотношенията ни с Бога и ни е дала възможността на ново начало. Това е формулата на християнството.
Според една от най-разпространените (говоря за “шир-потреба”) теории, на нас ни се е разминало, защото Христос доброволно е пожелал да понесе наказанието вместо нас. Колко е умна тази теория, е друг въпрос.


Това е цитат от твоя пост, но не можах да го изведа като такъв, та копирах.
За да ти покажа, че не ти говоря за спасение под закон или благодат, а коментирам именно този пост, не само цитатът, целият.
В него съвсем ясно се казва, че целта на жертвата на Христа не е жертва заради нашия живот.
Реалната цел на жертвата е наречена теория. Свидетелството на апостолите е наречено теория.
Разбира се всеки има право на гледна точка, но не очаквах да отречеш нещо, което си написала.
А относно всеки, да, важно е да се каже във който го види.
А идеите за превъзнасяне на човеци ми е напълно чуждо, то просто би било богохулно. Споделила съм какво мисля, за тялото и за това, че човек, който е пратен да служи в него, не е пратен да господарува, но да слугува.
И точно това заслужава почитта ми, което не значи преклонение пред човеци.
Всеки, който се подвизава достойно заслужава почит.
Понеже относно пастирите, тяхната отговорност е неимоверна. Колкото благословения се пазят за верните, толкова съдби са изречени за неверните. Това, че Бог ще гледа, дали овцете са мършави и притеснени, а пастиря угоен и задоволен за тяхна сметка.
Добрите, обаче, заслужават наистина всяка почит и уважение. Ако са посетили тези в тъмница и ако са дали храна според нуждата, ако са превързали наранената, ако са дали вода на жадните, за това говорим.
цитирай
111. kleotemida - Мария, интересно ми е, когато ко...
16.02.2011 20:06
Мария, интересно ми е, когато коментираш даден коментар, защо вадиш думите от контекста на целия му смисъл, а когато се опитваш да докажеш нещо ползваш твърде витиевата и обобщителна реторика? :)
В случая с Жертвата на Христос става дума за "двете воли", която много ереси оспорват и най-вече Божията Му воля, т.е. пращат го в "зоната" на Учителите - да ,мъдрите, но не божествените, което лично аз смятам за ... ще го нарека в прав текст - богохулство. Изчети целия цитат и тогава прави заключения. Плюс още нещо, това че твоите разбирания в тази част се разминават с разбиранията на автора на цитата, не значи, че не са верни.

За пастирите...
"Добрите, обаче, заслужават наистина всяка почит и уважение."

Ти различаваш ли всички, кои са добри и кои - лоши? Кои са критерите според теб за добър и за лош пастир? Защото пак казвам, характеристиките, които даваш, като "Ако са посетили тези в тъмница и ако са дали храна според нуждата, ако са превързали наранената, ако са дали вода на жадните, за това говорим.", наистина са твърде витиевати и не твърде "видими" дори в живота на една църква, какво остава за тези овце отвън, когато търсят "правилната и сигурна кошара", с "правилната храна и вода". И в случая Библията и придържането към нея от съответния пастир не са ли по-верните маркери за това какъв пастир е той? Защото и храна и вода има всякакви. Това, че някой ще те нахрани и напои съвсем не значи, че и храната, и водата ще са "здравословни"...
Още нещо, това, че отговорността на пастирите е неимоверно голяма, не значи че моята или твоята лична отговорност в този процес с "храненето и утоляването на жаждата" е намаляла. Всеки сам за себе си си носи тази отговорност. Не можем да се държим безотговорно и да прехвърляме тежестта на избора си винаги на някой друг и на отговорността, която той е понесъл (т.е. я е понесъл, я не е понесъл). Нали за това ни се казва да бдим и дори да си "проверяваме" пастирите - на къде и при кого са ни повели. Разумът не е за подценяване и пренебрегване...
цитирай
112. анонимен - Клеотемида, ако си съгласна с на...
18.02.2011 15:46
Клеотемида, ако си съгласна с написаното от мен, не държа да спорим. Аз съм прочела текста и за мен очевидно се подразбира съмнение относно необходимостта на жертвата именно като жертва за грях.
Но няма полза да го раздухваме, ако сме се съгласили помежду си как го разбираме.

