Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 00:53 - ФАРАОНИ В ТРАКИЯ
Автор: kleotemida Категория: История   
Прочетен: 28911 Коментари: 57 Гласове:
10

Последна промяна: 30.11.2010 07:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

автор: Мария Бончева

снимки: Владимир Мачоков 

 

 

Д-р Васил Добрев разчете име на египетски владетел върху каменен скарабей от с. Любча. Откри и крилат слънчев диск.

 

 

"Повече от 30 години Смолянският музей ревниво пази най-ценния си експонат – фигурка на свещения за египтяните скарабей, издялана от камък, без дори да предполага какви тайни на историята крие. По убедителен начин изписаните на гърба му йероглифи доказват, че казаното от бащата на историята Херодот и баба Ванга е вярно: а именно - египтяните са били тук преди 4000 години. Името на фараона – Монтухотеп IV, който най-вероятно е изпратил експедиция в Тракия, разчете известният eгиптолог д-р Васил Добрев. Той няма нужда от представяне, но ако все пак някой е пропуснал филмите на „Дискавъри" с д-р Васко, както още го наричат, или материалите му във водещи издания у нас и в чужбина, следва да отбележим, че Добрев защитава докторска степен в Сорбоната през 1992 г., автор е на нова теория за произхода на Сфинкса, а в момента води разкопки на платото Сакара, където очаква да намери „изчезналия фараон" (Узеркаре от VІ династия).

Той е сред малкото учени, които вземат на сериозно думите на Херодот. И успява да ги подплати с факти и исторически издържани хипотези. Директна връзка с Египет той открива още в крилатия слънчев диск от светилището Палеокастро, който повече от 30 години бе погрешно мислен за каменен идол. Египтологът превежда директно от фараонски топоними и названия като Странджа, Перперек, Перелик, Сютка... Какво означават, ще прочетете в текста. И ще се изумите. Пътуването в миналото на Древна Тракия и Египет ще продължи с неизвестната история на една от най-красивите жени по онова време - тракийката от Родопите - Родопис. Тази омайна хетера е прототипът на любимата приказна героиня Пепеляшка. Ще ви разкажем и за Орфей в Египет, донесъл от там вярата за бога Слънце. Елате с нас да прочетем историята под  друг ъгъл и да разкрием египетските мистерии в древна Тракия."

 

                По една случайност имам това списание :)

                Да се върнем на публикацията:

 

 “В V в.пр.Хр. Херодот пише за легендарния древноегипетски владетел Сезастрис, управлявал през XIX в.пр.Хр., който “тръгнал през континента, подчинявайки всеки народ, който срещнел. (...) Правейки това, прекосил континента, и, като преминал през Азия в Европа, покорил скитите и траките”. В завладените страни Сезострис поставял “стели, на които било изписано неговото име и това на родината му и как със силата си ги е подчинил”. По-нататък Херодот допълва: “Струва ми се, че дотам най-далеч е достигнала египетската армия; защото в техните земи има положени такива стели, а по-нататък няма. След това се обърнал и се върнал назад.” Част от войските му, според бащата на изторията, останали при река Фасис, днес р.Риони в Западна Грузия. Дали и в земите на траките са останали египетски воини, историкът не съобщава. Завещанието на Херодот е добре известно на историци и археолози в България, но както и самият автор споменава, “от стелите, които поставил в различните земи египетският цар Сезострис, повечето вече не се виждат и ги няма”.

 

 1.

Скарабеят от с.Любча промени историята

 

Монтухотеп IV бил известен с експедициите си. Дали негови пратеници са издялали и крилатия диск от Палеокастро?

 

 

Написаното от древния историк остава единственият непотвърден намек за египетското присъствие в Тракия до момента, в който след 24 год. престой във Франция и Египет, в България това лято се връща д-р Васил Добрев.

По съвет на проф.Диана Гергова той заминава за Смолян, за да види


каменна фигурка на скарабей с египетски йероглифи на гърба

image


            До този момент за най-ценната находка на Смолянския музей не се знаеше почти нищо. Изследванията за него се ограничаваха с две изключително кратки публикации, едната от които на немски език в специализираната археологическа литература от края на 70-те години на миналия век. И в двете той е просто споменат, без да се дават обяснения или хипотези за произхода му.

image


image
Накитът от кехлибарени мъниста, в центъра на който стои свещеното бръмбарче


        От тях научаваме, че единствения по рода си скарабей у нас е открит през 1976 г. от покойния вече археолог Владимир Мирчев при разкопки на тракийски могилен некропол в местността Бърцето край смолянското село Любча. Фигурката е в центъра на накит от кехлибарени мъниста и е датирана към VIII-VII век пр.Хр. На гърба на бръмбарчето са изписани йератически символи – опростен вариант на египетските йероглифи, един вид ръкописното им представяне. Повече от 30 години никой не бе опитал да разгадае чуждоземното писмо, но на д-р Добрев му бе достатъчно един поглед, за да произнесе на глас написаното – Неб Тауи Ре. В превод Неб означава господар, а Тауи – двата бряг, т.е. Египет. Целият текст се превежда като


“Господарят на Египет е Ре”

Малко по-късно д-р Добрев се връща в Египет и преглежда списъците с имената на египетските владетели. Открива фараон с такова име – царувал само 100 год.по-рано от данните, които дава Херодот – от 1992 до 1985 г.пр.Хр.

"Неб Тауи Ре, или Монтухотеп IV е последият фараон от XI династия. Властвал едва 7 години той е много малко известен, разказва д-р Добрев. За него се знае само от графити, издялани в Уади Ханнанат (място в Горен Египет, на изток от Луксор). За съжаление не са намерени нито статуя, нито гробницата му, която трябва да се намира близо до тези на Монтухотеп II и Монтухотеп III в района на Деир ел Бахри на западния бряг на р.Тива, т.е. в Луксор.

“Неб Тауи Ре е известен преди всичко с големите по мащаб експедиции”

– обяснява д-р Васко. – “Във втората година от царуването си той прави експедиция в Уади Хаммамат, която продължава повече от месец. Около 20 графита говорят за нея. Участвали са 13000 души, или около 1% от населението на Египет, което по онова време не надминава 1,5 млн души. Знаем и за друга негова експедиция в Уади ел Худи, където той за първи път отваря мина за аметист. Щом е правил толкова мнго походи, защо не и в Тракия?”

Освен намереният у нас, от този фараон, са останали още едва 4 скарабея. На всичките е изписано Неб Тауи Ре. Два от тях са открити в гробница в оазис близо до долината на Нил, а другите два се съхраняват в University College в Лондон.

Всички скарабеи от тази епоха са с размер от 4 до 13 мм

А намереният в Любча е именно 13 мм. Почти всички (80%) са изработени от камък, а не както по-късно от фаянс. Използван е зеленикав стеатит, който е досущ като камъка на родната находка.

“Значи рядкостта на името Неб Тауи Ре, характеристиките на скарабея – размер, камък, надпис, говорят за изстински артефакт. Говорят също така и за факта, че този фараон, известен с експедициите си, е изпратил такава и до Тракия малко след 2000 год.пр.Хр. По този начин


е подготвил терена за следващи мисии, може би тази в Тракия и Скития

 
на Сезострис I или III, за която говори Херодот” – заключава египтологът. Според световноизвестния специалист трябва да се преосмисли датировката на скарабея от с.Любча. “Може би VII-VII в.пр.Хр. е правилно като възраст за гробниците, но самата фигурка е много по-стара – XX-XIX в.пр.Хр. Затова как свещеният предмет е преодолял тази разлика във времето, има две възможности. Едната е да се е предавал от поколение на поколение в просължение на 10-12 века. Подобна реликва би била  от огромна ценноста за управляващите родове. Другата версия е, че древните тракийци, населявали района на днешното с.Любча, са разкопали по-древна гробница и през VIII-VII в.пр.Хр.са преизползвали най-ценните елементи като каменния скарабей.”

 

В созополския архологически музей се съхраняват още два скарабея.  Датирани са късен V век пр.Хр. Открити са от директора на музея Димитър Недев в Аполонийския некропол. “Те са дошли до тук през малоазийските контакти с древна Йония, т.е. те са вторичен внос от йонийците или атиняните. Свързани са с хтоничните (с подземния свят – бел.ред.) представи на древните траки, които идват през Египет. В гроба заедно с тях имаше и други предмети – червенофигурен лекит (лакиран глинен съд за балсамиране – бел.ред.), глинени магически предмети” – обясни ни Димитър Недев. Единият скарабей е изработен от синьо матово стъкло, а другият е от карнеол. На гърба на първи има печат, изобразяващ сфинкс. “Пряката връзка с Египет за мен е малко вероятна, защото къде е XIX век пр.Хр., за които говори Херодот, и къде е късният V век пр.Хр.” – коментира откривателят.


image image
Фигурката на скарабея от карнеол - височина 12 мм


image
Изработеното от матово синьо стъкло скарабейче от некропола в Созопол с височина 15 мм. На гърба има печат, изобразяващ сфинкс.


        Свещените бръмбари често бивали носени като амулет, който предпазва и лекува. А на коремчетата им наистина изписвали името на някой бог, владетел или по-рядко на друго знатно лице. В търкалящия топчета тор Scarabaeus sacer древните египтяни

съзирали праобраза на движението на слънцето

Затова между антенките на главата му изобразявали слънчевия диск. Достигащата до 2,5 см буболечка, наричана в Египет хепер, е смятана за мощен генератор на положителна енергия."

 

 

Със съкращения (на тази част от статията) от списание “Осем”



п.п. ако съм сбъркала някое древно име, моля за извинение, но не само езикът ми се изкълчи, докато ги сричах, ами и пръстите ми се изкривиха, докато ги набирах :))

 




Гласувай:
10



1. solinvictus - Изумително!!!!!!!!!. . . и аз нося ...
30.11.2010 11:01
Изумително!!!!!!!!!...
и аз нося скарабей и дзмия ...значи вече съм египтЯнин...супер!

от три бръмбара и няколко вероятности и войла ...траките и техните приемници са египтяни........между египтяните и френчовете има пряка връзка,затова са завлекли(откраднали са го научному)обеликса(нищо ,че не са знаели какво означава) там.
Значи "древните" франки и траките са едно и също!аха
Изумително!
цитирай
2. анонимен - Хехеееее, ти къде видя някъде в с...
30.11.2010 14:08
Хехеееее, ти къде видя някъде в статията да се твърди подобно нещо (че траките и техните приемници са египтяни)? Верно, че и обратното не се твърди,
но ти, ако искаш да докажеш, че отношенията между египтяните и траките са били такива каквито между френчовете и египтяните, докажи го!... :)))))
цитирай
3. solinvictus - ми натам отиват нещата гайд до...
30.11.2010 14:38
ми натам отиват нещата
гайд доказа ,че египтяните са преписали йероглифите от траките ,ти не знаеш ли?хехе
Ми кво има да доказвам ,сериозни учени пишат бриги=фриги=брити=британци хахаха за франките и франкофоните имам много вървежна мисла на един мой познат (лека му пръст)
че :
те не били франкофони ,а галфони (от гали)

как ти се струва да откъртиш тоя голям обелиск и да го затътриш толкова далече с идеята да се запази за бъдните поколения ,баси!
голЯма олигофрения е това ...ама не е само тя,за жалост!
цитирай
4. анонимен - Мдаааааам, не знам накъде отиват ...
30.11.2010 15:18
Мдаааааам, не знам накъде отиват нещата точно с тази статия, щото примерно едно идване, може да се тълкува и като нашествие, и като завръщане, и само като икономически обмен, тъй че последователността на излагане на аргументите си е наложително. Тъй с подмятания нищо няма да се получи. Нито ще се подкрепи някой, нито ще се опровергае :).
А тези карсотички си заслужава да се видят.
цитирай
5. solinvictus - Тъй с подмятания нищо няма да се п...
30.11.2010 21:47
анонимен написа:
Тъй с подмятания нищо няма да се получи. Нито ще се подкрепи някой, нито ще се опровергае :).
А тези карсотички си заслужава да се видят.