Какви две воли, Христос е единосъщ с Отец!

Относно критериите, те не са човешки и не подлежат на описване. Аз съм написала някои неща, относно плода, който трябва да се види от труда на един пастир, а това е тялото и живота Христов, който трябва да го има във всяка част.

Но писано е, че духовният човек изпитва всичко, а него никой не изпитва.
Това е отговора, ако си духовен човек, ще видиш нещата, ако не си, няма да ги видиш. Там е работата, че буквата не е критерий. А Духа.

Придържането към Библията и не е гаранция и е гаранция. Разликата е отново тази, дали си духовен! Дали следваш буквата или духа на написаното.
Понеже роденият по плът, писаното слово, ВИНАГИ гони реално роденият от Бог - Словото!
Павел фарисеят и Павел апостолът!
Но напълно излишно е да давам примери, след като цялата библия свидетелства за това, как родените от буквата преследват родените от Духа.
Това противопоставяне не може да се избегне никога. Водените от Духа не се вместват в шаблона на досегашното откровение. Защо? Защото бездуховният не може да чуе, нито види, нито повярва как Духа те е водил. То не е написано.
Пример, когато Бог даваше откровения на Петър за езичниците, за платнището, това беше ново, Христос не го беше проповядвал, не беше писано никъде. Нямаше къде да се прочете. Ако апостол Петър не следваше Духа, а буквата, първо нямаше да получи откровение, което е плод на действието именно на Духа, нямаше и да повярва, ако друг му го каже. Щеше да каже - покажи ми къде пише!!!
Ето така е воден духовния човек. Да, в последствие се вижда, че е имало в пророците едно такова пророчество, но все пак и Петър не го беше разбрал, преди Духа да му го открие.
Иначе другото стига, за да си добър фарисей.
цитирай
113. kleotemida - Винаги има опасност от залитане - както към фарисейщина, така и към предоверяване
18.02.2011 21:39
защото писано е и:

1 Йоаново 4:1
Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, но изпитвайте духовете дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света.

Йов 34
3 Защото ухото изпитва думите Както небцето вкусва ястието.
4 Нека си изберем правото Та да знаем помежду си доброто.

Мисля, че добре ме разбираш за какво говоря. Не случайно се съгласих безапелационно с това: „Ако между християнските общества имаше някакъв обмен на опит, а не неприязън, можеше хората взаимно да се назидават.” Сега по-често се корят като противоборци във вярата, отколкото да се назидават и работят като съучастници в нея и за нея...
цитирай
114. анонимен - Там е работата, че където Бог дей...
21.02.2011 16:49
Там е работата, че където Бог действа, предоверяване няма.
Понеже това действие е реално за всяка част от тялото и не се очаква да се приеме каквото и да е на доверие. Аз и другаде написах, че вярата е вид виждане, виждане в Духа. Самият Дух, при изпълването на човек с него, той е пророчески Дух. Хората, които изобщо са повярвали, са приели едно такова свидетелство. Просто процесът продължава, докато човек не се научи да разпознава почти безотказно гласа на Духа. Освен това, когато вярата и словото се съчетаят, има доста промени и реални проявления, които съпътстват живота на човека. Просто словото се въплъщава и наистина това и се вижда и се усеща и изобщо човек много добре разбира какво се случва с него. Човек не е оставен като слепец да се лута. Просто люспите му падат от очите.
Всъщност всичко друго може да подведе човек - и ума му и чувствата му, но живота, който се въплъщава в него не може да го подведе. Това е третият свидетел, освен словото и Духа. И тези три са съгласни, че... човек вижда Христос пред себе си и в себе си. Затова и тези, дето им викаме мъченици, никак не са се чувствали така. Умирали са с песен на уста, виждайки невидимия. Човек знае какво вижда. И знае защо умира. Не, че Петър или Павел са им били гарант. Та кой ги е познавал преди Христа, кой е писал за тях? Не, но хората са виждали Христа помежду си поради Духа, който им е даден. Виждали са и виждат реалната промяна, понеже стават победители над всяка плът. И в себе си и извън.
Ако царството беше само теория, а не живот... щеше да е страшно.
За мен хората, които се страхуват да се водят от Духа са тези, които закопават талантите си. В желанието си да действат на сигурно, да не загубят каквото имат, се съмняват в Бог, който може да ги води. И никак не получават одобрението на Господаря. Това, което ни е дадено, ни е дадено да го инвестираме и умножаваме. В резултат, ако закопава талантите си, човек действително загубва това, което мисли, че има, според както е писано.
цитирай
115. kleotemida - Че Бог ни води, води ни...
21.02.2011 19:00
но защо ми се струва, че виждам и "видения" на Петдесятната църква???
цитирай
116. анонимен - От това единствено изречение не ...
22.02.2011 13:20
От това единствено изречение не разбирам какво мислиш или какви видения виждаш и къде ги виждаш.