Ми да и аз така казвам ,че този египтолог за да направи един такъв паралел ,ще му трябва по сериозна подготовка и проучване!
един гердан и два бръмбара няма да са му достатъчни,не мислиш ли?
Нищо ,че е бил в сорбонтата ,хехе
Ако траките бяха египтяни ,щяхме да имаме поне ена пирамида,а пък египтяните ако бяха траки този сорбонт щеше да покаже някоя могила или ...де да знам нещо...като туркски курган например хехехехеееее
цитирай
6. d3bep - Тъй с подмятания нищо няма да се п...
30.11.2010 22:21
solinvictus написа:
анонимен написа:
Тъй с подмятания нищо няма да се получи. Нито ще се подкрепи някой, нито ще се опровергае :).
А тези карсотички си заслужава да се видят.

Ми да и аз така казвам ,че този египтолог за да направи един такъв паралел ,ще му трябва по сериозна подготовка и проучване!
един гердан и два бръмбара няма да са му достатъчни,не мислиш ли?
Нищо ,че е бил в сорбонтата ,хехе
Ако траките бяха египтяни ,щяхме да имаме поне ена пирамида,а пък египтяните ако бяха траки този сорбонт щеше да покаже някоя могила или ...де да знам нещо...като туркски курган например хехехехеееее

Седи си в блога и не мъдрувай по въпроси, от които не ти разбира главата.

знам за тея скарабеи, дори си ги пазех за селдващата статия, та два скарабея и едно слънце верно египетска култура не праят, ама един милион съвпадения праят.

Ма на някои им е удачно да тапиреят. Щото ем не им е интересна древността, ем нищо не разбират от нея, ем искат да изкарат смешен войнишки култ на 4-5 хил. години.

Ем разбира се нищо не могат да докажат с него. Ем обаче по собствено признание - не им и трябвало. Щот опросто си лалали с дружките.
цитирай
7. d3bep - Ключът в статията не са бръмбарите, ...
30.11.2010 22:24
Ключът в статията не са бръмбарите, бръмбар иса в главите на коментаторите.
Бръмбар може да се купи, слънце да се нарисува.
Проблемът е че са намерени в ТРАКИЙСКА ГРОБНИЦА.
Което предполага ,че са :
- използвани от траки;
- които са разбирали от иначе тайната египетска погребална "доктрина";
- и са нямали нищо против да я приложат.

Анадък, прави българино ?Знам че нито си анадък, нито нещо друго, ама...
цитирай
8. kleotemida - :)) Докато съм се зорила с линковете ...
30.11.2010 22:34
:)) Докато съм се зорила с линковете на снимките за Сандъка на Терачина, вие сте си поговорили накратко по въпроса :))

И крилат слънчев диск, d3bep, и сребърна плочка на бог Сабазий, намерен край Белинташ, Централни Родопи и стотици слънца, идялани в скалите на Палеокастро. А скарабейчетата с това "зеленичкото" стават три.
Но статия пак можеш да си напишеш, аз просто "дадох само за сведение" :)))
А снимките в списанието са великолепни и доста по-пълни от това, което успях да намеря към статията в нета.
цитирай
9. solinvictus - Разбирали от "тайна погре...
30.11.2010 22:41
Разбирали от "тайна погребална доктрина " и кога са я разконспирирали тая доктрина? И аз отговарям на анонимен ,не на тебе!
Войнишки култове има ли в египед? ама 1500г преди н.е.
п.п.
щях да забрая в египед как се казва юпитер?
цитирай
10. kleotemida - Тъй с подмятания нищо няма да се п...
30.11.2010 22:57
solinvictus написа:
анонимен написа:
Тъй с подмятания нищо няма да се получи. Нито ще се подкрепи някой, нито ще се опровергае :).
А тези карсотички си заслужава да се видят.

Ми да и аз така казвам ,че този египтолог за да направи един такъв паралел ,ще му трябва по сериозна подготовка и проучване!
един гердан и два бръмбара няма да са му достатъчни,не мислиш ли?
Нищо ,че е бил в сорбонтата ,хехе
Ако траките бяха египтяни ,щяхме да имаме поне ена пирамида,а пък египтяните ако бяха траки този сорбонт щеше да покаже някоя могила или ...де да знам нещо...като туркски курган например хехехехеееее


Сол-нешко златно, на таквиз приказки на фона на статията аз им викам софизъм :))) Стана като оназ приказка, "нерде Ямбул, нерде Стамбул" :) Тоз "сорбонист" не твърди нито едното, нито другото, той само разчете артефакта "намери" фараона. Но по-нататък в сататията има още интересни неща, само дето нямам време да ги набирам на компа сега. Ще е някой друг ден :)

п.п И аз май отговорих донякъде от името на анонимния, 'звинявай! :))))
цитирай
11. solinvictus - "софизъм" какво е?. . . . ...
30.11.2010 23:53
"софизъм" какво е?
..............Щом е правил толкова мнго походи, защо не и в Тракия?”
..............Те са дошли до тук през малоазийските контакти с древна Йония,
т.е. те са вторичен внос от йонийците или атиняните.
Свързани са с хтоничните (с подземния свят – бел.ред.) представи на древните траки, които идват през Египет.
............но на д-р Добрев му бе достатъчно един поглед, за да произнесе на глас написаното – Неб Тауи Ре

наскоро откриха ени мощи и професора още не беше отупал прахта по кутийката и прочете надписа ,баси и профитата ,а?хехе
що приемаш ,че се заяждам...аз не съм като некои д3вер-ове хехехе
цитирай
12. d3bep - що приемаш, че се заяждам. . . аз не ...
01.12.2010 10:23
solinvictus написа:

що приемаш ,че се заяждам...аз не съм като некои д3вер-ове хехехе

Сигурно точно за туй.