От поста ти разбирам единствено, че имаш нещо против Петдесятната църква, което не мога да коментирам, тъй като Бог никога не ми е говорил в личния ми път пред Него как Той вижда различните църкви. Много е вероятно и никога да не го направи, поради простата причина, че не е моя работа да виждам или знам толкова дълбоки неща.
Какво Господ вижда в нечие сърце само Той знае и оня, комуто би го открил. Вероятно има такива приближени до Бога хора, но аз не съм от тях. И не си позволявам да говоря неща, които никой не ми е дал да говоря и да оценявам. Още по-малко в интернет!
Това, което знам е, че пред Бога всички сърца са открити и Бог вижда в тях това, което аз и ти никога не можем да видим. И Той преценява именно сърцата на хората, а не лицето им, което ние бихме могли да направим, но то няма да съвпада с Божията преценка, нито ще е угодно пред Бога.
За мен е важен собствения ми път, а чуждият дотолкова, доколкото бих могла да помогна, а то е доколкото ми е дадено.
Със сигурност няма да кажа лоша дума нито за Православната, нито за Петдесятната, нито за Тракийската, нито за Католическата или някоя друга църква, както обичат някои. Нито ще намекна нещо в тази посока.
Казах ти вече, че за мен това са хора, които се нуждаят от Пастир. А ако някъде в учението има нещо недостатъчно или криво, то да прибави Бог според вярата и усърдието и любовта на тези хора и да ги подкрепи! И ако някой е охладнял или забравил първата си любов, то Бог да му я спомни. А на кой какви и колко таланти Бог е дал и колко ще поиска от него, Той знае. Ако пък някой изобщо не познава живия Бог, то пак моето отношение няма да съвпадне с Божието, колкото и да се напъвам. Бог е суверен и пътищата му са по-високо от нашите.