На тъпи въпроси като "кога са разконспирирали тая теория" i "има ли войнишк и култове в египет" няма да отговаряме.

На констатацията с малоумното твърдение за древна йония веднага ще отговорим обаче:

1. Созопол атинска колония ли е?
2. Колко скарабея има в атина, че чак за тракия са почнали да изнасят по няколко(няколко сме намерили, а колко л иса били...) ? Колко има в Гърция плзвани в погребални ритуали въобще?

Това са въпроси, които всеки слабоинтелигентен разсъждаващ по въпроса трябва да си задава преди да лапне всяка подхвърлена въдица, иначе лошо говори за него. Тебе визирам, баце :)
цитирай
13. solinvictus - Аха Созопол е била египедска кол...
01.12.2010 11:25
Аха Созопол е била египедска колония,штот намерили два ,три бръмбара и се очакват още?
разбирам!
за тайните доктрини питах ,не за Аполония?
А ВИЕ кои сте?
цитирай
14. d3bep - Аха Созопол е била египедска кол...
01.12.2010 11:37
solinvictus написа:
Аха Созопол е била египедска колония,штот намерили два ,три бръмбара и се очакват още?
разбирам!
за тайните доктрини питах ,не за Аполония?
А ВИЕ кои сте?

ЕгипеД по принцип се пише с Т, казвам го за да спреш да пишеш навсякъде египеДски работи.
Египет не е имал колонии, само бащиците ти гърчулята и циганите имат колонии, роби, алъш - вериш и прочие.
цитирай
15. solinvictus - В египетД не е имало роби?а, юдеите ...
01.12.2010 11:46
В египетД не е имало роби?а ,юдеите не бяха ли роби ТАМ или хиксосите,а?Не си ли чел СЗ?
хехехехееееее
цитирай
16. d3bep - Това по данните на юдеите или по д...
01.12.2010 13:20
Това по данните на юдеите или по данни на основателите н аЙерусалим - хиксосите го знаеш батка?
Все едно, не е вярно.
Макар че:
- и двете групи довлно са си го заслужили, юдеите явно се грдеят че са заразявали кладенци, избивали и ограбвали хората в СЗ;
- искаше ми се да беше вярно, това щеше да е първият официално регистриран в историята случай юдеите да са работили, и то масово - тежък физически труд, носене на камъни... Щях да си помисля, че понякога при нужда, все пак работят... Не пасане на овце, а труд.

Те твоите любимци твърдят че те строили пирамидите.
Само дето по най - оптимистична прогноза минимумът време ,който дели юдеите в египет от времето на стрежа на последните пирамиди е горе доле колкото време дели египетските юдеи от днешния ден.
цитирай
17. iuliuscaesar - еее един път и аз да се съглася със ...
01.12.2010 18:05
еее един път и аз да се съглася със сол...
не знам бръмбара от къде е дошъл но е ясно че такъв поход, този на Сезострис, изобщо не се е състоял. Египтяните никога не са стигали по-далеч от Сирия. Това е нищо повече. Да се говори за епипетска инвазия на балканите е смешно.
цитирай
18. solinvictus - Хулио как така, това е ерес!Ено в...
01.12.2010 21:04
Хулио как така ,това е ерес!Ено време са ги горили бавно такива дет са съгласяват с неправоверните!хехе
Ти кажи за тея :"скитите които живееха в морето" те какви са ?някой модел грци ли са , или се е объркал пак дарий?Тоя е бил голям тъпанар да не знае кои са му комшиите и какво е правил ...добре, че не е написал на кожа това дето е искал!
цитирай
19. d3bep - :)
01.12.2010 22:45
Па аз отдавна ви чаках двамата да се съюзите. Сериозно.
Виж, ако юлии нещо беше ме подкрепил, щях много да се усъмня в теорията си :)

Майтапа на страна, момчета. Вие двамата сте сред основните причинители да реша ,че това не става, и да превръщам блога си от последователна научна разработка ,сведена до масовия потребител, в "подаване на хапки".
Но какво да се преви, има хора на които ако им даваш с добро, хапят, затова.... Късайте синджира и бягайте в гората. Нали това искате ?
Немам зор да ви образовам безплатно. Като не щете, здраве, нали тъй беше? На децата мляко, на мъжете - месо. Така че избягвайте и тъпите въпроси, може да спра и да отговарям.

Поздрави и на двамата.
цитирай
20. solinvictus - Ам д3вер ти нещо си се объркал, ти си в ...
01.12.2010 23:34
Ам д3вер ти нещо си се объркал, ти си в някакъв филм с омар шариф... ти изпадна в некаква дупка почна да обиждаш,да са прайш на де да знам на къф ...Хулио е в твоя отбор ,той щеше да ми разбива главата ...но разбил монитора си хехехе
и изял клавито ...пък за мишката да не ти казвам какво е искал да я прави ....хехехе
я се дръж по сериозно,стегни се!
тъпи въпроси ,сложни въпроси ...академични хаха
цитирай
21. d3bep - Ам д3вер ти нещо си се объркал, ти си в ...
02.12.2010 08:58
solinvictus написа:
Ам д3вер ти нещо си се объркал, ти си в някакъв филм с омар шариф...

A, ти имаш сериозна обща култура за Егюиптуса. Евала. Не очаквах да се сетиш.

Па яз тебе те виждам да си станал звезда във някакъв клип със Шакира. Лока, лока лока!
цитирай
22. solinvictus - що, аз чалгата си я харесвам в опр...
02.12.2010 09:41
що ,аз чалгата си я харесвам в определени часове от деня,мога да я кача на някоя маса,я някоя таверничка!
Ти явно се зимаш на сериозно и ще трябва да намеря некой приятел да ти провери знанията...аз египтяните не ги харесвам ...браточка!
цитирай
23. d3bep - що, аз чалгата си я харесвам в опр...
02.12.2010 10:07
solinvictus написа:
що ,аз чалгата си я харесвам в определени часове от деня,мога да я кача на някоя маса,я някоя таверничка!
Ти явно се зимаш на сериозно и ще трябва да намеря некой приятел да ти провери знанията...аз египтяните не ги харесвам ...браточка!

Кой ли ще да е тоя толкоз начетен приятел, та чак да ме проверява :) Че и каква работа ще ти свърши.
Знам ,виждам.. браточка. Но харесваш или не, това е положението. Траките имат пряка връзка с тях, не със гърците.
цитирай
24. d3bep - :)
02.12.2010 10:20
Намерих нещо, коеот може да ти е от полза.
Нещо от района, който ти е интересен, обаче е преди Митани.

Изход, 24: "И изпрати момци от израилтяните, та принесоха всеизгаряния и пожертвуваха Господу телци за примирителни жертви."
Е тва е господа го е поискал, докато ония бастуни на мойсей долу се кланяли на златен телец.

Това е първото споменаване на жертване на бик в библията и символиката е ясна, да е напук.
ПО - старо е от митани, накъде 1500 лазарника преди христа, Митани по - късно цъфва и връзва.
И евреите наричат "митра" шапката на свешенослужителя при жертвоприношение.
Митра коли бика.
С митра на главата.
Брех, това дали не е по - интересно от Варуна?

Виж дали може да са ти от полза тея дреболии при твоята митринска теория, дето я харесваш, баткиш.... Виж ако имаш и приятел да го провери и да ти каже...
цитирай
25. iuliuscaesar - сол какъв е проблемът с дариевите ...
02.12.2010 10:43
сол какъв е проблемът с дариевите скити. кажи щото имам материал и ще ти го пусна.
зерд - ми в случая е нормално да сме на едно мнение със слънцето. въпросът не е дали е имало някакви връзки между траки и египтяни, а дали се е състоял тоя прословут поход споменат от Херодот. Досега не съм чул или чел някой да го взима това на сериозно. такъв поход просто не се вписва обстановката.
пак ти казвам източниците показават, че египетска армия не е стигала по-далеч от река Еврат. Това са реалностите. не се хващай като удаваник за сламка.
цитирай
26. d3bep - :)
02.12.2010 11:18
Бедни са ти източниците.
цитирай
27. solinvictus - Намерих нещо, коеот може да ти е от ...
02.12.2010 11:53
d3bep написа:
Намерих нещо, коеот може да ти е от полза.
Нещо от района, който ти е интересен, обаче е преди Митани.

Изход, 24: "И изпрати момци от израилтяните, та принесоха всеизгаряния и пожертвуваха Господу телци за примирителни жертви."
Е тва е господа го е поискал, докато ония бастуни на мойсей долу се кланяли на златен телец.

Това е първото споменаване на жертване на бик в библията и символиката е ясна, да е напук.
ПО - старо е от митани, накъде 1500 лазарника преди христа, Митани по - късно цъфва и връзва.
И евреите наричат "митра" шапката на свешенослужителя при жертвоприношение.
Митра коли бика.
С митра на главата.
Брех, това дали не е по - интересно от Варуна?

Виж дали може да са ти от полза тея дреболии при твоята митринска теория, дето я харесваш, баткиш.... Виж ако имаш и приятел да го провери и да ти каже...

от коя редакция ми цитираш тези "свещенни слова" и от коя година е компилацията?
да не ти се получат копипейстовете като при кришнарите ,уж бяха на 3000 г пък те от 1976г след хехехе
Фрнцузина си го е казал хети и митани склюват договор и 4 бога се споменават на надписа и като гарант е Митра- това е 1480 преди!
Ти нещо от Рамзес си разчел сигурно ,хехехе
а приятелчето е печен на бавен огън ,ако има интерес и ти види нивото може и да почне да пише нещо!Аз само му споменах ,че ти викали "Египтянина" у вашто село ...хехе
пряка връзка какво е?
цитирай
28. solinvictus - сол какъв е проблемът с дариевите ...
02.12.2010 12:02
iuliuscaesar написа:
сол какъв е проблемът с дариевите скити. кажи щото имам материал и ще ти го пусна.
Това са реалностите. не се хващай като удаваник за сламка.


А ние си говорим с д3верЪт за египетските траки,той ме ограмотява на тема египтЯнски мистерии штото ми е интересно,знаеш!
За скитите го пише на надписа на Дарий и за това го питам ама той малчи кат камунист пред заплатиено време!хехе
Това за чуването е заболяване и аз не чувам нищо свързано с манголски орди и пАлчища хехе
Пускай квото имаш штот почвам да пиша доклад за степен "Доцент" този титул при пиратите е най ниския...нещо като кесар или цезар ...хехехеако не ми го дадат ще се "САМОтитуловам" ,може и печатче да си издам...за да ме вземат в Културното министерство за усвояване на средства! хахаха
цитирай
29. d3bep - Абе аз те знам че тъй ще кажеп, ама най ...
02.12.2010 12:24
Абе аз те знам че тъй ще кажеш, лесен си ми за предугаждане, ама най - късната приета дата за компилация на въпросните свещени слова е има няма три века преди любимите ти изображения на заклания бик с Митрата.
Така че, ПАК НЕ ВАЖИШ. Пак оттам идва.
При всичк иположения стария завет е по - стар от митра - бикоколача, батенце. Както щеш така го върти.

Земи, сравни си ги сам. Митра и Варуна са хиндуисти батенце ,те бикове не колят. Да те светна. Щото ти е тъмно.