А ако имаш някакъв друг коментар за написаното от мен, изкажи го ясно, понеже сравнението с петдесятната църква нищо не ми говори.
цитирай
117. kleotemida - Не, нямам нищо против Петедятната ...
22.02.2011 18:35
Не, нямам нищо против Петедятната църква, не я познавам отвътре. Пък и имах приятелка точно от нея, която малко или много ми помогна за някои неща относно вярата и... не само за тях. Честно казано, има моменти, в които много ми липсва.
А за Петдясетната църква просто съм чувала, че там много се разчита точно слизането във вярващия на Святия Дух. Дали, обаче е така или не е, не бих могла да кажа. Знам само това, което виждам, когато показват масови изливания на Светия дух в огромни тълпи и светлините над тях, с уж последвалите изцелявания, а в последствие се оказва, че диагнозата не се е "мръднала" и на йота. Честно казано в такива моменти съм специфично предубедена. И, тъй като и приятелката ми казваше като теб - на кого Бог какви таланти е дал и как ще го повика, не е наша работа да преценяваме и да съдим, не обвинявам никого в нищо. Но и на такива зрелища не съм привърженичка. Не искам да обидя никого, най-малкото Святия дух, но към човеците и деянията им имам определено предубеждение, а историята е доказала, че има и за какво. Та реших, че ако ми говориш за такива прояви, просто наистина съм предубедена, независимо, че към самата църква нямам претенции. Всеки сам си избира пастирите, които да го поведат и дано правилно да ги избира...
цитирай
118. анонимен - 4282
28.02.2011 17:41
Да, сега те разбирам.
Навремето едни хора подпряха Божия ковчег, като щеше да падне и Бог ги порази.
Доста съм се чудила за това. В крайна сметка разбрах, че не трябва човек да подпира Божието дело с човешки усилия, а да Го следва и участва доколкото е бил призван и пратен. Измислени изцеления няма как да помогнат.
А ако не се случват такива, не трябва да си ги измисляме.
Въпреки всичко, би трябвало да ги има. И вярвам, че ги има, но може би не са толкова тежки диагнози или не се оповестяват извън църквите. При последното ми раждане се запознах с една майка, чието дете беше в кувьоз. Тъй като лекарката ми беше приятелка, попитах я за детето. Тя каза, остави, има сериозен проблем със сърцето.
После майката ми каза, без да ме познава много много "и да плачем и да се вайкаме няма да се оправи, можем само да се молим за него. Бог си знае". Видях вярата й, но останах скептична. Не, че аз нямам вяра, но понеже бях скептична към мястото, където ходи, забележи, без да знам къде ходи и без дори да знам какво се случва там. Предположих, че може да е от Петдесятната църква и толкова. На следващия ден попитах лекарката отново за бебето, а тя каза, "а, то се оправи, изписахме го."
Не повдигнах повече въпроса, усетих, че приятелката ми, педиатъра, ще го възприеме като намек, че е сгрешила. Но аз си казах, благодаря ти, Господи, че си зачел вярата на тази жена, където и да ходи на църква.
По тази причина гледам да съм внимателна, като става дума за преценка. Няма как да знаем всичко.
А тези масови изливания, не знам къде ги показват, аз не съм виждала подобно нещо. Не съм и чела за подобен случай в словото. Господ изцеляваше, също апостолите, но никога накуп. Всеки път те се взираха в човека, виждаха състоянието му, вярата му, говореха с него, съветваха го. И всяко изцеление си ставаше на съответното време, когато естествено възникваше нуждата от него.
Подобно събиране на много болни, за да се изцелят наведнъж, демонстрационно, ми е доста чуждо.
Особено да се "показва"?
цитирай
119. анонимен - Относно Светия Дух, не съществува ...
28.02.2011 18:25
Относно Светия Дух, не съществува даден друг начин да познаваме Бога, освен чрез Него.
За мен е странно изобщо да става дума за някакъв живот в Бога, без кръщение в Святия Дух. От Него произтичат всички дарби, плодовете на Духа и най-важния плод, любовта.
А вярата е винаги пророческа, което също е дарба. Ако няма пророци, няма как Бог да говори. Както е писано, молете се за, как беше точно, за дарбите, а най вече за дарбата да пророкувате. Понеже това е мечът на словото, който реже точно и вярно и поразява каквото трябва. Без него всеки си прави каквото си науми и после заради тези щуротии се хули Божието име.
Не би трябвало никакви подозрения към отделни хора, каквито и да ги вършат, да ни обръщат в съмнение спрямо това, което в крайна сметка ни е завещано.
А историята никога досега не е свидетелствала нещо позитивно за вярващите, понеже първо няма как да ги познава, второ чрез историята се закрепяват земните царе, които нямат политически интерес да пишат за много по-достойните от тях. Напротив. Всъщност, никой не трябва да се надява, че това някога ще се случи. Положителни данни са оставени единствено, когато храмът и държавността са били едно. Като при старите Евреи или древните Траки. И пак, когато дойдат други на власт, историята се подменя. Освен ако религията не влезе в управлението, както е в Израел. И управляващите не си закрепяват властта с помощта на писанията.
Все пак чест им прави на Евреите, че са си опазили поне историята.
цитирай
120. kleotemida - Не става дума за съмнения към зав...
28.02.2011 20:50
Не става дума за съмнения към завещаното, а за бдителност и претегляне на фактите. Защото сам апостол Павел каза:
"Защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме" (1Кор. 13:9)
А самият той бе Апостол, изпълнен със Святият Дух.