Без да говорим че компилацията е комилация на по стари текстове.

Хай, да ти са свети и митрата!
Бащиците му ги намерихме, тоже и шапката.
цитирай
30. solinvictus - ще си кажеш знам аз. . . ето стигнахме ...
02.12.2010 14:09
ще си кажеш знам аз ...ето стигнахме до гвоздеят СЗ ...това е нещото за което се вълнувате...как траките да го прегърнат хахаха вече от 5-6 думи ...ва фащам!
СЗ бил по стар от Митра...супер

п.п.не каза от коя редакция все пак си накълвал това инфо?
хиндите са друиди от австралия хехе madre mia por Dios!
цитирай
31. d3bep - ще си кажеш знам аз. . . ето стигнахме ...
02.12.2010 15:03
solinvictus написа:
ще си кажеш знам аз ...ето стигнахме до гвоздеят СЗ ...това е нещото за което се вълнувате...как траките да го прегърнат хахаха вече от 5-6 думи ...ва фащам!
СЗ бил по стар от Митра...супер

п.п.не каза от коя редакция все пак си накълвал това инфо?
хиндите са друиди от австралия хехе madre mia por Dios!

А, сега аз съм ти виновен, че си хванал старозаветно жертвоприношение, боготвориш го и дори не знаеш отде произлиза. Аз колко пъти ти казах да си прочетеш стария завет, м? Поне щеше да си знаеш корените.

Аз само ти казвам ,да се умислиш и умълчиш. Бичите жертвоприношения не са от договора с Митани, приятелю. Пуснал си го тоя договор в блога ти. Ми земи и го прочети най накрая! Кой е поднесъл заклани крави на Митра и Варуна бе, Шакирецо?

Корените на това, коеот аз извеждам - и повярвай ми, доста добре, отиват, ма многуууу далеч зад стария завет.
Виж, на твоите колачи корените са ясни. Те даже колят бика кашерно, държат го за главата прав за да му изтече кръвта, преди да умре.

Ма то нали знаеш, чукча не читател, чукча писател :)
След като наспами сума блогове, сега и твоя почна. Обаче вземи първо се ориентирай кое откъде е, ... митра!

цитирай
32. solinvictus - Мда, ясно ! Всичко иде от египед!. ...
02.12.2010 15:26
Мда,ясно !
Всичко иде от египед!...направете подписка да се направи и първата пирамида...само че къде ? а да, до Севтополис! ...и не забравяйте звездата на Давид или Натан! хаха
ай!
цитирай
33. d3bep - Мда, ясно ! Всичко иде от египед!. ...
02.12.2010 21:23
solinvictus написа:
Мда,ясно !
Всичко иде от египед!...направете подписка да се направи и първата пирамида...само че къде ? а да, до Севтополис! ...и не забравяйте звездата на Давид или Натан! хаха
ай!

Мне, за съжаление глупостта не идва от египет, лично изобретение си е.
цитирай
34. solinvictus - Извинявам се за спамът, казаха ми ...
03.12.2010 15:29
Извинявам се за спамът,казаха ми вече няколко човекЪт ,да съм четял ...не само в ниета ...извинявам се на сички на които съм успамил темите и които са се взели на сериозно ,пък аз не съм разбрал?
айм сорри ...липами поли ,каталава?
цитирай
35. анонимен - От еlk
03.12.2010 20:40
Няколко човека тук опорочиха хубавата статия.От тях разбрах , че само някои древни автори си заслужава да се четат - те пишат истини , а други не - те пишат само лъжи т.е. не са били наясно какво пишат.Явно на тия господа така им отърва - избират си автори избирателно според това което искат да докажат.В случая лошото е , че каменния скарабей е намерен в тракийска могила.
Ох - грешка.Пепел ми на езика.Те тия всичките могили по нашите земи не бяха ли
ахейски , дорийски , елински т.е. гръцки.
Поздрави.Бъдете здрави.
цитирай
36. d3bep - Ох - грешка. Пепел ми на езика. Те ...
03.12.2010 22:31
анонимен написа:

Ох - грешка.Пепел ми на езика.Те тия всичките могили по нашите земи не бяха ли
ахейски , дорийски , елински т.е. гръцки.
Поздрави.Бъдете здрави.

Мнем. Миньойска могила. Критско погребение било тва.
Тва било древното величие на гърците.
ДОказва го намереното от Шлиман миньойско съкровище, което някои неразумни съвременни учени подло доказаха ,че произхожда от битака и че в находките му има такива с по неколко хил. години разлика.

Ама те така са ги събирали ено време съкровищата. Тиган от каменната ера комбиниран с тенджера от бронзовата епоха и черпак от ренесанса, и ето - гордостта на цар Минос.

Изненадващ ое и за мне, ка кможе да имаме такава радост да се извеждаме от гърция, юдея, пресия и индия, а да намираме очевидната н ивръзка с Египет за срамна.

Н ото не е изненадаващо, причината е по скоро невежество. Египетската култура не е за всеки. Ако някой си мисли, че египтяните имат образно писмо с гларуси и щъркели, значи не е мислил по въпроса. Да седне да го научи, като е просто и пещерно и после да приказва.
цитирай
37. solinvictus - Ама ти заблуждаваш Египет не е ед...
03.12.2010 23:38
Ама ти заблуждаваш Египет не е еднородна,едностилна и една култура!тя е една смецица във времето с различни влияния , заемки и нагаждания- като Серапис -например!
Това което го има в египед и е описано каква е гаранцията ,че го е нямало другаде?
И светът не започва с Египет...като те питам за "Гьобекли тепе" ти какво казваш?-май се ослушваш ...между 10-13 000 г преди?!?! слънчев храм + бикове+глигани,дзверове и то не един ,а повече от 30...как ти звучи по египедски ли?
цитирай
38. анонимен - Египтяни на Балканите
04.12.2010 01:01
Гробницата на египетската богиня в Странджа крие уникални знания за Земята, Космоса и произхода на човечеството

цитирай
39. d3bep - Ама ти заблуждаваш Египет не е ед...
04.12.2010 14:11
solinvictus написа:
Ама ти заблуждаваш Египет не е еднородна,едностилна и една култура!тя е една смецица във времето с различни влияния , заемки и нагаждания- като Серапис -например!
Това което го има в египед и е описано каква е гаранцията ,че го е нямало другаде?
И светът не започва с Египет...като те питам за "Гьобекли тепе" ти какво казваш?-май се ослушваш ...между 10-13 000 г преди?!?! слънчев храм + бикове+глигани,дзверове и то не един ,а повече от 30...как ти звучи по египедски ли?