Всъщност, Бог си знае!
И, ако някой търси Неговото царство, Той знае кой с кого да събере, на кого да прати Святият Дух, а Той на кого какви дарби да даде. Но знам, че Бог (в Триединството Си) действа и днес, и в този момент, а у хората - според вярата на всеки и според колко Го търсят.

п.п. Всъщност, аз самата мога да ти свидетелствам за едно такова изцеление. И то с мен самата от една фатална диагноза. Случвало се е да ме питата дали пък не е било само лекарска грешка, но след като са изслушвали цялата история, мисля, че повечето са разбирали Кой точно ми даде възможност да продължа да живея...
Да се свети името Му, да бъде волята Му, да дойде царството Му!
Амин.
цитирай
121. анонимен - Амин!
01.03.2011 17:44
Амин!
цитирай
122. анонимен - buy kamagra online 16261
20.10.2012 15:37
[url=http://orderkamagranow.com/#ezgrj]kamagra oral gel[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#cxjef >cheapest kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#tllwy kamagra oral gel
цитирай
123. анонимен - cheap generic levitra
20.10.2012 16:44
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#8886]levitra without prescription[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#3863>purchase levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#8153 online
цитирай
124. анонимен - payday loans 846 14021
20.10.2012 23:57
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3727]payday loans[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3569>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3204 payday loan
цитирай
125. анонимен - buy generic viagra 743 16074
21.10.2012 02:15
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#7763]viagra online[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#16167>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#10012 buy generic viagra
цитирай
126. анонимен - buy cialis online 21096
21.10.2012 05:32
[url=http://ordercheapcialishere.com/#pdnks]cialis online without prescription[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#vlulc >buy generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#dyayz generic cialis
цитирай
127. анонимен - viagra 120 mg 20102
21.10.2012 08:18
[url=http://ordercheapviagrahere.com/#kldvt]viagra 120 mg[/url] - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#yrtxp >viagra 50 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#nymyu order viagra
цитирай
128. анонимен - buy levitra online 20220
21.10.2012 09:38
[url=http://orderlevitrahere.com/#mgtkq]buy levitra[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#cthkw >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#kksde cheap levitra
цитирай
129. анонимен - payday loans 372 16003
22.10.2012 17:36
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#12908]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#19670>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#961 payday loans
цитирай
130. анонимен - buy cialis 596 6337
22.10.2012 18:52
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#3261]buy generic cialis[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#18890>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#14501 cialis online
цитирай
131. анонимен - cialis online 10862
24.10.2012 15:17
[url=http://cialisstorehere.com/#nrmgl]generic cialis[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#fdhna >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#krsna buy cialis online
цитирай
132. анонимен - cheap kamagra 7146
25.10.2012 01:36
[url=http://kamagrastorehere.com/#rgpol]kamagra online[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#ekapi >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#tsbwe buy kamagra
цитирай
133. анонимен - generic viagra 4224
25.10.2012 03:14
[url=http://viagrastorehere.com/#iggpt]buy viagra[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#bvezs >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#znyyj buy viagra online
цитирай
134. анонимен - levitra online 5333
25.10.2012 04:08
[url=http://levitrastorehere.com/#urpmw]generic levitra[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#crbtt >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#cubih cheap levitra
цитирай
135. анонимен - buy cialis online 846 12722
25.10.2012 19:24
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#19327]buy cialis online[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#16352>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#1795 buy cialis online
цитирай
136. germantiger - ...
08.01.2013 05:17
Защо готите са гермабни, а не траки - два мои постинга (отскоро) и коментари от преди 2 години мои - под и пред които Павел серафимов и всички блог.бг.траки мълчите без аргумент. Драга Клеотемида - опитайте и при желание и време почетете:

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-1.1000665

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670

... а на тази страница още 4 постинга

http://germantiger.blog.bg/?&page=3

Иначе за същността на постинга Ви няма какво да "кажа" - един уникален микс от Вашата позиция, раздразнение, а вероятно и истинност, разбира се и незнание?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kleotemida
Категория: История
Прочетен: 1178806
Постинги: 44
Коментари: 1744
Гласове: 2170
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930