Туй с ие някаква твоя интерпретация на неща и процеси, които не разбираш и коиот се опитваш да изкараш някакви си.
Моля те, не м ия вменявай. Каот си такъв "етнолог", бъди си. Не съм длъжен обаче мнепременно да имам твоите мотиви (за мен те са дори вредни) изследвайки историята.
цитирай
40. solinvictus - Разбира се, че не може да имаш моите ...
04.12.2010 15:25
Разбира се ,че не може да имаш моите мотиви!- аз съм шовинист!
а ти като си египтолог ,що не отговаряш на неудобните вАпроси, и се Услушваш,а?
ти си предубеден в крайният извод и там ти е грешката!
Ама няма да си последния!
успех!
цитирай
41. d3bep - И какво искаш да ти отговоря? Аз се ...
04.12.2010 15:38
И какво искаш да ти отговоря?
Аз се опитвам да възстановя цялостна система от вярвания и схващания.
какво може да ми даде една находка, датирана на око?
Как са датирани пирамидите....
И какво ли още не?

Принципно допускам ,че траките имат общ произход с египтяните.
Но дали е точно от тая долина на анадола...
Мисля, че идеята ти да свеждаш всичко до един сандък или един изписан камък не може да даде кой знае какво.
цитирай
42. solinvictus - За коя находка говориш, че е дати...
04.12.2010 23:01
За коя находка говориш ,че е датирана на око?
Аз ти споменах за "Гьобекли тепе" напиши го на египедски и си прочти йероглифа ...най малко на 10 000 г преди !!!!!!
100 века преди кристо ..!!!!!!!!!!
цитирай
43. d3bep - ТОчн отя е датирана на око батенце.
04.12.2010 23:07
ТОчн отя е датирана на око батенце.
Не продължавай, щото ше се изложиш.

Датировката на Гьобекли тепе не се различава с нищо и няма как да се различава от тая на пирамидите и тва си е чисто датиране на око.
цитирай
44. solinvictus - мбаси с такъе академик дося не бях ...
04.12.2010 23:55
мбаси с такъе академик дося не бях общувал ....и според тебе кви са тея работи дет ги намериха и горе долу според твойто око ...към коя библейско време го свързваш ... штот тоя алеман ша е някой папагал дет не е виждал пирамида,а?
хехехе
я да видим къф бисер ша изцвъкаш ,ся?
цитирай
45. d3bep - Бисерите по принцип ги цвъкаш ти, н ...
05.12.2010 10:27
Бисерите по принцип ги цвъкаш ти, н ое невъзможно да ти го изясня :)
Питах те ка кса ти датирани камънаците.
Кажи, за да се посмеем. Щото съм гледал ститиите и съм се смял, а фактът че ти не си... Е, поне зле за теб.
Няма нищо против и на 100 000 години да са. Ама да го докажат, не да ни заблуждават.
Нал изнаеш, всеки Шлиман иска да е археолог и всек иархеолог иска да е шлиман.
Както и всеки блогер иска да е историк.
Само дето не всек иисторик иска да е блогер.

Там е разликата.
цитирай
46. solinvictus - Това е омотване на тезата и бягане от ...
05.12.2010 12:08
Това е омотване на тезата и бягане от отговор.Всъщност това се забелязва у хората с много ВЯРА ... аз преди ти споменах че моята персона не е интересна.
Кое е интересното ,че тази находка изменя тоталната постройка на историческите събития и епохи и за сега няма го главният герой...хехе фараона липсва.
Болезнено е наистина когато някой се е взел насериозно и се опитва да изманипулира по простите миряни ,хаха сън не го фаща!
И тъй на въпросът : ти твърдиш ,че това е ала бала и тоя германиц си е измислил ...както го правят египтолозите ли?
цитирай
47. d3bep - Не, то ти пиши каквато глупост си ...
05.12.2010 13:01
Не , то ти пиши каквато глупост си искаш.
Нещата обаче седят по следния начин:
- вярваш болезнено в Митра и изхождаш от смешни доказателства.
- искаш с един камък да обърнеш хода на историята.
- всъщност си далеч и от свястна интерпретация ,а цялата ти "наука" е ГОЛА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ, при това лоша.

ПОсле.
- не съществува, повтарям, НЕ СЪЩЕСТВУВА ефективен метод да се разбере кога в исотрическо време даден камък е бил изстъргван и орелефяван. Твърдението, публийкувано във ВСИЧКИ статии за Гьобекли Тепе ,че "радиоактивният въглерод доказал" е за баламбурници като тебе.
Аз чета и умирам от смях.
- единствен вариант остават Египет и шумер, защото там камъка се остъргва и орелефява с букви, на които викат, че пишело нещо... Знам , че не го разбираш дор ии преведено.

И така.
А аз нямам нищо против тея камъни, но единственото което ше обърнат някога те, е хода на маркетинга, бацка.
Не мога да ти помогна. Не зная как.
цитирай
48. solinvictus - Да, разбира се, че египтЯнските ...
05.12.2010 15:23
Да ,разбира се ,че египтЯнските доказательства са безупречни и те са ни дедите!
Изписа ли са "милиони" доказателства ,но ние още не знаем и разчитаме на такива специалисти като тебе да ни ги "разшифроват" и обяснят щото ние сме прости баламурници ,хахаха
Но с повече ВЯРА ,можете и да успеете !Пожелавам Ви ,успех !
цитирай
49. d3bep - Да, разбира се, че египтЯнските ...
05.12.2010 21:59
solinvictus написа:
Да ,разбира се ,че египтЯнските доказательства са безупречни и те са ни дедите!
Изписа ли са "милиони" доказателства ,но ние още не знаем и разчитаме на такива специалисти като тебе да ни ги "разшифроват" и обяснят щото ние сме прости баламурници ,хахаха
Но с повече ВЯРА ,можете и да успеете !Пожелавам Ви ,успех !

ЕТО ТИ ПОБЕДИ,ВЗЕМИ КАКВОТО ТИ Е УГОДНО И СИ ИДИ С МИР!
цитирай
50. kleotemida - От де тръгнахме, до къде стигнахме. ...
05.12.2010 22:49
От де тръгнахме, до къде стигнахме...
цитирай
51. solinvictus - Да, точно си разбрал посланието на ...
06.12.2010 00:53
Да, точно си разбрал посланието на Страшният Крум...много е БЛАГОрод-но!Най после да стоплиш и ти нещо ....хехе

kleotemida - От де тръгнахме, до къде стигнахме. ...

не се притеснявай ,понеже той ме триел без да иска ,пък аз ша го трия штот искам ,и за това така ...сори за спама ...ако искаш може и ти голямата гума хехе
цитирай
52. d3bep - Да, точно си разбрал посланието на ...
06.12.2010 14:11
solinvictus написа:
Да, точно си разбрал посланието на Страшният Крум...много е БЛАГОрод-но!Най после да стоплиш и ти нещо ....хехе

kleotemida - От де тръгнахме, до къде стигнахме. ...

не се притеснявай ,понеже той ме триел без да иска ,пък аз ша го трия штот искам ,и за това така ...сори за спама ...ако искаш може и ти голямата гума хехе

Бях достатъчно културен да ти обясня какво е станало, ти ако искаш разпали тълпите.
А мен ако ти се удаде да ме триеш, ок... Освен със задна дата...
Немам мегдан да се бутам където не ме щат.
цитирай
53. solinvictus - Културните не обиждат събеседн...
06.12.2010 14:58
Културните не обиждат събеседниците си и не трият доводите им "без да искат" !
Аз съм свикнал на такива като тебе ,които като си свършат аргументите почват с обидите...за туй харесвам какво е казал Страшният Крум...досеа никой не съм обидил първи,но за сметка на това не им оставам длъжен...най много да ме "баннат" в техните форуми ...всеки разбира истината по различен начин ...еVАНхелски
цитирай
54. d3bep - От де тръгнахме, до къде стигнахме. ...
06.12.2010 21:49
kleotemida написа:
От де тръгнахме, до къде стигнахме...

Поне ти правим посещаемост на блога, Клео. По една или друга причина дърлениците са най -посещаваните статии.
Жалко че дърленето няма нищо общо с темата ти и до нищо не води, но....

Само ще ти кажа, че ... ти е бедна фантазията колко египетски находки има. На Фол слънцата и бръмбарите са без да искат направо....
Тия фараони не са идвали у тракия, тук им е била резиденция нещо.
цитирай
55. kleotemida - тя посещаемостта не е толкова важна, важно е, че хората ще видят нещо ценно :)
06.12.2010 23:59
А за египетски находки, зная, d3bep, макар и да не съм кой знае колко в час, но се запалих да попрочитам по нещичко, след като си купух (и прочетох) книгите на Кръстю Мутафчиев "Homo sapiens за произхода на homo sapiens" преди много години. Не съм добавила кой знае колко знания по въпроса, но пък и животът ме въртя на такова скоростно виенско колелео, че ми бе само до египтяни и траки :)))

Но пък да те информирам, че в смолянския регион има няколко населени места, в които местните роми (казвам така, щото не зная как да ги нарека иначе) се наричат "егупти". Така се и самоидентифицират - егупти, дошли от Египет. (И не се шегувам). Не помня вече какво пишеше в историята на едно от градчетата (ще трябва да се поразровя) за датирането на преселението им там, но ми се върти в спомените, че е някъде около първите кръстоносни походи или около нахлуването на турците. Може и да бъркам и да са от по рано, но това, за което съм сигурна е, че твърдят, че са египтяни и че историята на едно от градчетата го потвърждава. Ще поразровя, със сигурност имам нещо по дисковете. Наложи се преди 7-8 години да помогна за една дипломна работа за това градче и се натъкнах на тяхната история, макар и от няколко реда.

А иначе, си пишете, не ми пречите, пък и не обичам да трия. Истината може да се роди в спор, а не в мълчание. Пък и както се казваше в една древна мъдрост:
"И най-бледото мастило е по-добро от най-добрата памет"... :)
цитирай
56. d3bep - :)
07.12.2010 11:59
Има обаче един тънък момент.
Роми са съвременните обитатели на египет :)
Не древните :)
Така че тея и индуси да се нарекат, пак там :)

Немат много общо :)
А съвременните египтяни, ак ос иги виждала ,са бетер роми. Като се връщам в българия ми идва да разцелувам катунарите и да им благодаря, че живеят тук .Че иначе може да дойдат египтяни :)

Така че не им се радвам много на тез.
Че бегаме от Смолян явно и това си е....
цитирай
57. kleotemida - Както е казал Хамлет, "Еее...
07.12.2010 20:04
Както е казал Хамлет, "Ееееех, бедни ми Йорик, бедни ми..." !...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kleotemida
Категория: История
Прочетен: 1177398
Постинги: 44
Коментари: 1744
Гласове: 2170
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031